- One mobilszolgáltatások
- 65 órányi zenét ígér az Audio-Technica új TWS fülese
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- iPhone topik
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
korobi
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #29994 üzenetére
igen, a kwallet volt a gond. köszönöm.
de azt hiszem még tesztelgetek kicsit. túl sok felesleg van a kde ben.
és az aksi töltöttséget is rosszul jelezte ki. állandóan 59% volt. és ha kihúztam a töltőt akkor meg a vinyó úgy kezdett kattogni, mint mikor nem bír elindulni mert nincs elég áram számára... -
-
oncsi
őstag
válasz
CPT.Pirk #29845 üzenetére
Olvasgattam, és választottam. KDE felület úgyan tetszik, de a mint mégjobban. De az még ubi, így egy Linux Mint DEB lett választva. (nem biztos, hogy így hívják)
Elsőre települt, müködik minden rendesen. meglepöen fürge. Az ubi alapu linux Mint biztosan lassabb.
Még nem állitott megoldhatatlan feladat elé. holnap kezdem belakni. eddig tetszik. -
oncsi
őstag
válasz
CPT.Pirk #29842 üzenetére
Nekem a felhasználói támogatás pl. pont ezt jelenti, hogy ide, vagy az Ubuntu topikba válaszolnak. Színte percek alatt.
Nehéz úgy választani, hogy már a disztró magyar oldalának az első lapjához is jegyzetelnem kellene.
Gondold ezt úgy, hogy van mögöttem 30 év számítógép használat. Ebből 5 DOS, 20 Win, és csak kettő Linux. Az is csak Ubuntu. Ha így is javaslod az Arch-ot, vagy Debian-t, akkor biz isten kipróbálom -
oncsi
őstag
válasz
CPT.Pirk #29833 üzenetére
Gondoltam rá, de már nehezen tanulók, viszont legalább könnyen felejtek. Ez volt az első majdnem 2 év, amikor szinte csak használtam a gépet, és nem kellett bütykölni. De ha nem ubi, akkor mi az ami ilyen felhasználói támogatást hoz, ennyire hozzá nem értőknek?
Szinte csak NET, és média fogyasztásra használom. Nekem előny az Unity (legalább nem win-re hasonlít).
Még csak 1 napja tettem fel, így lehet adnék még neki (magamnak) pár napot. -
DittyCat
tag
válasz
CPT.Pirk #29837 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm, írtad már, igen, de nem hittem, hogy egy egyszerű felmásolás is kiakaszthatja a rendszert. Totál lefagytak a mappák, bele sem tudtam menni, csak az újraindítás segített (kb. 5-ször).
Nem szívesen cserélném le, szeretem ezt a lejátszót. Tökéletesen működik.
Elég kőkorszaki megoldás ez, ettől nagyon szomorú vagyok. Szégyenszemre oda kell adnom a páromnak, hogy másolja fel ő, Windowson? Na szép!
Pedig úgy örültem, hogy milyen szépen haladok vele, erre tessék. Igaz, hogy eddig azt sem tudtam, hogy mi az az mtp, nem volt fontos, csak működött és kész. Igazából most sem tudom, de megnézem majd Wikipédián!
Köszönöm szépen a gyors segítséget!
-
DittyCat
tag
válasz
CPT.Pirk #29833 üzenetére
Most megint az mp3-lejátszómmal van gondja (Sony NWZ A-818). Azt már elfogadtam, hogy nem hajlandó a Linux lejátszani ról a zenéket, de hogy ráírni sem?
Egy nyomorult mappát szeretnék rámásolni, 20 dallal, ezen pörgök 15 perce. Először az első dalt felmásolta, majd összeomlott teljesen, újra kellett indítani, mert a mappák, mint olyanok, teljesen eltűntek (magáról az Asztalról is). Most a 10. dalnál adta meg magát, már vagy 5 perce megállt 49%-on és nem megy tovább. Ha tudnám, mi a baja, az jó lenne, de nem ír ki semmit (elég hely van rajta). Előbb DVD-ről is próbáltam a pucukára másolni, de az halott ötlet volt - OK, elfogadtam, felmásoltam előbb szépen a sz.gépre, de innen sem kajálja. Még leállítani sem tudom, mert az x-re sem reagál, lefagyott. Ezt írja: libmtp hiba: Could not send object. Na ja, de az első 9-et csak elküldte, akkor meg mi a baj?
A Tulajdonságok alatt az szerepel, hogy az mtp eszköz jogosultságai nem határozhatók meg, de változtatási lehetőség nincs.
Kell vennem egy új lejátszót, mert hisztizik a drága, vagy esetleg kellene rá telepítenem valamit? Tudtok megoldást? Jelszó: nincsenek kudarcok, csak késlekedő sikerek!
-
-
N0zer0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #29791 üzenetére
Flashplayerre hogyan lehet visszakapcsolni a YouTube-ot? Nálam ezen az oldalon nem engedi, nincsen rá gomb.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
CPT.Pirk #29609 üzenetére
Régebbi disztrók alatt erre nem vennék mérget. Biztos ami biztos, kiírtam. Ártani nem árt. Végre, most ti vettétek hasznomat
Már értem, hogy a profik, akiknek a desktop fotóit és conky megoldásait áhítattal szoktam lesni különböző fórumokon, a nagy részük miért Clementine-t használ. Tényleg ügyes kis alkalmazás!
Tök jó, hogy Androidos telefonról távvezérlehető a számítógépen ez a lejátszó
-
DittyCat
tag
válasz
CPT.Pirk #29593 üzenetére
Remélem azért cd-ről nem lesz neki gond lejátszani valamit... 😊
Van még egy nyűgöm. Most jutott eszembe, hogy néha a Youtube videók hanganyagát kell letöltenem mp3-ban (a munkámmal jár) és ehhez eddig a dvdvideosoft.com oldalán letölthető szoftvert használtam.
Tudtok ilyet Linuxra? Hangsúlyos, hogy nem a teljes video kell, csak a hangja, mp3-ban. Köszi megint!
-
DittyCat
tag
válasz
CPT.Pirk #29584 üzenetére
Igen, ez egyszerűen hangzik, de eddig a Windows felismerte, lejátszotta, szerintem az nem normális dolog, hogy nem játszik le egy zenét a Linux, csak mert egy másik tárolón van. Kell, hogy legyen rá emberi megoldás
! Talán csak valamit telepíteni/frissíteni/állítani kell rajta. Nem akarom elhinni, hogy nincs más megoldás, mint felrakni a gépre. Ez azt jelentené, hogy elvérzik a Linux az első napon. Egy csalódott nőnél pedig nincs rosszabb
!
-
-
BoB
veterán
válasz
CPT.Pirk #29529 üzenetére
Manjaro -nak a legutolsó, 0.8.10 -es hivatalos verziókból 148,000 letöltése van eddig, június 9-én jelent meg.
Gondoltam ezt csak mintegy széljegyzet hozzáteszem a hozzászólásodhoz
-
válasz
CPT.Pirk #29522 üzenetére
Sorry, de pont a legfrissebb Chakrát tettem fel, inkább a frissítőknek kéne szólnod, hogy legközelebb ne a Chakra múzeum letöltő tükreit rakják be alapból!
Inkább ez lenne helyes filozófia: telepítsd egyszer és ha minden működik, akkor meg ne próbáld frissíteni!
Még ha tizen bíztatnak se!(#29523) Iscariah
Az Ubuntuban is vannak állítólag bugok ez igazán diplomatikus volt!
Azért jó kezdőknek, mert nekik fogalmuk sincs róla, hogy mi törpénik és a Winhez képest mégiscsak minőségi ugrás! -
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #29516 üzenetére
Az viszont hót ziher, hogy nem full rolling a Manjaro. Még valamikor tavasszal volt egy közel 1,5 hónapos frissítés kihagyás, mert a fő fejlesztő gyerek elutazott Indiába...
Ebből is lehet gondolni, mekkora gárda van ott.A rolling release-zel továbbra sem értek egyet, az Arch meg az Antergos az frankón rolling, a Manjaro alap beállításokkal nem az. Inkább azt mondanám, hogy valahol félúton van a half és a full rolling között. A weboldalas dolgot meg nem venném készpénznek, szerintem csak nem akarják túlbonyolítani a fogalmat.
Amúgy meg jó disztró, nekem kellett a Manjaro hogy beletanuljak a dolgokba. Sokkal egyszerűbb volt bizonyos programokat telepíteni, ellenben itt Debianon néha beleütközök függőségi problémákba. Persze volt olyan ami meg ott nem működött, de akkor is azt mondom, hogy a Manjarot jóval könnyebb kezelni. Az, hogy elcsesznek néha valamit, még nem jelenti kapásból azt hogy professional usernek való.
Mondjuk nem tudom te például mit kezdtél volna azzal a szituval amikor a login képernyőn halálrafagy az egész, miután beírtad a jelszót
– nem egyszer. Ilyet még az az átkozott redmondi bloatware sem csinált.
Szóval itt aztán mindegy lett volna hogy te most kezdő szinten tolod vagy sem...
Az Ubuntuban is vannak állítólag bugok (én 2008-ban használtam utoljára), de attól még az is kezdőknek való disztró.
-
BoB
veterán
válasz
Rolling release lehet többféle. Nem írnak konkrétumot, csak annyit hogy rolling.
Rolling release fajták (van pár)
Egyébként meg mintha a Chakra-nál sem menne minden zökkenőmentesen...
-
válasz
Nem kezdőknek való
, de nem pont azért csinálták, hogy a valóban nem kezdőknek való Arch- nak is legyen egy felhasználóbarát verziója? Egyenlőre egy ilyen disztró sincs akkor, bár még a Bridge Linuxot nem próbáltam, a Bluestart is csak live- ban.
Ha nincs elég tesztelő, akkor várjanak, mint az eOS, jó sokáig, de a MINT- et is említhetném, jó pár hét eltelik a Buguntu után, mire kiadják!
-
westcoastog
veterán
válasz
CPT.Pirk #29323 üzenetére
Nem nagyon találom azt a defaultot.
GNU nano 2.2.6 Fájl: /etc/fstab Módosítva
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=dc0d710d-0d6b-48d0-b39f-8e86bfd926b0 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=a554809e-c8ef-4890-ba09-2c1035643197 none swap sw 0 0
/dev/sr0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
/dev/sdb1 /media/usb0 auto rw,user,noauto 0 0 -
westcoastog
veterán
válasz
CPT.Pirk #29318 üzenetére
Leszedtem ezt az ikoncsomagot, de lxappearence alatt elkezdem telepíteni, majd fogja magát is bezáródik az ablak, de az ikoncsomag nem települ fel..
Témákból meg csak valami GTK témákat találok, meg tématelepítést nem látom hol leehetne csinálni..
-
N0zer0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #29278 üzenetére
Nem kell ide symlinkezni. Benyomja a terminálba, hogy sudo apt-get remove skype, aztán megkínálja az alkotást egy rm ~/.Skype paranccsal, és le van zúzva a debillányos buziság a Pecsába. Utána letölti ezt a hivatalos az univerzális, dinamikus tar.gz fájlt, amit te is mondasz, kibontja valahová grafikus felületen (mondjuk ~/Skype4.3 nevű mappába vagy ami tetszik neki, és van hozzá írási joga), csinál hozzá egy ikont az asztalon, aztán mindenki örül, hogy végre megy ez a májkrémszaftos kreténség. Ezt onnan tudom, hogy én is így használom a Skype-ot, és nem volt vele soha gond, se Ubuntun, se Kubuntun, se Minten, és remélhetőleg Archon sem lesz, ha átállok. Idáig mindig rendesen működött, volt hang, webkamera (ehhez azért kellett paraméterezni), meg minden.
-
BoB
veterán
-
N0zer0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #29250 üzenetére
Tényleg, most hogy írod, majdnem biztos, hogy ez a baj, az új Skype (4.3) már kötelezően Pulseaudiós, azt kéne feltennie.
Én viszont nem javaslom neki, hogy cserélje le a mostanit. Végre normálisan feltette a Crunchbanget, ami elég jónak néz ki (felülete is elég faszán meg van csinálva ahhoz képest, hogy csak egy Openbox), normálisan megy neki, célegyenesben van vele, erre visszarakatod vele azt a Lubuntut, ami meg akadt neki a múltkor.
-
westcoastog
veterán
válasz
CPT.Pirk #29221 üzenetére
Nem tudom újratelepíteni.
Ploplinux cd betesz, boot manager indít, usb menüpont kiválaszt, pendrive-ot bedugom, és kiírja hogy vegyem ki a lemezt meg nyomjak meg egy gombot, más nem történik.Pedig itt el kéne kezdenie bootolni usb-kulcsról, de nem, most ha tízszer nem próbáltam egyszer sem.
Kár volt belekezdenem ebbe a gépbe. -
Keeperv85
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #29144 üzenetére
Ez így nem jó ám!
wget -O skype-install.deb http://www.skype.com/go/getskype-linux-deb
Ez ugye a mibe mit mentsünk, tehát jelen esetben a skype-install.deb, ami az első paraméter ezúttal a kimenete a folyamatnak...
Ezért aztán a
sudo dpkg -i getskype-linux.deb
..nyilván kivételt fog dobni, hisz a fájl nem létezik, hisz az előbb skype-install.deb néven szedtük le.
-
westcoastog
veterán
válasz
CPT.Pirk #29124 üzenetére
Ezt megpróbálom nemsoká.
Ha terminálból sikerül feltelepíteni akkor run program és ha beírom a nevét akkor meg kéne találnia?
Skype plugin pedig nem működik pidgin alatt, egy az hogy jelszót sem kér a fiókomhoz, de belép mégis, csak nincsen partnerlista hanem üres az egész program.Na meg ennél a rendszernél hogyan tudok ikonokat rakni az asztalra?
Fájlkezelő, böngésző, stb ezeket akarom kitenni.
Jobb gombos menüből indítható, de szeretném ha az asztalon lennének. -
Vladi
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #29045 üzenetére
Ühüm. Nincs tapasztalatod nem vesznek fel. Tehát nem lesz tapasztalatod.
(#29047) westcoastog:
Ez a legrosszabb, amit tehetsz.
S csak még rosszabb lesz.
Minden munkanélkülinek azt javaslom, hogy valami aktivitást, meg közösséget keressen.
Ha elmész interjúra lehet, hogy megkérdik: (sőt látszik rajtad) mit csináltál az elmúlt fél évben, amíg nem volt
munkád?
Szóval tök mindegy, hogy mit csinálsz, csak csinálj valamit. Állatbarát alapítványnál ketreceket kifesteni. Sokkal jobb, mint otthon ülni. Vagy keresni ingyenes tanfolyamot. Bolgár nyelv kezdőknek... naés? Befér az idődbe és az önéletrajzodba.Legyél emberek között és legyen feladatod. Aztán ha szorgalmas leszel, előbb utóbb csurran, cseppen valami. Ezt tapasztalatból tudom.
Jah amúgy cnc-sként még nem mentél ki osztrákba?
(#29052) westcoastog:
Az nem baj. Ez annyira népbetegség, hogy nem lehet nem belefutni.
Kérdezd körbe a hvarokat, ki csinál mostanában valami nagyobb munkát? Pl: krumpliszedés, ház építés, kocsi felújítás, bármi. Menj nekik segíteni. -
válasz
CPT.Pirk #28992 üzenetére
Köszi, így már értem, a manó csípje meg!
Már kicsit félve váltok át Chakrára, mert mindíg van valami érdekes, mit bütykörésznek ott állandóan?
MINT 17 Cint felraktam májusban és azóta dög unalom, semmi nem történik, ami miatt vakarni kéne a fejem. De sebaj, nem adjuk fel! KDE- ben Chakra a király!Lehet, hogy azért kedvelem, mert mindíg rosszcsontkodik valamit.
(#28991) bob.zxr tetszett a konklúzió
-
válasz
CPT.Pirk #28978 üzenetére
Jogos, így a plusz komment visszavonva.
Mint mondtam, Ubuntura is van terminálos megoldás, de egységsugarat nehéz meggyőzni, hogy olyant is lehet ám használni. Én próbáltam mindkettőt, működnek. Nekem is volt olyan rendszerem, ami 6.06-tól ment úgy 9.10 körülig, aztán reinstall 64bitre (meg ext4, stb).Ha meg nem lenne GUI, akkor meg menne, hogy hát 2014-ben is csak dagadt szemüveges IT-s emberek tudják ezt használni, stb... valószínűleg így is kevesebb embernek van baja vele, mint amennyien örülnek, hogy 1-click (és megy is).
-
válasz
CPT.Pirk #28975 üzenetére
Végignéztem (a teljesség igénye nélkül) nagyobb linux disztrók verzió frissítési folyamatát, és egyetlen megoldást sem láttam GUI-s frissítésre. Így valóban nem láttam felugró ablakokat, fura / nemlétező betűkkel. Terminálhoz nem kell fontkészlet, és amúgy is már be van töltve memóriába, hiszen aktuálisan is fut épp. Ubuntunak is van terminálos frissítője.
Azt pedig túlzás kijelenteni, hogy egyetlen másik disztrónak sem okoz gondot a frissítés (főleg mivel most csak fura ablakokról volt szó, de megint sikerült tovább tágítanod a kört), hallottam itt már tönkrement Manjaroról, Chakráról, de elég megnéznem a Fedora upgrade FAQ-ját (1. kérdés, miért nem indul a friss F20?)... Minden frissítés egy hibalehetőség, még Debianon is.
Persze, erre most lesz magyarázatod, csak az Ubuntu a hülye, tudom. -
válasz
CPT.Pirk #28973 üzenetére
Sőt, azt a feliratot is láttam, hogy mentse el minden munkáját a frissítés megkezdése előtt.
Senki nem mondta, hogy bármelyik programot bármely időpontjában a frissítésnek nyugodtan, és simán lehet használni. Az egy karbantartási idő, nem munka közben érdemes elvégezni, végtére is... Sosem lehet tudni, hogy amikor megnyitsz egy programot, akkor épp melyik része milyen fázisban van, félig új, épp most törölte, stb. Hát még egy rendszerbeállító. Egy Firefox vígan elvan addig, meg kb bármi ami nyitva volt előtte is, hiszen azon már nem változtat, de hogy mit nyit meg közben... az más kérdés.Ha a frissítés hibaablaka is olvashatatlan, kockás, na az egy egészen más probléma. Vagy ha ez így marad, de egyelőre itt nem erről van szó.
-
válasz
CPT.Pirk #28969 üzenetére
Csak hogy ez nem hibaüzenet, hanem egy WICD. Millió embernek megy, továbbra is.
@King Unique: Ebben az esetben szerintem felejtős, gtk2 kell hozzá (így csomagnevek alapján), ami debian vonalon még hagyján, de a legfrissebb Ubival tuti sehol sem találod meg. És felesleges is, van amúgy erre egy hasonló widget GNOME-ra (Disk Mounter), és ot ta jó öreg jobb-klikk is. Ennek a fejlesztése meg 4 éve abbamaradhatott.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Spórolós topik
- Hardcore café
- Autós topik
- Revolut
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Kuponkunyeráló
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG CROSSHAIR X670E GENE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- Apple Ipad Pro 2 gen2 10,5" 2K retina A1709 64GB
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H330 RAID v ZFS
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged