- Be is futott a Samsung új olcsó mobilja
- iPhone topik
- Google Pixel 10 Pro XL – tíz kicsi Pixel
- Hetekig bírják töltő nélkül a Huawei sportórái
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Kis méret, nagy változás a Motorolánál
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
D®. GeNy@
aktív tag
válasz
D®. GeNy@ #8615 üzenetére
4 napja b@szakodok vele, de hol jó vmi, hol 2-3 dolog nem jó. A lakótársak is már mormognak, h. nincs netük 3 napja, szóval szorít az idő!
Ha a Network settingsbe beállítok bármit, azonnal meghal a net a linuxon. Beállítottam:
--Wired connection (eth0) : Ugye ebbe van bedugva a netkábel (UTP), így a szolgáltatótól kapom az ip-t (DigiTopNet pppoe), DHCP-re állítottam értelem szerűen.
--Wired connection (eth1) : ebből megy ki egy UTP a switchbe, amihez a többi gép kapcsolódik, azaz itt fix ip-t kell beállítani, nevezetesen 192.168.0.1-et. Ez az átjáró nem?
Csak akkor van netem a linuxon, ha mind a 2 wired connection roaming mode Enableden van. (azaz nincs semmi beállítva, a szűz Linux beállítása)Fogalmam sincs, pontosan milyen szabályok kellenek, fogalmam sincs mi az a symlinkelés. A neten millió dolgot találtam az Ubuntuval kapcsolatban, minden szar van komolyan, csak az nem, ami nekem kellene.
Alapdolgokat olvastam Linux kezdőknek címszóval, de egy konkrét zöldfülűeknek és full linuxhülyéknek szóló szájbarágós, mit másolj, mit írj, hova és milyen módon csináld a netmegosztást/tűzfalbeállítást kapcsolatspecifikusan, olyan nincs. Már 3db olvasni való is van a birtokomban Linuxvilág címszóval, de ebben sem találtam (vagy már megoldódott) még számomra hasznos dolgokat.
Vagy ez a netmegosztás beállítása mindenkinél más?Pár dolog, amit sikerült beállítani:
1.) DSL kapcsolat(pppoe) beállítása "sudo pppoeconf"al
2.) Partíciók kezelése, mappa létrehozás, másolás, írás, olvasás
---->sudo chown albi /media/Adatok_323_GB
aztán
---->sudo chgrp albi /media/Adatok_323_GB
3.) Csomagkezelő használata
4.) Alkalmazások/progik törléseÉs (ami miatt gondolkodok a feladáson) ami még hiányzik/nem sikerült:
2.) Netmegosztás
3.) Portnyitás (Torrentnek, meg egyébként is...)
4.) Samba beállítása
5.) Munkacsoport változtatás ("Albi"-t szeretnék beállítani)
6.) win-es gépek másolni tudjanak a Linux megosztott mappákba és fordítvaNa kb ennyi egyenlőre!
Szivesen felveszem msn-re a merész segíteni tudó/akaró delikvenseket/linuxmestereket!
Eddig külön köszönöm a fáradozását: Vladi, Siriusb, sh4d0w, Major Major és természetesen doc-nak!
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Be is futott a Samsung új olcsó mobilja
- Futás, futópályák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- OpenWRT topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Gyúrósok ide!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- iPhone topik
- Google Pixel 10 Pro XL – tíz kicsi Pixel
- További aktív témák...
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Eredeti - Choice - Bundle - Steam kulcsok beszerzése. Írj kérés PM-et!
- Game Pass Ultimate előfizetések 4 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- LEGJOBB KIJELZŐS! 400NIT ThinkPad T14s Gen 2 i5-1135G7 16GB 256GB FHD 1 év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! HP Victus Gaming 16-S0017NH 16 notebook - R5 7640HS 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4050 6GB WIN1
- HP 14 Elitebook 640 G10 FHD IPS i5-1345U vPro 10mag 16GB 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- HP Zbook Fury 15 G8 mobil munkaállomás -i7-11800H / 32 GB RAM / RTX A2000
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest