- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Fotók, videók mobillal
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Sony WF-C710N - átlátok rajta
Új hozzászólás Aktív témák
-
axioma
Topikgazda
1. miert is kene az eloremenot ugy szabalyozni, hogy ne lehessen elvi 23-nal tobbre futeni? Egyreszt a termoszelepek eleve max. 25-re allnak be mint max., legfeljebb 26., masreszt meg a th homennyisege a magas visszatero eseten is keves, ha tenyleg nem hasznalnak a radiatorok, de ha meg igen, akkor meg megint azert hasznaljak, mert az egyenetlenseg miatt valaki fazik
2. ha az 1. nincs, akkor eleg a radiatoronkenti parhuzamositas (mert az egyseges lakasonkenti eloremeno miatt kene teljes parhuzamositas), csak a szabalyozhatosag kell
3. amit latsz, az a szabalyozhatosag eredmenye, illetve akar a vele egyutt vegzett ablakcsere vagy homlokzati szigeteles okozza, nem pedig az, hogy azokat a bigyokat is felszereltek+1. ne felejtsd el, hogy a th-ak ugy lettek anno energetikailag tervezve, hogy ha mukodnek a radiatorok, akkor legyen mindenhol futes kb. normalisan -- tehat ha a saroklakasba bele van szamolva, hogy a szomszedok atfutenek... a kompenzacio viszont teljes mertekben exhas, mindenfele szempontokat figyelembe vesznek, de azt nem, hogy _valojaban_ milyen atfutesek vannak
De en itt befejezem, mivel - szerencsere - jelenleg nem vagyok erintett. En csak szolni akartam, hogy nem szabad a koltsegosztot a lakasvasarlasnal automatikusan pozitivnak venni.
-
axioma
Topikgazda
Nem fogunk egyeterteni. Pont ugyanaz a mechanizmus, mint a gazkazanok kornyekere felrakott magnes, amihez "hozza" kell szabalyozni a kazant. A magnes a humbuk, a kazan szabalyozas (sokszor tisztitas) meg megadja a megtakaritast.
A koltsegoszto semmiylen megtakaritast nem hoz, csak beruhazasi es fenntartasi koltseget. Egy fe'lnek jo ez az egesz: aki magat a kutyut gyartja/forgalmazza. Raadasul ugye monopoliumot kapott -
axioma
Topikgazda
En eddig csak olyanrol hallottam, ahol
- draga volt baromira a bevezetese a rendszernek (lakasonkent 100e felett)
- evente 5-10-15e Ft CSAK a leolvasasi dij per lakas (innentol kezdve erre megy el a megtakaritas, es nem veszik eszre mert ezt _nem_ szamolja bele a megterulesbe senki)
- a szomszedokat ugyan valoban futi, aki tobbet akar, de egyreszt azzal me'g tok egyetertenek, hogy ezzel takarekoskodjanak hogy mindenhol normalis hofok van; na de az mar nem normalis, hogy ha mindenhol egyforma van akkor is van valaki, aki az epuleten belul rosszabb helyen van vagy kevesebb meleg cso megy at rajta, az fizessen az elobb irt ismeroshoz hasonloan irrealisan tobbet
(igazsagos lenne akkor, ha mindenki a megkivant homerseklet es a kulso homerseklet kozotti kulonbsegeket figyelembe veve fizetne... de akkor nem lehetne lenyulni oket a parologtatos szarral)Ehhez kepest annyit kene csinalni, hogy a rendszer parhuzamos legyen (atkotok a radiatorok elott) + kapjon mindenki termosztatot (azaz tudjon szabalyozni). Ez a komfortot is noveli es a koltsegeket is csokkenti (szerinted hany tulfutott lakasban szeretik azt a 30% es alatti paratartalmat, ami a meleg kiszelloztetese miatt keletkezik, meg egyebkent is a pazarlast?), nincs mukodtetesi koltseg, es a regi, kobmeteres koltsegelosztas mellett is mindenkinek csokkenne a koltsege is. A parologtatos ize csak a hokuszpokusz hozza!
-
axioma
Topikgazda
Aha. Ugye biztos nem hallottal me'g senkit, aki zoknit huz az erzekelore? Ezaltal a radiator elotti levego is 35 fokos, meg a radiator is kb. annyi, kozben a lakas 26, es tok jol me'g vissza is kap az alapdijbol.
De me'g ha nincs is ilyen. Valaki megveszi a garazs feletti saroklakast 10+ eve (konkret ismeros), egy nem is tul sok lakasos (asszem 12) tarsashazban. Es kifizeti a teljes futeskoltsegnek a 35%-at, barmit csinal. Nyilvan a 10 aki jobban jar meg az 1 akinek mindegy, nem fogja megszavazni, hogy kevesbe szamitson a koltsegoszto a teljes koltsegben (legyen, vagy legyen magasabb a legkobmeter utani dij).
Na ha most o eladna' a lakasat neked, akkor hogyan venned eszre, hogy rafaragtal? Tok jo koltsegosztos. -
Vesztor87
senior tag
Köszi a reakciókat. Most odáig még nem jutottunk el hogy lakást nézzünk,és alkudozzunk. Az LTP-t (otp, bár 5 éves de már 4 eltelt) már kérhetem hogy utalják ki. Azzal lehetünk még bajban ha a kinézett lakásra azt mondja a banki érték becslő hogy x sok ft-al kevesebbet ér. Ez esetben tovább kell gyűjteni. Ezt a lakást néztük hogy jó, mert panel programos, legfelső szinti, jó helyen van. Árulják már legalább fél éve. De erre ugye alsó hangon szerintem 6-800e ft-ot (anyagköltség) rá kell költeni. Szval ha 10%-al számolunk kell 1,2M legalább, és akkor még se bútor, se pár havi törlesztőrészlet-vésztartalék...
Azért is érdekes az hogy mennyi lehet a foglaló. Az ingatlanosnak írtam, annyit válaszolt hogy 10% foglalót kér, áralku lehetséges, de nagyon minimálisan, max 100-200e ft-nyira...kew: személyi kölcsönt nem akarok, ugye hitel bírálatkor a bank nézi a havi részleteid, meg amúgy is egy nagy többlet költség:S Még munkáltatótól fizu előleg lehetséges lenne vagy 400k, meg mondjuk folyószámlahitel még legalább ugyanennyi, de el nem szeretnék adósodni azért, hogy egy még nagyobb hitelt a nyakamba vegyek. Ha úgy van akkor várok őszig amikor ez már nem lesz gond
-
-
axioma
Topikgazda
Itt esetleg nem tilos szemelyeskedni? Egyebkent tevedsz, kieg.kt. a hitelunk, nem volt semmilyen dev.hitelem soha.
Nincs itt semmi szindroma, csak mivel matkus vaygok, igy a szamok oldalarol kozelitem meg a dolgot, nem pedig erzelmi oldalrol.Keress vissza az index forumban, 8-9 evvel ezelott csak elhiszed, hogy nem a te megcafolasodra irtam ugyanezen nick alatt tam.hitelrol.
-
axioma
Topikgazda
Nincs, mivel inkabb fizettem az afa-t meg a kieg.kt. hitelt vettem fel, mint hogy csaljak meg kockaztassak. Nehogy mar ezt ervnek tekintsd az altalam irt ervek ellen! Viszont ismerni a korulmenyeket elegge ismerem, evekig aktivan forumoztam hitelezes temaban, es nem kimondottan kerdezokent...
-
axioma
Topikgazda
Azt senki nem irta le soha, sot az ellenkezojet igen, hogy a svajci ALAPkamathoz viszonyitva lesz az o kamata megallapitva. Keresd ki barmelyik banknal, nem az aszf-ben hanem az uzletszabalyzatban, ott vilagosan le van irva, hogy melyik chf kamathoz (a banknak a nemzetkozi piaci forraskent szolgalo kamat az) viszonyitva, sot az is le van irva hogy mennyi felarral kapja meg a banktol a delikvens. (Es az uzletszab. nem tul surun valtozik.)
DeFranco : koszi
-
axioma
Topikgazda
Hat amennyit emelkedtek
Marmint %-osan.
De ugye nem azt akarod mondani, hogy CSAK az arfolyamkockazatot irtak ala a dev.hitelesek? Mert arfolyam ES kamatkockazatot. Ahogy a kamatkockazatot a forinthitelesek is, csak ugye a ketto eleg rendesen eltert (mar varhato ertekben) a hitelfelvevo jovedelmenek kamatszerunek mondhato emelkedesetol. -
Agostino
addikt
minden nap látom, ott lakok : ))) lassan ott tart a kerület, hogy bizonyos részeit átlagember meg sem engedheti magának, ahol lakunk is kicsit oda nem illőnek érezzük magunkat, mert sikerült átlagár alatt megcsípni a kecót, a tizenhét éves autóm meg roncsként hat a k, l, m-es rendszámosok hadában... : [ first world problems...
-
attiati
veterán
a KSH féle apróhirdetési mintavétel módszeréhez ezt írták (inkább nem másolom be a teljes részt, elolvasható bárkinek a 2. oldalon)
"A legjelentősebb hirdetési napilap, az Express hirdetéseiből kigyűjtöttük öt egymástkövető év azonos időszakából a házak és lakások kínálati árait.*
* A kigyűjtött adatok az 1990 és 1994 közötti évekre vonatkoznak, minden év szeptemberére. A lapban 1990-től 1994-ig évenként szeptember hónapban rendre az alábbi számú eladási hirdetés jelent meg: 6035, 14 479, 16 723, 16 719, 21 915 . (A vételi szándékú hirdetések száma lényegesen kevesebb, rendre: 940, 884, 1672, 2073, 2452.) A minta az eladási hirdetések 5 százalékát teszi ki évente)"
Az utolsó mondatot nem pontosan értem. 20-al kellene szorozni, hogy az összes eladási hirdetést megkapjuk?
Egész Bp-en 1994. egész szeptemberében 21915 hirdetést volt. Lehet, hogy belevették azt is, ha egy lakást több számban is meghirdettek, de ha lebontjuk kerületekre, és mondjuk fele panel, akkor is kijön szerintem egy több 100 db-os minta egy kerületre.
Mondjuk ez a lényegen nem változtat, hogy most több az eladó lakás. Szerintem a mostani adatbázist is el lehet osztani 3-al, mert egy lakást több közvetítő is hirdet. -
-
attiati
veterán
Akkor már csak arra kéne egy megközelítő becslés, hogy milyen hozamon lehetett kiadni az elmúlt 23 évben a lakásokat. Ez a legnehezebb része.
Ami még eszembe jutott a phd tanulmányt olvasva, hogy nagyon komoly szja kedvezmények voltak annak idejében a hitel kamatára (az se fog megismétlődni). A tanulmány 83. oldalán az írja, hogy a kamattámogatás, szja kedvezmény.... egy 20 millió forintos lakásra vetítve az érték 30%-a körül mozgott 2001-2003 között.
-
attiati
veterán
Igen ezt megtaláltam, de 95 és 98 közötti időszak ismeretlen.
a ksh adatai szerint 1991-94 között másfélszereződtek az árak (de ők is csak Express újságból dolgoztak, minden évben a szeptemberi példányokból és a kínálati árakat nézték. Így az 1990-es év nagy része kiesik. Ha jól értettem, akkor a fővárosi lakásárakat nézték)
találtam egy phd értekezést: Az 1995 óta tartó
lakóingatlan áremelkedés mérése és okaiEbben szintén vannak újsághirdetésből vett adatokra támaszkodó saját elemzések az 59. oldalon. (káposztásmegyeri lakások árai). 1995-től indul. Nem látszik a pontos adat a diagramon, de 95-98-ig kb 10%-os áremelkedést mutat.
98-tól 2012végéig pedig az fhb lakásárindex kiadvány áll rendelkezésre: 3,6szeres áremelkedést mutat erre az időszakra (de ez szerintem országos, nem fővárosi)
Ebből összerakva egy durva becslést kb 6szorozódtak a lakásárak 1990-2012 között? kevésnek tűnik
Találtam a ksh oldalán egy lakásépítés költség indexet (2001-2012). Érdekes, hogy ebben az időszakban 60%-kal lett költségesebb lakást építeni. Érdekes, hogy az fhb lakásárindex kb ennyivel nőtt ebben az időszakban. A válság előtti időszakban kicsit előresiettek a lakásárak a lakásépítési költséghez képest, de a válság helyrehozta az árakat. Ebben az időszakban már csak a lakásépítés költségeinek emelkedése tudott érvényesülni az árakban?
A phd tanulmányban vannak nemzetközi adatok a 14. oldalon. Nem tudom, hogy mennyire megbízhatóak az adatok, de 1995-től 2006-ig mutatja az ingatlanárak emelkedését egyes országokban. Érdemes megnézni azt is.
-
attiati
veterán
Számolhatok, viszont akkor az elvárt hozamnál sem az éves hozamszintet nézem, hanem mondjuk a 10 éveset (ami ~6% most). És akkor ott már számolhatok adómentességgel is tbsz számlára, ingatlannál hivatalosan nem. (persze senki nem garantálja az adómentességet sem)
Nézhetjük az emúlt 25 évet, de sem az ingatlanpiacon, sem a jegybanki alapkamatban nem fog megismétlődni az az időszak (szocializmus -> kapitalimus, ingatlanpiaci válságban átlalakult a finanszírozás és a teljes ingatlanpiac...)
Összedobtam gyorsan egy számítást: 1990-től napjainkig milyen hozamot lehetett elérni, ha valaki jegybanki alapkamaton kötötte le a pénzt évente egyszer. És 1990. óta napjainkig mennyi a kumulált infláció.
hivatalos inflációs adatok
hivatalos jegybanki alapkamatitt lehet játszadozni egy inflációs kalkulátorral
hasonló van az mnb honlapján is1990.01.01-től 2013.12.31-ig 15,6szeres a kumulált infláció
Az alapkamatból számoltam becslésszerűen egy éves átlagos jegybanki alapkamatot.
Így 1990.01.01-től 2013.12.31-ig a jegybanki alapkamattal a kumulált hozam kb 20x-os !megj.: fogalmam nincs, hogy a 90-es években egyáltalán hol és milyen feltételekkel lehetett betétet lekötni.
Viszont a 2000-es években a jegybanki alapkamat feletti hozammal lehetett lekötögetni.
Hozamvadászattal, bankváltással, számlanyitogatással, esetleg éven belül többszöri lekötéssel még inkább jobb hozamot lehetett elérni "kockázatmentesen".SUMMA:
Forráshiányos országban, forráshiányos környezetben a PÉNZ az úr.
Kockázatos országban reálkamatot kell fizetni.Kizártnak tartom, hogy ebben az időszakban megérte ingatlant vásárolni.
-
attiati
veterán
egy ország ingatlanvagyonát mi értékeli fel szerinted?
mi dönti el, hogy Mo-on 1x-en vándorolnak a lakások kézről kézre, Ausztriában pedig 5x-en?direkt szélsőséges példát írok:
Ezek a tőketulajdonosok elkezdik felhajtani az árat, kijön betétből az összes pénz és mind lakásba megy.
Minden lakás ára 3szorosára emelkedik. Kinek fogja kiadni háromszoros pénzen? A végén ki veszi meg háromszoros pénzen tőle és miért?bónusz kérdés: ha kijött az összes pénz bankbetétből és államkötvényből, akkor szerinted hova emelkednek a kötvényhozamok?
(az összes kérdésre a válasz: emelkedni kell az árszínvonalnak, vásárlóerőnek, fizetőképes keresletnek, a gazdasági növekedésnek, mert anélkül csak egy gyors spekulatív ugrás lesz az árban, és visszaesik ugyanoda)
-
attiati
veterán
igen, direkt ezért írtam a konvergenciából való kiábrándulást. Az is egyfajta lufi, ha sokan elhiszik, hogy ez a térség felzárkózik Ny-Európához, de ez nem következik be. Kevésbé látványos az emelkedés és az összeomlás, de a folyamat tartós lehet.
Konvergencia helyett most az ellenkező folyamat indult el.
Eddig a tőke jött ide az emberekhez. Most inkább az emberek mennek a tőkéhez. És a tőke is megy haza (főleg ebben a politikai garnitúrában)De tényleg nem akarok senkit lebeszélni, mert én is gondolkodom lakásvételen.
-
attiati
veterán
Szerintem nincs összefüggés, hogy x év pangás után emelkedésnek kell következni és nincs is elég hosszú idősor a normális mintavételhez. (a tőzsdén sincs olyan, hogy ennél lejjebb, feljebb aztán tényleg nem mehetünk...)
A másik, hogy egy lufi durrant ki az ingatlanpiacon (az oka sokféle: Közép és Kelet-Európa konvergenciájából való hirtelen kiábrándulás, az ide kihelyezett beruházások és tőke hirtelen hazavitele, népességelvándorlás, stb... + globális ingatlanpiaci és jelzáloglufi)
Igazából ha a rendszerváltás óta eltelt 30 évet nézzük csak az alacsony bázishatás miatt volt pár jó éve az országnak. (szocializmusból hirtelen rászakadt az országra a kapitalizmus, de nem tudtunk mit kezdeni vele. És az eladósodás (karöltve a konvergencia mesével) adott egy hirtelen lökést.)
Japánnak se sikerült kijönni az ingatlanpiaci lufiból jó pár évtizede, bármeddig tarthat a stagnálás.
Csak arra akartam rámutatni, hogy nincs összefüggés az eltelt idő és az emelkedés beindulása között.
Ettől függetlenül jó ötlet lehet, egy 7-9% hozamú lakásvétel (infláció elleni védekezésként (ott is alacsony most a bázis, lesz hova elindulni. Ft gyengülés elleni védekezés. stb... de veszélyforrás mondjuk egy hirtelen emelkedő globál és itthoni hozamkörnyezet) -
lajafix
addikt
-
axioma
Topikgazda
???
En 98-ban vettem egy lakast 3,3M-ert, amit 2004-ben eladtam 9,8M-ert. Hol volt ott 2000 korul 5 aremelkedes-mentes ev, azt nem tudom.
Ja, es 98-ban ev elejen me'g ilyen lakasokat a 1.5M - 3M kozott kategoriaban hirdettek... szoval mar 98-ban is elindult, szerencsemre csak nagyon kicsit, mi mar benne voltunk mikor megugrott, de hogy az nem a 2003-as evben volt konkretan, az biztos. -
lajafix
addikt
"1999-ben sem volt prognosztizálható a 2000-es, majd a 2003-as megugrás." nekem rémlik hogy akkortól lehetett ingatlan hitelt kapni és a 1973-77 közötti nagy létszámú nemzedék akkor vett magának lakást, azok még itthon képzelték el a jövőt. Ja igen akkor mintha még jövőkép is volt valamennyi.
-
Vesztor87
senior tag
DeFranco: az a baj a panel wc-vel hogy nincs kézmosó, szerintem annyira ez nem jó
-
Vesztor87
senior tag
Köszi
Igazság szerint 6,4-10,0 közt van az ami kell, igen csak meg van szűrve a dolog, mert csak és kizárólag záró szinti lehet a lakás, és megvan egy típus amit leginkább keresünk, az 1+2 félszobás. Ilyenből a kerületben van jó ha van 20-30
Csak 8-ért találtam olyat ami egészen használható komolyabb felújítás nélkül is (műanyag ablakok, normális és nem lelakott belső).... csak nem tudom mivan ha azt mondom neki hogy 6,5... volt itt egy 5-en lakó, megmutatta a lakását mert tök véletlen kiderült hogy jövőre mi is vennénk, hát nem rossz az a lakás, de 9,9-ért hirdeti... mondtam neki hogy jó-jó, de 6,5-ért van ilyen lakás, és ha arra én 3-4 millát ráköltök akkor az már nagyon luxus lakás lesz azért (jó nyilván 20M ft-ot is rá lehetne költeni), szval nem reális az ára... erre mondta hogy hát 9-ért is adja ha komoly vevő van, vagy picit alatta is ha muszáj,de neki nem sürgős..... szval, jó kérdés mennyi az annyi
-
attiati
veterán
passz, de nem azt mondtad, hogy nincs lóvéd?
melyik részen vetted?Ezek az adatok helytállóak nagyjából a panel lakásokról?:
"A magyar lakásállomány 12,5%-a ilyen technológiával épült, a népesség 13,5%-a lakik ezekben a házakban.
Panel Budapest 191.000 db, Összes lakás 815.000 db ebből a Panel aránya 23,4 %."Egyébként ezek a panel lakótelepek ezerszer életszerűbben vannak kialakítva, alig van átmenő kocsiforgalom, parkokat, óvodákat, játszótereket tesznek a panel épületek közé, jobb a lakások elrendezése is. Ott van például a Párkány utcában a lakótelep. Tök jól néz ki.
Csakhát panel. -
attiati
veterán
az ügyfélkapus tul.lap betekintésnél csak konkrét helyrajzi számra tudsz keresni, vagy lehet olyat is, hogy egy adott házszám alatt található ingatlan helyrajzi számát keresd?
a másik, ami felmerült bennem, hogy a tul.lapon található jelzálogjog értékét időről-időre befrissítik mondjuk a hitel törlesztésével párhuzamosan, vagy az egyösszegben rákerül a hitelfelvételkor és úgy marad a jelzálogjog törléséig?
egy cégről meg lehet nézni valahol a neten ingyenesen, hogy felszámolás alatt áll e? (feketelista.hu-n csak sms azonosítással lehet)
Ingatlanárverési hirdetményben kiraktak egy lakást Népfürdő utcában 47 nm, minimálár 17,5 millió, kikiáltási ár 25 misi. Nem érzek benne semmi olcsóságot, mégha az a környék drága is. Ki volt téve a végrehajtók fickóval szembeni követeléseinek összege: NAV 40 misi adótartozás, 27 misi gyerektartás, 13 misi hitel. Lesz ott pénzért sorbanállás rendesen.
-
axioma
Topikgazda
Most attol fugg, mi a cel. Ha az, hgoy a 180-as franciaagy mellett is el lehet-e majd menni, akkor centi, foleg ujepitesunel, ahol berajzolnak egy uszkve ara'nyosan 130x180-as a'gyat, hogy nagynak tunjon a szoba... Masreszt a foldhivatal lehet, hogy hivatalosabb, de korantsem biztos, hogy a valos erteket tartalmazza, mert csak a terv szerintit. Ami cs.haznal eselyes hogy inkabb kisebb a valosnal, mig tarsashaznal inkabb eselyes, hogy tobb...
Amugy azt hallom, hogy mostanaban mar hasznalatba vetelikor - legalabbis cs.haznal - lezerrel meregetnek legalabbis kivulrol, szoval talan egyre kevesebb lesz a komuves-centivel (sacc/kb) kimert haz (vagy hat leginkabb alap, mert ott szokott elmenni mar az elejen). -
attiati
veterán
Ez egy remek cikk. Köszi.
Lakásvételnél mi a gyakorlat? Azt szokás figyelembevenni, ami a földhivatalban a tulajdoni lapon szerepel nm-ként, vagy ki kell mérni mérőszalaggal?
Ha jól értem, akkor a cikk szerint a tulajdoni lapon az 1,9m belmagasság feletti területet tüntetik fel, amibe beletartozik a belső válaszfalak "vastagsága" is, illetve mondjuk egy kétszintes lakásnál a belső lépcső alatti terület is?
Tehát az 1,9m belmagasság alatti területekről nem is vesz tudomást a tulajdoni lap?
A lépcső alatti területeket és a válaszfalak vastagságát pedig teljes belmagassággal számolja a tulajdoni lap? -
föccer
nagyúr
Ne csak anyagköltséget számolj, hanem vállalkozási díjat is. És ha még csak 50k-is, a nagy lakásszámnál már jelentős. Nálunk 400 lakás van, ami már 20M+.
A másik oka az, hogy így nagyobbnak tűnik a nappali, és nem csak egy pici lyuknak, mint ami valójában a 15-17nm.
üdv, föccer
-
axioma
Topikgazda
Hehe, ez meg majdnem a mi volt panelunk. Csak furdo-wc volt forditva, meg a nappali hosszan bal oldalon, folyosorol nyitva kozeptajon, es a harom szoba a kozos kulso falon - a rajzon fent - ablakozva.
Mondjuk aki azt a 6.01 nm kozepso szobat etkezonek ki tudta hasznalni, annak gratulalok, nekunk dolgozo volt, de a ket normalisabb meretu asztalt el kellett csusztatni a parh. falak mellett, tkp. egymas mellett ultunk "hattal"... Amugy onnan mar oly mindegy hogy a nappaliig elviszed... -
_NCT
addikt
Még nem költöztem be, semmi sem történt csak szóban. Vagyis papíron elvileg lefoglalóztam, de pénzt nem adtam.
Mondom h hétvégén költöztem volna. Bár még bizakodok, megvárom, hátha hív, de nem fűzök hozzá sok reményt. Nem hiszem h tegnap óta elfelejtett volna ennyire. Ha meg igen, akkor inkább nem szeretnék szerződést kötni ilyenekkel.....
-
axioma
Topikgazda
Egyreszt kozossegi oldalakon is hirdetnek, meg ismerosok, meg levlistakon... na igen, meg az expressz, regen az ujsag hirdetesei is felkerultek, nem tudom igy van-e me'g.
Masreszt meg a sok ingatlanos hirdetes egyik oka, hogy ha meghirdeted maganszemelykent, hivnak a kozvetitok azert, hogy majd josok penzert ok adjak el a te lakasodat... mar persze csak sikerdijert es probal radumalni, hogy neked ingyen van ha nem hoz vevot. Ellenben mivel elore nem mond semmit a lakasrol, zaklatni fog a remenytelen esetekkel is.
A vicces az volt, mikor hirdettem a lakasom (azert ez meg 2004-ben volt), hogy sajat oldalt dobtam ossze nagyon reszletekkel plusz kepekkel stb., a hirdetesekben par kulcsszo meg a link - panelnel nincs tobbnek ertelme, es akkor meg tobbreszt elfogadtak ugy is. Beleirtam a hosszuba, hogy kozvetitoknek nem fizetek. Erre az egyik visszairt, hogy o meg nem dolgozik ingyen.... Vagy harom kor level kellett, mire felfogta, hogy nem is kertem meg ra. -
axioma
Topikgazda
Felvette ugy a kombi hitelt, hogy
- 20 eves hitelbol 10 evig a bank kvazi toketorlesztes-halasztast adott a sajat szempontjabol (csak a kamat es kez.ktg. aktualis havonta), devizas esetben devizaban
- DE engedmenyezett befekteteses, forint alapu eletbiztit kellett melle kotni arra a 10 evre, es azt rendesen fizetni az eredeti konstrukcio szerint
Az elkepzeles az volt, hogy az eletbizti tobbet hoz, mint a fizetendo kamat, plusz akkor meg jart ra adovisszaterites. Igy papiron teljesen jo volt, leginkabb ugy allitottak be, hogy a lejaratkor a varhato (ugye csak varhato, mert ezek nem garantalt hozamuak) eletbizti osszeg az annyit torlesszen elo a hitelbol, hogy a varhato (azaz azonos arfolyamon szamolt...) hiteltartozas ugyanazokkal a kondiciokkal osszesen kisebb annuitasos torlesztot adjon, mint a kezdeti.
Minositett esetben 20 ev hitelhez 20 eves eletbiztit raktak, pedig akkor mar volt a cikk az angliai mar lejaroban levo eletbiztis kombikrol, hogy a kulonbozet ha nem pozitiv, akkor az egybol teljes osszegben aktualis... (persze az angoloknak is meg ezeknek is azt igertek, hogy a 20 ev vegen varhatoan meg maradvanyosszeg is lesz).
Namarmost a buktatok szamtalanok: eltunt az adokedv., a hozam persze a valsagnal lecsokkent (bar egyes szemetebb uzletkotok azt is eljatszottak, hogy a teljes havidijra a "hiheto" hozamot rarakta, nem csak a koltsegekkel csokkentett reszre), a devizahitel tartozasa meg forintban gondolom nem is kell reszleteznem.
Az mondjuk teny, hogy a valsag alatt ezek kevesebbet szivtak, mert a torleszto egy resze, a kamat es az arfolyam miatt is vadul elmaszott ugyan, de a forintos kevesbe: egyszeruen beraktaroztak a veszteseget abba, hogy maszott el az eredeti velt ara'nytol a ket tokeosszeg. De ez a havidijban nem latszott.
Termeszetesen ment ez a termek a valsag elott rendesen, egyreszt a bank orult hogy eletbizti van (bar ezekben altalaban a kockazati resz annyi volt csak, hogy a teljes osszeg egybol felveheto), az uzletkoto orult, mert iszonyatos jutalekokkal ment a biztositas resze (akar 1 evi teljes befizetesnyi az o zsebebe, vagy 2 evbol jo sok % a piramisban szetosztva), ugyfel orult, mert epitkezesnel nem kellett afas szamla megis kapta a tamogatast az adoban...
Olyan mar jott a masik forumban (marmint indexen) a valsag beutese utan vissza, hogy koszi hogy lebeszeltuk a devizasrol es forint tamogatottat vett fel, a dev.+eletb. kombisbol akkor meg csak az uzletkoto es igazolva latta sajat magat. De ha lejarnak ezek mielott valami csoda folytan visszaerosodne a forint, akkor nem is tud valogatni, be _kell_ akar a legszarabb arfolyamnal is tolni a hitelbe ami osszegyult, es akar az is siman lehet, hogy ezutan is tobbel fog tartozni, mint amennyit felvett.
Olyanom volt, aki dev.hitel melle szurke kombit csinalt 2007-ben ltp-vel, o inkabb fizette a dev.hitelt, es elkoltotte a lakasra az ltp-t szamlakkal igazolva. Ja, a lenyeget nem mondtam, o biztositonal dolgozott (nem uzletkoto, hanem valami normal adminisztracios alkalmazott), es ezt talalta biztonsagosabbnak... -
föccer
nagyúr
Kb mind bedőlt hiteles, ha jól sejtem. Egyébként vannak ott olcsóbbak is.
Apropó, van valami interneten elérhető lista a végrehajtás miatti kényszer árverezés alatt lévő ingatlanokról. Egyszer már meglestem az okmányirodai hirdetménynél, de én hülye nem írtam fel. Nem tudná valaki megadni?
Köszi
üdv, föccer
-
concret_hp
addikt
írtam, hoyg főleg ha ott lakik. ha bp-n a város túlvégében laksz, vagy bárhol az országabn 2 különböző város, akkor ok.
én akár hányszor hívtam fel albi keresés miatt, átlagban semmi +t nem tudtak mondani mint ami oda volt írva. albi persze gyorsabban pörög mint az adásvétel, de akkor is -
Ace Ventura
addikt
Nem volt foglaló, csak szóbeli megállapodás.
Az ingatlanos, akinél a nő árulta a lakást 1 vevőt vitt, engem.DH iroda kizárólagossággal.
Én hitelből vettem volna meg, de 2M Ft kellett volna, amit 4 héten belül össze tudtam volna szedni.Az eladó közölte, hogy tökéletes, mert neki úgyis 2 hónap kellene a kiköltözésre, mert még nincs hova mennie.5.5M lakásra 3M Ft foglalót kért! Az ügyvédnek kikerekedett a szeme, hogy ilyet nem szokás, de ha nekem jó, akkor mi az eladóval beszéljük meg.Egy szót sem szóltam, mondtam mehet.Megegyeztünk, és másnap hívott hogy nem oké a biznisz, és visszalép.
Még aznap kaptam egy fülest, hogy lenne másik vevő aki full kp-s, de azt egy másik ingatlanos hozta.Na most a DH akkor is kérni fogja a maga sápját, és a másik ingatlanosnak is tejelni kell, szóval ott elég sokat kellett ráígérni az én ajánlatomra.Ja, és tudni kell, hogy egy fillért sem alkudtam, meg sem kérdeztem, hogy tudunk e faragni az árból.A meghirdetett összegre tettem vételi ajánlatot. -
axioma
Topikgazda
Ja, ha csak en vagyok ra erzekeny, akkor legyen, nem emlekszem es most nem turnam fel, hogy van-e errol valami az itteni forumszabalyzatban. Legfeljebb akkor majd en szedem ki ezt a topikot a kedvencek kozul, es akkor velem se lesz gondotok (ez most tenykozles, nem sertodes, csak nekem akkor mar nem azt adja ez a topik, ami miatt itt vagyok). En valahogy trivialitasnak gondoltam, hogy alapbol nem megengedett a forumok egyikeben sem hozzaszolasban hirdetni, mert konnyen el is fajulhat (reklamok kozott egy-ket kozossegi hsz), na meg a forum fenntartojanak nem erdeke (ingyen) hirdetofeluletet biztositani harmadik felnek.
Az persze mas eset, hogy ha valaki kerdez, es arra termek/szolgaltato megjelolessel valaszolsz, sot ha egy konkret hsz-re valaszolva azt irja valaki, hogy tud benne segiteni (bar az mehetne priviben is), az is normalis (foleg ha kozben azert segit is mas valaszokkal), de ez igy nekem nagyon necces. -
_NCT
addikt
Átalányos a fűtés, egyedi mérős csak a vízóra. De kérdem én: ha vizet én fizetem vízóra alapján, akkor a csatornadíjat is én fogom? És akkor a közös költség miért lehet ilyen rohadt sok? Oké, hogy portaszolgálat, de én kicsit sokallom.
Nem, nem fontos a XI. ker igazából. 90ezreseket meg már sokallom. Mert oké hogy 6-8 körül kijön télen a fűtés, de még ott a víz + villany + közös kltsg bőven 100 felett leszek költésben.
-
Vesztor87
senior tag
Na erre kíváncsi leszek, minden esetre nekem már most elegem van ebből, a csapból is ez folyik. Olvastam tegnap olyan verziót, miszerint 180 ft/chf árfolyamon törlesztenének az adósok a futamidő végéig, így nem lenne árolyamingadozás (az ügyfélnek),javulna a fizetési morál stb. stb.... a bakszektornak is talán elviselhetőbb lenne a terhe (OTP-nél is vmi 27mrt ft-os veszteséggel számoltak), érdekes... egy 120k-s részlet (500 chf-el számolva) lenne akkor 90k (a kezdeti 70-75k-s után még ez se kevés emelkedés, de nem annyira nagy mégsem)... érdekes felvetés. Hiába érzem úgy hogy nem adnék egy ft-ot se az adósok megmentésére (mert ők élvezik a házat/lakást/autót stb-t, nem én, akkor miért adjak bele, illetve én sem kapok segítséget), valamit azért tenni kell, mert az ország nem igazán fog előre haladni, ha minden 2. család a hitel miatt nem vesz semmit... Mondjuk az igazsághoz véleményem szerint hozzátartozik az is, hogy ennyi erővel minden embernek, akinek nincsen hitele, annak járhatna akár x ft támogatás is az állam részéről, mert így csak a hitelesek kapnak támogatást... na mindegy, ebből úgy se lesz sose igazságos döntés (pl mi van azokkal akik végtörlesztettek már, vagy elvitte a házát/kocsiját a bank).
-
attiati
veterán
Hogy talán arra várnak, hogy csökken a törlesztőjük 20-25%-kal és akkor talán nem kell eladniuk a lakást (legalábbis erre spekulálnak, de semmit se tudni, és addig kivárnak, amíg nem lesz ismert a csomag). Ha bekövetkezik egy ilyen törlesztőrészlet vágás, akkor csökkenhet a kínálati nyomás a lakáspiacon.
De a keletkezett bukót valakinek állni kell (bankszektor, állam, lakosság), úgyhogy valahol le fog csapódni a hatása. Ft hozamokban, ft árfolyamban? Nem tudom.
Tegnap összedobtam egy excelt, magyar 10 éves hozam - usa 10 éves hozam.
Válság kezdete óta a legalacsonyabb hozamfelárunk kb 250 bp volt (2010.áprilisban). Ezt most 2013. júli elején megközelítettük 280 bp körüli értékkel, de azóta újra emelkedő pályára álltunk (most 370-380). És megakadni látszik a további ft hozamcsökkenés. Mondjuk békeidőben volt az a különbség 130bp körül is! -
axioma
Topikgazda
Es? Mi koze a kettonek egymashoz?
A falon keresztul telen, szigeteletlenul, nagy paranyomasnal forrastol fuggoen 1-3%-a tavozik az osszes tavozo paranak. A tobbi nyilt kemenyen, legbeejton, szagelszivon, nyilaszarok hibain, es ajto/ablak nyitasokon. A lakas paratechnikajat valoban at kell gondolni, nagyon minimum me'rni ha gyanus egy normalis (pl. analognal kalibralt) merovel, es megoldani valahgoy a megfelelo legcseret, telen ez azert szamit tobbet, mert hamarabb van a hidegebb falon lecsapodas; ellenben konnyebb is mert a hideg levego felmelegitve mindig nagyon alacsony paratartalmu. Nyaron viszont tenyleg semmi koze, foleg hogy jellemzoen rengetegen legalabb resnyire nyitva hagyjak az ablakokat, es a para - mint a levego tulnyomas - a legkisebb ellenallas iranyaba halad. -
concret_hp
addikt
Szobák száma:27 + 7 fél
ez jobb szerintemamúgy ja amikor megadják h menniy az áram azon én is röhögök
(mondjuk ha oda vna írva, hogy épp milyen net van az viszont nem hátrány)
amúgy a full alja külön lakás meg a normális közt kb. havi 15e ft van max, annyit szerintem simán megér hogy normális helyen lakjon az ember.
-
_NCT
addikt
Nah jah, olvasok néha olyanokat, hogy a fülem kettéáll. Ezért fogok megfogadni amit tanácsoltál, számlát kérek az idei jan-februárról.
Kaja az kb 50-be van nekem, de abból 20-25-öt le tudok csalni cafeteriaval. Sport havi szinten elvisz 30k körüli összeget (ízületvédő, étrendkiegészítő, bérlet stb). Autó legalább 10-15 havonta (már ha fogom használni egyáltalán.) Bulizni nem nagyon járok, de egyéb szórakozásra, ruhára tuti el fog menni még egy 10-15 havonta. Hó végére ha marad 15-20ezrem örülök.
-
axioma
Topikgazda
Jobb is, mert a túlszigetelt házban nyáron felmegy az egekbe a pára, és megdöglik az ember benne.
Ezt meg honnan szedted???
Nincs olyan, hogy tulszigetelt haz. Olyan van, hogy szarul kivitelezett (pl. nem a hideg oldalrol szigetelt), vagy ara'nytalanul szigetelt (ablakon ujjnyi lyuk a falon 20 centi hoszig), vagy nem megfeleloen szelloztetett, de olyan nincs, hogy tulszigetelt. Az meg kulon baromsag, hogy _attol_ hogy szigetelt, _nyaron_ egekben a para. Az inkabb a szelloztetes nelkuli lakasokban nagy paratermelesu csaladoknal jellemzo, hogy para es akkor mar jellemzoen penesz is lesz.
Igen, volt iden is nyaron olyan, hogy nagy volt a 25 fokra atszamitott relativ paratartalom kint is, tartosan. De az akkor mindenkit erint (kiveve aki paramentesit, ide tartozik az osszes hutesi rendszer is, ami a lecsapodo parat nem engedi vissza a levegobe). -
_NCT
addikt
Nézegetek folyamatosan és ha találok jót, megpróbálok rá lecsapni.
Amúgy Podmaniczky utca mennyire dzsindzsás? Ott is találtam viszonylag jót, de arról a környékről nem sok jót hallottam.
Konvektoros VI. kerületi lakást azt felejtsem el? 1 utcányira van az edzőtermemtől
Maga lenne a kánaán
Augusztusban még tuti nem költözök, csak felmérem a terepet és próbálok minél tájékozottabb lenni, mit kerüljek el nagy ívben, mire figyeljek stb.
-
Vesztor87
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- UHH! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -40% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD EU-HUN
- IBM PS/1 2168-552 486SX-25
- ASUS ROG Strix RTX 2080 Ti OC 11GB
- Acer Swift 3 (SF314 54) i5 / 8GB RAM / SSD / FullHD / kiváló állapotban!
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- AKCIÓ! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
- 125 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 (ELKELT)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest