Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz Tails111 #58878 üzenetére

    Vazz, akkor lehet felteszem újra a KDE5-öt, ha azóta megcsinálták, hogy ilyen hihetetlen keveset fogyasszon. Utoljára 2017 júniusában volt fent, akkor nálam 0,8-1,2 GB körül evett a memóriából a KDE5, ráadásul Archon, ami eleve egy minimálisabb disztró a Kubuntu, Mint KDE, Manjaro KDE triónál. Teljesen fullosan telepítettem, alkalmazásokkal, mindennel együtt, de semmi hack meg állítgatás nem volt a rendszeren. Az is igaz, hogy a KDE5-nek nagyon kell az SSD, HDD-ről kicsit lassúcska. Sőt, anno nálam a KDE4 is ennyit evett, akkor még Kubuntu és Mint KDE alatt.

    Azzal egyetértek, hogy az LXDE sem fogyaszt sokkal kevesebbet, mint az Xfce. Valami kicsivel igen, ilyen 20-30 megával, de ez nem érdemi előrelépés. Bár tapasztalatom szerint Openboxszal (ezt használja az LXDE is), IceWM-mel, i3wm-mel sem lehet bemenni 200 mega alá (ha háttérkép, menü, panel, Pulsaaudio, automount szolgáltatások, CUPS, meg minden szar fent van, ami kell), és most fogom kipróbálni, de dwm-mel sem valószínű. A WinXP sem állt meg kevesebből, ha fent voltak a driverek, frissítések. Vagyis be lehet 200 mega alá menni Linuxon, de akkor csak minimalista programokat meg WM-et lehet használni tisztán Alsával, az meg kezdőknek nem opció, mert túl nehézkesnek és fapadosnak fogják találni, főleg Windows után. Mármint nem az Alsát, hanem a minimalizmust.

    Az is igaz, hogy ezeket a DE, WM fogyasztásokat önmagában nincs értelme nézni. Hiába megyünk le ugyanis 200 mega alá, ha ráindítunk egy modern böngészőre pár füllel, ami meg jóízűen bekajál 2-4 giga RAM-ot is, meg a Gtk3-as, Qt5-ös alkalmazások is habzsolják a memóriát kétpofára, akkor az ember kitörölheti, hogy az ablakkezelő sovány. 16 giga RAM mellett már ez sem szempont nálam, a minimlista WM-ekre szakmai fejlődésből megyek rá, hogy el tudjak szakadni a hagyományos windowsos, desktopos, paneles, menüs, asztali ikonos, dokkos, mindenre egérrel kattintgatunk filozófiától. Próbálok rámenni a keyboard only tiling / tabbed ablakkezelőkre meg a vim-re, vi-s billkiosztásra átszokni.

    Plusz a minimalista WM-et előnye a gyors SSD boot. Natúr Openboxszal az Arch 4 másodperc alatt bootolt be, friss telepítésnél még csak 3 másodperc volt. Egy minimalista tiling WM (dwm, i3wm) ebből még farag le legalább 1 másodpercet, azért ennek tud lenni feelingje. Ez rakétasebesség a 8-15 másodperces, SSD-s Windows 7-10, Gnome3-KDE5 boothoz képet.

Új hozzászólás Aktív témák