- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- iPhone topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- eSIM, a kártyamentes szabadság
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Csontbrigád #34051 üzenetére
Itt [link], az Ubuntu topicban kérdezz erre rá, hogy minek kell benne lennie most, mert én nem ismerem a jelenlegi Ubuntut ilyen téren. Ez a sok sor nekem nagyon kusza, érthetetlenül sok, mindez egy Debianon max 6-7 sor.
V.Stryker: a gyártói driver nem szokott összehangban lenni a disztró X verziójával, ezért célszerű a saját drivert használni, vagy Uborka téren ilyen célú PPA-t, azt hiszem valami xorg edgers volt az.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Csontbrigád #34026 üzenetére
Nem értem hogyan jöhet ugyanaz, ha kikommentezted. Biztos el let mentve a szerkesztés után?
agy73p: passz, energiagazdálkodás környékén nézz körül, pl variálj az ACPI beállításokkal. Ha ez asztali gép, akkor biztosan lesz ACPI beállítás benne.
-
gery2123
őstag
válasz
Csontbrigád #34026 üzenetére
Ez érdekes, mert nálam 14.04 szerver alatt sudo apt-get install - al simán felment és működik. Mondjuk most nem vettem fel tárolót, de azzal is ment.
-
spammer
veterán
válasz
Csontbrigád #34016 üzenetére
A Software Sources ablakban nézd meg a listában és onnan töröld vagy szedd ki a pipát. Magyarul nem tudom, mi a neve, talán Szofverkezelő vagy ilyesmi, a menüben biztos megtalálod. Így néz ki: [link]
A terminálból ezzel tudod indítani elvileg: software-properties-gtk
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Csontbrigád #34016 üzenetére
Hátőő, ha ezt elmentetted, akkor kell utána egy sudo apt-get update, majd kiadni a telepítési parancsot, amit előzőleg próbáltál. Amúgy az Ubuntu topicban kérdezz rá, hogy most mik az aktuális repók a te verziódhoz.
-
spammer
veterán
válasz
Csontbrigád #33963 üzenetére
Mit írtál be, hogyan akartad hozzáadni a PPA-t?
De amúgy miért akarod PPA-ból? Alapból bent van a tárolókban.
szerk: legalábbis én úgy emlékszem, de lehet, hogy tévedek. -
spammer
veterán
válasz
Csontbrigád #33708 üzenetére
Vágólap megosztással. A beállításokban keresd, lásd [link]
-
Vladi
nagyúr
válasz
Csontbrigád #33689 üzenetére
Elképzelhető, hogy a /download mappád az, aminek a jogosultságai nem megfelelőek. Ezt hogy hoztad létre?
Médiaszerverhez nem nagyon értek, de itt egy leírás. Valami ilyesmi alapján csináltad?
mod: egy ls -l parancsot adj neki a megosztás mappában, tehát a download felett.
Egyébként ha fix ip van, samba is van, akkor már majdnem kész vagy. Még egy ssh-t dobj rá és mehet a sarokba.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Csontbrigád #33677 üzenetére
Jajj igen, emlékszem. Legyél pozitív. Légyszíves azt sorolt fel, ami már működik!
Ez helyi mappa, amit nem olvas be? Szerintem annak a könyvtárnak a jogosultságaival vannak gondjai.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Csontbrigád #33089 üzenetére
Ezt a gépet addig használhatod, amíg ki nem rohad - szinte szó szerint - alólad.
Esetleg ha belejössz a linuxba, nézd meg a centost is, annak 10 év a támogatása. Tehát sokáig nem kell piszkálni.csak ezzel márciusra számold.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Csontbrigád #33071 üzenetére
mert Magyarország Ubuntu mániás. Ha belejössz és akarsz vele kicsit foglalkozni úgyis lecseréled. Kezdésnek jó. MOndjuk lts verziót tégy fel.
A hardverrel nem lőttél picit túl? Hány klienst fog kiszolgálni? Ha csak otthoni célra kell, akkor olyan 1-2%-ot fog használni, a többi időben malmozik.
Én az ilyen home projektet integrált alaplappal kezdemén, kis méretűvel. Használtból is jó. Ramnak 1 giga bőven elég. Amikor még volt házi szerverem 2-3 kliens felé osztott médiát, meg letöltött és fájlt tárolt. Centos 6 volt rajta. Igaz, nem volt grafikus felülete, de a ram használata valami kb 100 megva volt.
Volt benne egy celeron d alacsony fogyasztású proci, azt ha egy kicsit meghajtottam a load felszaladt egészen 8 %-ig.
512 mega ram volt benne, ezt használtan vettem. használt ház, használt proci. Viszont új alaplap. Én így dolgoztam.
előtte is volt ilyen gépem, az p3 volt 128 rammal. Az is elég volt, csak elöregedett és kezdett nem bootolni.
Úgyhogy jóval alacsonyabb a hardver igény, mint ahogy gondoltad.
-
Cyrin
addikt
válasz
Csontbrigád #33073 üzenetére
linux lite
ubuntu alapú, kezdőknek való, nem erőforrásigényes, és szép...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Csontbrigád #33073 üzenetére
Hmm, akkor végül is ezt is próbálhatod, vagy valamelyik variánsát, függően attól, hogy milyen asztali környezet tetszik neked.
Megszokott Windows jellegű a KDE, hasonló csak minimalistább az LXDE, eltérő és minimalista az XFCE, végül az alap Ubuntu Unityje meg mint a Winnél a Win8. (a kezdőbetű jelöli ezeket a variánsokat a *buntu vonalon)Aminek még nagyobb hazai közössége van, az pl. a Mint. Mondjuk a KDE-s Mintet nézd meg.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Csontbrigád #33071 üzenetére
Hát, az igaz, hogy a csapból is Ubuntu folyik, de pl. nekik nincs rendes wiki oldaluk, így ha tudsz angolul, akkor valami olyat javasolnék helyette, aminek van.
-
spammer
veterán
válasz
Csontbrigád #33066 üzenetére
Esetleg elindulhatsz egy Ubuntu Minimál CD-vel is, így nem rak fel semmi felesleges programot, csak azt, amit te kézzel telepítesz. Itt egy videó erről: Install Ubuntu 14.04 with the Minimal Iso, itt pedig az oldal a leírással, ami a videóban is szerepelt: Install GUI on Ubuntu server 14.04 Trusty Tahr
-
wopi
aktív tag
válasz
Szia!
Én Ubuntut használok hasonló célokra: Kodi (fullhd lejátszással), NAS, torrent, webszerver... Ebből a legkisebb terhelést a webszerver adja neki, csak a torrent webes felülete és egy sysinfo php lap megy rajta. Annyi, hogy az Ubuntuból a nekem nem kellő dolgokat kigyomláltam (pl firefox, thunderbird, office).
Én próbálkoztam Debiannal is korábban, de túl sok probléma volt a beállítással, ezért ez a projekt leállt.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Jó helyen jársz. Annyit így elöljáróban, hogy ne lepődj meg, ha még februárban nincs kész a rendszered. Már úgy értem 2017 februárban.
Elvileg bármelyikkel meg lehet oldani amit szeretnél. Igen, ki lehet szedni a dolgokat ami felesleges. De akár maradhat is.
Azt nem írtad, hogy mi a hardver.
Egyébként nagoyn sok ilyen témájú írás van a logouton, nézz meg néhányat: pl:
link, link. link.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Formula-1
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Ez már a középkategória: teszten a GeForce RTX 5070
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- További aktív témák...
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- 10% -tól elvihető.Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! ACER PREDATOR HELIOS
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG Flow Z13 + ROG XG RTX 3070 - i9 12900H 16GB DDR5 RAM 1TB SSD + RTX 3070 8GB WIN
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest