- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Magisk
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
-
Mobilarena
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
psykie
aktív tag
Aha értem.
Akkor teszek fel ismét egy hülye kérdést.
Ha megnézed a gépem adatlapját akkor szerinted mekkora záridőt állítsak be mozgó emberek állatokhoz és ahhoz mekkora blende-t?
Vagy úgy jobb ha az egyiket a gép automatikusan beállítja. -
törölt tag
Ezt sokan találgatják, érintkező hiba is lehet, de elektronika is. Rossz nyelvek szerint maga a Canon tette a gépekbe az "inkompatibilitást", kis fricska hogy gyárit vegyen a paraszt.
Okos vagy nem, engem a háttérinfók általában nem érdekelnek, csak a száraz tények. Azok pedig azt mondják, 3rd party-val sűrűbben jön elő.
Aztán ez tudod mit jelent, kb. 500x ki-be kapcsolod és 1x sem jön elő, más meg végigszív vele minden 10-ik bekapcsnál, végül földhözvágja.
Nem félek a 3rd party-tól, de ha megtehetem anyagilag, akkor nem azt veszem.
Olyan ez is mint az autó, semmi extra.
Mondjuk azért van 3rd party-ban is 1-2, amit lehet nem feltétlen vennék meg most azonnal, máról holnapra..
-
törölt tag
Nem mondtam hogy CSAK.
A makró még mindig csak egy "periféria", a teljes torta egy szelete. Nem tarthatok egy Pentax-ot makro-ra (Sigma-val), egy Canon-t L-es obival telére, egy Sony-t mittoménmire.. ha a Canon-ra MINDET feltehetem, a Sigma makrókat is, és az összes többit is, a legjobb minőségben (gyáriban).A kompromisszumon a hangsúly (és a pénztárcán). Egy vázhoz tudok venni olcsót is, drágát is, jót is, vackot is. A választás szabadsága. Ez a nagyok előnye.
Az, hogy az ember különc szeret lenni, ki akar lógni a "mainstream"-ből egy "érdekes" Pentax vagy Sony vagy akármilyen egyéb DSLR géppel, mutogatni hogy Canon/Nikon bekaphatja, mindössze érzelmi döntés, ritkán ésszerű.
Hozzáteszem, ritkán, lehet 1-2 spec eset, bár ..
De hát érzelemből vesz az ember mindent. Nekem is ezért van 14 éves autóm, nem azért, mert nem vehetnék jobbat, újabbat. Hanem mert ebbe már beleszerettem.
De hogy ez jót tesz-e az öltönyömnek (vagy fotónál: "különc" váz a képeknek), azt mindenki maga döntse el (tényleg!). Nekem jó a mainstream, nagyon sok embernek van Canon-ja is, Nikonja is, beálltam a sorba, imádom, nem bántam meg. Hát ennyi.
És bár rátolhatom a Sigma makrósorozat bármelyik obiját, garantált, hogy gyárit fogok, nem hiányzik senkinek egy Err99. Ismétcsak a választás szabadsága.
-
t_a_m_a_s
addikt
Szerintem psykie az expozíciók mennyiségére gondolt, ugyanis írtam fentebb, hogy minél kevesebb legyen a gépben amit vesz.
psykie:
A belépő szintű gépeknél - ha jól tudom - nem szokták megadni, hogy mennyi az, amit a zárnak ki kell bírnia. De ha a saját példámat nézem (nekem ugyanis belépő szintű vázam van), egy év alatt kb 12000 képet készítettem, szerintem az átlagos használat valahol 8000-10000 körül lehet. Ebből következően ha veszel egy három éves gépet, abban valahol a 20000 expó reális, illetve inkább átlagos. De olyan ez, mint az autóknál a futott km: Irányadó lehet, de nem csak ettől függ, hogy megveszed-e... Ha valaki vigyáz a cuccára, kíméli, attól még fotózhat vele sokat, és az is lelakhatja, aki keveset használja.Egyébként a linkeltekhez hasonló fényviszonyok (naplemente körül, kevés fényben) között egy DSLR gép szerintem nagyságrendekkel jobban teljesít mint egy kompakt vagy bridge, de ezt majd a nálam hozzáértőbbek megmondják
-
Szten Márs
nagyúr
Na ez az, ami aztán így ebben a formában abszolút nem igaz. Vannak objektívek, amikre ez igaz, de általánosságban ezt kijelentve igencsak nagy tévedés.
Csak pár ellenpélda:
~100mm körüli F/2,8-as makrók: Sigma 105mm, Tamron 90mm, Pentax 100mm Az árak kb. 2%-os pontossággal abszolút megegyeznek, és még ezen szóráson belül sem a Pentax a legdrágább. (Na meg ennél az árkülönbözetnél az egyes boltok árainak eltérése is nagyobb lehet) Optikai minőség terén mindháromról csak a legjobbakat lehet hallani.18-50/55mm-es F/3,5-5,6-os alapobjektívek:
Sigma és Pentax - a Pentax még olcsóbb is, miközben optikailag minimum pariban vannak, de talán még jobb is nála.Kitobjektívet kiegészítő középtelék, 50-200mm körül:
Sigma, Pentax - ugyanaz mint az előbb, a Pentax az olcsóbb, pedig minimum pariban vannak, sőt.Tovább nem túrnám az árlistákat, de azt hiszem ennyi is elég, hogy lássuk, nem igazán felel meg a valóságnak, az, amit most itt leírtál.
-
Allien
veterán
AZért meg lehet erőszakolni a témát. A kérdés, Oly, vagy Canon.
Szerintem, ha itt leragadunk, és eltekintünk olyan apróságoktól, hogy fény, akkor számomra az marad, hogy melyiknek lehet gyorsabb az AF rendszere.
Valszeg az illető kérdésére alapozva, semmi más nem fontos, ha bemozdult, hát bemozdult. Ha lemaradtunk róla, mert a belső vaku lassan tölt, nem számít.
Lehet rosszul gondolom, de jpg-ben amúgy is tökmindegy, melyikkel fotózunk, mert mind a kettőnek kb hasonlóan megfelelő a jpg motorja. Más kérdés az érzékelő méretéből fakadó hátrány, és itt valszeg elvérzik az Oly, meg ugye az optikai képstabi jobb hatásfokú, mint a gépvázba épített, ami szintén a Canon felé terelne engemet, azaz 2:0. Szerintem. Pontosabban, szerintem mindenképpen kell külső vaku, de ahogy nézem, az én tudásom itt a legkevesebb a sok-sok profi között.
Terapeuta, nem gombfocihoz!
Voltam foci meccsen, és megkérdeztem pár fotó riportert, Ők mondták, hogy minimum 1/250, de, másutt is ezt olvastam. A helyszínen is azt tapasztaltam, hogy ez már elegendő, hogy ne legyen bemozdult kép, pontosabban, a labda esetenként még egy kicsit ritkán, de a focisták már nem.
Ez nem azt jelenti, hogy tuti így van, minden körülmények között.
-
majom2
senior tag
-
Darkness1
aktív tag
-
majom2
senior tag
ottokar, Degeczi:
bocs srácok nincs gyerekem, ezért nem voltam biztos h az 1/50 elég-e. én arra tippeltem volna h igen
esetleg iso3200? bár én azt már annyira nem szeretem. a fix meg nyilván felejtős.
Degeczi:
igen, de azt is mondta h van lámpafény. ott pedig tapasztalatom szerint kijön az 1/50. -
hibavissza
veterán
Bocsi, a fényképezéshez épp eléggé értek, abban nem tudsz számomra értékes infót adni
. Én két konkrét kombó jó tesztfotói, esetleg személyes tapasztalatból adódó tulajdonságai után érdeklődtem. Az, hogy ki mennyire ért a fényképezőgéphez, mennyire ismeri a médiának ezt a formáját, itt mellékes.
ha valaki fotózik gondoskodjon az elegendő megvilágításról
elég szélsőséges álláspont, nekem ebből az jön le, hogy a tárlatodat nem fogom megtekinten
Kicsit zavar, hogy egy technikai topicban felteszek egy egyszerű kédést, ami talán másokat is érdekel és kioktatást kapok arról, hogy fotózzak....ráadásul 25 éve képekkel foglalkozom, és 8 évig tanultam a témát. Nem tudom sírjak vagy nevessekTarapeuta:köszi a tanácsot, de azért szükséges egy dslr, mert az jelentős előrelépés képminőségben és hosszútávú megoldás számomra. A lámpafényes gyors mozgás jobb minőségű fényképezése csak egy indok a sok közül.
-
Degeczi
nagyúr
tényleg ennyire nem lehet megérteni, h az oldalukra tett logó hazug, szándékosan vevőt félrevezető?
annyira nehéz feladat lenne egy weboldal módosítása, h erről az apró mellékkörülményről már nem is lehet ott tájékoztatni?véletlenül sem azért, h a hülye jóhiszemű vevő lehetőleg már csak a vásárlás után vegye észre, h más forgalmazókhoz képest jelentősen csökkent értékű szolgáltatást kapott?! TÖKUGYANANNYIÉRT?
(edigitalnál és hivatalos forgalmazóknál is 295e a D90 + 18-105...) -
Degeczi
nagyúr
de azt nem a hivatalos magyar képviselet végzi!
akkor hogyan "támogatnak", bannert vettek az edigitálon?
simán félrevezető, rosszhiszemű így a szöveg(másrészt év elején még érvényes volt az az értelmezés, amire mindenki gondolna a logó láttán, vmikor az áremelések idején változtathatták meg a feltételeket - minden külön értesítés nélkül. Ezért ez más helyzet, mint ha a piacon egy új szereplő sajátos értelmezéséről lenne szó)
-
Mercutio_
félisten
Tudod érttelmezni is, amit olvasol, vagy alapjában véve nem is érdekel, csak el akarod mondani a véleményedet az eredeti hsz tartalmától függetlenül?
Lassan mondom, hogy te is megértsd: HA az árral azonos méretben tünteti fel az információt ÉS megfelelő alapossággal tájékoztatja a vevőt nincs semmi baj a szürkeimporttal
a gond akkor van, ha csak a 25. eldugott oldalon írja ki, hogy miért is olcsóbbak egyes termékei.
Azt pedig a vevőnek magától nem kell tudnia, hogy miért ad olcsóbban bizonyos termékeket az ED, lehet az akár üzletpolitikai ddöntés is, lásd. tecsó és más hiperek, ahol pl. ugyanaz a danone joghurt van ami a másik boltban egy százassal drágább, mégse gondolod, hogy valami gáz van vele -
Mercutio_
félisten
Ez teljesen rendben van, amennyiben az e-digital jelzi, hogy az adott gépet nem hazai, hanem német disztribútortól szerzi be, ezért az adott terméket csak nála lehet meghibásodás esetén leadni ÉS ő csak a német disztriben keresztül nyújtja a garanciát.
Továbbá tájékoztatja a vásárlót, hogy ennek várhatóan milyen időbeli következménye van, a hazai disztribhez viszonyítva.
Ha ezt nem teszi, akkor félrevezeti a vásárlót.deadpixel hiszti: Mivel ez a gép piaci értékét csokkenti nem hiszti, hanem probléma. Ha te ezt nem érted, az téged minősít.
-
Szulita28
senior tag
Az a három szín mond neked vmit, h FEHÉR, SZÜRKE, FEKETE? Nem, nem a festészetről beszélek...
Kis segítség:
"A vásárló szempontjából a szürke import, azaz a hivatalos forgalmazó megkerülése, és a közvetlen külföldről vásárlás egészen addig jó üzlet, amíg semmi probléma sincs az eszközzel. Így általában jóval olcsóbban vehetjük meg a készüléket, mint az ajánlott végfelhasználói ár. Persze számos kereskedő inkább a saját profitját növeli, és csak annyival olcsóbban adja az eszközt, hogy már be tudja csábítani a híresen árérzékeny és minden egyéb szempontból vak magyar vevőt. Erre a plusz bevételre alkalmanként szüksége is lesz, hiszen a szürkén behozott dolgokra a hazai importőr nem vállalja a garanciát, mivel neki egy fillér haszna nem volt az üzleten, semmi köze sincs az egészhez.Így a szürkén kereskedő vagy visszaküldi a hibás terméket Ázsiába, ahonnan vette vagy saját költségén javítja. Többnyire a vevő ebből annyit érzékel, hogy hónapokig tart a szervízelés, és kifizetett egy terméket, amit gyakorlatilag nem tud használni. Arról nem is beszélve, hogy sok esetben a magyar nyelvű használati útmutató és az egyéb lokalizáció teljes hiányával is szembe kell néznie. "
(http://www.sg.hu/cikkek/55467) -
Szulita
tag
Ember, ki beszél itt arról, h az importőr a gyártó cége??? JOGILAG a gyártó képviselete az adott országban (tudod, aláírnak egy szerződést, h HIVATALOSAN és KIZÁRÓLAG ő forgalmazhassa az adott gyártó termékeit az adott országban).
Arról, h nincs világgarancia, meg beszélgess el azokkal a gyártókkal, akik ilyen cetlit raknak a gépeik mellé (pl. az Olympus).
Ha esetleg nem olvasható, a bal felső sarokban ez áll:
"European and worldwide warranty by the manufacturer."
Fordítsam, vagy megy magadtól is?
-
Szulita28
senior tag
A gyártó nem ad garanciát, garanciát és szervízt az importőr, disztributor biztosít a termékekhez.
Azért ez így eléggé ellentmond mindennek. Vki előállít egy műszaki terméket, az 1000%, h garanciát (ill. ilyen nincs is, jótállás és szavatosság van) kell vállaljon rá. Ez a nálunk fejlettebb világban is így van. A jótállást az adott ország törvényeinek megfelelően az importőr biztosítja, aki viszont a gyártó hivatalos és kizárólagos képviselete az adott országban. Lehet, h jót írsz, de akkor a fogalmazással van a baj.
Szintén ellentmond ennek az a cetli, amit már a gyárban beleraknak a dobozba, és minden egyes eladott dobozban benne van (és amit a forgalmazónak kell érvényesítenie, aki az importőrtől veszi, aki viszont... l. feljebb). Az ún. világgaranciának vagy régiós garanciának is feltétele, h kitöltésre kerüljön ez a cetli. A Nikon Kft. pl. elfogadja az EU-s papírt, ha van mellette nyugta vagy számla. Nem kell a magyar papír. -
Mercutio_
félisten
Miért ne csinálna.
Nagyon egyszerűen megcsinálja, mivel tudja, hogy nem egy importőr van, hanem sok kisebb
Így szimplán megnézi a mennyiségi diszkontot tartalmazó árlistáját és jó esetben a legtöbbet rendelő ország mennyiségéhez, rosszabb esetben az ennél kisebbhez tartozó árat publikálja, mint EU-szintű kezdőár.
Aztán az eladások száma, az importőr tárgyalási pozíciója, a saját eladási mutatói, a termék piaci visszhangja, esetleges használat során felmerült hibák okán majd változik az ár. -
Végülis mind1, hogy ki teszi zsebre a különbséget, de azért az ekkora különbség (1800$ vs 1820€=2600$!!!) azért vérlázító. Azért ne mondja már valaki, hogy egy német v franciaajkú piacra (~100-100millió ember) ennyivel gazdaságtalanabb eladni a cuccot. Vagy akár a briteknél és íreknél (~80millió), ahol 1-az-1ben eladható az usa-ra csomagolt termék
.
Amúgy a pici svájcban a gépváz 2165CHF=1900$. Szóval valami €U szintű disznóság lesz itt... (ÁFA, tréfa, magasabb céges adók és társaik. KÖSZÖNJÜK Brüsszel, elmehettek a...)
Megjegyzendő, hogy egy Bp.-Zürich vonatjegy kb 25kHUF, ha időben veszi az ember, reggel megérkezik, bevásárol, városnéz (kipróbálja a fotógépet) emellé mondjuk 5kHUF-ból megvan egy meleg ebéd egy átlagos helyen, este hazamegy Mo.-ra és örül a 100kHUF-tal olcsóbb gépének... (gari: postán kersztül, esetleg még1 városnézés)
-
Degeczi
nagyúr
azért nem hiszem, h ez lenne a fő ok, mert nézd meg egy új kamera bejelentését, pl. a D300s: van UK listaár 1500 GBP, USA $1800 és egyetlen EU listaár, ami 1820 EUR...
ettől az egyes kereskedők nyilván eltérnek majd valamennyire (ám csak kis mértékben jellemző) - de ez azon mit sem változtat, h maga a Nikon ad globálisan Európára ilyen magas listaárat
ugyanez a helyzet az autókkal is: USA-ban lényegesen olcsóbb ugyanaz a típus - és nem csak japán, de európai márkák esetén is!
egyszerűen az USA piac sokkal fontosabb minden gyártó számára, és ott erősebb a verseny is, ott kénytelenek lejjebb menni az árakkal
-
leeate
senior tag
Inkább az lesz. Mert azt olvastam, hogy van rajta DOF preview. Azért ez nem olyan régi gép.
Az energiaellátás miatt aggódok még. Merthogy ebbe alkáli akkuk kellenek. Nem tudom, ilyet honnan szerválnék, ráadásul gondolom, ez se jelzi, mennyire vagyunk lemerülve. Tudom, azt mondtam az elején, hogy főleg csak azért kell, hogy legyen, de azért ha mégis használom, okozzon már örömet
Lehet, hogy mégse fogok filmes gépet venni, akármennyire is vonz. -
Degeczi
nagyúr
így van, ezzel együtt mégis érdekes, h a legtöbb DSLR ebben visszalépést jelent jópár kompakthoz képest: pl. akár a régi Oly 8080-am, de akár a Fuji F30-ast nézem, mindkettő gyönyörűen beáll a beltéri megvilágítás színhőmérsékletére is, sokkal szebben mint a Nikon D70 vagy D90
talán ezt egy kompakt esetén fontosabbnak érzik a gyártók (joggal), fene tudja
-
philoxenia
MODERÁTOR
Azon az érzékelőméreten és felbontáson. A hasonló korú Kodak DCS14-en mit tudott volna az az optika?
-
ATISoft
tag
Persze talán nem volt a legjobb hasonlat, de részemről ez szubjektív vélemény.
Az SX1-nek jelenleg kicsivel 130e ft felett van az ára. Az E-520 140 két obival.
Nekem ez jobban megéri, holott először Canon utódban gondolkodtam és külsőre igencsak tetszett az SX1 / SX10.Tudom lemondhatok a videórögzítésről, meg a 20x-os zoomról, sőt még az obikat is lehet cserélgetni, de nekem fontos, hogy a képek jó minőségűek legyenek.
Nyilván mindenkinek más az elvárása/igénye egy géppel kapcsolatban.
Én nagyon sok oldalt és tesztfotót végigböngésztem mire kiderítettem, hogy inkább ezen a vonalon megyek tovább. (Holott nyilván kényelmesebb egy kompakt gépet használni) -
Degeczi
nagyúr
női kézbe kell jól hordozható kamera, ami Nikon esetén a D60 (520 gr), Canonnál az EOS 1000 (500 gr), Olympusnál pedig célszerűen az E520, mert annak már nem rossz a fogása és még stabilizátor is van benne - a súlya pedig 490 gr: ugyanaz a kategória...
én is inkább ezt a típust javasolnám a föntiek miatt, ráadásul duplakitben az ára is nagyon jó 135e körül
-
phoebe326
csendes tag
Meg tulsagosan kezdo vagyok ahhoz, hogy ezt amit irtal ertekelni tudjam...Mindenestre ez a kisebb erzekelo dolog gyanus, hogy ez nem jot jelent...
Ezen a suly dolgon en is gondolkodtam, es eddig ez volt az egyik oka annak, hogy nem kezdtem bele ebbe a dolgoba komolyan...
-
Zoli bácsi
őstag
Amíg nem ismerem ki a fénymérést, addig nem olyan bátran használom a korrekciót. Mint írtam, 2 évig Nikon volt, azt kiismertem, tudtam, hogy bizonyos szituációkban milyen korrekciót igényel. Nekem a Nikon képei világosak voltak, legtöbbször alexpó fele korrigáltam.
Pentax sem mindig alexpoz, szituációtól is függ...Na ezt kell kiismerni.
Tudom, RAW. -
Degeczi
nagyúr
meglepően sokat javultak ebben az újabb DSLR-ek!
pl. a nagyobb fölbontású fénymérők (Nikonnál 400, ill. 1000 pixeles) is be tudnak már segíteni, h eldönthesse a kamera, melyik AF pontot célszerű használni (pl. mert épp egy emberi sziluettet vél fölfedezni a fénymérő pixelein)
aztán ha megvan a fókusz rögzítése, az sem baj, ha később a célpont odébb mozdul a képen: szintén a fénymérő adatai alapján jól tudja követni, ha a környezetétől elüt a színe
nagy élvezet pl. szaladgáló vagy bicikliző gyereket fotózni ilyen, automata fókuszpont választás mellett: olyan képekre is mód van, amik korábban csak nagy szerencsével sikerülhettek volna!
ha nem ilyen akció, hanem nyugodtan beállított kép, akkor persze kézi AF pont kiválasztás kell, nem vitás
-
Allien
veterán
Fehéren?
Legalábbis, az én K200D-m nem lett "homokos", saras, kirándulásaim alkalmával. Természetesen, kirándulás-, és kirándulás közt óriási különbségek vannak, lehetnek.
De ettől még úgy gondolom, hogy mindenki vigyáz a gépére. Persze, fehéret azért nem vennék, akkor már inkább a zöld verzió, az "természetesebben" hat.
-
sbazsi
veterán
a minőségi hiba az biztos, hogy hiba? az adott obi ennyit tud. ennyi. van akinek megfelel, és van akinek nem, mint pl neked. de attól még sok embernek jó lehet a kitobi.
egyébként sokan, mint pl én, még nem annyira vájt szeműek, hogy zavarók legyenek azok a hibák, amelyek egy gyakorlott / profi fotósnak azonnal szembetűnnek.
de mindettől függetlenül igazad van, azt a boltban fél óra alatt nem lehet kideríteni, hogy az adott gép/obi megfelel az igényeknek.
Ezért lenne jó egy fényképezőkölcsönző. Leraksz x összeget, elviszel pár nap alatt néhány gépet, és a végén amelyik tetszik, azt ott megveszed. A kölcsönzést meg részben beszámítanák a gép árába. Ha meg nem veszel, akkor kölcsönzési díjat fizettél...
-
sbazsi
veterán
És vajon ha vásárlás előtt a boltban kipróbálod, akkor is megveszed?
Egyébként azért nem tartom szerencsésnek, mert
- aki nem nagyon konyít hozzá - mint pl én - az nem tudja megtapicskolni azt a terméket, amit vásárlás után hazavisz
- aki meg ért hozzá, az vagy tudja mire számíthat, vagy nem kitobival veszi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- Microsoft Surface Pro 7 - Újszerű, dobozban, gyári töltővel, billentyűzettel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged