- Fotók, videók mobillal
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Apple AirPods Pro (2. generáció) - csiszolt almaságok
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Google Pixel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
djsilas #57542 üzenetére
Ha ennyire komolyak az igények akkor legyen egy NAS ami intézi a fájl/nyomtató/DLNA/torrent dolgot, úgy sem klasszikus router feladat és egy rendes router, bár a 30-40 ember miatt inkább egy rendszert kellene kiépíteni:
- Vezetékes router: Csinál minden router feladatot és a hálózat minden szintű irányítását
- Switch: Lehetőleg menedzselt, 16-24 portos
- AP: Wifi kezelése, terület és a kliens eszközök nagysága miatt 2-3 darab is kellhet
Olcsóbb megoldás legalább két darab wifi router. -
-
válasz
djsilas #19240 üzenetére
amikor gyakran kérdezik/kérik, hogy erős legyen a router wifi szórása, az ahhoz kapcsolódó hozzászólásokat olvasd el, leírtuk már elégszer!
igen, a wifi modul is számít, meg az antenna is, de főként az ellenoldal milyensége (típusa, tudása, képessége), és a környezeti tényezők [távolság, falak száma és milyensége, nagyobb (fém)tárgyak, más wifi hálózatok, vagy a működési technológiájuk miatt a wifi szórást hátrányosan befolyásoló készülékek] fogják befolyásolni a wifi sebességét és stabilitását!
azért írtam, hogy ne szélsőséges két példát/típust nézz, mert persze, hogy számít, ha egy gyengébb router eleve nem képes annyit routolni, amennyi az n szabványos gyakorlati maximum - bár ez az n szabványos routereknél szerencsére már elég ritka...
a másik példa; tl-wr841nd 2 * 5-ös antenákkal, és tl-wr941nd 3 * 3-as antenákkal, a 3 * 3 mimo képes ellenoldal simán jobb lehet utóbbival párosítva, hiába "jobb"/nagyobb az első router két antennája! vagy adott router esetén egy lite-n ellenoldal, ami csak egy antennás, az első routerrel jobb lehet!
a titkosítás talán a régebbi gyenge hardverű routerek és ellenoldalak esetén számíthat, de mostanság mondhatni kötelező a wpa2 - aes párosítás!
adott esetben nekem más noti is lógott a routeren, ráadásul az csak g szabványos, ezért a router nem n, hanem mixed módban volt - n módban 80 megabit/sec is ment a falon át is! a routeren a gyári antennák voltak, és gyári firmware verzió! a jobb 100-as routerek a fizikai maximum közelében tudnak kábelen routolni, nekem a tl-wr941nd v3 verziós volt, amiben a gigabit képes tl-wr1043nd motorja dolgozik, tehát valóban csak a 100-as wan és lan portok képeztek korlátot - amúgy ~ 135 megabit/sec volt a net gigabit képes routeren! amikor én átvitt sebességeket írok, akkor stabil sebességről beszélek, amit nem csak speedtest és társai mértek, hanem valós és tartós letöltéssel is annyi! a notijaimon win 7 oprendszer fut! -
válasz
djsilas #19235 üzenetére
az n szabvány sebességének maximális kihasználása egy adott (ár)kategórián belül, legkevésbé a router függvénye lesz, ha szigorúan csak a wifi részét nézzük! sőt, egy tl-wr1043nd és egy sokkal drágább router között sem csak a router milyensége fog dönteni, ha csak a wifi szórásról van szó! persze nem szélsőségekről beszélek, nem beépített kis antennás routereket kell a mérleg másik oldalára állítani, ha szintet akar átlőni az ember!
bár a sört nem nagyon szeretem, de tl-wr941nd és egy notis beépített intel 4965agn párossal mutattam már egy szint eltéréssel 70 megabit/sec sebességet, illetve panel esetén router az egyik szobában, noti a másikban, elválasztó a vastagabb paneles fal, távolság 8 méter, sok másik zavaró wifi hálózat, és a 76 megabit/sec stabilan átment! linkeltem is képet valamelyik témában, majd rákeresek! -
Roll_91
csendes tag
válasz
djsilas #19233 üzenetére
Amúgy jelenleg draytek routerem van egy vigor 2200vg. Csak most már eljárt felette az idő.. meg hát haldoklik is naponta többször újra kell indítani eldobálja a kapcsolatokat stb.. Ezt a routert kaptam és igazából most veszek először. És kell a gigás net meg N es wifi is. És ez a másik ok a cserére ugyanis ez nem tudja.
és a többi eszköz meg kívánja.
A router, hogy hogyan néz ki az annyira nem érdekel hiszen úgy sincsen szem előtt.
A lényeg, hogy heti 24 órában mennyen és ne dobáljon el stb..
Az e4200ról nem nagyon olvastam rosszat. A draytekről meg inkább semmit..és igazából ezért volam kiváncsi a véleményekre
-
válasz
djsilas #19230 üzenetére
általános sebességet én sosem írok - pláne látatlanban nem -, mert néha egy emelet eltéréssel is simán átviszi a 60 - 70 megabit/sec sebességet, máskor meg - azonos eszközökkel - kevésbé problémás(nak tűnő) környezetben sem megy át annyi, ezt mindig a konkrét körülmények határozzák meg...
-
Roll_91
csendes tag
válasz
djsilas #19219 üzenetére
Értem.. Csak mert most lesz egy "kissebb" fajta beruházás és kell a nagyobb sebességű router.. és igazából a draytek és a cisco-linksys e4200 között vacillálok csak valamiért nem hiszek a belső antennákban...:S De a sebesség meg kell mert nas ra lenne kötve meg 4 laptomplógna rajta + telefon... te mennyire használod így a drayteket? vagy szerinted melyik lenne a jobb választás? árban kb. ugyan ott van.
Köszönöm a választ!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- PlayStation 5 (PS5) Digital Edition 825 GB játékkonzol, DualSense töltőállomással, ajándék táska
- Apple iPhone 15 (újszerű, független , 128 GB, 6 GB RAM, Kék)
- Samsung 55" QE55QN700CTXXH 8K UHD Smart Neo QLED Mini LED TV
- Asus VivoBook S15 S513 OLED (S513EA-L12917) Fekete - Garancia 2026.06.22.
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F/9700X/9800X3D +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z390 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- Használt Intel procik - Core 2 - Dual Core
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest