- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Sony Xperia 1 VI - egyből hat
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Netfone
- iPhone topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
Hirdetés
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Oké, nem voltam túl jó matekból, kicsit próbáltam utánaszámolni. Fél év alatt 3,5 tera az durván 1 hónap alatt 0,6 terányi írás. A fél terás Samsung 980-ra a gyártó 300 TBW-ig ad jótállást. 300 tera / 0,6 az kereken 500 hónap. Azt elosztva 12-vel kijön, hogy ~41,5 év alatt érem majd ezt el.
Hát, csak győzzem kivárni. -
Minden érték nulla...nem lepett meg nagyon!
sudo smartctl -x /dev/sda
Most már a végső és teljes megnyugvás okán, fenti parancs kimenetét még berakhatnád ide.
Ugye ami változó a parancsban, az a meghajtó betűjele ill NMVe esetén a teljes megnevezés más lesz, például:
sudo smartctl -x /dev/nvme0n1
vagy
sudo nvme smart-log /dev/nvme0n1
-
Tény, hogy dramless, de ami egy NVMe SSD-n melegszik, az nem a NAND és nem a DRAM, hanem a controller.
Nagyon jól megoptimalizált a 980 és a DRAM cache hiányát sem érezni, mivel a HMB kifejezetten jól működik a saját vezérlőjével. Kb viccen kívül gyorsabb/stabilabb írású/olvasású PCIe 3.0-ként, mint egy belépő szintű PCIe 4.0 NVMe SSD!
AMúgy találtam neked egy jó módszer a swap figyelésére! Ha terminalban futtatod a
vmstat 30 20
parancsot, gyakorlatilag folyamatosan figyelheted a memória használatot!A két számcsoport változtatható, az első, hogy hány másodpercenként írja ki az értékeket, a második meg, hogy mennyi adatsort írjon ki. Fenti parancs gyakorlatilag 10 órán keresztül írja ki az értékeket....
Két oszlopot érdemes nézni swap esetén, a SI a lemezről beolvasott memória mennyisége, a SO pedig a lemezre swapolt memória mennyisége.
-
Nincs az ilyesmivel semmi baj, kárt nem okozol, kipróbálsz egy csomó optimalizálós dolgot. Ha majd kipróbáltad, úgysem fog érdekelni, mert látod, hogy egy mai gépbe egy mai SSD-t be kell cuppantani a gépbe és használni. Én most az NVMe SSD-vel ismerkedem egy ideje, most cserélem ki a desktopban lévő Samsung 980 1TB-ra a Dell Latitude-ban lévő NVMe-t, az valami OEM, Intel Pro 7600p, ez egy nagyon melegedésre hajlamos pici notiban sem lehet melegedésre bírni, ezért akarom a 980-at ebben stresselni, mert nem hiszik el a népek, hogy nem melegedős fajta, hiába Samsung NVMe.
Egyszóval én megértem ezeket a próbálkozásokat, azért is linkeltem ezzel kapcsolatos okosságokat!
Most én is feleslegesnek látszó dolgokról olvasgatok, de például azt is rosszul tudják a népek, amit itt írnak:
-
Jobb ha tényleg figyelsz erre a swap-ba írásra, mert ha nem, kb 60000 év alatt ír annyit az SSD-re, hogy a TBW harmada odalesz!
De akár használhatsz helyette zram-ot is, szintén gyorsabb, mint a meghajtó to swap!
Aktuális swap használatot tudod figyelni, de értelemszerűen mást nem.
How To Check Swap Usage Size and Utilization in Linux
Ha nagyon elvetemült vagy, akkor zswap is van!
10 éve a kis kapacitású SSD-nél még azt mondtam, érdemes a swappines értéket állítgatni, de most?
Különben a legkímélőbb az SSD-re nézve éppen egy hardveres megoldás, úgy hívják, hogy poweroff gomb!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Valóban tök jó játék, de az a gond vele, hogy egy rakás DLC-t is meg kell hozzá venni mert fontos épületeket csak úgy kapsz meg, de közben a DLC-k másik fele meg csak pénznyelő.
Idén jön a Cities Skylines 2, szerintem várd meg és inkább azt nézd majd meg.
De most megmértem neked, a 102k lakosú városom ami már eléggé az endgame, az 14GB ramot igényelt, pusztán csak ahhoz, hogy betöltődjön.És akkor még lehetne moddolni is a játékot pl. pontosabb közlekedés szimulációval aztán határ a csillagos ég.
-
urandom0
senior tag
Néha megnyitod a rendszerfigyelőt, és figyelgeted, hogy épp használja-e a swapot. Ez a "manuális log"
Amúgy szerintem a Linux indokolatlanul sokszor használja a swapot. A vm.swappiness-t tényleg érdemes lehet levenni, én 1-re szoktam állítani, de mivel neked van bőven RAM-od, akár ki is kapcsolhatod. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem, nem overkill a 32GB ram. 16GB ram már akkor sem elég önmagában, ha játszol a Cities Skylines játékkal, pedig az 2015-ben jött ki.
Csinálhatsz egy bash scriptet vagy valamit, ami x időnként fájlba írja a free -h kimenetét és akkor utólag látod írt-e valamit a swapba.
Az SSD miatt meg nem aggódnék. A srác esete, már ha igaz, valami más okból lehetett, mert még egy Windows se írja lyukasra maga alatt az SSD-t, nem hogy egy negyed akkora Linux disztró...
-
BoB
veterán
Swap kikapcsolható, nálam 20 éve nincs. Nagyon kevés program van aminél ez gondot okozhat, én még nem találkoztam ilyennel. Nyilván csak akkor ha biztosan elég a ram, különben fagyás lesz a vége ha betelik.
Alternatív megoldásként a swappiness értéken lehet állítani 0-100 között, ez fogja meghatározni milyen hamar kezdje használni az os a swap-ot.
0 esetén csak akkor fogja használni ha már teljesen elfogyott a ram.
-
TMPFS, ami beugrik elsőre, de nem is az SSD kímélése miatt, hanem, mert ha sok RAM van, akkor azt célszerű használni, mivel sokkal gyorsabb az SSD-nél.
Ebben a hsz-ben van egy példa az FSTAB-ban, nyilván amelyik sort használni akarod, az elé nem raksz # jelölést.
A
tmpfs to .cache
sor végén a RAM méretét változtathatod.Ezt a sort viszont inkább ne használd:
#tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
Magyarázat a hsz-ben.
Ja igen, a noatime felesleges minden sorban...anno így láttam és beraktam, de nem kell oda.
(egyébként mai, jól felszerelt gépeknél nem foglalkozunk az SSD íráskímélésével)
Amit itt írsz, az is amiatt jó, mert a RAM gyorsabb, bár lehet ezeket a beállításokat is finomítani.
Browser.cache.memory.capacity
Browser.cache.check doc frequency
Browser.cache.disk cache sslAmúgy a nemrég vett Samsungon mennyi írás jött össze eddig?
sudo smartctl -x /dev/sda
(sda ugye nem tuti) -
-
sh4d0w
félisten
Mert pl. a susédnak nincs aláírt tanúsítványa. Secure bootot csak certifikált bootloaderek használhatnak.
Egyébként meg azért rossz, mert a Microsoft találta ki, meg ők az egyetlenek (tudtommal) akik certifikálhatják a bootloadereket. Ebből következően bármikor beinthetnek a Linux-disztribúcióknak és onnantól kezdve nincs secure boot azoknak sem, akiknek most van (Debian, Ubuntu, Red Hat, Fedora).
-
-
EFI shellt be tudod hozni?
Bios (uefi) frissites nem kotoraszik bele az efi particioba azaz indulnia kene.
Valami efi beallitas hibara gyanitok, lehet minden alapra allt.
Acpi, boot, csm mode esetleg manualis beavatkozast igenyel.
Nem bios mode az alapertelmezett, akkor bele szokott halni efi inditasba.
Eddig tiszta efi volt a rendszered, vagy bios? -
sztivo
őstag
Köszönöm válaszod!
Igazából őket ismerem is, meg egyik DE-vel sincs bajom "optikailag", ez a magán notim lenne. Nálam a használhatóság jobban számít, mint a kinézet/gyárilag kínált alkalmazások ilyen téren.
Amire használom, az kb web, néha kevés office és Battle.net játékok, amik lutris-szal tökéletesen futnak. Egy időre kimaradt a linux, most pedig végleg elegem lett a M$ hülyeségeiből, így teljes körben váltanék. Csak ez így meglepett, hogy egy év után visszatérek, lett egy "fürgébb" külső monitorom és a beállítások fele nem látszódik és nem működik.
Tehát csak tippre lenne szükségem, hogyan induljak el, egyelőre azt látom, hogy *buntu és derivatívái-nál látszódik minden az nvidia-settings-be, viszont a GNOME-származékok letojják az xconfig adatait. Nem tudom a KDE vagy XFCE közül melyik kezeli jobban az nvidia-t (ha nem notim lenne, AMD-vel nem szívnék ennyit). -
urandom0
senior tag
Kb. arról szól a dolog, hogy van az MPEG_LA, egy Coloradoi cég, és ő birtokolja a jogait a MPEG-2, MPEG-4, H.264... szabadalmaknak. De ezek a szabadalmi megkötések csak az Egyesült Államokban lévő cégekre vonatkoznak, a Fedoraban (aminek a fejlesztője a Red Hat, USA cég) is ezért nincsenek kodekek. Az OpenSuse-t ez azért érinti, mert bár német cég, de vannak irodái az USA-ban, ezért rá is vonatkozik a szabadalomvédelem.
-
urandom0
senior tag
Igen. Igazából ez csak egy Gnome grafikus felület mpv-hez. Csak azért használom, mert a Gnome Wayland-en egy ideje nem támogatja az xdg-decoration protocolt, aminek az az eredménye, hogy az mpv saját maga rajzolja ki az ablakvezérlőket (teljes méret, bezárás, stb.), az ablak kliens területére. Ennek pedig az a következménye, hogy az ablak méretezésével arányosan méreteződnek át az ablakvezérlők is... szóval ha kicsire állítod az ablakot, akkor kicsik lesznek, ha nagyra, akkor nagyok.
És ezt valamiért nem tudják (vagy nem akarják?) orvosolni. -
urandom0
senior tag
Itt van: https://en.opensuse.org/SDB:System_upgrade#Extra_repositories_handling
Ezt a rész: "The supported starting point is the last openSUSE Leap release with all current updates applied, but this does not include arbitrary openSUSE Build Service repositories you may have added. We recommend that you disable all OBS repositories first, perform the upgrade, then reenable them."
Oké, ez igazából Leap-re vonatkozik (ahol ugye sokkal ritkábban van distro-upgrade), de Tumbleweed-re ugyanúgy igaz, ilyen szempontból nincs különbség. De én sem szoktam letiltani a külső repókat (az asztali gépemen csak a Packman van beállítva, az RPi-n pedig egy home_darix nevű repó).
Ha mindenáron tiltogatni szeretném a külső repókat frissítés előtt, akkor írnék rá alias-t vagy scriptet.
-
urandom0
senior tag
Nyugodtan dupolhatsz úgy, hogy a Packman aktív, nem fog problémát okozni. Más repóknál nem feltétlenül mondanám ezt, de a Packman majdhogynem hivatalos repónak számít. De egyébként jól csináltad, a hivatalos doksi is azt írja, hogy tiltsd le distro-upgrade előtt a külső repókat.
Ha csak ez a két külső repód van, az egyébként nem sok. Szerintem a legtöbb Linux disztrónál van ennyi, vagy még ennél több is. Ha egyszer kell, akkor kell...
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mindig is kevés volt a nyílt nV driver, viszont nem rég elkezdett az nVidia is rágyúrni erre ahogy az AMD is csinálja, csak több évvel később mint az AMD, szóval még idő, mire érdemben javulni fog a nyílt nV driver.
Horvi: a Wayland még nincs kész. A KDE Wayland támogatása sem teljes. Maradj nyugodtan az X-nél.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Ebben igazad lehet, ez a nonverb interakció nem az igazi, mondjuk én még a régimódi kommunikáción nőttem fel. Kb olyan ez is, mint amikor online pókeren többször is első 3-ban végeztem freeroll versenyeny többtízezer versenyző közül...szerencsére végig gondolva elvetettem az élőpóker bepróbálását, épp amiatt, amit írsz!
(arra szerintem totál alkalmatlan lennék)
-
A mondatra reagáltam, nem rád és be is linkeltem, hogy egészen pontosan kire gondoltam.
OK, bocs, hogy rákérdeztem, de nem volt egyértelmű... kicsit szerintem felhúztam magam valamin, ilyenkor csak fehéret/feketét látok. De igazad van, Te is azon kevesek közé tartozol, akikkel mindig jól el tudtunk dumálni minden topikban! Nem is kellett volna rákérdeznem...ilyenkor szoktam inkább inaktiválni magam pár hónapra!
Szóval még 1* sorry!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kemény. Nem rég haver Win10-ét átvittük SSD-re, azzal lett 45sec a bootideje, egy a tiednél modernebb gépen. Nem tudom azt a 22 másodpercet hogy hozza össze hdd-ről, elég hihetetlen.
tordaitibi: Nem tudom, de se Linux Mint, se ChakraOS, se Lubuntu nem kér semmi ilyesmihez jelszót laptopon nálam.
DBandi_: A Mint Cinnamon az jó. Viszont érdemes neki helyet szorítani az SSD-n, ha már úgy is újraraksz mindent. -
Warton
őstag
Nincs. Sőt, kifejezetten gyűlölök operációs rendszereket telepítgetni. Én a számítógépen dolgozok, filmet/youtube-ot nézek, játszom. A distrohopping nem qualitytime. Meg ahogy itt nézegettem a KDE template-eket, igazából külcsínyre bármit meg lehet ezzel csinálni. Az meg hogy mi van a motorháztető alatt baromira nem izgat, amíg működik.
A terv az, hogyha majd a Windowsos gépem meghal és új gépet veszek akkor arra már nyugodt szívvel tudjak telepíteni valamilyen linuxot (perpillanat a Manjaro a kiszemelt), mert a felmerülő problémákat tudom orvosolni, ismerem annyira a rendszert. Viszont most még eléggé bizonytalan nekem ez, de haladok. Amúgy már korlátozottabban használom a Windowsos gépet, szinte csak a World of Tanks, meg egy-két egyéb játék, ami a hardver miatt nem megy a linuxon, meg a biznisz dolgok maradtak a Windowson.
De azért köszönöm a javaslatot.
-
De.
Másik fórumon ahol fenntvagyok letoltak lehurrogtak mert szemükre vetettem hogy az OS ramhuszárkodás egy hamvába holt kínlódás.
Fél napi munkával lefaragta valaki a DE fogyasztását 500-ról 350MB-ra, volt nagy örömködés, aztán elindított egy böngészőt és a 2 magos őskövület+1GB ram kifeküdt. És szegényke még megpróbált visszaswapponi egy 5400 rpm hdd-re
Azon kívül hogy a Win indulásnál ha van ram, foglal akár 3 gigát is, amit a Linux utolér ha appokat nyitogatsz, én régóta nem tapasztalok sebességeltérést a 2 rendszer között.
Deskopról beszélek, szerintem ma már szinte mindegy melyiket használjuk.
Egy határ alatt bármelyik nyögvenyelve fog futni. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
urandom0
senior tag
Szerintem ezt a "régi kiadás = stabil kiadás = szerverre" és "rolling release = instabil = munkaállomásra" dolgot el kellene felejteni, vagy legalább átgondolni. Nem feltétlenül lesz egy disztró stabilabb attól, ha régebb óta van kinn, sőt lehet, hogy pont a bugfixek backportolása során keletkeznek benne új hibák. És mivel a régebbi verziókkal jellemzően kevesebben foglalkoznak, mint az újjal, így lehet, hogy egy-egy ilyen hibát is kisebb eséllyel vesznek észre. Ezt írtam korábban is, hogy ilyenkor gyakorlatilag két külön ágat kell fejleszteni, tesztelni, karbantartani egy-egy szoftverből (a frisset és a régit), ami rengeteg erőforrást visz el, és mivel az emberi erőforrás jellemzően a friss verziók körül csoportosul, így simán elképzelhető, hogy egy friss verzió stabilabb, mint a régi.
És nem csak én gondolom ezt, hanem Richard Brown is, az OpenSuse egyik vezető fejlesztője, aki MicroOS-t használ a szerverein, ami Tumbleweed alapú.
Amúgy a manapság használt automatikus tesztelésekkel, és az olyan frameworkökkel, mint az openQA (több disztró is ezt használja), elég sok hiba kiszűrhető, így eleve jobb minőségű szoftvereket adnak ki nyílt forráskódú fejlesztők, mint mondjuk 15-20 évvel ezelőtt.
És az is igaz, hogy egy-egy friss verzióban sokszor olyan teljesítménynövelő fejlesztések vannak, amik kifejezetten jól jönnek szerveres környezetben, vagy mondjuk olyan fejlesztések, amik egy-egy funkciót gyorsítanak, vagy mondjuk jön egy újabb verzió X keretrendszerből (Java, NodeJS, akármi), ami megint csak sok esetben gyorsabb és/vagy stabilabb, mint a régi... -
urandom0
senior tag
Azt hittem, hogy weboldalaknál, ami HTTPS-sel kezdődik, az kóser.
sh4d0w már leírta az ezzel kapcsolatos tudnivalókat, én csak annyit tennék hozzá, hogy ha van egy webszerverem, kb. 3 percbe telik generáltatni hozzá egy teljesen érvényes tanúsítványt, amiről egy átlagos felhasználó soha nem mondja meg, hogy mennyire valid. Ő csak annyit lát, hogy ott a kis lakatka a címsorban, és azt hiszi, hogy ettől kóser a weboldal, miközben simán lehet adathalász is az adott oldal...
Szerintem a böngészőgyártók nagyban sárosak abban, hogy elhitették az emberekkel, hogy ami https és zöld lakatos, az megbízható és biztonságos, ami nem, az pedig nem. Pedig ez egyáltalán nincs így.
-
Petya XT
senior tag
Így igaz. Változik a világ, manapság linux rendszereknél is észen kell lenni, de szerintem átfordulni sem kell. Használhatsz TOR-t, VPN-t mindenhez, de minden lépés amit a biztonság oltárán áldozol, az a másik oldalon fog elvenni a kényelemből. Nyilván ezt kell egyensúlyi helyzetbe hozni. Ha az alapvető biztonsági szempontokat figyelembe veszed, a jelszavaidra, és az általad megosztott személyes adataidra vigyázol nagy baj nem lehet. Csatolmányokat nem nyitunk meg csak óvatosan, a böngésződet felvértezed minden földi jóval, ami a biztonság témakörébe tartozik, az otthoni hálózatodat bekonfigurálod rendesen( MAC szűrés, portokat nem nyitogatunk feleslegesen...stb.) Rendszeren tűzfal, ahol lehet titkosított kommunikációt használsz az alkalmazásoknál, Használhatsz privát DNS kiszolgálókat, amik eleve szűrik a kártékony tartalmat, sőt érdemes is (Cloudflare, Quad9 és társai)..........és még napestig lehetne sorolni.
- Biztonsági mentés a fiókban a fontosabb adatokról
- Teljes rendszermentés havonta, hetente, kinek mi jön be (Clonezilla, Macrium)
- Rendszertől független kártevő kutatás (Kaspersky Rescue Disk) USB-rőlAz ablakos rendszer meg alapból nem a legélesebb kés a fiókban, ami a biztonságot illeti, tehát az ebből a szempontból nem releváns. Bármelyik Linux disztró sokkal nehezebben sebezhető alapjáraton, mint a Windows felvértezve.
És tényleg nem akartalak vele megbántani, de nem érdemes ezen ennyit rágódni szerintem. Amit megtehetsz, azt megteszed, de annyi külső tényező van amire nincsen ráhatásunk....
-
Petya XT
senior tag
A jelszószéfek csak a gyűjtői a jelszavaidnak, ráadásul erős titkosítással védik. Ha mégis beüt a baj( bár a Bitwardennek pont nem volt még), kapnak egy rakás katyvaszt. Ha sikerül is visszafejteni, akkor sincs minden veszve, ugyanis a a 2FA még mindig véd, érdemes mindehol beállítani. Egyébként ha történik hasonló viszonylag gyorsan napvilágot lát, jelszavaidat megváltoztatod. Néha megnézed, hogy az email címeid, telefonszámod érintett e valamelyik adatszivárgásban. Ne haragudj, de szerintem túltolod egy kicsit ezt, napok óta figyelem. Tényleg nem akarlak megbántani, de szerintem húzd ki a gépedből az hálókábelt...
-
sh4d0w
félisten
Bitwardenben a jelszavak (mint minden normalis jelszo-managerben) a kliens oldalon kerulnek titkositasra a jelszavak es csak azutan kerulnek fel a halozatra. Tehat ha valaki betor a szerverre es megszerez egy csomo jelszot, azzal meg nem megy semmire, mert tudnia kene a mesterjelszobol derivalt kulcsot, ami feloldja a titkositast.
Szivesen folytatom privatban, vagy a kiberbiztonsagi topicban, eleget offoltunk itt.
-
sh4d0w
félisten
Okes, tisztazzuk: ha egy website SSL/TLS titkositast hasznal, az annyit jelent, hogy kozted es a webszerver kozott titkositott csatornan aramlanak az adatok - semmi tobbet. Ha az a webszerver egy tamado kezeben van, fujhatod a titkositast. Ha magaban az SSL/TLS protokoll implementaciojaban hiba van, fujhatod. Ha tegyuk fel, a Google valamelyik oldalara mesz fel, ami SSL/TLS titkositast hasznal, szuper biztonsagban vagy, amig mondjuk egy Yahoo-fele kokler hulyetol be nem huz valamit, akik meg elcseszik a sajat reszuk korrekt deplymentjet/implementaciojat.
Alapbol egy bizalomra epul az egesz HTTPS koncepcio: megbizol abban, aki kiadja a partnerednek a certifikaciot arrol, hogy o az, akinek mondja magat. Tegyuk fel, hogy a partnered megbizhato, tenyleg az, akinek kiadja magat.
De mi van a Root CA-val, aki ezt a tanusitvanyt kiallitja? Torhetetlen? Biztos, hogy torhetetlen? Megbizhato? Tudja auditalhatoan bizonyitani, hogy amit o kiad a kezebol, mint tanusitvany, az tenyleg megbizhato? -
sh4d0w
félisten
Na, itt alljunk megy egy pillanatra...
Attol, hogy "megbizhato" oldalakat latogatsz, nem vagy vedve, egy pillanatra sem. Barmilyen oldal lehet fertozott, tehat a kriterium, miszerint leteznek "megbizhato" oldalak, semmis.
Amit megtehetsz a biztonsagert: frissen tartod a BIOS-t/UEFI-t, a tobbi eszkozod firmware-jet (pl. a routeredet is). Ezutan frissen tartod az OS-t es az alkalmazasaidat. Harmadszor: nem kattintgatsz linkekre esz nelkul es elolvasod, mit irt ki a szamitogeped, a telefonod, ertelmezed. Ha egy kapott link gyanus, nem kattintasz ra (pl. azt allitja magarol, hogy a Amazon kuldte, de ha raviszed az egered, akkor vmi realamazon.com lesz a link); ha ismeretlen helyrol kapsz emailt varatlanul, reportolod a francba, ha gyanus. Konfigurald fel a tuzfalad, mert a Linuxokban alapbol ritkan van rendesen beallitva.
-
-
sh4d0w
félisten
Léteznek ultrabiztonságos számítógépek, így ismered meg: nincs fent az interneten, nem csatlakozik semmilyen hálózathoz, nincs benne semmilyen háttértár és nincs bekapcsolva sem.
Az, hogy egy rendszer mikor tekinthető biztonságosnak, sokmindentől függ. Felhasználó típusa, törvényi és compliance szükségletek - ezek mind-mind befolyásolják ezt, plusz a risk appetite szintén. Hol használják, milyen a környezet, amiben működnie kell - csupa-csupa tényezők, nincs one fits for all, különben mindenki azt használná.
-
urandom0
senior tag
Igen, így van ahogy írod. Vannak a nagyvilágban szerverek, amik tárolják a csomagokat, a hozzájuk tartozó indexfájlt, a kulcsokat, a cheksum fájlokat, stb. Itt van például az Ubuntu 22.10 egyik szervere: http://archive.ubuntu.com/ubuntu/
A pool könyvtárban ott vannak szépen a abc sorrendben a csomagok.
Azért, hogy a terhelés ne döntse be a szervert, vannak tükörszerverek. Az Ubuntu magyar tükörszervereinek listája (a végén a globális master szerverrel) itt van: http://mirrors.ubuntu.com/HU.txt
Magyarországon élő Ubuntu/Kubuntu/Lubuntu/Mint/stb felhasználóknak célszerű ezek közül választani egyet, és azt beállítani a csomagkezelő szerverének.Az OpenSuse Tumbleweed fő repószervere itt van: https://download.opensuse.org/tumbleweed/repo/oss/
Hogy milyen OpenSuse tükörszerverek vannak, azt pedig itt lehet megnézni: https://mirrors.opensuse.org/ -
urandom0
senior tag
Az a ROM az olyan értelemben read only, hogy átlag halandó random programocska nem tud írni bele, de egyébként egy sima írható flash memóriachip. Az elmúlt ~20-25 évben kiadott BIOS/EUFI programok frissíthetők a gyártó által kiadott frissítőprogrammal (de olyan is van, hogy egy hétköznapi Windows frissítéssel együtt jön le a BIOS frissítés).
Egy gyári hibás vagy rosszul telepített BIOS frissítés elég nagy problémákat tud okozni, többek közt téglásíthatja az adott eszközt. -
gregory91
senior tag
"Magyarán, ha nem hozok létre EFI partíciót, még attól el fogom érni az UEFI-t? "
Látom van némi zavar a éterben,de akkor tisztázzuk:
Az UEFI az a Unified Extented Firmware Interface rövídítése ez olyan mint a BIOS(Basic Input/Output System),csak jár hozzá egy egérkurzor és nem "dos" jellegű UI-val van ellátva.
Akkor nem fogod elérni az UEFI-t ha ügyetlenül frissíted a UEFI-t(pont úgy mint a BIOS frissítésnél).
Az "efi" az egy indítási mód ami a UEFI támogat(van amikor a régi mbr módot is támogatja).És igen,az UEFI-ben ki tudod választani hogy melyik rendszert akarod indítani(már ha jók az efi mappastruktúrája). -
Magát az EFI shellt persze hogy el fogod érni, ezt látod egyébként ha nem talál bootolható médiát.
Ebből az EFI shellből, mert egyébként elég okos, majdnem egy mini oprendszer, parancsokkal el tudsz navigálni a Linux /boot könyvtárig és valahogy el lehet indítani egy Linuxot.
Pontos menetét még nem próbáltam de a Supergrubdisc ha meg tudja csinálni akkor halandó is az efiből. Éspedig megcsinálja, törölt EFI partíció nélkül elindította a Kubuntumat, csak a kernelt kell neki megmutatni.
Erre még ránézek, érdekel a dolog.
Windowst sajnos így nem lehet indítani mert a BCD az efi partíción van és ha csak a C van nem indul. Vagy nem jöttem még rá hogyan is kellene. -
gregory91
senior tag
Tartalmazza a bootloader-t,a bootx64.efi/bootx32.efi kezdve az szükséges konfigurációs állományokkal karöltve.
Mondjuk egyfajta válaszfal a (egy vagy) több rendszeres gépeknél.Bár efi fájlrendszer nélkül is telepíthető rendszer.
Ebből kiindulva egyik haszna ha egyik "rendszer-partició" megsérült amin a bootloader-t is tartalmazza akkor egy rendszer sem lesz indítható.Az efi particióra ritkán folyik írás így kevesebb az esély a fájlrendszer sérülésére. -
urandom0
senior tag
Az EFI partíción vannak az EFI fájlok (egy vagy több), amik betöltik az oprendszert.
A rendszerbetöltés nem úgy működik, mint a régebbi BIOS/MBR-es rendszereknél, hogy az első lemez első 440 bájtjában van a boot loader, ami betölti a kernelt, hanem az UEFI megnézi az EFI partíciót, megkeresi az EFI fájlokat, és amelyik rendszer elsőnek be van állítva az UEFI-ben, azt bebootolja. -
sh4d0w
félisten
Ohmm... Nem.
GNU rendszer nincs. Stallman elkezdte irni, de vegul nem lett sajat kernele, igy lett a Linux kernelbol GNU/Linux.
Ubuntu alapu egyebkent, de csak free software van benne. -
urandom0
senior tag
Én most indítottam el egy frissítést, 2140 frissíthető csomagom van. Érezhetően lassabb, mint máskor, de hibát nem tapasztalok. Valószínűleg a 20230319-es snapshot jön le most, és mivel nagy méretű, sokan töltik, így lassúak a szerverek. Ilyenkor érdemes várni pár napot, amíg a többiek leszedik.
Az RPi-men is Tumbleweed van, de ott csak 100 frissíthető és 18 új csomag van. Bár az ARM, eleve kevesebb csomag van azokban a repókban, meg hát az RPi-n nincs X, csak egy minimál rendszer néhány plusz csomaggal.
-
urandom0
senior tag
Igen, VLC-hez nem nagyon kellenek codeckek.
De ha esetleg valahol valamilyen videót nem játszik le a rendszer (én belefutottam párszor), akkor feltelepíted az opi-t, és azzal fel tudod telepíteni a codeckeket is:sudo zypper install opi
opi codecsvagy
opi packman
Ugyanazt csinálja mindkét parancs (hozzáadja a Packman repót).
Az opi egy csomagtelepítő openSuse Build Service-es csomagokhoz. Az openSuse Build Service olyasmi, mint Archnál az AUR, nagyon sok "külsős" csomag érhető el így, amik nincsenek benne az alap repóban.
A Packman repóban pedig elsősorban olyan codeckek vannak, amik az OBS-ben tiltólistán vannak, vagy jogi okokból, vagy mert zárt forrásúak. Illetve vannak a Packmanben benne egyéb hasznos dolgok, meg játékok is.Ha opi nélkül akarsz codeckeket telepíteni, akkor azt is lehet:
# Install multimedia codecs using Zypper
sudo zypper addrepo -cfp 90 'https://ftp.gwdg.de/pub/linux/misc/packman/suse/openSUSE_Tumbleweed/' packman
sudo zypper refresh
sudo zypper dist-upgrade --from packman --allow-vendor-change
sudo zypper install --from packman ffmpeg gstreamer-plugins-{good,bad,ugly,libav} libavcodec-full vlc-codecsIlletve az opi-ban még vannak előre elkészített parancsok egyes csomagok telepítéséhez is:
opi anydesk AnyDesk remote access
opi atom Atom Text Editor
opi brave Brave web browser
opi chrome Google Chrome web browser
opi codecs Media Codecs from Packman and official repo
opi dotnet Microsoft .NET
opi megasync Mega Desktop App
opi msedge Microsoft Edge
opi msteams Microsoft Teams
opi plex Plex Media Server
opi resilio-sync Resilio Sync decentralized file synchronization between devices using the bittorrent protocol.
opi skype Microsoft Skype
opi slack Slack messenger
opi sublime Editor for code, markup and prose
opi teamviewer TeamViewer remote access
opi vivaldi Vivaldi web browser
opi vscode Microsoft Visual Studio Code
opi vscodium Visual Studio Codium
opi yandex-browser Yandex web browser
opi yandex-disk Yandex.Disk cloud storage client
opi zoom Zoom Video Conference -
urandom0
senior tag
Szuper!
A codeckeket felraktad? Ha igen, hogyan?Én tegnap a Leap helyére tettem fel a Tumblit, meglepődtem, hogy mennyivel gyorsabb a zypper, mint a Leap-ben.
Összeségében jó kis rendszer az OpenSuse, eddig ebben tudtam a legegyszerűbben beállítani a céges Windows-os l2tp VPN-t, az összes többiben molyolni kellett vele még egy sort. -
urandom0
senior tag
Geeko a neve, a faja pedig valószínűleg "Veiled Chameleon". Ha gekkó lenne a faja, akkor angolul gecko-nak írnák.
Én ahol látom, mindenhol kaméleonnak írják.
-
urandom0
senior tag
A Fedora és az OpenSuse a Btrfs-t használja már egy ideje alapértelmezettként.
Van pár tulajdonsága a Btrfs-nek, ami miatt jobb választás lehet, mint az ext4. Ezek közül igazából a snapshot támogatás az érdekes átlag desktop user számára. Az OpenSuse backup programja, a Snapper is ezt használja... -
Kenderice
senior tag
Használgatok néha, az alapok nagyjából mennek is.
Főleg ubuntu-t meg Mint-et használtam régebben.
Van saját magam által épített Nas-Router kombóm, az openwrt egyik változata, gargoyle fut rajta.
Van egy harmadlagos gépem amin olyan disztró van, amit ti itt nem szerettek.
Azt is próbáltam ezen a gépen, de lassú.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Adguard Premium (Android, PC és egyéb rendszerekre, valamint böngészőkhöz)
- Battlefield 6
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Ez a mondat angolul?
- Autós topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- OLED TV topic
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 256GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3014, 91% Akkumulátor
- Xiaomi 14 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- HP Omen 80G8E9 - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB Type-C
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3023, 90% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest