- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Google Pixel topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- One mobilszolgáltatások
- Magisk
- iPhone topik
- Poco M3 - felújított állomás
- Honor Magic V2 - origami
- Xiaomi 12T Pro - kétszínű, mint a kétszázas
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
bandiras2
senior tag
válasz
Jester01 #11199 üzenetére
bandiras2@fusi:~$ lsmod | grep snd-via82xx erre nem reagált
bandiras2@fusi:~$ lsmod | grep snd-via82xx
bandiras2@fusi:~$ modprobe snd-via82xx
WARNING: All config files need .conf: /etc/modprobe.d/blacklist, it will be ignored in a future release.
bandiras2@fusi:~$A tapipadot se látja, de az nem zavar, egeret használok
-
Jester01
veterán
-
bandiras2
senior tag
válasz
Jester01 #11193 üzenetére
Ezt a listát milyen paranccsal adja ki?
Az ispci ezt adja:
bandiras2@fusi:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: VIA Technologies, Inc. VT8605 [ProSavage PM133]
00:01.0 PCI bridge: VIA Technologies, Inc. VT8605 [PM133 AGP]
00:04.0 CardBus bridge: O2 Micro, Inc. OZ6933/711E1 CardBus/SmartCardBus Controller (rev 01)
00:04.1 CardBus bridge: O2 Micro, Inc. OZ6933/711E1 CardBus/SmartCardBus Controller (rev 01)
00:07.0 ISA bridge: VIA Technologies, Inc. VT82C686 [Apollo Super South] (rev 42)
00:07.1 IDE interface: VIA Technologies, Inc. VT82C586A/B/VT82C686/A/B/VT823x/A/C PIPC Bus Master IDE (rev 06)
00:07.2 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 1a)
00:07.4 ISA bridge: VIA Technologies, Inc. VT82C686 [Apollo Super ACPI] (rev 40)
00:07.5 Multimedia audio controller: VIA Technologies, Inc. VT82C686 AC97 Audio Controller (rev 50)
00:0d.0 FireWire (IEEE 1394): Texas Instruments TSB43AB22/A IEEE-1394a-2000 Controller (PHY/Link)
00:10.0 Communication controller: Agere Systems LT WinModem (rev 02)
00:11.0 Ethernet controller: Accton Technology Corporation EN-1216 Ethernet Adapter (rev 11)
01:00.0 VGA compatible controller: S3 Inc. 86C380 [ProSavageDDR K4M266] (rev 02) -
F34R
nagyúr
Sziasztok azt szeretném megkérdezni milyen macerás lenn felrakni a gentoo-t ?, egy sima scrotwm-el menne csak, nézegettem videókat az igaz hogy 15 másodperc allatt bootol be a kernel ?
-
Jester01
veterán
válasz
bandiras2 #11192 üzenetére
Alapvetően nem kell. A linkelt oldal szerint 2.6.25 vagy újabb kernel kell, az pedig magától betölti az snd-via82xx modult. Ha mégsem, akkor kézzel a modprobe snd-via82xx paranccsal megteheted. Ellenőrizd, hogy az alsa mit lát, pl:
$ cat /proc/asound/cards
0 [AudioPCI ]: ENS1371 - Ensoniq AudioPCI
Ensoniq AudioPCI ENS1371 at 0xe880, irq 22
$ aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: AudioPCI [Ensoniq AudioPCI], device 0: ES1371/1 [ES1371 DAC2/ADC]
Subdevices: 0/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: AudioPCI [Ensoniq AudioPCI], device 1: ES1371/2 [ES1371 DAC1]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
$ amixer info
Card default 'AudioPCI'/'Ensoniq AudioPCI ENS1371 at 0xe880, irq 22'
Mixer name : 'SigmaTel STAC9721,23'
Components : 'AC97a:83847609'
Controls : 31
Simple ctrls : 21 -
Lacces
őstag
válasz
Jester01 #11190 üzenetére
Nah, látod-látod... Te vagy az én emberem! :-D
Ha majd mégegyszer ez lesz a gondom, hozzád fordulok.Igen emléxem az Ati-sra de pontosan nem tudom, hogy mi volt a bibi, az a lényeg, hogy valamit mindig letiltott ha kiterjesztett panelre mentem... de az a letiltott dolog kellett, valamiért nem volt frankó!
Majd jelentkezem, ha gebasz lesz ez ügyben, amúgy zaklathatlak majd emiatt? :-D
-
Jester01
veterán
válasz
Lacces #11189 üzenetére
Az már nagyon régi sztori, hogy linuxon nvidia kell. Manapság inkább ATI kell, ha másért nem, akkor azért mert az AMD elkötelezett a nyílt forráskód mellett. Az asztali gépemben HD5770 van, azzal a panel tök hasonló (direkt különböző felbontást állítottam be, mivel azt kérdezted):
MOD: a laptopom meg Dell
-
Lacces
őstag
válasz
Jester01 #11188 üzenetére
Jaja, tényleg nem írtam a videokarit. Az egy Ati 5470-es, az Nvidiával megy, azt tudom, hogy aki linuxot akar használni, annak kötelező az nvidia videokari. Meg Asus laptop
Ott végül is aktív levlista után találtam egy egyszerű progit! Csak annak egy hátránya volt, hogy mindkét monitorra ugyanazt a felbontást adta ki, és az nem volt szemnek optimális...
C1E-t köszi, azt megnézem mindjárt!
-
Jester01
veterán
válasz
Lacces #11187 üzenetére
Engem nem érdekel, hogy milyen disztro vagy hogy Windows vagy Linux vagy Mac, én mind3-al jól elvagyok, nálam egy a lényeg, automatán működjön!
Automatán működjön jól, ne pedig kézzel piszkáljam, mert attól hülyét kapok.
Akkor a linux nem neked való, gyorsan hagyd abba mielőtt a zárt osztályra kerülsz
Egy fedorát még max megnézek a kiterjesztett ablakra, de ubuntu alatt = halál! Ha a hivatalos fórumon is visszaírnak rá, hogy ez nem lehetséges, vagy csak nagy hackelés árán...
Most vagy én nem értem mit akarsz, vagy valami nagy gubanc van. Mondjuk nem írtad milyen grafikus kártyád van, az én laptopomban nvidia 8600M van, a bináris nvidia driverrel pedig a windows-hoz tök hasonlóan csak össze kell kattintani:
Addig tolta amíg a 3Gb-ot nem döngötte, onnan már pörgette a procit.
Ez megint valami gubanc, ha megtelik a memória akkor nem a proci pörög hanem a merevlemez, mivel intenzív lapozásba (swap) kezd.
Ilyen leírásra hogyan kell a google-n rákeresni?
Passz. C1E-t BIOSban kell bekapcsolni, NoHZ az kernel opció, cpufreq az egy külön csomag + kernel opció, GPU az általában alap, merevlemez az hdparm illetve laptop mode. -
Lacces
őstag
válasz
Jester01 #11186 üzenetére
Engem nem érdekel, hogy milyen disztro vagy hogy Windows vagy Linux vagy Mac, én mind3-al jól elvagyok, nálam egy a lényeg, automatán működjön!
Egy fedorát még max megnézek a kiterjesztett ablakra, de ubuntu alatt = halál! Ha a hivatalos fórumon is visszaírnak rá, hogy ez nem lehetséges, vagy csak nagy hackelés árán...
Nem baj az a cache dolog :-D De nálam nem vette vissza automatán, inkább belassult a rendszer :-D Addig tolta amíg a 3Gb-ot nem döngötte, onnan már pörgette a procit. Automatán működjön jól, ne pedig kézzel piszkáljam, mert attól hülyét kapok.
linuxban is be lehet kapcsolni C1E-t, NoHZ-t, processzor és grafikus mag frekvencia/feszültség szabályzást, merevlemez leállítást, stb. Túl nagy különbségnek nem illene lennie.
Ilyen leírásra hogyan kell a google-n rákeresni? Én most rákerestem, de inkább bug reportokat dobál ki.Azért köszönöm a választ, ámbár disztró javaslatnak jobban örülnék :-)
-
Jester01
veterán
válasz
Lacces #11185 üzenetére
utólag kiderült, hogy az Ubi folyton benne hagyja a rendszerben a megnyitott progikat, nem lőtte le
Erről nem tudok, csak arról, hogy bizony a linux különféle gyorsítótár célokra igyekszik felhasználni az összes memóriát. Minek álljon üresen, ha hasznos dologra is lehet fordítani. Amint valaminek kell memória a cache automatikusan csökken. Ez egyébként disztribúció független, a kernel csinálja.
Energiahatékonyság: hja, mások is állítják, hogy a win7 verhetetlen. Én mondjuk nem tudom konkrétan milyen csodát csinál, de linuxban is be lehet kapcsolni C1E-t, NoHZ-t, processzor és grafikus mag frekvencia/feszültség szabályzást, merevlemez leállítást, stb. Túl nagy különbségnek nem illene lennie.
Kiterjesztett asztal az tulajdonképpen alap X dolog, simán mennie kellene mindenféle varázslás nélkül, bármilyen disztribúcióval.
A fejlesztés könnyűsége attól függ milyen eszközöket teszel fel, igazából a disztribúciónak olyan nagyon sok köze ehhez sincs (maximum annyi, hogy alapból van-e csomag az adott eszközökből).
Boot idő: manapság tipikusan bőven 1 perc alatt van, azt meg ki lehet bírni. Különben meg tessék ssd-t tenni bele.
-
Lacces
őstag
Sziasztok!
Linuxot szeretnék ismét felrakni a laptopomra: (Ubuntu nem az igazi, bár ha van rá mód, amivel a hibákat is lehet orvosolni akkor okés, mert mindig szerettem őt! )
- Memória használat legyen alacsony! (Sajnos nálam az ubuntu 10.04, 11.04 is nagyon magasan ette a memóriát... akár a 2.8Gb is, úgy-hogy csak böngésző (5 fül) és egy szövegszerkesztő volt nyitva - utólag kiderült, hogy az Ubi folyton benne hagyja a rendszerben a megnyitott progikat, nem lőtte le a 10.10-es nem volt rossz, ott ez megszűnt! Teljesen barát volt a 1,3 Gb-os memória használat. Viszont a 10.10-es Ubi nem kell, volt vele valami gond, igen, ahogy frissítettem a 11.04-re ismét visszatért a memória zabálás... és félő, hogy a későbbi 11.10-nél is visszatérne, hogy közben frissít a 11.04-re)
- Gnome3 ! (Unity kizárva, lentebb írom miért) Kde 3.5 párti voltam az új nem, sehogy sem jön be. És szeretem ha szép az asztal
- Energiahatékony legyen! Ez alatt azt értem (és elnézést, hogy a Win7-et hozzom szóba), hogy a gépet ne melegeítse nagyon... (HDD, CPU) , illetve bírjon már 2 órás akku időt... (a Win7 kibírja a 3h vagy 3h15min-et... De a legújabb Ubuntu-nál nagy csalódás volt az 1,5 óra... (aksi nem ment tönkre! utána a win7 lazán kiszívta belőle a 3 órát)
- kiterjesztett asztal funkció legyen benne! Ubi-ban ez is gond volt, hogy külső monitort hiába dugtam rá, az extend display (kiterjesztett asztal funkciót) nem tudtam elérni... Hiába böngésztem a netet, kérdezgettem a fórumokat. Igen, nekem erre szükségem van.
- Könnyen lehessen használni (Fedora nem jött be..., nem elég felhasználó barát. Suse meg olyan furcsa nekem, bár a legújabbat nem próbáltam, szóval érezni, hogy az Ubuntu más)
- Rendszer felállás azért ne tartson sokáig! (ubi alulról közelítette mindig a win7-emet, a legújabb... és ez úgy nem tetszett, hogy kitolodott a rendszer betöltési ideje a 10.10-hez képest)
- Fejlesztés is könnyű legyen vele: Python, PHP, Java :-)
Vagy szerintetek használjam a 10.10-et gnome3-at telepítsem rá, és akkor uccu neki, majd amikor kijön a 11.10 akkor telepítem rá?
-
Siriusb
veterán
válasz
ZCoyote #11179 üzenetére
Arch-on leginkább az inittab-ot célszerű használni gdm stb. esetén.
(#11178) F34R
https://wiki.archlinux.org/index.php/Display_managerés az automatikus bejelentkezés gdm esetén: https://wiki.archlinux.org/index.php/GDM#Automatic_login
-
F34R
nagyúr
nézz meg mást is necsak winet , playonlinuxal is próbálkozhatsz .
-----------------------------------------------------------
Nekem :
Más dolog aki tud nekem segíten Archlinuxnál hogy indul el automatikusan a gnome asztali környezet ? hiába írom be ~/.xintrc-be nem megy csak startx-el azon felöl még idegesítő hogy grub után kéti a passw/usr kombót :S . -
zedok
őstag
-
7
addikt
Az Ubuntunál korábban problematikus volt az altatás és a hibernálás. Nem tudom, hogy azóta javították-e. Leállásnak viszont nem kéne fagyasztania. Én ugyan nem vagyok egy Ubuntu guru, de szerintem segítene, ha elárulnád, milyen vason is igyekszel futtatni.
Ubuntu és Kubuntu között a grafikus környezet a legfőbb különbség. Előbbi Gnome-ot (illetve most már azt hiszem Unityt), utóbbi KDE-t használ alapértelmezetten, de a rendszer maga lényegében ugyanaz.
-
zedok
őstag
Hali! nos egész éjjel ezt a rendszert tanulmányoztam, bár még sokat kell tanulnom. az érdekelne ha hibernálom vagy leállitom, kifagy. legalabbis megjelenik a fekete háttér,bizonyos parancsok logolva. és ennyi. ez mitöl lehet? gondolom user error. 11.04es ubuntu. miben különbözik a kubuntu?
Elnezest mobilrol irok. -
Jester01
veterán
Általánosságban véve linuxot lehet pendriveról is futtatni, igen. Azt most hirtelen nem tudom megmondani, hogy ubuntuból van-e direkt ilyen verzió.
MOD: na meg is van. Ha valahol bebootolod a live cd-t, akkor rá tudod tenni a pendrive-ra.
-
zedok
őstag
válasz
Jester01 #11168 üzenetére
Értem, köszönöm a gyors választ! Esetleg megoldható pendrive-ról is a futtatása?
Közben a google a barátom
Illetve ahogy látom itt az ubuntu oldalán van Desktop-ra illetve Alternate? Na már most én laptopon szeretném kipróbálni akkor alternate?Ha netán valakinek kellene majd : [ubuntu live usb]
-
Jester01
veterán
Manapság igen sok driver alapból jön a kernellel, sok esetben gyakorlatilag magától működik minden, kevesebb macera mint a windows. Tipikusan vezetéknélküli hálózattal szokott baj lenni, illetve azt érdemes még tudni, hogy az nvidia illetve amd/ati kártyákhoz van nyílt és zárt driver is (az utóbbiak általában gyorsabbak).
ubuntu-t (is) el lehet indítani a cdről telepítés nélkül (live cd), akkor rögvest ki is próbálhatod mindenféle kockázat nélkül.
MOD: illetve a nyomtatók/szkennerek problémásak még
-
zedok
őstag
Sziasztok!
Nos, abszolút kezdő vagyok a témában. Elolvastam az első hozzászólást, így éjnek évadján kedvet kaptam megismerni mostmár jobban a Linuxot (Ubuntut legalábbis, ha jól vettem ki ezt ajánlják a kezdőknek) Érdekelne, hogy pl a hardware-támogatás itt hogy működik? Mármint pl különböző drivereket gondolom kell-e beszerezni a rendszer telepítése után? Elnézést a tudatlanságomért! -
törölt tag
válasz
jochen #11163 üzenetére
Szomorú, de sehogy. Rakd újra.
De van egy könnyítés. Előtte:dpkg --get-selctions >(mondjuk) telepített_csomagok
Ez készít egy listát a telepített csomagjaidból a saját mappádba.
Újrarakod a rendszert (persze, a /home mappát érintetlenül hagyva)
Újra felveszed az esetleges extra tárolókat a hitelesító kulcsokkal együtt, amik a korábbi rendszeren volt (érdemes az /etc/apt/source.list fájlt és a /etc/apt/source.list.d mappát evégett lementeni), majdsudo su
apt-get update
dpkg --set-selections < telepített_csomagok
apt-get update
apt-get dselect-upgrade
a végén
exit
Valami ilyesmi.
-
törölt tag
OpenSuSE Dokumentáció
63. oldal (ha oldalpanel nyitva van, és látod a tartalomjegyzéket). Különben meg a 79. -
Bass
addikt
válasz
Sweet Lou 6 #11162 üzenetére
Hú felraktam az open suse linuxot ,megy a gépen mert félrenéztem 200+ athlon,nem akadt csak nagyon macera a kezelhetősége,arra sem igazán jöttem rá hogy hogyan kell valamit feltelepíteni rá,a vga max 60hz-n ment,nehézkes volt driver-t találni,de tényleg hogy lehet telepíteni rá valamit,ha jól silabizáltam egy keretprogrammal kell?Az én gépemen marad mert tanulmányozni szeretném de a csajomnak macera
-
jochen
csendes tag
Sziasztok, segitség kellene.ubuntu maverickről elindult a frissités natty-ra, de félbeszakadt.most van egy maverick-natty kombóm, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy nagyon lassú a boot, a rendszer natty-t ir ki, de minden maradt maverick.kérdésem, hogy tudnám lepucolni a natty-t?
-
Sweet Lou 6
addikt
megcsinálja magától, ha van a windows-én kívül más partíció is. de ha biztos adatvesztés nélkül akarod feltelpíteni, érdemes egy üres partíciót még windows alatt létrehoznod, neki, amire később települ.
nyiss windows alatt egy lemezkezelőt, linkeld be a képernyőképet hsz.-ben! (jobb katt Sajátgépen>Kezelés>bal oldalt Lemezkezelés) -
Bass
addikt
válasz
Sweet Lou 6 #11160 üzenetére
Ha az én gépemre akarom felrakni a particiót megcsinálja magának ugye? Ha netán nem jönne be a particiót hogy lehet visszanyerni a windows képes erre? Mert ha jól tudom más filerendszert használ a linux.Azért szeretném egyébként kipróbálni mert kicsit sokalom hogy a windows ki ill bekapcsolása sok időt vesz igénybe és baromi sok helyet foglal,azt hallottam hogy ezzel szemben egy linux takarékos is.
-
Sweet Lou 6
addikt
a 10.04 LTS (=Long Time Support), tehát hosszú ideig támogatott verzió, ehhez 2013-ig lesznek frissítések és stabilabb programverziókkal van ellátva.
a 11.04 az aktuális stbil verzió, nemrég jelent meg, ehhez asszem 1,5 évig lesznek frissítések, és újabb programverziókat tartalmaz.
a duronos gépre én a 10.04-et ajánlanám, hacsak nincs valamilyen újabb periféria benne (a 11.04-ben újabb a kernel, tehát alaphelyzetben újabb hardvereket is támogat, mint a 10.04). -
Bass
addikt
válasz
Sweet Lou 6 #11158 üzenetére
A kettő közül melyik az amelyik jó? Xubuntu Mirrors (10.04 Lucid Lynx) vagy Xubuntu Mirrors (11.04 Natty Narwhal)
-
Sweet Lou 6
addikt
persze, az bőven elég neki és felteheted windows mellé is, csak kell neki egy üres partíció, telepítéskor feldob egy grub bootloadert, abban ki tudod választani, hogy melyiket indítsd. xubuntu van magyarul, telepítés elején ki lehet választani a magyar nyelvet, telepítés után pedig felajánlja a magyar nyelvi csomagok letöltését és telepítését.
linuxok gépigénye nem egyetemes, mert hiába közös a kernel, főleg a grafikus felület és az ezen futó programok szabják meg a tényleges hardverigényt. szóval a grafikus felületeket nézd, kb. ebben a sorrendben növekszik az éhségük és a tudásuk:
LXDE < XFCE < GNOME = KDE
persze az animációkhoz megfelelő vga kell. -
Bass
addikt
válasz
Sweet Lou 6 #11156 üzenetére
Én feltehetném a laptopomra a win mellé,nem okozna gondot a rendszerben,ki lehet választani induláskor hogy melyik induljon? 2 magos toshiba 2 giga rammal gondolom elég már neki.Egyébként a linux gépigényét hol találom, a dokumentációban eddig nem sikerült.A xubuntu ha jól látom nincs magyarul?
-
Bass
addikt
válasz
Sweet Lou 6 #11154 üzenetére
van egy 2,6-os celeron procis gépünk is csak az valmiért lassú xp-vel is ,a vinyó tűnik lassúnak és nem tudom hogy az alaplap vagy a vinyó a ludas ezért próbálnánk meg felrakni rá a linuxot,hátha,igazából netezik meg zenét hallgat rajta de még az is lassú.
-
Bass
addikt
SZiasztok én vagyok az abszolút kezdő,barátnőm gépére ma szeretném felrakni az open suse asszem 11.4-et,egy 1 gb ramos 1.6 duronos gépre menne fel,menni fog? Kérdésem honnan lehet letölteni hozzá programokat és hogy olvastam valahol hogy ha nagyon kellene valamiféle emulátorral a windows-s programokat is el lehet indítani rajta.Másik a laptopomon win7 van gyárilag,oda mellé fel tudom tesztelgetés céljából telepíteni úgy hogy nem piszkálja a rendszeremet?
-
bandiras2
senior tag
ezt mondja:
bandiras2@fusi:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: VIA Technologies, Inc. VT8605 [ProSavage PM133]
00:01.0 PCI bridge: VIA Technologies, Inc. VT8605 [PM133 AGP]
00:04.0 CardBus bridge: O2 Micro, Inc. OZ6933/711E1 CardBus/SmartCardBus Controller (rev 01)
00:04.1 CardBus bridge: O2 Micro, Inc. OZ6933/711E1 CardBus/SmartCardBus Controller (rev 01)
00:07.0 ISA bridge: VIA Technologies, Inc. VT82C686 [Apollo Super South] (rev 42)
00:07.1 IDE interface: VIA Technologies, Inc. VT82C586A/B/VT82C686/A/B/VT823x/A/C PIPC Bus Master IDE (rev 06)
00:07.2 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 1a)
00:07.4 ISA bridge: VIA Technologies, Inc. VT82C686 [Apollo Super ACPI] (rev 40)
00:07.5 Multimedia audio controller: VIA Technologies, Inc. VT82C686 AC97 Audio Controller (rev 50)
00:0d.0 FireWire (IEEE 1394): Texas Instruments TSB43AB22/A IEEE-1394a-2000 Controller (PHY/Link)
00:10.0 Communication controller: Agere Systems LT WinModem (rev 02)
00:11.0 Ethernet controller: Accton Technology Corporation EN-1216 Ethernet Adapter (rev 11)
01:00.0 VGA compatible controller: S3 Inc. 86C380 [ProSavageDDR K4M266] (rev 02)
A dekódolás viszont már nem megy. -
Siriusb
veterán
Miért probléma az, hogy 1 vagy 2 partíciót mentesz? Úgy látom, clonezilla csak a használt blokkokat menti, tehát méret probléma kilőve. Ha a /home - od külön van, valószínűleg elég csak a / partíciót visszaállítani, ha baj van, tehát így a praktikusabb.
Amit én még megtettem, hogy a konfigurációs fájlokon kívül nincs más a /home-ban, dokumentumok könyvtár stb. softlinkelve van külön adatpartícióra, amit akkor mentek le, amikor akarok, és még le sem kell választani.Részemről rsync-et használok rendszermentésre is, gyorsabb, mintha mindig mindent másolnék, és helytakarékosabb is.
-
_BM_
senior tag
Kakukk!
Van egy kis problémám. A vinyóm így van particionálva: swap, /, /home. Az a gondom, hogy ha partíciómentést csinálok (clonezillával), akkor a home partíciót is el kell menteni a /-vel együtt, mert az tartalmazza a fontos beállításokat. Szóval, jó lenne megoldani, hogy egyetlen partíció tartalmazzon mindent, ahogyan a windowsban is elég a rendszerpartíciót menteni. Alakítsam át a vinyót? Esetleg a home partíció valamelyik mappája tartalmaz mindent, ami kell? De melyik az?
-
Vladi
nagyúr
válasz
bandiras2 #11145 üzenetére
A hangot támogatja az alsa állítólag. A net ha már megy egyik disztróval, akkor másikkal is fog. nézd meg, hogy az
lspci
mit mond az eszközökre, szerintem csak be kéne rendesen állítani. Majd látjuk.ZCoyote: nem kell hozzá leszedni, elég, ha a lejátszóban beállítod. Amúgy a pulse szerintem semmit nem csinál alsa nélkül.
-
bandiras2
senior tag
válasz
ZCoyote #11144 üzenetére
Mixer csak van, de dísznek. Egy fusi cy23[itt adatlap is van]
Hátránya hogy a win sp2 olyan szinten akad össze a hangkártya driverrel, hogy elindulni nem hajlandó. Fix nincs, a hang telepítő CD nincs meg csak a többi, a támogatását pedig olyan szinten szüntette meg a fusi, hogy már a driverjei sem elérhetőek a weblapjukról, pedig pár éve reinstallkor leszedtem, el is voltak mentve, de elvitte egy meghibásodás a mentésekettudom mindent többszörözve kell menteni ).
Így kitaláltam hogy linux lesz rajta, de lesz még vele munka bőven.
[állítólag van hozzá működő driver debian alá, csak innen meg nem lehet tölteni.] -
bandiras2
senior tag
válasz
ZCoyote #11142 üzenetére
Little susie szépen felismerte a LAN vezérlőt, de gondja volt a felbontással, és nem volt hajlandó települni memóriahiba miatt.
Így feltettem a Paxtreme-t. Annak meg a lannal volt baja, és gond nélkül vitte a monitort. Másik lemezből ki kéne varázsolni a LAN driverét, de hogyan csináljam? valamint valahonnat kéne szerezni audiotámogatást is.Helyesbítek, telepítve megjött a lan.
-
ZCoyote
őstag
válasz
bandiras2 #11140 üzenetére
Akkor kipróbálhatod azokat amiket linkeltem/írtam, hátha..
#11141: Ez a disztró az Ubuntun alapul és azoknak a verzióit írják le. pl. Lucid Lynx= Ubuntu 10.04
Lentről felfelé régebbi ->újabb.driverek: majd kipróbálás után kell megnézni. Mivel elég régi a hardver ezért sanszos, hogy alapból fel fogja ismerni az Ubi. Bár láttam, hogy Fedoránál volt gond. Próba cseresznye.
-
bandiras2
senior tag
-
bandiras2
senior tag
válasz
ZCoyote #11138 üzenetére
Alap dolgokra kéne, pl netbank és társai. Win rendszerrel nem vagyok hajlandó belépni a bankomba. Időnként lesz rá szükség netezős gépként is, de fórum és hírolvasás a flash széleskörű tiltásával. Játékra csak régi pl starcraft1 és társai, arra elég. esetleg videók nézésére, alap felbontással XP alatt vitte a yutubot is.
-
Márton21
csendes tag
Sziasztok!
Abszolút kezdő Linux (Ubuntu 11.04) felhasználó vagyok, most telepítettem. Win XP-ről állok át, úgyhogy még egy kicsit nehézkes. Ennek ellenére egész sok dolgot sikerült megoldanom, egy problémám mégis adódott:
Alaplapon integrált hangkártyával próbálok 5.1 hangot elérni. Ez tulajdonképpen sikerül is, mivel a bejelentkezéskor még szól minden, de utána valamiért (pl. zenehallgatáskor) a mélynyomót kihagyja, de csak azt. Ha megnyitom a hangerőszabályzót, és a kimeneti hardvert először 5.0-ra, majd ismét 5.1-re állítom, visszatér a normál 5.1 hangzás, és marad is mindaddig, míg másik számot nem választok a zenelejátszóban. Azt is megfigyeltem, hogy ha root jogok nélkül végzem el ezt a beállítást, akkor akkor is elmegy a mélynyomó, ha csak simán átér a következő számra. Root jogokkal beállítva viszont csak akkor tűnik el a mélynomó, ha én magam váltok számot. Persze a hangerőszabályzóban a beállítás látszólag semmit sem változik. Most a PulseAudio eszközökkel próbálkozom, de sehogy nem szűnik a probléma. Kérlek, adjatok valami tanácsot, mert ez így idegesítő!Előre is köszönöm!
-
bandiras2
senior tag
-
bandiras2
senior tag
Köszönöm a segítséget, de ismét csak problémáznék. Kellene egy régebbi disztribúció, ami felmegy még 256 mega RAM mlellett is, mert a fedora9 sajnos közölte hogy 650 alatt felejtsem el az installt. Valaki plz?
-
Vladi
nagyúr
válasz
bandiras2 #11132 üzenetére
Install csomagot? Úgy érted csomagokat? .rpm-eket használ. a yum csokagkezelővel tudod telepíteni a programokat. Illetve az rpmfusion tárolót vedd fel, arra szükség lesz pl az mp3 lejátszáshoz.
A flest legkönnyebben úgy telepítheted, hogy felveszed az adobe tárolóját. Letöltésnél válaszd a yum for linux opciót.
-
bandiras2
senior tag
Illetve a fedora milyen install csomagot képes fogadni, és hogyan kell azt letömni a torkán? Hang csak mérsékelten van, a letöltött mp3 nem volt megnyitható, a Flash telepítésével így live-ként nem kísérleteztem, csak belenéztem hogy mégis mit akar letölteni. Valami konténer file-okat, csak azt nem tudom, hogy azokkal mit is kéne.
-
Vladi
nagyúr
válasz
bandiras2 #11122 üzenetére
hardver támogatás nem lesz gond. Ilyen régi gépen pláne.
Ha redhat volt régen, akkor nézd meg a fedora 15-öt, mondjuk lxde spin formában, az nem eszik sokat.Esetleg slax.
De azért a p3 fusi laptop nem mond sokat. Lehet az 400 mhz 64 meg rammal, meg 1200 mhz fél gigával. -
Siriusb
veterán
válasz
Fooler89 #11119 üzenetére
Próbáld meg használni az archwiki-t, ott szinte mindről találsz - kiváló - leírást: https://wiki.archlinux.org/index.php/Display_Manager
Szerk:
kipróbáltam a clyde-t, de nekem a pacman kiválóan megfelel, s amikor lusta vagyok, az aurget-et használom, ha az AUR-ból akarok valamit felrakni (vagy frissíteni az innen származó csomagokat). -
bandiras2
senior tag
Szasztok!
Kéne valami egyszerű Linux Live DVD MASSZÍV hardware supporttal, főleg régebbi PC és laptop ügyben. Korábban dolgoztam már Live linuxal (Red Hat), de évekkel ezelőtt elhagytam a lemezt. Valami alacsony erőforrás igényű cucc kéne, mert régebbi gépeken lenne használva. Firefox szükséges, Ha merevlemezre áttelepíthető, akkor az nagyon jó lenne! -
Fooler89
őstag
válasz
#40553216 #11118 üzenetére
Hát tényleg egyszerű felületű az lxde, de azt mire belakom az egy hosszabb folyamat lesz.
Tegnap már fáradt voltam vele szöszölni viszont gondoltam egy merészet és kiprobálom a gnome 3-at hátha az is megy a számomra megfelelő gyorsasággal.Kiprobálom lxdm deamonnal, de érdekelne ez az inittabos megoldás.
Tudnál egy kicsit részletesebb lenni, mert valamit kihagyok de nem tudok rájönni mit.Akkor most az inittab-os a jobb megoldás??
Innen szedtem, hogy talán ez zavarhat be [link] -
törölt tag
válasz
Fooler89 #11117 üzenetére
Mármint mi tűnt bonyolultnak? Az lxde vagy a felrakása? Utóbbi nem bonyolultabb, mint bármely *de, szvsz. Az lxde maga pedig szintén egyszerű.
AZ indításról:
én az /etc/rc.conf-ba, a démonok közé raktam az lxdm-et. Hibátlanul, gyorsan indul (VBoxban). Az inittab-ban nálam alapból /usr/bin/xdm indul. E helyett /usr/sbin/lxdm-et írva, viszont az /etc/rc.conf-ból kiszedve (teszt okán, gondolván, nem kell démon) nem indul ablakkezelő.
De megnéztem: ugyanezen inittab-bal, de rc.conf-ban gdm démonnal sem sokkal több a processzor, messze nem 100%, mondjuk 2% helyett 10%. -
Fooler89
őstag
válasz
Fooler89 #11116 üzenetére
Na tegnap sikerült feltenni a lxdet, de így első ránézésre elégé bonyolultnak tünt szóval feltettem egy gnomeot és jelenleg azt használom.
Ugye feltettem a gnomeot amit deamonnal indítok (gdm). Ezzel az a probléma, hogy a gnome-setting 100%-on használja a cput. Egy kicsi bele ástam magam a témába ahol azt ajánlották többen is, hogy /etc/inittab-al indítom akkor ez megszünik.
Hogy tudnám elindítani inittab-al a gnomeot? Meg ha már témánál vagyunk akkor érdekelne az lxde indítása boot-al együtt(inittab).
-
Fooler89
őstag
válasz
dr_strange #11115 üzenetére
Megoldottam. Köszönöm. Csak kellett AUR meg egy kis szenvedés.
Valaki használ clyde-ot?
-
Fooler89
őstag
Lenne egy hp mini 311c subnoti amire szeretnék egy win7 + Arch linuxot Lxde asztali környezettel, mert sajnos néhány esetben a win 7 megeszi az atom cput.
Eddig eljutottam odáig, hogy az /arch/setup végig futott a particionálás kész, grubot beállítottam.
Most viszont szeretném beállítani a wifit. Aminél megállt a tudományom.
Wiki olvasgatva odáig eljuttotam, hogy firmware kell hozzá.
dmesg | grep frimware hibaüzenetett kapok, méghozzá azt, hogy szedjem le a b43-as firmwaret. Amúgy egy Broadcom BCM4312 chipsetetes wifi kártyáról szól ami pcmcia keresztül csatlakozik a notihoz.Hogy tudom ezt leszedni és hogy tudom ezt beállitani?
Megj: Megoldható rajta a kábeles net, de az azért nem jó nekem, mert addig a pc-n nincs net és hát tudásom még erősen wiki függő.
-
hzcs
senior tag
már megvan
-
hzcs
senior tag
Hali!
Ide is felteszem a kérdést, hátha ezt többen olvassátok
Segítséget szeretnék kérni. Adott egy hálózat egy 54gl-lel openwrt-vel, amin a dnsmasq szolgáltatás fut(ott). Ez a router adta az ip címeket és a dnsz szolgáltatást. Namost van egy gép, windows server 2008-cal, amire átpakoltam a dhcp és a dns szolgáltatást. Úgy szerettem volna, hogy a dhcp a 2008-on fusson, a dns pedig cache módban a 2008-on legyen, de ha nem találja a nevet akkor forduljon a routerhez. Neten utánaolvasva ezt így kellett kivitelezni: a dnsmasq.conf fájlba be kellett írni a no-dhcp-interface="interfész", ami jelen esetben br-lan. Van rajta egy openvpn szerver is, azon meg akartam hagyni a dhcp-t.
Eredmény: winserver 2008 osztja az ip-t, viszont a router már dns feloldást sem végez, openvpn-nél van dhcp. Most azt szeretném megtudni, hogy tudom visszaállítani, hogy a router ossza az ip-t? Kivettem a dnsmasq.conf-ból a no-dhcp-interface sort, beírtam parancssorba hogy dnsmasq, majd újraindítottam, de ip-t nem oszt és névfeloldást se végez. Mi ilyenkor a teendő?Köszönöm!
-
7
addikt
válasz
qamu74 #11108 üzenetére
Ha már meg van nyitva a program, akkor eléggé magától értetődik. A hozzáadással hozzáadsz egy megszabott méretű elsődleges/logikai partíciót, beállítod a megfelelő fájlrendszert, aztán mehet tovább. Neked kell tudnod, hogy pontosan hogyan is szeretnéd felosztani.
Egyébként pedig már mások is utaltak rá, de úgy tűnik, nem nagyon foglalkozol vele: a kérdéseid előtt próbálj meg némi kutatómunkát végezni, a legtöbbet pár perces Google-használattal meg tudnád oldani. Nem tudom, mások hogy vannak vele, de én például sokkal szívesebben segítek olyasvalakinek, akin látom, hogy valamennyit hajlandó utána is járni a problémának, nem pedig arra használja a fórumot, hogy sok-sok humanoid robot a szájába tegye a sült galambot anélkül, hogy egy kicsit is meg kéne erőltetnie magát.
Arról nem is beszélve, hogy ha nem kutakodsz és próbálsz rájönni adott probléma megoldására saját erődből, elég nehezen fogod megtanulni annyira kezelni a rendszert, hogy ne kelljen folyamatosan mások tudásától függened.
Nem azt mondom, hogy ne írj, mert arra van a téma, hogy segítsünk, ha valami nem megy. De te is fektess energiát és időt a problémáid abszolválásába. Aztán ha nem jön össze, hát bumm, olyankor lehet kérdezni itt.
-
qamu74
őstag
suse linuxban most két hdd-m van, de az egyiket nem tudom használni,mert nem ismeri ffel, vagy mi!
HELP hogy mit csináljak!!!!!!!!!!!
THX! -
törölt tag
válasz
qamu74 #11104 üzenetére
Mármint hogy mit hogyan kell? Egyébként asztali környezettől függ. Én Gnome-ot használok (igaz, Ubuntun, de ez utóbbi nem lényeges), és amikor ilyeneket használtam, akkor az alapra bekapcsolt Compiz mellett Cairo-dock és conky volt feltelepítve. Conky most is maradt, de a csicsát (a Compiz és a Cairo-dock nekem az
) már leszedtem, maradt a Compiz nélküli alap Gnome. A KDE-t meg egyáltalán nem használtam, de mintha ott a plasmoid tudná ezeket.
-
Destloler
tag
Hali
Kis segítséget szeretnék kérni, van egy régebbi gépem 3.4 dual főre p4 2 gb memória hd3850 agp. Erre feltelrpitettem az ubuntu linuxot és az van vele hogy telepítés után nem csinál semmit csak az ubuntus kezdőlap jön be és villog. Az a kérdésem hogy miért nem megy a Linux. Előre is köszönöm a segítséget
-
törölt tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Milyen videókártyát?
- TCL LCD és LED TV-k
- Reklámblokkolók topikja
- OTP Bank topic
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Google Pixel topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Proxmox VE
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX VEGA64 8GB CM 690 III FSP 600W
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged