- Milyen okostelefont vegyek?
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrChris
nagyúr
-
no1r
őstag
válasz
Throme #102902 üzenetére
sajnos eléggé el van tűnve az OM, pedig én inkább arrafelé kacsintgattam mindig is. valahogy szimpatikusabb a line-up főleg a PRO lencsékkel. pedig a legelső (video)kamerám egy pana volt, azt nagyon szerettem. de amióta hibridet használok, a Lumixok valahogy sosem győztek meg.
remélem azért záros határidőn belül jönni fog egy megújult PEN-F még azért -
-
pilisi
csendes újonc
válasz
Throme #102894 üzenetére
Ma voltam kicsit erdőzni,és próbálgattam a "csak vázas stabi"használatát.Határeset,hogy mit tudna az olympus obivalAlap esetben talán jó lenne,de ha pl egy vadra úgy tudsz rácserkelni,hogy le kell guggolni,térdelni stb és onnan fotózni "hirtelen" ott már nem hiszem,hogy stabilan tudnám tartani.Na mindegy,még rágódok a dolgon.Amúgy a váz tudja a dual módot,de egy nyavajás pana leica 50-200 f2.8-4 is horror árban van(nekem legalábbis)
-
válasz
Throme #102882 üzenetére
Á, SW-esen kizárt, hogy az OM-5-höz közelebb hoznák.
ND-t én 1000-est hordok magammal (legutóbb itthon felejtettem, hú de mérges voltam magamra... Kösz, hogy megemlítetted, el is raktam a táskába. ), így az nem számít nekem sokat.
Én C módokat nem használok, kézzel állítom a gépet. Záridőt, rekeszt állítani, vagy az ISO-t átpattintani auto-ra nekem nem nagy ügy.
Az OM-10 nem léte tényleg fura nekem.
+ még mindig a név. Azon kívül, hogy nekem az Olympus jobban tetszik, az új márkanevet valahogy nem látom eléggé reklámozva. Tudatni kellene a kibicekkel, hogy ez az Olympus vérvonal folytatása. -
gyapo11
őstag
válasz
Throme #102827 üzenetére
Két probléma lehet a fókuszálással, az evfnél az hogy egyrészt nincs semmi segédlet, ékpár vagy mikroprizma, másrészt ha túl kicsi a látószög, és egy hosszú alagút végén látunk egy kis képet, na ott ember legyen a talpán aki élességet állít, optikai keresőnél ugyanez a látószög az újabb gépekre lehet inkább jellemző, mert minek lássa jól a képet, úgyis az autofókusz állít élesre, csak a kompozíciót kell látni, arra meg jó az alagút is, további nehezítő tényező ha pentaprizma helyett pentatükör van, mert a prizma felületein teljes visszaverődés van, a tükrök meg sose érik el a 100 %-ot és a veszteség 5-szörösén keresztül látjuk a képet.
-
stewe2
aktív tag
válasz
Throme #102825 üzenetére
Akár egy 50 (1,5x=75) 1.8 is jó lehetne, és az már aprópénz. De pl. az 5300-as vázra valami "nagyvas" passzolna. M4/3--ra meg itt vannak ezek: Link Link
Besz@rás, tisztára az analóg időket hozza vissza. Bár lehet, hogy a Zenitet is inkább AF használtam volna, ha lett volna... Persze ez csak az én véleményem -
-
Studi
veterán
válasz
Throme #102758 üzenetére
Nem véletlen van kint ez a részletes leírás a magyar importőr honlapján, és korábban itt, a topicban is felhíták rá a figyelmet. Volt korábban világgarancia az Olympusnál (1 év), de az már megszűnt.
Ezeket a szürkeimportos termékeket a kereskedőn keresztül lehet csak gariztatni, annak minden nyűgjével (ha létezik még egyáltalán, külföldi postázás, hosszabb átfutási idő, rövidebb gariidő).
Hogy kell-e gyakorlati tapasztalat? Ha az illetékes honlapján ki van írva, hogy ezekkel el fognak zavarni az miért nem elég? Aki dolgozott már hasonló dolgokkal, az tudja: ő maga sem tudja tovább érvényesíteni a garanciális problémát a gyár felé, csak a rajta átfutott termékekre (itt az európai kereskedőhálózat jelent egységet). Nem hobbiból zavarnak el. -
yle_greg
aktív tag
válasz
Throme #102709 üzenetére
En a kis tatyokra szavazok.
Egyik fontos szempont szerintem, hogy ne legyen latvanyosan semmilyen ellophato cucc. Emiatt ami most bevalt, az az ovre fuzheto apro cipzaras tasakok, amelyekbe siman elfernek a kis obik, nem csak a palacsintak, hanem az 5x5 centis Pana 42.5/f1.7 es a Laowa 7.5, de meg a 14-140 is beleszuszakolhato, es rahuzva a polot nem latszik, hogy van balam valami ertekes.
A gep egy "hasitasi" szeru izeben volt nalam, nem mondom, hogy divatosan neztem ki, de oszinten szolva ezt pont lesz4rtam. Kenyelmesen elfert benne a GX9 egy palacsinta obival, plusz mogotte a telefon is elfert.
A tisza tavi hajozashoz az ovemen logott egy neoprem objektiv tok, ez egy cirka sorosdoboz meretu henger. Ebben a 100-300 az arnyekolojaval egyutt tokeletesen elfert, ez is aliexpresszes cucc, talan egy pizza araba kerult.
Amikor aktivan hasznalom a gepet, akkor az allvanymenetbe tekert szemescsavarban levo kis karabineren atfuttatott vekony hevederen log az oldalamon. Az ov bujtatomban van egy plusz ures kis karabiner, ennek egy feladata van: ha elore kell hajolnom, pl. gyerek bekotese a gyerekulesbe, vagy pakolas, akkor ezzel rogzitem, hogy ne loduljon elore a masina.
A nagy taskak hurcolkodasra jok, de setara mar nem viszek magammal plusz egy rajtam logo dolgot. :-) -
HollyBoni
veterán
válasz
Throme #102668 üzenetére
Így szoktam: kártyaolvasó -> simán fájlkezelő -> már itt átválogatom a képeket, és kitörlöm azokat amik tuti offosak, így legalább a kártyáról is lekerül -> Lightroom import.
De úgy igazából szerintem csak azokat a képeket tartom meg amik ki lesznek exportálva Lightroom-ból, szóval lehet totál hülyeség az egész. -
yle_greg
aktív tag
válasz
Throme #102661 üzenetére
Pontosabban JPG + RAW -ba?
Nem tudom, ki hogy van vele, de akkora bazi nagy kartyak vannak, hogy a legjobb minosegu JPG + RAW tarolasa meg sosem jelentett gondot. Aztan ha van olyan kep, ami megeri a RAW utomunkat, akkor ott a nyers alapanyag, de sok olyan kep szuletik (nalam) ami boven jo ugy, ahogy kijott a gepbol JPG -ben.
Ti hogy szoktatok fotozni? JPG es/vagy RAW? -
válasz
Throme #102596 üzenetére
Hát nem tudod?
Fórumra csak akkor írunk, ha xar valami.
Egy negatívum eddig, hogy a külseje puha, ez esésnél jól jöhet, mert emiatt rugalmasabb, nem törik.
Viszont kb. 2-3x raktam le kövekre, már látok karcokat a gép alján. Lehet, ha fekete lenne, akkor észre sem vettem volna. A fókusz és stabi szerintem jobb, mint a GX9-é, a keresője is jobb, forgatható LCD is végül jobb, mint a simán fel-le nyitható.
A hi-res mód is jól működik, ha olyan a téma. -
ecaddsell
aktív tag
válasz
Throme #102579 üzenetére
A működési elve ugyanaz mint itt, a szenzoron vannak pixelek amik több részre vannak osztva és fázis információt tudnak adni (fázis információ: merre induljon el a fókuszmotor).
A 70D/E-M1 óta létezik, azóta fejlesztik. A Canon kb. 2018-19 környékén kezdett beérni. Elsősorban a sebességen javít, pontosnak a kontraszt lehet még jobb is ha elég idő van rá (mondjuk videón nem igazán jó, mert látszik a keresgélés).Ami extra és mostanában jött az a AI témafelismerés és témakövetés. Ehhez a szenzort szintén gyorsan kell tudni kiolvasni akár kisebb felbontással is. Vsz. itt az MFT kezd lemaradni, mert csak a drága vázakban van meg ez a funkció (érzésre ott is kevésbé kidolgozott mint a nagyobb szenzoros, de lényegesen drágább vázakban; belépő szintről nem tudok véleményt alkotni mert számomra túl sok a kompromisszum, hogy érdekes legyen).
#102580 Monya78
Az RP-t megszorongatni azért nem volt akkora kihívás mert abban az időben főleg dinamikában, de zajban sem állt olyan jól a Canon és akkoriban még volt fejlődés (nem úgy mint mostanában). -
Allien
veterán
válasz
Throme #102528 üzenetére
forceberg ahogy írja. Nekem mondjuk Meike 8mm van, és csak direkte tudok életlen képet készíteni vele...
Igaz, épp ezért ez egy jól járható út. Egyszer beállítom a tárgy távolságot, nagyjából, nem végtelenre, csak majdnem, és utána max az F értéket állítgatom max, ha a záridővel kell nyerészkedni. Simán minden IS éles lesz a képen.
Vlgolásra is sokan használják, mert nem kell az AF pontatlanságától rettegni, igaz, cserébe a háttér is éles lesz, tutira...Gyapo11, igen, az is sokat tud segíteni, csak, zavaró lehet a "lézerezés", de, mindenképpen segítség lehet.
-
válasz
Throme #102528 üzenetére
Én nem fogom rád erőltetni, de normál helyzetben a 7,5-es kb. annyi, hogy F5,6 és a fókuszgyűrűt "hiperfokálon" leragasztod.
- ez így nem igaz, mert érdemes kipróbálni, hogy milyen állásban a legjobb az adott példány.
Az AF e tekintetben csak a bajt hozza, mert nem mindig a legideálisabb helyre teszi a fókuszt.
Szerintem... -
-
Monya78
veterán
válasz
Throme #102523 üzenetére
Hibavissza üzije alapján próbáltam úgy ahogy leírtam: [link]
Alapvetően Én se csinálnám így, mozgáskor a Af-C -vel fotóztam eddig (sikertelenül).
Nem is értem miért de az AF-C-vel hozta toronymagasan a legrosszabb eredményt.
Legjobb pedig a legkisebb fókuszpont + AF-S, gyors élességállítás gyors expó.Legalább már tudom, míg ez a váz marad, egyszer se kell AF-C-be raknom a fókuszt
-
Utka
aktív tag
válasz
Throme #102463 üzenetére
Röviden? Előrébb...
Bővebben: Többen elmondták, hogy mit használnának, vagy ténylegesen is használnak. Azt is , hogy miért, vagy miért nem.
Én meg (még csak nem is) lelkes amatőr vagyok. Az itteniek meg vannak annyira lelkesek, hogy beleássák magukat a témába, ill. személyes tapasztalattal rendelkeznek és nem restek megosztani ezeket másokkal (velem). Nyilván vannak elképzeléseim és anyagi keretein is. Ezért említettem általam preferált típust. Az itt kialakult beszélgetés pedig számomra hasznosnak bizonyult.
-
gyapo11
őstag
válasz
Throme #102428 üzenetére
Vakuval problémás lehet, de mi a helyzet a lámpával? Annak ellenére, hogy a ledek nem a folyamatos spektrum vonalakról híresek, mégis jó képet lehet a fényükkel készíteni. És a lámpával előre lehet látni, hogy fognak kinézni a képen az árnyékok meg a becsillanások is.
-
gyapo11
őstag
válasz
Throme #102407 üzenetére
Hol vannak a valóság határai?
Nem mondtam, hogy én nem utómunkázok a képeimen. De akkor azok már nem a valóságot mutatják, hanem módosított képek, műalkotások.
Mondjuk olyan is van, hogy az eredeti fotó nem olyan mint a valóság, és azért módosítom hogy jobban olyan legyen. Pl. becsillan az obi, alexpó-túlexpó mert manuálban van és úgyfelejtettem, nem csillog úgy a hó ahogy a szememmel látom.
Ha egy arcról leszedünk egy pattanást, az már nem a valóság, a HDR, a színek változtatása, égcsere, képrészletek eltüntetése, más képekkel kombinálás, ezek már alkotott képek.
De ha a technika korlátait oldjuk föl utómunkával, az közelíthet a valósághoz, pl. fókusz stacking, vagy asztrofotó. Mivel a technika másképp működik mint a szem-agy páros, ezért trükközni kell, hogy a képet nézve hasonlóbbnak lássuk a valósághoz. Én ezért utómunkázok a képeimen.
Nem mondom hogy ez baj vagy nem jó. Csak rögzítem a tényt, hogy az már nem az eredeti fotó. -
gyapo11
őstag
válasz
Throme #102396 üzenetére
Lehet műkép, de ha jól néz ki kit érdekel?
Engem érdekel. Van a kép és van a fénykép/fotó. Utóbbi nekem a valóságot ábrázolja. Minél pontosabban annál jobb.
A képet meg lehet manipulálni, festeni, számítógépel generálni, ultrahangból kiszámítani, lehet UV, infra, röntgen és még sok más frekvencia, amiket mi nem érzékelünk, lehet hamis színes a csillagászoknál, lehet alagút mikroszkóp képe amit áramból készít stb.
Tehát a fényképet olyan fényből készítjük amit látunk, és törekszünk rá mindenféle módon, hogy semmi változás ne legyen rajta a valósághoz képest, se CA se semmi torzítás, a színek és árnyalatok is feleljenek meg a valóságnak. Ha ezen bármit változtatunk, az már átmegy a kép kategóriába ami valamiféle művészi alkotásnak tekintendő, aminek az alapja egy fénykép.
Abban igazad van, hogy ha mások véleménye számít, akkor egy módosítatlan fényképpel semmire se megyünk, ma nem az a menő. Amikor Michelangelo kifaragta Dávidot, akkor még eléggé a valóság másolata volt a menő, ma meg pl. egy krumpli fotójáért fizetett valaki 1 millió Eurót. -
Lassú Víz
addikt
válasz
Throme #102402 üzenetére
Kiforgatod és kisarkítod a többiek állításait.
Nőt rendelhetsz telefonon vagy megpróbálhatsz meghódítani valakit. Mindkettő vége egy dugás, de nekem az utóbbi többet ér.
Szívesen csodálom Rizsavi Tamás képeit, és nem lennék boldog egy olyan fotós eszköztől, aminek elég annyit mondani, hogy a ház tetejéről 8mm-es halszemmel Mekka felé kérek képet derült időben 23:49 perckor március 23-án. Aztán összerakja az AI. Tudod mire lenne jó az? Onnantól Rizsavi képei leértékelődnek, és csak legyintünk rájuk, mert olyat már mindenki telefonja tud. Meg persze kukázhatjuk a pályázatokat, a kiállításokat, hisz nem lesz bennük hozzáadott emberi érték.
Gyere el a Duna korzóra és nézd végig a Magyarország 365 kiállítását. Túl azon, hogy jók a képek, engem már csak az jó érzéssel töltött el, hogy három kiállított fotóst ismerek közülük. Gondolj bele az milyen érzés lehet, amikor 38 ezer kép küzöl a tiéd az egyik kiállított.
Ezzel nem azt mondom, hogy vissza a lyukkamerát és állítsuk meg a fejlődést, hanem azt, hogy az alkotás, a megvalósítás folyamata is tud élvezetes lenni. És ha majd egy pillantás után valami izé a polcra köpi 3D-ben a Sagrada Familiát, akkor kiöntöttük a fürdővízzel a gyereket is.
-
válasz
Throme #102396 üzenetére
Én ezekkel kapcsolatban sokmindent másképp látok. Amit eredendően írtam és ami nekem egy nagy csalódás volt. Nekem az nem fotózás, ha valaki megcsinál egy, most mondok egy hasraütéses példát, 50.000x50.000 pixeles képet, aminek majd nekiül a gép előtt, és átnézve az így összeillesztett képet, utólag kivág egy 1000x1000-es darabot, mondjuk valahonnan a bal alsó sarokból, és kész a kép. A vége az lesz hogy majd a szoftver segít a képkivágásban is, az usernek csak választania kell.
Olyannak tartom ezt egy kicsit, mint amikor dinamittal horgásznak. Az eredmény megvan, az kétségtelen, de valahogy etikátlan. -
Lassú Víz
addikt
válasz
Throme #102390 üzenetére
Másutt van a határvonal, és függ a kép céljától is. Egy kreatív fotóban minden átalakítás megengedett. Aztán jönnek a címlaplányok, amelyek némelyike saját maga is kikelt az átalakítások ellen.
Nézz meg egy utazási iroda prospektusát. Le van fotózva a tenger, neked azt mondják, hogy tengerre néző, aztán kiderül, hogy a fürdőszoba ablakából kissámlira állva látszik a tenger. Csalás? Az hát, pedig lehet a kép ooc jpg volt.
A magukra valamit adó hírportálok, sajtófotós ügynökségek rég kiadták a saját etikai kódexüket, hogy mi fér bele és mi nem.
Aztán jönnek az idétlen hülyeségek, hogy gépen belüli multiexpo nem csalás, ugyanaz PS-ben összerakva meg az. Hát menjenek ahová én gondolom... -
Lassú Víz
addikt
válasz
Throme #102376 üzenetére
Hobbi szinten? Amíg van jobb, addig mindenben is.
Egyébként azt látom, hogy ma már a technikailag jó kép nem a fotós érdeme. Kommerszek lettek az eszközök, amik tálcán hozzák. Egy jó nézőpont, egy hajnali felkelés, jó kommunkáció a modellel, utómunka, vagy méginkább a kép átalakítása többet számít, mint a klasszikus eszköztár.
Sportfotó... mi az, hogy jól elkapott pillanat? Csináltál 12384 képet 120 fps-sel, persze, hogy benne volt ez is. Stb.
Az utóbbi években én is inkább DXO-t, Affinity-t, TopazLabs-ot vettem mint új vázat. Sokkal olcsóbb volt -
b.vr
őstag
válasz
Throme #102370 üzenetére
néztem robin wong videóján a fókuszos részt és ekkora marhaságot szerintem még sohasem láttam tőle... A Rob Trek videóban a végén el is mondja hogy valós szituációkban természetesen a OM-1 a jobb (de ettől még természetesen az E-M1 mk3 is remek) , ott megpróbálja megfejteni hogy Robin Wong egyáltalán mire gondolhatott (hogy sok kevésfényes event fotózást csinál, persze ahogy a saját egyszeri példáját is hozza, az nem jelent automatikusan zéró kontrasztot, arra meg végképp nem kaptam választ hogyha RWnek ez a problémája akkor ezt mégis hogy sikerül egy fehér fal csupasz részeivel illusztrálni, mindegy is, teljesen lényegtelen. 10 percet elvett az életemből ez a két videó és még párat hogy meg is írtam, és ezt már sosem kapom vissza tőlük
-
aginor
veterán
válasz
Throme #102336 üzenetére
Tegnap a bemutatónapon megnézegettem ezt a 90-es csodát.
Élőben vázon nem tűnik nagynak és érzésre könnyebb, mint az 1.2-es fixek (talán a súlyelosztás miatt?), a fókuszgyűrűje nagyon finoman jár, ahogy gyanítottam nagyon jól lehet dolgozni a lencsével, egy normálisabb markolatú vázzal. Ugyanakkor személyesen sikerült tisztázni az egyik korábbi gyanúmat is, miszerint a 40-150 állványmentével kompatibilis, bár az nem része a csomagnak (600k-ba ez már nem fért bele sajnos..).
Összességében jó lencse ez (bár ez eddig sem volt kérdés), de továbbra is túlárazottnak gondolom. Jelenleg nem igazán látom, hogy miért kerül ez közel háromszor-négyszer annyiba, mint a 60-as kistesó. -
aginor
veterán
válasz
Throme #102336 üzenetére
Ez mondjuk igeóaz, bár ettől nem lett jobb, nem tud többet a kis 60-as.
Szerintem nagyon rossz ez az irány, de én nem értek a lovakhoz..Throme #102333: Robin csak álmodozott. Mérnök ember, de nincs tisztában a fizika alapjaival? Ennek a lencsének nem a mérete a baja. Ha sorba kellne szednem, hogy mi a nyűgöm vele, akkor az így nézne ki:
1. drága (lehet mentegetni, de egyszerűen csak túl drága)
2. sötét. A 3.5-ös fényerő alapból sem biztató, és ugye még ebből veszítesz, amikor növeled a kihuzatot. Lehetne vele együtt élni, de az egyes pont függvényében viszont már nem szimpatikus.Egyet értek veled abban, hogy a rendszer belépő szintje lényegében nem létezik, nincs ami behúzza az újabb vevőket. Ugyanakkor ha lenne is egy OM-10, amennyiben a korábbi vonalat viszik tovább az új árazással, akkor szerintem az nem lesz jó ajánlat. Vagy legyen a már lefektetett vonal kellően olcsón, vagy legyen drágábban egy komolyabb "belépő" váz, ami a szigetelésben, ergonómiában és egyes szolgáltatásokban marad el az OM-5-től (pl.: kézi hi-res hiánya, liveND szűrő hiány, egy kártyafoglalat, nuku szigetelés, , lassabb és rövidebb sorozat stb). De majd a JIP úgyis tudja a tuti, teljesen felesleges, hogy mi gondolkodjunk. Nekünk szerintük csak egy dolgunk van: megvenni a túlárazott szarukat.
-
Allien
veterán
válasz
Throme #102333 üzenetére
Mondjuk, volt szerencsém kézbe venni, és annyira nem vészes a 90mm-s. Igaz, ugyan ezt mondtam, a 150-400mm-s zoomra, ami 3 milla...
Bár, ott azért hamar dobnám állványra. Ami tuti, nem igazán látom, hogy hogyan tudnék kigazdálkodni egy ilyen árú obit, mint a 90mm-s.. Hiszen, ha el is adnám a 60mm-t, kb 100E, de, honnan a maradék fél milla? Adjam el a 100-400-t, meg a 25 f1,4-t, és a maradék már kijön a fizumból... Ha egy fél évig spórolok, talán!
A fenéket.A 60mm-s kicsi, és ok, nem tökéletes, de, hobbyra 1000%-ra megéri!
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
Throme #102331 üzenetére
Az igazi probléma, hogy ugyanaz az időszak alatt amíg a OM System kihozta a OM-5-öt csak a Canon kihozott 5 db vázat (beindult a Canon úthenger; és itt nagyjából mellékes, hogy a hobbi fotósok jobban jártak volna, ha nem a mennyiségre törekedtek volna, hiszen ezekkel pont azt az árérzékeny közönséget fogják meg akik annyira nem látják ezt át).
Pl. személy szerint nagyon szívesen látnék az OM-Systemtől Pen-F kategóriás vázat...Vagy ha már ennyire tolják a Pro obi vonalat akkor lehetne itt is f/2 zoom ami a 4/3-os rendszerben volt (14-35) és lehet nagyobb lenne a hírverése mint a 90-es makrónak ami persze érdekes, de a specializált mivolta és az ára miatt elég gyorsan elül az érdeklődés...
-
yle_greg
aktív tag
válasz
Throme #102328 üzenetére
A teljesen amator szerintem ranez a gepvazra, es az irant fog erdeklodni, amelyik megtetszik neki.
Ami tulajdonkeppen egy jo irany, hiszen egy amator szamara az azonos arkategoriaba eso gepek technikai kulonbsegei nem szamitanak, hiszen meg nem tart ott, hogy mar attol muljon egy fenykepenek a josaga, hogy mit tud a vaz.Illetve vannak mas szempontok is. A felhajthato kukucs a GX7, GX9 vonalon nekem nagyon hasznos, mert szar a terdem, faj ha le kell gugolni, viszont igy lehajolva fentrol is bele tudok nezni, igy azok a gepvazak ahol csak hatulrol lehet belenezni maris kiesnek, legyenek barmilyen jok. A kiforgathato, dontheto LCD jo, de eros fenyben sokkal jobb a kukucs, es csapjatok agyon, de jobb ugy fenykepezni, hogy "atnezek a gepen" mint hogy ranezek a gepre.
-
-
Throme
veterán
-
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
Throme #102270 üzenetére
Attól még lehet jó cucc, de engem az is zavar, hogy mire rakod rá, az OM-1-re vagy a 6 évvel ezelőtti szenzorokra?
Engem úgy tudnának meggyőzni, hogy ha megmutatják, itt a zsír új 33mpx-es szenzor, 8K videó, no ez lesz 10 évig, ezen így és úgy működnek a jelenlegi objektívek... ja és itt van akkor ez a makró, csúcs szuper, ennyiért. Egyelőre ezt nem látom, ugyanakkor a többiek meg fel vannak készülve a következő 10 évre. -
theporcupine
tag
válasz
Throme #102239 üzenetére
Egyrészt igen, sok fogyasztónak mindegy, de ez nem csak a 4K-ra igaz, hanem általában a minőségre is. Pont YT-on én 95% felett 4K videókba futok csak bele, kivéve a régen készült felvételeket. Ha elkezdek nézni egy videót, van, hogy kattintanám a magasabb felbontást, mert csak FHD és ez látszik is rajta, de nincs. Zenében is sokan hallgatnak agyontömöríett mp3-at, de attól még van jobb annál. Ha lehet és mára teljesen elérhető, akkor miért ne.
Én vállalom a kütyübuzulást, meg technicista hozzáállást. Azzal együtt, hogy tudom, a tartalmat nem helyettesíti. Az átlagízlést viszont nem tartom meghatározónak és nem érdekel. Írtam már, hogy OKJ alatt mutattam rokonnak vizsgára készült képet és mondta rá, hogy mit kell ezen tanulni, a mobilommal én is csinálok ilyet, csak meg kell nyomni a gombot. Az átlagnak a tartalom is relatív, egy giccses elcsépelt naplementét, egy ufófejű csücsörítős szelfit jobban lájkolnak, mint egy igényes, megkomponált, bevilágított csendéletet.
Én a 8K-t érzem egyelőre feleslegesnek. 6K még talán belefér. Ha elérhető és a 4K már rég az, akkor az a minőség a jó, ahonnan felfelé már nem látod a különbséget. A másik fele, hogy ha feldolgozod a felvételeket, akkor kell tartaléknak lenni benne. Fotókat is felskálázva szerkesztem, illetve régebben az eredményt skáláztam le. Videónál is esetleg stabilizálni kell utólag, vagy más okból kroppolni. FHD-ban ez már érzékeny téma.jjeahh: Abban egyetértünk, hogy 600e-es telók egy másik fajnak vannak kitalálva. Nekem egy S9-em van, az sem volt olcsó, előtte S6, meg S2. Techbuzulás szinten érdekelne egy új csúcsmobil, de ennyiért arra amire használom, holt felesleges.
A gépek tudása azért nehezebb téma. Lehet, hogy nincs mindenkinek mindegyikre szüksége, de ha mindenkinek másik kettőre a húszból, csak nem lehet annyiféle gépet csinálni.Pl. nekem a hi-res, a szemfókusz, vagy a focus bkt nagyon bejön és biztos van másik tíz, amit nem használok. De ha ezek kellenek, akkor egy nagyobb tudású gép kell. Persze, van akinek ennyi sem, de nekem ezek hasznosak. -
válasz
Throme #102186 üzenetére
Régen nikonon egy sigma 180 makróval makróztam, főleg élővilágot így kellett a távolság. El nem tudom képzelni hogy hozzávetőleg egy 30-assal ugyanazokat a szituációkat le lehetne fotózni. Maximum bélyegeket reprózni, kis alkatrészeket, termékfotót csinálni, de arra amire a fotóamatőrök elképzelik a makrót, arra nem.
-
aginor
veterán
válasz
Throme #102186 üzenetére
Egyetértek. Makróból vagy egy kellően hosszú kell (ekv. 50-150), vagy ultra nagy látószögű (pl: laowa 14mm). A kettő közötti tartományt én nem tartom érdemben használhatónak műtermen kívül, de mégis, minden gyártó kidob 1-2 ilyen modellt, mert miért ne. Annyit még hozzátennék, hogy gyújtótávtól függetlenül, legyen minél nagyobb a munkatáv, mert az terepen sokszor elengedhetetlen.
"Régebben sigma 105 makrót próbálgattam" - próbáld ki adapterezve a Sigma 150-et. Tudok adni egyet, ha érdekel.
-
aginor
veterán
válasz
Throme #102177 üzenetére
"Nem hiszem, hogy az OM emberei nem gondolták át a termékvonal jövőjét" - ha ez tényleg így lenne, akkor soha nem menne csődbe semmi. Amúgy pont az Olynál vigyázni kell az ilyen kijelentésekkel, mert már másodjára kell megmenteni az elmúlt 20 évben..
"Tudom a szervizzel nem vagy kibékülve" - nem, nem vagyok kibékülve, hanem lényegében nincs nekik. A tavalyi fizetős javításokra még most sem sikerült pontot tenni. Levelekre nem válaszolnak, telefonon nem elérhetők, ha mégis, akkor megy a mismásolás.. Soha többet semmit, ami Panasonic és másnak is csak ezt tudom javasolni!
#102181: nem vetted észre, hogy évek óta szinte csak PRO lencsék jönnek (lehetőleg FF árban)? Ez is lesz vagy 400-500k, ha nem tévedek (bár remélem, hogy igen) és lesz akkora mint egy FF 90-105mm-es társa..
csaabz: Biztos végigpróbáltad mindet és tapasztalatból beszélsz.
A közmegegyezés szerint a Leica a legélesebb, utána a 60-as, majd azt követik -az amúgy is eléggé haszontalan- 30-asok, a kedvedért holtversenyben. Egyébként egy szóval sem mondtam, hogy rossz lenne, csak azt, hogy a kínálat többi tagja jobb nála. Ez azért nem ugyanaz.
-
aginor
veterán
válasz
Throme #102147 üzenetére
"Szerintem OM5 mk2-t várd meg, az már talán kis OM1-lesz." - nem, nem lesz. Kár várni a csodát. Pár szolgáltatás, szenzor, egyez hardverelemek (kereső, proc.) lejöhetnek, de az ergonómia alapvetően szerintem nem fog megváltozni, ahogy az árazás sem lesz kedvezőbb.
Fejlesztés tekintetében ez a rendszer -a jelenlegi ismereteim alapján- számomra reális keretek között maradva már csak egy lehetőséget kínál, ami az új makró lencse. Ha szerencsém van, akkor olyan árat fog kapni, hogy inkább meghagyom másnak a megtiszteltetést, és akkor a végére értem a dolognak.
Ez rendben is van, mert költöm másra a pénzt, de amit valami megkotlik, akkor kezdhetek vakarózni, hogy mi legyen..domedee: én értem, hogy mi van az emelés mögött, de ha ezt most valahogy ki tudták volna hagyni, akkor javulhatott volna a rendszer értéke, amire -továbbra is így gondolom- nagy szükség lenne a versenyképességhez. Látható, hogy innen is szivárognak el a népek és gondolom ez nem egyedi jelenség.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
Throme #102147 üzenetére
"Értem, hogy nagyobb szenzor és jobb iso-ban, meg a lencsék is szuperek, de az árukat rendesen megkérik."
De azt nem várhatod el egy olyan gyártótól, hogy legyen olcsó(bb), aki kb. 17/1.8 méretben legyártja a 23mm-es objektívét úgy, hogy az faltól falig éles a 40 MPX-es szenzoron is. Azért itt egy kategória különbség legalább van. Szeretem a 17-est, de nem a legélesebb, jó lesz az max 20mpx-hez és attól még nem lett belőle csepp és porálló változat sem. Majd nézd meg az árakat holnap után, ha arra is vonatkozni fog a 10% akkor alulról fogja súrolni a Fuji megoldását. Na most ez egy kiragadott példa volt, de nagyjából hasonló a többi is, ha MFT-n listaárat nézünk a listaárral szemben. Tudom, 3 napja ezeket hasonlítgatom össze és csak csodálkozok, miért nem gondolkodtam el ezen előbb.
"Azért ez az xt5 fuji is om1 árban van. Ennyi erővel egy FF rendszerbe is beszállhatnál..."
Azért van OM1 árban, mert abban az árban lehet. Gyakorlatilag mindent, amit ki lehet hozni az APS-C-ből, azt ott kihozták, ugyanúgy mindent amit ki tudtak hozni az MFT-s szenzorokból, azt pedig az OM-1-ben hozták ki. Sokkal inkább az a kérdés, hogy mire fel annyi az OM-1, mint egy X-T5 és mégegyszer, nézd majd meg az emelt árakat holnap után.
FF rendszerbe nem szállhatok bele ennyiből, mert rendszert érdemes nézni és az nem én vagyok, hogy veszek egy sz.r fogású Sony gépet aztán rátekergetem az olcsó Samyang objektíveket, amivel a Sony sz.r színeit mégjobban elcseszem és ezáltal még többet kell csúszkákat húzogatni, dehogy. Akkor maradnék MFT-n és bevállalnám végig vinni az objektív parkot.
Csak azonos márkájú objektívet veszek, aminek a bevonatait ugyanaz a gyártó tervezte meg, akik a képfeldolgozással is foglalkoznak. Ha pedig Sony-kat rakok rá, a jobbak ott cefet nagyok és drágábbak is, ami nem baj, hiszen FF érzékelőre kell rajzolni. Nekem viszont továbbra is fontos a kis méret és jó minőség, csepp és porállóság, ezt az MFT mellett a Fuji tudja. Igazából nekem más opcióm a méretek miatt nem is nagyon maradt. Ez tiszta sor volt régebben is, ami új nekem, hogy a Fuji elkészült számomra az évek során. -
aginor
veterán
válasz
Throme #102141 üzenetére
"Nem tudom milyen eladásokkal büszkélkedhet az OM." - hát ez hó kérdés. Amit látok FB csoportba, hogy egyre többen vesznek OM-1-et, és posztolják velük a még középszar szintet sem elérő csodákat. Úgyhogy van aki simán megvesz egy m43 vázat millióhoz közelítő áron is. Az már más kérdés, hogy a piaci részesedése a gyártónak 4-5%-ra apadt 2022-ben/re. Korábbról rémlik valami 9%, de lehet az a rendszer összértéke volt, és nem a gyártóé, a franc se emlékszik már rá. Ilyen piaci hányaddal kijelenthetjük, hogy ez egy rétegrendszer, ami emiatt lehet túlárazott, ha tud mellé olyan hozzáadott pluszt adni, amivel az indokolható és az a szűk réteg megveszi. Ugyanakkor jelen esetben szerintem az Olympusnál nincs ilyen egyértelmű előny, amit más ne tudna. Kis méretben már felzárkózóban van a konkurencia, szolgáltatásokban szintén (vagy már el is húztak), képminőségben soha nem volt az első. Dizájn és életérzés még lehetne, de ott a Fuji nagyon erős konkurencia és jobban is csinálja a dolgait mint a JIP. Nem tudom. Nem temetem a rendszert, de egyelőre nem látom, hogy mi lesz, mi lehet a jó irány.
Saját példámból kiindulva, ha vázat akarok cserélni az E-M1-ről, akkor vagy visszalépek drágán az OM-5-re, vagy előre, ku**a drágán az OM-1-re. Ez utóbbit nem tartom valószínűnek, mert annak a váznak az ára már túlmutat azon a határon, amit én egy "kisszenzoros" (vagy igazából bármilyen) gépre költeni hajlandó vagyok. Viszont ez csak az én nyűgöm, mások simán lehet, hogy másképp látják és csak én vagyok helikopter."Az OM5-ttel nem értem mit akartak?!"- ezt mondtam én is itt a bejelentéskor, kaptam is érte a pofámra.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
Throme #102141 üzenetére
"Mi még fogunk venni valami fotó kütyüt (váz, obi, kiegészítő), de a most 1x, 2x évesek és "újabbak" már nem hiszem."
Lehet, de én már magamon is látom, hogy változnak a szokásaim. Egyre nyűgösebb a RAW-ok miatt a géphez ülnöm, szerencsére Olympussal viszonylag ritkán kell, viszont most hogy olvasom, a Fuji már kiköp magából 10 bites HEIF-et is. Azt megspékelve a film szimulációs módjaikkal, lehet, hogy a képeim csak 1%-árt ülnék már le a gép elé RAW-ozni. Lehet, hogy 8 év múlva, amikor vázat frissítenék, úgy gondolom, végülis innentől már csak 1 lépés, hogy az egészet eladjam és iphone 26 pro ultra titán maxot vegyek, ami mindig nálam lesz.
Mégegyszer, szerintem sose fog eltűnni a fényképező, csak egyre inkább céleszköz lesz, viszont ezekkel a gondolataimmal már nem terhelném az itt lévő MFT-s közösséget.
Szép fényeket! -
jaanoo89
aktív tag
válasz
Throme #102133 üzenetére
"Nekem van bizalmam a Mintabolt felé."
A bizalmam nekem is meg van feléjük, mint Magyarországon működő boltban, főleg hogy végül segítettek volna. Bizalmam az OM System és a szervizük felé nincs meg! Nem azzal van a legnagyobb probléma, hogy az amúgy nagyon olcsónak számító 25/45-ös pici fixek decenteresek voltak, hanem hogy a legújabb fejlesztéseik közül 2 ráadásul PRO termék, az volt. Mi innen nem sokat látunk abba, mik a terveik hosszútávon, csökkentették-e a gyártási minőséget, hány igazán okos koponyát tartott magánál az anyavállalat, stb. stb.
Az is lehet, hogy extrém ritka eset az enyém és nem gondolom, hogy máshol nincs para, de ez most mindenesetre arra elég volt, hogy felrázzon kicsit, mikor, ha nem most próbálnék ki mást. 12 év után még akár izgalmas is lehet. No meg aztán nagy keringőre már nem számítok, pontosan kialakultak azok a látószögek, amiket szeretek. Az E-P1-t 7 évig, az E-M5 II-t meg 5 éve használom. Pl. egy Fuji X-T5-ben lévő tudás és felbontás szerintem a következő 6-8 évemre elég. Tovább meg nem látok, lehet, hogy az utolsó fényképezőinket vesszük meg manapság... -
jaanoo89
aktív tag
válasz
Throme #102131 üzenetére
"Nem kell mondanod semmit."
Igen, no de indokolni azért illik, főleg, ha szeretnél jó kapcsolatot ápolni a bolttal, mert terveznél ott még 2-3 dolgot venni... Egy szint felett ez már kínos mindenkinek.
"Az eladó, mint avanzsált szakértő mindent a vevőre fogott"
Na ez tipikus szerény kis hazánkban. A Panasonic szervizben is akárhányszor voltam, az ügyintéző profin értett az objektív tervezéshez, hi-fi tornyokhoz, tv-khez, mindig valami más gonddal álltak körülöttem és mindenkit kiosztott. De ha ennyire penge mindenből, miért áll ott, ahol?
"Van aki nyaralásra, eseményre vesz egy obit és 14 napon belül visszaviszi. Az már használt. Kis por belemegy vagy 1-2 pici karc rákerül."
Azt hiszem ilyen esetben nem kötelező visszaadni a teljes vételárat, hiszen kárt szenvedett a bolt. (Ebben nem vagyok biztos, logikusnak tűnik viszont.)
Részemről túl tárgyaltuk. Én most eldöntöttem, hogy ez egy jó időpont megnézni másokat is, a másik retró vázakat gyártó vállalat is szimpatikus és végre ésszerű termékpalettája is lett, a gépekbe pedig elkezdett IBIS-t rakni, én rájuk próbálok valószínűleg egy gép + objektívvel, ha az jó és tetszik, akkor megindulok... -
jaanoo89
aktív tag
válasz
Throme #102122 üzenetére
"Nem tudom külföldön hogy megy ez, mert olvastam fórumokon, hogy valaki elhoz 2-3 obit és kiválasztja melyik jó neki, a többit visszaküldi."
Pont ez jutott az eszembe a hétvégén, sokat agyaltam az elmúlt pár napon. Mennyire lett volna az etikus, hogy ha már a 8-25-ből is kettőt rendeltem volna, tehát pontosan tudom, hogy aginor elöl elvittem volna a jó példányt, illetve az enyémet is. (Ő enélkül is vett volna ugyanúgy.) Jogilag ezt megtehetem és teljesen más a pszichológiája a rossz példány visszavitelének, ugyanis az így is úgy is vissza lesz adva, de utána nem rajtam van a "teher", hogy a következő vajon jó lesz-e és ha ultra peches vagy, hogy az se, akkor Te magyarázkodsz, ugyanis azt úgy sem hiszik el, hogy 2 PRO objektív rossz.
Igazából az egész decenter témához felkészületlenül állnak az eladók, sokan a jelenséget se ismerik, az egyik zöld boltban megpróbálták igazolni a 45/1.8-al, hogy az tuti jó, csak én vagyok a béna 10 év rendszerhasználat után, hogy 50 képből nem tudtam egyenletes élességűt lőni. Kérdeztem, hogy hogy szeretnék bebizonyítani, esetleg elkísérnek a rakparthoz, most pont ráérek, de nem, ott a boltban, ahol nem volt 3 méter hely sem. Aztán nem jött össze, utána azt mondták, hogy de nem is lehet ekkora elvárásom, hogy a 45-ös nyitva vagy kicsit rekeszelve egyenletes legyen... Micsoda?? Na add vissza a pénzt kérlek, majd a kövi akciónál újra próbálkozom. Jött is másol egy jókora akció, annyira jó áron, hogy azzal már bevállaltam volna, hogy akár f/2.8-on sem egyenletes, de portréra azért az árért attól még jó. Azért kimentem megnézni és lám, annyira jó példány, hogy nyitva is makulátlan. Amúgy hiába mennék vissza megmutatni, valszeg nem érdekli, de vajon hány emberrel játssza ezeket újra el azóta is? Az egész story egyébként a Panasoniccal kezdődött. Bementem a szervizbe, elmondtam mi a helyzet, kikapta a kezemből az objektívet, elment egy helységbe ahol nem csukta be az ajtót, 2 kattanást hallottam, majd visszejött, 5 perc se telt el és azt mondta, már jó, csak meg kellett dönteni a frontlencsét, mert valszeg nekivágtam valaminek (nyilván) de most már jó. Kérdeztem, hogy ki csinálta ezt ilyen gyorsan? Hát mázlim van, mert pont bent van a technikusuk. Dehát egy szót sem hallottam, hogy tudtad elmondani neki mi a baja és hirtelen lett eszköze hozzá és hirtelen tudta milyen irányba kell megdönteni és hirtelen beállította és letesztelte és azt állítja hogy jó és még 5 perc sem telt el? IGEN! Csak úgy tudják a továbbiakban javítani, ha újra kipróbálom, hiszen most jó... Áhh szóval annyira szürreális storyk ezek, nem mesélném tovább, de úgy megviselt, hogy akkor leraktam a felszerelésemet 3 hónapra és megedződtem jogból.
Valahogy alkalmazkodni kell a helyzethez, lehet, hogy tényleg a 2 objektív berendelése lesz a megoldás... -
gyapo11
őstag
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
Throme #102109 üzenetére
Lehet, de a belvárosban nem sok távoli téma van. Én nem javaslom a decenterességet közeli témán tesztelni. Pl. egy tele objektív esetében simán lehet, hogy nem sikerült precízen merőlegesen állnod és a témád néhány méterre van, simán kaphatsz fals képet is az objektívről, azt hiszed, hogy az, miközben meg nem. Illetve 1 méteres távolságban itthon majdnem mindegyikkel tudtam tökéletes képet lőni, de az egy tájkép esetén nem sokat jelent.
A legjobb módszer az (ezt több blog is megemlíti), hogy a téma legyen jó messze. A Duna kb. 350 méter széles Budapesten, amelyik objektív ott nem vérzett el, az sehol sem.
(De általában 20-30 méter is elég volt) -
jaanoo89
aktív tag
válasz
Throme #102093 üzenetére
A fuji lehet, hogy szépen kiépítette az obi és váz kollekcióját, csak baromi drága is lett (vagy már a kezdetektől az). Lehet ez az ára a jobb minőségnek.
Én nem az olcsósága miatt lettem MFT-s, hanem elsősorban a méret miatt, illetve amiatt, hogy amikor elkapott az E-P1 láz, egyedül ebben az egy gyártóban volt fantázia MILC vonalon, tükrös világot meg eleve szerettem volna kihagyni. Van egy elég jó szettem, 9-18, 25/1.8, 45/1.8, 60/2.8. A családban egy kitobi meg utazoozom, ezekkel már szinte mindent is le lehet fotózni. Viszont képminőségben előrelépni, illetve bővíteni nem tudtam tele és uwa téren se. Sorra jöttek a rossz példányok.
Hosszabb távon gondolkodva, az E-M5 II nagyon nem mai csirke, a telét és az UWA-t valahogy csak megoldanám, előbb-utóbb úgyis kapnék jót is, nagyjából 1.2-1.5 misi van még bennem, amikor azt mondanám, mindenem jó, kész az egész és a gépem sem régi. Viszont ezt a pénzt bele lehet rakni más gyártóhoz is, akár gép + UWA kezdéssel és ha az beválik, lehet szépen lecserélni a szettet. Lehet hogy nem szívnék, vagy csak annyit, mint amennyit még ezzel a telével és uwa-val meg új géppel fogok, de már akkor is megérte, mert van egy újabb, jobb képminőségű szettem. (Ami nagyobb picit és drágább is)
Ha biztosra tudnám, hogy ezentúl semmivel se szívnék MFT vonalon, még mindig maradnék. Igazából ezt kell magamban lezongorázni, mert a bizalmam eléggé megingott. (Egyébként elromlani nem igen romlott el tőlük semmim, leszámítva az ezeréves E-P1 stabiját, de az megszolgálta az árát bőven, szóval ha sikerül jót a kezembe kapni, az állja a sarat.) -
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
Throme #102072 üzenetére
Több miniatűr darabból van összerakva (a rögzítés). Nem hiszem el, hogy aki ezt tervezte komolyan gondolta ezt az egészet.
Inkább táskával védem meg a megmarad Pana zsákokkal ha nagyon kell.Minden gyártónál így szokás az olcsóbb obikhoz semmi se jár, már arról is leszoktam, hogy amit kapok használjam, nemhogy bármi ilyesmit vegyek még.
-
aginor
veterán
válasz
Throme #102059 üzenetére
Ilyen tekintetben a Nikon valóban nem a legjobb példa, ez igaz. Ezért is mutattam fentebb Sony-t, ami viszont már rendben van ilyen szempontból, mert "nyitott" rendszer. Maradva a fenti példánál a Tamron 35mm 2.8 most 90k (teli ára is 105), ezzel szemben az Oly 17 1.8 170k, az 1.2 majd 500. Sigma 28-70mm f/2,8 kb 330k most teli áron vs Oly 12-40 350k. De lehetne napestig hozni a példákat arra, hogy az FF normál használathoz már nem sokkal drágább, mint az m43 mióta prosodott.
A méret az már más tészta, de mind a méretnél, mind az árnál az a lényeges, hogy az adott felhasználói szokások esetén hogyan alakul a fenti képlet kiegészítve az ergonómiával, a szolgáltatásokkal, stb. -
aginor
veterán
válasz
Throme #102038 üzenetére
Az attól függ, hogy milyen kompromisszumokra vagy hajlandó és mire használnád pontosan. Például anno Speedfire dobta az E-M5mk2+simga 56 1.4 alapú rendszerét Sony A7mk2 + Tamron lencsékre, mert olcsóbban!!! jött ki, miközben sokkal könnyebben produkál vele jó eredményt. Beszélgettem vele akkor erről, és láttam a számokat, valóban így volt.
Portréra, rendezvényre, tájképre teljesen versenyképes lehet egy jól megválasztott FF rendszer árban és méretben is. Ellenben ha telézni szeretnél, vagy makrózni, ne adj' Isten termékfotózni, vagy stúdióban bűvészkedni, akkor simán vállalható az m43-is minden probléma nélkül (sőt, telében makróban egyenesen jobb is).lugosi: tök jó meglátás, ezen így még nem is gondolkodtam, de azt hiszem, hogy van igazságod benne. Köszi, hogy megosztottad.
-
aginor
veterán
válasz
Throme #102031 üzenetére
Én nem temetem, csupán vázoltam, hogy egy folyamatosan csökkenő piacon egy folyamatosan csökkenő részesedésű cég helyzete elég ingatag tud lenni ahhoz, hogy jól meggondolja a lépéseit, és azt, hogy hogyan akar felhasználókat veszíteni egyszerűen csak azért, mert félrepozíciónálja magát.
A Panát pedig pont a fentiek erősítésére tudnám felhozni, mert egy: elment erősen FF irányba (talán nem nem teljesen vakok és/vagy hülyék), 2: ami maradt az erősen videó centrikus (lásd G9 utód). Nem mondom, hogy ez a rendszer rossz (sőt, pont az ellenkezőjét gondolom), és azt sem, hogy be fog dőlni (remélem nem) de még azt sem, hogy mindenki meneküljön FF irányba. Csupán azt akartam mondani, hogy elgondolkodtató, amikor adott áron FF (értsd divatosabb) rendszert is lehet kapni. A meglátásom szerint a rendszerrel magával nincs nagy baj, ellenben az árazás időnkén elég meghökkentő. -
Allien
veterán
válasz
Throme #102031 üzenetére
Az OM kínai, ha jól tudom. Márpedig, Nekik 1000%, hogy megéri az OM. Technológiát kaptak bagóért, és relative, de sok cég kezdett el erre is "fejleszteni". Egy része zsák utca, de, nem is baj szerintük. Lásd például 7artisans 60mm makrót:
[link]
Optikailag rendben, de, raktak bele egy csövet, ami napellenző is lehetne akár. Tervezési hibának mondanám kb. Úgy eladtam a francba, hogy kevés olyan optika van, amit sose lássak viszont! A 40mm-s változata már sokkal hagyományosabb, és nyerőbb.
A Meike 8mm-t "minőségi" marketinggel nyomatják. De, kb mint egy orosz (bocccs, szovjet) üveg-fém cucc... Ahelyett, hogy lenne kompozít (műanyag), de szigetelt...
Ahhoz tudom hasonlítani, mint anno Japán volt. Lemásoltak mindent, "elloptak" mindent, és Ők gyártottak minden elektronikai terméket. Csak, elcseszték, és most Kína lett az utód... -
jaanoo89
aktív tag
válasz
Throme #102005 üzenetére
"sajnos a 40150 f4 már drágább és még nem láttam akciózva"
Pedig most jókora akció volt, 75 ezer Ft pénzvisszatérítés. Csak nem lettem kisegítve az akcióval, mert se állványról, se kézből nem bírtam még olyan képet lőni vele 100mm alatt, (de főleg 40mm-en) hogy a képet végig nézve a komplett bal fele ne legyen életlenebb a jobbtól. Szóval megtartom így, hogy van furcsa PRO optikám olcsóbban, vagy elállok tőle és gondolom veszek másikat eredeti áron. Hozzáteszem ez a 2. PRO optikám, a 8-25 is ilyen volt, csak ott meg a jobb oldal volt rossz, annyira nem akartam ezt elhinni egy PRO objektívről, hogy összelőttük aginoréval, de az övé meg jó volt. Az is ment vissza, az "olcsó" 9-18 maradt, mert nagyon idegtépő állandóan visszavinni az objektíveket ilyenek miatt és feladtam a PRO-ságot, nagylátóban, jó az is.
Szóval ha tudnék valamit kifogásolni a rendszerben az nem az, hogy drága, hanem, hogy amikor akció is van (én csak akkor veszek) nagy arányban nem tökéletes optikát kapok és ez feszkó, idő, görcsölés stb.
0/2 jó Olympus PRO objektív.
1/2 jó 17/1.8
1/2 jó 45/1.8
1/2 jó 25/1.8
0/2 jó Panasonic-Leica 12-60és a végére: 2/2 jó kitobi, 1/1 jó 9-18 és 1/1 jó 60-as macro.
Tehát létezik olyan, hogy tényleg jót fogok ki még akciózva is (illetve általában a 2. már jó lesz), nem tudom milyen lenne az arány, ha mindig csak teli áron vennék, lehet ugyanaz, de ez akárhogy nézzük, nem okés.
Ha az ember nem vár akciókra, akkor valóban drága rendszer lett, új belépőként érdemes lehet másfele is kutakodni ilyen árak mellett.
-
Allien
veterán
válasz
Throme #101921 üzenetére
Szerintem, egy optimális szet hobby célra, ami ideális, az egy vezérlő, X2T-O és mellé egy full manuális vaku. Igaz, kicsit nehezebb eltalálni, hogy mekkora fényerőt küldjünk a vakuval, de, a vezérlő képes TTL módra is, és az alapján vezérelni a vaku teljesítményét. Hiszen sokszor nem szerencsés a vázra rakni a vakut, de, ennek a vezérlőnek a tetejére felrakható.
Mondjuk, első körben a vakut venném meg, majd utána a vezérlőt, és persze néha gyakorolni kell, hogy hogyan tudod beállítani a vakunak az értékeit, és hasonlóak. A többi melléles...
Ja, alternatív lehetőség, hogy pl lehet kölcsönözni is vakut! Ha megvan a vezérlő, lehet 1-2 napra kölcsönözni vakut hozzá, ha olyan esemény van... -
Allien
veterán
válasz
Throme #101915 üzenetére
Ez egy nagyon nehéz kérdés, mert kb 1000 féle képen meg lehet közelíteni. Alap, hogy minden pénz kérdése...
Ha az AA méretű cuccokról beszélünk, az is már egy litánia. Nem véletlen, hogy nem akksit emlegetek, hiszen, pont ez az előnye, bemész a közértbe, és veszel elemet, oszt csá. Itt inkább szerintem az a kérdés, hogy előfordulhat-e, hogy szükséged lenne a nagyobb sebességre. Ha csak egyszer is igen a válasz, akkor egyértelmű, hogy speciális cuccok kellenek az energia ellátáshoz.
AA méretben IS! Elemben van hagyományos, és Li-ion-os is! Csak, nehéz a beszerzése. Jelzem, elemről beszélek, 1,5V. Aztán, hasonló a helyzet az AA-s akksiknál is. Ni-MH az alap, 1,2V fesszel, jellemzően a lassú kisülésűeket ajánlják, mint eneloop, és ikeás verziója, olcsóbban. Kell hozzá JÓ töltő, lehetőleg akár kettő is. Aztán, itt is van tölthető Li-ion-os, 1,5V-l, de, a kapacitása kisebb. Ez még koránt sem a vége, létezik 1,6V-os NiZn akksi is, ergo, itt is el lehet ám veszni!
Ami engem spec nem érdekel, az az akksik "gyengülése"... Ez szintén megvan az AA-s társaknál is. Ha mérnök lennék, vagy nagy mágus, akkor persze minden hónapba bekapcsolnám a vakújaimat, minden akksit át mozgatnék kicsit, és figyelnék a tárolásukra is.
Ergo, Neked kell eldönteni, hogy megér-e plusz pénzt a speciális akksi, plusz akksit véve persze, mert kell a tartalék, ugyebár. Most csak a Godox márkát nézve is, példul, full manuális TT600 olcsó 35.800HUF, AA akksival 2,6s és 230 villanás. De, nem árt egy vezérlőt beszerezni amúgy, X2T-O v. Xpro-O. Illetve, rendszer vakut is lehet, TT685II-O, 62ezer. A V, mint Ving jelöli a saját akksit, V850III full manuális 76,500huf, de 1,5s a fullra feltöltési ideje, és kb 450-t villan. A V860III-O meg rendszer vaku, de már 99.990-nél járunk. Nekem a régebbi darabok vannak, azaz a V850ii, és egy V860ii-O van, az elsőt még kínából rendeltem, a másodikat meg itthon, használtan, potom pénzért kaptam. Összesen 4 egyforma akksim van, 2 hálózati töltővel. Meg a vezérlő, és még jó lenne plusz egy vaku.Csak sajnos, a Godox elcseszte számomra, mert a Retro LUX típusok NEM X kompatibilisek, azaz, nem vezérelhetőek rendszerben....
Pedig, egy nem fekete színben qrva jól nézne ki...
Azaz, AA-val 2,6s saját akksival 1,5s a fullos feltöltés, és tovább bírja. 230 villanás v. 450 villanással szembe. Ha pénzt keresnék vele, tuti V széria. Ha kifogsz egy olcsósított V-st, akkor az a nyerő.
Szigorúan szerintem... -
gyapo11
őstag
válasz
Throme #101915 üzenetére
A saját akksis gépeknél vagy pótakku, de az is csoffad idővel, vagy dummy+powerbank, de ott meg a madzag lehet gond, használati módtól függően. GX7-en szerencsére kialakították a vezeték helyét, a 30000 mAh-ás powerbank meg bírja egy darabig. Egy pár órás városnéző séta azért nem egy nagy különlegesség, és az akku meg megy vagy 1.5 órát, nem tudom mire gondoltak a gyártók, hogy vajon mire fogják használni a gépüket.
-
válasz
Throme #101821 üzenetére
A népek majd már lehet elkezdik kiszórni a ballasztot, ez a használt piacnak jót tehet.
Pár hónapja 120-ért max. ábrándozni lehetett egy 7,5-esről, de mára már valakinek kell a pénz érte.
Utóbbira hiába vársz, nem orbanisztán a célpiac.(#101822) MrChris : A tesztekkel is vigyázni kell, mert sok-sok valójában hozzá nem értő csinál teszteket, a PR cikkekről meg ne is beszéljünk. Egy manuális fixnél azért egy próba alatt ki lehet deríteni, ha vállalhatatlan.
-
INTELligent
senior tag
válasz
Throme #101747 üzenetére
#101747 Throme:
jogos felvetés, olyan helyzetekre gondolok elsősorban, amikor egyedül vagyok, ami a munkám miatt sokszor megesik.#101748 jjeahh
Hát akkor benéztem.
#101749 yle_greg
Jöhet a manuál- bringázáshoz meg talán az a legjobb. Huh, ez a Mitakon nem semmi
. Időm lesz használni, az ilyen szettminimalizálós agymenéseim elsősorban olyan esetekre vonatkoznak, amikor (általában munka miatt) egyedül utazok.
-
Balinov
titán
válasz
Throme #101740 üzenetére
Tervezni tervezek, mert azert jo almodozni, de OM1re ugyse fussa, ha az MK1 kihullik alolam, valszeg MPB-rol lesz egy MK2, szoval behuztam 2x 32GB-os Extreme-t (100MB/s, UHS-I, Class 10, U3, V30). Duo pakkban amazonrol 16font volt, penteken ittlesz. Azzal megint ellleszek egy drabig. Koszi sracok!
-
-
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Throme #101680 üzenetére
"Szervizünk fizetős javítást átalánydíjas szolgáltatás keretében vállal, ami hibától függetlenül kizárólag a készülék típusától függ. A javítási díj fedezi a teljes szerviz szolgáltatást, ami tartalmaz egy teljes átvizsgálást, a hibák kijavítását, külső-belső tisztítást és fél év teljes körű garanciát is biztosít, amit kiadási bizonylat és a számla együttes bemutatása mellett vehet igénybe."
https://www.olympusmintabolt.hu/altalanos-tudnivalok-a-szervizzel-kapcsolatban
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- EAFC 25
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Metal topik
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- További aktív témák...
- Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN (C) Sony E objektív + Sigma 55mm WR CPL szűrő
- Canon EOS 2000D gépek, objektívekkel, kiegészítőkkel, (ÚJ! / 100 / 380 / 4200 expoval )
- GOPRO Hero 12 BLACK - 5.3k akciókamera - két akku, mágneses csíptető, 64GB SD
- Eladó Panasonic DMC-TZ80EP-S fényképezőgép
- Új, bontatlan dobozos Insta X4 akciókamera 2 év garanciával
- DUPLA XEON GOLD 6134!!! HP Z8 G4 LEGNAGYOBB WORKSTATION 64GB 2x8 mag 2x16 szál gamer, szerver, munka
- 2db Dell PowerEdge R740 2U Rack Szerver és 3db Netapp FAS2040 NAS
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Kingmax 2x2GB DDR3 1333 RAM eladó
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged