-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
lev258 #52751 üzenetére
Tényleg! Az hogy a fenébe került úgy oda!? Köszi, így már OK!
~ $ glxinfo|grep OpenGL
OpenGL vendor string: X.Org
OpenGL renderer string: Gallium 0.4
.....(rájöttem már, a copypaste-nél szerintem lemaradt az L és utólag írtam be)
Nekem így volt elmentve a parancs, de legalább ma is tanultam valamit, sajna ezt a parancsot csak elmentésből tudom bemásolni, mert ezt a függőleges vonalat képtelen vagyok mindig megtalálni a billentyűmön.
(#52754) colomb2
Sose bírtam ezeket a kéz szenzitív beírásokat.
ne ird el/ -i kapcoslo grepnek.
-
csiki_92
aktív tag
válasz
lev258 #52538 üzenetére
Sikerült feltelepíteni, viszont szegény gépen annyira lassú még ez is...
Valami lightweight disztró kéne. Linux Lite tetszik, nem tudod esetleg, hogy a 3.4-es verziónak meddig tart a supportja? A következő verzióig? Vagy ameddig az Ubuntu 16.04-nek? Vagy inkább legyen Lubuntu? Annak biztosan még 4 évig...
-
csiki_92
aktív tag
válasz
lev258 #52536 üzenetére
Rendben, délután, estefelé megpróbálom úgy is. Ugyanitt: múlt héten a saját HP Elitebook 9470m típusú laptopmra szerettem volna openSUSE Tumbleweed-t telepíteni, de több órányi próbálkozás után sem sikerült. Előtte Fedora volt rajta, most Kubuntu 16.04, azok gond nélkül működnek, de a suse sehogy sem akart. Valamit esetleg másképp kell csinálni a suse-val?
-
csiki_92
aktív tag
válasz
lev258 #52530 üzenetére
Jókat kérdezel, én többnyire csak a gépre szoktam bízni a dolgokat.
Lehet másra gondolsz, de a pendrive-on van EFI mappa, a telepítést pedig teljesen a gépre szoktam bízni, a "Merevlemez törlése, rendszer telepítése" opciót választva.
Lehet, hogy én vagyok a béna, de asztali gépeknél még sose volt ilyen gond.
-
válasz
lev258 #52507 üzenetére
do-release-upgrade
frissítési parancson agyaltam és rájöttem, miért idegen ez nekem! Mint-en ilyen már jó ideje nincs! Fenébe, tényleg sűrűbben kéne használnom az Ubuntukat, mindig csak felrakom-lecserélem, soha nem tapasztalom meg a frissítés mikéntjét.Érdekes ez az írás se említi a
do-release-upgrade
-etapt-get dist-upgrade
A rendszerszintű frissítések letöltése és telepítése.
Az apt-get dist-upgrade annyival több, mint a sima apt-get upgrade, hogy akkor is frissíti csomagokat, ha a művelet plusz csomagok telepítését, vagy már telepítettek eltávolítását igényli.
Ezért alkalmas például kernelfrissítésre, vagy (CODE)kiadásfrissítésre(/CODE), de ez utóbbit magától nem lépi meg, csak ha az új tárolók fel vannak véve.Nem csoda, ha megzavarja a kezdőket ez a nem túl egyértelmű helyzet.
-
-
Flowtation
őstag
válasz
lev258 #52429 üzenetére
Érte. Nos EZ alapján telepítettem, először beállítottam a sources.list-et, aztán felraktam a 3 csomagot: firmware-linux-nonfree libgl1-mesa-dri xserver-xorg-video-ati
Restart után már nem volt gond az asztali effektusok beállításnál, simán működik az opengl 3.1. Azt milyen paranccsal tudom ellenőrizni, hogy milyen verziójú driver van fent?Annyi a kínom, hogy most a hozzászólást nem látom, csak alig, a betűszín majdnem fehér, de erre keresek mindjárt megoldást.
-
Flowtation
őstag
válasz
lev258 #52424 üzenetére
Azokat már mind végigpróbáltam. Sajnos egyik sem segített. Igaz ki nem léptem, csak alkalmaztam a beállítást.
(#52423) Lacc:
Nincs nagy igényem. Ha nem jön össze a vlc, akkor keresek mást, gondolom azért, majdcsak lesz. Egyéb dolog meg nincs, egyelőre legalábbis. az asszony csak böngészni szokott, otthon én is jellemzően, játékra pl abszolúte nincs idő. Ha nagyon kell valami munka, mondjuk valami irodai dolog, abba meg beletanulok.
-
-
-
-
hódmaci
senior tag
válasz
lev258 #52299 üzenetére
-Windows gyorsíndítás:
Gyors rendszerindítás bekapcsolása: pipa kivéve.
-Telepítés menete
WIn10 alapból gyárilag a gépen,letöltöttem a linuxmint-et x64 azután pendrive,onnan boot majd értelemszerűen.
Viszont nem ajánlotta föl hogy a win mellé települjön ezért zsugorítottam a c-n majd oda telepít linux.
A grubnál alapon hagytam vagyis az a SSD volt kiválasztva ami a gépben van.
-EFI.
hmm ---biztos van benne. -
mckay
aktív tag
válasz
lev258 #52280 üzenetére
Természetesen próbáltam az update-et.
De hát nem editáltam bele semmilyen Win partícióra utaló konfigot, így értelemszerűen nem lett ilyen update után sem.Hanem nagy-nagy bocsánatot kell kérnem.
Igazatok van, ez talán GPT merevlemez!
És talán EFI-bootolás van!Ugyanis miután felülcsaptam az MBR-t (win pe-re bootolva) egy kis fixmbr-rel, és visszakaptam a az amúgy jogtiszta Windowsomat, és telepítettem az EasyBCD progit, hogy azt a bootloadert használva tegyem elérhetővé a Linuxot (nem, nem csináltam még ilyent, de hát mi értelme lenne a programban ennek a lehetőségnek, ha nem tudna ilyent?...), nos, meglepődve tapasztaltam, hogy szürke minden szerkesztési lehetőségem. Azannyja!
Mivel beleültettétek a bogarat a fülembe, hogy talán EFI-ről van szó, megnéztem a biost, és bakker, ott tényleg nem az van, hogy LEGACY vagy EFI, hanem LEGACY FIRST vagy EFI FIRST, és ez nem az, amit az ember megszokott.
Szerintem hiába választottam a Legacy first értéket, az a nyavalyás Win10 telepítő GPT lemezt csinált, és EFI-boothoz állította be. És ezen a laptop egy kicsit sem akadt fent, megpróbálta a Legacy-t először, nem sikerült, sebaj, gyorsan restartolt, és EFI módrjára simán betöltötte a Windows-t.
Így utólag tulképp igen, érdekes is, hogy indításnál kétszer jelenik meg a Lenovo logó, és talán ez a magyarázat.Mivel át kellett adnom a laptopot, így további próbálkozásokra, vagy EFI-hez való GRUB-ról olvasásra nem maradt idő.
Nagyon köszi azért a hozzászólásokat!Ha lesz még ilyen munkám, hogy egy laptop tutira csak OpenOffice-hoz és Firefox-hoz kell, akkor teszek majd megint Linux-próbát, hátha akkor sikeresebben abszolválom az első ismerkedést.
-
Bferibörs
addikt
válasz
lev258 #52267 üzenetére
igen persze , úgy próbálgattam ,sajna nem jó egyikkel sem
nekem is a u.mate jött be e legjobban, a mint, sima ubuntu nem , de mindegyikkel ugyan ezek a gondok megvoltak
ha emlékszel régebben másik topikban beszélgettünk erről, adtál ötleteket is de sajnos nem jött be, nem változott a helyzet
-
-
Bferibörs
addikt
válasz
lev258 #52118 üzenetére
most nézem, hogy a két pingvin alatt más-más név van.
majd kérdezek ha eljutok odáig.
(#52122) vargalex
nem lehet,hogy a sok frissítés oda pakolja be magát,már mint a letöltés ?
Nem gond az újra telepítés , gondolom ez ahogy most van nem a legjobb.
Egyenlőre ismerkedek a linuxal a laptopon amin fent van , felhasználói szintig szertnék eljutni ,nem szeretnék "varázsolni" .Beállítom,működik, a lelkébe azt hiszem nem tudnék belenézni
ahhoz már öreg vagyok.
(#52121) Frawly
hétvégén biztosan nem így fogom telepíteni, megpróbálom újra rakni mert abból is tanulhatok, el vagyok vele ha rá tudom szánni az időt
-
ArthurShelby
addikt
válasz
lev258 #52081 üzenetére
Bus 001 Device 006: ID 2001:ab00 D-Link Corp.
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 002: ID 08ff:2580 AuthenTec, Inc. AES2501 Fingerprint Sensor
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub -
válasz
lev258 #52047 üzenetére
Már amelyikből kimaradt.
......
Beállítás: libglapi-mesa:amd64 (1:17.0.2-0~x~padoka0) ...
Beállítás: libglapi-mesa:i386 (1:17.0.2-0~x~padoka0) ...
Beállítás: libgles1-mesa:amd64 (1:17.0.2-0~x~padoka0) ...
Beállítás: libgles2-mesa:amd64 (1:17.0.2-0~x~padoka0) ...
Beállítás: libgl1-mesa-glx:i386 (1:17.0.2-0~x~padoka0) ...
Beállítás: libgl1-mesa-glx:amd64 (1:17.0.2-0~x~padoka0) ...
........
Beállítás: libegl1-mesa-drivers:amd64 (1:17.0.2-0~x~padoka0) ...
........
Beállítás: libxatracker2:amd64 (1:17.0.2-0~x~padoka0) ... -
Frawly
veterán
válasz
lev258 #51819 üzenetére
A Win10 olyan 23MB-tot foglal, a másik 49MB Linux kernel initramfs image egy aktuális, és egy fallback, meg egy vmlinuz loader. Persze initramfs a titkosítás miatt kell, akinél ez nincs, annak kevesebb tárhely is elég az EFI-partíción. Egyébként nem értem, hogy az UEFI-vel miért szívnak olyan sokan, miért utálják, nekem jobban bejön, mint a hagyományos BIOS. Szerintem hasznos, hogy lehet EFI-partíciót használni, és cserébe nem kell minden OS-nek külön bootpartíció, meg nem kell GRUB-bal szenvedni.
-
válasz
lev258 #51740 üzenetére
Mint 17.x volt rajta, hw-ek ugyanezek, semmi nem változott, csak ritkán használtam, ugyanaz az Adata SP920 SSD volt, mint amivel először kezdett vacakolni, bár akkorra már frissítettem, de a pontos verziókra nem emlékszem.
Biosokat nem szoktam piszkálni, az SSD-n Win még nem volt.
Most otthagytam a laptopot, kb 20 perce az a szürke képernyő van és forog a ventije az acpi=force opcióval bootolt.
Az a baj, hogy a nomodeset esetén a Cinnamon csak csökkentett módban fut. Amúgy azzal is leállt már.
Ezen a laptopon lehet, hogy csak Win tudna már futni?
-
válasz
lev258 #51738 üzenetére
A legdühítőbb, hogy épp nyár közepén a 40 fokban használtam napokig vidéken, akkor minden OK volt. A bios-on már én is gondolkodom, de ahogy látom, csak Win alól lehet frissíteni vgy az archwikiben írt módon "brick" címszóval, nem túl szimpi.
Eddig miért működött, csak azt nem értem. Megpróbálom a 2.5-ös HDD-t megreperálni, hogy tudjak ráapplikálni valami Wint a bios miatt, bár ma a hátam közepére se hiányzik egy Win telepítés...
-
válasz
lev258 #51734 üzenetére
Az a baj, hogy csak live-ban próbálom, mert olyan hamar leáll a venti, hogy nincs értelme elkezdeni a telepítést.
Egyébként sincs még benne a meghajtó, azt most próbálom helyrehozni.17.1 boot-tal egyik usb portnál el sem indult a venti, másiknál elindult, de még ment a venti és beállt a világos szürke képernyő, semmire sem reagál. Fura, hogy ennél szürke lett, az XFCE-nél zöldes, a 18.1 Cinnamonnál meg sötétszürke, mindnek az alapszínével fagy le, ez jelent valamit.
-
válasz
lev258 #51732 üzenetére
Most, hogy mondod, lehet, hogy az volt rajta, nem a 17.3, amivel az előbb próbáltam.
Debian live-val is megnéztem, nolapic opcióval nem láttam, hogy kiírná ezt: unsupported pm cap regs version, de pár perc múlva mégis csak leállt a venti.Köszi neked is a tippet, leszedem a 17.1-et, közben próbálgatom az archwikis ötleteket, bár ezt a
acpi_osi=Linux
-ot már próbálgattam.Az Archwiki is kétféleképpen írja szerencsére, van úgy, hogy a Linux szó van " " között és van olyan, hogy az egész sor így: "quiet splash acpi_osi=Linux"
Most a 17.1-ben reménykedem.
Volt már Manjaro is, hogy ne csak Debian és Ubuntu alapok legyenek. Minden ugyanaz volt.
-
válasz
lev258 #51723 üzenetére
Valóban, ez meg nekem nem tünt fel. Egyébként az Ubuntu honlapján elég jól lehet tájékozódni, hogy mit érdemes letölteni? Nekem már ez nem jön át, mert meg tudom állapítani, hogy melyek az LTS verziók.
Az is igaz, hogy az Ubuntus topikban biztosan kiderülne, mit kell/érdemes kezdőknek telepíteni. Talán a honlapon a legújabb kerül a kezük ügyébe először....
Megnéztem és nem annyira informálja az abszolút kezdőket arról, hogy a 16.10 igazából egy tesztelőknek szánt nem stabil verzió.
-
válasz
lev258 #51720 üzenetére
nekem viszont 3-4 ora utan kovetkezett be.
Nekem az a gondom ezzel, hogy nem induláskor írta ki azt a sort fórumtársunk gépe!
A grafikus felület eltűnése és az a kiírt sor nem biztos, hogy ez esetben túl szoros összefüggésben van egyébként azzal a sorrán bootkor tényleg semmi gond nem lenne.
(#51717) gergobaby
Remélem az Összefoglalóban lévő SSD-s írásokat átfutottad és a bennük lévő ellenőrző parancsokat lefuttattad!
-
God Vazzeg
veterán
válasz
lev258 #51672 üzenetére
Éééértem.. Hm, az ember azt gondolná LTS-LTS aztán kiderül egyik nem olyan mint a másik, stb.. Nem sok rálátásom van, pár éve már csak mint cinnamon van, mert egyszerűen unalmasan tökéletes, és nekem ez kell, bekapcsolom, és működjön. Biztos öregszem..
Persze én is személyre szabom, témázom, stb, de ezen felül nem baxogatom
-
válasz
lev258 #51657 üzenetére
De hát nekem is a sima alap volt fent, nem a hwe. A .2 nem csak abban különbözik a .1-től, hogy tartalmazza az azóta megjelent frissítéseket/javításokat is?
A debian-al pöc-röff megy a rendszer. Ott még "csak" 3.16-nál jár a kernel, viszon a xorg a legfrissebb(?) 7.7-es.
-
-
válasz
lev258 #51650 üzenetére
Pedig semmi nem változott a HW-en, ugyanazt Dell D630-at használom évek óta. Alap intel chipset, semmi különleges HW, mind a linux mind a windows felismer mindent az utolsó csavarig, semmit nem kell(ett) bűvészkedni, hogy működjön.
Estére lecsuktam a laptop fedelet, mikor reggel kinyitottam:16.0.4.1 live-al nem jelentkezik a hiba.
spammer
Nem a linux desktop évét várom, hanem azt, hogy az évek óta pöc-röff működő rendszerbe ne "fejlesszenek" bele egy ekkora hibát. Nem hiszem el, hogy a stabil ágban egy ekkora ordas hiba legyen (hónapokig javítatlanul).Hogyan használjam/ajánljam bátran a linux-ot, ha az egyik legnagyobb disztibúció-ba is olyan frissítések/változások jönnek, amik használhatatlanná teszik a gépet? Értemén hogy itt elsősorban olyanok vannak, akiknek ez a rendszer faragás a hobbijuk, de többeknek nem az.
-
válasz
lev258 #51648 üzenetére
4.4-el megszűnt a grafikus felület fagyogatása, de jött helyette másik gond. Az, ami a Fedora alatt. Eltűnt a GMA965 VGA, helyette a Gallium 0.4 on lvmpipe -ot ír, és nem natív felbontáson megy (1024x768).
Na erről a nyüglődésről beszélek(tamagocsi). Egy alap laptop esetében pöc-röff kellene működnie a rendszernek.
Ja, és persze köszönöm a segítséget!!!
-
válasz
lev258 #51645 üzenetére
Valóban "csak" 4.8.0-41 fut rajta, és már 4.10.2-nél jár a stabil ág. A következő ZZ is csak 4.9-nél jár.
Attól tartok, hogy ha kernelt frissítek, azzal elvágom a rendszer integritását. Pl. az áruházban található virtualbox-hoz tartozó kernel modul automatikusan frissül/igazodik, az ubuntu által kiadott új kernelhez. Ahhoz a kernel verzióhoz igazít mindent. Amikor másik kernelt használok, nekem kell biztosítani(fordítani) a hozzá tartozó kernel modulokat.Vagy elég a sudo add-apt-repository ppa:canonical-kernel-team/ppa parancsal felvenni az új kerel forrást? Ezt sem szeretném mert ott a figyelmeztetés:"IS NOT RECOMMENDED", vagyis nem ajánlják mindennapi munkavégzésre.
BoB
Fedora-nak is nekifutottam, de ott meg nem ment a natív felbontás. A grafikára azt írta: Gallium 0.4 on llvmpipe (LLVM 3.8, 128 bits).
(A Fedora topikban is írtam ezt a problémát, de nem érkezett reakció) Interneten pedig nem találtam választ arra, hogy merre induljak el a megoldás útján. -
válasz
lev258 #51639 üzenetére
Semmire
Mivel LTS párti vagyok, a 16.10-el nem próbáltam ki. 16.04.0 környékén még semmi baja nem volt, aztán frissült, és elromlott. Ezért is vadásztam a másik topikban a régebbi verzióra, amit akkor nem lehetett elérni, de közben rendbejött a http://old-releases.ubuntu.com/releases/ elérése.
A solus átal készített rendszerben is ilyen problémába futottam, ezért kizárnám a unity hibáját, inkább valahol mélyebben van. Persze visszatehetném az utolsó még működő verziót, és letilthatnám a frissítéseket, de akkor meg lemaradok a program/biztonsági frissítésekről. És arról a frissítésről is, ami a a hibámat korrigálja.
Az nem lehet hogy egy olyan régi(?) gép/VGA mint az enyém támogatottsága "lejár"? Kikerül a friss rendszereket támogató kiadásokból, ahogy a W10 esetén is régebbi chipsetekhez nem adnak ki friss drivert a gyártok. Nem lehet hogy ez történt a linux-os inteles driver csomaggal?Hasonló problémákat olvastam bug reportokban, de nem jutottam előre, sőt itt azzal zárják le, hogy "status: Incomplete → Expired"
Ha jól értem nincs kijavítva, de le is zárták, mert 60 napig nem szóltak hozzá? Ez finom fogalmazva is érzelmeket gerjeszt bennem. Ez alapján ubuntu alapokon nem lesz javítva, hacsak az általuk használt kernel/xorg/... készítők ki nem javítják.mefistofeles
Természetesen az "ész/inteligencia" nem neked szólt. -
-
válasz
lev258 #51561 üzenetére
Ettől féltem, noob kérdésként simán feltenném, hogy hol a manóba lehet ezen a gépen manuálisan váltani?
Ilyen kisalkalmazást találtam ez lenne a kézi váltó?
találtam közben ilyeneket is:
Az illesztőprogram kezelő csak 340-est ajánlott telepítésre, de synapticban van már 378-as is, szerintd azt felrakhatom?
NVIDIA GF117M - ez most milyen Geforce-nak felel meg? Ha nem 8-asnak, akkor bajban vagyok.
-
válasz
lev258 #51555 üzenetére
Köszi neked és a Kapitánynak is a gyorshelpet, megerősítettetek abban, amit gondoltam én is.
Értem. Akkor normál használatra bőven jó az Intel, ha mondjuk játszani akarnának a gépen, akkor kéne a prime.
Akkor nem fog játszani Linuxon.
Lehet, hogy felrakom rá a Win 8.1-et mentőötletként!
A mesa frissítést még megnézem, inkább nálam omoljon össze a rendszer, mint, hogy utána hívjon, hogy baj van!
Erre a gépre érdemes valami TLP szerű dolgot felrakni egyébként? Ahogy nézem, pár lapos böngészés 3- 3,5 óra akkuidőt mutat.
Ezek a driverek közötti váltások automatikusan mennek végbe, jól tudom? Akkor nagy baj nem lehet, ha felrakom az Nvidiás PPA-t is a mesa PPA mellett.
-
Merula Alba
tag
válasz
lev258 #51528 üzenetére
Szia.
Újra itt...
Átfutottam az Ubuntu frissítéseit újra, sikerült telepítenem mindent. Bár magam sem értem hogy ez alapból miért nem sikerült neki.....
A WIFI nem szkad meg, stabilan tartja a jelet. Bár a net stabil, de a felső sávban gyenge jelet jelez. Ezzel ne foglalkozzak?
A szaggatás is megoldódott, telepített magának egy Intel Atom (zárt) drivert, ezzel sokkal jobb már.
Viszont hang az továbbra sincs, mit lehet kezdeni ezzel a problémával?
Továbbá a Flash miért nem akar dolgozni, úgy telepítettem ahogyan azt a leírásban kéri. Parancssorral kellene? -
teleahocipöm
senior tag
válasz
lev258 #51530 üzenetére
A nyomtató egy HP DeskJet 3635. Persze müködik a wifi, droidos telefonról is és Win alól is nyomtat szkennel gond nélkül, csak a linux nem igazán fekszik neki, most már sikerült nyomtatni, de horror volt működésre bírni.
Ráadásul a mióta a nyomtatóval szenvedtem, azóta a rendszer is érezhetően lassabb, fagyogat. A chromium-ban 6 ablak van nyitva és majdnem 50%-os a -1,8 GB- ram használat vicc, a régi gépben össz 2 GB van és az is ment ennyire. Lehet túlzottak ez elvárásaim? -
Merula Alba
tag
válasz
lev258 #51526 üzenetére
Lubuntu letöltése elindult! Remélem ez megoldja a gondokat. Elméletileg ez jobban van optimalizálva gyengébb gépekre vagy/és az Intel Atom cuccokra!?
A noti nem nekem lesz, én rakom rendbe a netezős gépét az eggyik rokonnak. Nem vagyok elveszve teljesen Linux téren, de ilyen hibahegyre nem számítottam.
Xubuntu-t is érdemes kipróbálni szerinted?
Nincs komoly igény, szimplán netezésre kell nekik a noti. Flash, zene, videó.... -
Lacc
aktív tag
válasz
lev258 #51469 üzenetére
Igen, ebben lehet valami. Most nem jut eszembe, de azt tudom, hogy van valami új feature, ami a 16.04.2 telepítőben benne van, de a 16.04.1-ből hiányzott, és azt külön kell telepíteni, mert még frissítések útján sem érhető el.
Én erre az acpi ec ec started-re gyanakszom, láttam valahol, hogy ez arch linuxnál is előfordult. Itt is itt van egy például 6 hónapról. -
Lacc
aktív tag
válasz
lev258 #51467 üzenetére
Ezt már csak holnap, már kikapcsoltam azt a gépet, és készítem magam a kerti munkára
Amivel gond van, annál ma szedtem le a 16.04.2-es verziót. Feltelepítettem 19:00 fele, aztán úgy újraindítás, ugyanúgy lassú, akkor a szokásos apt-get update és apt-get upgrade parancsokat rányomtam, és azt mondta minden frissítve, elméletileg nincs ennél frissebb kivéve a 17.04-es béta.
A PC esetében a telepítő a 16.04.1-es verzió volt, de azt is updateltem a minap, de ha nem ma, akkor tegnap, szóval mindkettő elég ropogós.
USB 3-ra azért gondoltam, mert a laptopon csak az van, még a PC-n nincs USB 3-as port (olyan régi) -
Lacc
aktív tag
válasz
lev258 #51465 üzenetére
Amit írtam az a kettő rész:
0.180133 ACPI: EC: EC started
7.748938 ACPI: Interpreter enabled7.943794 ACPI: EC: EC started # igen, mégegyszer
16.379419 SCSI subsystem initalizedEz az a két nagy lyuk. Egymás után vannak a bejegyzésben, és ahogy most rákerestem a neten, ez egy USB 3-as probléma is lehet.
-
Lacc
aktív tag
válasz
lev258 #51462 üzenetére
Nem, semmi nem volt feljebb, az volt a teteje, a bal alsó sarokban látszik is hogy a felső 95%-ot mutatja, Pg down-nal plusz néhány sort mutatott (ami nano másodpercek voltak)
A vicces, hogy 8GB-os SWAP sem jelentett neki semmit sem, hátha az lett volna a megváltás.
Ami észrevehető, hogy nem jelenik meg egyből az Ubuntu felírat, ez eltérés a PC-hez képest, nagyon sokáig egy üres lilla képernyő van semmi tartalommal.
dmesg
21 és 26-ik másodperc között látom a Bluetooth-t, de azt kikapcsoltam, bár lehet le is kell valahogy tiltani.Látok egy ilyet:
0.180133 ACPI: EC: EC started
7.748938 ACPI: Interpreter enabled7.943794 ACPI: EC: EC started # igen, mégegyszer
16.379419 SCSI subsystem initalized -
Lacc
aktív tag
válasz
lev258 #51460 üzenetére
Összesen 64 sor van, ez az eleje. Lehet rosszul írtam le a lépeseket.
Grub2 -> Ubuntu kiválasztása -> enter -> lilla képernyő (20 másodpercig) -> megjelenik az ubuntu felirat (2 másodperc) -> betölt (látszik néhány parancs futása feketképernyőn) -> maradék idő.
Szerintem reális, amit írtam, mert úgy gondolom a parancs csak az ubuntu felirat utáni időt listázza, nem?
-
Lacc
aktív tag
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
lev258 #51412 üzenetére
Az Audacity-t raktam föl azon babráltam, hogy ne csak mikronfonról vegyen föl, hanem rendszer hangokat notin lejátszott filmnek csak a hangját, de ezt nem sikerült, pedig egy WinXP alatt ez tök egyszerű volt. Persze babráltam közben a hang be-kimenetekkel is és egyszer csak huss elszállt a hang és nem sikerült visszacsinálni.
Én nem értek hozzá, csak keresgéltem és ezt találtam: [link]
Gondolkodom is, hogy visszarakom, mert a hangerőt 100% fölé lehetett állítani. A némítás is egyszerűbb volt, csak attól tartok kibabrálok magammal.
-
Cyrin
addikt
válasz
lev258 #51379 üzenetére
ez az lenne? a dvd amit megpróbáltak lejátszani itteni régiókódos. azonkívül a második linkemnél lévő cikk, azt taglalja, hogy ha nem megy a libcss telepítésével, akkor kell régiókódot állítani.
azonkívül a másik linkelt oldal meg azt írja, hogy a libcss csomag segítségével lehetett másolni a dvd-ket és ezért szüntették be. -
King Unique
titán
-
Béka 3
tag
válasz
lev258 #51335 üzenetére
[original] na most innen leszedtem és lám csodát eltudtam indítani gpt formátumba a telepítést
-
Béka 3
tag
-
King Unique
titán
válasz
lev258 #51329 üzenetére
Ez a screenshot rajta az efi megnevezéssel nálam alapból megvan Mint / Ubuntu alatt egyaránt. Nyilván felismeri, hiszen a másik OS által már létre lett hozva az EFI partíció. Illetve egy lemezen csak 1 db ilyen partíció lehet. Persze meg lehet külön jelölni, ha annyira akarja valaki. De én azt mondom, hogy nálam enélkül is működött a telepítés UEFI-ben és indult a rendszer.
(#51328) Béka 3:
Ha a Windows UEFI boot szerint lett telepítve, akkor a Linuxot is aszerint kell! A telepítőt mivel és hogyan írtad ki? Egyébként nemrég erről is volt szó, valamint a fentebb linkelt leírásban a megfelelő boot eszköz kiválasztásáról. Az említett hibaüzenetet meg azért dobja, amit a Debian topikban is írtam. Eleve 64 bites telepítőt célszerű használni, illetve lehetőleg a nemzetközi változatot. Ugyanis a full magyar ISO-val néha szoktak problémák lenni. Nálad meg a screenshot alapján pont az lett letöltve...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Napi 1000 -ft tól elvihető RÉSZLETFIZETÉS BANKMENTES MSI Cyborg 15 A13VE
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- OLCSÓ MONITOROK
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest