- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
BEE
addikt
Az lehet, de az ő képeit max a falra akasztják lakásban, de leginkább
albumban nézegetik.
Viszont a 105mm a portréhoz felnőttekre érvényes, márpedig ha jól emlékszem
ő gyerekfotóban is érdekelt, ami változtat a dolgokon.
Mindegy végülis, neki kell eldöntenie hogy mire van szüksége.BEE
-
Degeczi
nagyúr
nem lenne jó ötlet!
mondom úgy, h több külső vakum is van...DSLR-en is nagyon sokszor jött jól a beépített vaku kültérben derítésre, beltérben pedig a külső, vezeték nélküli vakuk TTL vezérlésére
előbbi esethez amatőr célra, családdal sétálgatva a fene se akar még egy vaku is cipelni, utóbbnál pedig nagyon nem elhanyagolható tényező +1 master módra képes vaku ára, szemben az olcsóbb slave-vel
egy profi váznál teljesen érthető, ha ezek nem szempontok, ezért ott valóban le is marad a vaku - de otthoni használatban fájó lenne a hiánya
-
Degeczi
nagyúr
én sem értem, hogyan lehet "nem megfelelően használni"?
rengeteg teljesen váratlan elhullásról lehet olvasni korabeli fórumokon (hazai, indexesen is. Még kimondottan 300D meghibásodásokat gyűjtő céltopik is nyílt...), többségükben megfontolt, kamerára vigyázó amatőrök - akiknek gyakran már párezer expó után is hajlamos volt megadni magát pl. a tükör
elhiszem, h Neked kifogástalanul bevált - de kár lenne egy megbízható, tartós gépnek beállítani, mert jellemzően nagyon nem az, ezért így használtan pláne nem ajánlható a megvétele...
azt ugyanakkor végképp nem értem, ha ennyire kínszenvedés egy vécégurigába nézni, akkor miért vettél belőle kettőt is?
mert azzal ugye tisztában vagy, h akkoriban a belépőkategóriában ugyanaz a keresőkialakítás (kis méret, prizma helyett tükör) járt, így a 300D keresője is pontosan annyira kicsi képet adott, mint a D70-é... -
Degeczi
nagyúr
szerencséd volt vele, ennyi
egyébként vitathatatlanul a legkevésbé tartósnak tervezett (amitől egyes példányai még persze mehetnek sokat) DSLR, pl. a tükörmechanikával rengetegen szívtak, tele vannak ilyen bejegyzésekkel a régebbi fórumok
a pár hónappal később megjelent D70-el a Nikon szándékosan arra ment rá, h sokkal jobb minőségérzetet adjon már fogásra is, ne a kialakításon spóroljanak
-
Szten Márs
nagyúr
Igaz, igaz, a HSM motort ezek nem kezelik, erről meg is feledkeztem - bár Pentaxnál - tudtommal - egyetlen kivételtől eltekintve minden HSM motoros objektív megy csavarhúzós megoldással is, szóval nem vészes az ügy. A K100D super pedig már kezeli a HSM-es obikat is. Illetve Pentaxnál ugye SDM fedőnevű a dolog
-
madgie
titán
-
madgie
titán
Elnézést, másfél éves 40D használat tapasztalata alapján tuti hülyeséget beszélek. Persze lehet, hogy csak az általam használt két Canon-Phottix produkálja ezt... meg előtte az E-1-ben a kínai utángyártott. Ja és előtte a Nikon D70-ben is két darab csinálta ugyanígy. De biztos nincs igazam...
(hét közepén is volt pár hosszú expós képem... nem győztem kiszedni a 40D-ből a két Phottix-ot, nem bírtak túl sokat abban a helyzetben)
-
ígyvanferi
addikt
A 30D-vel mi a helyzet? Sokban nem különbözik a 20D-től, nagyobb kijelzőt kapott, van benne spot fénymérés, kb. ennyi? Tervben van egy dSLR vétele, de ezeknél leljebb nem szívesen adnék. Bár korábban itt olvastam, hogy optikát érdemes inkább használtan venni, gépet nem. 100 ezer környékén láttam 30D-ket, annyiból ugye csak egy 1000D jön ki.
Persze azt is igyekszem figyelembe venni, hogy nem a gép az elsődlegesen meghatározó, de mégis csak egy jóval masszívabb felépítésű, középkategóriás gép.
Első körben egy Canon 17-85 mm IS USM objektívet tervezek a gép (bármelyik is legyen az) mellé, aztán apránként a többit. Canon 70-200 mm f/4 L USM-et, valami makróoptikát (itt még sok a kérdés. Pl. hogy milyen gyújtótávolságú lenne ideális.Canonnak van egy 100-as és egy 60-as. Aztán ott a Tamron 90 mm f/2.8 Di, azt hiszem erről is sok jót hallottam. Sigmának is van három, 105, 150 és 180-as. Ez utóbbit sok természetfotós használja növényfényképezésre, elég szép eredményekkel, csak hát ez már kicsit drága.). És végül egy Tokina 11-16 mm f/2.8-ast, nagylátónak. Ami szimpatikusabb a Canon 10-22 mm f/3.5-4.5 USM-jénél, elsősorban a fix 2.8-as fényereje miatt. Ez a nyár végéig kitűzött cél (használtan szerezném be őket, elsősorban).
Mint látjátok, más márka nem igazán merült még fel, ez elsősorban amiatt van, hogy eddig mindig Canont használtam (filmest), a vakut egyelőre nem szeretném cserélni, távkioldóm is van (bár ez mintha az új digitálisakkal nem működne: RS60-E3
) Ha más rendszer, akkor is inkább Nikon. Esetleg, ha ilyen objektíveket jobb minőségben megkapom Nikonhoz, szóba jöhet simán. De talán nagy különbség nem lehet...
A sok maszlag közé azért elrejtettem pár kérdést, tehát új 1000D, használt 30D/20D? Esetleg mindezeket elfelejtve Nikon vonalon valami.
-
természetesen nem vettem 300/2,8-as zuikót, nincs nekem se pénzem, se szükségem ilyesmire. csak annyit írtam, h a brutálisan jó üvegek és a sok tekintetben jó váz mellett azért elég sok igényt kielégít a 4/3, és azért ez nem csak hobbi szint.
de zárjuk le a vitát, kibeszéltük eléggé. ami az érzékelőket illeti, meglátjuk, mit hoz a jövő. én is féltem az oly-t, de nem azért, mert technológiailag nem elég jók (sztem elég jók), hanem mert a piaci igényeket a két (most már lassan három) nagy diktálja. akkor is, ha azok nem feltétlen reálisak.
eljön az idő, amikor lehetne iso 25600 és 13 fé dinamika mellett egy tökéletes, mondjuk 10 mp-es 4/3-os szenzort gyártani. az emberek 99,99%-ának
ez elég is lenne. nyilván addigra még itt a fórumon is úgy fogja mindenki gondolni, hogy ff nélkül nincs élet, a ff kisimítja a ráncokat, a ff a szent grál stb.
-
én is szeretnék ff felé mozdulni, de ebből nem következik, h alkalmatlan volna a 4/3 arra, amire használnám (nem az). tehát őket vonjuk le. legyetek akkor ketten, akik egyszerűen képtelenek volnának megcsinálni a munkáitokat 4/3-dal. oké. ha tényleg 10e emberrel számolunk, akkor tévedtem, nem 99,99%, hanem csak 99,98%, akinek jó az oly.
de még ha csak 99% is, akkor is: tegyük már meg, h nem sütjük rá a zsákutca és komoly munkára alkalmatlan bélyegzőt, ezzel kvázi leszarozva az egészet a maradék potenciális 99,98% (vagy csak 99%) vásárló számára. nekik, nekem, szinte mindenkinek jó.
úgy is mondhatnám: oké, neked nem jó. mindenki másnak igen, úgyhogy a jelzőket fölösleges aggatnod a cuccra, mert befolyásolod vele a többi embert negatív irányba.
-
pacorro
aktív tag
Milyen profi munkára alkalmatlan az E-3 sportfotón kívül? (Egyébként arra is alkalmas, csak kényelmetlen.)
A legtöbb profi fotós egyébként nem is látott 400/2.8-at, lévén az egy eléggé speciális objektív, és lehet, hogy nagyon impresszíven néz ki, de nagyon kevés munkához használható. -
d2h megteszi? egyébként ordít rólad, h vagy nem vagy pro fotós, vagy egyszerűen csak totál bunkó vagy. pro fotósoknak ugyanis ez csak egy eszköz, amivel vagy el tudják végezni a feladatot, vagy nem. és a feladatok zöme elvégezhető. egy részük meg nem.
megmutatod a munkáidat, ahol rendre ezt az "egy részüket" voltál kénytelen végezni? ahol kellett a tilt/shift? ahol kellett az 5 helyetti 8 fps? mert ha nem tudsz ilyet mutatni, akkor lehet, h nem itt kéne kőkeménynek lenned. ismétlem: a potenciális fogyasztók 99,99%-ának lényegtelen szempontokra hivatkozva rendszert temetni.
(de a legegyszerűbb, ha leírod, h te mire használod a géped, milyen obijaid vannak, illetve, hogy használtál-e már mondjuk egy e-3-as vázat pro vagy top pro zuiko obikkal. ebből kiderül minden és abbamarad a parttalan vita.)
-
feladom. hülyeségeket beszélsz. és az a baj, h ezt a hülyeséget kántálja aztán egy csomó ember ide-oda. én még nem futottam bele olyan helyzetbe, amikor ne tudtam volna elég kis mélységélességet produkálni az oly cuccommal. az 5 fps is elég volt nekem, nem dőltem a kardomba, h nincs 8. pár éve sehol sem volt 8 digin. a "full frame" csak a 4/3-hoz képest nagy, a KF-hez képest kicsi. nem valami kib@szott szent grál, hanem egy méret a sok közül. persze lehet ff-re izgulni, aztán lőni a szar zoomokkal. satöbbi.
(a legjobb a fényerős tele... egy ZD 300/2,8 egy 2x cropos vázon neked hova kevés, kedves már megkomolyodott barátom? 11 fókusz pont nem elég, aktívan használod mint az 51-et?)
használtál már komolyabb 4/3 vázat egy-két normális optikával? meddig, melyiket? ha nem, csak a véleményed ilyen hatalmas, akkor nincs is több kérdésem.
-
Dare2Live
félisten
még ebben az esetben is jó 4/3 rétegigénynek azaz nem zsákutca.
rétegigény pl a legkissebb/könnyebb váz/obi, vagy itt a micro 4/3 amivel rövidesen kvázi kompakt árért kapsz 4/3 érzékelős gépet... ha 79K most egy E410-kit akkor tükörakna/tükör nélkül jövőre lesz egy G1 kit 69K. Anno én 69Kért vettem a canon kompaktomat és azért az finomanszólva se konkurálhat egy G1el. Természetesen ez a G1 nyomába nem fog érni egy 60D/D500nak de más rétegnek is szánták, és szvsz van/lesz olyan réteg pl itt MOon is akinek ez lesz a legjobb megoldás.
-
látom, mit akarsz mondani, csak szerintem felesleges hangsúlyozni, h egy kisebbségnek miért nem jó a 4/3-ad. még azt hinné az ember, h a 4/3 egy zsákutca, holott neki, nekem, neked nem az. szinte senkinek sem az, akit ismer.
ennyit szerettem volna csak mondani. (és nem azért nem zsákutca, mert akármivel fotózhatnánk, mert ez nem így van. profi minőségű képekre is ugyanúgy alkalmas a 4/3. bizonyos spéci igényekre nem.)
-
teljesen felesleges a vita, mindegyik jó, de azért zárójelben eltemeted az egész 4/3-os rendszert. ügyes!
(igen, nehéz piaci helyzetben van, de a mélységélességi dolgokra, meg egyéb tipikus marhaságra, amit az oly-ra írnak, inkább nem reagálok. ha mm-es dof kell vkinek, vegyen ff-et. az emberek 99,99%-ának nem kell. pont. tény, h full pro usereknél nem elég érett rendszer a 4/3. viszont hány százaléka ez az embereknek? a maradék 99,x%-nál még akár előnyei is lehetnek a nagyobb dof-nak, egyszerűbb kezelésnek stb.)
-
fischi
tag
Az olympusban a fogása zavart kicsit, meg a 3 fókuszpont. (No meg a stabi hiánya. Előny viszont az állítólag jó minőségű két kitobi, meg a 2-es szorzó)
Nem kimondottan szoktam állatokat fényképezni, csak ha épp olyanom van, de természetben mászkálni szeretek, és akkor sok tájkép mellett fotózom őket is.
(igazság szerint nem is tudom mi a HSM, így nem tudom támogatja-e)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vezetékes FEJhallgatók
- Dune Awakening - Máris túl az 1 millión
- Konzol Screenshot
- Mesterséges intelligencia topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Továbbfejlődött a Keychron egéralternatívája a Logitech MX Masterre
- Vicces képek
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- További aktív témák...
- AKCIÓ! ASUS ROG Zephyrus GA403UV Gamer notebook - R9 8945HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- Akciós Windows 10 / 11 Pro OEM Licenc Kulcs 100% eredeti, jogtiszta!
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- LG 65QNED86T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Bomba ár HP X360 11 G5 - Intel 4020 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged