- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- iPhone topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- VoLTE/VoWiFi
- Fotók, videók mobillal
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Honor 200 Pro - mobilportré
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Léteznek ultrabiztonságos számítógépek, így ismered meg: nincs fent az interneten, nem csatlakozik semmilyen hálózathoz, nincs benne semmilyen háttértár és nincs bekapcsolva sem.
Az, hogy egy rendszer mikor tekinthető biztonságosnak, sokmindentől függ. Felhasználó típusa, törvényi és compliance szükségletek - ezek mind-mind befolyásolják ezt, plusz a risk appetite szintén. Hol használják, milyen a környezet, amiben működnie kell - csupa-csupa tényezők, nincs one fits for all, különben mindenki azt használná.
-
urandom0
senior tag
Igen, így van ahogy írod. Vannak a nagyvilágban szerverek, amik tárolják a csomagokat, a hozzájuk tartozó indexfájlt, a kulcsokat, a cheksum fájlokat, stb. Itt van például az Ubuntu 22.10 egyik szervere: http://archive.ubuntu.com/ubuntu/
A pool könyvtárban ott vannak szépen a abc sorrendben a csomagok.
Azért, hogy a terhelés ne döntse be a szervert, vannak tükörszerverek. Az Ubuntu magyar tükörszervereinek listája (a végén a globális master szerverrel) itt van: http://mirrors.ubuntu.com/HU.txt
Magyarországon élő Ubuntu/Kubuntu/Lubuntu/Mint/stb felhasználóknak célszerű ezek közül választani egyet, és azt beállítani a csomagkezelő szerverének.Az OpenSuse Tumbleweed fő repószervere itt van: https://download.opensuse.org/tumbleweed/repo/oss/
Hogy milyen OpenSuse tükörszerverek vannak, azt pedig itt lehet megnézni: https://mirrors.opensuse.org/ -
urandom0
senior tag
Az a ROM az olyan értelemben read only, hogy átlag halandó random programocska nem tud írni bele, de egyébként egy sima írható flash memóriachip. Az elmúlt ~20-25 évben kiadott BIOS/EUFI programok frissíthetők a gyártó által kiadott frissítőprogrammal (de olyan is van, hogy egy hétköznapi Windows frissítéssel együtt jön le a BIOS frissítés).
Egy gyári hibás vagy rosszul telepített BIOS frissítés elég nagy problémákat tud okozni, többek közt téglásíthatja az adott eszközt. -
gregory91
senior tag
"Magyarán, ha nem hozok létre EFI partíciót, még attól el fogom érni az UEFI-t? "
Látom van némi zavar a éterben,de akkor tisztázzuk:
Az UEFI az a Unified Extented Firmware Interface rövídítése ez olyan mint a BIOS(Basic Input/Output System),csak jár hozzá egy egérkurzor és nem "dos" jellegű UI-val van ellátva.
Akkor nem fogod elérni az UEFI-t ha ügyetlenül frissíted a UEFI-t(pont úgy mint a BIOS frissítésnél).
Az "efi" az egy indítási mód ami a UEFI támogat(van amikor a régi mbr módot is támogatja).És igen,az UEFI-ben ki tudod választani hogy melyik rendszert akarod indítani(már ha jók az efi mappastruktúrája). -
Magát az EFI shellt persze hogy el fogod érni, ezt látod egyébként ha nem talál bootolható médiát.
Ebből az EFI shellből, mert egyébként elég okos, majdnem egy mini oprendszer, parancsokkal el tudsz navigálni a Linux /boot könyvtárig és valahogy el lehet indítani egy Linuxot.
Pontos menetét még nem próbáltam de a Supergrubdisc ha meg tudja csinálni akkor halandó is az efiből. Éspedig megcsinálja, törölt EFI partíció nélkül elindította a Kubuntumat, csak a kernelt kell neki megmutatni.
Erre még ránézek, érdekel a dolog.
Windowst sajnos így nem lehet indítani mert a BCD az efi partíción van és ha csak a C van nem indul. Vagy nem jöttem még rá hogyan is kellene. -
gregory91
senior tag
Tartalmazza a bootloader-t,a bootx64.efi/bootx32.efi kezdve az szükséges konfigurációs állományokkal karöltve.
Mondjuk egyfajta válaszfal a (egy vagy) több rendszeres gépeknél.Bár efi fájlrendszer nélkül is telepíthető rendszer.
Ebből kiindulva egyik haszna ha egyik "rendszer-partició" megsérült amin a bootloader-t is tartalmazza akkor egy rendszer sem lesz indítható.Az efi particióra ritkán folyik írás így kevesebb az esély a fájlrendszer sérülésére. -
urandom0
senior tag
Az EFI partíción vannak az EFI fájlok (egy vagy több), amik betöltik az oprendszert.
A rendszerbetöltés nem úgy működik, mint a régebbi BIOS/MBR-es rendszereknél, hogy az első lemez első 440 bájtjában van a boot loader, ami betölti a kernelt, hanem az UEFI megnézi az EFI partíciót, megkeresi az EFI fájlokat, és amelyik rendszer elsőnek be van állítva az UEFI-ben, azt bebootolja. -
Ohmm... Nem.
GNU rendszer nincs. Stallman elkezdte irni, de vegul nem lett sajat kernele, igy lett a Linux kernelbol GNU/Linux.
Ubuntu alapu egyebkent, de csak free software van benne. -
urandom0
senior tag
Én most indítottam el egy frissítést, 2140 frissíthető csomagom van. Érezhetően lassabb, mint máskor, de hibát nem tapasztalok. Valószínűleg a 20230319-es snapshot jön le most, és mivel nagy méretű, sokan töltik, így lassúak a szerverek. Ilyenkor érdemes várni pár napot, amíg a többiek leszedik.
Az RPi-men is Tumbleweed van, de ott csak 100 frissíthető és 18 új csomag van. Bár az ARM, eleve kevesebb csomag van azokban a repókban, meg hát az RPi-n nincs X, csak egy minimál rendszer néhány plusz csomaggal.
-
urandom0
senior tag
Igen, VLC-hez nem nagyon kellenek codeckek.
De ha esetleg valahol valamilyen videót nem játszik le a rendszer (én belefutottam párszor), akkor feltelepíted az opi-t, és azzal fel tudod telepíteni a codeckeket is:sudo zypper install opi
opi codecsvagy
opi packman
Ugyanazt csinálja mindkét parancs (hozzáadja a Packman repót).
Az opi egy csomagtelepítő openSuse Build Service-es csomagokhoz. Az openSuse Build Service olyasmi, mint Archnál az AUR, nagyon sok "külsős" csomag érhető el így, amik nincsenek benne az alap repóban.
A Packman repóban pedig elsősorban olyan codeckek vannak, amik az OBS-ben tiltólistán vannak, vagy jogi okokból, vagy mert zárt forrásúak. Illetve vannak a Packmanben benne egyéb hasznos dolgok, meg játékok is.Ha opi nélkül akarsz codeckeket telepíteni, akkor azt is lehet:
# Install multimedia codecs using Zypper
sudo zypper addrepo -cfp 90 'https://ftp.gwdg.de/pub/linux/misc/packman/suse/openSUSE_Tumbleweed/' packman
sudo zypper refresh
sudo zypper dist-upgrade --from packman --allow-vendor-change
sudo zypper install --from packman ffmpeg gstreamer-plugins-{good,bad,ugly,libav} libavcodec-full vlc-codecsIlletve az opi-ban még vannak előre elkészített parancsok egyes csomagok telepítéséhez is:
opi anydesk AnyDesk remote access
opi atom Atom Text Editor
opi brave Brave web browser
opi chrome Google Chrome web browser
opi codecs Media Codecs from Packman and official repo
opi dotnet Microsoft .NET
opi megasync Mega Desktop App
opi msedge Microsoft Edge
opi msteams Microsoft Teams
opi plex Plex Media Server
opi resilio-sync Resilio Sync decentralized file synchronization between devices using the bittorrent protocol.
opi skype Microsoft Skype
opi slack Slack messenger
opi sublime Editor for code, markup and prose
opi teamviewer TeamViewer remote access
opi vivaldi Vivaldi web browser
opi vscode Microsoft Visual Studio Code
opi vscodium Visual Studio Codium
opi yandex-browser Yandex web browser
opi yandex-disk Yandex.Disk cloud storage client
opi zoom Zoom Video Conference -
urandom0
senior tag
Szuper!
A codeckeket felraktad? Ha igen, hogyan?Én tegnap a Leap helyére tettem fel a Tumblit, meglepődtem, hogy mennyivel gyorsabb a zypper, mint a Leap-ben.
Összeségében jó kis rendszer az OpenSuse, eddig ebben tudtam a legegyszerűbben beállítani a céges Windows-os l2tp VPN-t, az összes többiben molyolni kellett vele még egy sort. -
urandom0
senior tag
Geeko a neve, a faja pedig valószínűleg "Veiled Chameleon". Ha gekkó lenne a faja, akkor angolul gecko-nak írnák.
Én ahol látom, mindenhol kaméleonnak írják.
-
urandom0
senior tag
A Fedora és az OpenSuse a Btrfs-t használja már egy ideje alapértelmezettként.
Van pár tulajdonsága a Btrfs-nek, ami miatt jobb választás lehet, mint az ext4. Ezek közül igazából a snapshot támogatás az érdekes átlag desktop user számára. Az OpenSuse backup programja, a Snapper is ezt használja... -
Kenderice
senior tag
Használgatok néha, az alapok nagyjából mennek is.
Főleg ubuntu-t meg Mint-et használtam régebben.
Van saját magam által épített Nas-Router kombóm, az openwrt egyik változata, gargoyle fut rajta.
Van egy harmadlagos gépem amin olyan disztró van, amit ti itt nem szerettek.
Azt is próbáltam ezen a gépen, de lassú. -
urandom0
senior tag
Kicsit képzavaros a dolog, mert az egy kaméleon, csak gekkónak hívják
Bár azt sem tartom kizártnak, hogy egy chameleon gecko az, ami viszont valóban gekkó.
De lehet, hogy valami hibrid...
Vagy csak annyi, hogy a logo tervezője sem tudta, hogy mit is rajzol. -
urandom0
senior tag
Steam-et elméletileg tudod telepíteni zypperrel, de itt is fent van: https://software.opensuse.org/package/steam
Jó az a gekkó kaméleonnak is
-
Tim82
félisten
Amúgy jó dolog, ha a frissítendő vas támogatott, akkor pikkpakk megoldja a firmware frissítéseket. A BIOS/UEFI/Embedded controller rész emlékeim szerint egy alkalommal macerás volt (csak azután ment fel, miután minden más firmware frissítésen túl volt a noti és akkor is elsőre látszólag lekapcsolt, ki kellett nyomni, majd újra bekapcsolni a laptopot - utána viszont lement gond nélkül).
De ez szerintem nem Linux vagy fwupd issue volt, hanem magáé a BIOS update folyamaté. Három notin próbáltam ki eddig, két darab Thinkpad T470-en és egy X270-en, mindegyiken eredményes volt, a fenti, az egyik T470-nél jelentkező anomália ellenére is.
-
Tim82
félisten
De csak mert nem hallottál az fwupdmgr parancsról.
Támogatott hardverek itt: [link]
Ubuntu manpage: [link]
Debian manpage: [link]
ArchWiki: [link]Amúgy én azért biztos nem telepítenék fel Windowst, hogy BIOS-t frissítsek, az eddigi tapasztalataim szerint valamilyen pendrive-ról bebootolható Windows PE verzió (mint pl. a Hiren's Boot CD-s Mini XP) alól is meg lehet csinálni, de nekem főleg laptopokkal vannak tapasztalataim.
-
fatpingvin
addikt
-
urandom0
senior tag
Igen, ez csak attól függ, hogy neked mik az elvárásaid. Én Fedora Workstationt használok, ennek "release" alapú kiadásai vannak (ellenben pl. az Arch-csal, ahol rolling), félévente jön új főverzió, két főverzió között pedig csak patchek és biztonsági frissítések vannak. Ez nekem így pont jó.
De szerveren nem használok Fedorát, oda pont jó a Debian, mert azt igen ritkán kell frissíteni.
Desktop használatra nem annyira nyerő a túl lassú kiadású disztró, mert bele lehet futni hibákba. Pl. az asztalimon most OpenSuse Leap van, Jekyllel csinálok egy oldalt, és 2.7-es Ruby kellett volna egy pluginhoz, de Leap-ben csak 2.5 van. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Régebben Debianos voltam mert tetszett, de nekem más tapasztalatom lett ezen a "hosszú ideig tesztet" csomagok mondás terén, legalább is KDE-s Debiannal... Aztán meg van egy-két dolog, ami nem is működik esetenként több éves csomag verziókkal. A Debian testing meg hosszabb távon nem életbiztosítás... Szóval én inkább kerestem magamnak másik megoldást.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mi most Arch vonalon a héten megkaptuk a 6.2-es kernelt, ráadásul azt hiszem most már a 4. build fut belőle. Én szeretem, ha fénysebességgel mennek a dolgok.
Egyébként attól függ, hogy mik az igényeid. Én gamer vagyok, meg olvasom napi szinten a phoronix híreit, hogy ebben meg abban az új kernel verzióban mik kerültnek be és már várom mikor adják ki őket.
Az Ubi / Mint jellegű disztróknál zavar, hogy sokára csorognak át az új kernelek, meg hogy ha pl. új mesa-t akarok, akkor kapcsoljak be hozzá PPA-t és onnan elérhető, de majd főverzió váltásnál lehet, hogy előbb vissza kell csinálni... Ugyanakkor melós laptopra meg Lubuntut raktam, mert azon úgy sincs értelme játszani és ott a "csak menjen és kész" a lényeg, ott az az igény.tordaitibi: Tervben van, viszont a saját gépeimen a bloatware mentes W10 LTSC van fent, ami egy kicsit jobb ezen a téren, mint a normál Pro kiadás. Szóval azzal összevetni nem feltétlen fair plusz eleve nem egyszerű az idle fogyasztást pontosan mérni. Ha lesz is ilyen mérésem végül, az csak tájékoztató jellegű lesz.
retardalt: Jah. Viszont általában többszálas letöltés mellett is még mindig hosszabb a letöltés, mint a telepítés. - legalább is egy modern gépen.
-
Már említettem, meg azt is, hogy wrapper az apt körül. A különbség a színes TUI-n kívül, hogy több szálon is képes letölteni a csomagokat. Kevésbé jön ki ez az előny, ha kevés és apró csomagot kell csak frissíteni, de dist-upgrade, vagy Kali használata esetén viszont nagyon.
-
urandom0
senior tag
Körülnézhetsz a hdparm környékén, ha mást nem is, a HDD energiagazdálkodási paramétereit tudod módosítgatni. Csak nehogy olyasmit csinálj, ami károsodást okozhat a lemezben.
Illetve azt beállíthatod, hogy ne csatolja a partíciókat induláskor a Linux, akkor az író-olvasó fej sem fog járkálni (egyébként amúgy is parkolóállásba rakja a lemez elektronikája, ha nincs használva).
-
-
Uram Ön faátlisan téved
LG 24" FHD 20% backlight, amivel éjjel még simán kisüti a szemem az 11W.
Nekem éjjel kis fényerőnél a komplett gép+monitor 15-18W.
És ez 230 voltról készült fotó, 16,1W az egész és ebbe benne van a tápegység vesztesége.
Akkuról ez 14W körül lenne.
Meg sántít a logikád.
Az 50-100W kontra 12W akkor is megmarad ha egy 0,6kW plazmára kötöm ki a gépet. -
St3ven
addikt
További infó a honlapjukról:
"Census. When using Zorin OS, your computer may send us a ping which only includes the number of users, an anonymous indicator for the installation, Zorin OEM partner batch (if applicable), and your OS version on an hourly basis. We use this information to count the number of active users of Zorin OS. The indicator is only used by the census to prevent double-counting and does not personally identify you unless you (or someone acting on your behalf) discloses it separately. Below is a sample of the contents of the ping:
{id:"68f2d95b-f51f-4a5d-9b48-a99c28691b89", usercount:"1", oembatch:"", version:"15"}
You may choose to disable these pings by selecting the "Don't participate in the census" option in the Zorin OS installer or entering this Terminal command after installing Zorin OS: sudo apt remove zorin-os-census"
Tehát utólag is el tudod távolítani a census csomagot. -
St3ven
addikt
Ahogy a linkelt 2019-es cikk kommentjeiben is írják, egy pipa kérdése a telepítés során, hogy részt veszünk-e a cenzusban.
”Zorin 15.1 just arrived. I installed it, and the "census" question appears on the same screen with "install 3rd party software." The 3rd party software is ticked by default, so that it is installed. But the census question is NOT ticked by default, so you must tick the box yourself to disable the app (which I did).”
-
törölt tag
-
-
törölt tag
Tök mindegy melyik virtualizációs megoldást választod. Bármelyik meg felel arra, hogy disztrókat próbálgassál.
Üzleti, éles felhasználás szempontjából már más a helyzet. De mint láthatod, aki üzemeltetési területről jön az üzemszerű gyakorlati példákat fog mondani.
Én ezt a disztró próbálgatást kimaxoltam VirtualBox-al, de például sh4d0w kolléga nem véletlen mondja a tapasztalatait. -
törölt tag
Persze, bármilyen mélységig. Amíg ki nem fagy a host-od.
Ha virtualizálsz legyen rengeteg erőforrásod. Aranyszabály.
Közvetlen a hostra sok virtuális gép az oké. De Virtual guest-re még egy virtual guest-et, hááát. Ez megint az a felvetés, amit nem rég írtam.
Elvileg egy főtengely csapágyat is ki lehet cserélni 2ezres fordulatnál. Elvileg. -
-
Debiant érdemes ismerni, nemigen lehet megborítani és szerintem kezdőknek is jó - az egyetlen kizáró ok tényleg a játék.
Ha az fontos, akkor inkább Mint - vagy játszol Heroes III-atEgyébként mindenkinek ajánlom figyelmébe a nala csomagkezelőt. Egy wrapper az apt körül, több szálon képes csomagokat tölteni.
-
-
törölt tag
Csak egy jó tanács! Az ilyen szintű disztróhopperkedés nem fog vezetni semmi jóra! Mindenbe belekóstolsz kicsit, nagyjából látod a közös dolgokat. Előbb utóbb össze fogsz kavarodni. Ott fogsz összefüggéseket és hasonlóságokat keresni, ahol nincs.
Olyan úgy sem lesz, hogy minden alap disztró parancssoros csomag kezelőjét és a hozá való default grafikus frontend-et is ki tudod pattintani csikzsebből. Ennek túl sok értelme nem is nagyon van.
Előbb utóbb rohadt nagy katyvasz lesz benned. Csak jó tanácsként mondom. A "céges" hátterű disztrók megmaradnak az " életvitel szerűen" üzemeltetőknek. Ha Te nem ilyen ember vagy, majd hogy nem felesleges a legmélyebb bugyrokba belemenni. Ha ilyen vagy, azt majd a munka környezeted hozza és az összes többi, gyakorlatilag felesleges lesz számodra.
Pl.: Ha RedHat irányban lesz munkád, akkor az Ubuntu nagyon nem lesz releváns számodra. Az otthoni privát gépedre is minimum Fedora-t fogsz feldobni. Ugyan ez igaz a süsü-nél is.
Sőt Debian-nál se sok értelmét látom az ilyen csapongásoknak, hogy már a SID-et ütöd.
Végül is ha jó sokszor megszívatod magad, abból lehet tanulni, csak az itteni közösség nem szedi ilyen dózisban az öntökönszúrás piruláját.
-
urandom0
senior tag
Nagyon jó disztró, én is most készülök feldobni erre a gépre. Bár az OpenSuse sem az a kifejezetten otthonra készült rendszer, mint a Fedora sem, hanem inkább a vállalati felhasználást célozták vele, de ettől függetlenül teljesen jól el lehet lenni vele otthon is.
A zypper nagyon jó, szép kis táblázatokat tud rajzolgatni a terminálba
Egyébként elég gyors, könnyen használható, tud kezelni delta RPM-et és patcheket is. A parancsai, kapcsolói hasonlítanak az apt-hez.A Yast2 jó cucc, de én nagyon ritkán használtam. A funkciói nagy részét megtalálod az asztali környezetben is, a másik részét meg nem használod ki, ha csak nem üzemeltetsz otthon LDAP szervert meg NT tartományt.
Az egyébként nem rossz, hogy ki vannak vezetve a felületre olyasmik, amiket más disztróknál jellemzően terminálból szokás kezelni (sysconfig szerkesztés, kernel beállítások, stb.), de ezek inkább a kezdőknek, és a termináliszonyban szenvedőknek jóEgyébként inkább KDE-re van kihegyezve az egész rendszer (YAST2-ből is már csak Qt-s verzió van, a Gnome-os változatot elkaszálták pár éve), és sem használtam még sosem Gnome-mal, de biztos nem lehet olyan rossz azzal sem.
Nekem a OpenSuse 15-tel voltak problémáim, de azokat a 15.1-ben javították őket. Egyébként nekem SUSE volt az első disztróm, még ilyen jó vaskos, nyomtatott könyvem is volt hozzá, mert ők a teljes kézikönyvet ki szokták adni magyarul is. Itt van egy elég régi változat belőle.
Igazából csak azt kell eldönteni, hogy Leap vagy Tumbleweed, és hogy melyik asztali környezettel...
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Ikea Eilif Paraván - Asztali elválasztó
- Canon imagePrograf PRO-6100S plotter - szinte új, 500m2 nyomat
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged