Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Rowon
    Topikgazda

Ne kövezzetek meg azért, amit most írok, de ez a jelenség elő sem tud fordulni egy immutable rendszeren (ha csak szándékosan elő nem akarod idézni). Mert immutable rendszeresen van egy base image, amibe te, mint user, csak nagyon kevés, vagy adott esetben akár nulla csomagot telepítesz. Minden más "magasabb rétegekben" fut, konténer, flatpak, stb.
    Szerintem egyáltalán nem butaság elkülöníteni a rendszercsomagokat és a felhasználói programok csomagjait, akár disztribóciós szinten is, hogy két teljesen másik csomagkezelő kezeli a kettőt.

Én egy szóval sem írtam sehol, hogy az immutable olyan rossz dolog lenne, én látok benne logikát, persze csak annyit, amennyit egy laikus tud látni. A vitát láttam a blogbejegyzésed alatt, ahhoz nem tudok bővebben hozzászólni, mert nem értek hozzá, DE... az egész kialakítása nekem praktikusnak tűnik. :R

Nem tudsz belenyúlni a rendszerbe, csak az alkalmazásokat tudod eldönteni, hogy mit telepítesz fel, kb. mint egy Androidnál. Ennyivel kevesebb probléma van vele, én (és szerintem még sok százezer/millió felhasználó) nem akarom folyamatosan a rendszeremet barkácsolgatni, mert ezzel nem akarok foglalkozni. A rendszer van értem, nem pedig én vagyok a rendszerért. Ez az utóbbi elgondolás szerintem Linux Mint alatt teljesen jól működik, az immutable disztróknál meg nyilván mégjobban igaz lehet.

Aki szeretné a rendszerét barkácsolgatni, arra is megvan a lehetőség, pl. Arch, Gentoo (Tumbleweed?) és társai.

Új hozzászólás Aktív témák