Hirdetés
- Merész dizájn és új teleobjektív az iPhone 17 Pro mobilokban
- Mobil flották
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Szemtelenül olcsó lett a Nubia Fold
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
szucstom
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
srácok, kis témaváltás

Manjaro KDE alapon a panelem szórakozik. Beállítottam, ahogy nekem jó, erre minden újraindítás után visszaáll az eredeti állapotára. Lehet, hogy csak én vagyok vak, de még a rendszerbeállításokban se találok hozzá semmit, ami segítene, pedig zárolva van a panel.
Mitől lehet ez? -
-
törölt tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Videot nezni nem csak egyszerubb de jobban is ertheto mivel vizualisan latja az ember mit hogyan illetve gyorsabb is a tudas elsajatitasa. Minek nehezitsem a dolgomat ha nem muszaj?
Vagy mar ez is baj?
Sosem voltak nagy elvarasaim egy OS fele, de annyi viszont igen, hogy hogyan nez ki out of the box (hisz ezt fogom bamulni minden nap) es eleg sok Linux disztro olyan mintha vissza mentem voltam az idoben egeszen (gagyi osregi ikonok, idejet mult theme) addig mig bele nem turkal az ember es atalakitja, de hala istennek vannak olyanok amik izlesesek es alkamazkodnak a minimalista, modern kinezethez mint a tobbi mas OS a piacon.
Bugyutasag ide vagy oda megis mi a fenet varjak el egy Linux-tol? Tudja ugyanazt amit a mostani azt kesz. Ha elmondom pl. hogy evekig egy iPad volt az egyetlen "szamitogepem" mert eleg volt amit nyujtott annak idejen, akkor talan megerted mennyi elvarasom van egy rendszer fele.
Hagyjal mar ezzel az ertlemezzem dolggal. Kiragadsz egy-ket szot abbol amit leirok, kiforgatod es azon lovagolsz mar miota ide beirtal.
Hallod de nehez veled!cigam: Igen tudom ezek uber biztonsagosak, de a TOR network elegge lassit es limital sok dolgot. Sok oldal be sem tolt. Peldaul a banki oldalam be sem jon. Hasznaltam sokaig TOR-t de meguntam, hogy 60-70 szazalekos sebesseg csokkenest okoz meg nem tolt be sok odlal amit hasznalok. Igy ended up using VPN. Nalam ez megy 24/7. Tudom ez nem olyan biztos, mint a TOR de jobb mint a semmi. Amit meg hasznalok VPN az az egyik legjobb.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Te hany eves vagy ne haragudj mar, hogy itt megsertodsz mint egy tini.
Nyilvan mindent testre lehet szabni barmilyen rendszer legyen az de mi aron? Te megcsinaltad a Gnome3-at par ora alatt..good for you. Es szerinted hany ember fogja ezt megtenni ha egyaltalan ert hozza?
Nem mindenki olyan Geek mint te. Lehet neked az ereidben is Linux folyik de egy normal szaki, mint pl. en is csak annyit akar, hogy a jol megszokott win felulet fogadja vagy epp mac os felulet telepites utan vagy kicsi munka altal es kesz. Mit nem lehet ezen erteni?
Nem fogok itt kommandokat irogatni mint a veteran Linux userek akik azon nottek fel. En felmegyek az alkalmazas boltba "vasarloni", azt jonapot. Nem fogom tulbonyolitani.
Es hogy a YouTube-on miert javasoljak sokan a Mint-et, a Zorin-t meg a Manjaro-t?
Ezen elgondolkodtal mar? Azert mert az emberek tobbsege win-rol jon ez elegge similar a kinezete ezeknek nem gondolod? Konnyebbe teszik a valtast ezaltal.
Az osszefoglalot inkabb nem biralnam, mert eleg sok dolog nincs benne. Tobbet tanultam azzal, hogy meggugliztam amit akartam vagy neztem videot ahol egy az egyben lepesrol lepesre bemutattak hogy nez ki az adott disztro vagy hogy kell telepiteni, stb. Egy-ket dologra nme talalam valaszta ezert tevedtem ide amire a tobbiek tudtak is normalis hangnemben valaszolni.
Ugynezki kifogtam a szemelyedben egy olyan embert aki nem lat tul a terminalon es leragadt jo par evvel. Elmondom neked, terminal nelkul is meg lehet elni es lehet hasznalni a rendszert igy egy laikus, nem geek is siman tud boldogulni vele. Ezt kene megertened es igy kezelni a dolgot nem pedig itt kiaakdni es kiosztani az embert. Jo hogy nem mar azt mondod, hogy aki nem ert a Linux-ho az ne is hasznalja, mert kb. itt tartunk mar. Ilyen a stilusod.
samujózsi: Angolul hasznalok mindent szoval nem gond a nyelv. Nem akarom tanulni a Linux-ot csak hasznalni de azert erdeklnek a disztrok es folyamat utana olvasok a dolgoknak. Virtual Box-rol hallottam es neztem is videokat de nem fogok bajlodni vele. Nincs hozza kedvem. Egyszerubb a Live boot ha mar probalni szeretnek dolgokat. De ahogy mondtam az sem erdekel, ha fizetni kene a disztroert. Lasd Zorin Ultimate. Kifizetem en nem gond. De a main reason a privacy amiert valtok de ezt is leritam korabban.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
16GB mellett nem szempont mekkorára van hizlalva. Plusz ha annyira vacak a Gnome3, akkor Distros-k döntő többségének miért ez az alapértelmezett felülete?
LiVeGa
Az, hogy streamer-ek (az erdőben bolyongva
) elmélkednek a linuxról, attól az még a saját véleményük, értékrendjük szerinti szubjektív vélemény. -
törölt tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
YouTube-on vannak ezek a tesztelok. Olyan emberek akik csak Linux-al foglalkoznak es nagyon sok disztrot kiprobaltak, szoval tudjak mirol beszelnek.
Hol hajaz minden windowsra aruld mar el?
Az Ubunutu pl hol a fenebe hasonlit a windowsra?
18.04.3 LTS vagy 19.10? Ha rakattintokt a menure egy appdrawer ugrik fel. Na az minden csak nem windows-os. Es meg tudnek masik disztorkat is felhozni de gondolom te is tisztaban vagy veluk."ez nem Windows!"
En komolyan ne ertelek ezt most miert irtad.

Attol hogy a celom az hogy ugy nezzen, meg tisztaban vagyok vele, hogy nem az es nem is lesz es nem is akarom hogy az legyen.
De amugy nagyon kivancsi lennek te mit ajanlanal kezdonek. -
cigam
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
A frugal is perzisztens, csak nem a pendrive-on van a lemezképfájl, hanem a merevlemezen. A 2. oldal közepe táján mesélem hogy a mit ért frugal latt, és folytatom a különböző frugal módokkal. Bár valóban nem írom le, hogy attól lesz frugal mód, hogy a merevlemezen tartja a perzisztens fájlokat.
Végig gondban voltam az elvnevezésekkel, de nem igazán találtam a perzisztens és frugal szavakra magyar megfelelőt.
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Felment pillanatok alatt, de elég nagyvonalúan szarta le a többi disztrót, úgy indul, mint ha nem is volna több rendszer a gépen, de nem is láttam sehol, hogy hová akarja telepíteni a GRUB-ot, grub-update parancsra sem vesz tudomást a többi disztróról. Az install helpere kifejezetten idegesítő, de gondolom azt nem zavarja, aki nem szokott meg mást.
Egy cikkben amúgy a Cinnamonos verziót dícsérték, de letöltésnél DE-re nem lehetett választani.Most nézegetném, milyen spéci csomagok, beállítások vannak ehhez az Intel/AMD verzióhoz, de sajna azzal kell vacakolnom helyette, hogy helyreállítsam a hozzáférést a többi disztrómhoz.

-
-
vadkörte
addikt
válasz
ubyegon2
üzenetére
"Bocs, hogy így rádontottam az infókat..."
Nem-nem! Inkább örülök! Sosem fogom guruként kezelni a linuxot, sosem fogom n+1 disztríbúció összes terminal utasítását fejből nyomni. Nekem már az is elég, hogy találok megoldást a felmerülő problémáimra és, hogy tudom használni az OS-t.
Érzem, hogy elég nyögvenyelős neki az NTFS. De mivel nem az asztalin egyelőre nem léphetem meg a teljes rendszerváltást, sajnos muszáj lesz megbékélnie a kényszerű együttéléssel.
"Az a megoldás, hogy figyeljetek jobban és akkor tényleg 100%-ban ki tudtok innen engem küszöbölni!"
Lehet, hogy ez valami helyi probléma - bocs ~70E hsz-t nem bogarászok át - de én spec nagyon örülök, hogy itt vagy! Mindenki segítsége jól jött, a noatime-os elütést észre sem vettem, pedig többször átfutottam azt a kemény 5 sort. -
cigam
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Igen, olvastam amit linkeltél, és ezért lepődtem meg rajta, hogy ilyen desktruktív(?) módszert ajánl. Azért is kérdeztem rá a végén, hogy jó-e a logika ami mentén megkérdőjelezem, vagy valahol van egy bukfenc, amiről nem tudok.
Vagy a hibefil.sys fájl meglététől teszi függővé, hogy ro vagy rw csatolja fel?
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Deleting Windows hibernate metadata
A fájlrendszer azért lesz piszkos állapotban, mert egy csomó dolgot(változást!) a memóriába tart, és nem írja ki azonnal lemezre. Ha kirántod alóla azt a memóriafájlt, amiben ezek az adatok is voltak, akkor szinte garantáltan sérülni fognak fájlok. Nem?
-
-
IO.sys
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Hát öreg, az, hogy valaki otthon a saját laptopján milyen OS-t tart, pont annyira tartozik rád, mint hogy kinek milyen fazonú a fanszőre. Lehet folytatni hitéleti vitákat, de szerintem ez magánügy. De akkor elmondom: XP-re azért van szükségem, mert csak ezen indul az a program, ami az OBD kábelemhez kell, amivel a kis autómat baszogtatni szoktam. A másik két laptopomon és az asztalin nincs XP. Ezen túlléphetünk.
A 64 bites Debian pedig felment, nyilván a nyakatekert történetben sikerült ezt is úgy eldugnom, mint korábban a telepített SSD cseréjét az üresre.
Az meg, hogy valaki idejön és segítséget kér, neked meg az a legkézenfekvőbb, hogy kissámlira állsz és pofán köpöd, többszáz telepítésről dicsekedsz, Szputnyikozol, földi feladatokról ugatsz leereszkedően, szerintem távol áll egy technikai topik működésétől. A Szputnyik 6-nál még anyám se volt tervben, nemhogy én, attól bazdmeg, hogy nekem egy 2001-es OS kell, nem kell feltételezni, hogy 70 éves vagyok. Lehet, hogy technikai okból kényszerülök rá, nem pedig az értelmem gyökerezett le ott.
-
IO.sys
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Akkor kezdem elölről.
Van egy 2008-as MSI subnotebookom. Erre szeretnék XP-t, 7-et, és Debiant.
UEFI, GPT, AHCI nincs.
Egy 120 GB-s Kingston A400 SSD van benne egyetlen meghajtóként.
Pendriveról telepítek.
Az XP-nek 10 GB partíciója van, felment. A 7-nek 50 GB, felment. A maradék a Debiané lesz, nincs lefoglalva, szabad lemezterület.Szóval telepítem, eljutok a lemez kiválasztásáig, ahol nem szerepel a listában az SSD, csak a pendrive.
Fogtam egy MÁSIK SSD-t, ami üres. Kivettem a bent lévőt és beraktam ezt az üreset. Ezt már látta a telepítő és végig is ment a telepítés.
Utánaolvastam neten a dual bootnak. Mindenhol UEFI környezetben, GPT lemezre való telepítésről írnak, MBR-ről nem.
Tehát az a kérdés, hogy a Debiant fel lehet-e telepíteni MBR módban más rendszer mellé, ezen belül hogyan veszem rá a telepítőt, hogy lássa az SSD-t.
(#69826) samujózsi: Tudok angolul, telepítettem már Debiant, arról megy a melóhelyen a fájlszerver, egy másikról meg egy több telephelyes backup cron+rsync-kel, központi monitorozóval, stb. Szóval értem én a dörgést, csak a dual boot most itt homály. A Debian netinstall nem tud live-ként indulni. Egy live linux szerintem 100%, hogy látná az SSD-t.
-
samujózsi
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Hát láttam már rossz helyre írt jeszót megjelenni a logban, meg akár egy usernév vagy e-mail is lehet érzékeny adat.
És nem a hellyel van gondom, hanem az automatizált felküldéssel.
Jobb azt textbe küldeni, átfutni rajta és csak akkor felrakni valami megosztóra, ha biztosan nincs benne semmi oyan, ami nem tartozik a publikumra. -
samujózsi
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
A journald.conf Storage paraméternél az auto csak akkor jó, ha létezik a /var/log/journal könyvtár (vagy ha eltértél a defaulttól, akkor amit megadtál a journalna)
De mi a bánatos lóizé az az ix.io???
A doksiját is megnéztem, de így sem értem...Szerk: ah... kezdem sejteni... amit kap, azt bemásolja az ix.io szerverére és onnan bármikor lekérhető a visszakapott URI segítségével. Azért ilyesmit automatizáltan... nem biztos, hogy jó ötlet, mert bármikor lehet érzékeny adat is a logokban...
-
J.C.G.
aktív tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Első körben ha már.... Kellemes Ünnepeket mindenkinek.
Igen be van kapcsolva.
Ez a xinput meg nem települ. De amúgy se tudom hol lesz az a forrás fájl ahol létre kéne hoznom azt a futtatható fájlt (na ez is jó).
qler@qler-System-Product-Name:~/Letöltések/xinput-gui-0.3.1$ sudo python3 setup.py install
[sudo] qler jelszava:
Traceback (most recent call last):
File "setup.py", line 2, in <module>
from setuptools import setup
ModuleNotFoundError: No module named 'setuptools'
qler@qler-System-Product-Name:~/Letöltések/xinput-gui-0.3.1 -
J.C.G.
aktív tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Egyre biztosabb vagyok benne én is. Kipróbáltam Operát, Vivaldit és a Thort is, mind lassú kivéve a Chromiumot. Van valami beállítási lehetőség amit nem találtam meg?
Az egér és érintőtáblánál nem találok semmit a görgetés sebességének növelésére.
Még az este beállítottam a javaslatodra, de nálam jobb gombra a gyorsmenün kívül semmi nem történik. Az egerem egy Giggabyte M6800(#69756)zoltanz (#69757) fecsu
Köszönöm!
Beállítottam ez utóbbit is és semmi változás. -
J.C.G.
aktív tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Igen ellenőriztem újraindítás után. Most pedig minden true ahogy írtad. Azért is bosszantó ez, mert 8-9 pörgetés a görgőn mire leérek az oldal aljára, míg chromiumban ez 3 mozdulat. Csak összehasonlítás miatt írtam ezt le. Tudom van auto scroll amit használok is, de ha a cikkeket akarom gyorsan átnézni, olyankor így használom.
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
[Linux] Firefox OpenGL kompozittállásának bekapcsolása
Csak megkérdem, hogy fenti leírás beállításánál le is ellenőrizted a Firefox újraindítása után, hogy az openGL-t használja-e a basic helyett?
(óvatosan kérdeztem, remélem nem sértő, mert minap is kaptam emiatt nagybetűstől ejnye-bejnyét)
-
J.C.G.
aktív tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Köszönöm. Átállítottam, de igazából nekem nem szaggatott semmi. A gondom a lassú scrollozással van. Míg chromiumon ha hirtelen görgetek, akkor lendületesen pörög lefele vagy felfele az oldal. Firefox meg mint a nagyapám, szépen komótosan meg, meg áll. Már telepítettem a böngészőbe egy scrollanywhere nevű progit amivel elméletileg beállítható. Feltoltam maximumra, de így se szalad lefele az oldal
(#69748)Sinkapeter
Igen ezt találtam én is, meg valami scriptet amit telepítenem kéne?
-
samujózsi
senior tag
-
moleculez
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Persze a teljes képet még meg lehet közelíteni másik két irányból: mennyire emberbarát lett a UI a konszumer appok esetében: egy 6 éves, aki alig egy hónapja olvas folyékonyan, átlátja a workflowt, kurzor, tab switch, google keresés, kijelölés (mert betűtípussal is játszik).
Másik meg hogy a kölykök úgy nőnek fel, hogy a "vérükben van" a technológia. A legtermészetesebb, hogy megkérdi pl Sirit arról amit nem tud. Igazán most látjuk majd mit alkotott a tech világ az elmúlt ~20 évben. -
Aksomatic
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Igazából rájöttél, hogy miért az eOS tetszett meg
A többieknek köszönöm! Megnézem a LibreOfficet, külső eszköz egy HP 1010 nyomtató, meg pendrive van. Igazából az egyetemi dolgaimat gondoltam volna, hogy elég managelni a Linux is, de ahogy egyre többet olvasok látom hogy elég melós rendszer ez. -
-
-
olivera88
veterán
-
olivera88
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Hozzá adtam de nem sikerült telepíteni így sem. Valszeg nem jól adtam hozzá.
Mert úgyse találta.
Inkább csináltam egy BIOS frissítést, mivel az is frissíti a micro codet. Viszont hiába frissítettem, így se működik, a micro code frissítés nem írja már, hanem vmi BIOS hibát , de else tudtam rendesen olvasni olyan gyorsan elmegy.
Furcsa ez már. -
-
milan26
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Ok...Hol lehet beállítani rajta a partíciós sémát, mert én nem találtam benne anno sehol. Rufus még fel is dobja a helyes beállításokat magától, ha mégis rossz pendrive-ot csinálsz, bootoláskor kidobja a tippet. Rufushoz hasonló tudású és kezelhetőségű alternatíva egyelőre nincs Linuxon. Egy délutánon át szívtam amikor próbálkoztam, ha valami nem tetszik neki, kiabál és hibaüzeneteket dobál. Utána átbootoltam, és Rufussal gyerekjáték volt. Nem azt mondom, hogy nem lehet megoldani, de egyáltalán nem egyszerű.
Amúgy nem tudom mi értelme ennek a pöcsméregetésnek.
-
user112
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
libreoffice-l10n-hu_6.1.5-3+deb10u3_all.deb
Rákattintva függőségi hiba, sudo apt-get-el: nem található csomag.
(Win+D=menü, de a másik jó) -
growler
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Gondolom, többen ismerik már a "Geekbench"-et. [link]
Képet nyújt a CPU teljesítményéről. (Single-Core, Multi-Core)
Az 5-ös verzió - nem tudom milyen megfontolásból, az
i3-8100-as procit veszi etalonnak (1000-es értékkel)
A teszt eredményét ezt figyelembe véve kell szemlélni.
Ha lefutott a teszt, a végén ki ír egy URL-t - ezt kell bemásolni
a böngésző címsorába - hogy megtekinthető legyen az eredmény. -
peterattila
aktív tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Köszi, de ezzel az a bajom, hogy leírás szerint : /usr/local/sbin/minidlnad -f ~/.minidlna/minidlna.conf. Így viszont nekem nem indul el, az adott útvonalon nincs semmi. Akkor működik, ha sudo-val indítom, ezt pedig el akarom kerülni (ha az asszony bekapcsolja a gépet, mert filmet akar nézni, na Ő nem fog indítgatni, meg jelszavakat gépelni
. ) -
j.bravo
addikt
válasz
ubyegon2
üzenetére
9-10 éve még nem volt marhaság
a cikit úgy gondoltam hogy azóta még mindig az van fent - igaz hogy ebből kb két évet használtam heti 3-4 alkalommal, azóta előbb kb heti, aztán kétheti, egy, aztán évi 3-4 alkalommal volt bekapcsolva
(eleget ülök monitor előtt melóban, otthon már nincs kedvem; persze a drasztikus csökkenés akkor következett be amikor vettem okostelefont, 2011 végén)mindenkinek: Megpróbálom őket sorban, köszönöm!
-
-
róland
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Most hirtelen kellene egy hordozható számítógép szemináriumi dolgozatok megírásához. Nem akarok most mélyen belebonyolódni egy disztribúció beállításába sem. Legyen elérhető egy normális webböngésző és egy LibreOffice Writer.
(Korábban Ubuntu-t használtam azon a gépen, de vissza kellett térnem Windows 7-re, mert az Ubuntu alatt elfogyott az erő.)
Néztem az MXLinux-ot, tetszene is. Most ránéztem az ajánlott BunsenLabs-ra és ez is szimpatikusnak tűnik. De a Mint XFCE se tűnik rossznak.
Ezen három közül melyiket ajánlanátok?(Ugye az az atom N270-es CPU már PAE-s? Mert úgy látom ez lesz a következő választóvonal a Linux-ok telepítésénél.)
-
KTU
addikt
válasz
ubyegon2
üzenetére
Köszönöm hogy foglalkoztál vele.
Működik.
Lehet nálam is működött előtte is, csak mindenbe belekattintottam.De a kedvenc jelszókezelőmnél Keepass2, nem működik.
Itt bele kell kattintanom külön a fanézetbe, és külön a bejegyzésekbe is.
Tizenpár éve használom, majdnem 1MB adatbázissal, nem fogom lecserélni.(#69049) BoB:
Ez az!
Köszönöm működik a Keepass2-nél is. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2
üzenetére
A Firefox koránál fogva eredendően egyszálú program volt sok éven át, azóta is zajlik a többszálúra alakításának nem triviális feladata. Ennek egy állomása a webrenderer, amit már Rust nyelven írtak (az egy C++ leszármazott nyelv) pont a többszálúság miatt.
A jómunkásember rang meg a legfaszább dolog a PH!-n, csak a mai fiatalok már nem értik, mert nem tudják ki az a Fogarasi Árpád. Most h. éppen nem látszik itt a TG rang, engem annyira nem zavar.

Aweriot: Nem, a felület meg hasonlók kirajzolására használja a GPU-t. A Youtube videók lejátszását nem tudja jelenleg Linux alatt gyorsítani. Azt hiszem dolgoznak ezen jelenleg is.
-
moleculez
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
HP ProLiant ML110 G6. (2009)
Intel Pentium (2*2.8ghz)
1gb RAM
semmi VGA, vagy egyéb
--eddig--
de majd fejlesztem, csak így találtam. CentOS volt rajta, azt gyalultam, most Mint Cinnamon van rajta, egy gyors Google azt ajánlotta kezdésnek. Amúgy nem is olyan rossz, pedig az 1gb RAM nem túl izmos.Btw, valszeg ez az USB dongle halott, nem listázza sem a lsusb, sem mac alatt nem reagál. pedig 2 éve még használtam, működött.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
A kolléga arra céloz, hogy lövésünk sincs mit értesz azalatt ,hogy
1.: Ubuntu <> W10 között csak ubunturól tudom elérni a másik gépet.Vagyis ha leírnád, hogy a másik gép milyen oprendszert futtat, milyen protokollal, és milyen beállításokkal készült a megosztása. Vagyis egy többszörösen bővített eset/rendszer leírás esetén nem csak te tudnád a részleteket, amik ahhoz kellenek, hogy érdemben segíteni tudjunk.
(HDD: NTFS) W10-W10 között jelszó megadás kellett, mire erre rájöttem...
Hálózati megosztások esetén lényegtelen a fájlrendszer típusa. Ezek szerint a másik gépen W10 fut. Na ez már haladás! Akkor marad a mit és hogyan osztottál meg.
-
Pano
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Egyébként meggyőződésem, hogy egyes HW-ek bizonyos disztrókkal egyszerűen nem hajlandók kijönni.
Én a HP Probook 440 G3 notimmal vagyok így. Minden rohadt disztrónak van valami nyűgje és mindegyiket sokkal lassabbnak érzem, mint a Windowst. Messze nincs meg a simaság, még a böngészők is ótvar teljesítményt nyújtanak. Jó, egy i5-6200U nem egy desktop proci, de azért nem kéne ennyire szenvednie linux alatt.
Még egyelőre kitartok, de már régóta nyűglődöm ezzel és szerintem inkább fel fogom adni. Úgy néz ki be kell látnom, hogy erre a notira nem való linux. -
hentes555
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Igen, látom azokat a formátumokat, hogy pl van _ benne, de nem tudom, hogy mire nevezzem át, mi lenne jó ennek a Manjaronak. Van egy másik pendrive, az tökéletesen működik, MJRO1802 a neve. Megpróbáltam ezt MJRO1804-re is átnevezni, de nem megy.
Szerk.: Megint megformáztam Rufussal, direkt néztem, hogy alapból M1804-nek el is nevezi a pendrive-ot. Igaz, a win10 az írás után csak egy pár megás MISO_EFI meghajtónak látja, de ha berakom egy linuxos gépbe, akkor rendesen M1804 a neve.
-
bugizozi
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Sziasztok!
Bocsi, feltettem akkor, de most volt időm nyomkodni.
Barátságos tűnik elsőre, kicsit lassabb mint az Xfce, de elég könnyű beálligatni. A f.lux-ot sikerült így feltelepíten: [link]Ami kérdésem lenne:
1) Az egeremen oldalt is van gomb, ez a Windows-ban a vissza alapértelmezetten. Be lehet ezt valahogy üzemelni hogy itt is így működjön? Jelenleg nem csinál semmit.
2) "Az éjszakai mód benne van saját tárolóban, fel kell telepítened." Ezt nem találtam, de lehet rossz helyen néztem, tudnád kicsit pontosítani?

3) A sima Cisco VPN-t sikerült feltennem, a Cisco Anyconnect VPN-hez mit kell telepítenem? Egyszer már sikerült beüzemelnem, de nem írtam fel hogy hogyan, és most nem találom

4) Ha elindítom a rendszerfigyelőt akkor a CPU miért terhelt ~20% alapból? Ha berázom akkor "megnyugszik"
Köszönöm a válaszokat!

-
-
bugizozi
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek a válaszokat!
Azért próbálgattam a Debiant, mert fősulin ezt tanították és van némi rálátásom, bár ott csak parancssorból bütyköltük. (tudom, nem teljesen otthoni használatra van) Kipróbáltam az Ubuntu-t (alap telepítés) de azt sokkal lassabbnak éreztem mint a Debiant, illetve csomó számomra fölösleges dolgot feltelepít.
DE ha tudtok ajánlani olyan Linux kombót aminél Display Scaling és a Night Mode alapból benne van, akkor teszek vele egy kísérletet
Ha jól rémlik a KDE-ben benne van az éjszakai mód, de a képernyő skálázás az nincs, pedig az lenne a fontosabb.Köszönöm!

-
cigam
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
De akkor nem fog tudni hibernálódni. Ha már swap, akkor RAM méretű.
Ja... Hát nem hiszem hogy olyan sokszor menne bele az EFI-be, hogy átváltson legacy módba, de ez csak tipp a részemről.Írtam hogy hagyja rá a rendszerre, de ha mégis kézzel akarja összelegózni, azt kb. így kellene. Szerintem is pazarlás, de lassan nem is lehet kisebbet kapni

-
cigam
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nem a fáj, hanem a fénykép készítésének dátumát szeretné szerepeltetni a fájl dátumába.
Mivel a flickr-ről töltötte le őket, ki tudja milyen fájlné és létrehozási dátum szerepel benne. De jó ötlet, nekem is bevillant hogy többféle dátuma van egy fájlnak. Lehet elég annyi is... -
jackal79
aktív tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Szia!
Azt akartam csak megnézni, hogy a szerverekre milyen gyorsan kerülnek fel a frissítések. Általában olyat szoktam beállítani, ahol nincs több napos csúszás. Egy weboldalon le lehetett ellenőrizni, csak már nem találom.Lenne viszont még egy dolog.
A Grub-nál, hogy lehet beállítani az alapértelmezett Op rendszert, ugye jelenleg pár másodperc elteltével a Mint-et indítja el.Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - 15% AKCIÓ
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- PC Game Pass előfizetés
- BLACK FRIDAY! - Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával
- HP ZBook Fury G7 Intel Core i7-10850H Refurbished - Garancia
- LG NanoCell 43NANO763QA csere is érdekel (dobozával minden tarozéka meg van)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÁRI TÖLTŐK Macbook Magsafe 2 Budapest,/MPL/Foxpost
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Crosshair VIII Extreme alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

) elmélkednek a linuxról, attól az még a saját véleményük, értékrendjük szerinti szubjektív vélemény.
Elvitte a PH-s reklámcica?

. Bármi lehet. Múlt pénteken adtam fel a rendelést, azóta egy automata email jött, hogy megkapták a rendelést.
)
. )

CPT.Pirk