Hirdetés
- iPhone topik
- Google Pixel 10 Pro XL – tíz kicsi Pixel
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Telekom mobilszolgáltatások
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Dobja a SIM foglalatot az iPhone Európában?
- Svájcban bukkant fel egy Berlinbe készülő HMD
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mr Dini
addikt
Megint én a tonnányi kezdő kérdésemmel, elnézést!
Router: hAP AC2
RouterOS verzió: v6.48.31. Azt vettem észre, hogy a kis mikrotik, bár tökéletesen megy minden, erősen villogtatja a rá kötött eszközök hálózati aktivítását jelző indikátorait. Csak hogy egy példát említsek, a net az ether1 portba érkezik egy UPC-s connectboxból, ami bridge módban van. Ezen van a szokásos indikátor led közvetlenül a csatlakozónál, ami elég hevesen is tud villogni, ha sok a forgalom, de alap esetben csak világít. Ha egy másik routert kötök rá és bekonfigolom, néha villan egyet, de amúgy stabilan világít. Mikrotikkel folyamatosan nagyon hevesen villog, még akkor is, ha alig van hálózati forgalom, vagy a mikrotik GUI azt mutatja, hogy épp konkrétan semmi nem megy ki az ether1 felé. A kliensekkel is ezt csinálja, bár ott nem folyamatosan, ritmikusan, hanem egy kicsit lassabban, nem ritmikusan, de túl szaporán. Nehezen tudom elképzelni, hogy ennyi forgalom lenne. Jelenleg 6 darab eszköz van a hálózatra csatlakoztatva, szóval még a broadcast message floodra se nagyon tudok gondolni. Még nem néztem rá wiresharkkal, hogy mi történik, de szintén a mikrotik guit nézve, 0 kbit/s "forgalom" megy az adott kliens felé. Ez mennyire normális?
2. Szerettem volna titkosított DNS-t, hogy ne lásson bele az ISP a forgalomba, de szomorúan tapasztaltam, hogy a router nem támogatja a dns over tls-t. Így maradtam a DoH-nál. Eredetileg a Cloudflare DoH-ját lőttem be, ami tökéletesen működik. Viszont a Cloudflarenek így is túl sok adatom küldöm el, szerettem volna egy másik kevésbé adathörcsög cégbe fektetni a bizalmam. A mullvad DoH-ját szerettem volna beüzemelni, akik unboundot használnak a szerverre, de az semmiképp nem működött, pedig curllal simán ment. Végül maradtam a quad9-nél, ami viszont rengeteg errort rak a logba, tucat ssl timeouttal, meg hasonlók. Állítólag nem egyedi a probléma és csak mikrotik alatt jelentkezik. Egyelőre így visszaváltottam cloudflare-re. Van valami más publikus doh resolver, ami jól megy mikrotik alatt?
3. Van egy DLNA szerverem egy Hetzner dedikált szerveren, az OS Fedora. Szeretném ezt bedrótozni az otthoni hálózatba, hogy a kliensek lássák itthon, mint helyi DLNA szerver. A DLNA-hoz elméletileg L2 tunneling kellene, így ahogy néztem az ipsec és az eoip, illetve az ipsec és l2tp jöhet szóba. Előbbi tudtommal csak mikrotikek közt megy, linux és mikrotik között nem, így talán marad az utóbbi, l2tp-s megoldás? Vagy van valami más is esetleg?
4. Kell valami extra ahhoz, hogy menjen a DLNA a helyi hálón? Feltételezem simán működhet a dolog, de van egy elérhető multicast csomag, ami elbizonytalanított. Szükségem van rá?
5. Kis terhelés alatt is egészen forró a kicsike. Tudok/Kell-e ezzel valamit kezdeni?
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AliExpress tapasztalatok
- iPhone topik
- Horgász topik
- Google Pixel 10 Pro XL – tíz kicsi Pixel
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Megjött a Cherry legfrissebb, taktilis karakterisztikájú kapcsolója
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3206
- Eladó szép állapotban levő Apple iPhone 12 Mini 64GB / 12 hó jótállás
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell Latitude 5330 i3-1215U 6magos! - 16GB 256GB 13.3" FHD magyarbill 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest