- Mobilhasználat külföldön
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Na! Ez egy JÓ utólagos autós fejegység - Minix CP89-HD
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sziasztok!
Eladó a saját készítésű projektorom. Bővebb infó az adatokról és az építésről az aláírásomban található blogcímen található. PÜ -ben is szívesen válaszolok. Az árat illetően még nincs konkrét elképzelésem, de rugalmas vagyok a javaslataitok tekintetében.
-
válasz
Tomitosz #3009 üzenetére
Üdv itt Tomitosz!
A sima halogén izzót felejtsd, a színhőmérséklete nem megfelelő(torzítja a színeket).
A fémhalogént főként ezért használják, a fényerő csak másodlagos szempont.Egyébként kibírná a trafó a 275W -os izzót mert ezeket többnyire túlméretezik valamennyire, főleg ha nem mai kihegyezett kínai tömegcikk trafóról van szó, de ezekbe a régi írásvetítőkbe még jó cuccokat raktak. Ha jól emlékszem én is használtam ilyen izzóval nagyon régen az írásvetítős trafót, csak akkor még a diszkólámpás korszakomat éltem.
-
Nem találkoztam ezzel a problémával bár tény, hogy van hézag a fal és az LCD között. Egyébként szerintem sokat számít, hogy belül is minden fekete azt leszámítva aminek nem a fényvisszaverés a feladat. Ezzel akartam kiküszöbölni az esetleges becsillanásokat és olyan eseteket amit most te is említettél. Úgy látszik működik.
-
bzoley: Köszi!Ok, csinálok majd működés közben is. Valamennyi fény kiszökik a rácsoknál de nem jelentős, tulajdonképpen sokkal kevesebb mint gondoltam.
"Valamint, nem biztos, hogy jól látom, de az lcd körül nem megy át fény?"
Ezt, hogy érted?
A vászon abszolút megérte a pénzt, bár nem sértődtem volna meg ha fele ennyibe kerül.
-
Üdv itt FeW!
Köszi az elismerő szavakat, igyekszem mindent dokumentálni, hátha valakinek hasznára lesz.
Pontosan még nem számoltam össze, hogy mennyit költöttem az építésre de ha tényleg mindent beleszámítanék(a saját munkaóráimat leszámítva) akkor valahol 80-90 ezer körül lehet +/- valamennyi. A vászon ára még ezen felül értendő.
MSN -t nem használok, de ha kérdés van akkor itt szívesen segít mindenki!
A nagy méretű monitorral kapcsolatban teljesen egyetértek bzoley -val, én 15" -ból építettem és látod a méreteket, pedig a lehető legkisebbre készítettem a dobozát. -
Én is kíváncsi vagyok hogyan sikerül, de ha minden jól megy holnap kiderül. Ha nem lesz elég erős a motor az áttétellel amit vettem akkor egyelőre kézi állítású lesz és majd később motorizálom. Abban egyébként van valami, hogy érdemes -e fix telepítésű projektornál ilyennel bajlódni mindenesetre abból baj nem lehet ha még ezt is tudja.
-
-
Én is attól tartok, hogy el leszek vele egy darabig a kiegészítő áramkörökről nem is beszélve(ventilátor időzítő stb.), lehet, hogy most év végéig nem kötök be mindent, hogy a 31. -i összejövetelre már működjön. Még a projektor felfogatását és a vásznat is fel kell szerelni.
A vászon típusa: [link]
Nem akartam ennyit költeni rá, de így alakult... Most azzal vigasztalom magam, hogy ezt is csak egyszer kellett megvenni és milyen profi lesz.
-
Nem olyan sok az, mindössze két darab.
Eredetileg egy panel volt az egész de ketté kellett bontanom a könnyebb szerelhetőség miatt.
Azóta már leszedtem róluk a fekete(fém) tartó panelokat mert igazából nem sok értelme volt, hogy rajtuk legyen, ráadásul így a súlyon is csökkentettem valamennyit. Holnap csinálok pár képet a fejleményekről. -
Szépen alakul!
Jó látni a készülő projekteket!
Ma elég sokat sikerült haladni, a doboz már majdnem 100 % -os és kapott kívülről egy végleges festék réteget, hogy az apróbb hibák, karcolások is eltűnjenek.
Holnap beemelem a lényeget és kezdődhet a kötözködés.
Na, megyek mert még a vetítő lencse mozgatást meg kell oldanom valahogy.
Jó munkát mindenkinek! -
Ha megfelelő a hűtés akkor minden további nélkül bírnia kell.
Viszont ha minden nap reggeltől estig megy akkor az a villanyszámlán is meg fog látszani.
A fémhalogén izzóval sajnos nem lehet megcsinálni azt amit egy monitorral mert olyan mint az energiatakarékos izzók, vagyis nem bírják a ki/ be kapcsolgatást. -
Nagyon boldog Karácsonyt kívánok minden projektor építőnek és fórumozónak!
-
bzoley: Miket rendeltél?
Tegnap megvettem minden elektromos alkatrészt ami még hiányzott(kapcsolók, csatlakozók, IC-k stb.).
Sikerült találnom egy kisebb szervomotort áttétellel amivel majd a vetítő lencsét lehet mozgatni, ma megyek érte.
Ja, a lényeget majdnem elfelejtettem, ma hozom el a vetítő vásznat is, majd rakok fel a blogra képeket mindenről!
Tudom, hogy a képek alapján nem látszik de még rengeteg munka van vele mire minden működni fog... Határidőnek ez év végét tűztem ki, remélem sikerül befejezni mert már nagyon mozizhatnékom van. -
válasz
Hasszán #2961 üzenetére
A 14" monitor panelek felejtősek.
Egyrészt már nem hiszem, hogy találsz, másrészt sem a kontraszt arányuk, sem pedig a válaszidejük nem elég arra a célra amire fel szeretnéd használni.
Valóban lehet kit -eket kapni nagy felbontású, kis méretű tft -kkel de elég horror áron.
Olcsóbban kijössz ha veszel nagyobb fresnelt egy 15" -os monitorhoz.
Persze ha tudsz rá többet áldozni anyagilag akkor vegyél HD -s panelt legalább látunk egy ilyen projektet is végre! -
-
válasz
Dr Smoke #2942 üzenetére
Babar001: Azért még van velel meló bőven, de igyekszem. A fresnelek 310x310 mm -esek voltak ha jól emlékszem, a blogon még fent vannak a pontos méretek az alkatrész leírásoknál.
Timoshun: Köszi!
Dr Smoke: A műanyag lapokat az OBI -ban és a Praktikerben lehetett venni, "hobbi" célokra árulták. Sajnos egy pár hónapja beszüntették a forgalmazását ezért már jó ideje nem látni, viszont a Magyarországi forgalmazó címét sikerült megszereznem: Gutta Hungária Kft. 2120 Dunakeszi, Kassa u. 8.
Nekem pont szemben lesz a vászonnal ezért a trapéz korrekcióval nem bajlódtam, ha mégis egy kicsit kell állítani akkor majd a az Nvidia control panellel állítgatom, úgyis azzal fogom finomhangolni a végén a beállításokat.
-
Jut eszembe, nem tudja véletlenül valaki, hogy hány fokot bír ki max. egy lcd panel huzamosabb ideig? Valahol olvastam egyszer de már nem emlékszem...
-
-
-
Szótár:
egmá ritt = én már itt
-
válasz
Dr Smoke #2875 üzenetére
A lencséket egmá ritt vettem egy sráctól aki feladta az építést.
Egyébként fresnel és a vetítő lencse [innen] lett rendelve.
Az árakat láthatod termékek mellett.
Innen én eddig csak szalagkábelt rendeltem.
A szállítási költségre már nem emlékszem mennyi, de az is lehet, hogy bele van kalkulálva az árba. Nem egy jelentős tétetel.
A pénzt előre kell utalni, és fontos, hogy az utaláskor be legyen pipálva, hogy te vállalod a banki tranzakciós költségeket, különben levonja a termék árából és addig nem postáz amíg ki nem egyenlíted a számlát. Én megszívtam ezzel azért szólok...A műgyantás témához [itt] egy link, nagyjából leírják mi fán terem, de a mesterfogásokat egy ilyen írásból úgysem lehet megtanulni. Vagy próbálkozol, vagy megkérsz valakit, hogy mutassa meg hogyan kell csinálni.
-
Ha hozzáértő...
Nem ez az egyetlen területe az életnek ahol a hozzá nem értést fizettetik meg az emberrel és ezzel nincs is semmi baj.
Viszont a 65.000 Ft -os gyári projektor égő(csak égő, és az persze típusfüggő is) vs ~ 10.000 Ft fémhalogén összehasonlítás után mindenki döntse el, hogy vesz egy gyári projektort, vagy épít egyet magának olcsóbban, alacsony fenntartási költségekkel.
Egyébként meg nem akarok képmutató lenni, nyilván ha olyan sok felesleges pénzem lenne akkor én is bemennék a boltba egy gyári projektorért és nem izgatna mennyibe kerül hozzá az égő.Bár valószínű, hogy akkor is inkább építenék mert imádok bütykölni!
-
-
A 680 Ft -os halogén izzó biztosan nem lesz jó, mert a színhőmérséklete nem jó azaz nem elég "hideg" a fénye a házimozi vetítéshez. (Írásvetítőkbe való inkább)
A deszkára szerelt szettből hiányzik a fojtó tekercs meg egy kondi sem árt(bár e nélkül is működőképes). Egyébként az a "AH-125 nevű valami" a gyújtó trafó.
Szerintem nem biztos, hogy jó ez az izzó a tejfehér búra miatt mert nem lesz eléggé pontszerű a fényforrás, bár ezzel a típussal nincsenek tapasztalataim.
Szerintem kérdezd Ödönt, ő a szaki ilyen kérdésekben, ráadásul jobb áron is tud neked hozni cuccokat. -
ripla:
15" monitort használok 310*310 mm -es fresnelekkel. (Ez nagyobb mint az általános írásvetítő méret, azaz nem lóg le a széle az lcd -nek.)
A 17" szerintem is túlzás, bár az allinbox.com -on látni ilyen projekteket is a doboz tényleg baromi nagy lesz és akkor muszáj még nagyobb fresnelt rendelned külföldről. Ezzel persze a költségek is növekedni fognak...
A félgömb tükör átmérője 180 mm, az IKEA -ban vettem, valamilyen keverő tál a hivatalos neve.A méret annyira nem lényeges szerintem, ha már bármi hasonlót mögé raksz és az jól van beállítva akkor csak több fényerőt kaphatsz mintha semmit nem tennél mögé.
Fényforrás ügyben én is Ödönt ajánlom.
A bekötésről készítettem egy rajzot fent van az oldalamon és azon rajta vannak az alkatrészek típusszámai is.
Az égő egyébként egy 250W -os fémhalogén : OSRAM HQI-T 250W típusú
Egyébként elég ha Ödönnek megmondod hány wattos szettet akarsz és ő ad mindent. -
Eladó az alábbi két szett (fresnel + vetítőlencse).
Méretek:
Fresnel: 285 x 285 mm
Vetítő lencse átmérője: 90 mm
Egy szett ára 6.000 Ft
-
válasz
miki002 #2778 üzenetére
Szerintem túl van lihegve ez az anti-glare réteg leszedés. Én is be voltam tojva tőle az elején, de nagyon egyszerű művelet. Ha betartod amit a leírásban írnak akkor nem lehet gond. A "véletlenül leesett a panel", "megkarcoltam a sniccerrel" és "megtörtem a lapkábelt" egyszerű figyelmetlenségből adódó balesetek. Ha nem kapkod az ember ezek elkerülhetők.
Szóval én is csak biztatni tudok mindenkit, hogy vágjon bele mert szerintem nem kicsi a különbség. -
válasz
Achilles209 #2672 üzenetére
Akkor körülnézek tükör ügyben, hátha találok valahol...
Ha már nekilátok összerakni, akkor legyen jó a képminőség! -
válasz
Achilles209 #2670 üzenetére
Köszi az infót!
Én L-alakú elrendezésben fogom megépíteni a projimat hossz-csökkentés miatt és azért
érdeklődöm a tükör miatt.
Kell egyáltalán felülfoncsorozott, vagy "hagyományos" tükör is jó lehet? -
Na, akkor nekifutok mégegyszer mert válasz még nem érkezett:
Hol lehet felül foncsorozott tükröt beszerezni?
-
Hol lehet ilyen felül foncsorozott tükröt beszerezni?
-
válasz
Achilles209 #2620 üzenetére
Tényleg megdöbbentő a különbség a két lencse között! Én még csak az írásvetítős lencsével próbáltam a tripletre még nem volt időm, de majd két ünnep között.
Mindenesetre nem kérdés melyik fog beépítésre kerülni...
Vannak képeid a dobozról is? -
Az azért túlzás, hogy senki nem épít...
Szerintem még mindig megéri, ha a költségeket nézzük, főleg ha egyszer izzót kell cserélni.
Ha minden jól megy és lesz időm akkor két ünnep között összerakom én is, az alkatrészek ott várakoznak a sarokban egy nagy dobozban. -
...hááát, elég szkeptikus vagyok ezzel az egy LED-es megoldással kapcsolatban, főleg a fényerő tekintetében.
Több éve böngészem a hasonló külföldi oldalakat és még nem láttam olyan egy LED-es setup -ot ami bevált volna, sőt még a több LED -eset sem.
Nekem is szimpatikus volt eleinte ez a megoldás, de az eredményeket látva gyorsan letettem róla és a fémhalogén mellett döntöttem, abból is a kraftosabb verzió(400W).
Mondhatni nem bíztam a véletlenre.Fontos szempont volt, hogy ne csak korom sötétbe lehessen használni a projektort.
Persze ettől függetlenül szurkolok és kíváncsian várom az eredményeket, végül is a LED technika elég sokat fejlődött az elmúlt években. -
Üdv az Uraknak!
Végre nekilátok én is az építésnek 2 év várakozás után...
Most összeállt a kép és megvan minden alkatrész, már csak idővel kell
bírnom valahogy.Röviden a projektről:
- 400W -os fémhalogén (Köszi Ödön!
)
- 15" TFT 1024*768 (anti-glare már leszedve)
- dupla fresnel + triplet optika
- könnyű műanyag ház (ha már a trafó ku..a nehéz legalább ez ne legyen az...)
- motoros optika állítás... a többit majd képekben!
Mindenkinek jó barkácsolást kívánok!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BestBuy topik
- Nintendo Switch 2
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Túraautó topik
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Formula-1 humoros
- Okos Otthon / Smart Home
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- 24 Hours of Le Mans
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- További aktív témák...
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged