Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • avl

    senior tag

    válasz stingy2 #112444 üzenetére

    "mekkora kockázatot vagy hajlandó vállalni a hozamért"

    -> van a mondás: "One should invest based on their need, ability and willingness to take risk"
    illetve: "invest for need not for greed"

    kíváncsi lennék az elsö kapcsán (azaz "need to take risk") remélem más is hajlandó e kérdésben gondolkodni, linkeket adni, stb.

    inkabb nem a trivialishoz közeli hatarhoz: relativ keves van a celokhoz kepest, böven nem eleg a 4% v. 2.7%-os "szabalyhoz" sem, hanem inkabb a masik vég felé érdekesebb:

    mármint, hogy a 2.7% ha már simán fedezi a "szokásos" (legyen ez az elmúlt X év atlagosa, inflaval korrigalva vagy akármi alapon) éves kiadást, akkor mi alapján a "need to take risk" ?

    pl. a jövöbeli lehet kényszerítetten érdemben nagyobb (nem csak mert az "eletszinvonal inlfacioja" vagy midlife crizis miatt "hülye kiadások) pl. eü hirtelen sokkkkkal nagyobb is

    csak magára gondol ? vagy meddig a "családra" ? ..vagy következö generacio(k)ra ? vagy akiknek szeretne visszaadni (sulik, alapitvanyok, ...)

    szoval: mi alapján a "need" to take risk ? ki, hogyan gondolkodik erröl, milyen komoly linkeket ismer ?

    es: van-e ennek a töke allokaciojara hatása ? ha nincs "need to take risk", akkor nyilvan hosszutavra lehet gondolni, akkor meg plane rv. ? nem a "need" hanem az "ability" miatt (hisz ha X idöre akár 50%-ra esik vissza a töke értéke, akkor sincs semmi valós hatása ...csak pszichés maximum)

Új hozzászólás Aktív témák