- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Yettel topik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- iPhone topik
- Apple Watch
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Telekom mobilszolgáltatások
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
growler
őstag
válasz
lev258 #47781 üzenetére
Úgy tűnik igazad van. Én is kipróbáltam, terminálból telepítettem valamit, és utána
ott voltak a fájlok az archivesben...sőt még egy leállítás / indítás után is.
(pedig nekem tiszta szokott lenni az archives - ilyen szempontból.)
A "sudo apt-get clean" viszont törli őket. -
Balion
senior tag
-
Zahze
csendes tag
válasz
lev258 #47709 üzenetére
Amikor a cairo dock-ot felraktam, és beállítottam akkor még a cinnamon menü is úgy működött ahogy kell, igazából akkor vettem észre hogy ilyen lett a menü miután az fstab-ba beleírtam hogy automatikusan csatolja fel a másik HDD-t is a /home alá. Nem tudom hogy ez a művelet mennyiben függhet össze a menü-vel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lev258 #47621 üzenetére
Igen, a 4.8-ra sem lesz kész, már én is emlékszem. 1.17.4-es Xorg és 4.5.7-es kernel van most Chakrán. Javasoltam korábban nekik, hogy addig meg kellene tartani így a dolgokat, amíg a GPU-PRO dolog le nem zajlik, különben a Catalyst felhasználókat kézzel kell átrakni a nyílt driverre, ami gondokat okozhat. Akkor is ha ők csinálják, meg akkor is ha a csomagkezelő.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lev258 #47619 üzenetére
Még nem. A GPU-PRO jelenleg még nincs kész, csak a GCN1.2 és újabb kártyákhoz használható. A 4.8-as kerneltől vagy az után várható a teljes GCN széria támogatása, addig mi akiknek korábbi Radeon kártyája van, vagy a nyílt drivert használjuk, vagy a Catalystet, amíg kernel / xorg kötődései megengedik.
Valamint az új iso elkészítése parkolópályán van jelenleg, így nincs is benne még az új driver. Azt hiszem a csomagok között ott van, ha valaki használni szeretné.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
lev258
veterán
válasz
lev258 #47509 üzenetére
Másképp fogalmazva.
Amikor én kiírok egy 64 bites telepítőt, még nem kell tudnom, hogy azt majd legacy vagy UEFI telepítésre használom. Mindkettőre lehet. Továbbá, legacy telepítést vélasztva is használhatok GPT partíciós táblát a merevlemezen.
Tehát maga a telepítő megfelelő arra, hogy univerzálisan használd. Úgy van elkészítve és ISO-ba csomagolva. Nem annak a szoftvernek kellene meghatároznia, amivel az ember pendrive-ra, CD-re, DVD-re teszi azt. Ezek szerint Windows-on meg van bonyolítva a dolog. -
válasz
lev258 #47504 üzenetére
Hát valami nem oké... bejön a grub ott kiválasztom a live módot és semmi......
Azt ne mond már, hogy semmi köze a telepítőnek, hogy milyen particiós tábla lesz a gépen. ha így lenne akkor miért lehet / kell kiválasztani telepítő készítés előtt, hogy milyen particiós tábla szerint készítse? -
-
jaja1981
addikt
válasz
lev258 #47300 üzenetére
Köszi, kipróbálom.
Nincs tipikus fájlnév.
Van ahol csak annyi, hogy picture001*, de van olyan is, hogy marcika meggyet eszik a fán a szép tavaszi napsütésben*.Szóval teljesen kész az egész.
És hogy csináljam? Letöltök valami Linux-ot, pendrive, elindítom, belépek a mappába és ott hol futtassam a parancsot?
-
lev258
veterán
válasz
lev258 #47299 üzenetére
Próbáld meg kiadni ezt a parancsot valamely mappában:
rename -v "s/\*//g" *
Minden szóköznek és karakternek jelentősége van.
Elvileg az adott mappában minden fájlnévből kiszedi a * karaktert. Az almappákon belül nem hat, mindig csak az adott mappa közvetlen tartalmára.
Terminálban a cd parancs segítségével tudsz mappát váltani (pl. cd Letöltések). -
-
-
mrhitoshi
veterán
válasz
lev258 #47178 üzenetére
Aha, ezt a leírást már nézegettem, de az elsődleges problémám, hogy melyik disztrót válasszam.
Nem tudom, hogy mi futna el jól ezen a tabon, illetve mely disztróknak milyenek a driveres támogatottságuk, mennyire tudják kezelni a tabot.Az ubuntu egész jónak tűnik, csak nem tudom, hogy mennyire hardver igényes.
-
mzx
senior tag
válasz
lev258 #47127 üzenetére
Igen, köszönöm az ötletet, épp ezen tanakodtam én is, hogy live cd... de több ötletem jelenleg nincs. Köszi mindenkinek, akinek még lesz ötlete.
Egyébként ha live alól menni fog a "problémás" gépen, abból milyen következtetés vonható le? Hogy szoftveresen valami "átállítódott" a telepitett linuxmint-en?
Hibás torrent file tud okozni ilyen fura viselkedést? Tegnapelott kivételesen egy ilyet találtam, gyanus webldalon, valami scifi film torrent volt.
Egyébként a
/etc/network/interfaces
-en belül a beállítás most is, évek óta is ugyanaz:auto lo
iface lo inet loopback -
Sinisi
senior tag
válasz
lev258 #47121 üzenetére
Rendben, nem piszkálom a partíciós részeket (EFI/GPT) főleg mert végeredményben sikerült feltelepíteni és a boot menüben választható a Win és a Mint is és elindul mindkettő. A problémám jelenleg az, hogy nem sikerült a "valami más" menüponton keresztül (manuálisan) telepíteni, ennél a lépéskörnél írta ki azt, hogy a telepítés összeomlott... és a telepítést már újraindítás nélkül el sem tudtam indítani...
Azt a lépést választva, hogy telepedjen a win mellé a linux felment a Mint DE! jól elálíttotta a partíciós táblákat, azaz hozott létre magának újakat... -
Sinisi
senior tag
válasz
lev258 #47091 üzenetére
Az Ubuntu fent van pendriveon mert a routerre ráakasztottam egy külső vinyót ext4 (transmissionhoz) amit nem látok Win alol és az adatok az időszakos kezeléséhez jól bevált. Valójában ez adta az ötletet, hogy lehet, hogy ha nem is térek át nem árt ha fent van egy ilyen rendszer a gépen mivel sokkal gyorsabbnak találtam az alapvető alkalmazásokat...
-
-
válasz
lev258 #46938 üzenetére
Igaz, miért nem jutott eszmbe
...,
de mondjuk amikor eszembe jutott, nem voltam biztos benne, hogy ha csak úgy betöltöm, akkor is menni fog (pedig kéne neki)Az USB DVB vevők mindig elég hülyén működtek.
@Cpt. Pirk : Sosem voltam jóban ezzel a frissebb kernel felpakolással, mert valami macerát mindig okozott. Bár mostanában már nincs olyon hadver a gépemben, amihez mókolni kellett volna, így valószínű menne...
Ja, meg ez egy 14-es Kubuntu, amivel lepróbáltam a tunert, az egy 16-os L volt.
Köszi amúgy, meglátom, mi lesz
-
lev258
veterán
válasz
lev258 #46799 üzenetére
Igen, annak a telepítése egyáltalán nem egyszerű.
Elvileg tudod frissíteni a rendszert Terminálon keresztül (a Frissítéskezelőben csak hónapok múlva jelenik meg az opció). Csak ilyenkor fontos, hogy az adatokról legyen mentés, mert előfordulhatnak problémák is a frissítés során. -
rup1u5
nagyúr
válasz
lev258 #46797 üzenetére
Nem próbálgatom. A laptopomon már régóta Linuxot használok. Azelőtt Linux mint volt sokáig és most már egy éve kb ez az ubuntu mate 64bit. Mindig azt teszem fel ami hosszú ideig támogatott. Nem értem hogy lett belőle 15.10.....és most ezért nem lehet normális NV drivert tenni rá?
Most leszedtem ezt:
NVIDIA-Linux-x86_64-361.45.11.run
de fogalmam sincs hogyan kell installálni....wines ember vagyok. Ami nem megy dupla klikkel az már nekem fejfájást okoz.(#46799) lev258
És frissíteni valahogy nem lehet 16-osra? -
rup1u5
nagyúr
válasz
lev258 #46793 üzenetére
Igen. Az adatlapomon lévő gépbe tettem bele. Sikerült működésre bírni ahogy írtad. Bootnál F11-el ki tudom választani, hogy melyik SSDről szeretnék bootolni. Látja az ubuntu rendesen mind a 12 szálat, x-fi-t, gtx-et is, egyedül a monitorom felbontását nem ismeri fel. NV driver fölment de 1366*768-nál följebb nem akar menni.
-
petersonal
tag
válasz
lev258 #46780 üzenetére
Szia sajnos a külső hdd már le lett húzva a szerverről, smbn winfos alól 100 megás hálón átgyömöszöltem amit kellett, de ráment a napom...(azt sem értem, hogy úgy miért ment) Az elérési útvonalban igen sajnos voltak ékezetek, és elég hosszúak voltak, viszont olyan mennyiségű hiba volt, hogy egyesével nem lehetett ezeket mind átnevezgetni. Hát egy hibás útvonalra sajnos konkrét példát nem tudok mutatni már így visszamenőleg, sry, csak gondoltam hátha találkozott valaki már ilyennel, mert googli mutatott jó pár találatot de megoldást nem nagyon találtam az angol fórumokban ...
-
-
lanszelot
addikt
válasz
lev258 #46701 üzenetére
Az általad leírt akkor igaz, ha valaki nem tudja hogyan kell telepíteni.
Én windows mellé is raktam már linuxot, és nem nyúlt a rendszerhez, törlése után jól működött a windows.
Mac gépek esetében képtelenség az efi -be bele, vagy rá írni /ezért biztonságos/, ezért van külön alapból, és ezért jó olyanoknak az alma akik semmit se konyítanak az ilyen dolgokhoz, mert nem tudják kukára vágni.
Sőt, windows mellé hackintost is raktam, és annak törlése sem okozott problémát.Amúgy meg kukoltam ismét az indítást, semmilyen hibát nem ír. A terminal jól működik. Szerintem valahogy meg lehetne oldani az időzítést /nem értek hozzá, nem okoskodok, csak teória/
-
lanszelot
addikt
válasz
lev258 #46699 üzenetére
Másképpen nem lehet mac-et indítani. Ha minden a pandrive-on lenne, akkor nem lehetne elindítani a linuxot.
Ezt az almának köszönhetem.
Az hogy elindul, arra bármelyik gép képes, csak úgy kell beállítani, hogy indítsa el az oprendszert.
pl cd-n nem talál rendszert, induljon hdd-ről, ha ott sincs, nézze a másik hdd-t. Mivel a grub saját particiót hozott létre, így egyszerűen átugrik az efi particióra, ami az osx-et indítja. -
King Unique
titán
válasz
lev258 #46668 üzenetére
Ezt eleve nem értem... a 16.04-ben a 4.4-es kernel az alapértelmezett. Hogyan / minek töröljem, mit rakjak fel helyette, netán 3.19-est? Illetve írtam is, hogy a MATE szintén 4.4.0-22-es kernellel teljesen ok, de a Kubuntu 16.04 is, amiben 4.4.0-21-es van. Szerintem ez lehet inkább valami Ubuntu bug, vagy nem?
Új fiókot elvileg tudnék létrehozni a rendszerbeállításoknál, de nem vagyok benne biztos, hogy megoldaná a problémát. Itt vsz valami komolyabb hibáról lehet szó.Azért köszönöm!
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Sweet.tv - internetes TV
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Suzuki topik
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Hálózati / IP kamera
- Nintendo Switch 2
- Építő/felújító topik
- Revolut
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B85M Pro4 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- LENOVO ThinkBook 13s - 13.3" FullHD IPS - i5-10210U - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Intel Core 2 Quad Q9550 2.83GHz LGA775 Processzor
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged