- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Milyen mobilnetet vegyek?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- One mobilszolgáltatások
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Krissz5435
aktív tag
igazából két tl-wn722n -es vevőt és egy g-s notebookot kéne kiszolgálnia. A három antennás rendszerre azért gondoltam, hátha erősebb lenne a jelerősség. Meg ugye a 741nd csak 150-es a másik 2 300-as és lenne helyi hálózat is.
Egyébként mi az a mimo? Kell az nekem egyáltalán?
-
[CS]Blade2
addikt
Most tettek át 5 perce.
Majdnem 97Mbit átjön a cuccon:
95Mbit-re fogom korlátozni, és akkor ehhez az értékhez kellene összehozni egy kliens beállítást, amivel még képes ennyivel húzni, de nem fekteti ki a routert.
Szerinted mennyi kapcsolatot adjak meg összesen és torrentenként? -
-
[CS]Blade2
addikt
Akkor megnézem először, hogy mennyi jön át, aztán abból levonok egy 3Mbit-et, és lekorlátozom a routerben, aztán majd ahhoz az értékhez belövöm a torrentet annyi szálra, hogy azért a sebesség rendben legyen.
Azt gondoltam, hogy tönkre nem teszi, de gondolom torrent alatt kapná rendesen a terhelést, talán kicsivel jobban is melegedne, de a lényeg, hogy ne kelljen resetelni, meg ne dobálja el a kapcsolatot. -
spiky03
veterán
Hát azért csak nem, mert azért többen leszünk ott. Ha valamit manipulálni akar, akkor majd ütünk.
Én is így gondolom, hogy teljesen jó lesz ez a router, és így van az 5év garancia sem utolsó.
Arra az USB-s winyó kezelésre leszek majd kíváncsi, hogy azzal mit tudok majd kezdeni -
spiky03
veterán
Köszi a válszat.
Remélem én is jó tapasztalatokat szerzek a készülékről.
Majd megosztom veletek is, ha van érdeklődés iránta.
a beállítással szerintem nem lesz gond, mert az egyik haver hálózatokkal foglalkozik, így remélem jól betudjuk majd lőni a készüléket.
Igaz ő azt mondta erre a routerre, hogy olcsó húsnak....
Neki a Sisco a jó routerDe én meg annyit nem adok egy routerért, szerintem amire nekem kell arra ez is tökéletes lesz. Nem kell 5 betonfalon átmennie, csak max 2 kis vékony falon, azt meg remélem átviszi majd.
-
Tarill
őstag
hát a net az 8 megás tehát 1 mb a tényleges letöltési sebesség árban pedig minél olcsóbb annál jobb, de amit meg kell venni azt muszály lesz. Notebookokba nem tudom milyen wifi vevő van de annak kéne olyan jelet juttatni hogy netezni, esetleg kicsit letöltögetni lehessen. A többi kérdésedre nem igazán tudok válaszolni mert ehhez nem nagyon értek
-
Batistuta7
tag
igen csak egy géppel próbáltam.
12mbites pr telecom netem van.
A wifit megpróbálom letiltani és megnézem úgy is.Egyébként régóta járok másokhoz is netet "szerelni" és rengeteg fajta hibát oldottam már meg,de erre csak a modemet tudom már mondani.De 4000-et nem akarok kidobni fölöslegesen ezért inkább meg akarok próbálni mindent.igazából ami modembe megy koaksz annak a feje nincs rá téve és kijár belőle a kábel de ez ilyen volt mindig is,ha visszateszem mindig volt net rendesen.Ráadásul a hiba kezdetekor rendesen benne volt szóval nem hiszem hogy az a gond.pláne azért mert router nélkül jó a sebesség.ez idegesít a legjobban. -
-
djsilas
tag
Na ezt most annyira nem értem, de biztos!
A routerek IP címekkel, hálózatokkal, alhálózatokkal egyebekkel dolgoznak és (nevükből is sejthetően) routinggal foglalkoznak. Na most, hogy az átviteli közeg levegő vagy fény vagy fém, az mondhatni nekik mindegy.
"legkevésbé a router függvénye lesz, ha szigorúan csak a wifi részét nézzük! sőt, egy tl-wr1043nd és egy sokkal drágább router között sem csak a router milyensége fog dönteni, ha csak a wifi szórásról van szó!"
Mi az, hogy a "router milyensége"? Milyen milyenség?Ha szigorúan csak a Wifit nézzük, akkor az már nem router (AP). Ahhoz, hogy router legyen, nézni kell az egészet - ugyanis az átvitt sebességet még ilyen "hülyeségek" is tudják befolyásolni, hogy pl milyen/mekkora titkosítást használsz, ez pedig a routolási sebességét fogja jellemezni...
Vagy az antennákra gondolsz!? Én nem akarok magam antennázni! Ha veszek valamit, akkor az működjön, mint a szentírás! Ne én számolgassam már, hogy hány dbi antennám legyen, vagy merre irányítsak egy yagit! De OK! Feltételezem, hogy esetleg itt a különböző chipekre gondolsz!? Akkor meg pont jó párosítás a wr941nd és a Centrinos 4965agn - ez olyan lehet, mint a 710-es BMW!? Egyébként szép eredmény, de gondolom más nem is igen volt felcsatlakozva a routerre!? Az átvitt adatra is kíváncsi lennék egyébként + oprendszerekre, mert hát tömörítés miatt is lehet ám ilyen!Nem mindegy, hogy 5mp -re stabil, vagy 500ra... Egyébként meg vhol mégis úgy érzem, hogy egy oldalon "állunk" és egyről beszélünk!
-
djsilas
tag
Általában én sem szoktam! De ha a 120-as UPC -nek csak a felét átlövi egy ~10.000Ft -os kütyüvel 2 külön szint között eskü megkövetem és jövök neki egy sörrel!
Igazából csak erre akartam rávilágítani és azért jegyeztem meg, mert tapasztalataim szerint sokan nem tudják/értik a különbségeket, a hogyan/miérteket és hamar jöhet a probléma és panaszkodás. És sokszor jön is...
-
Viktoár
addikt
Szóval a helyzet.
Inviteles ADSL 5megás,kábelen jönnek a bitek.Jelenleg csak egy szolgáltató által adott modem (DSL360R) van és routert tervezek venni.
Azt már segítettek a kedves fórumtársak (TE) hogy mi felelne meg az elvárásaimnak de most az jutott eszembe hogy egy készülékkel kiváltom az egész mindenséget.
Persze ha nem drága.Ezt a beregisztrálós dolgot hogyan tudom kideríteni,telefon az invitelnek?
-
Viktoár
addikt
Igazad van, az ellenoldalra nem gondoltam. Az egy asztali gép lesz és vennék bele egy wifi kártyát.(Azt sem tudom milyet érdemes.)
Összedobtam egy mórickarajzot az ominózus lakásról hátha segít.
Az alsó szint nagyobb mint a felső de ez ne tévesszen meg.Nem vagyok egy nagy műszaki rajzos.
Természetesen nem méretarányos a rajz.
-
leroyclub
senior tag
Szia! Kb egy hete megvettem a 3 antennás routert. Jelszóval levédtem, azon kívül semmit nem állítottam. Eddig tökéletes volt, azonban pár napja azt csinálja, hogy 1,5-2 megánál nem jön többel a letöltés. Ha direktbe rádugom a kábelt, akkor 3-mal jön. (25Mbit-es a netem) Próbáltam már ujrainditani is. Mi lehet a gondja? Van ezekre valami szoftverfrissités vagy valami?
-
-
A router beállításaihoz nem nyúltam, csak telefonnal kapcsolódtam fel és néztem a Wifi Analyzer-rel, hogy milyennek éppen a viszonyok és végül több napos nézegetés/méregetés után tettem a használt csatornát fixen 1-esre mert az volt a legtávolabb a környéken használt csatornáktól, általában 6-8-at használnak a többiek de néha van egy-kettő aki 3-4-et használja de az ritka és csak a lakás másik végében a jellemző ahova én nem járkálok, anyámék szobája van csak ott (+ a klotyó de oda nem viszek wifi képes eszközt).
-
-
voyi
aktív tag
Na beállítottam most egy olyan csatornát,amit egyik router se használ a környéken,és 10 méterre is a routertől masszívan jön wifin az 50 mbit (tehát a maximum)
Ezt a TP-Link WR1043ND nagyon bevált,bátran ajánlom mindenkinek,aki a jövőre is gondolNagyonszépen köszönöm a segítséged
-
voyi
aktív tag
A helyzet az,hogy ennél a routernél auto-ra van állítva a channel,azaz a router keresi ki a legideálisabb csatornát, ezért is furcsa ez nekem.
"If you select auto, then AP will choose the best channel automatically."Sőt, a módnál meg a b/g/n mixed van beállítva,mivel faterom telója csak b/g szabványú wifivel rendelkezik.
#18719 jNk
Ez egy Macbook igazából,és ez van benne,tehát támogatja a legújabb n-es szabványt is,mitöbb be is van állítva, hogy azt használja: AirPort Extreme Integrated 802.11a/b/g and draft-n (n enabled) -
leroyclub
senior tag
Az én laposomban Atheros AR5B93 hálokártya van integrálva. Néztem a speciális tulajdonságait az eszközkezelóben és ott van egy olyan hogy dinamikus MIMO eneriatakarékosság ami le van tiltva de lehet engedélyezni. Akkor gondolom ez tudja. Adhoc 11n levolt tiltva de engedélyeztem. vagy nem kéne?
-
leroyclub
senior tag
Pont Te segítettél régebben is beállítani egy routert. Nem nagyon értek hozzá, szóval tudnál ajánlani pár típust? Azt hogy MIMO képes e az ellenoldal honnan tudom meg? Egyszerre 3-4 gép lenne rácsatlakozva. Azt valahol lehet állítani ezekben hogy mondjuk ha az egyik gép torrentezik, akkor a többinek is maradjon sávszélesség?
-
apuc
őstag
TL-WN851N TP-Link TL-WN851N Vezeték nélküli 300Mbps PCI adapter.
Ezek szerint ha a router kap egy nagyobb antennát, az ő gyárija pedíg mehet a PC Wifi kártyájára, aminek így 2dBi helyett 3 dBi erősségű antennái lesznek?
Így a MIMO is megmarad, és az adó meg vevő oldalon is erősebb antennákkal javulhat a net. -
apuc
őstag
Ja, és ha mégis vennék új, erősebb antennákat a rourehez, és a régi antennáit feltenném a PC-kártyájára- hiszen ahogy írod rárakható lenne- ez még jobb megoldás lehetne?
Hiszen a 3*950 ft nem egy horror, ezt talán érdemes beruházni- főleg ha mindkét oldalon nagyobb antennát kapna a rendszer, ugye? -
apuc
őstag
Köszi a nagyon gyors válaszotokat!
Találtam egy ilyet:
ebből ugye 1db-ot kellene venni- csak nem tudom hová kellene becsatizni- és hogy jobb lenne-e a jel mint ha 3db nagyobbra cserélem a gyárikat.
Valamelyik verziót mindenképpen megjátszom, ha a gyerekszobai 5-6 Mbit megnő 10-re már nagyon jó lenne.
Ráadásul ott a PC-ben is egy 2 antennás 300Mbites TP-link Wifi-vevő kártya van, annak is lecsavarhatóak az antennái.
Annak ugyanaz a csatolója mint a router antennáié?Esetleg a gyári jó lenne rá- mert nagyobbak,ha megjön majd az új ?Vagy arra is van külön kapható nagyobb antenna a vételi hatékonyságát növelendő?
Érdekes az, ha a PC-t kiveszem a helyéről és 90 fokban elfordítom, úgy hogy látszódjon a kártya 2 antennája, akkor az 5 Mbit felmegy 10-re..
De sajna a helye a kisszobában fix.Az is eszembe jutott, hogy a régi de tökéletes 50Megás D-Link router valahogyan fel lehetne használni a megoldáshoz.Csak ott is ugye a bejövő net neki kábelen kéne- az lenne a jó, ha sikerülne valahogyan rábírni, hogy Wifin szedje a netet, és kábelen adja le a PC-nek.
De ezt nem tudtam megcsinálni.
Meglehet egyáltalán?
Mert akkor még antennák sem kellenének..talán.. -
StLui
veterán
Minél olcsóbb, de N-es legyen, Lan-t nem fognak használni, gondolom így nincs is értelme gigabitesnek. De akkor úgy látom marad a szokásos Tp-Link széria 740-től. Elmondom nekik az árakat és eldöntik. Az hogy két lány, akik közül az egyik az én lányom, csak annyiból érdekes, hogy nem is szeretnének tudni a routerről lehetőleg, max egy kikapcs-bekapcs erejéig, ha kell. Köszönöm!
jNk: köszi neked is, 841 lehet talán a befutó. 1-2 ezrenként lehet felfele lépdelni, de valahol meg kell húzni a határt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Asztalos klub
- EAFC 25
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- BestBuy ruhás topik
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen mobilnetet vegyek?
- További aktív témák...
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Sony ECM-W2BT
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
- LG UltraGear Gaming Monitorok: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest