- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Erős specifikáció, kompakt formában
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
szazbolha
addikt
válasz
catroot #11674 üzenetére
Ezt sajnálom. Én nikon véggel vettem.
De szándékoztam FD objektíveket is beszerezni. Van már "occó" kinai FD/NEX adapterem, remélem nem járok úgy mint te...
.
Szerk:
Vettem több NEX/fordító adapter. Az egyik kicsit szorulós volt, vázra fel sem raktam.
Mondom kipróbálom a közgyűrűn, annak baja nem lehet. 4 napig rajta volt mire le tudtam operálni róla. -
tvamos
nagyúr
válasz
KawaBazsy #11652 üzenetére
Szerintem portrezni APS-C-re szoktak ajanlani az 50mm-t, FF-en inkabb amolyan mindenes obi, akkor hasznaljak, ha nincs eleg hely, hogy beleferjen a model.
En szeretem azt a latoszoget, amit ez ad, (DX-en en szivesen hasznaltam a 35mm-t, es a Nikon 1-et is szeretem 20mm korul hasznalni,) mert mar aranylag sok minden belefer, es ahogyan MrChris kollega is emlitette, nekem mar ez elfogadhato "aranyokat" ad.
De en nem allitgatom a sokat a "modelt", inkabb point-and-shot fotos vagyok...(#11659) szazbolha válasza KawaBazsy (#11652) üzenetére
családi képekhez bőven belefér.
Felteve, ha van hely, hogy beleferjen a csalad...Amugy az en (es sok mas ember) favoritom a 105-os Micro Nikkor. (Portre+Macro temaban.) Majd, ha a Nikon kihozza az FX-es MILC-et, meg otosom lesz a Lotton, akkor veszek egyet.
-
80hun
addikt
válasz
tvamos #11648 üzenetére
Sokra nem mész hogyha valamiben nincs AA filter, nem lesznek jobb képeid tőle
Túlagyalod az egészet
Már rég vehettél volna kint 30-35e egy nexet és ha nem tetszik eladod ugyanennyiért.A nikon 1-el probálkozol de akkora a pikszelsűrűsége hogy a natív lencséken kívűl minden obi katasztrofális rajta
Még a Nikkor G-s üvegek isA sima A7-et is túlagyalod a sensor reflection miatt.
-
tvamos
nagyúr
Hogyan aranylik az MFT bázistávolsága a Nikon 1-éhez? Nagy a különbség? Néznék valami kínai focal reducert, ha már ott vagyok...
Zhongyi Lens Turbo?
-
tvamos
nagyúr
Bocs az OT-ert, de ide jar a legtobb barkacsolos ember... valamilyen Nikkorhoz valo fem bayonet kellene nekem, mert eltortem a muanyagot, es hat, egy fem csak igenyesebben nezne ki, gondolom, meg dolgozni is jobb vele talan. (Furogep gepsatujaba befogaskor.) Esetleg valami jobb minosegu muanyag is szoba johetne, gondolom ebbol is van vacak, (ami nekem volt,) meg talan van belole valam toltott najlon. Ilyesmi valami kene... Vagy vegyek inkabb M42 Nikon adaptert? Az olcsobb lehet?
-
szazbolha
addikt
válasz
catroot #11628 üzenetére
22-es széria szám ez a v1, sokak szerint a legjobb. Az enyém még drágább volt mint 60 EUR, mert Nikon véggel kelendőbb volt 6-8 éve. Mai árakat nem tudom, de sokáig árultam 20K-ért és senki nem vette meg itthon, börzéken. Aztán mégis megtartom, mert egy ereklye.
Nikonhoz van 55-200 VR II-öm és azt kell mondjam a VR nagyon sokat segít, de milccel, tudtam tűéles képet készíteni 1/200-al is a 200-as végén. Fogásra, fillingre össze nem hasonlítható a mai objektívekkel. -
szazbolha
addikt
válasz
#43960832 #11594 üzenetére
A probléma az hogy neked egy "negatív" méretű adapter kéne, hiszen az FD objektívet közelebb kell vinni a szenzorhoz, mint ahogy a Sony A csatlakozó engedné.
Tehát bármilyen (nem lencsés) adapter úgy fog viselkedni mint egy közgyűrű, azaz legalább 3-5mm eltávolítja az FD objektívet a helyes szenzor távolságból. Ez önmagában nem ront a képminőségen.
//
Lencsés adapterrel lehetne végtelened. Ez legalább 1,5x-es fókusznyújtást jelent és némi képminőség romlást.
Nikon/M42 viszonylatban létezik ilyen, régebben gagyi minőségű volt, de a kínaiak mostanság egész használható lencséseket gyártanak.
Nézd meg ebayen hátha létezik FD/SonyA lencsésben, de én is azt gondolom kár ezzel kínlódni.
Nikonon végig csináltam sok hülyeséget és utána a nex egy megváltás volt. Nikon, SonyA, Pentax nem jó választás, ha adaptálgatni szeretnénk. Még EOS-ra sem megy végtelennel minden, de az már használhatóbb. -
catroot
veterán
Baj van, kezdek már megint agyalni, hogy venni kellene valamilyen üveget...
A 24mm alatti tartományról sikerült lebeszélni magamat, viszont a teleobi része zavar.
Jelenleg egy Minolta MC 200mm f/3.5-el "szórakozom" az A7-en. Ezzel a legnagyobb bajom nem az, hogy manuális, sőt nem is a rajzolatával lenne gond.
Inkább az objektív kialakítása miatt fellépő nehéz fókuszálással gyűlik meg a bajom (ugye fém és üveg, nehezen megy a fókuszgyűrű. ilyen obinál ez normális)
Volt anno a Nikon D7100-am mellé egy Nikon 70-210 Series E objektív, amin viszont gyerekjáték volt az élességállítás és a zoom is.
Na most, hülyeség lenne szerintetek beszerezni egy Canon FD 70-210 f/4-et? Amit még nézegetek még az a Canon FD 80-200 f/4 L lenne.
-
tvamos
nagyúr
válasz
tailor #11457 üzenetére
Ez az en kicsikem....
RMC Tokina 400mm 1:5.6 + Expert 2x tele converter + Nikon 1 J5 (x2.7)+ a nem annyira jol sikerult kepek:
[link]
Remelem, nem sertek szemelyisegi jogokat, hogy feltoltottem....Sajnos kezbol keszultek.
Nincs meg hozza allvany gyurum, mert nem rendeltem.
(Nem is tudom, hogy milyet kene rendeljek.)
-
tvamos
nagyúr
Az elso kepeim Minolta MD TELE ROKKOR 135mm 1:3.5 obival, Nikon 1 J5-on:
[link]
Persze, tudom, hogy nen nagyon komaljatok a N1-et...
Meg allvany sem volt nalam, es hat, 365mm eleg hosszu. -
szazbolha
addikt
válasz
MrChris #11416 üzenetére
Az én tapasztalatom is hasonló. Szeretek tesztelgetni és van jópár 135-ösöm. Nex F3 és alulátersztő nélküli Nikon d5500-on is tudtam ezeket tesztelni. Nikonon talán jobban láthatóak a különbségek.
A Sonnar 135/3.5-öt tartottam meg elsődlegesnek a "csoportjából" épp azért, mert nyitottan is jól rajzol + könnyű, kezes, kellemes vele fotózni. Színvisszadása az ízlésemnek megfelel. Még makróra is elmegy.
Az f/2.8-asok (és 2.5-ösök) f/4-nél már javulnak és f/5.6-on alig van már különbség, sőt a haxanon 135/2,5 és egy noname Unitor 135-ös talán még jobb is, mint a sonnar.
Azt gondolom, ha nem állványról vagy nagyon rövid záridővel fotózunk, a példányok közötti különbséget elfedi a felvételtechnikából adódó életlenedés.
Márpedig általában nem az a cél, hogy állványról fotózzunk egy portré objektívvel.
//
A leírások szerint a a Focal reducerek nem csak a fényerőt növelik meg, hanem a feloldóképességet is.
Nagyon kíváncsi vagyok a hatására a 135-ösöknél, bár azt gondolom az F3-ason nem lesz "hüha" érzés.
Kéne egy jobb szenzorú nex. Akár LP (AA) szűrő nélkül. De azt hiszem ilyen nincs. -
.mf
veterán
Ah, szinte el is felejtettem, hogy ez a topic is van... akkor jövök ide boldogítani titeket
Szóval röviden összefoglalva: elsősorban tájképelek. Az A7-esek árának csökkenésével úgy gondoltam én is kipróbálok egyet, az addig főgép EM5 vörös csatornája sajnos elég könnyen kiég, és szerettem volna egy kicsit nagyobb dinamikát, jobban húzható rawt, jobb magas ISOt, egy kicsivel több játékot a mélységélességgel, stb. (ezeknek végül csak egy része teljesült). De nem akartam fejest ugrani a rendszerbe, és megpróbálom a költségvetésben is visszafogni magam, így leginkább régi manuál fixekkel fogom használni, amiből Minoltára volt is egy sorom, 28 (Tokina RMC f2.), 50 (MD-III f2) és 135 (MC Tele-PF f2.8). Miután meglett a váz, még szereztem egy Samyang-párost: 14 f2.8 és 85 f1.4 (EF).
Ez így elméletben jónak tűnt, gyakorlatban már annyira nem. A 14, 85 és 135 elég nagy és nehéz (a legkönnyebb is bő félkilós), én viszont jobban szeretek egy aránylag kompakt járkálós kitet; jók ezek is, csak nem cipelném mindig magammal, hanem inkább speciális helyzetekre valónak gondolom.
- A terv a kistelére egy könnyebb és kompaktabb 85~105, f2~f2.8 obi (ha már Minolta, akkor MD 85 f2, 100 f2.5; vagy Pentax 100 f2.8, Oly OM 100 f2.8, vagy FD 100 f2.8 - 80hun?).
- Következő lépésként valami 20~21. A 14 volt az egyik érv a FF mellett, mert asztrofotóra nagyon jó, és elég érdekes látószög, de egyben elég extrém és így ritkán használatos is, és nagy közte és a 28 között a szakadék. Minolta, Canon nFD, vagy Nikon AI 20 f2.8, vagy a palacsinta Voigtländer 20 f3.5, ide ezeket gondolom jelöltnek?
- Gondolkozom még a Tokina 28 leváltásán is, mert bár élességre jó, de flare és coma terén elég csehül áll. Minolta 28 f2.8?
- Vagy a 20~21 és 28 helyett legyen egy 24, és akkor 24-50-100 felállással 3 obira tudom redukálni? Azonban OMD-n a 9-18-cal az ekv. 18-at használtam messze legtöbbet, a 24-et és 28-at ritkán, afelett pedig a 20-ast (40) csavartam fel... Ezesetben a nFD 24 f2.8-ról hallottam jókat; s ha 24 és 100 is FD, akkor egy +50-essel full-FD setup és kevesebb adapter...
- Kicsit hiányzik egy 35-ös is, leginkább ez áll közel hozzám - Minolta 35 f2.8-ra vadászok
- Az 50 f2-t szeretem, mert kicsi, könnyű, kontrasztos és saroktól sarokig éles már minimális rekeszeléssel is; hátránya csak az f2 és kicsit ideges boke, igaz ezt az MD 50 f1.4-re is mondják, esetleg egy nFD 50 f1.4-et megnézek még majd.A fentiekre vélemény, vagy tippek, ha kihagytam valamit? Köszi!
-
Mr.Csizmás
titán
tokina at-x 80-400....50ért van nikon véges az egyik csoportban
mekkora jó lenne már fujira adapterezni.
-
fefe9
tag
válasz
sszemtelen #11237 üzenetére
Igen, ez a Revue kicsit sötét ló, valóban nincs róla sok infó.
A Pentacon mellett az szólhat, hogy ha nem jön be, akkor az ismertsége és a Meyer rokonság miatt könnyebben meg tudsz válni tőle. 9 ezerért vállalható, ha szép állapotú.
Sajnos 30mm környékén nem sok olcsó és jó manuál van, esetleg Minolta vagy Yashica lehet még, ill. a 80hun fórumtárs által ajánlott Canon FD-t is dicsérik.
Ha jól látom, APSC-s géped van, azon viselhetőbb látószöget ad. Én használtam régebben Nikon 1-en, ott azért jóval zavaróbb volt a crop faktor. -
jjeahh
nagyúr
válasz
tvamos #11191 üzenetére
Ha ennyit költesz obira akkor szerintem már vegyél inkább egy filléres m4/3 is gépet alá... Ha jól tudom a nikon 1 mellett a fókusz gyorsasága miatt tartasz ki még mindíg, de egy manuális obival az úgyis t*kmindegy.
Amúgy meg a mitakon 25/0.95-öse kisebb, élesebb és olcsóbb is -
tvamos
nagyúr
Voigtländer Nokton 25 0.95 Type II för m4/3
Szerintetek? Jo lenne ez Nikon 1-re? -
szuszinho
őstag
válasz
MrChris #11178 üzenetére
Van különbség. Akit érdekel, meg is tudja nézni az oldalon, mert nagyon jól illusztrálva vannak a szerelések.
"Caution! The older versions of the Zuiko-OM 50/1.8 , 28/2.8 and 40/2.0 cannot use our standard OM Zuiko-Nikon Bayonet. You would have to use our special bayonet for these lenses. Please check the version of your lens comparing it with our instructions pictures."
-
fireman123
őstag
Sziasztok,
Nem régen vettem egy Helios 44M-4 obit Nikon D5300-hoz az egyedi bokeh miatt, viszont az eddigi próbálkozásaim nem nagyon jöttek be. (tudom a Nikon problémás m42-nél, de nem a végtelennel van bajom) Valahogy nem az igazi a háttér, csak itt-ott láthatók "karikák" és nem igazán csavart. Mi ennek a "trükkje", hogyan lehet a heliosra jellemző bokeh-t látványosan produkálni? Valami hasonlóra gondolok.
-
80hun
addikt
válasz
boomba335 #10958 üzenetére
A 70-300-as sigmából létezik rekeszgyűrűs , ha jól emlékszem pentax-hoz. De a sony A és Nikon G adapterek rekeszgyűrűsek.
Viszont egy ilyen telét panasonicon-n stabi nélkül használni kínlódás. Olympuson jól megfogja a stabi viszont mindig be kell álítanod a gyújtótávot.
Makrózni akár a gyári olympus kit 40-150-es tele is jó viszont nálad nem lesz stabi, a panasonicról nem tudok nyilatkozni de abban van ois.
Vagy veszel egy deidkált makró manuált, mondjuk egy nikkor 55/3.5 micro-t és azt akár ha akarod közgyűrűzheted is.
-
Wolfskin
őstag
válasz
Matska #10855 üzenetére
igen, a Lens Turbo II az tényleg jó, 150 USD.
a Camdiox olyan 60 USD, arra nem találtam még tesztet.
a Canon FD kisebb bázistávolságú? ahhoz lehet pluszba még fordítógyűrűket tenni?
Ha veszek egy M43-->Canon FD focal reducert, arra tehetek Canon FD--> MD (minolta) vagy Nikon vagy bármi más fordítógyűrűt? azokat hol lehet kapni és kb mennyiért? -
Wolfskin
őstag
válasz
Matska #10851 üzenetére
most hallok erről először. ahgy elnézem, elég nagy a szórás minőségben:
[link]
a metabones tűnik jónak, de az 600 USD kategória...
tudtok valahol egy jó tesztet?@MrChris
nekem főleg Minolta MD és Nikon bajonettes optikáim vannak. Akkor ahhoz 2 félét is kellene venni..?
Bár mondjuk Nikonban egy nagy tele van, de ahhoz nem kell gyújtótávolság csökkentés, van egy 28/2.8-as, de ugyanaz van Minoltában is, meg ez a 85/2 lenne, ha megvenném...
Így nekem egy m43 -Minolta MD kellene leginkább -
Matska
senior tag
válasz
Wolfskin #10848 üzenetére
Sorban a válaszok:
Ebayről beszerezhető.
Van Camdiox, Zhongyi ami úgy árban a megfizethető kategória.
Több neve is van a kategóriának: lens turbo, focal reducer, speed booster.
Ez egy lencsés adapter, amire eos, nikon, pentax vagy m42 obikat rakhatsz, legalábbis ezek a legjellemzőbbek. Mindenféle optikához más kell de pl eos véggel elég univerzális tud lenni.
Lassan a topik összefoglalóba is be kellene tenni egy focal reducer leírást.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Wolfskin #10846 üzenetére
Most lusta vagyok megfogalmazni, de itt Mlaca szépen leírja mi az. Azóta már rengeteg gyártó csinál ilyent, nekem egy 25k-s Camdiox van ebayről.
Natív = ami m4/3 bajonettes, tehát a gépedre készült.
A 85mm F2 nikon manuál 50k? Nem tudom milyen az az obi, de én annyit akkor sem adnék érte.
-
Wolfskin
őstag
válasz
Muerte68 #10844 üzenetére
nem a nikon az MF, azt elfelejtettem odaírni. a 14-150-en kívül minden manuális.
a kérdés csak az, hogy kell-e 50 és 135 közé feltétlen valami, mert ugye a porté 50-el (ami itt 100-nak felel meg a 2x gyújtótáv miatt) megoldható, a távolabbi portrék meg a 135-el. csak most lenne egy jó vétel, ismerőstől 50-ért... és elgondolkodtam. aztán láttam, hogy végül is ami sokkal inkább hiánypótló lenne, az kicsit drágábban a 45-ös 1.8 AF-el.meg végül is van egy 70-200/3.5 Vivitar MF, az egy igazi nagyágyú, de ilyen zoomosok vannak kisebbek is.
@jjeahh: hát igen... úgy igazából minden. nincs külön hobbim. csak sajna holnapig el kell döntenem. a focal reducer az mi? a natív, az gondolom anélkül...
érdemes megvenni annyiért a Nikont?
-
Wolfskin
őstag
Sziasztok,
olyan kérdésem lenne, hogy nem tudok dönteni kép optika közt., hátha valaki ismeri...
• Nikon 85mm f/2,
• Olympus m.zuiko 45mm f1.8A Nikkor az egyik legkisebb méretű, és közel legjobb 85-ös Nikkor, de a másikról is jókat olvastam.
Főleg portréra kellene, esetleg tárgyfotó, de portréhoz a Nikon talán túl hosszú is, viszont gyönyörű képe van. A Zuiko-t nem ismerem, de sokszor praktikus az AF. (gyerek, kutya, mozgó alany stb.)
Árban nagyjából ugyanott vannak.A gép: omd e-m5 (m4/3)
A többi optika ebben a tartományban: AF: m.zuiko 14-150, minolta 28mm/2.8, minolta-rokkor 50mm /1.4, minolta-rokkor 135mm/2.8
Az MF önmagában nem gond, bár mint írtam portrénál sokszor jó az AFMelyiket vennétek...?
-
faki_
senior tag
válasz
MrChris #10827 üzenetére
Ha érintve lennék a témában, előbb kattintanék a vásárlás gombra egy Nikon bajonettes Helios esetén (nem mellesleg olcsóbbak is). Bár lehet azok teljesen mások...
-
80hun
addikt
válasz
Muerte68 #10817 üzenetére
Kisebb lista a manuál fókuszos nikon bajonettes obikból
-
fireman123
őstag
Sziasztok!
Vettem nem nagy pénzért egy jó állapotú Helios 44M-4 objektívet "játszani", Nikon D5300 a vázam, tisztában vagyok a bázistávolság bibivel, ...és így persze nincs végtelenem.
A youtobon találtam több videót, mely szerint a hátsó lencsetag alá egy 2 mm-es alátétet kell tenni (1,05 mm a bázistáv bibi + a Nikon adapter 0,9 mm vastag) és akkor lesz végtelen. Próbálgattam több alátéttel (2mm, 2,2mm 2,4 mm) érezhetően egyre távolabbi tárgyakra állítható lett élesség ahogy vastagodott az alátét, de igazából a végtelenen nem tudom élesre állítani, .....vastagabbat már nem teszek, nehogy beleérjen a tükörbe.
Másik "megoldás" lehet a a lencsés adapter, viszont nyilván romlik a képminőség. Van-e valakinek konkrét tapasztalata lencsés adapterrel, mennyire romlik a minőség (kuka vagy elviselhető még), ha esetleg ha fel tudna ilyen képeket tölteni, vagy privátban megküldeni (adapter nélkül/adapterrel) nagyon megköszönném.
Tudom, hogy Nikonon csak kényszer megoldás van (emiatt nem váltok Canonra), de ebből szeretném a legjobbat kihozni, mint írtam csak "játszós obinak" vettem, nem tájképet szeretnék vele fotózni, hanem elsősorban a csavart bokeh keltette fel az érdeklődésemet, amihez nyilván nem is kellene végtelen, de gondoltam egy próbát megérhetnek ezek a mókolások.
-
Rapid136
őstag
válasz
szecsgeri #10765 üzenetére
Ezer és egy manuális telét kapsz a filmes korszakból Nikon véggel. Orosz obik közt taláhatsz még Nikon végeset, neki van 4/200-as teléjük.
A Nikon ráadásul az a váz amelyikre a legnehezebb bármit is adaptálni, m42-őt meg lehetetlen (költséghatékonyan).
300mm-nél a 4-es rekesz meg kicsit húzós lesz árban és ritkább is mint egy 200-as. -
szecsgeri
tag
Üdv!
Nikon rendszerre van valami jó M42-es teleobjektív, mondjuk 200-300mm környékén? Lehetőleg f/4 környékén, akár telekonverterrel is. Persze a végtelen fókusz lehetősége fontos lenne, illetve a jó képminőség. Persze ha ez megvalósítható Nikon rendszeren. Köszönöm!
-
Balinov
titán
válasz
MrChris #10732 üzenetére
mert fillerb** vagyok es m42 ill. Nikon adaptereim vannak,
illyesmire gondolok mint ez a sotet 80-200, de ha valami jobb IQ-s lenne tokinak,tamron,sigma triobol, azt sem loknem el.
Adott esetben meg lehetne tolem canon is, hasonlo gyutavval (70/80-tol 200/300-ig), lenyeg, hogy az obin lehessen rekeszelni.
Bazistav annyira nem riaszt el, 50/1.8D-vel is megy a bazistav, megis sikerul olykor ertekelhetot loni, mint ez pl
Persze mas bajonett/obi kombotol sem zarkoznek el. A lenyeg, hogy olcso legyen. Pl. hasznalt O40-150 hasznaltan megallna 100€ korul, ha az alatt nem lenne olyan, amibe erdemes is beruhazni, nem csak penzkidobas lenne. Afelett viszont valszeg nobrainer az olcos nativ kistele.
-
Balinov
titán
Sracok, m43 ala Nikon F bajonettes (lehetoleg obin rekeszelos, nem adapterrel) milyen kistelet erdemes megvenni (ilyen 80-200 Nikkor, tamron, sigma kaliberre gondolok) ami hosszu vegen sem taknyol annyira rekeszelve se es neadjisten elektronikus obolrol ugy az 60-80€-s kategoriaban meg lehetne csipni?
-
80hun
addikt
válasz
tvamos #10694 üzenetére
Jó bontást
Neked inkább a super 16mm-es verziókat kéne nézegetni nikon 1-re az talán kirajzolja..
-
fireman123
őstag
válasz
masterful87 #10658 üzenetére
Köszi az infót, hátha kijön valami a dologból ezzel a Helios M44-4 buherálással is, ...csupán csak a kíváncsiság hajt, játszós obi lenne, és valóban Ukrajnai rendelés nem biztos, hogy nyerő lehet, csak hát Helios 81H-t ami ugye Nikon bajonetes nem igen láttam magyar használt piacon (mondjuk éppen csak elkezdtem a tájékozódást manuális obikról), ...Nikon D5300 vázam van.
-
fireman123
őstag
Köszi az infót, .....de nem igazán szeretnék 2 géppel szaladgálni, továbbá nem tűnnek annyira olcsónak a NEX gépek sem.
A Helios 81H 2/50 Nikon véggel ebay-en Ukrajnából kb. 15e, ennyit lehet rászánok a játékra, ...a többit meglátjuk, ha nem jön be akkor egyenlőre ennyi volt..... -
80hun
addikt
válasz
fireman123 #10643 üzenetére
Nikonoknál csak a felsőbbkategóriás vázakon van fénymérés chip nélküli manuál obikkal. A tipusoknak utánna kell nézni.
Az élességállítás kicsit nyűgös lesz OVF keresővelAmennyivál drágábbak a nikon manuálok én azt ajánlanám szerezz be egy olcsó NEX gépet manuálozáshoz. és arra bármi rámegy. Bele tudsz nagyítani és lesz focus peaking is.
-
fireman123
őstag
Sziasztok!
Még sosem használtam régi manuális objektívet, de ilyen képeket nézve az egyedi bokeh kezd csábító lenni.
Utánaolvasva tudom, hogy Nikon váznál bibi van a bázistávolsággal, viszont nemrég jutottam az infóhoz, hogy van néhány régi orosz obi ami gyárilag Nikon bajonettel készült (pl. Helios 81H, Kaleinar 5N), mivel gyártottak Kiev márkájú gépeket Nikon bajonettel, ......illetve az "A" jelzésű orosz objektívek (pl. Jupiter 31A, Jupiter 11A, Tair 11A ...stb) egy Nikon véggel (nem átalakító adapter és nem is lencsés adapter, ... hanem 3 csavarral levehető az eredeti menetes vég és ugyanazzal a 3 csavarral feltehető az obira ebay-es Nikon vég, ami korrigálja a bibit a bázistávnál) használható és lesz végtelen fókusz is.Viszont mivel még sosem használtam manuális obikat ezért az általános kérdésem az lenne, hogy manuális obinál csak M mód használható minden paraméterre, tehát manuálisan kell állítani a rekeszt, időt, (élességet nyilván), és ezeknél a fénymérés sem működik? ....hanem egy adott kompozíciónál manuálban állítgatva kikísérletezgetem mikor lesz jó az expo?
Bocs ha hülyeséget kérdezek, de egyrészt tanulni szeretnék(és csak játszós céllal kipróbálni Nikon vázon ilyen obit, hátha bejön a dolog, ...viszont tudom, hogy a fenti obik kicsit drágábbak a "normál" M42-es Helios-nál)
-
Matska
senior tag
válasz
tvamos #10542 üzenetére
Ha jól emlékszem, hogy Nikon 1-re kell, akkor ennyi pénzből már ott a natív 10mm is f2.8-cal. Ezek elég kétes minőséget képviselnek szerintem amit linkeltél.
Én arra jutottam, hogy a Jupiter alá egy MC-s Heliost be kellene szerezni, és minden mást eladni. Nagylátóból a natív Fujit bevásárolni (18+35mm) azok fölött meg manuálok, Jupiter, Biometar, meg még 1-2.
Szóval ugyan itt Helios 44-2, Domiplan, Pentax 50mm 1.4 eladó
-
hito
nagyúr
Bocsánat, kicsit off lesz, de hátha tudtok segíteni. Samsung NX500-ra vásárolnék konstans fényerős (2.8) zoomobit APSC vonalról, idegen rendszerről. Mivel fontos lenne a rekeszállítási lehetőség, így két rendszer jöhet szóba: Pentax és Nikon, ezekből van rekeszállítós adapter NX-re. Két obit néztem ki, ezek megfizethetőek, de dönteni nem tudok, mert nem ismerem őket:
- Sigma EX DC HSM 17-50mm 2.8 (Pentax)
- Tamron AF 17-50mm f/2.8 SP XR Di II LD Asp (IF)A legjobb lenne dedikált rekeszállítós objektív, de APSC vonalon nem találtam, csak FF-et, akkor viszont a nagyobb szenzorra tervezett üveg miatt plusz látószögcsökkenést szenvednék el, ami nem fér bele.
Ti melyiket választanátok? Illetve tud valaki APSC zoomobit ilyen látószöggel, 2.8-al és rekeszgyűrűvel?
-
itouchfan
senior tag
m42 - nikon F adapterezésnél a bázistávolsággal nincs gond, elég oda is egy sima adaptergyűrű,nem kell üveges ugye?
-
80hun
addikt
válasz
MrChris #10487 üzenetére
Nincs is hozzá adapter egyáltalán mintahogy a Nikon F sincs rá.
Lehet megbírták volna oldani de nem tették így A-mountra marad az M42 és a T2Te jobban képben vagy a panákban , az mft topicpan már kérdezte melyik pana vázon van auto iso videó közben.. Ajánlj neki egyet
Mondjuk egy kitobi + pana párossal jobbán jár videóra ez nem kétségesÉn rámondtam volna a G3-at csak nemtudom hogy van e auto iso. videó közben
-
MrChris
nagyúr
Miért? Ha az M42-es jó akkor az OM is!
Praktica B: 44mm
Sony A: 44.5mm
M42: 45.46mm
OM: 46mm
Nikon F: 46.5mm
A Praktica B szerintem már elég necces, csak valami speckó módon lehet megoldani, mert az a fél mili eléggé számít, lévén az adapternek is kell valamekkora falvastagság. -
Rapid136
őstag
válasz
jjeahh #10363 üzenetére
Sorry a pontos értékeknek valóban nem néztem utána... a változás irányát akartam kiemelni.
Azt viszont áruld már el nekem hogy az átlag fotósok és főként a kompakt fotósok mit kezdenek azzal az információval hogy a szappantartó zoomja ekvivalens 28-105mm? Értem hogy beleirják a prospektusba, de ettől még a gyakorlati haszna közelit a nullához. Eszembe jutott egy srác aki megvette a Nikon egyik UWA kompaktját aztán felháborodott levelet irt a cégnek hogy a képsarkoknál csúnyán torz a kép, sokat segitett az ekv. 21mm. Max annyi haszna van hogy a nagyobb megapixel mellett lehet hivalkodni hogy az átszámolt érték milyen kicsi. A tudás már nincs mögötte hogy mivel jár...
Egyszerűen egy nem létező etalonhoz számolgatsz át mindent, amit az emberek többsége nem tud hova tenni.
Szived joga, számolgass, a filmes korszakban egy embert nem ismertem aki a 6x6, 6x9, vagy a kisebb formátumok között szorozgatott volna. Pedig ott is volt átjárhatóság a bajonettek közt.
Most sincs több érzékelőméret mint akkor, ff, aps-c és aps-h meg a m4/3 amiken cserélhető az obi és elterjedt rendszerek. 50, 35 és 20 mm, ez a három érték amiből aztán gondolkodás és számolás nélkül tudnod kell hogy mire számits egy adott gyujtótávolságú obival az adott vázon. Ha neked ez bonyolult...
Egy adott gyujtótávolságú objektiv mélységélessége adott, becsapják magukat az emberek ha azt gondolják hogy a 1,4/50-es obi a cropos vázon olyan lesz mint a ff vázon a Biotar. Látószögben igen, de háttérmosásban nem.Na mindegy, idénre kivitáztunk magunkat, mindenki húzzon szilveszterezni jól!
-
Rapid136
őstag
válasz
boomba335 #10277 üzenetére
A legtöbb obi fekete, a régi távmérősök ezüstök, na azok fényesek :-)
Mft-n egy 50-essel azért elég szűk lesz a kivágás közelről, 40-50cm táján van a közelpontjuk. De minél nagyobb a látószög, úgy csökken a közelpont is, lehet hogy egy 2,8/28 is jó lehet.
Videonál meg a felbontás miatt az obi minősége sem annyira számít, Minolta, Nikon, Canon alapobjektivek vagy a Helios 2/58mm 4-6-8 ezer Ft-ért beszerezhető, a 28-as is 10000 alatti összeg.
Léteznek 2-es fényerejű 24/28/35mm-es obik, de azok 30 ezernél kezdődnek.
Vagy keress Helicoid adaptert, azzal lehet közelit csinálni egy mozdulattal. -
tvamos
nagyúr
Megtortent a gep "felavatasa". A sajat kezuleg atalakitott, mostmar Nikon bajonetes Sigma mini-wide 1:2.8 28mm objektivemmel. Nagyon tul lehet tekerni a vegtelenen, es a macro funkcio meg nem eleg macro, de nem ver bele a tukor a hatso lencsebe vegtelenen sem.
Kell majd egy kb 0.8mm-es spacer hozza.
-
80hun
addikt
válasz
tvamos #10148 üzenetére
A középformátomú 300-as jól fog mutatni a nikon 1 en
Szerezz egy P6-M42 adaptert
Vagy vegyél alá egy hasselblad x1d-t28-as obikból sok jó van . A pentacon 29 átlagosnak mondható.
Canon FD 28/2.8 (szinte bármelyik)
SMC Pentax
Minolta Md stb.
Főleg a bajonetteseket venném mert már korszerűbb a bevonat mint az m42-eseken.
Ja és a 3th arty gyártókat hanyagold mert csak kevés jó készűlt belölük azok is főleg f2-esek.Én a canon FD28-at ajánlanám , nekem bevált és bitangjó.
-
tvamos
nagyúr
válasz
jjeahh #10130 üzenetére
Jobarataimnak, a kozelemben csak D80, D7100, D750 van, sorozatban azok nem frankok, de amugy a ket utobbi eleg furge, ha point and shot fotozok. Villam gyors az eredeti Nikon obik (nem Sigma, meg Tamron, meg mittudomen mik) AF-je is, es ott, ahol a Nikon 1 mar keresi a fokuszt is abszolut jol mukodnek. (Nemi AF fine tune utan...) Azt is nagyon szeretem, hogy a fokuszgyuruvel tudok huzni kicsit a fokuszoponton, ha az af nem azt a pontot szereti, amit en.
Csak ezek a gepek azert baromi nagyok es nehezek... -
faki_
senior tag
válasz
itouchfan #10125 üzenetére
Akkor valószínűleg Nikon bajonettes, nem Canon EF, mint amit linkeltél. Így digitális Nikonra is felmehet adapter nélkül, de hogy mennyire kényelmes használni (AF, fénymérés...), azt nem tudom. A váz típusa alapján márkatársak biztosan meg tudják mondani. Fujira egy ~3000 Ft-os adapterrel fel lehet tenni, de ott ebből kétféle van, azt hiszem, a rekeszállítás lehetőségétől függ, hogy melyik kell.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Matska #10128 üzenetére
Természetesen szokni kell, de szvsz nincs gond a sony menüvel, asszem csak az zavart, hogy az első tárcsa rekesz állításra van és nem testreszabható, így manuális obival fölöslegessé válik. De lehet rosszul emlékszek
. Én az olympus menüt nem tudtam megszokni anno, de legalább a gyormenüjük nagyon rendben van.
tvamos: Nikon 1 után minden lassú lesz, max az új e-m1 II tudja azt a gyorsaságot. Mondjuk attól függ mit értesz a gyorsaság alatt, az újabb gépek már mindenre elég gyorsan reagálnak, a puffer is általában rendben van, de durva slowmotion videókat meg 60fps sorozatot ne várj...
-
itouchfan
senior tag
Sziasztok!
[Sigma Zoom AF E 28-70 f3.5-4.5 objektív összeszerkeszthető e Nikon d3300as, vagy fujifilm x- szériás digitális gépekkel? Köszi előre is -
jjeahh
nagyúr
válasz
tvamos #10108 üzenetére
No akkor szvsz tényleg neked is apsc cucc lenne az igazi. Ha akarod focal reducerrel full frame és kimaxoltad a bokeht, ha meg telézni akarsz felpattintod rá a sima adaptert és 1,5x crop faktorral telébb lesz a teléd
Igaz a nikon 1 crop faktorát így sem kapod meg, de valamivel messzebb látsz ugyanazzal az obival mint ff-en.
Hanem m4/3, elég nagy a választék, egyik sem tetszik? Ott a bokeht nem maxolod ki focal reducerrel sem, de azért több mosodát kapsz mint nikon 1-el és telézni még ideálisabb mint az apsc. Habár picit már össze vagyok zavarodva, adapterezett manuállal akarsz telézni, vagy natív obival? -
80hun
addikt
válasz
tvamos #10108 üzenetére
Vegyél egy e-m10-et
Vagy ha reducter kell elé akkor egy GX80-at .
A nikon 1 nél jobb a szenzora, a stabid is lesz a manuálokhoz is és a crop is megmarad. És ha akarsz gyári nagytele is van rá ekv600-as véggel..És még a mérete sem túl nagy.
Hú de pici a nikon1 , hát még a szenzor -
tvamos
nagyúr
válasz
jjeahh #10107 üzenetére
Jo lenne egy darabra redukalni a gepek szamat. Nemsokara ket eves lesz a Nikon 1, gondolkodom, hogy lecserelodjon. De akkor mindenre, az uj gep lenne. Szobara, nagytelere, manualozasra, mindenre.
Olvasgatom a topikot regota, es annyira mashogy latom a dolgokat, mint ti, es annyira masok a szempontjaim, hogy...
De igen, olyant szeretnek, ami manualozni is popes, es kijon a tuti bokeh. -
jjeahh
nagyúr
válasz
tvamos #10102 üzenetére
Én is vágyok a7-re de nekem még mindíg drága és egyetlen, fő gépnek túl kompromisszumos...
Mini alkalmazások miért izgatnak? Nem jobb ha a vázban alapból benne vannak az extra ficsőrök? Engem kimondottan zavart, hogy pl a timelapse-ért fizetni kell, pedig a fillérb***ó g6-omban is benne van gyárilag.
Nikon d750: persze igény kérdése, de számomra túl vaskos és nehéz. No meg dslr-es haverok annyit szenvednek a front-back fókusszal, hogy már én is rettegek tőle... + manuálozni egy keresős milc fankóbb.
Ha kevés a pínz, és szeretnél full frame-t, én még mindíg apsc milc + focal reducerben látom a legtöbb fantáziát. Ha kereső nem feltétel még olcsóbban is megúszhatod, a régebbi nex-ek fillérekért mennek már...
Amúgy az a7 sorozat tényleg nem nagy -
80hun
addikt
válasz
tvamos #10102 üzenetére
A nikonnal csak egy baj van és az az hogy nikon obi megy csak rá.
A canonra felmegy sokminden de optikai keresővel manuálozni nekem gyötrelem.Marad a milc. Egy oly-m nekem is van meg egy pana is mostmár videóra jobb mint hinnéd. egy e-m10 nagyonjó manuálozni főleg hogy van benne stabi.
A 300-as telét (ekv600) úgy megfogja kézből mint a pintyAz A7 nemolyannagy , persze én nem vagyok az a zsebrevágós tipus , a nyakamban lóg a gép.
Sok Nikonost ismerek akinek nex , a6000 stb van a nikon mellé manuálozni.
De ez olyan ha éppen összejön a zsé az A7-re meg kell venni egyszer élünk. Lehetőleg garis amire van még 7 hónap minimum és kibővíteni 5 évre. Aztán nyúzhatod sokáigAz e-m10m2-t ki tudod próbálni nemsok minden változott rajta az e-m10-hez képest , főleg okosabb lett
-
tvamos
nagyúr
Piszkosul vágyok egy A7-re én is. Full frame, MILC,
meg minden. Nagyon izgatnak a mini alkalmazások is.
De amikor a D750-et a kezembe fogom... mintha haza értem volna. Minden ort van, ahol kell. Kezelő szervek. Menü. Minden. Piszok jó. Tényleg. Sigma Art-tal, vagy inkabb Nikon FX obikkal...
De amikor arra gondolok, mit vinnék szívesen magammal, ha megyek valahova... akkor persze a az N1-et, a meglevő, + a 70-300 CX obival. azért egy kereső jó lenne...
De ha mindig otthon marad az FX... azért ahoz piszok sok penz...
Mindenkitől ezer bocs, és tényleg ne vegye senki sértésnek, de a Panák nem tetszenek, az Oly-k sem mozgatnak meg, és a Fujikban sem látom, amit mások. Az A6000, ami egy kicsit megmozdít, de lehet, hogy csak a mini alkalmazások, amik meg lehet, hogy semmire valók, nem tudom. De inkább az A7.
Szóval, inkább nem veszek semmit, és próbálnom a barkácsolásban kiélni magam.
Ezer bocs, a hosszú, és értelmetlen elmélkedésért!.. -
-
Matska
senior tag
Úgy látom a múltkor sem kaptál választ, úgyhogy gondolom nem (vagy nem járt erre). Külföldi fórumon azt olvastam róla, hogy erősen rontja a képminőséget ugyanúgy, mint a lencsés M42-Nikon adapter.
Daniduke: Még mindig csak Helios, de az F5.6-on is botrányos a széleken. Ha tudok majd másról is nyilatkozni, azonnal megteszem
Régebben még voltak olyan lázálmaim, hogy milyen jó lesz focal reducerrel meg valami fényerősebb obival tejutazni, de erre igen kicsi az esély, hogy valami értékelhető szülessen. -
rellif
senior tag
válasz
Jannus333 #9741 üzenetére
Itt találsz Nikon végű jófajta Szovjet obikat.
Helios 81N kezdésnek tökéletes.
-
Rapid136
őstag
válasz
Jannus333 #9735 üzenetére
Az objektivek alapvetően úgy vannak tervezve hogy legyen hely a tükörnek. ráadásul ezek az obik 24x36-os képkockára vannak méretezve, ahol azért nagyobb a tükör mint egy APS-C vázban.
A Nikonnak a bajonettje van túl távol az érzékelőtől, a tükre kb ugyanott mint a többi gépé.
Ugy rémlik hogy csak az EOS 5D-nél vannak gondok egy-két régi obival, máshol nem.
Viszont nem hinném hogy egyszerűen le lehetne venni az obik széléből hogy beférjen a Nikon bajonettbe. Ez már tényleg olyan mint széllel szembe pisilni...
A többi gyártó szinte összes vázával működnek ezek a régi m42 obik, az extra bajonettesek meg a MILC-ekkel. Miért kell pont a Nikonnal kisérletezni? -
Jannus333
csendes újonc
Sziasztok, újra itt a kérdéseimmel.....honnan tudhatnám meg hogy mennyit " lóghat" be a menetes obim a tüköraknába? Gondolom persze mérjem le...de vannak valahol ilyen jellegű dokomentumok-leírások? A gép még mindig Nikon D5500...ezt erőltettem manualoznii..
-
tvamos
nagyúr
Szeretnek egy Schneider-Kreuznach-ot, es a 90mm meg hianyzik nekem. Erre gondolok most: [link]. Ez jo lenne az en masinamon? (Nikon 1 ugye.)
(#9690) MrChris válasza tvamos (#9689) üzenetére
Rendeltem gyorsan 2 C-mount adapter, az a legolcsobb. -
daniduke
tag
+1, tartsd meg a nikont, vegyél hozzá egy filléres nexet/m43 vázat, 20-30ból megvan. Könnyen kiderülhet ,hogy hosszú távon már nem pálya a manuálozás, és akkor bukó nélkül eladhatod + a nikon is megmarad.
Pont nikonhoz elég olcsón hozzá lehet jutni jó ár-érték arányú (=olcsó) natív fényerős obihoz, lásd 35 és 50-es nikon obik. Nem biztos ,hogy megéri neked manuálokkal "szívni" -
Jannus333
csendes újonc
Nikon D5500 ha a gép volt a kérdés...
Szeretnék egy fényerős obit olcsón...ez volt az alapfelálás...láttam gyönyörű portrékat ezekkel az obikkal..egyszerűen ki akkarom próbálni.
A makrózás is felmerűlt de ott nincs gond a közgyűrűkkel...a fordító gyűrűt nem probáltam még.
Illetve ami tervbe van végre egy "normális"fényrős obival szeretném lekapni a tejutat.. -
Rapid136
őstag
válasz
Jannus333 #9696 üzenetére
Sajnos igen. De egy A7-tel elég boldog tud lenni az ember. A legutóbbi szerzeményem egy FD bajonettes Sigma 3,5/14mm, nem volt 2000 Ft hozzá az adapter. Van m42, m39, EXA, Minolta MD adapterem már, együtt nem került 20ezer Ft-ba se.
Mondjuk néhány orosz obihoz van Nikon vég, de optikai keresővel manuálozni azért nem olyan mint belenagyitva az elektronikusba...
Szóval ha régi obikkal akarsz játszani akkor elég kevés érvet tudnék felhozni a Nikon mellett, leginkább egyet se :-) -
Jannus333
csendes újonc
A Nikon D5500 nél nem probléma a belógás az aknába...nincs semmi amibe kárt tenne azon az 1mm belógással. A Helliost egyszerű megoldani az első 2 lencsét kell elvileg 1mm+a hézagolo vastagsága ("eltartása") előrehozni. Viszont a többi obinál még nem találtam leirást...ha van tapasztalat szivesen meghalgatom..
-
MrChris
nagyúr
válasz
Jannus333 #9692 üzenetére
Nikon ilyen, túl messze van a bajonett az érzékelőtől. A többi objektív rövidebb bázistávval van tervezve. Lencsével korrigálható a képminőség jelentős rovására. Ha igazán manuálozni szeretnél inkább milcet vegyél, javasolnám a fujit. Minden expozíciós értéket könnyebben, pontosabban be tudsz vele állítani.
-
Jannus333
csendes újonc
Sziasztok, sokáig boldog tulaja voltam egy Nikon d5500-nek...míg nem rá nem találtam és "szerettem" bele a manual obikba.....
Beszereztem a Nikon-M42 adaptert...boldogság majd újra pofon...nincs "végtelen"....😣...Internet csodája újra...youtube..Hellios M44 átalakítás...újra boldogság...
A kérdésem az lenne felétek hogy minden manual obit meg kell műteni vagy vegyek lencsés adaptert...vagy van valami egyszerűbb út? -
MrChris
nagyúr
Szerintem rossz úton jársz. Nikon F és 1, egyikre nem igazán lehet adapterezni, másikra meg nem érdemes. Ekvivalens manuál 400mm-t is nehéz kezelni, az erős krop miatt pedig a lencsék teljesítménye is gyengül.
Inkább átnyergelhetnél pl fuji xe1-re és akkor fotózhatnál kedvedre bármelyik manuállal, mert így csak örök vágyálom lesz az elképzelésed. Ehhez túl rövid az élet -
tvamos
nagyúr
válasz
Muerte68 #9677 üzenetére
A Nikon 1-en minden nagyon jol mutat.
Van 400-as Tamronom, meg 500-as Kalmarom (nem valami jo ez az objektiv, jo lenne valami jobb minosegu helyette) es azok is jol mutatnak, plane 2x teleconverterrel.
Sajnos eltort a regi allvanyom, de az helyett mar van egy franko kinai.
Azert kellene a chipes konverter, hogy (belenagyitasssal) tudjak fokuszt allitani. -
tvamos
nagyúr
Es ezt eddig elhallgattatok elolem...
Koszonom szepen infot!
Ugy is szet akartam szedni, mert olajosak a lamellak, es akkor mar az uvegeket is megtisztitanam benne, meg atalakitanam Nikon-ra. (D7100-ra igy nem megy jol ra, a kollegamnak meg van, es egy kicsit probalgatnam rajta.) Az esztergalast is gyakorolnam. Mar csak egy olyan nagyon rovid M42 Nikon atalakitot kene beszereznem, mint a videon...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- RAM topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Formula-1
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen autót vegyek?
- Spórolós topik
- További aktív témák...
- ÚJ Lenovo Legion Pro 5 16IRX9 - 16" WQXGA 165Hz - i5 14500HX - 32GB - 1TB - RTX 4060 - 3 év garancia
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- PlayStation Plus Premium előfizetések
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800XT 16GB Rampage SHIVA CM 750W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest