-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
ez a májbúk ez szintén hekkelős téma? milyen hardver van benne? rákerestem, de semmit nem találok.
találtam ilyet WD MYBOOK ELITE 1TB USB2 ENCRYPTION 30k-ért, essential 23k-ért. ezek vajon mennyit tudnak? ez így már elég korrekt. 1 terás vinyó 20k alatt valamivel, egy jobb külső keret 4-6k. ha ennyi felárért nas + torrent funkció is jár... -
-
törölt tag
Köszi! Pont a design ami kissé eltántorított az eredeti elképzelésemtől (TP-Link) a Liknsys felé. De ha jobb a TP, akkor az marad. Egyébként miben tud többet a TP?
Valami még nem tiszta számomra:
Router vásárlás előtt vagyok (Gigabit vs. nem Gigabit), és olyat szeretnék venni, ami bírná a közeljövőben várható digis"gyorsnetet"(80\25). Olvasgattam a témában itt és a többi témába vágó topicban. Odáig eljutottam, hogy ilyen nethez Gigabites routert ajánlotok (LINKSYS WRT320N).Még azt kérdezném, ha a noti nem Gigabites akkor egy Gigabites router képességeit sem tudom kihasználni? Ergo értelmetlen lenne ilyen routert venni és elégedjek meg egy lassabb digis nettel (30\20), amit elvisz egy szintén ajánlott router (TL-WR941ND)?
Azért lenne ez fontos kérdés, mert árban nem egy kategória a kettő, és nem szeretnék 20 k körüli router megvenni amiről később kiderül, hogy ki sem tudom használni. -
lpepe
tag
-
ecaddict
senior tag
-
gid
tag
-
SoLo83
csendes tag
Öszintén nem igazán tudom a különbséget, csak, hogy az n ami jelenleg a legjobb 300 at tud ami max 30mb/s.
Rászánni olyan 15 öt gondoltam.Egy boltban kell megvennem mert gariban cserélik az ASUS om. itt a két link.
És köszönöm a segítséget!
http://www.ebolt.hu/product106911_category2409-Asus_WL_520GC_125_Mbps_Wireless_Router.html
http://www.ebolt.hu/product106911_category2409-Asus_WL_520GC_125_Mbps_Wireless_Router.html -
törölt tag
szimpla 54-es g-re gondolsz? azt rábízom másra.
mert egyéb esetben nem értem, mi a gond. egy valós helyzet, két darab valós laptoppal. a valós sebesség meg 8MB/s elosztva. oszt csókolom, erről ennyit.
nem azt mondom nincs sebességcsökkenés, ha g-s laptopot viszek a rendszerbe mixed mode-ban a az n only-val szemben, mert van (nem stabil 7-8, hanem 5-7 között ugrál), csak épp egyáltalán nem rántotta le a g-s szintjére az n-es wifit. -
nem csak gondolom, hanem látom/mérem, hogy bgn mixed módban - egyszere aktív g és n kapcsolatnál - sem g sebességen megy az n kapcsolat, hanem jóval felette! az lehet, hogy az n gyakorlati/jellemző maximum értéke környékén már mutatkozna némi különbség az n only, és a bgn mixed mód valós sebessége között, de az közel sem tükrözné még ott sem a n és a g közötti intervallumot!
-
ecaddict
senior tag
Ha bekerül az n-es eszközök közzé g-s is akkor az tényleg csökkenti az n-es WiFi-s cuccok sebességét (ha azonos sávon vannak). Hogy konkrétan mennyivel arra jó kis tanulmányok születtek.
Pl. itt az AirMagnet tanulmánya.
Ezt a HT Mixed Mode-ot kötelező támogatni minden n-es routernek.
-
ecaddict
senior tag
Akkor most pontosan mi is van benne?
Rövid válasz: Nem tudom.A történet annyi, hogy az ASUS eMagazine 73. számában egy hajszállal több infó jelent meg az RT-N16-ról mint máshol. A lényeg ez a sor volt:
Host Processor • CPU: 533MHz, FLASH, 32MB, DDR2, 128MBAz eMagazin mind a mai napig letölthető (kb 100MB, 100kByte/s-el). Letöltve az asusworld73.zip fájlban a 183-210.pdf-ben 186-al jelzett oldalon van ez az infó.
Közben a neten feltüntek képek is amik az RT-N16 belsejét is megmutatták ahol jól olvasható A BCM4718 felirat.
A 4716-4718 procik lövid leírása is letölthető innen.
Mivel nem vagyok egy proci szakértő nekem nem teljesen világos minden rész, kül. az, hogy 533 MHz-es core ról ír majd a később a táblázatban ez van:
533 MHz egyáltalán nem szerepel benne.
PC-s proci környezetben ezt simán úgy értelmezném, hogy mindegyik proci belül 533MHz-el megy, a táblázatban szereplő frekik meg amit a külvilág lát. Gondolom többek között ezért is van, hogy a 4716 elmegy a lassabb DDR1-es RAM-al is mig a többihez DDR2 van írva.De ugye az Asus eMagazine DDR2-t ír. Ez okból is kiesne a 4716.
Ehhez képest nekem (meg másoknak is) a cat /proc/cpuinfo ezt adja:cat /proc/cpuinfo
system type : Broadcom BCM4716 chip rev 1
processor : 0
cpu model : MIPS 74K V4.0
BogoMIPS : 238.59
wait instruction : no
microsecond timers : yes
tlb_entries : 64
extra interrupt vector : no
hardware watchpoint : yes
ASEs implemented : mips16 dsp
VCED exceptions : not available
VCEI exceptions : not available
unaligned_instructions : 2
dcache hits : 2147483648
dcache misses : 2289432255
icache hits : 2147483648
icache misses : 4009589282
instructions : 2147483648Voltak akik a BogoMIPS-ből arra következtettek, hogy ez a proci lassabb mint ami a WL-500-ban van (merthogy kisebb az értéke).
Ez nem igaz. (kb. 3x gyorsabb)
Az USB-t is lényegesebben gyorsabban olvassa, ill. shell scriptek is gyorsabban futnak.
Persze ettől még lehet a 4716 lassabb mint a 4718.A dolog több fórumon is feltünt, talán a legrészletesebben ezen a kínai fórumon.
Ha valaki tud kínaiul ne habozzon megosztani az infót.
Amit google translate-el ki tudtam szedni, hogy a 4718-hoz 0x04CF boardtype nvram változó tartozik a 4716-hoz meg 0x04CD.Én ezt az értéket olvastam ki az nvram-ból: boardtype=0x04cf
Persze ettől szerintem (mint laikus) még akármi is lehet a proci.Az angol fordításból meg azt szedtem ki (#10 hsz), hogy a 4716-ra a cat /proc/cpuinfo
tök mást írna ki.Nekik legyen igazuk.
Biztosat az Asus tudna mondani vagy valaki aki szétszedi (prociig lebontja) a még garis routert.
-
ecaddict
senior tag
Ezt így kategorikusan nem jelenteném ki. Utána kell nézni és mindenki döntse el mire szeretné használni és neki megfele-e.
Információ morzsák az RT-N16 saját topikjában. Többen is nézegetik/nézegetjük. -
törölt tag
a modem a töltővel ugyanúgy megeszi meg eldisszipálja a maga 6-8 wattját. ez évi 2-3k.
amúgy meg ha jól tudom a belkin n1 visionből van modem/rúter. meg amit még hallottam, h létezik, BiPAC 7404VNPX. szerintem egyik sem kapható itthon.
ezek mind usb/gigabit/n modemrúterek lennének, de tényleg felesleges ebben gondolkodni.
részemről egy ASUS RT-N16 lesz beüzemelve. a vigor 2110n qos-a lófaxt nem ér...ez lesz a 4. verzióm 1,5 év alatt. -
oalex
senior tag
Nem a draft n 2.0 lett a hivatalos szabvány? csak mert a linkeltek közt van olyan is ami 1.0-ás.
Miért kell a háttér tár? Mint olvastad a másik topik-ot (gép csere) kéne egy olyan hely ahova a kritikus dolgokat le tudom menteni (dokumentumok, zene, képek) biztonsági (mondjuk heti 1x full backup. Nem akarok kulső mobile winyot (pld WD My Book) mert akkor azt ki be kéne kapcsolgatnom.
Plusz extrém esetekben a fényképeke tudnám nézegetni a Media playeren keresztül a TV-n (WLAN USB). -
oalex
senior tag
Az "extra"-ról hajlandó vagyok lemondani, az csak hab lett vólna a tortán.
Vagy anélkül sem létezik?
Annyit tudok, hogy létezik ADSL Modem+router egyben. Miről kéne még lemondanom?Ha tényleg nincs modemmel egybe épített router ami N és gigabites is.
Akkor mi a legjobb a modem nélküli?
Azaz N.
Gigabyte LAN
és esetleg tárhely. -
FefeeX
veterán
Ez mit is jelent? Hardverből tud többet? Csak mert ugye az 54GL-em még 200nál is mintha szüttyögne (mondjuk míg nem volt ennyi a sebesség, nem volt problémája)
Speederer: inkább legyen 22k, egy WRT320n, és az remélhetőleg nem kerül cserére egyhamar, mondjuk 145 megabitet tud WAN-ban, tehát a netet ezután így érdemes fejleszteni...
-
Cyrin
addikt
Gratu hozzá, nem hittem, hogy ilyet veszel végül. Nade pontosan milyen World?
Amúgy ugye én először a kétlemezes World New Edition-t néztem ki magamnak 2x2 TB-os méretben. Aztán most láttam, hogy a Synology DS209 2x1,5 TB esetén kb ugyanazon az áron van, most dilemmázok. Szted?
-
FefeeX
veterán
Nos, több kérdés is felmerült bennem... D-link 655-nél. Max connections: 200 (ez gondolom azt jelenti, hogy max 200 szál/torrent, ami gyakorlatilag kb a WRT54-GL-em szintje, ami nagyon kevés)
(250 a 145nek még messze nem a duplája egyébként sebességben, de tény, hogy a 320n a 120as FiberPowerrel már erősen a vége felé táncolna)
Úgy látom a teszt szerint, a Dlink tud USB-t, ami ha jól értelmezem, NAS-ként működhet, vagy akár torrent kliens is futhat egy csatlakoztatott merevlemezen?
Nem találom sehol, melyiknek mennyit tud a procija... Ugyebár igaz, hogy megvan a WAN sebesség, de egyelőre, mivel csak 60as netem van, fontosabb, hogy a torrent hány szálat tud, hol a vége a dolognak... (linksysnél nincs ilyen max connections tábla)
Valamint felmerült bennem pár dolog. A Linksys WRT54-GL v1.1 vége nálam 37megabiten van, kábelen keresztül, így a tesztben mért 53 megabit egyrészt már elfogadható lenne számomra, másrészt ha +-30%os ingadozások vannak márkán belül, ráadásul teszthez képest negatívan, akkor a teszt már sajna nem is annyira mérvadó és megbízható...
Emellett az 54GL linkjére is a G v5.0 jön be a részletes tesztnél...Tudom, sok a problémám, de a megoldáshoz sajna ezzel egyelőre nem jutottam közelebb. 60ból ha 53 megabitem meglenne routeren keresztül, akkor már örülnék és nem gondolkoznék cserén. Főleg ha több szálat sem tud kezelni a jobbik...
-
Csorbi
addikt
Ezek szerintem mind a ramirisből hordják, ott áraztak el valamit félre, de nagyon. (Vagy csak hülyének akarják nézni az embert...?
) Meg lehet nézni az árgépen lévő cégek weboldalait, mind a ramirisra épülnek.
A hivatalos forgalmazó a mercury computer, na majd ha ők behozzák, akkor talán végre rendes áron jelenik meg... -
J.R.Ewing
tag
ez rablás, de legalább már kapni...
nem véletlenül ennyi: sztem hegyekben állnak a régebbi típusok. ki venne 11ért 941ND-t, ha 13 lenne a 1043ND?
amúgy a cseh webshop ügyintézője válaszolt(ezeknél 1000csk-12e Ft a 1043ND)
[I]Hi, the product will be available on the Czech market after Oct. 19th:-(
We can ship to Hungary, of course, no problem.
Best regardsEva
===========================================
TNTRADE spol.s r.o. E-mail: info@tntrade.cz[/I] -
J.R.Ewing
tag
a TP-LINK.
a 1043ND átszámítva 11-12000Ft-ba kerül cseh és szlovák webshopokban
eccadict: a tp-link oldalán supportnál megtalálod az összes firmware forráskódját. pont azért tették ki, mert az OpenWRT-s srácok sírtak nekik, hogy megszegik a GPL licencet, és nem tudnak rá 3rd party firmwaret tenni. ha minden igaz az x41ND sorozatnál már megoldott az openwrt feltelepítése. további infokért az openwrt fórumán keresd juhos gábort
-
FefeeX
veterán
A Linksys, ami ugye Cisco Systems, meg hasonló apróságok (100szor nagyobb neve van), a 320n-t 22-ért adja... Ugyanazt tudja (na jó, a Linksys-en nincs USB), csak szebb is mellette, és nincsenek kilógó rusnya antennái... Szóval, 27 egy óriási vicc érte. Inkább akkor valóban ASUS RT-N16, ha lesz majd ennyiért...
-
AMD_ok
őstag
a franc se tudta, hogy azzal dolgozom
. Annyira nem értek hozzá, de az útmutatás segített,hogy nézzem meg a kisgépen, és ott kellett átállítani
. Most már megy rendesen,hozzáférek a nagygépről is, meg a laptopról is, megy a torrent is!
Köszönet mindenkinek a segítségért
-
AMD_ok
őstag
megvan a gond: az alapértelmezett átjáró sem jó, és a z ip cím is más (ami kellene: 192.168.1.10x , és ami most van: 192.168.2.102) Hol lehet win xp-be ezeket manuálisan átállítani? Mert próbáltam ott ahol ezt kiirja,de nem tudok változtatni rajta
MOD: megvan, net már van a kisgépen
-
atesss
addikt
De ha más csatornán vannak, akkor szerintem nem.
Úgy kéne belőni, hogy távolabbi frekvenciatartományban lévő csatornákon legyenek.Ezen kívül lehet valami hátránya ennek a megoldásnak ?
Mondjuk külön menedzselhető QOS, sávszélesség kiosztás, meg hasonló dolgok elvesznek a G-s eszközökön (illetve ha a G-s router is tudja, akkor valahogy összehangolható).A 300-as N-es eszközök (pl. az előbb tárgyalt TP-Link) egy vékony falon át, 2m távolságra egy jobb vevővel milyen sebességet érnek el kb. ?
-
atesss
addikt
Közben én is utána olvastam a dolognak, pl. a te korábbi hozzászólásaidat dobta ki a google.
De lehet DualBand és szimultán DualBand is, erre csak az utóbbi lenne jó. Csak az így elég drága ennyiért...
Van egy alternatív ötletem:
Egy pl. fentebb linkelt TP-Link N-es router, és annak az egyik LAN portára egy régi mezei G-s router, a G-s eszközök kiszolgálására.
Működhetne így ez a megoldás, okozna ez valamilyen problémát ?
Mert mondjuk 17-18e körül ki lehetne hozni (használt G-s roterrel meg még olcsóbban).
A fogyasztása mondjuk nagyobb lenne a két eszköznek azért, az igaz (de a DualBand-os eleve többet fogyaszt azért a két rádiós modul miatt, nem ?). -
Beri
addikt
Mondjuk kíváncsi lennék egy linksys wrt320n tesztre... Ők 145Mbitet mértek egy szálon, nekem 50/25-öt kéne routolnia (meg később ki tudja még h mennyit) miközben ronggyátorrentezem a hálókártyámat
Ha abból indulok ki h 50et mértek a wrt54gl-el és cirka 35öt tud, akkor a 320n 145-je ~100Mbitnek jóHa valaki vett egy 320n-t és vannak tapasztalatai nagyobb sávszél mellett (50Mbit és felette), ne tartsa magában!
-
And
veterán
(Kösz! Tehát a SmallNetBuilder leírása alapján gyakorlatilag nem ismeri a MIMO-t, és csak az egyetlen adatfolyammal elérhető 150 Mbps linksebességet tudja, azt is szélessávú (40 MHz-es) csatornán. Ennek fényében különösen érdekes, hogy az adatlapon az érzékenységi adatok között szerepel egy 270 Mbps-re vonatkozó érték, az pedig csak két spatial stream-mel érhető el 802.11n esetén
.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- iPhone topik
- Ingatlanos topic!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Cisco vizsgák (CCNA, CCNP, CCIE)
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Tálaljuk a februári hardverlevest
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- További aktív témák...
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Sony ECM-W2BT
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Apple iPhone 16 Pro Max - Desert Titanium - 256GB 1 ciklus 100% akku! 1 év garancia! Új készülék!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 8700G Processzor!
- Bomba ár HP Pro X360 11 G1 - Intel N4200 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W10 I Gari
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest