-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
lev258 #38804 üzenetére
Erre gondolsz biztosan, de fórumtársunkat az egyszerű megoldások nem foglalkoztatják:
(#38805) inf3rno
panelen jobb katt és ott a panelbeállítások-ra kattintasz
vagy a Rendszerbeállításokban a Panel ikon is oda visz, ez egy abszolút kezdőknek is készült disztró, ne úgy próbáld a beállításokat eszközölni, mint egy programozó!Én különben végig azt hittem, hogy a docky paneljéről van szó!
-
Sonja
nagyúr
válasz
lev258 #38785 üzenetére
Nem emlékszek, hogy hozzányúltam volna ilyesmihez.
Továbbra is 3.13.0-55-lowlatency a kernel, az biztos.
Itt az összes fontosabb log file-om, talán valaki ki tud belőle bogarászni valamit. Nem igazán értem, hogy egyszer jól elindul, egyszer meg nem.
-
Sonja
nagyúr
válasz
lev258 #38779 üzenetére
Próbáltam keresgélni, végül ennyit találtam:
[ 1.699532] nvidia: module license 'NVIDIA' taints kernel.
[ 1.708324] nvidia: module verification failed: signature and/or required key missing - tainting kernel
[ 1.748443] Modules linked in: xt_hl ip6t_rt nf_conntrack_ipv6 intel_rapl(+) nf_defrag_ipv6 x86_pkg_temp_thermal intel_powerclamp coretemp ipt_REJECT eeepc_wmi xt_LOG asus_wmi mxm_wmi kvm_intel sparse_keymap kvm xt_limit nvidia(POX+) xt_tcpudp xt_addrtype crct10dif_pclmul crc32_pclmul nf_conntrack_ipv4 nf_defrag_ipv4 ghash_clmulni_intel xt_conntrack aesni_intel aes_x86_64 lrw gf128mul ip6table_filter glue_helper ablk_helper ip6_tables cryptd nf_conntrack_netbios_ns nf_conntrack_broadcast serio_raw nf_nat_ftp nf_nat snd_hda_codec_realtek nf_conntrack_ftp nf_conntrack snd_seq_midi snd_seq_midi_event iptable_filter ip_tables snd_hda_intel(+) x_tables snd_hda_codec snd_rawmidi snd_hwdep drm snd_seq snd_pcm snd_seq_device snd_page_alloc snd_timer snd video soundcore lpc_ich mac_hid mei_me shpchp mei wmi parport_pc ppdev lp parport e1000e ahci psmouse ptp libahci pps_core
[ 1.748448] CPU: 2 PID: 683 Comm: nvidia-persiste Tainted: P OX 3.13.0-55-lowlatency #94-Ubuntu
[ 1.748528] [<ffffffffa0879cc7>] nvidia_open+0x467/0x930 [nvidia]
[ 1.748575] [<ffffffffa0884c09>] nvidia_frontend_open+0x49/0xa0 [nvidia]
[ 1.748625] note: nvidia-persiste[683] exited with preempt_count 1Ahogy nézem, ez teljesen normális eszerint!
(#38780) spammer: A cache-t is üríteni szoktam.
-
King Unique
titán
válasz
lev258 #38763 üzenetére
Ezek a faragások csak apró finomhangolások, de olyan szintre sosem fog eljutni, mint itteni xy pehelykönnyű DE, mert eleve kicsit más kategória a kettő erőforrásigénye, így erről kár is elmélkedni. De az pozitívum, hogy Vista óta nem emelkedett és annak volt már egy-néhány éve és hardverek is fejlődtek azóta nem kicsit.
Lehet ezeknél van kamu boot, másiknál eleve nincs az alap telepítésben sok program az indítómenüben, nincs fent (külső) aktívan futó AV, ami tovább lassítaná. Mert ezeket beizzítva, már ott is akár a sebesség rovására mehet.(#38764) colomb2: ezt nem próbáltam, mert nálam több rendszernél első dolgom mindig kikapcsolni, különben szomorú smiley-t dob. Az Ext2Fsd programot felrakva meg simán kezeli az Ext4-et, sőt USB 3.0-án néhány tesztnél még kicsit nagyobb értékeket is sikerült elérni, mint a gyári NTFS-nél...
-
agy73p
senior tag
válasz
lev258 #38733 üzenetére
Ehhez ti jobban értetek, én csak ugatom a témát, de örömmel olvasom.
És reggel óta Vladi hozzászólásán röhögök. Nagyon telibe trafálta!
-
-
Lathronos
őstag
válasz
lev258 #38695 üzenetére
Itt olvastam a 4.0 kernelről többek között, de az önjavítást összekevertem az újraindítást nem igénylő kernelfrissítéssel.
Ez a funkció talán majd a 6.0-ban lesz elérhető ha addigra kifejlesztik a mesterséges intelligenciát. De akkor lehet, hogy atomot kapunk tőle az arcunkba, mert szerinte az emberiség lesz minden hibának a forrása. Ismerős apokaliptikus vízió?
-
xors
senior tag
válasz
lev258 #38607 üzenetére
Köszi, egy kicsit még nyomoznom kellett hozzá, de rájöttem mi volt a gond. MBR -ről GPT -re kellett állítanom a lemezt és úgy már látta jól a linux, és tudtam tovább partícionálni is. Szerencsére a Mini Tool Partition Wizard ügyes volt, még az adataim is megmaradtak rajta
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lev258 #38666 üzenetére
Hát ha az nvidia-340 a zárt, akkor annál maradt a parancs végrehajtása után is. Legalábbis a driver manager szerint, ami nem igazán tudom mit csinál azon kívül, hogy kiírja, hogy mi a vga driver. Az ember azt várná, hogy azért alaplap, stb... drivereket is felsorol, nem is beszélve a wifi kártya driveréről.
Egyelőre most egy ideje nem fagyott le, úgyhogy lehet, hogy megjavult a driver cserétől. Gépeltem txt fájlba, ott viszont nagyon belassult az előbb, szóval teljesen mégsincs minden rendben. Azért mégsem olyan egyszerű felszórni ezt a Mint-et, mint ahogy reklámozzák.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lev258 #38658 üzenetére
Hmm mégiscsak van nouveau a syslogban, olyan mintha próbálná kitalálni, hogy milyen rendszeren van. Fura.
Aug 4 15:15:26 inf3rno-pc kernel: [ 1022.912003] nouveau E[ PGRAPH][0000:01:00.0] PGRAPH TLB flush idle timeout fail
Aug 4 15:15:26 inf3rno-pc kernel: [ 1022.912003] nouveau E[ PGRAPH][0000:01:00.0] PGRAPH_STATUS : 0x00b00003 BUSY DISPATCH TPC_PROP TPC_TEX TPC_MP
Aug 4 15:15:26 inf3rno-pc kernel: [ 1022.912003] nouveau E[ PGRAPH][0000:01:00.0] PGRAPH_VSTATUS0: 0x00000000
Aug 4 15:15:26 inf3rno-pc kernel: [ 1022.912003] nouveau E[ PGRAPH][0000:01:00.0] PGRAPH_VSTATUS1: 0x00005068 TPC_TEX
Aug 4 15:15:26 inf3rno-pc kernel: [ 1022.912003] nouveau E[ PGRAPH][0000:01:00.0] PGRAPH_VSTATUS2: 0x00000000
Aug 4 15:15:26 inf3rno-pc kernel: [ 1022.912003] nouveau E[ PGRAPH][0000:01:00.0] vm flush timeout
Aug 4 15:15:26 inf3rno-pc kernel: [ 1026.908691] [sched_delayed] sched: RT throttling activated
Aug 4 15:15:30 inf3rno-pc kernel: [ 1026.915140] nouveau E[ PGRAPH][0000:01:00.0] PGRAPH TLB flush idle timeout fail
Aug 4 15:15:30 inf3rno-pc kernel: [ 1026.915140] nouveau E[ PGRAPH][0000:01:00.0] PGRAPH_STATUS : 0x00b00003 BUSY DISPATCH TPC_PROP TPC_TEX TPC_MP
Aug 4 15:15:30 inf3rno-pc kernel: [ 1026.915140] nouveau E[ PGRAPH][0000:01:00.0] PGRAPH_VSTATUS0: 0x00000000
Aug 4 15:15:30 inf3rno-pc kernel: [ 1026.915140] nouveau E[ PGRAPH][0000:01:00.0] PGRAPH_VSTATUS1: 0x00005068 TPC_TEX
Aug 4 15:15:30 inf3rno-pc kernel: [ 1026.915140] nouveau E[ PGRAPH][0000:01:00.0] PGRAPH_VSTATUS2: 0x00000000
Aug 4 15:15:30 inf3rno-pc kernel: [ 1026.915140] nouveau E[ PGRAPH][0000:01:00.0] vm flush timeout -
inf3rno
nagyúr
válasz
lev258 #38658 üzenetére
Nem. Viszont most sokadszorra már nem tudtam átlépni. Olyan, hogy először belassul, és másodpercenként mozog egy kicsi a kurzor, utána meg teljesen megfagy minden. Nekem először a / mappába rakta a zip-et, onnan kicsomagoltam az iso-t az asztalra, és felszórtam usb-re. Ezek szerint ez tök felesleges volt, és van valami beépített boot feature, aminek csak oda kell másolni az iso-t?
Egyelőre nem jöttem rá hogyan tudnám a konzol tartalmát exportálni fájlba, de hasznos lenne gondolom. A tail -f amit írnak, de nálam az semmit nem csinált a fájllal. Csak megnyitott valami context-et, ami ctrl+c-vel lehet bezárni. Fura.
Amúgy a boot is fura, megsem próbált pendrive-ról bootolni, amíg nem húztam ki az ssd-t. Hiába állítottam be bios-ban, hogy a dvd meg az usb feljebb legyen prioritásban.
Néha úgy fagy le, hogy újra is indul, néha úgy, hogy resetelni kell.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lev258 #38656 üzenetére
Ja át tudok, valami ilyesmit ír, hogy "vm flush timeout" meg hogy "PGRAPH TLB flush idle timeut fail". A syslogban egyelőre nem találtam semmit ezzel kapcsolatban, de csak átfutottam. Hogyan tudnám a konzolba írt dolgokat fájlba menteni, hogy meg tudjam osztani?
Próbáltam memtest86+-t rátenni USB-re mintstick-el, de nem bootol be róla. Lehet, hogy amiatt, mert x64 a proci, de valahogy kétlem.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lev258 #38654 üzenetére
Hát a memória ugyanaz, mint eddig, kingston, sosem volt vele gond (6 év alatt). A memória használat fagyás előtt is stabilan 20% körül maradt, nem hiszem, hogy a swap hiánya okozná. Esetleg egy memória tesztet lefuttatok rajta.
A driverre legutóbb azt írta, hogy 3.40 ajánlott, és az is van fent. De ránézek majd újra.
Logokat melyiket nézzem, és mit keressek?
-
erhas01
tag
válasz
lev258 #38556 üzenetére
Fejlemény!
Tudok felhasználót és neki jelszavat létrehozni, csoportba tenni, csatolni. Megjelenik a cseng szövegdoboz.mount -rw -o remount /
sudo useradd cseng -m -s /bin/bash
passwd cseng
enter new unix password: valami
retype new unix password: valami
passwd: password update succesfully
adduser username sudoeddig jutottam
adduser username admin
ez a parancs már nem működikexit
rebootcolomb2
tty-n
Nekem minden új, holnap este elolvasom. Mi ez? Hogy kell?
Ctrl+Alt+F1
Ctrl+Alt+F2 -
erhas01
tag
válasz
lev258 #38556 üzenetére
A példánál maradva:
useradd username -m -s /bin/bashElső sor beírása után:
useradd cseng -m -s /bin/bash
Eredmény:
useradd: cannot lock /etc/passwd; try again laterNem próbálkoztam tovább a folytatással, lehet, hogy kellene?
A saját régi felhasználónevemre: alredy exists a válasz. -
lolka1980
aktív tag
válasz
lev258 #38556 üzenetére
igy tortent a dolog:
mint@mint ~ $ sudo dd if=/dev/zero of=/dev/sda iflag=nocache oflag=direct bs=4096
dd: error writing ‘/dev/sda’: No space left on device
19537687+0 records in
19537686+0 records out
80026361856 bytes (80 GB) copied, 3928.74 s, 20.4 MB/s
mint@mint ~ $Akkor ezt mar vehetem biztosnak?
-
erhas01
tag
-
-
herdsman12
őstag
válasz
lev258 #38469 üzenetére
Régebben leszedtem a Chromiumot, mert nagyon lassú volt, most megpróbálnám újra használni, de a régi mappák törlésén elakadtam.
Remélem jól kerestem:root@eee901:/home/ggy# find / -name chromium
/usr/lib/chromium
/home/ggy/.config/chromium
/home/ggy/.cache/chromiumAz rm -d nem törli, mert nem üres.
Az alábbi lenne a jó parancs a törléshez?
rm -rf /usr/lib/chromium /home/ggy/.config/chromium /home/ggy/.cache/chromium
-
olivera88
veterán
-
bandee0817
tag
válasz
lev258 #38166 üzenetére
hát nem tudom, nem volt grafikus felület, nem tudtam visszaállítani, így letöröltem teljesen
aztán beleestem a hibába hogy elfeledkeztem a grubról, nem indult el a windows se
de sikerült megoldani live cd-vel
majd máskor még nekiesek egyszer. még annyi kérdésem lenne hogy ami miatt a grubot elfelejtettem először visszaállítani, de utána sikerült és elindult, lehet olyan hogy esetleg a win alatt teljesítményben történt negatív változás?
-
bandee0817
tag
válasz
lev258 #38146 üzenetére
Általánosságban már felfedeztem. Játékra valóban, meg mezei felhasználásra, zene, film, netezés, azonban mint rendszerrel is ismerkedni akarok, megismerni mélyebben úgy unblock az egész linuxot, mint pl egy hálózat üzrmeltetői szakember vagy mint egy pro linux user. Szakmán anno tanultam linuxot de rég volt és nem is használtam azóta, nem kellett. De szeretnék ebben is naprakész lenni, windows meg os x megvan minden napjaimban, libux hiányzik. Szóval összegezve mezei használaton és játékon kívül magát a rendszert is használni, tanulmányozni szeretném, ehhez kell egy stabil rendszer. Steam os-en azért gondolkodtam el csak mivel azt mondták korábban hogy debiant tegyek fel (erre utána rá kontráztak hogy inkább mint), viszont eddigi utána járásom szerint a steam os is debian alapon van így gondolom nagyrészt ugyanaz és a driveres támogatások is hátha jobbak lennének steam os alatt
azt hiszem a lényeget sikerült elmondani
-
SATA_boy
csendes tag
válasz
lev258 #38119 üzenetére
VirtualBox-ban is van 3D gyorsítás. Ráadásul hangod is lesz, nem úgy, mint esetleg VMWare alatt. Nemrég jelent meg a VirtualBox 5.0-ás verziója, az már az USB 3.0-át is támogatja.
-
Freel
tag
válasz
lev258 #38112 üzenetére
A 'sudo get-edid'-re ezt kaptam:
"This is read-edid version 3.0.2. Prepare for some fun.
Attempting to use i2c interface
Looks like no busses have an EDID. Sorry!
Attempting to use the classical VBE interfacePerforming real mode VBE call
Interrupt 0x10 ax=0x4f00 bx=0x0 cx=0x0
Function supported
Call successfulVBE version 300
VBE string at 0x11100 "NVIDIA"VBE/DDC service about to be called
Report DDC capabilitiesPerforming real mode VBE call
Interrupt 0x10 ax=0x4f15 bx=0x0 cx=0x0
Function supported
Call successfulMonitor and video card combination does not support DDC1 transfers
Monitor and video card combination does not support DDC2 transfers
0 seconds per 128 byte EDID block transfer
Screen is not blanked during DDC transferReading next EDID block
VBE/DDC service about to be called
Read EDIDPerforming real mode VBE call
Interrupt 0x10 ax=0x4f15 bx=0x1 cx=0x0
Function supported
Call failedThe EDID data should not be trusted as the VBE call failed
Error: output block unchanged
I'm sorry nothing was successful. Maybe try some other arguments
if you played with them, or send an email to Matthew Kern <pyrophobicman@gmail.com>."Ha ez Neked mond valamit...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lev258 #38086 üzenetére
Most az áprilisi driver van fent nálunk Chakrán, de reméljük hamar cserélik az ehavira, mert nem megy vele a Steam alatt a 3D, holott minden másban megy.
Amúgy a Unigine teszteket még nem futtattam végig az áprilisi driveren, de a decemberi driver alul maradt a Valeyben a nyílt driverrel szemben néhány fps-el.ivana: sajnos nem. HD7770-en, 5450-en és R7 250x-en is ilyen a zárt driver. Tegyél ki egy teljesítmény mérőt (pl. az új KDE tartalmaz ilyet alapból), azzal lehet nézni, hogy miként tartja a driver a képkocka / másodperc számot.
-
oncsi
őstag
válasz
lev258 #38045 üzenetére
Peppertmint 4 20130611 -i386
Azért van köze, mert Live-ként angolul van, és live rendszerről akartam a nyelvet váltani, telepíteni
Ha rögtön telepitésként inditóm, kiválasztom a nyelvet, úgy jó. De! Nem megy tovább a partició beállitásánál. Nem látja a HDD-t. A live alatt a fájkezelő viszont igen. Erre most ubi-val particináltam rendesen, meg van rajta 60 GB particinálatlan rész is. Tanácstalan vagyok... -
Gyb001
senior tag
válasz
lev258 #38035 üzenetére
Sajnos nem működik. De azért kösz.
Van esetleg esély arra hogy parallel poron keresztül valami ilyesmivel működne? -
-PLevi-
senior tag
válasz
lev258 #38039 üzenetére
Akkor rosszul tudtam...
Igen, Ctrl+Alt+F1...F6-ra jön be a karakteres felület (F7-tel visszavált grafikusra), de most hiába nyomkodom, nem reagál rá, még a kurzor ("_") sem villog.
(#38041) spammer
Az a baj, hogy semmire sem reagál a rendszer, nincs karakteres felület sem, még előtte befagy egy "_" karakterrel a bal felső sarokban. -
-PLevi-
senior tag
válasz
lev258 #38035 üzenetére
ADSL, külön van a modem és router, utóbbitól kapja a netet a gép kábelen.
(#38036) CPT.Pirk
Köszönöm, az interfész beállítása után van net!sudo apt-get -f install-ra hibát dobott,de
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade megoldotta. Ezek után már nem volt szükség a sudo apt-get -f install-ra.(#38037) spammer
Köszi, de szokásomhoz híven miután eltávolítottam a Minitube-ot, kiadtam a sudo apt-get autoremove és sudo apt-get clean parancsokat.-----
Miután végzett a frissítés újraindítottam a gépet, továbbra is a karakteres felületre bootol, de semmi "életjelet" nem ad, be van fagyva az egész...
Mindössze egy "_"-jel van a képernyő bal felső sarkában és semmit sem tudok vele kezdeni.
Miközben futott a frissítés, eszembe jutott valami. Még 7-es Debiant telepítettem, viszont karakteres felületen már 8-as számmal találkoztam, de előtte biztosan nem futtattam sudo apt-get dist-upgrade-et, csak sima upgrade-et. Belenéztem a sources.list tartalmába és ott továbbra is wheezy szerepelt mindenhol...
-
herdsman12
őstag
válasz
lev258 #37822 üzenetére
Már nem is tudom, mi volt, lehet az sda-t próbáltam kinyírni, most újra megpróbáltam:
root@eee901:/home/ggy# fdisk /dev/sdb
Welcome to fdisk (util-linux 2.25.2).
Changes will remain in memory only, until you decide to write them.
Be careful before using the write command.
fdisk: cannot open /dev/sdb: Írásvédett fájlrendszerszerk:
Megpróbáltam, de így se megy.fdisk /dev/sdb1
Welcome to fdisk (util-linux 2.25.2).
Changes will remain in memory only, until you decide to write them.
Be careful before using the write command.
Command (m for help): d
No partition is defined yet!
Could not delete partition 11(#37823) bob.zxr
root@eee901:/home/ggy# dd if=/dev/null of=/dev/sdb1
0+0 beolvasott rekord
0+0 kiírt rekord
0 bájt (0 B) másolva, 0,00259649 mp, 0,0 kB/sRendelek egy másik kártyát, de jöhetnek még ötletek a javításra.
-
King Unique
titán
válasz
lev258 #37827 üzenetére
Azt, amire írtam.
Csak azt, hogy melyik kernel verziótól (2.6.x? GPT) kezdve tudta az OS natívan kezelni az ekkora háttértárakat sima adatpartícióként, illetve bootolni róla. Ha jól veszem ki utóbbihoz nem kell UEFI sem Linux esetén. Ennél világosabban nem tudom hogyan fogalmazhatnék? -
King Unique
titán
válasz
lev258 #37825 üzenetére
Ezt már én is nézegettem, de sok leírás, sokfajta infó kering a neten, ezért is kérdeztem meg itt, hátha vki pontosan tudja.
Hogy jön ide memóriakezelés? Arról volt szó, hogy Linuxnál nincs olyan megkötés, mint Windowsnál, hogy ekkoráról bootolni csak 64 bites rendszerről és UEFI-vel lehet. Adatpartíció más, az müxik 32 bitesnél is.
Meg a 8.04-es Ubuntuban 2.6.24-es kernel volt [link], de GPT támogatásra egyik helyen 2.6.35-öt írtak, máshol meg 3.4.0, vagy mittomén. Ezért zavaró néha a sok netes infó... -
herdsman12
őstag
válasz
lev258 #37796 üzenetére
Megpróbáltam, de nem sikerült:
...
Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sdb1 * 2048 61407231 61405184 29,3G c W95 FAT32 (LBA)
...
No partition is defined yet!
Could not delete partition 11Csak saccolom, hogy az a 11 az sdb1 "c" Id-je lenne.
Mondhatnám, hogy szándékos a root terminal, de nem igaz, Jessie valamiért így alakította, én meg nem akarok sudoers szakértő lenni, így biztos nem piszkál bele senki.
(#37797) King Unique
8.1 alatt, Lemezkezelő még kifogástalannak látta, nem nyomtam semmire, mikor TC-el néztem, akkor lefagyott (eddig vagy 5x, többet már nem próbálom).
XP külső particiónáló (EaseUS) hozzá se kezdett, mert írásvédett.
Topikba benéztem, hasonló problémára nem reagált senki, csak a sebességteszt programokra és a hamis kártyákra izgulnak.(#37798) ubyegon2
SDFormatter ránézett és közölte, hogy ez egy írásvédett kártya.
Pöcök, kártyaolvasó, foglalat minden verzióban kipróbálva, eredmény nulla.Köszönöm az ötleteket.
A napos oldalt nézve, örülök, hogy nem vesztek el az adatok és szerencse, hogy már nem garis. Adatokkal teli nem küldeném vissza. -
King Unique
titán
válasz
lev258 #37774 üzenetére
Jól leírtad.
Az elsőnél ráadásul, se az MS, se más szoftvergyártó nem tud mit kezdeni a helyzettel, mert a hackerek fényévekkel előttük járnak, illetve a lakosságra BSA-hoz hasonló szervet ráküldeni is értelmetlen, mert sokan nem tudnák kifizetni a bírságot és mehetne mki közmunkára, vagy más helyre...
Másodiknál, az évek alatt kialakult szokások, bizony nagy úr, illetve az adott platform gyártó támogatottsága is meghatározó.
Harmadik még a marketing, ami megint nagyon fontos, mert abban az MS és az Apple klasszisokkal jobb, igaz jóval nagyobb lehetőségeik vannak rá.(#37782) jimmy399: ha nagyobb lenne a részesedése, több natív vírus lenne arra is.
Amúgy nem tudom mennyire hatékony ez a ClamAV, de én Mint alatt az ESET cuccát használom. Az nagyon baba, igaz nem ingyéé van, de lehet hozzá potyázni folyamatosan x hónapos regisztrálós kódokat, ha vki akar, szal free módon lehet használni. -
rii
nagyúr
válasz
lev258 #37790 üzenetére
emiatt a kva skype miatt szívok már 3 hete ... win-re is próbáltam feltenni ... kaptam végre egyet jó verziot ... elindítom ... hát nem update-lte magát a r.hadék? el se indult többé ... leszedni meg nem lehet hagyományos módon ....
a hétvégén megin megpóbálom feltolni USB-ről a Fenyő-től kapott antix 15 -öt ...
abban már rendbe vannak hozva ezek a dolgok .... -
rii
nagyúr
válasz
lev258 #37612 üzenetére
ha terminalba írom be, hogy: "/usr/bin/pulseaudio", akkor a program elindul, de nem adja vissza a prompt-ot ...
ha a skype-ot is el akarom indítani, akkor másik terminal ablak kell ...
ha beteszem a /etc/rc.local-ba a " /usr/bin/pulseaudio"-t, és a következő sor a "/usr/bin/skype" lenne, akkor a skype is elindul?
-
herdsman12
őstag
válasz
lev258 #37783 üzenetére
Egyszerűen csinálnám, de fogalmam sincs, hogy mit kellene, az sdb lenne az alany.
root@eee901:/# lsblk
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sda 8:0 0 29,8G 0 disk
├─sda1 8:1 0 28G 0 part /
└─sda2 8:2 0 1,9G 0 part [SWAP]
sdb 8:16 1 29,3G 1 disk
└─sdb1 8:17 1 29,3G 1 part /media/ggy/6261-0905cfdisk nem látja:
Disk: /dev/sda
Size: 29,8 GiB, 32017047552 bytes, 62533296 sectors
Label: dos, identifier: 0xff68ce7d
Device Boot Start End Sectors Size Id Type
>> /dev/sda1 * 2048 58595327 58593280 28G 83 Linux
/dev/sda2 58595328 62531583 3936256 1,9G 82 Linux swap / Solaris -
jimmy399
senior tag
válasz
lev258 #37774 üzenetére
Igen, igazad van. Igen, a linux használata ahogy írtad, nem jelent más használatot, de maga az érzés, hogy egy olyan rendszeren vagyok, ami kevesek gépén fut, és relatíve kevesen használnak, és kb úgy építem fel a rendszert, ahogy tetszik, azért egész jó érzés
Nomeg egy relatíve kis közösséghez tartozni is.
spammer#37775 :
Akkor mondhatni nekem is eljött a Linux Desktop éve
Bár dualboot van, ha kell esetleg Win, már a játékok miatt is.
Iscariah #37776:
Igen, nekem speciel nincs is feltelepítve clamav, bár tény, hogy linuxra is vannak vírusok, de azért kb nagyságrendekkel kevesebbek, mint Windows-ra.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
lev258 #37774 üzenetére
Egyetértek.
Továbbá, a tömegeknek készült termék általában szar > mivel nem a minőség a szempont, hanem a mennyiség > tehét minél nagyobb tömegek elérése – nagy számok törvénye alapján.
Ha pedig átjön a hozzá nem értő, windózos közönség (értsd pl. aki pánikba esik egy hibaüzenet láttán, amiből annyit képes átadni hogy "kiírt valamit a gép"), akkor az nem vet túl szép jövőt a linux közösség számára.
Jelenleg 1-2% körül van a desktopon linuxot használók globális száma ami régóta stagnál, a már millió féle disztró ellenére. Ha szerencsénk van, akkor ez már így is marad.Amint túl nagy figyelmet kap a platform és nagy népszerűségnek is örvend, egyre jobban elszaporodnak az ide készített kártevők, és lehet majd 0-24 vírusirtózni, meg iptables mélyismeretét tanulgatni (utóbbi mondjuk egyébként sem ártana). Ebből meg köszi, nem kérünk.
-
apszi
őstag
válasz
lev258 #37733 üzenetére
(#37731) ubyegon2 : És az alábbiak természetesen neked is szólnak, és mindenkinek aki eddig segített, lásd pl. King Unique kollégát
Nos, elolvastam a kézikönyvet (hasznos olvasmány volt, le is mentettem), telepítettem az ajánlott VGA drivert, megtaláltam a grafikus kezelőfelületen a hangot, és tessék, minden megy MINT A PARANCSOLAT, ahogy ezt fentebb már írtam is,...de most már tényleg...ja, és még valami...ez KUUUVA GYORS...gondolok itt pl. a netes böngészgetésre, meg úgy az egészre. Nagyon úgy érzem, hogy ez több lesz mint egy szimpla alternatív rendszer...ez szerelem első installálásra...TETSZIIIIIIIK!!!!
Egyszóval gyerekek, köszönök MINDEEEEENT!Mára zárom soraimat innen a Linux Mint böngészőjéből, további szép éjszakát mindekinek!!!
KöszIII!!!Ui.: Azért volt egy gyors mem teszt is...minden hibátlan
-
gery2123
őstag
válasz
lev258 #37705 üzenetére
Szerintem még azzal se nagyon kell.
Nekem meg az a bajom, hogy nem tudom mit kéne használni. Se distro se desktop felület.
Debian gnome jó, de valahogy mégse az igazi. Fedora gnome szar nekem a touchpad nagyon érzékeny akár mit is csinálok.
Xfce nem nagyon jön be olyan ideje múlt.cinnamon jó de mégis váltok róla. Mate nem az én világom megint.
KDE lehet teszek egy próbát, aztán ha nem jön be lehet megpróbálok egy xfce. -
gery2123
őstag
válasz
lev258 #37702 üzenetére
Szerintem nem oszt vagy szoroz az ssd-nek, hogy rajta van a swap vagy nincs. Év sokáig használtam úgy, hogy ott volt, (sajnos az a gép elkelt a mostaniba pedig hdd van)
De semmi baja nem volt. Kicsit túl van lihegve ez az ssd kimeles. Az eltolás legyen jó, és a trim menjen. 8 GB RAM mellett meg hozzá se fog nyúlni a rendszer a swaphoz. -
King Unique
titán
válasz
lev258 #37690 üzenetére
Magyarán vsz a kiírásnál ronthatott el vmit, vagy maga a pen hibás, mert ha már tud róla bootolni a gép, akkor ilyen hibát elvileg nem szabadna dobnia?
(#37691) apszi: ha Windows alól hozod létre, akkor Win32 Disk Imager, vagy Rufus javasolt. Sőt nálam pl. előbbi a Zorin OS-t nem is tudta rendesen kírni, be sem sem bootolt, csak a Rufus volt képes rá.
Pendrive-ok ellenőrzésére nem is tudom milyen spec program van, én csak a Check Flash nevűt ismerem Windowsra. -
TAKÍÍ
tag
válasz
lev258 #37660 üzenetére
Gyorsan akkor még fojtatom a "sztori. (King Unique) Igen így már majdnem minden világos.
1)Ugyebár ilyenkor betölt a Grub rendszerindító és ki kell választani, mit akarok és ENTR. Persze apámnak ez se tetszik már annyira. Nem akarja a bootlolást mindig ezzel kezdeni.
Szerinte azt be lehet állítani a "GRub ban", hogy csak a Linux induljon mindig. Aztán a Linuxból meg ki lehet úgy lépni, hogy a Win bootoljon, sőt majd még Win alól is kilépek/újraindítom úgy, hogy a Linux bootoljon. (mert hát valahogy vissza kell jutni a Linuxba.) Tehát lehet van Grub csak valahogy "automatizált". ÉS Op rendszer alatt beállítom mit tölt be. Létezik-e ilyen mágia? (kezdőszinten) Vagy ez totál egyszerű és evidens, csak még én nem lattam ilyet?2) Linux alatt elvileg Driver problem nem lenne, mert ugye ott a Linux megoldja. Ha Linuxból 64 Win ből 32 biteset rakok föl, abból nem elsz "kavar"? Vagy inkább mind két rendszer azonos "Bit-ű"
legyen?
3)Konkretizáljuk: Melyiket tegyem? Asszem régen a Quiana volt fenn. Most akkor jöhet a 17.1 Rebbeca Cinnamon? Nem emlékszem már a Grafikus felületekre, hogy jön sorba?Xface, KDE, Mate, Cinnamon? Én úgy emlékeztem, mintha a Cinnamon felett lett volna még valami grafikusabb/szebb. Arra gondolok, hogy msot itt az új gép, ami bírja a terhelést, gondoltam erre rá tenném ha van. Viszont a Linux maradna Mint, csak a csomagolás változna.
4) USB 3 Portról lehet Bootolni. (persze a hozzá megfelelő USB val) Vagy maradjak a hagyomáynos USB 2 nél? UEFI s bios? Boot sorrendem gondolom itt is kell állítani. (JA a Wint DVD ről telepítettem és semmit se állítottam a BIOS on)
-
apszi
őstag
válasz
lev258 #37662 üzenetére
Ha nem akarok hibernálni, akkor is hasznos a swap, vagy akkor felesleges?
(#37663) agy73p: Használt ő már régen linuxot, nem teljesen láma...na ok, egy picit, a másik verziója pedig az, hogy marad a hyper gyors XP-je. Mondtam már én is neki, hogy ne mindenféle kikukázott masinát vegyen, hanem egyszer egy normálisat, de nem igazán akar rá költeni, ezekkel meg csak szivola van...de hát ő tudja.
-
-
válasz
lev258 #37321 üzenetére
Igen a grub.cfg-ben való turkálásnak valóban annyi hátránya van, hogy csak követező update-grubig lesz aktív, az etc/default/grub fájlban végzett módosítások (pl hány mp-ig látszon, felbontás, hanyadik elem legyen a default) vagy a grub.d-ben levő bootsorrend beállítás viszont végeleges marad, viszont sajnos ez nem mindig elég minden beállításhoz és muszáj a cfg-hez is nyúlni.
-
King Unique
titán
válasz
lev258 #37259 üzenetére
Aha értem, azért köszönöm.
Nem tetszik a KDE, vagy mi vele a gond?
Sokan írták itt a korábban, hogy így, meg úgy a KDE, most is látszik a nagysága stb. Van benne vmi, mert messze a legtestreszabhatóbb felület és ezáltal nagyon kényelmes is. A Cinnamon tetszik még, meg az eOS Pantheon, a többi (Mate, Xfce, LXDE, + a még kisebb erőforrás igényűek) nekem túl fapadosak és a beállítási lehetőségek is korlátozottak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Milyen monitort vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- SSD kibeszélő
- Gyúrósok ide!
- Autós topik
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Íme az új Android Auto!
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo ThinkPad T14 Gen 4 üzleti notebook - i7 1360P 24GB DDR5 RAM 512GB SSD Iris Xe W11
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged