- Írországban lezárult, az USA-ban csak most indul az Apple dráma
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Légies iPhone halvány színei
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Új hozzászólás Aktív témák
-
föccer
nagyúr
válasz
erdey_a #1605 üzenetére
én most konkrétan az 560k illetéken buktam ki. a többiről tudtam, hogy nagyából mi merre hány méter, de ez azé....
Az meg nagyon szép és jó, hogy új lakás vásárlásakor nincs illeték. Csak az a baj, hogy új lakás 20 misinél kezdődik. Arrol nem is beszélve, hogy eleddig egyetlen egy alaprajzot sem találtam, ahová szivesen beköltöznék, mert egyszerűen lakhatatlannak néz ki az alaprajz...
Szóval akkor számolhatok úgy, hogy:
1 milla illeték, átírás, egyéb költségek
1 milla felújjítás, ha nemc sak festeni akarok.
2 milla gépészet és bútorok....
Asszem nincs félretett pénzünk -
erdey_a
addikt
válasz
erdey_a #1598 üzenetére
A lakásvásárlási illeték négymillió forintig a vételár 2%-a, négymillió feletti rész 6%-a.
A 35. életévet be nem töltött első lakásszerző az egyébként fizetendő illeték 50%-ig terjedő, legfeljebb 40.000 forint kedvezményre jogosult, ha a lakás forgalmi értéke nem haladja meg a 8 millió forintot.
új lakásra nem kell illetéket fizetni.
egy 12 milliós lakás illetéke 560 000,- -
föccer
nagyúr
-
szjoci
őstag
válasz
erdey_a #1481 üzenetére
egy ingatlankezelési kft-é a lakás szóval ez nem járható út szerintem. Max ha az ügyintézőnek odacsörgetek egy kis lét
De nem hiszem hogy menne, szóval marad a 20k-s törlesztés (ami szimpatikus, mert lazán ki tudom fizetni (még...)), vagy nagyobb személyi- vagy akármilyen hitel.
[Szerkesztve] -
Balinov
titán
válasz
erdey_a #1373 üzenetére
Üdv itt is,Szinyor.
igen, a törlesztést 2006. július hóval megkezdtem,azóta rendben vonják a folyószámlára érkező bérátutalásból a havi lakásbiztosítással egyetemben.Az nem tudom,mennyire számít,hogy CHF alapú (tippre holtmindegy,hogy HUF,EUR,CHF a pénznem),max az adójóváírás megállapításához szükséges CHF-HUF árfolyam a kérdéses,de igazán az sem számít,mivel felteszem,kis tétel az esetleges ebből adódó különbség.
A felvett hitel összege 10.350eHUF-nyi CHF összege volt,használt lakásra vettük fel.Illetékre kérvényt nyújtottunk be és kaptunk pár 10eFt-nyi elengedést ill. 10 havi részletekben történő fizetési könnyítést.
Én vagyok az adós,párom az adóstárs, 50:50 arányban van a tulajdonjog. Éves btto fizetésem nem haladja meg a 3,4mFt-ot.Páromé meg mégúgysem.Gyesen sajnos még egyikőnk sincs.Itt egy újabb kérdés: vajon csak a pl. én éves btto fizum számít,vagy összeadódik az adóstársak éves fizetése??
Hopp még egy kérdés: egy lakáshitelnél csak az egyik adós igényelhet vissza? Adott esetben én,mivel én vagyok az adós?
Erste nem küldött semilyen igazolást ezidáig és tudomásom szerint.
Köszi a válaszokat és tippeket
Balinov -
tildy
nagyúr
válasz
erdey_a #1311 üzenetére
Mert te kedves erdeya kb 5-6 milla hitelt vettél fel. Mi meg ennek a dupláját vennénk, ha vennénk.
Ja és nem éjjeli tévébömböltetésrőll van szó, hanem estiről. ÉS szerintem nem bömböltetés az sem, csak normál hang. Sajnos ennyire áthallatszik. MEg amikor hallod egy öregember hörgését/sóhajtását. No mindegy... (Ez tégla, 4 emeletes, régi tisztilakás )
-------------------------------------------------------------------------------
Nyáron laktam egy hónapot panelban, elég is volt.
[Szerkesztve] -
kp78
addikt
válasz
erdey_a #1311 üzenetére
''Ami engem örökké zavar a panelban, az a vasárnap délelőtti húsklopfolás. De mire igazán felboszantom magam rajta, általában véget is ér az ilyenfajta előkészület. 10-15 húsnál többet ritkán süt az ember''
Ez nálam is dettó így volt a régi lakásban, itt az újban főleg fiatalok laknak, azok meg azt sem tudják mi az a húsklopfoló
Amúgy meg szerintem is helyre kell őket tenni párszor finoman, ha nem elég akkor durvábban, és csak behódolnak. -
törölt tag
válasz
erdey_a #1250 üzenetére
hát igen én is most igy vagyok vele festés-mázolás-csiszolás-bejárati ajtó vétel és konyhabutor kicsit felspécizése.
pld gránit mosdot szeretnék venni és bricostolban most volt egy akcio 56.000ft mosdó+csőpőgtető rész de csap nem volt hozzá!
Majdnem megvettem erre találtam egy oldalt ahol csapteleppel 47.600ft esetleg van hasonló topik ahol tudnánkbelinkelni mihol merre olcsó lehet igy 100.000ft is lehet sporolni.
[link]bocsánat ha nagyon nem ide valo.
[Szerkesztve] -
erdey_a
addikt
válasz
erdey_a #1243 üzenetére
azért elég sokat kellett sakkozni a pénzzel, hogy mindenre jusson.
Most úgy néz ki, hogy koppra ki van fizetve minden (vagy legalábbis félre van téve rá pénz), de a karácsonyi ünnepekre, ételre, italra, bevásárlásra már nem maradt semmi.
Úgyhogy további szülői segítség kell majd.
Tildy: Emlékszem annak idején szüleimnél apu meg én kitapétáztunk apránként. Még a plafont is lekentük. De most azért nagyoba macera, mert teljes generál. LEcsiszolni a festéket fáig, betonig, ajtókat, szekréyeket csiszolni, alapozni, mázolni kell. Ez azért már nem olyan egyszerű. CSinálják csak meg egyszer rendesen. Nekem most erre nem volna időm. MEg aput sem lehet már ilyesmibe befogni
[Szerkesztve] -
Rickenstein
senior tag
válasz
erdey_a #1221 üzenetére
Hozzám holnap jön az értékbecslő. Mit kell ilyenkor ezeknek mondani, hogy biztosan megkapja az ember azt a kölcsönt, amit megigényelt? Teljesen láma vagyok az témában.
Jaigen: Mi a további eljárás?
Ha sikeresen elbírálják a kölcsönt, mikor kell a Hitelfolyósítási díjat kifizetni? Ha a delikvens számláján van a pénz, mi a további teendő? Teljes a fejemben a sötétség...
[Szerkesztve] -
zfarkas
senior tag
válasz
erdey_a #1220 üzenetére
Köszi, ezt az SZJA-s dolgot tegnap este megtaláltam a magyarorszag.hu-n, kicsit megkönnyebbültem.
Illetékkel kapcsolatban annyi, hogy az új lakás illetékmentessége elveszik, a különbözet után kell a jól ismert sávos illetékfizetés szerint (4M-ig 2%, afölötti részre 6%) kell perkálnunk. -
törölt tag
válasz
erdey_a #1190 üzenetére
amint megvan a bankkártyád bemész bármelyik fiókba, de célszerű oda visszamenni és kéred, hogy szeretnél ilyet. 4900, 5900, 9900Ft éves díja van és 1000X összeget fizet, baleseti halál esetén
lakás biztire kaptál 20% kedvezményt - 5-öt folyószámlás fizetés és 15-öt LTP miatt.
3200-3300Ft a Takarnet lekérdezés ára, folyósítás előtt -
kp78
addikt
válasz
erdey_a #1097 üzenetére
Nem tudom, honnan idéztél, de nekem ezt ügyvéd mondta. Fizethetek én 75% foglalót is, ha az eladó meggondolja magát, akkor sem kapok vissza többet, mint a 10% kétszerese.
(az más kérdés hogy sok ember nem tudja, és esetleg visszafizeti a teljes összegre vonatkozót)
De kérek majd tőle erre vonatkozóan vmi írásosat.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
erdey_a #1085 üzenetére
ja, igen, akkor erről a 40k-ról beszéltek, amitől elestem. azért a realitásérzékről ennyit... hol kap az ember manapság 8M alatt lakást? én is 400k-val léptem túl ezt az összeget.
amúgy a foglaló nálam kb. 3,5% volt, 300k, mert hirtelen ennyi volt (a lakás kinézése és az előszerződés között 2 nap(!) telt el...) -
kp78
addikt
válasz
erdey_a #1077 üzenetére
Tudtommal foglaló, hivatalosan max 10% lehet, tehát az a plusz 5% már vételár előlegnek/részletnek minősül, és ha elállnál a dologtól akkor az visszajárna.
Tudom nem erre hajtasz, csak gondoltam szólok.
Szóval lehet kérni a vevőtől 30% foglalót is, az akkor sem mind a 30% foglaló. -
ngabor2
nagyúr
válasz
erdey_a #1077 üzenetére
ennek hol lehet utánanézni? és mik az egyéb feltételek? asszem március óta fizetem a részleteket, egy ekkora adókedvezmény nem jönne rosszul. az illetékkedvezmény csak akkor jár, ha igénylem? és ''temészetesen'' csak akkor lehet igénybe venni, ha még nem számolták ki? mert én már befizettem azt a 360k illetéket... a semmiért
-
Montesz
tag
válasz
erdey_a #1058 üzenetére
Merre indulj...bankba...egy jó párat járjál végig mire meglessz a legmegfelelőbb!Ahová nézzél be az a Raiffeisen, az otp, esetleg ELLA de ott nagyon maceráns az ügyintézés állandóan olyan fénymásolatokat kérnek aminek semmi köze egy hitelhez.A többi bankot nem nagyon ismerem
-
Montesz
tag
válasz
erdey_a #1056 üzenetére
Na most ezt pontosan nem tudom neked megmondani,mert régebben úgy volt a fészekrakó élettársaknál, hogy minimum 1 évig azonos lakcímen kellett lakniuk úgy hogy ezt lakcímkártyával igazolni tudták. Volt olyan variáció is, hogy hitelesített élettársi szerződés kellett...lehet, hogy még mindig az kell!
Valaki tud pontosabbat mondani? -
Montesz
tag
válasz
erdey_a #1052 üzenetére
A fészekrakóknak a bank új lakásnál 90%-ig hitelez használt lakásnál min 70%.Tehát a fönnmaradó százalékot az önerő képzi!
Ha te egyedülálló ként vennél házat 42%önerővel kellene rendelkezned, a többit kapod csak a banktól.De ha tévednék javitsatok ki!
kéne még 5,6 millió a 7,2-es lakáshoz. -> Egyértelmű fészekrakó -
Balinov
titán
válasz
erdey_a #1035 üzenetére
a megvásárolt ingatlant 13-13,5mFt-ra becsülte fel az erstés értékbecslő, pontosan nem emléxem,hogy mennyi lett ebből a HBÉ,azt meg csak tippelni tom,hogy 80-85% körüli HBÉ hányadot adtak meg.
a megvásárolt ingatlan lett csontra jelzáloggal leterhelve,hálistennek,nem kellett kiegészítő ingatlanfedezet.
[Szerkesztve] -
Ariadne
őstag
válasz
erdey_a #1000 üzenetére
Én OTP LTP-t tervezek kötni lakáshitel mellé, akkor évi 72.000-et ad nekem ingyen állam bácsi, mondjuk egy 6 éveset kötök, lejártakor ''beletörlesztem'' a hitelbe, és jól érzem magam.
És nincs kockázata. Van ilyen kombinált dolga magának az OTP-nek is, ott alacsonya törlesztő, csak hát ugye OTP, akiknek én egy fillért többet nem adok.
Az előtörlesztés díjával ''csak'' olyan alapvető gondok vannak, hogy ez is a bankok mindenáron való nyerészkedésének része, ugyanis ha előtörlesztesz, akkor is a teljes időre járó kamatot meg úgy tudom a kezelési költséget is ki kell fizetni. Ami elég sok polgári jogi alapelvvel ellentétes, hasonlóan a ''szerződéskötési jutalékhoz'' és társaihoz. Persze értem én, hogy ők 20 évre számolják ha úgy veszem fel, de ha előbb kifizetem, azt újra kiadhatják... Kár, hogy nem akad senki, aki egy próbapert megkockáztatna, nem ártana egy-két pofon a magukat sokszorosan túlbiztosító bankoknak. -
ngabor2
nagyúr
válasz
erdey_a #1000 üzenetére
hasonló dolog van nálam is.kötöttem egy 5-éves megtakarítás célú életbiztosítást. ebből még hátravan 2 év. most gondolkodom rajta, hogy évfordulókor vegyem-e ki az eddig befizetett pénzt, amin bukok kb. 30%-ot, viszont akkor utána megmarad a havi 50k, amit nem kell befizetni, vagy böjtöljem még ki azt a 2 évet, és akkor elvileg kapok 3m + kb. 155k pénzt, amit egyből előtörlesztek. ha utánaszámolok, akkor az elbukott pénz közel van a 2 év kamatához.
-
ladybug
őstag
Az önkormányzati kölcsön létezik, és minden évben adnak a helyi lakosoknak elbírálás alapján. [link] Ezt találtam Neked, érdemes lenne megnézned mielőtt bemész az önkormányzatra.
A félszocpolnak utánaérdeklődtél? Használt lakás vásárlásához fel lehet venni. Csak azt nem tudom, hogy megelőlegezik-e? A teljes szocpolt megelőlegezik, az első gyereknél 4 évre, a másodiknál 8 évre. -
tildy
nagyúr
Ez kulcsrakész. Még a gáztűzhely is benne van, meg a konyhabútor is.
Ez nem szociális limites egyébként, megkérdem barátnőm. (Talán kamatmentes önkormányzati kölcsön?)
Tessék:
[link]
[link]
1.4 millát kaphattok így, kamatmentesen, 2% kezelési költséggel, 10 év futamidőre.
Beleszámít az önerőbe is.
Pont győri.
[Szerkesztve] -
Warnen
tag
Szerintem 1.5-re nem nagyon kapsz 6 milliót.
Valószínűleg kénytelenek lesztek valamelyikőtök szüleinek a lakását is bevinni a hitelbe.
Okosan ki van ez találva, én nemrég vettem meg a bátyámtól a lakásom ráeső negyed részét, (örököltük) és 1.6m-ra 2.4-et fizetek vissza. Csak felvenni ezt a ''piti'' összeget volt 150k. -
törölt tag
hali
ha 35 év alatt vagytok és nincs lakás a neveteken, akkor lehet hitelre is, megyeszékhelyen, megyei jogú városban, használt lakásra max 12misiig és kb 10-15%-os önrésszel. esetleg egy ilyen?
nem kell házassági gyorstalpaló, nem kell gyerekvállalás ( nem is lehet használtnál)
[Szerkesztve] -
Balinov
titán
ezt a csanakos,majd győr többi városrészéset mi is eljátszottuk kisfeleségemmel.nekünk is sziget lenne logisztikailag a legfaszáb..én gyalog járnék dolgozni (10perc,mínusz ~10k gázolajköltség) párom meg a 14-essel a melóhelye előtt szállna le.
szigettel az a baj,hogy a Borosék,Tolnay,Ferpk-n kívül nem nagyon épít mást. egyik ugye a korábbi pü miatt eleve kiesik,másiknak meg kevés a most költözhető ingatlana.
Adyvárosban még a szigeti a. ut környékén vannak csendes,jó helyek.. -
Balinov
titán
Üdv erdey_a,
lízinghez tudtommal nem kell házastársi jogviszony,lakásbiztiben nem vagyok biztos,viszont a kicsivel többet (cca 0,5mft) témában szerintem lehet az építtetővel egyezkedni. Ja,új lakásnál ajánlják a lízinget,15mft-ig. multkor eljátszottam az OTP SCD lízinges online kalkulátorral és egy 12mft-os használt lakásnál 3mft körüli önrész+a lízing költségei kellenek.
A többit majd a szakik megmondják. -
törölt tag
Ebben az esetben nem lehetne eladni a lakásokat a büdös életben sem. Gyakorlatilag mindenki hitelre veszi, de hitelt csak akkor kapna ha lenne ilyen papír. De ilyen papír csak akkor lesz ha mindeni kap hitelt. Nem így megy ez...
tehát, az építési vállalkozó vesz egy építési területet, annak lesz egy hrsz-a, erre épít mondjuk 30 lakást, ennek mindnek lesz egy önálló hrsz-a, ami majd az eredetiből származik és x albetét lesz hozzárakva. amíg nincs használatba vételi engedély, addig ez csak egy telek. amint elkészültek a lakások, megtörténhet azok telekkönyvezése, használatba vételi engedéllyel történő ellátása. nagyobb projecteknél ezért van több ütemterv, így hamarabb át/eltudják adni a lakásokat.
nem igaz, hogy csak akkor kaphat hielt, ha van használatbavételi engedélye, mert megállapodhat a kivitelezővel, hogy szakaszosan kéri a pénzt és ilyenkor a bank szakaszosan fog fizetni, ahogy készül az igatlan, de ha nem így állapodnak meg, akkor a teljes összeg kifizetéséhez kell a használatbavételi engedély. -
törölt tag
a szerkezetkész lakás azt jelenti, hogy telekkönyvileg az egy beépítetlen terület. indok, az előbbi hozzászólásban.
itt a bank nem tud neked vásárlásra folyósítani, mert jogilag csak egy telket veszel, hiszen nincs használatbavételi, nincs telekkönyvileg bejegyezve az ''lakóépület''.
meg kell venned az egész telket, át kell íratni az építeési engedélyt és te leszel jogosult folytatni az építkezést. a számlákat persze át kell, hogy adja neked.
ekkor kérhetsz a befejezésre hitelt, szocpolt.
fejezze be az építkezést és így vedd meg, persze ha nem magánszemélyről van szó.
én nagyon gázosnak gondolom az egészet
de azért kérdezz meg másokat is, elsősorban banki alkalmazottakat, de kb 3 éve volt néhány hasonló esetem, akkor sehol nem tudtam megoldani nekik, ezen indokok alapján.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Nagyon érzékeny lett a játékok archiválására a Nintendo
- Apple MacBook
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- alza vélemények - tapasztalatok
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- iPad topik
- E-roller topik
- További aktív témák...
- Nokia 105 4G (2023) charcoal, Nokia 110 4G (2023) midnight blue
- ASRock B550 PG Velocita + Ryzen 5 3600 + 32GB (4x8GB) DDR4 3600Mhz CL18
- Philips 58PUS8505 Smart LED Televízió,146 cm, 4K Ultra HD ,Android, Ambilight, HDR10+ KIJELZŐHIBÁSAN
- Canon EOS 250D kiegészítőkkel, táskával (CSAK 200 expoval !!! )
- Lenovo Legion Go 512GB + rengeteg extra!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Gombászkönyvek egyben
- Samsung Galaxy S23 , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest