- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Külföldi SIM-ek itthon
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
.mf
veterán
válasz
hegyimorc #46804 üzenetére
"azért ez így elég vicces azok után, hogy a 25/1.4 ritkán mozdul ki a mérete miatt "
Igen, nem fejtettem ki bővebben. A kis-szettem elég méretkorlátos, csak 1 db nagyobb nagyobb obi fér el benne, mérete alapján a 25-ös is már ide tartozik.
Jelenleg az alábbi elgondolás alapján van összeállítva:
- 1 db alapzoom mindig jól jön -- 12-32 kicsi és éles
- gyenge fényhez kell még egy standard látószögű, fényerős obi is -- ez lehetne a 25 f1.4, de akkor több obi már nem férne el. Mivel a 20-as elég közel van hozzá, s úgy befér a gép elé, hogy marad még hely további obi(k)nak, így a 25-öst csak ritkán viszem.
- az így megmaradt helyre vagy 1 db valamivel nagyobb (MD 50 f2, hogy valami hosszabb fényerős obi is legyen; vagy ha eső várható, akkor a 12-50) vagy 2 db kisebb obi (halszem + 17, esetleg 45, ha lesz és befér). A 25-öst azért nem viszem a nagyobb obiként, mert akkor már túl nagy lenne az átfedés: 12-32-ben is van, 20 is közel van; és akkor nincs 12-nél szélesebb (halszem) vagy 32-nél hosszabb (MD50) obim.N.Andras: Decathlonos, nagyobb fajta övtáska. Hiányzó bélését utólag sk pótoltam, egy régi elszakadt egyik oldalán alufóliás 8 mm vastag polifoam méretre szabásával. Bocs a képminőségért, kicsit késő van.
Ez az, ami benne van.
A váz + obik úgy, ahogy benne vannak: a nagyobb obi áll a váz mellett, a 20-as elfér a váz előtt. A váz a 12-32-vel vagy 20-assal rajta befér (a 17-essel már túl vastag)
Az első zsebben van még 2 akku, lenspen, 1 nagyobb nejlonzacskó ha irdatlan eső kerekedne, valamint egy kis ledes lámpa - jól jött már este elgurult obisapkát vagy töksötétben fókuszt keresniFreddy: sör továbbra sem (
), de tali igen. Merre, mikor? Sajna csak 9-tájt érek oda.
-
scarabaeus
őstag
válasz
hegyimorc #45250 üzenetére
Aha, Edit 120+, azt is fogtam kézben, majdnem arra is esett a választás, bár abban a lassan már búcsúzó GX1-esem is kényelmesen elfért volna (azt plusz objektívek nélkül az Edit 100 hordta amúgy eddig), annál kisebbet kerestem. Ez a noname táska egy-az-egyben belemegy a munkába hordott táskámba, aztán ha a munkahelyen is valamit fényképezni kell, kikapom belőle, és kényelmesen elérhetően ott lóghat a vállamon. Az összeragasztott hátsósapkákkal egyrészt azt értem el, hogy két objektív egy rekeszben sem csúszkál-súrlódik egymáson, másrészt ha kiveszem őket, jobb a fogásuk, amikor letekerem az egyiket.
-
-
-
válasz
hegyimorc #42196 üzenetére
24-es kulcsszám elég kevéske HSS-hez.
HSS = High Speed Sync
Ilyenkor a vaku hosszabban villan, mint ahogy a zár lefut, magyarul rövid záridőkön is használható a vaku, nem csak szinkronidőnél hosszabb záridővel.Magyarul elvillan a vaku, mielőtt az első redőny elindul, és még világít, amikor a második már lefutott. Ennek akkor van jelentősége, ha a záridő olyan rövid, hogy résnyire van csak nyitva a redőny. Pont emiatt sok a kulcsszám- és fényveszteség.
Ez derítő vakuzásra jó, amikor rövid záridőt kell alkalmazni, mert rendes megvilágítás is van.
-
-
Studi
veterán
válasz
hegyimorc #41280 üzenetére
Igazad van, 800 helyett a GM1 + 12-40 nem 800+800, hanem 600+1000.
Szerintem engedd el ezt a témát: egyetlen szempontot emelsz ki, és még ott sem téged igazol a matek.
Megérti mindenki, hogy neked GM1. Fogadd el, hogy másnak meg G1x Mk II. És legfőképp azt fogadd el, hogy nem lehet azt mondani, hogy:
1. a GM1 jobb, mint a G1x Mk II.
2. a G1x Mk II. jobb, mint a GM1És pláne nem lehet azt mondani, hogy a két gép pont ugyanolyan jó. Mert másra valók.
-
b.vr
őstag
válasz
hegyimorc #41280 üzenetére
De ez egy téves gondolatmenet, attól hogy később csak a vázat cseréled (bár ugye miért kellene cserélni... lásd amit fentebb írtam), attól még az elején az obit is ki kellett hozzá fizetned! Rögtön ki kell csengetned rengeteg lóvét. Szerinted egy hipotetikus m4/3 12-60/2-4 mennyibe fájna? Sokkal több pénzed áll benne az elejétől fogva.
Mindegy, nem akarlak meggyőzni, majd mindenki felméri magának megéri-e számára egy ilyen kompakt vagy sem. -
Marseille199
senior tag
válasz
hegyimorc #41268 üzenetére
Nem tudom, miért vagy ennyire ellene. Az a celkozonseg, aki megveszi, ugyanugy eleg nagyot bukhat az 1-2 ev mulva sz.rert-h.gyert eladott belepo milcek aran is. A masik celkozonseg meg komoly rendszer melle veszi es nem biztos h 1 ev utan csereli. Arrol nem beszelve, hogy az elodje se lett sokkal olcsobb.
-
k1csi
senior tag
válasz
hegyimorc #41265 üzenetére
ha viszont a G1x avul el, akkor megveheted újra az obit is Mark III néven
Ma már elég jó speckója van ezeknek a cuccoknak, hogy lassan avuljon el. Lévén, hogy pl. nálam egy nem cserélhető obis kompaktnál alacsonyabban van a mérce megkockáztatom, hogy hamarabb romlik el mint elavul...
-
b.vr
őstag
válasz
"ha viszont a G1x avul el"
Egyrészt igaz, másrészt szerintem ez annyiban összetettebb hogy nem igazán a szenzor szokott elavulni (hacsak nem jön valami hihetetlenül óriási technológia fejlődés - na akkor kb. minden elavul) , hanem inkább az van hogy kijön valami nagyon más ami felforgatja a piacot: vagy sokkal nagyobb szenzorok vagy sokkal fényerősebb obik.
Én ettől most nem tartanék, sőt pont _ez_ a gép egy olyan kombináció ami kissé elavulttá teszi teszi az eddigi csúcskompkaktokat (még két érdemi feature-fejlesztés lehetne majd a társainál: beépített EVF, illetve mechanikus zoom. Ehhez képest hogy majd jövőre a szenzor inkrementálisan kicsit jobb lesz, hát az kb. kevéssé érdekel. Esetleg ha nagyon kiforrná magát egy hibrid AF, az mondjuk... bár nekem tényleg másodgépnek kellene)Az induló ár sem vészesen magas (ellenben pl. RX10), persze nem kell rögtön megvenni, de mondjuk a karácsonyi akciókon már érdemes lehet, ez jópár évig ki fog tartani.
(jön majd nyilván a többi gyártótól is hasonló, de jópár évig nem számítanék nagyságrendileg másra. Olyan nagyságrendileg, mint amennyire ez nagyságrendi a jelenlegi csúcskompaktokhoz képest) -
-
Studi
veterán
válasz
De továbbra sincs semmi értelme a rendszer vs komplett gép összehasonlításnak. Másra való, mások az előnyei, mások a hátrányai. Te most kiragadsz egy szempontot, amiben szerinted jobb a rendszergép. Talán igaz is lehet, de épp az MFT vázak áresése óriási mostanában: a 2,5 éve 240ezres árról induló E-P3-amra most 70-es irányáron eddig érdeklődés se volt.
-
válasz
hegyimorc #41228 üzenetére
ebben teljesen igazad van. én mégis azt mondom, hogy - emberi határokon belül, mert az rx10 például jócskán túl van rajta - inkább legyen drága és jó, mint olcsóbb és közepes. ha tudja, amit kell, jöhet, egy e-m10 váz is kéccá', rá egy túúristazúúm is legalább száz, obit ott sem cserélnék és idővel ott sem ér majd semmit a váz.
-
ati3x
senior tag
válasz
hegyimorc #41008 üzenetére
Nálam az E-pl1 majdnem kihúzott 2 évet,, Most lett E-m5-öm, na ez is kihúz legalább 3 évet. Mer ugye ez a gép már jóval többet tud, mint amit én ki tudok használni... Ráadásul, most bocsánatot kell kérnem a régi e-pl1 től.. Mert ha tudom előre, hogy a sokat szidott AF-nek az elsö generációs M zuiko 14-42 az oka, akkor már rég kivágtam volna a kukába.. Mármint az obit.. Tehát akinek ilyen obi van, az legjobban akkor jár, ha köt rá egy követ, hogy legyen húzása (annyira műanyag) és dobja jó messzire!
Ez az obi még az omd-ből is csiga AF-et képes kihozni.. A pl1 meg megtáltosodott a 12-50-től.. Csak pislogtam.. Nem is tudom mit gondolt, erről a kitobiról az olympus.. Kb annyira jó, hogy az emberrel megutáltassa az MFT-t.. No most jól kipanaszkodtam magam!Visszatérve, az omd-hez az tervezem vagy a 12-35 vagy az uj 12-42 palacsintát.. Meg a 45/1.8, de azt hisze ez lesz az első.. Meg majd vagy a 25/1.4-et, vagy az új 25/1.8-at mert várakozásom szerint az új 25/1.8 valamennyire lenyomja az árát a használt piacon.. És ennyivel már boldog is leszek...
-
Ear001
addikt
válasz
hegyimorc #40999 üzenetére
Canon Pro 1 2005-2008, Olympus 520 2008-2014, igaz ehhez vettem két obit az alapkitben adottak helyett és most azt hiszem jön egy E-M10, mert mindazt tudja, amiért az 520-at vettem annó és azt is, ami hiányzik belőle, de eddig valahogy kitrükköztem, megalkudtam vele. Pedig nagyon sokat gyúrtam a komplett Canon-Nikon-Pentax-Sony kínálatot, gyötrődtem sokat, mire kitaláltam, hogy a 4/3 jó lesz nekem.
Közben elég sok gép és objektív megfordult a kezemben, de sose volt a must have érzés, illetve ha volt, akkor az olyan elérhetetlenül drága volt, hogy nem is volt.
-
k1csi
senior tag
válasz
Nem ismerek olyat, aki egyszer csak azt mondja, hogy "na, ez a gép tudja amire vágytam" és valóban nem vesz helyette mást legalább 3 évig.
Én ezt kompaktban és DSLR-ben is teljesítettem (kompaktban durván túl, mert kb. 10 éves a kompaktom). Ha ez a Canon cucc azt tudja mint a pletykákban vsz. újabb 10 évig nem cserélnék kompaktot.
-
válasz
hegyimorc #41008 üzenetére
ugye az, amit szeretnék (és szerintem még sokan), csak most kezdi bontogatni a szárnyait. szóval abban igazad lehet, hogy sokat fejlődik még ez a része (evf-ek, nagyobb szenzoros kompaktok), és ezért nem éri meg akármeddig megtartani az adott gépet. fogalmazzunk inkább úgy, hogy a műfaj határain belül maradnék (végülis a műfajt vitattad elsősorban amúgy is).
de például a dslr-eknél már rég elérték az "elég jó" határát, már egy d7000-et is teljes baromság lecserélnie bárkinek (d90-et is írhattam volna, de legyen a d7000), "örökre" elég.
a fuji x-t1 keresőjénél már nem akarnék jobbat.
a váznak sem kell akármilyen kicsinek lennie, az x10 elég jó méret (grip lehetne markánsabb, obi meg jobban a szélére tolt). szenzor 2/3" fölött nekem már jó. 24-120 vagy 28-200 valami normálisabb fényerővel untig elég, ez utóbbi nyilván nem pancake. stb. szóval nagyjából tudom, hogy mit akarnék, meglátjuk, megszületik-e. az rx10 mindent tud, de annál azért kisebb gépet akarnék.
amúgy ráizgulok én az aktuális legjobbra, itt fórumozok én is napi szinten. de pénzt már nem adok érte.
-
k1csi
senior tag
válasz
hegyimorc #40986 üzenetére
Ha igazak a pletykák (és minőségben is OK a cucc) akkor ez a kompakt azért nagy dobás mert pont egy olyan obival van ami nagyon hiányzik az mFT-ből. Jó induló fényerő és elfogadható fényerő (max f/4) a tele végén, úgy hogy a szenzor kb. ugyanakkora.
Egy ilyen speckóval nem éreznék késztetést rá, hogy a kompakt kategóriában a közeljövőben bármit cseréljek. Ha tönkremegy az más, de az ugye bármilyen fotós cuccnál ott van.
Ma már pl. nincs akkora fejlődés a szenzoroknál, hogy ilyesmi cserét indokolna...ROBOTER
Ennek a kompaktnak már az elődje sem volt pici, azaz vsz. ez sem lesz az, viszont még mindig kisebb mint mFT rendszer 3-4 obival. -
válasz
mert az emberek zöme a fórumok bűvöletében él. engem viszont nem annyira érdekel ez, megfutottam az építsünk rendszert köreimet, megvoltak az ilyen-olyan gépek, jól tudom magamról mára, hogy nem cserélgetek obit, hogy nem szoktam csak úgy digicammel csatangolni, nem találok ki magamnak feladatot stb. dokumentálom az életem látványosabb részeit, ennyi. amikor 16-85 vr volt, akkor csak azt használtam, amikor 12-60, akkor csak azt.
szóval nagyonis várok egy nagyobb szenzoros, jó obival szerelt kompaktra, ezer éve. az af sebessége nem érdekel, ergonómia mondjuk nem ártana (pocséknak tűnik ez a canon ilyen téren). de több mint egy éve csak kompakttal fotózom, szóval kellően alacsonyan vannak az elvárások...
-
válasz
hegyimorc #40991 üzenetére
bocs, de csak magamból kiindulva ez egyáltalán nem így van! szerintem a cserélhető obis rendszer való annak, aki állandóan összevásárol mindent. én évek óta az "utolsó" gépem keresem, és egy ilyen kompakt meg is felelne már neki. 28-200-nak persze jobban örülnék, mert egy ideje tudom, hogy szeretem a tele tartományt, jobban "szemre áll" nekem, mint az extrém nagylátó.
szóval én akkor vennék egy ilyen gépet, ha az elég jó ahhoz, hogy utána hosszú évekig kimaradjak az egész vásárlósdiból. nem kell sok obi, nem kell a bonyolultság, egy darab kompakt méretű cucc kell, amivel tökéletesen összecsiszolódunk.
egyébként az x10 is már meglepően közel van az "ez már jó lesz"-hez..
-
Lassú Víz
addikt
válasz
hegyimorc #40767 üzenetére
"Nekem a fotózás arról is szól, hogy ott akkor mit látok meg és mit sikerül abból megörökíteni."
Nekem is, de mint amatőr hobbista megengedhetem magamnak ezt a luxust. Ha profi lennék akkor olyan eszközre vágynék, amivel biztosan megörökítem azt a képet, amit el tudok adni és megtérül az egész befektetés, sőt marad valamennyi megélhetésre is.
-
Gondwana
addikt
válasz
hegyimorc #40767 üzenetére
Tegyük fel, hogy van egy olyan felvevőgépem amit csak kiteszek valahová, rögzíti az egész világegyetemet minden irányban, tökéletes minőségben, óriási felbontásban és sebességgel, sőt legyen belőle több is hogy több nézőpontból is meg legyen minden, amiből majd otthon utólag büntetlenül nagyíthatok, vághatok és válogathatok.
Ezt el is nevezhetjük időgépnek. Interakcióra még ugyan nem lesz alkalmas, csak szemlélésre, de majd ráírjuk, hogy beta, vagy engineering sample.Szerk.:
GH4: 10 bites videó még ugyan nem jelent teljesen rawot, de bizonyos ésszerű határok között elég komoly korrekciós tartalékkal bír, pláne ha egy hatbites LCD-panelhez vagy egy CMYK nyomathoz viszonyítunk.A max. 7 perces snitteket sem most találták ki. (103m/perc, volt is mit cipelni)
-
Mercutio_
félisten
válasz
hegyimorc #40241 üzenetére
A vázzal nem tudnék mit kezdeni
(illetve persze, tudnék, de majd csak ha 50 lesz
)
A G3 mérete nekem elég kicsi, nincs bringa és egyéb olyan dolog amihez még kisebbre lenne szükség, szaladgálós mindenhovávivősnek meg most még drága.
Ha lenne annyi "felesleges" pénzem amibe a váz van inkább váltanék E-M10-re, vagy ami ésszerűbbnek tűnik 14/2.5 leváltása 12-32-re és 25/1.8 beszerzése.A GM1-gyel egyik fő bajom, hogy egy nyamvadt vakusarut nem bírtak rárakni
mehetne bele analóg átnézeti kereső és a 20-assal lehetne "rendesen" komponálni, (ésetleg külön megvehető EVF is kijöhetett volna rá később) de így az elsődleges vázként való használat mint lehetőség teljesen kiesik. (nálam)
-
b.vr
őstag
válasz
hegyimorc #39953 üzenetére
A pana pinpointtal az a bajom, hogy ilyen pontosan meghatározott fókuszra nekem egy esetben lenne szükségem, az oly 60/2.8 makrónál - ott meg azért nem tudom használni mert úgy ugrál a kép mintha egy oszcillátorra lenne kötve a stabilizátor hiány miatt...
Szóval marad az alátámasztás és az MF.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 Prémium
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- BenQ PD-2700-U Monitor - Designer 4K 27"
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest