- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Motorola Moto G72 - a titkos favorit
- Mobil flották
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- Fotók, videók mobillal
- Tokba kerülnek a Pixel 10 mágnesei
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Érkezik a Samsung Health előfizetés?
- Android szakmai topik
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
growler
őstag
válasz
Petya XT #100510 üzenetére
Live rendszeren indított Ff alól azért ered el az addons oldalt,
mert azon régebbi a Ff verzió.
Ha live alatt célzottan frissíted csak a Ff-ot a legújabb verzióra:
sudo apt install --only-upgrade firefox
Akkor az új verzió alól mar nem ered el.
Ami talán ennél is furcsább az, hogy más helyen más szolgáltatónál
a legújabb Ff verzió is probléma nélkül eléri az addons oldalt.
De ha letöltöd a LibreWolf appimage-t, azon is elérhető az oldal,
és tudsz rá kiegészítőket telepíteni. -
válasz
Petya XT #100505 üzenetére
Igen.
Nem FF hanem Opera böngésző és nem ez a hiba hanem sok más.Nem az van vele mint nálad a FF-al de a Wineshez képest sokkal rosszabb a user élmény.
Először is a Winesbe van magyar nyelv választási lehetőség, a Linuxosba nincs. Hosszas guglizás után a megoldás,
az Opera indító exec buherálása --lang=hu beszúrásával.
Enélkül angol, hiába system language=hu.
Biztosan azért lett ez így kitalálva, aki linuxozik az úgyse menübe keresi a nyelvállítást hanem rögtön az indítót szerkesztgeti...? Frappáns.Másik, semmilyen módon nem tudom rávenni hogy teljesképernyősen induljon, mindent kipróbáltam, eredmény nulla.
Winen a nagyítással és a betűmérettel be tudok állítani egy nekem teljesen megfelelő böngészési felületet.
Linuxon ezt 1 napig próbálgattam, nem sikerül.
Vagy minden víziló méretű, vagy a fél oldal kilóg a monitorból, vagy olyan mintha jó lenne de 10-ből 8 oldalon a betűk, képek egymásra csúsznak, vagy pl. itt a PH-n teljesen széttörik az oldal, minden átcsúszik balra és kilométert kell görgetni hogy az "Itt szóltam hozzá" szekciót legalul baloldalt megtaláljam. Pedig ez jobboldalt fölül van gyárilag.Ezekre nem tudok magyarázatot, és ezek az érthetetlen, felhasználói élmény romboló featurek minden dualgépemen bármilyen monitoron ugyanígy vannak.
Opera Extension Store szerencsére gond nélkül működik
-
válasz
Petya XT #100502 üzenetére
Sajna ezekkel az USB wifi adapterekkel lehet szívni, ha nem előrelátóan választ az ember.
Linux wireless LAN support
Existing Linux Wireless drivers
Amazon listDe ha már megvan, akkor marad az ügyeskedés, szerencse, hogy ez a morrownr oldal elég sok mindenben megoldás, nyilván nem a legegyszerűbb.
-
válasz
Petya XT #100488 üzenetére
A manó csípje meg, amikor kérdést feltetted, Tibikomám úgy elvitte a showt, hogy elsikkadt ez a dolog. Pedig még meg is néztem, de nem írtam meg, hogy amit linkeltél, abban ott a linkelt megoldás, azt írták, amíg nem működik a leírásban lévő dolog, addig ezt kell használni helyette:
"[Important] this repo is under scrutiny as the driver is not working properly , meantime this is working , this repo will be updated shortly"
-
growler
őstag
válasz
Petya XT #100458 üzenetére
Minden telepitett rendszerem Cinnamon feluletu.
Ha a Manjarot telepited, az a stable tarolokkal telepul.
Ezekbol viszont tobb olyan alkalmazas hianyzik, melyeket
hasznalni szoktam ... tehat, rakenyszerulok az AUR ill. a
Chaotic-AUR hsznalatara. Ezek pedik a stable aggal mondjuk ugy
hogy osszeegyeztethetetlenek. -
-
urandom0
senior tag
válasz
Petya XT #100436 üzenetére
Nem értem ezt a hirtelen szigort
Ezt úgy hívják, hogy biztonságtudatosság
Most vesd össze ezt azzal, amikor átlagpistike meglátja torrenten, hogy Photoshop.CC.2024.cracked.ISO, és már tölti is le, tökéletesen les*arva, hogy mi van benne vagy mit csinál. És akkor csodálkozik, hogy másnap 25 kriptovírus, 7 adware meg 2 trójai van a gépén
Ehhez képest mi meg azon aggodalmaskodunk, hogy verified vagy unverified... -
urandom0
senior tag
válasz
Petya XT #100431 üzenetére
De AUR-nél elérhető a PKGBUILD fájl, és abban szépen látszik, hogy a hivatalos .deb csomagból építkezik:
source=("$pkgname-$pkgver.deb::https://download.cdn.viber.com/cdn/desktop/Linux/viber.deb")
Sőt, még az is látszik, hogy Nagy Sándor az AUR csomag maintainere
# Maintainer: Sandor Nagy <sandor[dot]nagy[at]kdemail[dot]net>
-
urandom0
senior tag
válasz
Petya XT #100426 üzenetére
Ezt ki ellenőrzi? Minték, vagya Flatpak gárda?Bár akkor feltételezem, hogy a Mint csapat.Nem, a Flathub: https://docs.flathub.org/docs/for-app-authors/verification
Ha megnézed a Viber Flathub oldalát, ott írják is, hogy unverified: https://flathub.org/apps/com.viber.Viber -
urandom0
senior tag
válasz
Petya XT #100419 üzenetére
Az új Mintnél bizonyos Flatpak csomagok alapértelemzetten tiltva vannak, biztonsági okokból.
Ez nem rossz ötlet egyébként, jó lenne, ha ezt a verified/unverified dolgot beépítenék az alap Flatpakba, hogy jelezze, ha nem hitelesíthető a csomag kiadója.
Viberből van appimage is, azt a fejlesztő adta közre, én azt próbálnám meg a helyedben.Olyan flatpak csomagot én sem szívesen telepítek, aminek a kiadója nem ugyanaz, mint a fejlesztője.
-
válasz
Petya XT #100421 üzenetére
A Vibernek nincs valamilyen böngészős verziója? Akkor telepíteni se kellene, de megmondom őszintén nem is használnám, ha lenne PC-s verziója sem, mert ilyen-olyan privacy rémhíreket hallottam róla, meg valamiért nagyon szidták. Telefonon én Signalt használok. Biztos arról is lehet mindent mondani, ha más nem akkor az egyszerűsége miatt szimpatikus.
-
válasz
Petya XT #100419 üzenetére
bizonyos Flatpak csomagok alapértelemzetten tiltva vannak, biztonsági okokból
A nem hitelesített csomagok biztosan, ezt meg lehet nézni a Szoftverkezelő beállításaiban. A többit nem tudom.Én pl. hogy tudom eldönteni, hogy az biztonságos e, vagy nem.
Szerintem sehogy, mert még az ellenőrzött csomagban is lehet bibi. Szvsz az egy megoldás lehet, ha ugyanazt a stratégiát követed, mint amit általában a Play Áruháznál szoktak ajánlani.
1. Ismert és régóta létező szoftvereket telepíts.
2. Legyen egy nagy közössége az adott szoftvernek, sok letöltéssel, mert több szem többet lát, ha valami gond van, az hamarabb kibukik így.
3. Ha vadiúj szoftvert töltenek fel, azt ne telepítsd egyből, hanem várj, hogy a vállalkozóbb kedvű userek milyen véleménnyel vannak róla.
4. Ellenőrizetlen Flatpakeket kerüld el, főleg úgy, ha az adott szoftverből (pl. VLC) van az adott disztród belső repóiban saját verzió. Akkor minek a Flatpak? -
-
urandom0
senior tag
válasz
Petya XT #100290 üzenetére
Hát ha az kérdés, hogy abszolút ne tudjon semelyik rendszer sem írni arra a lemezre, akkor az ellen nem fog megvédeni gyakorlatilag semmi. Egy titkosított lemezt is simán felülírok dd-vel, de Windows alól a diskparttal vagy a lemezkezelővel is el tudok intézni egy bármilyen fájlrendszerű lemezt.
-
urandom0
senior tag
válasz
Petya XT #100263 üzenetére
Bármit, ami hibára utalhat. Nem tudom megmondani, mert nagyon kernel- és disztrófüggő.
Nálam OpenSuse alatt ez van a logokban, amikor elmegy aludni és visszatér:nov 28 21:07:38 localhost.localdomain kernel: Freezing remaining freezable tasks completed (elapsed 0.001 seconds)
nov 28 21:07:38 localhost.localdomain kernel: Freezing remaining freezable tasks
nov 28 21:07:38 localhost.localdomain kernel: OOM killer disabled.
nov 28 21:07:38 localhost.localdomain kernel: Freezing user space processes completed (elapsed 0.002 seconds)
nov 28 21:07:38 localhost.localdomain kernel: Freezing user space processes
nov 28 21:07:38 localhost.localdomain kernel: Filesystems sync: 0.125 seconds
nov 28 20:29:31 localhost.localdomain kernel: PM: suspend entry (deep)
nov 28 20:29:31 localhost.localdomain systemd-sleep[62922]: Performing sleep operation 'suspend'...
nov 28 20:29:31 localhost.localdomain systemd-sleep[62922]: This is a temporary downstream workaround for https://github.com/systemd/>
nov 28 20:29:31 localhost.localdomain systemd-sleep[62922]: relying on kernel to perform the freeze.
nov 28 20:29:31 localhost.localdomain systemd-sleep[62922]: User sessions remain unfrozen (add $SYSTEMD_SLEEP_FREEZE_USER_SESSIONS=1 >
nov 28 20:29:31 localhost.localdomain systemd[1]: Starting System Suspend...
Fedora alatt pedig ez:
nov 27 21:07:16 fedora kernel: Freezing remaining freezable tasks completed (elapsed 0.001 seconds)
nov 27 21:07:16 fedora kernel: Freezing remaining freezable tasks
nov 27 21:07:16 fedora kernel: OOM killer disabled.
nov 27 21:07:16 fedora kernel: Freezing user space processes completed (elapsed 0.001 seconds)
nov 27 21:07:16 fedora kernel: Freezing user space processes
nov 27 19:48:49 fedora kernel: Filesystems sync: 0.073 seconds
nov 27 19:48:49 fedora kernel: PM: suspend entry (deep)
nov 27 19:48:49 fedora systemd-sleep[10848]: Performing sleep operation 'suspend'...
nov 27 19:48:49 fedora systemd-sleep[10848]: Successfully froze unit 'user.slice'.
nov 27 19:48:49 fedora systemd[1]: Starting systemd-suspend.service - System Suspend...
nov 27 19:48:49 fedora systemd[1]: Reached target sleep.target - Sleep.
Ezekben nincs hiba. De ha hibát látsz, akkor általában más színnel írja ki, vagy úgy keződik, hogy WARNING, vagy Failed, vagy ilyesmi.
Esetleg meg lehet próbálni ajournalctl -p err
paranccsal megnézni, nincs-e a suspend időpontja körül valami hiba. -
urandom0
senior tag
válasz
Petya XT #100259 üzenetére
Én megpróbálnám lehúzni az összes hardvert, kezdve az egérrel és a billentyűzettel, kikapcsolni a rádiós cuccokat, és úgy megpróbálni az a felfüggesztést. Illetve nézném a logokat közvetlenül visszatérés után, sokszor ott van benne, hogy miért nem tudott elaludni.
Dell gépem nincs, Lenovo laptopból van két féle, és egy Fujitsu asztali gép, ezeken mind működik a felfüggesztés. Még évekkel ezelőtt, régebbi Gnome verzióval a laptopon volt hasonló problémám, hogy rögtön fel is ébredt felfüggesztés után.
-
Remus389
veterán
válasz
Petya XT #100156 üzenetére
Szerintem ízlés kérdése a dolog, lehet ha megunom a jelenlegi kinézetet teszek egy próbát a Cairo Dock-kal is, tetszik az is. Jelenleg bejön nekem ez a Windows7-szerű kezelés és kinézet, végülis egész életemben Windows-t használtam, szokatlan lenne más. De kísérletezni, szórakozni mindig jó, a Cairo Dock inkább azoknak állhat kézre akik Apple gépet is használtak.
-
Remus389
veterán
válasz
Petya XT #100153 üzenetére
"Cairo dock" Hát kicsit megnéztem a youtube-on ezt a Cairo Dock-ot, ahhoz hasonló ami az Apple gépeken van dock, vagy nem?
Viszont úgy tűnik, hogy a tálcának is maradnia kell, amit felülre vagy oldara helyezel, hogy elférjen a dock.
Az a bajom ezzel, hogy a laptopnak eleve nincs valami nagy képernyője, ezzel csak tovább zsúfolódik. Továbbá a chrome-ot, meg a fájlkezelőt leszámítva nincs más gyakran használt programom, az a kettő pedig oda van rögzítve a tálcára. Ha kell valami más akkor a start menü jó nekem.
Nekem tetszik így a tálca, letisztult, pláne hogy most találtam hozzá egy jóképű időjárás appletet is, amire ha ráklikkelek, előjön a várható időjárás.
-
válasz
Petya XT #100148 üzenetére
Megvan, Tibikomám a kulcsa a Timeshiftnek, tudtam, hogy valaki csinált egy jó blogot erről! +1 respect neki, most megérdemli.
Samsung Pro SSD azért más liga, mint a Kingston, nemrég elemeztük használt SSD-t vásárolni szándékozó fórumtárssal, kb ugyanaz a minőség, mint a szerver/industrial Samsung SSD-k, csak nincs bennük power lost protection, de amúgy agyonvághatatlanok. Régi desktopomban még nekem is van három HDD, fogalmam sincs, mit kezdjek velük...
Ezek a home patkányok is nagyon cukik, igazából az összes pici otthoni rágcsáló az, de patkányt meg vadászgörényt már nem mernék itthon tartani, az aztán tényleg bebújna oda is, ahonnan a nyuszit már 95%-ban kizártam. Első hetekben, mikor szabadon volt, elképzelhetetlen helyekre bebújt, mászott, ugrott.
-
válasz
Petya XT #100144 üzenetére
Az alsó képen a Toshiba van, az SSD ugyanaz, 87 fok
Jaja, látom, úgy értettem, hogy nincs gond a Disks hőkijelzésével, mert a Toshibánál 37 celsiust mutat.
Végül beállítottam úgy, hogy napi mentésből megtart 5 példányt
Az igen sok, nem? naponta 5 mentés? Hirtelen nem ugrik be, hogy ez inkrementális mentéseket csinál amúgy, mert ha olyat is, akkor jóval kevesebb hely fogyna. Ha valaki tudja, megírhatná!
Téged tájékoztatlak először, ha megkotlik. Ha érdekel, ha nem....
Hát speciel engen kifejezetten érdekelnek az SSD-k! Szóval köszi.
Valami hasonló korú Kingston Fury 120GB nekem is van itt valahol a matuzsálem Intel 520 120GB mellett. Milyen is volt, amikor a HDD-ket ezekre cserélte a user!
intel-gpu-tools
No ez nem ugrott be minap, mindenáron valami top nevűre kerestem rá...
Egy időben rengeteg ilyen monitorozó appot kigyűjtögettem, tényleg vannak nagyon jók, nagyon az elején a glances-től voltam elájulva, nyilván a htop után elég glancos valóban, de nagyon jó amúgy.
-
válasz
Petya XT #100136 üzenetére
Ez a nyuszi nagyon cuki!
Köszi, tényleg haláli kis cukiság, de rettenet dolgokat művel, illetve csak épp úgy viselkedik, mint egy nyuszi! Kitapétáz, kábelt elharap, széklábakat formáz, ketrecéből kihudinizi magát(ezért inkább leszereltem a ketrec ajtaját), szóval működik rendesen.
Tibikomám majd viszi magával villanyszerelő segédnek a zsebiben.
Jól mondod, a Linux Mint még erre a matuzsálem SSD-re a legjobb! Ezt a Timeshift dolgot viszont hiába kérdezed tőlem, ismerem ugyan, de seha nem használtam még, de azt látom, hogy tényleg elég felhasználóbarát a kezelőfelülete. A lényeg, ha több mentést állítasz be, akkor legyen neki tárhely bőven, mert azt megeszi hamar. Ezt csak azért tudom, mert egyszer felraktam és akaratomon kívül szerintem aktiváltam és azt vettem észre, hogy alig van helyem a meghajtón!
Viszont úgy látom a másik topikban tévedtünk a kollégával, mert jól mutatja a hőfokot az alsó képen! Azért kíváncsi vagyok, meddig lehet nyúzni még az az SSD-t!
Tényleg jó az a btop, egyszer próbálgattam elég sok ilyen top alternatív monitorozót, csak új Mint felrakásakor nem jut eszembe mindent felrakni.
-
válasz
Petya XT #100108 üzenetére
De, ha ezt a parancsot összefűzve adod ki, akkor a Cinnamon applets is frissül:
sudo nala update && sudo nala upgrade && cinnamon-spice-updater --update-all
vagy az apt -tal, ha nem nala van:
sudo apt update && sudo apt upgrade && cinnamon-spice-updater --update-all
cinnamon-spice-updater --update-all
külön is működik.Flatpak upgrade-ről nincs tippem se.
-
válasz
Petya XT #100064 üzenetére
Az általad említett ft-al nem volt ilyen tapasztalatom
egyedi kiraly fedőnevű fórumtársra gondolsz biztosan! Azt tutira megjegyezted volna, ha összefutsz vele bármely topikban.
Nekem egész jó kis diskurzusaim voltak vele az SSD kibeszélőben főleg, nemrég nem is nagyon bírta idegekkel.
Kicsit hasonlóan bicskanyitogató a stílusunk, de azért ebben ő a primás, az tuti!
-
-
-
-
válasz
Petya XT #100042 üzenetére
Szerintem inkább Oracle EE, de ezt a program készítője tudná igazán jól megmondani. Vagy pl. egy jóval régebbi Java verzióhoz ragaszkodik, mint az Apeh programja.
kaszas_101
Mentés nem volt? Miért nem?! -
-
-
csixy
addikt
válasz
Petya XT #100028 üzenetére
Kerítettem egy Siliconpower ds72 1 Terás külső SSD-t. Mondják hogy a px10-es fürgébb, de nekem ez is villámgyors. Ventoyos eszköznek megcsináltam. Megtehetem-e azt, hogy a ventoyra elhelyezett LinuxMint Cinnamon iso fájlt indíva magára az eszközre telepítem a Ventoy mögé csinált / partícióra és külön efi partícióra a Linux Mintet ? Tehát csak ezt az egy USB-s eszközt használnám. ???
-
-
urandom0
senior tag
válasz
Petya XT #99987 üzenetére
Én is flatpakból szoktam használni a Vibert, nem érzékeltem vele problémát. Mondjuk csak szöveges üzeneteket küldök vele, mást nem szoktam, azt sem gyakran.
Na, ez a flatpakos Qbittorent jó példa arra, amit sh4d0w említ. Ez gyárilag ilyen fájljogosultságokkal érkezik:
Ez azt jelenti, hogy a fájlrendszeren belül mindenhez hozzáfér. Gondolom azért, hogy lehessen letölteni külső eszközre. Most ha én ezt átírom így, akkor viszont csak a letöltésekhez fér hozzá: -
válasz
Petya XT #99987 üzenetére
Sajnos az a normális ha hetene frissül...
Komolyan, Winen ezt csinálja, ugyanakkor a 18.04 Ubuntumon félévente is elég kézzel frissítenem.
Okát nem tudom, bizonyára van. Lehet biztonsági oka is, bár a mai világba ezt tenném a sorba leghátra.
Pl. az asszonykám telefonja naprakész, a Viber tolja a promóciót, orrba-szájba. Kikapcsolhatatlanul, törölhetetlenül, értestési sávra teljesképernyőre webviewen. Bravó.
Énnekem csak ez tűnik fel, persze lehet a motorháztető alatt vannak előremutató változások.Énnekem egy Android 7 alapú custom rom, őskövület Viber.
Minden funkciója működik.
És teljesen élhető, nyugton van, ha hetente 2-3x beesik egy reklám azt tudom tiltani törölni.
Én ennyit veszek észre a kötelező frissítésekből. És nekem ez az irány nagyon nem tetszik. -
urandom0
senior tag
válasz
Petya XT #99984 üzenetére
Én akartam is írni - de aztán visszafogtam magam
-, hogy van a Qbittorrentből flatpak változat is, és ráadásul a legfrissebb verzió van fent, az eredeti fejlesztőtől. Oda is kommentelhetsz, ha akarsz, hogy működik-e, nem működik, stb.
-
urandom0
senior tag
válasz
Petya XT #99981 üzenetére
Azt nem tudom, hogy mennyi appimage program van. Az https://appimage.github.io-n 1445 van fent, az https://www.appimagehub.com/-on 1424. Nyilván valamennyi átfedés van a kettő között.
Flathubon 2785 app van fent most épp.sh4d0w
Malware sajnos mindenhol előfordulhat. Találtak már Mint repóban is, a Snap store-ban, a FreeBSD-ben, sőt még a kernel.org-ot is megtörték egyszer.
Az is igaz, hogy a gyári security accessel fut a program, ha meg nem változtatja az ember. Vannak erre jó kis programok, flatpakhoz pl. a Flatseal, a Warehouse, ahol lehet állítgatni a jogosultságokat, meg a Gnome-ban gyárilag is van egy alap támogatás ehhez. -
válasz
Petya XT #99981 üzenetére
Annyit hozzatennek urandom0 mondandojahoz, hogy a flatpaknel es a snapnel is az a security beallitas erkezik a csomaggal, amit az alkotoja beallitott, tehat ha pl. full access-t adott a filerendszerre, akkor barhova belenyulhat, amihez a futtato usernek jogosultsaga van, ha meg csak a /home/$(USER)/-re, akkor csak a futtato user home-jaba tud machinalni, ha vert izzad, akkor is (tibi olvtars tudna errol meselni). Azt is erdemes tudni, hogy a kulonbozo image store-ok nem vizsgaljak security szempontbol a feltoltott csomagokat, tehat akar malware is lehet bennuk, de a fejleszto kesobb is belerakhatja a mar bejaratott csomagjaba.
-
urandom0
senior tag
válasz
Petya XT #99976 üzenetére
Semennyire. Illetve pontosan annyira, mint bármely másik program, amit letöltesz a netről, és mindenhez van hozzáférése, amihez neked is. Szvsz az appimage az a formátum, amit legutoljára választanék, ha valamilyen programról lenne szó.
Az appimage-nek gyakorlatilag nincs biztonsági modellje, nem tudod szabályozni, hogy mihez férjen hozzá, ellentétben a flatpakkal és a snappel.
Ráadásul a flatpakhoz és a snaphez elég jól kiépített infrastruktúra van szinte az összes disztróban. Feltelepíted a flatpak csomagot, és tudsz vele letölteni, frissíteni, repókat kezelni, jogosultságokat kezelni... appimage-hez pl. csak külső féltől származó frissítőprogram van.
Flatpak és snap programoknál a rendszer csinál neked .desktop fájlt is, appimage-nél nem. Illetve flatpakhoz több eszközük van a fejlesztőknek, hogy a megjelenése jobban illeszkedjen a rendszertémához. -
válasz
Petya XT #99961 üzenetére
[telefonra ezt]
Windowsra ezt
Nagyon szeretem. Én 90%-ban a médiára használom, hangerő, léptetés stb, a maradék 10% fájlátvitel vezeték nélkül.
A többi fukcióját nem nem szoktam, ez is bőven elég nekem.
Linuxokra tárolóból. -
válasz
Petya XT #99946 üzenetére
Ja értelek... Nekem mondjuk a telefon is kezem ügyében lenne, ha összekötném a notival.
Lehet érdemes lenne megnézni már, hogyan tölt a TB4 csatlakozón keresztül, de a mobil és notebook töltés elég veszedelmes folyamat nálunk, egy pillanatra sem maradhat szem előtt kábel! (törpenyuszi azonnal lecsap rá, mint a héja)
-
Remus389
veterán
válasz
Petya XT #99809 üzenetére
Igen, bár nálam a VLC nem jól működött valamiért, hiába volt bemásolva a zenei videó, és zene mappámból a cucc, a VLC egyiket sem látta, csak az AppleTV, és a Music, vagy mi a bánat app.... Nem is szívem csücske ez a telefon a droid után.
Visszatérve egy kicsit az iTunes témára, igazából a VLC-t is simán fel tudod tölteni Linux alól, iTunes nélkül (nemcsak a képeket)
Amikor rákötöd az iPhone-t, megjelenik az alábbi:
Belemész a VLC-be és bekopizod. Kipróbáltam, működik, megjelent a telefonon a video.
Tehát nincs is igazán szükség az (amúgy gagyi) iTunes-ra (kivéve a recovery mod-ot, de ne barkácsolj otthon az iPhone-al és akkor az sem kell).A screenshoton mellékeltem szokás szerint a RAM használatot, nagyon keményen alacsony
, sőt alul fut a Transmission is. Már nem emlékszem pontosan, de a Windows 10 minimum 2,5GB-ot evett ha csak bekapcsoltam a gépet.
-
Remus389
veterán
válasz
Petya XT #99811 üzenetére
Ma hajnalban (szándékom ellenére) korán felébredtem és unaloműzés gyanánt teljesen leirtottam a Windows 10 maradványait, újraraktam az egész gépet. Most így néz ki a Disks és érdekességképpen a RAM használatot is mellékelem, ennyi megnyitott tab-bal és programmal. Simán el lehet lenni 4 gigával is szerintem, ha nem viszed túlzásba.
A kérdésem: a vírusokkal mi a helyzet? Kell-e vírusirtó vagy csak ajánlott? -
Remus389
veterán
válasz
Petya XT #99809 üzenetére
Igen, bár nálam a VLC nem jól működött valamiért, hiába volt bemásolva a zenei videó, és zene mappámból a cucc, a VLC egyiket sem látta, csak az AppleTV, és a Music, vagy mi a bánat app.... Nem is szívem csücske ez a telefon a droid után.
Azért mert a "file sharing"-en belül kellett volna feltölteni a VLC-det, egyszer megcsinálod utána egyszerű, bár tudom elég egyedi logikát feltételez (aki ezt kitalálta, megérdemel egy banánt), de mindegy is már, ez már nagyon off, örülj a droidnak.
Mondjuk nekem van youtube premium-om, így az appon belül lehetnek offline videóim, nincs már annyira szükségem az iphone féle vlc-re már.
Egyedül a recovery mod miatt jönne jól az itunes, de ha nem barkácsolsz nagyon az iphone-al el fog az indulni. Például megeshet hogy akksit vagy képernyőt cserélsz rajta, elmegy az áram frissítés közbe ilyesmik miatt, beázhat, kiszárítod utána nem tér magához.. stb. Ha normálisan használod, akkor mindig működni fog az ájfón.
Amúgy még egy plusz pont a Linuxnak, sikerült nyomtatni az öreg Samsung SCX3200 nyomtatóval, csak fel kellett előtte telepíteni a drivert meg újraindítani, egyszerű volt.
4K video downloader is van.
-
Remus389
veterán
válasz
Petya XT #99807 üzenetére
Nem egy nagy szám az iTunes, én sosem voltam oda érte, viszont akkor jöhet jól ha valamiért nem akar elindulni az iPhone és akkor visszahozhatja. Recovery mód vagy mi.
Gondoltam inkább kapjak most pár tippet, mint amikor baj van, akkor kapkodni.
Illetve amire még jó, hogy letöltött videókat az iPhone VLC-jébe belemásolni, tehát offline (zenei) videókat.
-
Remus389
veterán
válasz
Petya XT #99804 üzenetére
Még egy fontos akadályt vett nálam a Linux Mint, ha rákötöm az iPhone-t át tudom másolni a képeket. Mintha a Linux-ot az ilyen öreg gamer laptopok megmentésére találták volna ki, mikor már a Windóz elkezd genyózni.
iTunes-t valahogy rá lehet varázsolni, ha esetleg strájkba lépne az ájfón? Mi a legjobb módja?
-
Remus389
veterán
válasz
Petya XT #99465 üzenetére
RAM 3.0/3.9GB
CPU 20-22%480p youtube video lejátszása közben, darabos ez is.
Arra gondoltam a Linuxnak totál más driverjei vannak, és ott jól fog teljesíteni az öreg laptop.
Szerk.: de nem volt egy rossz tipp, feltűnt hogy 1.19 Ghz-en van bármit is csinálok hogy leterheljem, lehet ez a gond?
-
válasz
Petya XT #99380 üzenetére
Hiába jó és használható egy linux disztró, ha agyban van a baj.
A Mint egyébként nekem hibátlan lenne, ha nem Ubuntu alapú lenne. Valamiért nekem nem igazán tetszik, hogy az Ubuntuból és a Debianból is szed csomagokat, plusz azért a Mint fejlesztői garmadája sem valami túl nagy, pl. egy Debianhoz nem lehet hasonlítani, amit világszerte számos felhasználó gondoz.
-
válasz
Petya XT #99337 üzenetére
A Pipewire az újabb, azt kellene használni.
Az ilyen rolling disztrókkal (Endeavour, Manjaro, stb.) pont az a gond, hogy vagy kapsz valami bugot, sérülékenységet, akármit a frissítéssel, vagy nem. A Debianba meg leginkább csak biztonsági frissítést kapsz, cserébe öregek a csomagok. -
Sz_Imre
senior tag
válasz
Petya XT #99333 üzenetére
Manjaro -> KDE-nél vannak problémák.
KDE Plasma hangs on Shutdown, Restart and Logout
"With KDE Plasma 6.1, the session saving feature can make Plasma hang.
A workaround is to disable it in System settings > Session > Desktop Session, by choosing “Start with an empty session”. -
válasz
Petya XT #99333 üzenetére
LM 22 hang recsegéssel nem tudok mit kezdeni
Pipewire van feltelepítve, vagy Pulseaudio? Nem ismerem annyira a Mintet. Ha Windows alatt nem recseg (egy próbát megér), akkor valami szoftveres probléma van.
Ez van, mostanában túlnyomó részt Windowst használok, meglepően kevés problémám van vele.
Ha csak arra kell a gép, hogy menjen és nincs valami speciális igény, hogy a legújabb csomagok, a legújabb hardverhez, pl. akkor egy Debian Stablet is kipróbálnék. Oké, azt be kell hangolni, mert másabb, mint egy Linux Mint pl. De a Debian az megy. -
válasz
Petya XT #99325 üzenetére
Nálam rendben volt. Full AMD asztali gép, szerintem a driver is az open source AMD, mert a VRMS nem talált non-free cuccot.
Nálam még a VLC is csíkozott legutóbb
Az nem lehet, hogy valami mástól volt? Milyen gépről van szó és milyen hardverek vannak benne? Más disztróval nem csíkoz?
-
válasz
Petya XT #98848 üzenetére
Aham, értelek. Mentés előtt kipucolod a felesleget, ennek így van racionalítása.
A Manjaro, azt ha megtanulod rendesen, akkor is tud majd meglepetéseket okozni szerintem.
Nem vagyok ellenére olyan kis programoknak, ami olyan dolgokat elvégez megbízhatóan, amit vagy nem is tudna magától a user vagy rengeteg aprómunka lenne. Jó példa erre a boot-repair app, ami nélkül pár napja tuti nem lettem volna képes rendbehozni a notebookon a Windowst.
-
urandom0
senior tag
válasz
Petya XT #98778 üzenetére
Én is próbáltam már erre rákeresni, túl konkrét dolgokat nem találtam. De szerintem "fertőzött" kifejezés nem olyan jó, inkább "szennyezettnek" kellene fordítani, bár az sem fedi le teljesen a dolog jelentését.
Hogy miért lehet "fertőzött" egy kernel, több oka lehet:
- pl. valamilyen nem GPL-es, hanem propitetary licencű betöltött modul (pl. NVidia vagy AMD GPU driver)
- live patchelt kernel
- valamilyen hiba vagy bug folytán korábban leálló kernel
- force-olva betöltött kernel modul, ilyenek...Szóval úgy kb. azt jelenti, hogy nem a gyári eredeti kernel fut, hanem lett betöltve valami, vagy egy bug vagy valamilyen hiba folytán esetleg módosulhatott. Ez igazából egy ilyen utalás arra, hogy ha hibát keresne az ember, elképzelhető, hogy a kernelben van hiba.
https://docs.kernel.org/admin-guide/tainted-kernels.html
https://support.hpe.com/hpesc/public/docDisplay?docId=c02905321&docLocale=en_US
https://unix.stackexchange.com/questions/118116/what-is-a-tainted-linux-kernel
-
válasz
Petya XT #98302 üzenetére
veracrypt-1.26.7-Ubuntu-20.04-amd64.deb
Ez a verzió van azon az oldalon is, amit linkeltél, ezért gondoltam, hogy ugyanazon verzió jó lesz a hivatalos oldalról is...
Jó, már leesett, imént mobilról írtam, kis képernyőn nem fogom fel a dolgokat...szóval amit linkeltél, az ez:
https://sourceforge.net/projects/veracrypt/files/VeraCrypt%201.26.7/Linux/
Így aztán nem is gondolhattam volna csak arra, ami ezen az oldalon van. Miközben ezt is linkelhetted volna:
https://sourceforge.net/projects/veracrypt/files/
Mindegy, csak felfogtam...
De ez a gtkhash program kiváló, köszönöm. Az i betűnél meg nem vettem észre, hogy kiírja az összegeket.
Ezt gondolom májkimiki-nek szántad!
-
-
törölt tag
válasz
Petya XT #98293 üzenetére
Háát, ha jól emlékszem a 20.04-ben már volt opcionálisan Wayland.
A letöltendő fájl mellet az "i" ikonka mutatja az md5 vagy sha1 ellenörző összeget. Ezzel csekkolhatod a letöltött állományt.
Grafikusan agtkhash
progika megfelelő lehet.
Őszintén szólva .deb.sig cuccra nekem még nem volt szükségem. -
-
válasz
Petya XT #97020 üzenetére
Meg is csináltam gyorsan, itt a végeredmény:
Csak a jelenleg használt 2 darab os maradt a uefi agyába.
Nagyon egyszerű, telepíted az efibootmgr (cli-s.... brrr)programot.
Sudoval indítasz, sudo efibootmgr, a listába a neked nem kellőket törlöd, a szintaktika:
b azaz kis b után a törlendő bejegyzés száma, pl. 1, utána B azaz nagy B, enter.
Ami csillagozva van azok a jelenleg is élő rendszerek.
Pl. itt egy törlési folymat, lehet kötegelni is de én nem voltam ilyen bátor, egyesével gyalulgattam.
Itt pl. az endeavouros-t töröltem , a parancs végrehajtása után már nincs a listába az endeavouros.
és így tovább,tibi@aeroubuntu:~$ sudo efibootmgr
[sudo] tibi jelszava:
BootCurrent: 000B
Timeout: 1 seconds
BootOrder: 000B,0000,0003,0009,0001,0005,0006,0002
Boot0000* Windows Boot Manager
Boot0001 endeavouros
Boot0002 Manjaro
Boot0003 debian
Boot0005 blackPanther_OS
Boot0006 Ubuntu
Boot0009 debian
Boot000B* ubuntu
tibi@aeroubuntu:~$ sudo efibootmgr -b 1 -B
BootOrder: 000B,0000,0003,0009,0005,0006,0002
Boot0002 Manjaro
Boot0003 debian
Boot0005 blackPanther_OS
Boot0006 Ubuntu
Boot0009 debian
Boot000B* ubuntu
tibi@aeroubuntu:~$
-
válasz
Petya XT #97020 üzenetére
Jaaaa leesett, !! te erre gondolsz, ami nem az efin van hanem a uefi agyába ragad bele örökre?
Nekem is így néz ki, nesze neked disztróhoppingén magába a uefibe tiltogatom a már nem létezőket de lehet gxalulni is belőle.
tibi@aeroubuntu:~$ efibootmgr
BootOrder: 000B,0000,0003,0009,0001,0005,0006,0002
Boot0001 endeavouros
Boot0002 Manjaro
Boot0003 debian
Boot0005 blackPanther_OS
Boot0006 Ubuntu
Boot0009 debian
Boot000B* ubuntu
tibi@aeroubuntu:~$
-
csixy
addikt
válasz
Petya XT #97018 üzenetére
Nagyon egyszerű. Gparteddel elveszed a boot, ESP jelölőt, lesz helyette msftdata jelölő. Ezután már a nemo felcsatolja , azt törölsz belőle amit akarsz. Jelszót szokott kérni. A garázdálkodás után tedd vissza a boot, ESP jelölőt. Másik módszer : Nemo indít , a fájlrendszerben elnavigálsz a /boot/efi/efi mappába oszt azt garázdálkodsz bene, amit akarsz. Ha nem boldogulsz, akkor megnyitás rendszergazdaként. Csak eeneb@xssz valamit! Minél hamarabb hagyd abba a rendszergazdaként való GUI-s garázdálkodást. De működik.
-
válasz
Petya XT #97014 üzenetére
Megmarad. Ha 30 os-t telepítettél és 29-et gyalultál, akkor is mind ott lesz.
Mivel egy telepítés úgy zajlik hogy pendrive, pl. sda5 ext gyalu, újraformáz és erre megy az új os.
Ez sose fogja törölni a régit az efiből.
amúgy a legjobb az egészben hogy a linuxos rendszerek kb. 50%-a az efibe úgy néz ki hogy "ubuntu"Zsír, jöjjön rá halandó hogy most melyik is ami kell.
Az hogy Ubuntu egy Ubuntunál még érthető is de ha jól emlékszek a Debian, a Mint, a Kubuntu és még jópár ennyicsak hogy Ubuntu. Sajnos ez a része kevésbé informatív mint pl. egy "Windows bootloader" bejegyzés.
Emlékeim szerint a Nobara, a Manjaro az okés, azok ezzel a névvel csinálják de a többi tökegyforma.
Minden Ubuntu -
-
válasz
Petya XT #96990 üzenetére
Ebben a punnyasztó hőségben tuti nem fogunk senkivel sem összekapni még Windows miatt sem! Tibikomám egy igazi hagyományőrző és én ezt tisztelem is benne, csak éppen nem értem, miért egy modern OS-ben akarja őrizgetni a hagyományt!
Nekem is Win7 volt, amiről aztán lepattantam, de a későbbi verziókat nem is ismerem, májusban az új használtüzleti Latitude-on is Widámkodott ez a nagyszerű Win11, de alig találtam meg benne, hol vannak a hardverösszetevők tulajdonságai, szóval maga volt a rettenet. Anno párom hívott mindig, hogy segítsek, mert elakadt, neki Windows 8 volt, felraktam az akkori desktopomra és azt se tudtam, hogyan szabadulok ki a rengeteg csempe közül. Amikor párom is kapott egy új használtüzletit, mondtam is neki, hogy nincs Win, Linux Mint Cinnamon lesz a gépeden. Nyilván nyekergett, de amikor elkezdte használni, semmi gondja nem volt vele, 7 éve Mint-et használ...
Megértem én azért, ha az emberek WIndowst is tartanak, csak engen ne terrorizáljanak vele.
-
csixy
addikt
válasz
Petya XT #96990 üzenetére
Azért egy Gparted képet feltehetnél arról a lemezről. Valószinüleg MBR lemezre telepítetted. A gyógyítás picit bonyolult, de egyszerű, ha UEFI telepítésnek akarod átalakítani. Először egy live linux bebootolása után Gparteddel másolni kell a /partíciót egy másik lemezre. Aztán az eredeti lemezt újra kell inicializálni GPT lemeznek. Csinálni az elejére egy kb 320 megás Fat32 partíciót , amire rá lehet aggatni boot , ESP jelölőket. aztán Gpateddel az előző Fat32-es partíció mögé vissza másolni az előzőleg elspájzolt /partíciót. ... Folyt köv, csak átbootolok linuxba.
-
válasz
Petya XT #96984 üzenetére
Ha ritkán használod azt a rettenetet, akkor nem olyan vészes a jelenlegi boot módszer sem.
Talán kétszer fogtam hozzá kézzel drivert telepíteni, több lett a halott, mint sebesült rendszer. Nem kísértem a sorsot.
Akkor tényleg ne bíbelődj vele, amúgy biztosan oka van, hogy LTS-en nincs fenn nagyon új driver. Anno Dell Precisionra raktam fel egy olyan gyári drivert, ami a leírások szerint nem is volt jó a VGA-hoz, de ugyanúgy ment vele a gép, valami jó kis 3D tervezésre használt nVidia kártya volt benne, nem volt nagyon finnyás a driverekre.
nVidia kártyáknál ez azért nincs így alapból.
-
-
válasz
Petya XT #96977 üzenetére
Super! Örülök, hogy nálad is jól superál!
Ez az nVidia driver dolog meg LTS-nél kicsit lassú, amikor nálam volt az nVidia-s Dell Precision, akkor is be kellett néznem az Illesztőprogram-kezelőbe és ott volt valami még, de bőven messze volt a legfrissebb verziótól az is. Igazából nem volt szükség a legújabb driverre, de az nVidia hivatalos oldaláról azért letöltöttem egy hozzávaló frisset, de elég furmányos volt a driver frissítése. Ha nálad így is működik vagy a Rendszerbeállításokban találsz frissebb illesztőt hozzá, azt érdemes felrakni, de nem feltétlen szükséges a legújabb. szerintem
Aham, most látom van pár napos frissítés a driverhez amúgy, 550.100 Ha raktál már fel ilyen gyárit, akkor felrakhatod ezt is, amúgy is célszerűbb még belakatlan disztróra rápróbálni.
Jó lesz ez a 22, de április óta csiszolgatták a Mintesek, nem is nagyon lesz már ezzel gond.
Oppa, közben olvasom, hogy kis gubanc is akadt az MBR installal! Ahol Win van, ott problema is van mindig!
Ezek a dolgok nekem is elég nyűgösek, UEFI-hez is süle vagyok, de mondjuk hamar likvidáltam is a Windowsos SSD-t!
-
válasz
Petya XT #96975 üzenetére
https://fototrend.hu/tema/linux_abszolut_kezdoknek/hsz_96944-96944.html
Tegnap be is raktam a letöltő linket az utolsó bekezdésbe!
Nem könnyű megtalálni a bétákat, pedig már a distrowatch oldalán is jelzik a 22 béta verziót.VM-et én se használok soha.
-
válasz
Petya XT #96971 üzenetére
Igazán nincs mit! Minap kerestem valamit én is és találtam egy 4 éves bejegyzésemet, meg is lepett, mert ismeretlen volt elsőre a téma!
No mindegy, használgasd nyugodtan, ha valami nem tiszta, szólj, mert ez már csak tesztelésre van, bármit ki tudok próbálni, amit persze a hardver enged. dVGA nincs a gépben, szóval nVidia drivert nem tudom kipróbálni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS MASTER RTX 3070 8GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Beszámítás! Apple Mac mini 2020 M1 8GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged