Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• bacus

őstag

Hát akasztják a hóhért. :(

Van egy ismerősöm, akinek 5 éve egy RB951Ui-2HnD routert üzemeltünk be, tulajdonképpen boldog volt egészen szeptemberig, amikor is vett egy j5 telefont. (előtte ace3 volt). Nos elkezdett speed testeket nézegetni, és vezetékesen mindig megvolt neki a digi 100/50 -es csomag, de wifin nem mért többet 5Mbit letöltésnél többet, miközben felfele 35Mbit-eket mér.

Persze az ace3-al is nekiállt tesztelgetni és ott is hasonlókat mért, ill. egy kicsit lassabbat.

Elővette a régi tp-link routert és dupla-nat os megoldással (tehát a tplink wan portjával) rádugta a mikrotikre, majd annak a wifijével "két falon keresztül" is 24/40-t mér.

Mondanom se kell, hogy az agyamra megy azzal, hogy isteniti a tplinket és fikázza a mikrotiket. Van valakinek ötlete, hogy ezt mi okozza? A wifi dupla chain-es, a legkevésbé terhelt csatornán, alap+kiterjesztett csatorna, tehát akár 300Mbit kapcsolati sebességget is támogatva van beállítva. A router tőlem 100 km -re van, nem tudok (és nem is akarok) oda menni. Számomra bosszantó az ügy.
    -----------

És akkor egy másik szopás. 3 napja beüzemeltem egy cégnél egy capsmanos hálózatot, 3011es központi router + capsman, a kliensek ac lite két sávos kis routerek 5 db. Este felprogramoztam, királyul megy, végigsétálva az irodán sehol nincs szakadás, szépen átcsatlakozik egyik ap-ról a másikra, stb.
    Másnap éles terhelés, 20 munkát végző eszköz wifin (az 5 , ill. jobbára 4 ap-ra, mert az egyik elég kieső helyen van egy tárgyalóban), látszólag minden rendben, majd dél körül minden dolgozó felcsatlakozik a telefonjával is, összesen kb 34-38 wifis eszköz, a hálózat drasztikusan belassul, az egyik gépen a ping (bix.hu) közel 2 mp-re nő. (azon az ap-n amire rácsatlakozik 1ms), az ap-k terhelése nagyjából egyenletes. Az egyik ap -ra talán 14-15 eszköz is felcsatlakozik. 3 percenként hívogat a rendszergazda...., állítsak át valamit, mert nem jó. Átállítottam 1 csatornás N-re a hálót, mert a userek szerint ledobálja őket a wifi. Talán valamit javult.
    Időnként egy egy laptop a "csatlakozáskor nem lehet csatlakozni a hálózathoz hibaüzit kapnak".
    Természetesen itt is jól van bekonfigolva a rendszer, capsman forwarding van, se a központi router, se az ap-k nincsenek leterhelve, az iroda 2 szintes, a legnagyobb probléma, hogy sok az olyan hely, ahol kb egyforma térerővel jön 3 ap is.. Minden router 1 frekvencián van, de a környező wifik miatt nem igazán tudom megoldani, hogy az ap-k más más frekin menjenek. (meg szerintem akkor a váltás sem ilyen sima..)

A legnagyobb probléma, hogy 1 éven belül még 100 eszközt akarnak wifin rákapcsolni a hálóra. (nem tudom mit jelent, 40 új munkatársat?!).

Új hozzászólás Aktív témák