- One mobilszolgáltatások
- Kirakatba tette a Google a Pixel 10-eket
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Huawei Mate 9 - Mate evangéliuma
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Kikristályosodik a Razr 60
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
cellpeti
nagyúr
Ha a kezdőpontot kivonod a végpontból,vagy fordítva,akkor megkapod a két pont közti irányvektort.
Majd ha "normalizálod",ami azt jelenti,hogy a koordinátákat négyzetre emeled közös gyökjel alatt,akkor jön ki a 2 pont közti távolság! Én így tudom,de javítson ki valaki,ha tévedek!
-
Löncsi
őstag
elvileg van (Loewner Partial Order)
-
törölt tag
Az a baj, hogy a tanároknak tényleg nincs ma már tekintélye, megverik, leköpik, anyázzák őket. Alapvető tisztelet azért kijárna, de ma már ez sem módi.
Nagyátlagban tényleg szar tanárokat is képeznek, kevés tanáregyéniséggel találkozni az újak között. Van szerencsém tudni, gyakorlógimnáziumban 4 évig megfordult pár kistanár. Kevés jó volt, legtöbb úgy adta elő az anyagot, mintha vizsgázna. Tanítani csak egy tudott. A 20-30-ból... -
törölt tag
Én akivel beszéltem a szakomról, azok számára nem volt gáz a Freud könyve. A régebbiek között találsz sokkal nehezebben emészthető könyveket is. Valamilyen szinten én szeretem is, ha egy könyv nem ad mindent az ember szájába, hanem meg kell fejteni.
Dehát azért a Freud említett könyve nem ilyen szerintem.
-
syC
addikt
infó.. Most azt nézem, létezik ilyen megoldás sablon, hogy:
pl ugye 5 ^1997 kongr. x mod 17
mivel D(5,17)=1 , Euler-fermat tétel: a=5, m=17, hülyejel(m)=16, ezekkel:
5^16 kongr. 1 mod171997-ben a 16 124-szer van meg, a maradék 13, tehát most már csak az akérdés, hogy:
5^13 kongr 1 mod 17 ? na és itt vagyok elakadva, hogy ezt hogy számolom ki
-
cocka
veterán
Azért is jó megtanulni a geogebra kezelését, mert egyrészt nem pazarolsz papírt, ceruzabelet, tintát, másrészt pontosan dolgozol nem lesznek szerkesztési pontatlanságok és mellesleg kinyomtatva sem néz ki rosszul, arról már nem is beszélve, hogy bonyolultabb szerkesztéseknél papíron előfordulhat, hogy a vonalvastagság miatt két egyenes majdnem teljesen egybeesik vagy olyan minimális lesz a szögtartomány, hogy már-már zavaró vagy itt-ott még kéne egy-két A3-mas lebernyeg hogy kiférjél. Ez utóbbiak mind kizárhatók geogebrában.
Azonkívül mozgathatod a pontokat, egyeneseket, új helyezetbe kerülhetnek a megszerkesztett sokszögek stb..
Amit 2 vonalzó és egy körző segítségével meg tudsz szerkeszteni, az ebben is menni fog, sőt itt még kúpszeleteket is tudsz kreálni villámgyorsan, ami körzővel, vonalzóval elég necces lenne.
Szóval én ezt a progit simán oktatnám geometria órán, mert csak előnye van.
Affin transzformációknál pl. megbolondultam volna, ha csak papíron kell dolgozni.
-
Scroll Lock
tag
Köszi, így már világosabb. A képlet amivel kevertem az exponenciális függvény integrálását ([link]) az a hatványfüggvény integrálása, amely csak konstanst ír a kitevőbe(n+1). Tehát akkor tulajdonképpen, ha jól értelmezem akkor a e^(kx) alakú függvények integrálásakor osztani kell k-val, mivel e^x integrálja e^x és a kitevőben ott van még egy függvény, aminek a deriváltjával szoroznánk deriváláskor, de az integrálandó függvény ezt nem írja, ezért kell osztani.
-
-
pIIrash
tag
-
-
Löncsi
őstag
Nem bírtam kihagyni.
-
törölt tag
Akkor próbálom leírni.
2arctan(e^t) + C, ahol t=arsh(x). Mert az volt az eredeti integrál, hogy integrál (1/(1+x^2))
Ezt nem ismertem fel.Behelyettesítettem x helyébe sh(t)-t. Ebből jött ki, hogy integrál (1/ch(t)). (csak itt x-szel kérdeztem rá.)
És most már, mint tudom, integrál (1/(1+x^2)) egyenlő arctan(x). Na akkor ennek kell egyenlőnek lennie a fenti cuccal, azaz leírom: 2arctan(e^(arsh(x))) + C-vel. -
törölt tag
Köszi. Amúgy ez igazán remek, odáig eljutottam, hogy e^x-szel beszorzom számlálót, nevezőt, de kimentek a fejemből az ilyen alapintegrálok, meg keverem is őket így arcostul, archostul.
A vicc az, hogy az egész épp onnan indult, hogy integrál 1/(1+x^2), nem ismertem fel, utánanézni is lusta voltam, behelyettesítettem x helyébe sh(t)-t.
Na most ha a kapott eredménynél még visszahelyettesítesz x helyébe arsh(u)-t (legyen u, és ennek kell egyenlőnek lennie arctan(u)-val). Hát k.... nem látom, hogy ugyanaz.
-
Enjoy
addikt
Sajnos az órai előadások elég hiányosak, és nincs előírva semilyen kötelező irodalom, így az ember magára van hagyatkozva.
Megpróbálok mindennek magam utánajárni, de ha elakadok, akkor itt vagytok ti, akikre merek támaszkodni.Jah, s cocka: elég sokan köszönik a szakunkról a korábbi összefüggéseket, amiket írtál nekem segítségül.
-
PuMbA
titán
Ja igen,azt elfelejtettem,hogy a ti ismert érték. Viszont ezzel [link] sikerült kiszámoltatni,pedig sok oldal nem tudott vele mit kezdeni.
"f'x4 = -(x3*x5^2-2*ti*x3*x5+ti^2*x3)*%e^(-x4*x5^2+2*ti*x4*x5-ti^2*x4)"
"f'x5 = -(2*x3*x4*x5-2*ti*x3*x4)*%e^(-x4*x5^2+2*ti*x4*x5-ti^2*x4)" -
Löncsi
őstag
Nem erről van szó, hanem a magyar oktatásról.
Gyakorlatilag egy jó természettudományos alapokkal rendelkező egyén könnyebben kap mérnök infós diplomát, mivel a tárgyak illetve a kreditek értéke ilyen arányban van kiosztva.
Egy brutál fizika 7 kredit, analízis 7 kredit, valszám 5 kredit stb..
Egy progos tárgy meg össz vissz 4, (Adatszerkezetek és algoritmusok) és amúgyis kevés progos tárgy van, nameg ezekbe több időt is kell sztem beleölni mint a matekokba/TT-s dolgokba. -
cellpeti
nagyúr
-
róbert gida
tag
Vidékiek vagyunk de hasonló "elitgimi"-nek számít kis városunkban.A röhej az ,hogy ő humán tagozatos ráadásul ,és ezeket szorgalminak atták fel.A mértani feladatokat kimérve lerajzolva még ok. de bizonyítani nem tudom (anno én szaközibe jártam de xarra se emlékszem már).
-
róbert gida
tag
Egyenlőre köszi
.Sajnos én 20 éve érettségiztem
és a lányom elsős gimis feladatai ezek.Az én szellemi kapacitásomat az ilyen példák már meghaladják
Van még egy pár példa ha zavarhatlak vele.
1.Az ABC egyenlő szárú derékszögű háromszög AC és BC befogóján úgy vesszük fel a DésE pontokat,hogy DE párhuzamos AB-vel és DE +EA =AB.Határozzuk meg EAB szög nagyságát.
2.xyz+xy+yz+xz+x+y+z=2232 Oldjuk meg az egyenletet a pozitív egész számok halmazán.3.Az ABC háromszög C csúcsánál fekvő belső szöge 45 fokos.Igazoljuk,hogy a háromszög magasságpontjának a C csúcstól vett távolsága egyenlő a háromszög AB oldalának hosszával.
-
cocka
veterán
Másrészt az is igaz, hogy a p/(p^(n-1)) tört csak akkor lehetne egész, ha a nevező 1.
Kérdés: Vajon mikor teljesül, hogy p^(n-1)=1 ?
logaritmus def.-ja alapján: n-1 = log (p)1. Na de log(p)1 az tetszőleges p-re 0. Akkor n=1 lenne, de a feltétel szerint n>=2. Hogy miért? Mert arról volt szó, hogy páronként!
Na most mivel n egész és 1 nem lehet, mivel 1 számot nem lehet párba állítani a semmivel
max. önmagával de aszonták, hogy KÜLÖNBÖZŐ pozitív egészek. Akkor?
Tehát ezek alapján a válasz az, hogy nem léteznek ilyen számok és kész. Jöhetnek a cáfolatok.
-
lajafix
addikt
-
cocka
veterán
Válaszolok magamnak.
Szóval valóban, össze kell vetni a különböző sorok illetve oszlopok lineáris függőségét. Ha kettőről bebizonyosodik, hogy lineárisan függetlenek egymáshoz képest, akkor a rang legalább kettő. Kiválasztasz egyet és megnézed melyikkel lineárisan független, aztán megnézed hogy a kettő a többi sorhoz vagy oszlophoz képest független-e. Ha igen, akkor nő a rangszám, ha nem, akkor nem számolod hozzá.
De majd az okosabbak is mondanak valamit.
-
lajafix
addikt
-
MR. Anderson
tag
-
Tv
senior tag
Egyelőre csak a sin^2x-et meg a sin^3x-et néztem meg, de cos-ok ez alapján már könnyen levzethetők. S-el fogom jelölni az integráljelet. Vagy van amúgy a billentyűzeten elrejtve valahol integráljel
S sin^2x dx:
használjuk az összefüggést, miszerint sin^2x= (1 - cos2x)/2
Tehát:
S sin^2x dx = S (1 - cos2x)/2 dx
Azután két integrálra bontjuk. Bár ez nyilván tökmindegy, csak én így szoktam, mert jobban átlátom.
Tehát
S (1 - cos2x)/2 dx = S 1/2 dx - S cos2x/2 dx
Konstanst a második integrálban kiemeljük az integráljel elé
S 1/2 dx - S cos2x/2 dx = S 1/2 dx - 1/2 * S cos2x dx
A cos2x-et már tudjuk gond nélkül integrálni
S 1/2 dx - 1/2 * S cos2x dx = x/2 - 1/2 * sin2x/2 +c
Tehát átalakítás után a végeredmény:
S sin^2x dx = x/2 * sin2x/4 +cÉn így csináltam. Remélem nem írtam el sehol. A sin^3x-et is majd beírom valamikor, csak most lusta vagyok
Új hozzászólás Aktív témák
- Gigabyte 15 G5 Gamer FHD IPS 144Hz i5-12500H 12mag 4.5Ghz 16GB 512GB Nvidia RTX 3050 Win11 Garancia
- Layer 2 Plus (Layer 3 Lite) Passzív rack switch, 24x1G + 4x10G SFP+ , SFP-kkel FS S3900-24T4S-R
- Eladó/Lenovo X240 Ultrabook/I5-4300U/8GB DDR3/Win 10Pro/12,5"!!!
- LG OLED55C9 prémium TV - 140cm, 4k, 120Hz - apró vizuális hibával
- Erős Gamer / Munka PC i7-14700, RTX 3070 Ti, 32GB RAM, 1TB SSD
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 14400F / RX 6900XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Magic Trackpad legújabb fajta, lightning csatlakozóval
- Újszerű Apple Macbook Air 15,3" M3 8C CPU/10C GPU/16GB/256GB-(MC9E4MG/A) Ezüst -3 év gari
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3020, 91% Akkumulátor
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T440P - i5-4GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest