Hirdetés
- iPhone topik
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Garmin topik
- Fotók, videók mobillal
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dare2Live
félisten
válasz
szabi__memo
üzenetére
Bankba se rakd a pénzed mert úgy gondolhatják, hogy nem adják vissza!
-
válasz
donat_sz
üzenetére
oh, egy reggel kómásan YT főoldalon az általad linkelt videó fogadott, és rohadtul a "metric"-eken ragadt meg a szemem. 6 órás videó, már masszív megtekintésekkel, plusz számos feliratkozó. Aztán elkezdtem gondolkodni, hogy Ben hány podban is érintett? 4 gyerek mellett : PWL, RR, saját csatorna, The Money Scope, meg hívják minden merre. Wow. Tény, hogy néha "kedv" lenne pár portfolio-beftervekre bedobni egy-egy anyagát (amit FB-s "FIRE Hungary" közösségben látni). De minek? : ) Nagyon jó források, sokat segítenek, de sokan mindent is jobban-okosabban tudnak és menedzselnek.

-
-
-
válasz
Dare2Live
üzenetére
Az infla+os PMAPok 2024ben kincset érnek és ~10+%os reálhozamot adnak annak akinek van. Én nem értem mért akarná bárki eladni belölle illetve a kérdés a mennyiért.
Mert mondjuk nem alkalmazott, hanem vállalkozó és olyan eszközbe teheti a pénzét, amiben még ennél is jobb megtérülést lát. -
Dare2Live
félisten
válasz
PredatorZoli
üzenetére
"A magas nyomású irányba nem illik bele a magas kamat gondolata."
Na de a magas nyomású költeni akar. Ahoz meg a befi akkor ad pénzt ha magas a kamat.

off csak beugrott: Olvasom, hogy a lakosság fogyasztásának beindulásától várják azt hogy a GDP beinduljon. Közben az állami elvonás ~50%ról 66% fölé ugrott és idén a megemelt kisker adó, csomagolási adó, üzemanyag adó.... miatt mégtöbbet vesz el az állam az állami elvonás mégtovább fog emelkedni. Elvtársak ez így necces lesz.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Tottu
üzenetére
a K&H-nál azt tapasztaltam, hogy alkalmanként még kilehet fogni régi PMÁP-okat, amik ugye ~1 évig még hoznák a 18-19%-ot"
Az infla+os PMAPok 2024ben kincset érnek és ~10+%os reálhozamot adnak annak akinek van. Én nem értem mért akarná bárki eladni belölle illetve a kérdés a mennyiért. De ha igen főleg névértéken akkor nem kell nagyon gondolkodni meg kell venni.
szerk: Szerintem az 1%os visszaváltást modosítják vonalnak kicsi az esélye. Mindenki elmondta nem fogják annyira beépült a befeketői szentimentbe, hogy a megváltoztatásával többet buknának mint nyernének.
btw "akármi" van infla+os paírok. Akármi van reálhozam van. A másodpiaca nagyon gyorsan kialakul csak max 98%on lehet majd eladni. justmy2cent felelőséget nem vállalok ha államcsőd lesz....![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
ngaba
aktív tag
válasz
PredatorZoli
üzenetére
Arról nem is beszélve, hogy volt itt már negatív reálkamat elég sokáig. Igazából a külső környezeten is múlik sok minden. Ha a külvilágban mindenhol magas lesz a kamat, akkor itt is muszáj annak lennie valamennyire. Persze ez a 10% körüli kamatszint jó eséllyel nagyot fog csökkenni mindenképpen.
-
hukhl
csendes tag
IBKR kérdés - Ajánlói regisztrációnál és első beutalások alkalmával, amit kaptam IBKR részvényt. Mit tudok vele kezdeni? Betranszferálhatom egy TBSZ-be vagy el is lehet adni? Vagy van valami megkötés, hogy meddig kell megtartani?
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
kovaax
üzenetére
Nem, ez egyáltalán nem szükséges. A mostani 5%-os infláció stagnálása mellett is le tudnak jönni a mostani 10%-ról 5-6%-os kamatra, ami egy igen drasztikus kamatcsökkentés.
Az hogy itt mit tudnak megtenni, csak koncepció és elképzelés kérdése. A magas nyomású irányba nem illik bele a magas kamat gondolata.
Az 5% körüli inflációt simán aláírják ha emellé tudnak csiholni valamiféle növekedést, mert nekik az a fontos. -
donat_sz
senior tag
válasz
PredatorZoli
üzenetére
Ha már Ben-t linkeltél pont kijött egy új ESG-s videója, úgyis téma volt mostanság.
-
kovaax
őstag
válasz
PredatorZoli
üzenetére
De csak akkor tudják ezt meglépni, ha tényleg tovább csökken az infláció. Vannak akik szerint nem fog.
-
nort_on
senior tag
Pusztán az árfolyamot (pl VWCE) nézni kicsi olyan, mint a nyugdíjbiztosítás prospektusa, hogy ennyi-annyi havi/éves befizetésre 20 év múlva lesz 50 millió nyugdíjad. Ami most jól néz ki, de nyilván az a pénz 20 év múlva ki tudja mennyit fog érni.
A számok érdekes dolgok, egészen mást mutatnak, ha kicsit máshogy nézzük őket.
Pl S&P500 sem olyan fényes ám, pl total US market cap (de S&P500 is igen hasonlót mutatna) money supply-t is nézve 1971-től 2024-ig 60.1% (2.21 vs 1.38). Szóval az index teljesítménye elég szoros összefüggésben van az éppen aktuális QE/QT trendtől.De ez inkább a másik topik témája.
-
Ixion77
addikt
válasz
PredatorZoli
üzenetére
"Ez a jelenlegi szint túlzottan erős a realitásokhoz képest."
De hát nem úgy van hogy a piacnak mindig igaza van, és mindig minden ismert információ be van árazva?
-
szabi__memo
nagyúr
-
aAron_
őstag
válasz
Pfiucska
üzenetére
"nehez pszichesen atnyomni az emberen (hogy artol fuggetlenul vasaroljon)"
Amennyiben magadévá teszed, hogy nem tudod megjósolni az árfolyamokat, a piac hatékony, piaci ár az amennyit ér, akkor ezzel már nem foglalkozol. Amit most 107-ért tudsz megvenni, nem is ugyanaz, mint amit 102-ért tudtál volna megvenni. Több ezer vállalat várható cash flowja, különböző tőkeköltségekkel diszkontálva. Ezek mind folyamatosan változnak.
Elejét én is így látom.
-
törölt tag
válasz
Pfiucska
üzenetére
2021-es akkori ATH óta alig vannak most magasabban az indexek. Eltelt több mint 2 év és közben lecsorgott egy csomó infláció is a Dunán. Reál eszközökről lévén szó sztem csak ez alapján önmagában van egy tér idén emelkedésre. Persze ha meg azt nézzük hogy 2009 óta mennyit emelkedett mindent, statisztikailag még pár stagnáló év is jöhetne.
-
Pfiucska
aktív tag
válasz
PredatorZoli
üzenetére
5%-os forintgyengules (~400-as arfolyam) szerintem is realis az elvart kamatvagasok miatt (meg egyebkent is ez a tendencia, csak lassabb utemben). A 15% piaci hozamban (=vwce) nem hiszek, az azt jelentene, hogy a 107€-s vwce felmegy 123€ig. Az atlagos novekedes nincs ennyi es nem hiszem h globalisan ennyire jo ev lesz a 2024, bar fene se tudja.
Egyebkent pont emiatt a tema miatt vagyok en is gondban (de nyilvan mindenki mas is), hogy a PMAP igen eros evnek nez elebe, hiszen 19%(-5%=14% hozam forintban) vs X% €-ban. Na es ath-n vagyunk..
Hozzatennem, 102€ kornyeken volt szabad cashflowm, ami azota is ott csucsul a 2023-as TBSZ-n mert az altalad is sokszor emlitettel osszhangban, kiultem a partvonalra es most mar 107€ felett van a vwce. Igazabol nehez pszichesen atnyomni az emberen (hogy artol fuggetlenul vasaroljon), de abban szerintem van igazsag, hogy ha alapvetoen hosszutavra veszi az ember az ETF-t, akkor nem spekulalni, hanem dcazni kell.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Rolly
üzenetére
Én elképzelhetetlennek tartom, hogy a forint idén ne gyengülne. Nagyon nagy a nyomás a jegybankon hogy egyre gyorsabban és alacsonyabbra csökkentsék a kamatokat, az pedig mint tudjuk, nem annyira egészséges a forintra nézve. Összességében ha év végén 400 körül lennénk, egyáltalán nem tartanám meglepetésnek. Ez a jelenlegi szint túlzottan erős a realitásokhoz képest.
-
válasz
PredatorZoli
üzenetére
A forint szerintem 2024ben nem fog gyengülni... a tőzsdék lehet mennek 15%ot, de a vwce nem... ezért írtam, hogy összesen szerintem 4-5% pluszban lehet a pmap... de majd meglátjuk mi lesz... 50-50ben vagyok kb pmapban és vwceben :)
-
válasz
kovaax
üzenetére
Az elmúlt 1 évben a bwce kb 13-14%ot hozott euróban... a forint erősödött 2,5%ot a pmap 16%ot... tehát a pmapnak kb 4% extra hozama volt az elmúlt 1 évben...
Vwce 2022ben kb 0%ot hozott... a pmap akkor 6,6ot...
A 2024es évben szerintem a pmapnak a vwcehez szintén lesz egy 4-5%os előnye...
-
kovaax
őstag
válasz
aAron_
üzenetére
Egyrészt benéztem a dátumot, én 2023-ra gondoltam, másrészt meg a valós infláció több a hivatalosnál, most szarban is vannak, úgyhogy nagyobb a nyomás az infláció megállapításánál. Mondjuk az tény, hogy amikor az infla lefelé megy, a PMÁP jobban hoz, már amennyiben lefelé fog menni az infláció az idén. Plusz most vettem észre, hogy hosszú távú befektetésről beszélt a mondat elején, majd kiválaszt egy évet, ez azért fura kicsit.
-
aujjobba
addikt
válasz
kovaax
üzenetére
Igen kicsit felreertheto voltam, ezt alairom.
Altalanossagban ertem ilyenkor amit irok, nem kozvetlen szemelyesen neked cimezve.
Valahogy ugy kellett volna “addig ne menjen a kerdezo a tozsde kozelebe?”“nagy bukta nem csak annyiban érint valakit”
Az en rendszerem szerint a befektetest nem aszerint tesszuk egyik vagy masik eszkozosztalyba, hogy eppen melyik mennyit iger es mit feltetelezunk a jovore.
Van a megtakaritasnak egy bizonyos hanyada, amire belathato idon belul szukseg lehet, vagy tartalek olyan esetekre amit irsz, munka elvesztese stb.
Ezek szigoruan likvid es kevesbe kockazatos eszkozokbe mennek, allampapir pl.
A masik resze, idojarastol es mindenfele szakertoi velemenytol fuggetlenul reszvenyalapba megy.
Ettol fugg az allokacio kizarolag, legyen egy biztos resz problémás elethelyzetekre gondolva (es kozeli biztos koltesekre), es minden tovabbi a statisztikai alapon hosszu tavon jobban teljesito eszkozokbe. -
avl
senior tag
válasz
PredatorZoli
üzenetére
köszi, a videokat meglesem majd holnap
persze, tudom, mi a 2.7% ill. 4%-os "szabály"
de ha az siman megvan (pl. eves atlagos kiadas a töke 1%-a), akkor mi alapjan a "need to take risk" ? vagy epp a rv. arány ? es a rv. arány miben ?
ugye ekkor a személyes "átlagos" az pipa
de a nem atlagosra keszülni ? (pl. eü. gond, ami sokba kerül orvosolni)
a köv. generacioknak (túl ?) sokat hagyni/adni ?
alapitvany ?
... -
kovaax
őstag
válasz
PredatorZoli
üzenetére
aujjobba
Mikor fog szerinted kb osszeomlani, addig nem mesz a tozsde kozelebe?
Nem tudom, de nem állítottam olyat, hogy nem megyek a tőzsde közelébe.
Szerinted ez elkerulhetetlen, semmi nem tortenhet kozben amitol megvaltozik a helyzet?
Nem állítottam, hogy ez elkerülhetetlen, és nem történhet közben semmi, amitől megváltozna a helyzet. Bármi megtörténhet, és az ellenkezője is, mint ahogy írtam is.
Ami ETF-ben van nem a mindennapi megelhetesre kell, ha omlik omoljon, majd jobb aron vasarolunk.
Egy nagy bukta nem csak annyiban érint valakit, hogy mennyi befektetése van. Ha mondjuk nem lesz munkája, vagy nem lesz benzin, meg ilyenek, azzal is számolni kell.stingy2
Hol érdekel az engem befektetőként/spekulánsként, hogy mi van az emelkedés mögött, ha benne vagyok?
Lásd fentebb: ha tönkremegy egy pár ország a világon, az nem csak a befektetéseiden keresztül fog érinteni téged.
A kipukkanás se érdekel, ha addig már kiszálltam a piacról.
Dettó. Plusz feltéve, ha időben ki tudtál szállni."Szóval nem a háború meg a választás a probléma, hanem ez..."- ok, most már tudom, mi a probléma
Ez is személyeskedő eléggé. Ráadásul háború és választás volt már egy pár, vannak rá forgatókönyvek (ami persze nem jelenti azt, hogy most is működnének, mint ahogy járványok is voltak már a kovid előtt is, csak nem volt akkor még ennyire globalizált a világ), de ekkora adósságon nem ült még a világ, mint most, ez újdonság.PredatorZoli
Az a baj hogy eddig a száz+ év alatt mindig volt valami, ami miatt ráfogták hogy az aktuális emelkedés lufi. Aztán aki ezeknek a jóslatoknak felült, nem járt túl jól.Ez igaz, de amit írtam szimplán annyi, hogy van egy újdonság, ami miatt már jó pár éve kongatják a vészharangot, és nem tudjuk, hogy mi lesz belőle, mert tényleg nem tudjuk mi lesz belőle. Lehet semmi, de lehet világvége is, vagy bármi a kettő között. Az, hogy én ebben hiszek, vagy felülök neki, arról se mondtam semmit.
-
Tottu
senior tag
Köszönöm az eddig válaszokat!
Alapvetően én is a tőzsdét tekintem jobb hosszú távú befektetésnek, egyedül csak a 2024-es évet érzem egy kicsit "speciálisnak" a 18-19%-os PMÁP kamatok miatt. Ha most veszek ilyen "használt" papírokat, akkor azokat is csak 1 évig tartanám meg, utána pedig eladnám és vinném tőzsdésre a pénzt.
A válaszaitok alapján azért valószínűleg módosítani fogok a vásárlás alatt lévő PMÁP és részvények arányain, mert eszembe jutott, hogy a kormányunk is tartogathat meglepetést azzal kapcsolatban, hogy a PMÁP büntetését 1%-ról emelik és, akkor már megint a tőzsde felé billenhet a mérleg...
-
Fehérsólyom
aktív tag
válasz
fecus
üzenetére
A Lightyear a leírása szerint a számlán tartott pénz után fizetett kamatból csak az észt felhasználóknak von adót. Mindenki másnak nem.
Ez talán annyiban szerencsésebb, hogy nem kell visszaigényelni, illetve az adóbevallás elkészítéséig a számlatulajdonosnál marad a kamat. -
PredatorZoli
Topikgazda
Ahhoz hogy 2,7 vagy 4%-ot tudj költeni biztonságosan, ahhoz ugye nem elég ekkora hozamot elérni hanem jóval nagyobbat kell, aminek kisebb részben az infláció, de leginkább a hozam egyenlőtlen eloszlása az oka (ami kockázatmentes eszközöktől eltérő eszközökben más megjelenik, márpedig infláció fölötti hozamot érdemben csak ezektől lehet várni).
"need to take risk"-Ez azt jelenti, hogy például kockázatmentes hozammal számolva (mondjuk US T bill) nem tudsz összegyűjteni elég pénzt ami elég lenne mondjuk a nyugdíjadra, ezért szükséges hogy kockázatot vállalj és magasabb hozamot érj el.
Összességében vannak szükségleteid és igényeid, amikre közép és hosszútávon szükség van egy bizonyos összegre. A másik oldalon ki tudod számnolni hogy ezekre a célokra mennyit tudsz eltenni, és attól függően, hogy a mérleg két serpenyője hogyan viszonyul egymáshoz, az alapján van egy need arra hogy kockáztass. (vagy ennek híányában lecsökkentsd az igényeket vagy megnöveld a humántőke értékesítő képességedet vagyis növeld a fizetésed)Ezen kívül még az is idetartozik, hogy egyáltalán mi az hogy kockázat. Mert ebből is több féle van.
[link]
[link] -
avl
senior tag
válasz
stingy2
üzenetére
"mekkora kockázatot vagy hajlandó vállalni a hozamért"
-> van a mondás: "One should invest based on their need, ability and willingness to take risk"
illetve: "invest for need not for greed"kíváncsi lennék az elsö kapcsán (azaz "need to take risk") remélem más is hajlandó e kérdésben gondolkodni, linkeket adni, stb.
inkabb nem a trivialishoz közeli hatarhoz: relativ keves van a celokhoz kepest, böven nem eleg a 4% v. 2.7%-os "szabalyhoz" sem, hanem inkabb a masik vég felé érdekesebb:
mármint, hogy a 2.7% ha már simán fedezi a "szokásos" (legyen ez az elmúlt X év atlagosa, inflaval korrigalva vagy akármi alapon) éves kiadást, akkor mi alapján a "need to take risk" ?
pl. a jövöbeli lehet kényszerítetten érdemben nagyobb (nem csak mert az "eletszinvonal inlfacioja" vagy midlife crizis miatt "hülye kiadások) pl. eü hirtelen sokkkkkal nagyobb is
csak magára gondol ? vagy meddig a "családra" ? ..vagy következö generacio(k)ra ? vagy akiknek szeretne visszaadni (sulik, alapitvanyok, ...)
szoval: mi alapján a "need" to take risk ? ki, hogyan gondolkodik erröl, milyen komoly linkeket ismer ?
es: van-e ennek a töke allokaciojara hatása ? ha nincs "need to take risk", akkor nyilvan hosszutavra lehet gondolni, akkor meg plane rv. ? nem a "need" hanem az "ability" miatt (hisz ha X idöre akár 50%-ra esik vissza a töke értéke, akkor sincs semmi valós hatása ...csak pszichés maximum)
-
kovaax
őstag
válasz
PredatorZoli
üzenetére
Írtam valamit, ami miatt 3-an nekem ugrottatok olyan állításokkal, amiket egyáltalán nem írtam. Ez tényleg tisztességtelen!
-
kovaax
őstag
válasz
PredatorZoli
üzenetére
80% részvény etf-et tartok, de ne zavarjon.
-
stingy2
senior tag
-
-
válasz
kovaax
üzenetére
Itt a Wise véleménye. Vissza tudod kapni a 15%-ot mert van egyezmény Belgiummal.
Kaptál sokszor kis összeget. A számlán látszik mi az összeg és mi a levonás (30%). Excelben kiszámolod soronként napi árfolyamon vagy az előző hónap 15-i árfolyamon (magánszemélynek választható) mennyi ez forintban. Beírod az évi bruttó összeget mint az osztaléknál. Kiszámolod a 15% adó és 13% SZOCHO-t (2023.07.01-től a "vészhelyzet" miatt) kitöltöd. Adót fizetni nem kell mert már befizetted a belgáknak. SZOCHO-t kell.
Itt a NAV doksija.
Egyedül azt nem találom melyik sor(ok)ba kell ezt beírni.
Majd tedd be mit írt a NAV! -
kovaax
őstag
válasz
stingy2
üzenetére
2010-től eddig szinte mást se hallottam, csak hogy fake az emelkedés, összomlik a gazdaság, holnap bezár a tőzsde, mindenki földönfutó lesz, aki rv-t tart stb. Aztán közben az SP500 négyszerezett...
Az a baj, hogy a négyszerezés mögött egy hatalmas hitellufi van, nem csak az USÁ-ban, hanem mindenhol és minden szinten (államok, cégek, magánszemélyek), és senki sem tudja megtippelni, hogy ez mikor és hogyan fog kipukkadni. Ezért riogatnak egyfolytában az összeomlással, mivel ez így nem igazán fenntartható. Szóval nem a háború meg a választás a probléma, hanem ez...
-
donbig
tag
válasz
kovaax
üzenetére
Engem is ez a része foglalkoztat, képes vagyok-e könyvelő nélkül megugrani
. Elég macerás kiszámolgatni, én le is mondtam a visszatérítésről, nem tartok rajta sok pénzt, néhány ezer forintért nem éri meg molyolni vele. Mivel januárban már utaltak egyszer, sajnos jövőre is nekiugorhatok. -
stingy2
senior tag
válasz
Tottu
üzenetére
2010-től eddig szinte mást se hallottam, csak hogy fake az emelkedés, összomlik a gazdaság, holnap bezár a tőzsde, mindenki földönfutó lesz, aki rv-t tart stb. Aztán közben az SP500 négyszerezett...Akik régóta a piacon vannak biztos emlékeznek Nyilasi Attilára, aki még bef.alapot is indított erre az elméletre. Az alapja és a befektetői orbitálisat buktak, de ő még ma is jól él a jutalékból valahol a Gellért hegyen. Ez nagyjából mindent elmond a jóslatokról meg alapkezelőkről.
Ebben a bizniszben minden attól függ, mekkora kockázatot vagy hajlandó vállalni a hozamért. A hozam nagysága egyenesen arányos hosszú távon a kockázattal. A 25rv./75kv. porfólió meglehetősen konzervatív: nem sok pénzt hoz, de a kockázat is minimális.
Az, hogy én v más mennyire optimista/pesszimista, az a piacot semennyire sem érdekli, és így kár is rá időt pazarolni.
Azon meg hogy háború meg választás meg kutyafüle van, szintén felesleges agyalni.
"Hagyjon fel azzal a tevékenységgel, hogy megjövendölje a tőzsdei árfolyamok irányát, a gazdaság vagy a kamatlábak alakulását, vagy éppen az aktuális választások kimenetelét."Ha nem akarsz vele mélyebben foglalkozni, akkor ki kell alakítani a kockázatvállalási hajlandóságodnak megfelelő passzív portfóliót, és kész. A jósokat meg le kell sz...ni.
"Régóta az a véleményünk, hogy a tőzsdei prognoszták egyetlen haszna, hogy mellettük még a jósok is profiknak tűnnek.” -
kovaax
őstag
válasz
PredatorZoli
üzenetére
1000 ft alatt nem utalnak, meg nekem se kell utalni, úgyhogy tök mindegy az egész visszakérés szempontjából.
Egyszerűen csak kíváncsi vagyok, hogy hogy lehet jól kitölteni. A PeMÁP beszántása óta ugye van az eMÁP, ami nem annyira díszes, ezért sokan választják a Wise-ot, amíg magasak a kamatok. Csak éppen nem számolnak az adóval meg szochóval, meg azzal sem, hogy alapból 30%-ot levesznek a belgák, úgyhogy a kamat egy részét csak később tudja begyűjteni, ráadásul lehet forintban. Úgyhogy kíváncsi vagyok, hogy mennyi macera ezt összerakni rendesen, ennyi.
-
aAron_
őstag
válasz
Tottu
üzenetére
Hogy mennyire vagyunk optimisták, nem számít, úgysem tud senki jósolni. Érdemes historikus adatokból kiindulni. Ez alapján az sem számít, hogy csúcson vannak éppen a tőzsdék vagy sem.
Mennyi régi PMÁP kell, leginkább egyéni portfólió kezelési preferencia kérdése. Mellette annyi biztos szól, hogy várható EUR hozama magasabb, mint a részvénypiacé. (Saját becslés alapján kb. 12% vs. 8%, de különösen rövid távon magas szórás miatt jelentősen eltérhet mindkettő).
Egész kérdést amúgy én nem részvény oldalról közelíteném meg, hanem azon gondolkodnék első sorban, hogy maximum mennyi HUF eszközt tartok még komfortosan.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Tottu
üzenetére
A tőzsdei befektetéseket tekintve mindig bizonytalannak érződik a jövő, ez alól sose volt kivétel. A várható hozam viszont minden időpillanatban meghaladja a kockázatmentes eszközök hozamát. Tehát a matek szerint a tőzsdével jársz jobban. A csúcsközeli árfolyamok és a választás nem jó indikátora annak hogy ne lenne érdemes tőzsdére fektetni.
-
Tottu
senior tag
Az elmúlt 1 hétben azon gondolkoztam, hogy hogyan is kellene befektetni az idei évre, mert egy nagyobb összeget fogok kézhez kapni + vannak lejáró DKJ-k is. (~13m)
Eddig úgy voltam, hogy hónapról-hónapra növelem a részvény portfólió részem és a DKJ-kat átforgatom részvényekbe (TBSZ, ETF és minimális egyedi részvény), a PMÁP-ok pedig még maradnak ~1 évig.
Viszont a K&H-nál azt tapasztaltam, hogy alkalmanként még kilehet fogni régi PMÁP-okat, amik ugye ~1 évig még hoznák a 18-19%-ot. Mivel a tőzsde eléggé a csúcsközeli szinteken mozog, plusz a háborús helyzetek és az idei amerikai választás is eléggé kiszámíthatatlanná teszi az idei évet, így elgondolkoztam azon, hogy inkább amennyi PMÁP-ot kitudok fogni K&H-nál, annyit megveszek, a többit pedig viszem tőzsdére. Itt kb max 75% PMÁP-on és 25% tőzsdén gondolkozom.
Mivel itt vannak tőlem jóval rutinosabb befektetők, így pár véleményt szeretnék kérni, hogy szerintetek ez milyen szempontból lehet hátrányos befektetés?
-
atee_13
őstag
-
stingy2
senior tag
válasz
PredatorZoli
üzenetére
Elektronikus felületen kell tölteni, ott úgy sem engedi beküldeni, ha vmi orbitális baromságot ír be.
Amúgy meg no para, ha vmi nem tetszik a NAV-nak, akkor jön a támogató eljárás, és ott rendbe teszik, nem is kell félni, én 3x voltam, és eddig tök jó fejek voltak. Persze ehhez az is kellett, hogy nem felejtettem el befizetni az adót, csak rossz helyre írtam a bevallásban. -
Yager01
senior tag
Egy 2023-as TBSZ lévő befektetésre tervezett pénzt Ti betolnátok egyben a célzott papírokba a tervezett arány szerint vagy inkább egyenlő részletekben "porlasztva" vásárolnátok? Őket venném egyébként:
ZPRX_SPDR EUROPE S/C VALUE_IBIS2_IBKR
5MVL_iShares Edge MSCI EM Value Factor_IBKR
ZPRV SmallCap USA_IBKRIgaz még nem döntöttem teljesen mert szemezek a hosszú lejáratú USa kötvényeket tartalmazó papírokkal is. pl.:
iShares 20+ Year Treasury ETF
Vanguard Long-Term Treasury ETFDe ugyanakkor a gyógyszeripar képviselőit is nézegetem. Csapongok
-
kovaax
őstag
válasz
PredatorZoli
üzenetére
Nem a visszaszerzésen görcsölök, hanem a bevalláson.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
kovaax
üzenetére
De abban is biztos vagyok, hogy a Belga állam nem fog nekem 98 Ft adót visszafizetni - Ebben ne legyél biztos, csak egyszerűen értelmetlennek látom hogy mi a fenéért görcsölsz 100 Ft visszaszerzésén.
mint ahogy itthon se kell megfizetnem ezeknek az adóját és szochóját.- A kettős adóztatás elkerülése miatt SZJA-t itthon már valóban nem, de ez nem jelenti azt, hogy esetleg szochot itthon ne kéne fizetned utána, egyébként megintcsak 100 Ft-ról beszélünk, nem érdemes lespórolni a bevallásból, úgyse kell aprópénzt megfizetni....
A vestinggel meg az a bajom megint, hogy az osztalék akkor meg kié, ha a részvény nem az enyém... - A kettő közt nincs összefüggés, vestingig jár osztalék de nem rendelkezhetsz felette, ez benne van az SZJA tv-ben hogy mi a mérvadó az értékpapírjövedelem esetén, olvasd el. Ez a vestelődés egy standard process értékpapírjuttatásoknál is, ott is hasonlóan néz ki a dolog osztalékfizetés és rendelkezés szempontjából.
Nagyon egzakt válaszra ne számíts, be fognak neked ollózni pár paragrafust amivel sokkal előrébb nem leszel majd.
-
kovaax
őstag
válasz
PredatorZoli
üzenetére
Hát ezért írok a NAV-nak levelet pont. A negatív sor mondjuk kiderül kitöltéskor is, mert vagy hagyja beírni, vagy nem, a kitöltési útmutató nem beszél erről, vannak netes források, akik szerint viszont 0-át kell oda írni, ha negatív lenne. De abban is biztos vagyok, hogy a Belga állam nem fog nekem 98 Ft adót visszafizetni, mint ahogy itthon se kell megfizetnem ezeknek az adóját és szochóját. A vestinggel meg az a bajom megint, hogy az osztalék akkor meg kié, ha a részvény nem az enyém...
-
Blaymoira
tag
válasz
PredatorZoli
üzenetére
Ez alapján (mondjuk régi cikk), elég kaotikus kezelést írnak ilyen helyzetre. Attól függően milyen kedve van valakinek mind a kettő megoldást preferálhatja a NAV. Habár elméletileg a forrásadó visszaigénylés itthon lenne a helyes eljárás.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
kovaax
üzenetére
Szerintem ez így nem jó, más ország által levont többletadót itthon nem igényelheted vissza.
A részvény pedig amíg nem vestelődik, nem a tiéd, így megintcsak rosszul csinálod.Érdemes kicsit jobban utánajárni a dolgoknak és nem összekókányolni az adóbevallást. Ettől sajnos most nagyon sok embert féltek, hogy össze vissza fogja csinálni vagy nem csinálni.
-
kovaax
őstag
válasz
PredatorZoli
üzenetére
A bevallásban megtaláltam, hogy lesz egy mínuszos sor, és visszajön. De elküldöm az egészet a NAV-nak, részvényestül, hátha válaszolnak... Bruttó 651 HUF kamat és 104 HUF részvény...
-
-
bozsokiandra
tag
válasz
PredatorZoli
üzenetére
Valóban, ez elkerülte a figyelmem. Köszi.
-
Blaymoira
tag
válasz
kovaax
üzenetére
2. Én azt gondolnám, hogy elvileg lehetne visszaigényelni a belga levonás miatt valamennyit. Valószínűleg úgy van, ahogy írod, kérdés mivel lehetne ezt igazolni. Sajnos nem lehet letölteni semmilyen értelmes kivonatot/igazolást erről.
Ahogy nézem a tranzakciók mutatják, hogy mennyi volt a forrásadó és az adózás előtti összeg. Szóval igazolásként egyedül egy képernyőfotó lenne, valamint végig kéne számolni az egészet excelben és forintra konvertálni 2%-ért.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
bozsokiandra
üzenetére
az egy külön díjjegyzékben van, online csomag a neve
-
bozsokiandra
tag
válasz
Paxker315
üzenetére
Ez mostanában volt? (aktuális díjjegyzékben már nem is látni a 0,35%-os díjcsomagot )
-
válasz
bozsokiandra
üzenetére
igen, át lehet. Írj az Erste -nek (netbroker@ersteinvestment.hu)
Ezt a választ "dobták":
"Jelen helyzetben a számlavezető bankfiókját tudja megkérdezni, hogy hozzájárulnak-e a jelenlegi számlájánál a díjcsomag módosításához."fiókban némi telefonálgatás után intézték kb. 5 perc alatt. azért 0.1% az. 0.1% .

-
bozsokiandra
tag
válasz
PredatorZoli
üzenetére
Erre a 0,35%-os csomagra át lehet váltani utólag? Sajnos még sok évvel ezelőtt bankfiókban nyitottam az értékpapírszámlát.
-
rushmoon
csendes tag
válasz
vnorbi
üzenetére
Köszönöm a válaszokat! Ez az OTP-s dolog macerásnak és talán kevésbé megérősnek is tűnik, megelégszem a BÉTa kínálatával az Ersténél.
Ami a költségeket illeti, akinek van ott NYESZ számlája ránézne hogy jól gondolom-e?
Számlavezetés: 350Ft/hó *2 (értékpapírszámla + NYESZ számla)
Állománydíj: 0,015%/hó
Megbízási díj: 0,45%/ügylet (min 390Ft)
Várható más költség? Valami amit nem vettem figyelembe?
-
travix
aktív tag
válasz
PredatorZoli
üzenetére
Azért mert bug sz*r, most megnéztem és teljesen mást töltött be

A Ceding TBSZ Account ID és Customer ID ugyanaz gondolom
-
Blaymoira
tag
válasz
nort_on
üzenetére
Szerintem OCO (One Cancels Other) ordert itt nem fogsz tudni olyan szinten csinálni, mint egy kripto tőzsdén. Nem írtad a részletet, de gondolom egy adott tőzsdén csinálod ezt, ahol maga a tőzsde garantálja. Az egy kicsit egyszerűbb, mint több tőzsde között összehozni a dolgot. A legtöbb nagy tőzsde (CME) is támogat ilyet a natív UI-on bár fogalmam sincs, hogy tőkegarancia nélkül működnek-e, mert nem olyan egyszerű mezei embereknek ott tagnak lenni

Elvileg van IBKR-en is van támogatás erre: https://www.ibkrguides.com/tws/usersguidebook/ordertypes/ocotws.htm
Bár én azt gondolnám, hogy ők ezt szimulálják a saját rendszerükben ezért fedezet nélkül kétlem, hogy engedné az ordereket, mert nem lesz semmi garancia arra, hogy időben tudnák visszavonni a többi ordert a másik tőzsdékről. Persze lehet tévedek és tudnak natívan is kezelni ilyet ha támogatott, még nem próbáltam ki. -
nort_on
senior tag
válasz
Blaymoira
üzenetére
Fogok is, ez nagyon alap dolog lenne. Nyilván, ha csak 1 order van, 100% cash-re, akkor nincs ilyen gond, de ha 10-20-30, akkor azért nem ártana. Ráadásul a statements alatt sincsen erről információ, de nem is ott kellene, hogy legyen. Igen, amikor új pozit veszel fel sem írja, hogy mennyi van, ott is mindig 100% cash-t mutat...
Arról már nem is álmodozok, hogy free cash pl 25-50-75-100%-a egy gombnyomásra ott legyen, mint pl kriptó tőzsdéken. Eladásnál ott van a teljes pozíció (100%), de vételnél full vakon vagy...

Vagy, mint szintén kriptó tőzsdén API bot-tal, hogy "végtelen" összegű order-t be tudsz adni (pl 3 különböző vételt mindet 100% cash-re), és az teljesül, amit legelőször kivesz az orderbook.

-
Blaymoira
tag
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
kovaax
üzenetére
Csak szochó van, és attól függ hogy van-e plafonja vagy nincs, hogy mire kell fizetni. Mértéke 13%. Munkabérre nincs korlátja, teljesen mind1 mennyit keresel, be kell fizetni az egész után a 13%-ot. A tavaly behozott befektetési alapokra, bankbetétekre terhelt szocho is korlátlan, az egész nyereségre be kell fizetni felső korlát nélkül.
Osztalékra van egyedül felső korlát, ha már be lett fizetve a minimálbér duplája után a 13%.
Az ajándék részvényre vonatkozóan nem tudunk tanácsot adni, különböző álláspontok vannak róla, érdemes adótanácsadó véleményét kikérni. -
kovaax
őstag
válasz
PredatorZoli
üzenetére
1. Eredetileg nem az eho-ról volt szó? Annak van plafonja. Vagy már nincs eho, és szochó van csak, plafon nélkül?
2. Wise euró kamatra pl. levonnak 30% Belga tax-ot, amiből visszajár 15%, de be kell fizetni 13% szochót is, ugye?
3. IB ajándék részvényre meg mit kell fizetni? Amikor kaptam, akkori MNB középre számítva 15% szja + 13% szocho, MNB közép osztalékra 15% szja + 13% szocho?
(Valahol megértem azokat, akik inkább lakást vesznek a pénzükön, és kiadják...)
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
temporello
üzenetére
Arról beszéltünk, hogy a munkabérnek van-e szochó plafonja. A válasz, hogy nincs, arra korlátlanul kell fizetni. Ez a 24 szeres amit mondasz, az osztalékra vonatkozik, munkabérre nem.
-
donat_sz
senior tag
válasz
forguet
üzenetére
Az SXR8 helyett, igen diverzifikáció miatt a EUNL a kérdés pl részemről. Ezzel ugye us-eu mellé más fejlett piacokat is bevonsz a portfóliódba mindezt annak ellenére is, hogy az eddigi történelmi adatok alapján az SXR8 jobban teljesített, ami ugye nem garancia arra, hogy ez a jövőben is így marad.
Továbbá az QDVE és a ZPRV miatt amúgy is adsz egy US túlsúlyt a portfóliódnak.
Arra gondoltál esetleg, hogy a 60% SXR8 (vagy EUNL döntésed szerint) arányát csökkented 40%-ra pl és a felszabadult 20%-ot 10-10%-ban áttolod a QDVE és ZPRV-be, hogy azok súlyát 20-20%-ra növeld? Így növelnéd az US túlsúlyodat egyszer, valamint a kívánt us túlsúly, mint "előny" felett nagyobb kockázat mellett, nagyobb hozam is elérhetővé válhat. -
Begi
senior tag
válasz
temporello
üzenetére
szocho korlát
De a jövedelemre nincs korlát. -
travix
aktív tag
Transzfer kérdés
Jövő héten tervezem végbevinni a transzfert. A terv hogy egy tbszt az erstén hagyok mert lehet szükség lesz a pénzre lakásvásárlás miatt. 1) Mekkora szívás a részleges transzfer?
2) IBKR-en jól gondolom hogy pension plan trust account a tbsz típusa? 3) Az assetseket kézzel kell feltölteni vagy csv-vel is lelehet tölteni erstéről? 4) Norton féle számla műveleteknél szó van a T+x napra, ezt azt jelenti hogy 2 napot kell várnom a vásárlások/eladások után a transzfer előtt?
-
nort_on
senior tag
IBKR-ben hol lehet megnézni, hogy mennyi szabad cash van, ami nincsen order-ben? Se mobil app-ban, se TWS-ben nem találom.
Most tényleg egy kamu order-ből kellene visszaszámolnom átváltogatva a devizákat is TBSZ-enként?

-
temporello
tag
válasz
PredatorZoli
üzenetére
A minimálbér összegének huszonnégyszerese mint felső határ - a törvényben meghatározott jövedelmekre - érvényben van.
Új hozzászólás Aktív témák
- G.SKILL Ripjaws V 2x4GB 3000MHz DDR4 kit
- APC Smart-UPS 1500VA LCD RM 2U (SMT1500RMI2UC) - űj ára 450.000Ft
- Digitus Network Cabinet 19'' 42U DN-43000 white - Rack Szekrény
- BROCADE Ruckus ICX7150-24port - Switch - több db - 130Gbps
- 3D nyomtató - SAURER MarkingSolutions Signum Eco Lasersysteme - laser marking system
- PC konfig /Ryzen 7 9800X3D, 32GB RAM, 1TB SSD/ akciós áron eladó! BeszámítOK!
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Sapphire B650M R7 8700F 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800 16GB Zalman Z1 PLUS Seasonic 750W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3893
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Pl S&P500 sem olyan fényes ám, pl total US market cap (de S&P500 is igen hasonlót mutatna) money supply-t is nézve 1971-től 2024-ig 60.1% (2.21 vs 1.38). Szóval az index teljesítménye elég szoros összefüggésben van az éppen aktuális QE/QT trendtől.
PMÁP várható reálhozama kb. 12-14% lesz.

mgoogyi