- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- Xiaomi Watch S1 - szép az idő
- iGO Primo
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Android szakmai topik
- Magisk
- Mobil flották
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lathronos
őstag
válasz
teleahocipöm #35477 üzenetére
Sajnos nem tudsz mit csinálni, ilyen gyenge konfigot egyedül csak a kernel felzabál szőröstűl-bőröstűl(amit a feladatkezelőben egyébként nem látsz), és akkor még sehol a DE, meg egyéb nyalánkságok.
Egyéb iránt Antixban van Magyar nyelv. Tudom, mert már telepítettem TeamViewer-en keresztül másnak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #35477 üzenetére
memtest86+ és hdd ellenőrzés volt a gépen?
-
Lathronos
őstag
válasz
teleahocipöm #35235 üzenetére
Arora-t próbáltad már? Az Ubuntu/debian alapú rendszerek csomagtárolójában megtalálható
-
Lathronos
őstag
válasz
teleahocipöm #35222 üzenetére
Feleségem laptopján ami egy Lenovo T61 kb. megegyező paraméterekkel bármilyen Linux fut gond nélkül, még Firefoxon youtube lejátszás 720 HD-ben se kottyan meg neki. Most épp Linux Mint Cinnamon 64 bit van rajta. Várj csak, neked TK81-es EasyNote-od van? Unokanővérem sajnos ilyet vett, gyenge mint a harmat.
-
Lathronos
őstag
válasz
teleahocipöm #35214 üzenetére
Az igazság az, hogy akárhogy is nézzük, az Intel Conroe CoreDuo széria is már 10 éves, és az már 2 magos CPU, a 2 GB DDR2 RAM alapkövetelmény is már úgy 5 éve ajánlott, így nem lehet a fejlesztők szemére vetni, hogy nem tudják alább adni. És lássuk be, a mai kor információ technológiája már nem éri be kevesebbel. Gyermekünktől sem várhatjuk el, hogy 20 évig jó legyen rá az a ruha amit születésekor vettünk neki. És ahogy gyorsul a fejlődés, az amortizáció időtartama is hatványozottan fog nőni. Remélem, azért azt a kort már nem élem meg, mikor a frissen vásárolt PC egy év múlva csak újrahasznosítható elektronikai hulladéknak lesz jó. Jack Nicholson klasszikus mondatával élve: "Lesz ez még így se!"
-
spammer
veterán
válasz
teleahocipöm #35214 üzenetére
"Nem hiszem, hogy programozóknak ekkora gondot okoz egy normális kis hw igényű linux megírása egy normális böngészőről már nem is beszélve"
A kis hardverigény attól is függ, miket raksz fel, és milyen grafikus felülettel használod. Lásd a fentebb említett Crunchbanget, ami kis HW igényű, de nem fapad, és nem őskövület kinézetű (csak sallangmentes). Persze ízlés kérdése, akinek "fancy" GUI kell, az sikítófrászt kap tőle.
A böngészőkön lehetne még faragni, csak sajnos sokat nem segítene, ha a weboldalakat teleszarják mindennel.
Azért a Firefoxot is be lehet lőni egész tűrhetőre (uBlock+hosts file block+kikapcsolt flash plugin alapból+about:config túrás).
-
Lathronos
őstag
válasz
teleahocipöm #35097 üzenetére
Hát igen. Főleg, ha valaki flash alapú online filmeket is akar nézni, nem árt egy 3Ghz-es Pentium 4 CPU, 1 GB RAM és egy jobb VGA pl. Geforce 6600. Viszont most nézem, hardveraprón már 16.000 Ft-tól lehet kapni elég jó dualcore gépeket 2 GB RAM-mal. Az pedig nem túl nagy összeg azért cserébe, hogy még 6-7 évig ne legyen gondod a teljesítménnyel ha csak alapvető dolgokra használod a PC-t.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #35095 üzenetére
Úgy értem melyik környezettel próbáltad? Az alap gnommal?
A parancsodat a crontabba @reset paraméterrel be lehet írni azt, amit egyszer szeretnél lefuttatni. Nem egy bonyolult dolog, de van még pár egyéb megoldás is erre.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #35093 üzenetére
Melyik Debian verzió volt ez? Pontosan hol volt rossz a kiosztás?
-
spammer
veterán
válasz
teleahocipöm #35088 üzenetére
Ha nincs magyar kiosztás, írd be terminálba: setxkbmap hu
Ha működik, utána be lehet rakni automatára a parancsot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #35088 üzenetére
Próbálj valami stabilat. Debian.
-
God Vazzeg
veterán
válasz
teleahocipöm #34531 üzenetére
Szedd le, vagy purge, vagy a beállításait töröld a /home-od alól. Utána vissza, és hátha jó lesz. Valami egyszerű beállítás opat szerintem.
-
Penty
aktív tag
válasz
teleahocipöm #34523 üzenetére
Próbáltad már azt, amit herdsman12 mutatott a #34520-ban?
-
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #34523 üzenetére
hunspell-hu csomag?
-
herdsman12
őstag
válasz
teleahocipöm #34521 üzenetére
Régebben használtam netbookon portable LibreOffice-t. Na az volt a lassú, de csak az indulás.
-
herdsman12
őstag
válasz
teleahocipöm #34519 üzenetére
-
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #34517 üzenetére
Közben megnéztem, a lightproof nyelvhelyességet vizsgál, nem helyesírást. Ha felteszem, működik tovább minden, nem az okozza a gondot. hunspell-hu csomag fenn van?
-
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #34515 üzenetére
Nálad kétszer is ott az Írástámogatás rész, különböző modulokkal a képen. A Lightproof-ot továbbra sem értem, nálam tutira nem része a telepítésnek és még nem találkoztam vele.
-
Vladi
nagyúr
válasz
teleahocipöm #34503 üzenetére
Csomagkezelőben feltetted a hunspell? Meg ha van akkor a lo magyar nyelvi csomagját?
-
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #34512 üzenetére
Hogyan van 2 Írástámogatás? Másrészt én nem ismerem ezt a Lightproof dolgot meg a .dic szótárt. Ezeket te adtad hozzá?
-
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #34510 üzenetére
Szerencséd van, nekem is az van fenn. Eszközök/Beállítások/Nyelvi beállításokban minden magyarra van állítva? Nyelvi modul, szótárak ott vannak? Nálam a Kiterjesztéskezelőben nincsen semmi.
-
lev258
veterán
válasz
Melyik LibreOffice?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Valószínűleg az ellenőrzés nyelvét is át kell állítani magyarra, alapból angol.
-
Tonyk
veterán
válasz
teleahocipöm #34081 üzenetére
És a tanúsítvány is megtalálható volt ?!
Na, mert az tényleg érdekes lenne ha benne lenne egy ilyen bármely linux distro telepítőjében...
-
Tonyk
veterán
válasz
teleahocipöm #34079 üzenetére
Tonyk
Akkor most FreeDost rakjak a gépre?Nyilván nem, de ha azzal vetted, akkor egy Win telepítése után, hogyan kerülhetne rá az előtelepített genyaság?
-
Tonyk
veterán
válasz
teleahocipöm #34075 üzenetére
Nyilván, a FreeDos-al érkező gépeket ez nem nagyon érinti!
-
agy73p
senior tag
válasz
-
lev258
veterán
válasz
Nem lehet, hogy ez csak az érintett laptopok típusát azonosítja be?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #33818 üzenetére
A clonezilla 1:1-ben menti a partíciót (meg persze tömörítve), visszaállításkor meg dózeról, és felrakja a mentést. Minden pont abban az állapotban lesz, ahogy leállítottad a gépet a mentés előtt.
A wine-t meg nem tudom, lehet kellene neki egy friss telepítés, vagy legalább is egy új virtuális környezetet létrehozni benne. Ha 64 bites disztrón használod, akkor először úgy is létre kell hozni benne egy 32 bites winearch-ot, hogy legyen 3D gyorsítás, meg egyebek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #33816 üzenetére
Igen, a /home alatt a konfigok szoktak tárolódni, mind a programoknak, mind az asztali környezetnek.
Partíció kimentése természetesen megoldható, van rá célirányos live disztró mint pl. a clonezilla, de akár egy akármilyen disztró live verziója is jó erre, amiben van egy gparted / kparted, azok is tudnak partíciót, partíciós táblát ki és vissza menteni.
Kezdésnek szerintem a clonezillával lesz a legegyszerűbb ezt megcsinálni, az olyan next next finish jellegű. -
_Dumber_
őstag
válasz
teleahocipöm #33809 üzenetére
Vagy install során egyáltalán nem adsz meg külön /home ot. Majd kézzel utánna szerkeszted az fstab-ot.
-
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #33809 üzenetére
A mount point /home legyen és véletlenül se jelöld formázásra. Akkor meghagyja mindennel együtt. Ha a régi és az új felhasználónév megegyezik, akkor megpróbálja majd a beállításokat is használni a mappákból. Hogy ez jó-e neked és megfelelően sikeres lesz-e, azt nem tudom. Esetleg használhatsz másik felhasználónevet telepítésnél.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #33764 üzenetére
Csak ki kell adni a mount parancsot és hogy mit hova, akkor felcsatolja a live rendszer a partíciót.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #33758 üzenetére
Kernel Panic leginkább HW hibánál, meg tuningnál fordul elő.
-
válasz
teleahocipöm #33749 üzenetére
Keresd meg a dosbox.conf fájlt (vagy home mappában lesz vagy a home/.dosbox-ban), elég sokmindent lehet állítgatni benne pl. a teljes képernyős indítás a fullsreen=true (de vigyázat, ha a 16:9-es képernyőd van és nem áll automatán a 4:3-ra akkor egyéb sorokat is meg kell adni, hogy ne torzítson, de erre már nem emlékszem fejből), de pl a memóriát is meg lehet növelni 32-re, ill gust is lehet emulálni ha bemásolsz a c-nek mountolt könyvtáradba egy komplett telepített ultrasound könyvtárat (vogonson pl megtalálod), az autoexec sorban pedig megadhatod amit mindig elindítanál pl a mountolt c meghajtót, ill. nc/dn/vc -t ha használsz.
Amúgy az "újabb" 0.7x-től dosboxok dinamikusan állítják az emulált proci "órajelciklusát" terheléstől függően, de bizonyos játékokhoz nagyritkán szükség lehet fix cilkusra, ekkor a cycles=xxxx (kívánt értéket kell megadni), utána ha már nem kell a cycles=auto-val állhatsz vissza alapértelmezettre, de komolyabb/újabb dosos gémek alá komolyabb vas is kell, szóval P3-as kisebb P4-es kevés lesz hozzá, nem árt vmi izmosabb 1 magos, de inkább 2 magos proci.
Szerk; ja látom most más probléma is akad... -
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #33755 üzenetére
Ha már fagyás van, az önmagában baljós.
-
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #33752 üzenetére
Újabb kernel, régebbi kernel. Még nem volt dolgom ezzel a rendszerrel. Memóriateszt volt?
-
quailstorm
félisten
válasz
alt+enter a fullscreen
ctrl+f12 az emulált CPU órajel fel
ctrl+f11 lenem a végtelenségig kell nyomni mert utána csak rossz lesz
alapból egy 486SX-nek felel meg ami kevés
-
lev258
veterán
válasz
A DOSBox-nak is vannak beállításai, talán a linken is adnak pár tippet.
-
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #33746 üzenetére
-
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #33737 üzenetére
Melyik része nem megy a dolognak? Nem DOS-os esetleg?
-
válasz
teleahocipöm #33400 üzenetére
XFCE az alapértelmezett ablakkezelője, de itt megtalálod az egyéb verziókat is.
-
válasz
teleahocipöm #33398 üzenetére
Arch alapon Manjaronak mintha lenne LXDE változata, de LXQT (ami egy modernizált LXDE) és XFCE tuti van, ez utóbbit próbáltam is, mondjuk én a csomagkezelőn (ill. nagyon friss csomagokon) kívül nem vettem észre, hogy nagyon más/gyorsabb/lassabb/stabilabb/bugosabb lenne mint mondjuk egy Xubuntu vagy Linux Mint XFCE (bár ha már kicsit is régebbi a telepítő, akkor csak terminálból tudtam frissíteni/telepíteni sehonnan máshonnan a hiányzó függőségek okán).
-
whbear
senior tag
válasz
teleahocipöm #33392 üzenetére
Lejárt a szerk:
Fedora inkább csak a default Gnome3 DE-vel az igazi. Általában az alapértelmezett DE-vel van a legkevesebb probléma kezdőként. Én használtam KDE-vel is a Fedorát, kisebb nagyobb csiszolgatás kellett a tökéletes működéshez. Fedoránál vigyázni kell a frissítésekkel, túl hamar megkapja. Archnál meg a te feladatod összecsiszolni a rendszert. Ezért is lesz sokkal jobb mint bármi, feltéve ha eleget foglalkozik az ember vele. -
whbear
senior tag
válasz
teleahocipöm #33373 üzenetére
Ha már rpm disztró akkor miért nem Fedora? Az legalább működik rendesen. Vagy még az openmandriva is jobban össze van rakva mint az a francia sz*ar.
Igaz - e Vladi? -
válasz
teleahocipöm #33368 üzenetére
Ha tetszett a Peppermint 3, akkor Lubuntu 12.04-et is megpróbálhatod még (ha van még türelmed
), az még tuti támogatott, egy régebbi gépemen az fut és még jönnek hozzá a frissítések mai napig (és még fognak is 2017 tavaszáig, persze javarészt már csak security ofkorsz), de ppa-ból legfrissebb smplayer/smtube, frissebb Libreoffice feltehető, ill multumedia codekek a lubuntu-resictred extra-val (ha jól emlékszem a csomag nevére) feltehetőek...
Egyébként az abszolút leggyorsabb ilyen ősi vason nekem az antiX 12 volt Deabian (Wheezy) stable repóra átállítva (13.x-en sem árt mondjuk átlőni régi gépen sokat számít.), mondjuk nemsokára jön a Deiban Jessie stable (RC1 telepítő márt kinnt van hozzá), arra biztos jönnek majd ki lájtos (antiX 14) / könnyebben kezelhető (LMDE) disztrók. -
Apollyon
Korrektor
válasz
teleahocipöm #33367 üzenetére
Le a kalappal a türelmedhez, hogy már ki tudja mióta próbálkozol.
De remélem jó tanulság volt, hogy Packard Bell gépet nem veszünk... Jobban járnál ha túrnál valami mást aprón használtan, lehetőleg Sony-t sem, mert is inkább windózhoz van.
-
spammer
veterán
válasz
teleahocipöm #33367 üzenetére
Dobd ki azt a gépet a kukába.
-
válasz
teleahocipöm #33353 üzenetére
Simán felmegy az smtube Peppermint 3-ra (ami gyak a Lubuntu 12.04-re épül), terminálból 3 sor az egész;
sudo add-apt-repository ppa:rvm/smplayer
sudo apt-get update
sudo apt-get install smplayer smtube smplayer-themes smplayer-skins -
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #33353 üzenetére
Senki nem mondta, hogy le kell cserélni később. Meg előbb-utóbb eljön a csak 64 bites rendszerek korszaka is.
-
válasz
teleahocipöm #33347 üzenetére
Le lehet tölteni, ha keresed:
[link]
innen még az One verziót is:
http://peppermintos.com/previous/ -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #33176 üzenetére
Gondolom igen, de se a disztrót, se a programot nem ismerem. Keress rá a csomagkezelőben.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #33173 üzenetére
Nem kell felrakni egy ilyen, vagy ilyesmi nevű csomagot hozzá előbb?
Valamint nézd meg, hogy van-e kimenete ennek: locate badblocks
Ha igen, akkor csak másként kell hivatkozni rá, ha nincs, akkor telepíteni kell valamit.
-
Vidual001
tag
válasz
teleahocipöm #33170 üzenetére
Szerintem azzal van a gond, hogy a "fsck" után raktál szóközt, amennyire nézegettem, két szó közötti kötőjelnél nincs sehol szóköz, ezért inkább syntact hiba.
De ez csak egy tipp, még kezdő vagyok én is
-
Atapi
senior tag
válasz
teleahocipöm #33160 üzenetére
nem a teljesítmény és a kondíció a lényeg, hanem hogy ezen értékeket milyen tényezők rontják, ergo van-e bad sector/pending sector a lemezen, ha igen, akkor mennyi, illetve egyéb hiba van-e. sajnos az, hogy egy éve mi volt a diszkkel, nem jelent semmit. ugyanúgy meghibásodhat egy szinte új lemez, mint egy ősrégi. nyilván a valószínűsége más, de ha nálad következik be, akkor tök mindegy. én a helyedben lementenék mindent a lemezről, majd egy live/külső rendszeren csinálnék egy teljes írás-olvasás tesztet, erre a badblocks kiválóan alkalmas linux alatt (ráadásul log fájlba ki lehet iratni a hibás szektorokat, amik ha egy csoportban vannak a lemezfelületen, lehet játszani azzal, hogy ez a terület ne legyen partícionálva, így kiesik a használatból, tehát ha további romlás nem következik be, akkor jó darabig használható marad a lemez). ez azért kellene, mert lehet, hogy elhalt pl egy fej a diszken, és a kondíció meg teljesítmény a mostani romlás szerint ennyi, de lehet, hogy ez folyamatosan romlani fog, ahogy érzékeli a lemez, hogy bizonyos területeket nem tud kezelni. másképpen fogalmazva, a lemez mostani állapotértékelésében csak a már felismert hibák szerepelnek tényezőként, holott lehet, hogy akad még. kis adalék még, hogy néha egy írás-olvasási ciklus helyre tud billenteni hibásnak érzékelt szektorokat, bár ilyennel csak kis számú hibás szektor esetén találkoztam eddig, nálad viszont a hibaüzenet alapján mást sejtenék.
-
spammer
veterán
válasz
teleahocipöm #33152 üzenetére
Próbáld meg ezt neki, ezzel elvileg javítgat, hátha:
fsck -pvf /dev/sda1
De valószínűleg HDD csere lesz belőle.
-
Atapi
senior tag
válasz
teleahocipöm #33152 üzenetére
ha jól sikerül olvasnom, akkor nem a debian tartott eddig, hanem a hdd, amire telepítetted.
-
Tim82
félisten
válasz
teleahocipöm #33105 üzenetére
Ha egy Win 8.1-es, Bay Trail-es tabletre akarsz Linuxot feltenni, akkor felejtsd el, csomó dolog nem fog működni, mert még nincs támogatása egy rakat ezekben a tabletekben lévő hardverelemnek/komponensnek Linux alatt. (Biztosan lesz idővel, de nem most azonnal.)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #33105 üzenetére
Ha a 8.1 szenvedés a gépen, akkor az Ubuntu is az lesz.
Ha kipróbálod a clonezillát, az elég egyértelmű lesz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #33103 üzenetére
Partíciót szoktak lementeni valamilyen iso fájlba, majd abból visszaállítani, az a legegyszerűbb. Pl. a Clonezilla egy live Linux, ami erre van kitalálva.
Az érintőképernyő meg csak egy beviteli eszköz. Próbálkoztál valamelyikkel?
-
válasz
teleahocipöm #33044 üzenetére
Figyi én is tapasztaltam, ezek a manusok tényleg baromi segítőkészek.
Kitartóak és türelmesek is -ha csak magamból indulok ki- a sok lámaság sem szegi kedvüket!
Tudnék mesélni hányszor boldogítottam már őket... és még hányszor fogom...... -
spammer
veterán
válasz
teleahocipöm #33039 üzenetére
Tiszteletreméltó a kitartásod, nem sok kezdőtől látni ilyet, hogy ennyi szívás után sem adja fel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #33039 üzenetére
Annyi biztos, hogy pulseaudio alapból nincsen telepítve a Debianon. A pulseaudio és a pavucontrol csomag felrakása után lesz.
-
válasz
teleahocipöm #33037 üzenetére
Ha ezek így felmentek probléma nélkül akkor, nem, amit még el tudok képzelni, hogy a Debiannal nem feltétlen települ alapból az mplayer, egyrészt nézd meg synapticban, hogy fennt van-e, másrészt nézd meg a smplayer általános beállításainál, be van-e állítva futtatható állományként.
Duplikációs problámára, a Wheezy backportsos sor 2x-er szerepel szerinte elég egyszer ez;
deb http://http.debian.net/debian wheezy-backports main contrib non-free -
válasz
teleahocipöm #33033 üzenetére
Ahogy nézem egymástól függenek a csomagok + kell neki a libqt4-script, Wheezyben a szükségesnél firssebb is (4:4.8.2) van, tedd fel előszer ezt a synapticból, majd a friss smplayert (nem a synaptiból) és csak utána többit, de lehet csak egyszerre tudod majd mind 4-et felrakni dpkg-val, amit fentebb írtam.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #33033 üzenetére
A libqt4-script csomag megfelelő verzióját is külön fel kell tenned, mert a wheezy tárolójában régebbi verziós van. Ez lehet, hogy függőségi rémálmot fog okozni az ezt használó és a rá épülő dolgok miatt.
Debianon meg alapból nem vagy tagja a sudo csoportnak, ezért nem fogadta el a sudo a bejelentkezési jelszavadat. Ez azért van így, mert a sudo-t nem arra találták ki, amire Ubuntuban és a leszármazottaiban használják, bár nagyban egyszerűsíti az életet. A sudo egy eszköz arra, hogy xyz emberke az adott rendszeren a számára beállított parancsokat tudja emelt jogosultságokkal futtatni. Ezzel szemben általában az "asztali" disztróknál kb. mindent lehet ezzel, mintha root felhasználók lennénk.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #33029 üzenetére
Egyébként szerintem nem adtad hozzá még a felhasználódat a sudo csoporthoz, ezért nem tudtál sudozni.
rootként add ki ezt a parancsot:
sudo adduser felhasználóneved sudo -
válasz
teleahocipöm #33027 üzenetére
Fentebb linkeltem a 4 friss (testinges, azokat tedd fel, ne a synapticból, mert abban a stable-es ősrégi verziók vannak) csomagot hozzá, ha fennt a csomagkezelő akkor feltehed azzal, ha nem akkor terminálból (ahova letöltötted a csomagokat abból a mappából) su, majd (sudo nélkül) dpkg -i smtube...deb smpalyer...deb smpalyer-l10n...deb smpalyer-themes...deb (csomag neve)
-
spammer
veterán
válasz
teleahocipöm #33023 üzenetére
sudo apt-get update
sudo apt-get install gdebi(Amúgy erősen sejtettem, hogy a P4-esben 2,66 GHz-es proci van.
)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #33020 üzenetére
Valószínűleg nem jó jelszót írsz be. Caps lock nem maradt bekapcsolva?
szerk:
így jó, megtalálta a fájlt. Viszont annak a libc-nek a telepítése csomag törést okozna (mert más csomagokat is érint a libc6 verziója), ezért nem engedte feltenni. Mihez kell a libc6 frissítése?
-
válasz
teleahocipöm #33020 üzenetére
Terminálhoz root módhoz be kell pötöyögni, hogy su, majd kéri a root jelszót, ezután már rootként használhatod és nem kell sudozni.
-
spammer
veterán
válasz
teleahocipöm #33015 üzenetére
Most komolyan: kettő egész hatvanhat század megahertz?szerk: vagy 266 akar lenni... Vagy mi a franc.
_
(#33012) CPT.Pirk: gdebi package installernek alapból lennie kellene fent, nem? Azzal simán felrak mindent, ha nincs dependencia probléma, hozzá kell társítani a .deb-et, ha alapból nem azzal nyitja meg, és kész. Crunchbang alatt is így működött, de elementary alá is felraktam már. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #33015 üzenetére
Ugye csak nyitottál egy terminál ablakot, és beírtad oda? Az minden esetben a /home mappádban van, a letöltött fájl meg valószínűleg 1-2 mappával lejjebb, a letöltésekben.
Mondjuk könnyen oda tudsz navigálni, ha telepíted az "mc" (midnight commander) csomagot és utána elindítod terminálban az mc paranccsal. Alternatív megoldás, hogy terminálban odamész a kérdéses mappába, a cd parancs a mappa váltás, a dir meg a tartalom kilistázása, pont mint régen a dosban.
-
válasz
teleahocipöm #33011 üzenetére
Cinammon az nagyon sok ahhoz géphez, az nem csodálom, hogy akadt, xfce-hez képest, kb 2-3x-or annyi procierőt eszik és nem árt hozzá vmi kurrensebb min 256, de inkább 512 mb-os vga, mondjuk a 2GB ram az elég lenne neki, smplayerhez meg itt vannak a testingből a csomagok; smtube, smplayer, smplyer-l10n, smplyer-themes, ezeket csomagkezelővel felteheted, de még jobb treminálból dpkg-val, akkor mehet mind a 4 egyszerre.
CPT.Pirk: Igen ált satbil, de bizonyos harvdveres szoftveres környezetekben, sokkal inkább előfordulhatnak mindeféle bugok, mint az esr verzóban, régebben nem voltak ilyen erőletetten gyors (Chrome majmolás) verzióváltások, akkor jó is volt a hagyományos frissítés, de ilyen öreg gépen amúgy sem hiszem, hogy olyan nagyon sok haszna lenne gyorsan minden új fícsőrt 6 hetente belepakolni. -
törölt tag
válasz
Proci info:
cat /proc/cpuinfoApt hiba: valszeg a sources.list-ben duplán szerepel a sor.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Terminálban:
cat /proc/cpuinfoEz kiír mindent a prociról.
Ez meg:
W: Duplicate sources.list entry http://http.debian.net/debian/ wheezy-backports/main i386 Packages
azt mondja, hogy kétszer szerepel a sources.list fájlban ugyanaz a sor.A letöltött .deb csomagokat pedig terminálból kellene felrakni, nem gui-ról. Ott normális, hogy a tömörítő nyitotta meg, mert egy archívum. Szóval amit már mondtam korábban:
sudo dpkg -i csomagneve.debFenyő: ok. Egyébként saját tapasztalat az, hogy mindegyik Iceweasel (FF) verzió stabil. Sokfelé használom, egyik sem omlik össze.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #33000 üzenetére
És nem is lesz, egyenlőre úgy néz ki, hogy az SMTube és a Minitube sincs jelen a Wheezy-ben, a backports terén sem. Esetleg próbáld meg a Minitube-ot letölteni, és simán csomagból felrakni, az oldal szerint Debianhoz van a csomag készítve, így valszeg simán fel tudod tenni dpkg-vel, ahogy tegnap írtam. http://flavio.tordini.org/minitube
Fenyő: nincs rá indok, hogy miért kellene régi Iceweaselt használnia. Ez nem gép függő. A testing repó sem. Plusz ha egyszer frissítesz véletlen a testingből, akkor nincs visszaút. Csomag telepítés onnan meg magával húzhatja a függőségek frissítését is, ami megint gondokat okozhat. Erősen nem javasolt dolog.
mefistofeles: ezen a módon kell a tegnapi partíciódat is oda csatolni, ahová szeretnéd, miután megformáztad. (csak a paraméterek picit mások)
-
spammer
veterán
válasz
teleahocipöm #32999 üzenetére
Ez ugye elírtad?
"CPU 2,66 MHz -es P4 / VGA 128MB-os ATI Radeon 9600 / 2MB RAM"
Mert ha 2,66 GHz, és 2 GB RAM, akkor nem normális, hogy olyan terhelés van a gépeden alapjáraton. Youtube videó, egyéb flash vagy html5 anyag esetén nem gáz a 100%-os proci, de álló helyzetben nagyon sok a 45-70%. Az bizony nagyon nem normális.
-
válasz
teleahocipöm #32999 üzenetére
Ilyen szintű gépen nekem jobban a ment a Mint 17 Xfce, mint a Debian Wheezy, a Mint-ben levő frissebb r300 mesa driverek sokkal jobban kezelték a vga kártyát, lehet érdemes lenne megvárni míg kijön a Jessie stable (februárban vmikor), de beta telepítője már most is létezik. Iceweasel-ből szvsz felesleges a legfrissebb azon gépen, jobb ha maradsz a default esr frissítési csatornán (biztonsági/bug fixeket az is megkapja, ill évente új stabil fícsöröket is).
Wheezy backportshoz, ezt kell hozzáadni a sources.list-hez
deb http://http.debian.net/debian wheezy-backports main contrib non-free
Smtube-hoz lehet a testing repót is be kell állítani ha stable-on vagy, viszont azon a gépen jobb ha a stable megy, szóval csak annyi időre érdmes átlőni, amíg felteszed az aktuális smplayer/smtube-ot (esetleg külön is megkeresheted annak a pár csomagnak a jessie verzióját) aztán állhatsz is viszza (egyébként synaptc-ból is tudsz frissíteni, minden firssítés telepítésével, vagy állapot menüpont alatt fissíthető csomagok alatt egyenként is). Ha fennt van az smplayer, iceweasel-hez open with addonnal hozzádva, közvetlenül böngészőből is meg lehet nyitni a youtube videókat és akkor nem fog 100%-on pörögni a proci, amúgy ha meg ilyen csíkozós videókba futsz (márpedig azon gépen 11.2-es adobe flash-el biztos fogsz), érdemes még feltenni a Chromiumot (chromuim-l10n a nyelvi csomag) és a pepperflasht (pepperflashplugin-nonfree) is (fentebbi backportsból ezek is felmennek).
Ami még hasznos lehet ha lájtos ablakkezelőt használsz (lxde/xfce) az a compton, amit pedig a Chruncbang repóból lehet hozzáadni (szintén a sources.listhez). -
válasz
teleahocipöm #33000 üzenetére
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #32997 üzenetére
/etc/apt/sources.list
Emelt jogokkal kell szerkesztened azt a fájlt. Ha már úgy is abban a fájlban vagy, akkor ezt is add hozzá:
deb http://mozilla.debian.net/ wheezy-backports iceweasel-release
Ez a Mozzila Debiános repója [link], innen megkapod a böngésző friss verzióját. Őt így tudod telepíteni (egy apt-get update után):
apt-get install -t wheezy-backports iceweasel, ami előtt még érdemes letölteni a hozzá tartozó gpg kulcsot, majd pedig telepíteni dpkg-val:
wget http://mozilla.debian.net/pkg-mozilla-archive-keyring_1.1_all.deb
sudo dpkg -i pkg-mozilla-archive-keyring_1.1_all.debAmúgy nem vagyok már képben, milyen proci és milyen vga van a gépben?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #32995 üzenetére
Nem kerestél rá a Debian backportsra? [link]
Ezt a sort kell hozzáadnod a sources.list fájlhoz:
deb http://http.debian.net/debian wheezy-backports main
Majd futtatni egy apt-get update -et, végül így tudsz onnan feltenni csomagot:
apt-get -t wheezy-backports install "package"
Nyilván idézőjelek nélkül. Itt egy lista, hogy mit tartalmaz: [link]
Ezt a proci pörgetés dolgot amúgy még mindig nem értem. P3-as gépen is futtattam Debiant meg régebbi Ubuntut is, egyik sem pörgette a procit. Talán azt tudom elképzelni, hogy a VGA kezelése nem 100-as, és valamit a 2D rajzolásból is a proci csinál. Vagy nem tudom.
-
Tim82
félisten
válasz
teleahocipöm #32914 üzenetére
7-8 pass fusson le, az ajánlott (az kb. ugyanennyi óra lesz 2*1 GB RAM esetén).
Az Iscariah említette fórumtárs szerverekbe szánt RAM-ot tesztel ennyi ideig és biztosra akar menni, azért az időtartam.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
teleahocipöm #32912 üzenetére
Lehet az kevés lesz, de majd egy egész éjszakára is elindíthatnád... Az egyik fórumtárs 2 heteket szokta futtatni
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #32895 üzenetére
Igen, a .gz vagy a .zip kell neked, mindegy melyiket szeded le. Ezt kitolod egy CD-re, és már lehet is róla memtesztelni. Lehet h. penre is megy, de arra csináltak Wines installert is pár sorral lejjebb.
-
joecontra
addikt
válasz
teleahocipöm #32889 üzenetére
+1 HW hiba. Egészséges hardveren nem szív valaki ennyit különböző linux disztrókkal.
Üdv,
J -
Apollyon
Korrektor
válasz
+1, szerintem is HW hiba.
Nem szerettem volna ezt felhozni, de nem te vagy az első akinek ennyi baja van a Packard Bell notebookjával. Bár hangzatos neve van, ez az egyik lehető leggyengébb minőségű eszköz amit lehet kapni a (magyar) piacon. -
válasz
Alternatív telepítő nonpae procikhoz (Celeron M / Pentium M) és 512 mb-al nem rendelkező gépekhez kell.
Indavideós csíkozás a 11.2-es adobe flash műve (gyengébb gépeken, vgakon), tegyél fel freshplayert vagy még jobb a pepperflash (mondjuk ez a freshplayerhez is kell) és a Chromium. (gyengébb gépeken csak így lehet élvezhetően flash videót nézni Linux alatt)
Hiányzik a "System Profiler and Benchmark"- tedd fel a hardinfo -t synapticból vagy terminálból. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Nyakamat rá, hogy HW hiba lesz. Volt ezen a gépen mostanában memtest86+ futtatva? [link] Meg egy HDD ellenőrzés sem lenne rossz, továbbá egy proci ellenőrző Pi számoló, vagy valami ilyesmi. De memtest a legfontosabb, ha piros sorokat kezd el dobálni, akkor ram hibád van.
-
válasz
teleahocipöm #32841 üzenetére
-
válasz
Az nagyon sok ha alap állapotban annyi, nálam a Pentium M-el 2-3% terheletlenül (amikor a proci is visszaveszi magát 600 Mhz-re, tehát abból 2-3%), az is javarészt a conky.
-
spammer
veterán
válasz
Az a CPU használat érdekes, nálad valami nagyon nincs rendben. De próbáld csak ki telepítve, lehet, hogy csak a live módban gázos valami.
-
válasz
teleahocipöm #32839 üzenetére
Melyik verziót használod, mert a MX-14-es igazából Mepis-AntiX (tehát más disztró még ha közösek is a gyökerek) kollaboráció XFCE DE-vel (ami azért ha nem is sokkal, de többet eszik al Lxde-nél), annak tényleg elég hülyén van megoldva menűje (bal oldalon fura elrendezésben és felépítéseben), de ha ráérzel a menü beállításra akkor 5 perc alatt szokásos lent-balról nyílót lehet összehozni.
Az igazi AntiX a 12/13-as széria (14-es még alpha), ami icewm-et használ és 50mb-ot eszik alapon, na az nagyon gyors.
Mivel mind2 Debian alapú így smtube-hoz Wheezy-backports és vagy debian testing csomagok kellenek, tehát a tároló listákat kell szerkeszteni. -
N0zer0
senior tag
válasz
teleahocipöm #32834 üzenetére
Várjál, azért vegyük külön a kategóriákat. Más a YouTube, amit Flashben nézel, és más egy natív médialejátszó. Szaggatni nem csak azért szaggathat, mert gyenge a proci, hanem tearing is előfordulhat. Meg kell nézni, hogy hány %-on tekeri a procit, mikor szaggat.
A hang elcsúszása is lehet akadásprobléma, és lehet más oka is. Nagyon összemosod a dolgokat, nem írod, hogy melyik lejátszó, milyen felbontású videó.
-
N0zer0
senior tag
válasz
teleahocipöm #32823 üzenetére
Ne hülyéskedj, nálam C2Celeroncson, vga-gyorsítás nélkül szaggatásmentesen mennek webes és ripes 1080p-k (csak a valódi BD 1080p és a 4K akad, de az nagyon), és a legdurvább 720p-k, sokszor még plusz lájtosabb postprocess szűrőket is elbírnak, akkor nálad C2D-val nem lenne szabadna akadnia. Használj SMPlayert (ez felteszi az SMTube-ot is) vagy mpv-t. A minőség is értelmezhetetlen, hogy lenne a Peppermint alatt jobb minőségű a lejátszás, mint Lubuntu/Debian alatt? A lejátszótól függ, de alap beállításokon a mai modern lejátszók között nincs érdemi különbség.
Egyébként ha már szóba jött: múltkor az egyik topikban felmerülő 1080p-k random akadásának a rejtélye megoldódott. Egyes 3D-módok használatával (pl. xv) túlmelegedett a kártya, azért kezdett el szaggatni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #32823 üzenetére
Technikailag a Debian jelenlegi verziójában nincs SMTube (biztos van rá alternatíva, pl. Minitube), de a következő verzió csomagjai között ott van, így valószínűleg a "backports" tárolóban is.
joecontra: igen, láttad a számokat, amiket 2 óra körül raktam ki? Alátámasztja amit mondasz.
-
válasz
teleahocipöm #32820 üzenetére
Synaptic-ban ált nem a legfrissebb smplayer/smtube van, ezért lehet, hogy nem játszik le mindent (+ youtube code-ot is időnként frissíteni kell), de terminálból
ppa hozzáadásával mindig az aktuális legfrissebbet teheted fel;
sudo add-apt-repository ppa:rvm/smplayer
sudo apt-get update
sudo apt-get install smplayer smtube smplayer-themes smplayer-skins -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #32820 üzenetére
A nem játszik le, azt gondolom az SMTube-ra érted, mert az SMPlayert használom pár helyen, de nem igazán tudok olyat mondani, amit nem játszik le. Ez alól csak néhány ritka, fizetős formátum kivétel, amihez a VLC kell.
Ráadásul az SMPlayert is bármelyik disztró csomagkezelője felrakja, nem kell hozzá terminál, még akkor sem, ha ott gyorsabban megvan.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #32813 üzenetére
Nálam a Firefox kevés ram mellett is bevált. 384MB ramos gépen is tök jól lehetett vele böngészni úgy, hogy nem nyúlt a gép a swapfájlhoz. A ram használatot max az adblock hirdetés blokkoló kiegészítő érintette.
Tim82: Ohh, az igen, azt mind az Opera? Lol.
joecontra: kivéve azt az esetet, ha tényleg meg akarja valaki tanulni ezeket a dolgokat. A példás Arch Wiki nagyon ott van a szeren, ha tudsz angolul.
-
N0zer0
senior tag
válasz
teleahocipöm #32798 üzenetére
Arra a hibára az a megoldás, hogy lefuttatod ezt:
sudo rm /var/lib/dpkg/lock
Ez egyszerűen törli ezt a lock file-t. A másik ok lehet, hogy az apt-get update-et sudo nélkül futtattad. A Chromium el nem indulásának az okát pedig terminálból indítással kellett volna ellenőrizni, vagy logban megnézni, hogy miért nem indul, mi a hibaüzenet.Mondom, ne érdekeljen, hogy a Mintről vagy Archról rosszakat írnak. Illetve én meg úgy tapasztalom, hogy a Mintben van a legkulcsrakészebbre megcsinálva minden, azzal van a legkevesebb szívás, kevesebb az *ubuntunál is. Lehet nem a legkarcsúbb disztró, de egyrészt nem vészes, másrészt valamit valamiért. Ennek ellenére ha egyébként megfelel, maradhatsz a Debiannal is, főleg ha már fent van. Sokkal rosszabb 5 percenként disztrót váltani.
Én még mindig tartom, hogy hiába durva az Arch kezdésnek, inkább szenvednék azzal, mint Debillánnyal.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- BLUESUMMERS NVMe SSD adapter
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- LG 65QNED86T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7800X3D Processzor!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest