- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Google Pixel topik
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Most a Galaxy S25 FE megjelenésére tippelnek
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- GoodSpeed: AMD Ryzen 9 9900X (100-100000662WOF)+ Samsung 990 PRO 2TB MZ-V9P2T0BW
Hirdetés
-
Mobilarena
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
#24334592 #22495 üzenetére
Magyar számla mindenképp megmaradna, pl diákhitelt még fizetnem kell, és valszeg kötök majd egy ltp-t is. Meg annyit hagynék rajta, hogy ha nem jön be a kinti buli, maradjon itthon három hónapra elég pénzem.
Transferwise 0,5%-ért utal, és középárfolyamon vált, bankom itthon ingyen utal. Végül arra jutottam, hogy negyedrészt dollárban fogok tartani (Skrill, póker miatt van, és hozzá egy sima mastercard), negyedrészt frankban kp, a többi meg forint számlán, és majd transferwiseról kiküldöm. És akkor a fele-fele forint/deviza arány miatt nem vacakolok lefedezéssel.
Aztán ha majd annyi kp lesz itthon, hogy izzadok tőle, újra előveszem a bankszámlanyitás ötletét. A hét számjegyet ugye forintban érted?
-
Ra3
őstag
-
törölt tag
válasz
#24334592 #22381 üzenetére
Na ha már mást is érdekel, kérdezek itt: egyedül mennék ki, Java fejlesztőnek, nyelv terén addigra egy alap franciát szeretnék összeszedni, plusz angolt felsőfokra felfrissíteni. Diploma sajnos nincs, és ami félbemaradt sem infos, hanem fizikus, cserébe van pár év tapasztalat. Így kb mennyiből jönne ki egy hónap átlagos igényekkel? Autó nélkül mennyire lehet boldogulni a nagyobb városokban? És ha publikus, te mivel foglalkozol kint?
-
törölt tag
válasz
#24334592 #22374 üzenetére
"itt"? Svájcban élsz? Akkor ha komolyabbra fordul a dolog megzargatnálak privátban kérdésekkel
Igen, francia kantonok, némettel nagyon nem vagyok barátságban, 11 évig tanították pedig. Meg Genf, Lausanne részen jártam már, ott a CERN, az EPFL, ha visszatérnék az eredeti hivatásomhoz
-
törölt tag
válasz
#24334592 #22366 üzenetére
Max egy év
De több okat is van, a legfontosabb talán az anyagiak, szeretnék olyan alappal nekiindulni, hogy ha nem jön össze egy hónap múlva egy programozói munka, ne kelljen beállni mosogatni. Szakmai tapasztalat is elfér mér, plusz mivel az angolok kezdenek meghülyülni, elkezdtem Svájc felé kacsingatni, ahhoz meg még nyelvet kell tanulni. Sőt mióta megnéztem a fizetéseket és hogy mennyi adót szednek be belőle, még inkább ráálltam a franciára
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz
#24334592 #22192 üzenetére
Nem követem úgy egyébként az arany piacát, de inkább arra hajlok magam is, hogy ez az elmúlt évek hegymenete elsősorban a kelet-ázsiai jegybankok aranyvásárlásával lehetett összefüggésben. Amit most látunk, az inkább a nagybevásárlást követő normalizálódás, ahogy a kereslet egy jelentős része újra eltűnt a piacról.
-
attiati
veterán
válasz
#24334592 #22164 üzenetére
Egészséges életmódra nevelés (táplálkozás) + pénzügyi alapismeretek. Ezek kellenének a suliba.
Már 2008-ban is ezt írtam, és már 10 éve így gondolom.
megtaláltam azt a hsz-t is, hogy a jegybankok jóval tovább fogják a piacon tartani a likviditásbőséget, mint ahogy indokolt lenne.
lehet még nagyképűzni kicsit?
BM: kínai munkabérek emelkedésére
érdemes leírni, így legalább látja az ember, hogy mennyi mindent rosszul gondolt régen
-
axioma
veterán
válasz
#24334592 #22164 üzenetére
Iskola egyszerusitese ketelu. Egy ismeros mondta epp nemreg, hogy o valamelyik benelux allamban jart felsobe talan, ahol annyira liberalis volt az oktatas, hogy valaszthatott a tantargyak kozul, es matekot abszolute nem tanult, csak valami (nem elvi hanem gyakorlati) statisztikat. Es most a legkisebb kozos tobbszoros fogalmat nem tudta a gyereknek elmondani...
Azzal persze egyetertek, hogy bizonyos tananyagreszeket eletszerubbekre kene cserelni (leginkabb pl. a bemagolando dolgokat pont lehetne 1-8 osztalyban penzugyi ismeretekre, mindenkinek szintje szerint). -
Mercutio_
félisten
válasz
#24334592 #22160 üzenetére
Öhm, ott gondolom olyan emberek kerültek a kormányba és döntéshozó pozícióba akik ezt tűzték ki célul, valamint egységes volt a társadalom ebben a kérdésben. Nálunk van egy bő 10 éve tartó árok ásás, a kicsit is változni képes emberanyag tetemes része már külföldön és sem a politikai, se a jogi/gazdasági környezet nemannak ttámogatását tükrözi amit felvazolsz.
Jó mesteremberek képzéséhez se képzett oktatók, se megfelelő tanműhelyek, se gyakorlati lehetőség, és ami az egész alapja lenne az az általános iskolai képzés egyszerűsítése, a szükséges alapismeretek nagyobb hangsúlya, na arra a legkisebb az esély.
Gyenge emberanyag ból pedig nem lesz jó szaki.Ja, végül is csak egy olcsó energia forrást hagytál ki a képletbol
-
Mercutio_
félisten
válasz
#24334592 #22122 üzenetére
Ez a cikk mint érv kicsit meredek nekem.
Nálunk hol vannak olcsó energiát adó vizierőművek építésére megfelelő helyek?
Nálunk hol van akkora múltú bankrendszer, és olyan megbízható gazdasági és jogi környezet mint Svájcban?
Eleve hogy lehet az ipari forradalom és ugrásszerű fejlődés korszakában lévő országot hasonlítani a mai környezetben lévő magyarhoz?A másik, hogy a felsorolt iparok egy tetemes részét azóta kici-occó kínaiak letarolták (könnyűipar, ruhaipar), más részét gazdaságossági számítások alapján maguk a cégek telepítették Kínába, + ugye némi globalizáció és szállítás/logisztikai fejlődés is történt ami a zártabb piacokat visszaszorította, az árakat lenyomta.
Szóval az, hogy ők jókor voltak jó helyen és élni tudtak a lehetőségekkel nagyon nem érv amellett, hogy mi hasonló lehetőségeket biztosító környezetben reménykedjünk és azt gondoljuk el tudunk kezdeni egy már kialakult és jelenleg is komoly versenyben lévő piacon új szereplőként fellépni.
Persze lehet, csak ahhoz olyan színtű képzés és szakembergárda kellene ami nálunk nem létezik, és valós szándék se nagyon van a létrehozására, se oktatói/képzési alap amire építve szándék esetén bele lehetne vágni, se állami oldalról olyan kedvezményrendszer, ami ösztönözné a kialakulást és segíteni a versenyképessé válást.
-
Mercutio_
félisten
válasz
#24334592 #22075 üzenetére
Második Svájc, tudsz még ilyen hülyeségeket?
Hol van Itt múltja, hagyománya a minőségi munkának, illetve hol vannak olyan patinás cégek akikre építhetnél?
Esetleg úgy gondolod, hogy a semmiből nekiallunk mechanikai műszerészeket képezni és egy meglevő piacbol kiszoritjuk a nagy múltú cégeket, akik már bizonyítottak?
Jó szakik régen se voltak többen mint manapság, 20-30 éve is a sok koklerre panaszkodtak.
És mivel idő közben rengeteg olyan nagy cég megszünt vagy elment az országból ami a tanműhely bázist biztosította így se kellő minőségű hely, se kellően képzett szakoktatók nincsenek. Akkor ezt így hogy?Azt is érdemes figyelembe venni, hogy egyre olcsóbbak és komplexebb feladatok eellátására képesek az ipari robotok, tehát ebből az irányból is csökken a képzetlen munkaerőre való igény. Nem véletlen, hogy vannak bizonyos tevékenységek amire már a kínai melós is drága.
-
glutamin
őstag
válasz
#24334592 #22026 üzenetére
Nekem vannak az ismeretségi körömben emberek akik boldogan vágtak bele ilyesmibe. (nem konkrétan ebbe, de hasonlóan megbízható témába) Szomorú amikor az emberi hülyeség ilyen mértékű csökönyösséggel párosul. Hogy a józan logikára nem képesek hallgatni, valamit arra sem hajlandóak, hogy leüljünk és részletesen átbeszéljük egy ilyen "befektetésnek" a buktatóit.
-
-
student
őstag
válasz
#24334592 #21180 üzenetére
a külföldiek és minimálbér környékén tengődők mind igennel fognak szavazni kérdés hogy ez mire lesz elég
értem én hogy a vérszívó, sz*rt is kifacsaró munkaadó nem akarjaés ehhez mit szólsz sztem ez tök abszurd
Napirenden van az állampolgári bér ügye, amelynek fizetése nem kötődne munkavállaláshoz. Ennek összege 2500 frank (627 ezer forint) lenne. -
attiati
veterán
válasz
#24334592 #20399 üzenetére
"nem értem az egész kamatvágás logikáját"
1. nemzetközi hangulat nem változott (azon belül a feltörekvő piacoké igen, de úgy látszik erre nem fókuszál az MNB, vagy nem akar)
2. nincs hivatalos árfolyamcélja (korlátja) az mnb-nek
3. nincs inflációs nyomás (papíron, mesterségesen)Ezek után nem tehet mást, mint vág, hogy az eddigi kommunikációja alapján hiteles maradjon.
És az NHP miatt arra ítéltetett a jegybanki alapkamat, hogy alacsonyan tartsák (különben a hitelprogram kamata és a jegybanki alapkamat közötti különbözet veszteségként csapódik le az MNB-nél).
Persze a piac majd diktál, ha úgy adódik. De ha kipucolják a devizahiteleket a rendszerből, akkor akár el is engedhetik a ft kezét a választások után.
kamatcél lesz az árfolyamcél helyett
-
glutamin
őstag
válasz
Szerintem a dev. hitelesek árfolyamon keresztüli mentése nem is volt cél. Pont emiatt is erőltették az árfolyamgátat meg hasonlókat, mert le akarták húzni a forintot. Korábban valaki egész jól levezette itt, hogy ezzel mi is lehetett a kormány célja. (forint alapú államadósság növelése, majd elinflálása stb).
-
Def26
félisten
válasz
Nekem csak az autó frank hiteles, még 2 évig. Szerencsére van egy egész kis összegű önkéntes magánnyugdíj pénztári számlám amit jövőre vehetek ki, vagy vihetem tovább (10 év elteltével, most kb. 500.000eFt) ezt az összeget arra kell fordítanom, hogy befizetem a hátralékot és szabadulok tőle. Pedig nem így terveztem anno.
-
attiati
veterán
válasz
#24334592 #20258 üzenetére
hm, jól megdrágították, úgy emlékszem fix 5 vagy 10 eur-ért utaltam 2 éve a rafiból.
Akkor nézd át a többi bank kondilistáját is. pl otp max 15e (Svájcba is), de kell, hogy legyen olcsóbb is.
Áttolod oda ft-ban fix 6.000 ft tranzakciós illetékért + utalási díj, ott leváltod, és onnan tolod tovább Svájcba.Sztem a kp felvét nem játszik, mert ha jól tudom, akkor eltörölték kp felvétnél a tranzakciós illeték maximumát.
-
attiati
veterán
válasz
#24334592 #20257 üzenetére
Standardizált utalás, egyszerűbb és kevesebb költséggel jár a bankrendszernek is.
EUR alapú. Nem írtál részletet, hogy mit szeretnél utalni, de ha EUR számlád van Svájcban, és itthonról EUR-t indítasz, akkor nem lesz chf konverzió. (szerintem, de ennek nézz utána, mivel a te pénzed)Szerintem Svájcba is utalhatsz, az a lényeg, hogy a konkrét fogadó bank tagja e a SEPA utalási rendszernek, ennek nézz utána.
Rafiban ha online felületen intézed a devizaváltást, akkor 1%-os árfolyamkülönbözettel váltanak neked. Legalábbis 2 éve így volt (lehet, hogy külön igényelni kell ezt az opciót).
-
-
FehérHolló
veterán
válasz
#24334592 #20254 üzenetére
Én leboltolnék egyik nagyobb valutaváltó céggel okosban.
Ha nem sürgős, várd ki az alacsonyabb árfolyamot. (ie: erősebb forintot)Készpénzre nem hinném, hogy van vám. EU-n belül nem is lehet mondjuk.
Kiskokó: AXA-hoz tipikusan azért megy az ember, mert már tudja, hogy milyen feltételekkel tud lekötni, és azok a feltételek nagyon kedvezőnek bizonyultak (hisz ezért döntött így). Szóval wtf? Miért mentél AXA-hoz? Nincs fiókjuk, meg semmi.
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz
#24334592 #19381 üzenetére
csak vannak olyan munkakörök ahol nem biztos hogy tudnak elég képzett embert képezni. másrészt sokáig tart.
olvastam egy olyan cikket hogy németországban 5000 körüli betöltetlen mérnöki állás van.
szal a srác elvégzi az egyetemet az egy dolog(3-5 év) és +5 év mire ért is valamihez.. az úgy már 10.. ami elég sok.
nyilván a pincéreknél ezt két hónap alatt megoldják..de megint kanyarodok el
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz
#24334592 #19378 üzenetére
"egyre több helyen kezd feldúsulni a nem kívánt mennyiségű bevándorló"
olyan bevándorlóra aki ért is valamihez, szal nem a mekdonáccba megy krumplit sütni(ami már jó melónak számít...) még jó sokáig lesz kereslet...nem véletlen hogy próbálják visszatartani a szaktudást mármint itthon
-
Mercutio_
félisten
válasz
#24334592 #19176 üzenetére
Miskolc jobban teljesít
index cikk
-
Mercutio_
félisten
válasz
#24334592 #19060 üzenetére
Nem mindenki "foggal-körömmel" marad, és van egy réteg - bár egyre vékonyabb - akinek már egzisztenciája, családja, - idős szülei - lakása esetleg olyan állása van, ami külföldön nem végezhető. (Magyar jog, könyvelés, oktatás, stb.) esetleg 50+ évesen már nem tud/akar ebből kiszakadni, és a nyelvtudás is sokszor probléma.
-
-
priti
addikt
válasz
#24334592 #18936 üzenetére
Itt nincs. Egyetlen közös piac van közös árakkal. Különbözet akkor keletkezhetne itt az alacsonyabb árú munka miatt, ha itt lenne a fogyasztás a közös (nekünk magas) áron. Ha nem ebben az országban van a fogyasztás, akkor a különbözet sincs itt. Ahogy itt lecsökkent a fogyasztás úgy tűnt el a különbözet.
Ha független lehetne Magyarország, akkor ez azt jelentené, hogy ahogy csökken a fogyasztás, ahogy csökken a fizetőképes kereslet úgy csökkenni kezd az ár is, mert az eladók versenyezni kezdenek a vevőkért, de nem ez történik. Mert a piac közös. Ezen a piacon Magyarország gazdasági ereje nem meghatározó. Nem a mi keresletünk határozza meg a termék árát. Nem lesz olcsóbb a németeknél az az Audi attól, mert nálunk csökken rá a kereslet. Hiába gyártjuk mi is, attól még nem mi fogjuk megvenni. Attól, mert velünk gyártatják még nem lesz a miénk, mert nem itt keletkezik a különbözet. A különbözet ott keletkezik, ahol eladják és onnan az tudja majd vinni bárhová, aki eladta és nem mi adtuk el, mert nem a miénk. Innen nem a profitot viszik ki, itt eleve nem is keletkezik. Na ez a gyarmat igazi ismérve. Az a hely, ahol nem keletkezik profit. -
concret_hp
addikt
válasz
#24334592 #18826 üzenetére
sok minden miatt elég nagy hülyeség, de gondoljunk már arra, hogy ezzel is kb. azokat szopatják, akik valamire jutni is akarnak, csak nem így tálalják. aki normális egyetemre járt és ez után normális fizetést kapna, adózás szempontjából azok lennének a legjobban megszivatva.
-
glutamin
őstag
válasz
#24334592 #18826 üzenetére
Ez továbbra sem oldja meg azt az alapvető problémát, hogy Magyarországon a legmagasabb a bérköltsége a régióban. Nem csupán az SZJA az egyetlen teher, ami a nettó bérre jön, hanem még van egy rakat járulék, iparűzési adó stb. Még mindig olcsóbbak a szomszédos országok nálunk. Amíg ezen nem változtatnak, addig kb arról szól sz szja tologatása, hogy épp kinek legyen kicsit jobb vagy rosszabb.
-
priti
addikt
válasz
#24334592 #18371 üzenetére
Nem, nem foglalkozom ilyesmivel, de rákerestem aztán persze el is szörföztem. konkrét, azt hittem besírok jó mondom ennél jobb már nem jöhet ma, aztán találtam pár képet trafikokról, pár hülye gyűjti a fészbúkon. Szekrényből trafik valami forgalmas helyen, bakker nagyon gáz, de annyira, hogy remélem kamu kép, de az a szar pozdorja lap frankón úgy néz ki, mintha a srác a szeméttelepen találta volna és "beköltözött" trafikosnak, de a legjobb a neve miatt: nemzeti dohányól kész, hát ennyi, ugyan még mindig fingom sincs, hogy hogy állnak a pártok, de... megtettem mindent, mára köszi. A szándék megvolt.
-
concret_hp
addikt
-
attiati
veterán
válasz
#24334592 #17455 üzenetére
A grafikon három kulcsszava: spekulatív pozíciók, nyitott kötésállomány, nettó pozícionáltság.
Értelmezésem szerint a grafikon (de simán lehet, hogy hülyeséget írok):
A nyitott kötésállomány nő, ha új short vagy long pozit nyitnak; és csökken, ha short vagy long pozit zárnak.
Nettó pozícionáltság a nyitott short és long pozik nettó állománya.
És ez az állomány csak a spekulatív pozikat mutatjaHa ez az értelmezés helyes, akkor a piros és a sárga vonal szétválását és a szétválás arányát én úgy értelmezem, hogy abban az időszakban kb 2x annyi short pozi nyílt, mint amennyi long pozit zártak. Írtam is korábban, hogy short vezérelt a piac. Árfolyam esését és emelkedését is a short pozik (nyitása, zárása) okozzák. 2008 őszi-téli szintek közelében van most a nettó pozícionáltság. Minimálisan longos. Egyáltalán nem optimista a piac. Nyitott long pozi alig, nyitott short pozi dögivel. A long pozik újáéledése, vagy a meglévős short állomány leépítése árfolyamemelő hatású lehet.
Egy piac bedöntéséhez elég, ha a short állomány drasztikusan megnő, de ilyen hirtelen esés folytatásához az kellene, hogy a longosok is pánikeladásba kezdjenek.
A shortosoknak most jó sztori a pénznyomda leállása felől érkező (generált) hírek, amit jól időzítve ki is használnak.Portfólió.hu szerintem nem fogalmazott pontosan, vagy kétértelmű:
"Ennek egyik jele, hogy a nettó aranyvételi pozíciók száma drasztikusan esik és a CFTC adatai szerint 2008 tele óta nem látott mélységbe, 80 ezer kontraktus közelébe süllyedt, miközben a piacon nyitott kötésállomány továbbra is magasabb szinteken maradt. Ebből is jól látszik, hogy az eddig meghatározó jelentőséggel bíró spekulatív piaci közösség szerepe háttérbe szorul, más szereplők veszik át a helyüket. "Ha nem csökkent a spekulatív nyitott kötésállomány, akkor nem igaz, hogy a spekulatív piaci közösség háttérbe szorul. Csak a spekulatív long pozik ra igaz.
Ha nőtt a speki short állomány, és shortossá kezd válni a nettó pozícionáltság, de az árfolyam mégsem esik, az azt jelenti, hogy a spek. piacon kívüli erők vannak a vevői oldalon (ami szerintem jó jel, és stabilabb vételi erő). Erre utalhatott a "más szereplők veszik át a helyüket" megfogalmazás.
Én így látom most a piac helyzetét, az árfolyamszinteket meg írtam korábban. Aztán majd meglátjuk, hogy mi lesz belőle.
-
attiati
veterán
válasz
#24334592 #17455 üzenetére
Honnan tudod, hogy menekül?
Mindenki az arany esésére számít, így nehéz lesz esni. Credit suisse is megmondta a tutit 30% esés után.... hogy még 20-at fog esni... Majd akkor fog esni, ha nem írnak róla
(akkor majd szakad)
a grafikon értelmezést inkább majd máskor írom
-
fokukac
nagyúr
válasz
#24334592 #17335 üzenetére
hogyne, egy kis yellow pages
-
stangli
senior tag
válasz
#24334592 #16891 üzenetére
ez annyira egy átlátszó, hogy tudták hol kell keresni... tuti hogy valami fülest kaptak... anno még az eu előtti rendszerben az autót úgy szétszedték mint a bohóc a biciklit, szépen lassan fokozatosan, itt meg minden a helyén van, csak a szőnyeg van felemelve és már szedik is kifele a cuccost...
Új hozzászólás Aktív témák
- Lenovo ThinkPad Yoga 2in1 Touch Laptop! AMD Ryzen 7 PRO 7730U / 16GB 3200MHz / 256GB NVMe
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 256GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3147
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 128GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3146
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3145
- Nitro ANV15-52 15.6" FHD IPS i9-13900H RTX 5050 MaxQ 32GB 1TB NVMe gar
- Ritkaság! Hibátlan! Intel Core I9 13900KS Processzor!
- 6 és 12 GB-os Quadro RTX A2000 kártyák - garanciával
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Update 08.07. - Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest