- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Magisk
- Samsung Galaxy A16 5G - a hetedik évben megpihen
- Milyen okostelefont vegyek?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Mobil flották
Új hozzászólás Aktív témák
-
Apollo17hu
őstag
válasz
Vesztor87 #5897 üzenetére
Mégegy kérdés, most olvasom, hogy a szolgáltatóknak nem mindig elég az adásvételi szerződés és a jegyzőkönyv. Szokták kérni a tulajdoni lapot is. Akkor átírás előtt el kell mennem még a földhivatalba is ezért, és megint csengethetem az eljárási díjat?
szerk.: Ügyfélkapun keresztül lekért, és kinyomtatott tulajdoni lap játszik?
-
Apollo17hu
őstag
válasz
Vesztor87 #5897 üzenetére
Ahá, így már értem, én azonnal széljegyre kerültem.
Nekem ez az egész folyamat (ügyvédkereséstől a birtokba vételig) nagyon aprólékosnak tűnik, és annak ellenére, hogy szóban mindenhol kielégítő tájékoztatást kaptam, mindent nem tudtam fejben tartani, visszaidézni pedig nem is tudnám, pontosan mi mit követett. Pláne úgy, hogy a banktól a hitellel kapcsolatos tájékoztatókat utólag kaptam meg, és visszadátumozva írtuk alá.
-
Apollo17hu
őstag
válasz
Vesztor87 #5895 üzenetére
Szia!
Köszönöm az infót, akkor jegyzőkönyvet mindenképp nyomtatok.
Nálunk úgy ment a tulajdon rész, hogy az ügyvéd írta meg a bejegyzési engedélyt
Ezt nem teljesen értem. Ez arra vonatkozik, hogy az ügyvéded intézte, hogy a földhivatal bejegyezzen a tulajdoni lapon? Ha erről van szó, és a fiókban erre utaltak, amikor a tulajdonjog átruházó papírokat említették, akkor ezzel is kész vagyok.
Az adásvételit úgy fogalmaztuk meg, hogy a teljes vételár megfizetését követően automatikusan birtokba lépek (= viselem a hasznokat és terheket).
Akkor úgy tűnik, hogy már csak
- óraállásokat kell jegyzőkönyveznem,
- el kell mennem a szolgáltatókhoz,
- el kell mennem a közös képviselőhöz. -
attiati
veterán
válasz
Vesztor87 #5532 üzenetére
bele szokták írni, de akár azt is külön, hogy nem jár vissza a kaució, ha éven belül felmondja. Csak így biztosított számára a hosszútávú kiadás.
Talán a 2-3 hónapos felmondás veszélyesebb (ha valaki nehezen talál megfelelő albérletet), mert ritkán hirdetnek 2-3 hónapra előre megüresedő lakást, így "vakon" kell felmondani anélkül, hogy meglenne a következő albérlet.
fontos pontok az albérletben:
1. lelakható e a kaució (általában nem)
2. listába veszik e mondjuk a berendezést és a lakás állapotát és amortizáció esetén levonják a kaucióból kiköltözésnél
3. ami mindig kényes szokott lenni, hogy a lakásban bármilyen hiba történik, akkor ki fizetni? (redőny, csőtörés, stb...)
4. a legszebb, amit láttam, hogy adott esetben + forrásadóval nő a bérleti díj utólag !, ha adófizetési kötelezettsége támadna a kiadónak
5. óraállások
millió helyen lehet trükközni, ha szemét a kiadó -
concret_hp
addikt
válasz
Vesztor87 #5504 üzenetére
nem nálad, úgy általánosságban, írják h nőtt a tranzakciószám meg stb, csak 1, marha alacsony bázisról, 2, sztem nagyon sokan azt hiszik, hogy majd qrvajól járnak ezzel a forintosítás témával aztán koppanás lesz. sztem nem véletlen, h nincs még meg pontosan kinek mit hogyan mennyiért számolnak. majd ha picit elülnek az egyéb dolgok, akkor gyorsan benyögik. és nyilván senki nem fog rábaszni
-
concret_hp
addikt
válasz
Vesztor87 #5494 üzenetére
nemtom amúgy mi ez a hatalmas örömködés, ahogy olvastam a forintosítás témával se nagyon lesznek bentebb sokan.
ill. ami vmi új törvény lesz h jövedelem X%ig lehet a törlesztő, meg az ingatlan max Y%ig lehet hitelezni, az mikortól lép életbe? akkor majd lesz pangás megint
-
axioma
Topikgazda
válasz
Vesztor87 #5481 üzenetére
Mar csak azt mondd meg, hogy aki nem akarja a hitelreszt, az mi a francnak hosszabbitana? Tudom, ra szoktak tukmalni az emberre, de a szerzodes akkor is el, ha mar lejart az eredeti futamido (elni akar 30 evig is el, az elso 10 evben jar ra az alltam is, az eredeti szerzodesi feltetelekkel).
Nyilvan ezt az uzletkotok nem szeretik, tekintve hogy ez nekik nem penz (evek ota megy a riogatas, hogy a tulfizetett szerzodeseket majd felszolitanak hogy kossem nagyobbra... koszi, 7-et vettem fel ugy, hogy az SZO-nek tobb, mint 1.5-szereset vettem ki megtakaritasban - me'g ha az SZO csak 200e volt is). -
albiosz
őstag
válasz
Vesztor87 #5473 üzenetére
Köszi, közben én is utánaolvastam kicsit, sok minden világosabb már. Hozam plusz kellene inkább, arra sajnos nincs ingyenesség, sem kedvezmény. Újpesten lakom egyébként.
Ami még felmerült és nem igazán találok róla írást, hogy ha nyitunk kettőt, akkor vételnél mehet egy ingatlanra mindkettő? Meg azt hátha tudjátok, hogy lejárat után mennyi időnk van felhasználni.
-
axioma
Topikgazda
-
albiosz
őstag
válasz
Vesztor87 #5470 üzenetére
Ingyen? Bármilyet? Az oldalon csak kedvezményt látok. 10 éve van náluk számlám, ha az számít valamit.
Meg nekem az se világos, hogy Hitel Plusz és Hozam Plusz között mik a lényeges különbségek? Mármint az látszik, hogy pl. 20 000 HUF megtakarítással 8 év után a Hozamnál felvehető megtakarítás összege 2.826.444 Ft, Hitelnél meg felvehető megtakarítás összege 2.548.037 Ft. Jól gondolom, hogy előbbi akkor választandó, ha nem akarok hitelt felvenni lejáratkor (hitel feltételei kedvezőtlenebbnek tűnnek), míg a Hitel Plusz akkor, ha hitellel kombinálnám a végén?
Meg amit még nem értek, hogy van az alábbi rész: "Mikor juthat legkorábban a pénzéhez? 2023. április"
Az tiszta sor, hogy kb. ekkor jár le a 8 év és előtte nem látok egy fityinget sem, de utána bármeddig felhasználhatom? -
axioma
Topikgazda
válasz
Vesztor87 #5468 üzenetére
Elvben 8, gyakorlatban negyed-fel kilenc elott nem veszik fel a telefont, nehany honappal es bo 1 evvel ezelott tobbzsor jartunk igy, nalunk 7:45 nyit az OTP, koran bezar igy maskor eselyem sincs ha napkozben termelni is akarok es ugye nem minden otp-be mehetsz az ltp-s ugyintezessel de ez megint egy masik sztori; szoval probaltunk volna elintezni ezt-azt, de nem elrontas miatt, hanem azt se tudta hol kezdje miatt meg kellett varni, mig valaki elerheto (es akkor is tobbszor probaltak tobb iranybol a menuben, teljesen jol lejott hogy ott is csak tippelgettek). De mivel mar nincs 8 eves szabfel, talan a talalgatasokra masnak nem kell mar szamitania.
-
axioma
Topikgazda
válasz
Vesztor87 #5466 üzenetére
Sima otp helpdesk van 0-24, de ltp-s nemigen... reggel is tobbszor vartam miattuk fel orat, mert a 'hozzaerto' ugyintezo nem volt kepes felrogziteni amit kertunk telefonos segitseg nelkul a csodaprogramjaba es akkor papiron se vette at, de emlekeim szerint a delutannal is ugyanilyen gond volt, bar csak egy zuros pentekre emlekszem, de akkor mondjuk valami fejest odarangattak a telefonhoz, csak csinalni vagy engedelyt adni nem tudott az amugy elore lebeszelt penzfelvetelre (egy hetvege 2 gyerekkel nulla penzzel miattuk).
Aztan lehet hogy most mar nem igy van, szabadultunk toluk ahogy tudtunk. (Csak az az eset mar nincs - szabfel -, ezert nem irtam a sztorit ervnek.) -
albiosz
őstag
válasz
Vesztor87 #4966 üzenetére
Nem felejtettem el, csak megvárom, hogy az eladó számláján legyen a della, hogy teljes legyen a történet. Ma már volt közjegyző meg aláírás, szóval hamarosan pont kerül a sztori végére és jövök a részletekkel. Dióhéjban annyi, hogy nagyon nem ajánlom a céget! Úgy tudom nem támogatott hitelnél nem is övék a legkedvezőbb ajánlat, szóval nézzetek jól körül. Én masszívan megbántam, hogy mellettük tettem le a voksom.
Illetékügyben egyébként van valakinek mostani infója?
Mindketten 35 alattiak vagyunk, így Itv. 26. § (6) bekezdés alapján 50% kedvezmény vonatkozik ránk. Ha jól látom 4% az illeték alapesetben, akkor ennek értelemszerűen a felét (2%) kell fizetnünk. Kérdés az lenne, hogy mindkét új tulajnak kell fizetni? Bonyolítja a helyzetet, hogy nem fele-fele arányban leszünk tulajdonosok. A tv. alapján jól értem, hogy tulajdonhányad után fizetünk? Tehát a tulajdonhányadunk forintosítva és annak a 2%-a?Másik kérdés: olvasom, hogy a NAV bírálja el hivatalosan, hogy mennyit ér az ingatlan. Mennyire szoktak élni a lehetőséggel, hogy többre értékelik, mint ami az adásvételin szerepel?
Köszönöm előre is!
-
axioma
Topikgazda
válasz
Vesztor87 #4968 üzenetére
Pont a nagy tomegnel (pontosabban: nagy hotomege miatt) szamit a laposteto. Hiszen kint mar 18 fok van es ejjel, de a teto me'g mindig sugarozza a maga lokalis 30 fokjaval...
mert me'g egy dolgot elfelejtettel: foleg nyaron a nap nagyon korbejar, minden falat csak par orat sut telibe. Ellenben a teto mind a 18 orat megkapja... es arnyekolasa sose lesz, nem log be a szomszed haz vagy also szintekne'l akar fa is. -
albiosz
őstag
válasz
Vesztor87 #4961 üzenetére
Köszi.
Első, jaja. Kemény pár hét vár ránk. OTP máris cseszeget, hogy ez nem jó, az nem jó. Pár félretájékoztatás becsúszott az előzetes bírálat során. Nem kaphatunk mégsem támogatott hitelt. Mondjuk havi szinten csak kb. 2 ropit bukunk e miatt, de 5 év alatt azért az se mindegy.
-
_BM_
senior tag
válasz
Vesztor87 #4925 üzenetére
Úgy kell alkudni, hogy ennyi pénzt tudsz összeszedni, többet nem.
Bemondod a 4,8-at, aztán vagy bejön vagy nem. Ha nem jön be, még mindig léphetsz, hogy sikerült szerezned további 2-300 ezret. Nincs 5,5-ös ajánlata az eladónak, különben nem foglalkozna veled. Lehet, hogy 4,8-ra sem lenne. -
Goose-T
veterán
válasz
Vesztor87 #4869 üzenetére
Ha kombinált hitelt veszel fel, akkor nem lehet szüneteltetni az LTP-t. Nekem is olyanom van, az elején úgy volt, hogy kettő LTP lesz bekötve, aztán egy lett, és a másikat szüneteltettem pár hónapig. Azt hiszem, egy-két hónap szüneteltetés után olyan dörgedelmes levelet kaptam a banktól (súlyos szerződésszegés és ilyesmik voltak benne), hogy hasonló elánnal basztam le őket.
Valamit elnéztek, és azt hitték, mindkettőt kötelező fizetnem, de elmagyaráztam nekik, hogy csak az egyiket. Erre azt mondták, hogy akkor menjek be a fiókba, hogy le tudják rendesen adminisztrálni, én meg úgy voltam vele, hogy ők kúrták el, adminisztrálják le maguknak, azóta se foglalkoztam ezzel. Ez volt már vagy öt éve. (A sors iróniája, hogy azóta ott dolgozom a bank épületében az egyik üzletág leányvállalatának, és jó sok pénzzel húzom le őket alvállalkozóként.
De hát ennyi az ára egy szoftverfejlesztőnek.
)
-
axioma
Topikgazda
válasz
Vesztor87 #4867 üzenetére
Gusztus kerdese, de az nem opcio, hogy bekoltoztok kvazi nomadokkent (a'gy-asztal-szek, nekunk anno elobb volt - ket het foldon gep elott gornyedes utan - szam.gepes asztalunk mint a'gyunk, volt helyette dupla gumimatrac
), es amikor megjon az a plusz penz, akkor ujitjatok fel? Mar ha a szeptemberig egyszeri plusz penzt vartok, nem a jelen helyen maradva takarekoskodasra gondolsz.
Illetve en tenyleg azt kerdeznem meg magamtol, amit irtam is lentebb, hogy milyen a "hatterorszag", ha barmi borulas van, akkor van-e atmenetileg hova nyulni, vagy csillioert Provident az egyetlen opcio?
Ja es me'g nem szamoltam bele, hogy a varakozasnak vajon az ingatlanokra lesz-e barmilyen hatasa a'rban...szerk. utobbi megvan, szeptemberben Szegeden erosen vasarlas van, akkor inkabb most kene, mire lefut addigra nyar eleje, aki vegzett es visszakoltozne az most ad el, vagy akinek az alberloi tanev vegeig vannak, szoval a helyi eros szezonalitas az a most mellett szol.
-
kew
senior tag
válasz
Vesztor87 #4850 üzenetére
Mi ezt úgy oldottuk volna meg (ha nem adják el az orrunk elől a kinézett lakást tárgyalás közben), hogy személyi kölcsönként felvettük volna a foglalót, amit a fundából visszafizettünk volna, amint azt kiutalják. Megkérdeztük a fundát, állítólag ez megoldható, hiszen az is lakásvásárlási költség, így el lehet számolni, csak bele kell foglalni valahogy a szerződésbe - bár idáig még nem jutottunk sajnos, így gyakorlati tapasztalatom nincsen.
-
axioma
Topikgazda
válasz
Vesztor87 #4850 üzenetére
En igazabol a 10%-ot nem ertem. Mert ha azt mondja hogy 100e Ft-ot mar nem fog olyan konnyen otthagyni, es az azert karpotolja hogy +1 honapot kell varnia, annyi me'g egy lakasvasarlasi szituacioban csak mindenkinek van (csak a koltozkodes lenne annyi, es az majd a tobbi utan kell csak vissza). Az 500e az viszont mar szerintem nem feltetlen. Persze amig lehet 10% foglalos vevot talalni, addig kerni fogja.
Probaltal egyebkent alkudni olyan iranyban, hogy szerzodtok (NEM eloszerzodes, hanem tobb fiz. reszletes valodi, mar ugyvedi szarazpecsettel - anelkul penzt ugye nem adunk ki a kezunkbol), de nem vagy csak kevesebb foglalot tudsz kp biztositani? Mert altalaban kerik, hisz ez a szokas, de ha komoly az erdeklodo, elofordulhat, hogy ebbol engednek.
Amugy erdekes, amcsi koltozkodos musorokban surun van olyan, hogy csak egy szerzodest irnak ala elore az ugyvednel vagy raadasul csak a kozvetitonel, es penzmozgas nelkul, a kozvetito telefonalgatasa reven jon letre az uzlet (mikor - mely penzosszegnel - adja oda az eladonak). Sot, olyat is beleirnak, hogy akkor veszik meg a hazat, HA a sajatjuket eladtak! Inkabb azon voltak kiakadva, amikor valaki bevallalta, hogy ezen kitetel nelkul alairja a szerzodest, ami milyen szivas lehet, mert ha nem kel el a sajatja (gyorsan, ertsd, kvazi azonnal: hetekrol beszelunk max!), akkor ket torlesztot kene fizetnie egyszerre (az elso is boven hiteles volt me'g). (Ill. van valami hatosagi ellenorzes is az adasvetel kapcsan, muszakilag.) -
concret_hp
addikt
válasz
Vesztor87 #4844 üzenetére
hát figy azért mire az átlag vevő pénzhez jut, az nem 3 nap. érted megegyeztek, aztán másfél hónap múlva mégis lemondja a vevő, az enm olyan frankó. de a 10% is nyilván túlzás, én lakást árulnék egy 5-600K foglalóval beérném szerintem, az bőven kompenzálja azextra szívást, ha mondjuk 1 hónapra kiesik a körből mert mégsem veszik meg.
-
válasz
Vesztor87 #4744 üzenetére
végletekben gondolkozol. miért kétszer 80k-t veszel alapul, mikor az átlagfizetés is 140k körül van, ha jól tudom, lusta vagyok most rákeresni. a kereseteloszlás rosszabbik végén tengődők meg semelyik országban nem tudnak könnyen lakáshoz jutni, ez nem magyar sajátosság.
axioma: én is mennék, bár idén nem biztos a dolog, inkább jövőre. de aztán ki tudja, az ajánlatokat mindenesetre folyamatosan nézem, de a kiköltözés is egy nagy adag lóvé, arra még egy keveset spórolnom kell.
-
axioma
Topikgazda
válasz
Hat en meg tudod a szociban nottem fel. Es 50 nm volt negyunkre, egy veletlen folytan sajat tulajdonu lakasban, de me'g utana Orban is 3 gyerekre 3 szobat vizionalt mint celt...
A bizonytalansagban igazad van (nem veletlen, hogy a valasztasok utan jo esellyel mi is a tavozasrol dontunk...) Nem feltetlen lesz itt egyaltalaban igeny az ujepitesure, van rengeteg hasznalhato de kihasznalatlan hasznalt lakas is. -
DeFranco
nagyúr
válasz
Többé-kevésbé igazad van abban amit írtál, de vígasztalni nem tudlak.
Üdv a felnőtt életben. Ez ilyen igazságtalan és mocsok nehéz sport, választásod meg nemigen van. Ez van, ezzel a hátadon fogsz mostantól élni, hogy mindig fele annyi van, mint feltétlenül szükséges lenne.
Mondottam ember küzdj és bízva bízzál.
-
válasz
Vesztor87 #4723 üzenetére
szerintem az új építésű lakás alapvetően nem a 0-ról induló pályakezdőket célozza meg, nem is értem miért ezt hozod fel példának. nézzük azt is, hogy az ember általában nem egyedül vesz lakást, tehát ne egy fizuhoz viszonyítsuk a dolgokat. plusz ahogyan írták mások is igényfüggő a dolog. a lakásokat nézegetve amik nekem/nekünk tetszenek és gyereket is vállalnánk már oda, azok mondjuk olyan 30 M pénz, amit a jelenlegi helyzet alapján ~10 év alatt raknánk össze, ez a valóságban olyan 7-8 lenne, ha a 0-ról kellene indulni és nem lenne segítség. más kérdés, hogy nem akarunk lakást venni, pedig pl. egy panelre viszonylag hamar összeraknánk. érdekes viszont, hogy azok, azokban, akik viszonylag kevesebbet keresnek erősebb a lakásvásárlási ösztön, és megint elérkeztünk a korábbi témához
a dolgot nem tudom mással magyarázni, mint valami régi beidegződés, hogy saját tulajdonú lakás márpedig kötelező, azonnal venni kell, bármi áron, csak legyen meg az a panel, vagy garzon. pedig pont a szerényebb keresetű embereknek kell jóval nagyobb áldozatot hozni, hogy összerakják az önrészre, a felújításra, berendezésre valót, plusz még hitelt is kevésbé jó feltételekkel kapnak. emellett azért nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy az alacsonyabb keresetű réteg alacsonyabban kvalifikált, vagy ha nem is, de kevésbé tudja jól eladni magát és a tudását, vagy akár kevésbé ambíciózus/karrierista. ergo egy esetleges kirúgás esetén is kisebb az esélye szerintem, hogy a jelenlegi lakásától ingázó közelségre kaphat munkát. nem beszélve mondjuk olyan dolgokról, ha elviselhetetlen ember mellé költözöl, vagy melléd költöznek olyanok, akiktől nem tudsz pihenni, befújják a cigifüstöt az ablakon, stb. ezektől nem egyszerű megszabadulni és emiatt biztosan nem fogod eladni a lakásod, mert az a tiéd, megszerezted, mindegy mibe került. így marad az anyázás, falon átdörömbölés és frusztráltság.
egy albérlet esetén ha 2 hónap alatt sem változik a dolog, akkor arrébb költözöl. szintén költözöl ha a város másik felén találsz tuti állást, vagy az ország másik felén, vagy pedig külföldön. szóval köszönöm szépen, nekem tökéletes az albérletünk még egy jó darabig, majd ha már nem lesz teher és nem kell nagy áldozatot hozni azért, hogy legyen saját lakásunk, ami olyan amilyet szeretnénk és elképzeltünk, a bankszámláink lenullázása nélkül, majd akkor költözünk
a frissdiplomás fizukat pedig nem tudom hogy tudod egy összeggel jellemezni, mikor kismillió dologtól függ, kezdve a végzettségtől, iparágtól, országrésztől, egyéb kompetenciáktól, stb. google első találat a tisztánlátás kedvéért: [link]
szóval röviden ez az én véleményem, biztosan lehet erről oldalakon keresztül vitatkozni
-
DeFranco
nagyúr
válasz
Vesztor87 #4723 üzenetére
Ha azt mondom, hogy a haldokló nyugat ópiumában négyszer-ötször annyi idő lenne összekaparni egy lakást, akkor jobb?
Amúgy meg időben kell gondolkodni, és el kell kezdeni a lakáselőtakarékosságot. Lehetőleg egyet ki kell pakolni addig a szülőknek, amíg pályakezdő nem leszel. Te kirakod a másikat, az már egy szerényebb másfél szobás lakás fele. A másik felét adja a párod és nagyjából megvagytok optimális esetben. Onnan meg előre kell lépegetni, ha van rá mód.
-
-
válasz
Vesztor87 #4653 üzenetére
ezt nem értem, ha gubanc van és kiadjátok albérletbe, attól nektek még ugyanúgy lakni kell valahol, aminek költsége van, tehát nem vagytok semmivel sem előrébb.
szerintem nagyon sokan ugranak bele itthon egy lakásvásárlásba és nem mérik fel jól a lehetőségeiket illetve ennek a valós költségét plusz az ezzel járó nehézségeket. én/mi nem vágyunk pl. saját lakásba még egy jó darabig, teljesen jól elvagyunk az albérletünkben.
-
axioma
Topikgazda
válasz
Vesztor87 #4659 üzenetére
En azt gondolom, hogy - felelosen gondolkodva felvett hitelnel! - egy csomo esetben kikerulheto lenne a csunya bukas (valamennyi mindig van). Kivetel ha hirtelen bekovetkezo esemeny van (halaleset, vagy olyan karesemeny amit muszaj potolni pl. munkaeszkozok vallalkozoknal). Az alkalmazotti munkahely honapokig huzodo felmondasa vagy a vallalkozas uzletmenetenek leromlasa mar nem annyira pillanatszeru, ott mar van lehetoseg reagalni.
A lenyeg viszont az, hogy amikor latszik, hogy a jovoben nem lesz tarthato a fizetes, rogton menni kell a bankba egyezkedni, es nem szabad hagyni az embernek lerazni magat (ilyet is hallottam). Kell ugye 2-3 honapnyi tartalek, vagy a megszerzesere otlet (es nem uzsorasok, vagy masik hitelbe vernie az embernek magat). Es azonnal meghirdetni a lakast, kiadasra es eladasra is, legfeljebb kesobb vissza kell lepni, ha megse lesz annyira tragikus a helyzet.
A valsagban az volt a gond, hogy hirtelen annyian kerultek ebbe a helyzetbe, hgoy eltunt a vasarlo a piacrol, es mar maga az ing.ertek esese miatt is a kenyszereladas messze nem fedezte volna a hitelt. Persze foleg a devizas, foleg az utolso idokben kotott (merthogy akkor mar magas %-ot adtak, es a tobbseg a legdragabb me'g beleferot akarta megoldani) szerzodeseken volt nagy gond, a 2005 elottieknel nem annyira.
Viszont az egyeni kedvezotlen fordulatot igen jol lehet iranyitani, akkor van esely gyorsan - bar nyomott aron - eladni a lakast, ami vagy 10 tenyezo miatt jobb, mint megvarni mig elarverezik. [Egyebkent meg akkor is nyero lenne, ha nem szunik meg a hitel... csak ezt meg a jogi kibogozhatatlansag miatt nem mindg hagyjak a bankok.]
Viszont nem tartanak penzugyi kulturarol oktatast az iskolakban, igy nem ertik az emberek (tisztelet a kivetelnek) a konstrukciot se amit alarinak, hogy pontosan hoygan van; masreszt nem sikerul mar a felelosen felvettseget se teljesiteni, es - szinte'n tanulni kene - a felszamolasnal is inkabb csak sodrodnak az arral.
Ugyhogy kb. biztosra veszem, hogy aki erdeklodik annyira, hogy utananez dolgoknak - mondjuk egyy forumon mint ez itt-, akkor mar eleg csekely a nagybukta eselye. De inkabb senki ne probalja ki....
-
axioma
Topikgazda
válasz
Vesztor87 #4582 üzenetére
Nem ertelek, miert mondod hogy kulon megkozelitheto, a rajz szerint a ket kisebb szoba kozul a nagyobbikon at jutsz csak a kisebbikbe, raadasul a nagyobbik es nappali kozti ajto kulon baromsag, hogy balos, oda jobbos kene, hogy a masik szobaba tartva ne a teljes ajtolapot csutkara nyitva es-vagy megkerulve juss az erkelyes szobaba. Meg a nappaliban is keresztatlot kell menni, hogy a haloba juss (alapterulet vs. kihasznalhato alapterulet, a jarovonalat nem fogod hasznalni!). Szerintem szar helyen vannak az ajtok elsosorban, bar a helyisegeket is atvarialnam kicsit.
Persze ha neked tetszik...+1 most olvastam el a leirast, latom hogy tenyleg atszabta'k, akkor nem veletlen hogy nem teljesiti az epitkezesi alapveteseket. (Jo, a konyhaajto a mi panelunkban se volt felrakva, de ott azert boven messzebb volt a wc, ez a megoldas felettebb higieniatlan.)
-
axioma
Topikgazda
válasz
Vesztor87 #4580 üzenetére
Ja bocs, nem figyeltem, Bp-en az 5-6M eleg kicsi, persze attol fugg. Ott se lakom aztan milyen soviniszta vagyok ra me'gis
Amugy ezt a konkret linkelt lakast tuti nem akarnam magamnak. A furdot ugyan nem, de a butort viszik gondolom, a beosztasa viszont enyhen szolva gagyi (atjarohaz, halo a szobabol ami a nappalibol... meg konyha-wc egy ajtoval elvalasztva... meg etkezo-konyha viszonya... Szegeden en csak koleszban laktam, de voltam azert 1-2 ismerosnel, azert nem csak ez a kialakitas fordul elo ott sem kizarolag. -
axioma
Topikgazda
válasz
Vesztor87 #4578 üzenetére
Na en epp azt meseltem, hogy amennyiben lakascellal fedheto (azaz szamlakkal) a felujitas resz, akkor oda tolhato az 500K, csak nem kp-bol hanem az ltp reszebol.
Persze a felujitottat venni altalaban penzugyileg jobb, igazan nem is igy kene fogalmazni szerintem, hanem akinek megfelel egy annyira felujitott, amilyet talal (pl. tetszik-e a stilus, vagy nagyon mast akar), az jobban jar. A lepusztultak azoknak valok, akik az egyedibb igeny miatt mindenkepp sze'tverne'k azt is, ami me'g nem szolgalta ki az idejet, hogy pont olyan legyen, mint megalmodta. Nem elso minilakast vasarloknal jellemzo... -
axioma
Topikgazda
válasz
Vesztor87 #4574 üzenetére
Hm, ez azert igy nehezebb eset. Mert az 500K az pont egy foglalonyi, de gondolom nem mind szamlaval igazolt resz lesz...
Nagysagrendileg (nem annyira ternek el a szamok) azt lehetne, hogy a 900-at tolod majd mint vetelar-reszlet, de a 600-at csak a felujitasra veszed fel, HA le tudod fedni szamlakkal, es akkor a meglevo 500-adat odaadni foglalonak. De ez nem csak a szamlak miatt nem fog menni, mert kell ugye illeteket is fizetned, valamint az 5M erteku hazra felveendo 3.6M hitel elintezesenek is vannak ugye koltsegei. Vagyis ennyire kiszamolva nehez... Ami itt szivas az a nem szamlakkal fedett resz, ami ugyan nem ve'sz el (marmint az alltamja) mert legfeljebb betolod elotorleszteskent, masreszt viszont akkor az hianyozni fog a kezedbol. [Es tok feleslegesen fizettel ra hiteligenylesnel dijat.]
Persze ha meg tudsz egyezni az eladoval, adsz neki 300e foglalot, a 900-at es a 600-bol 300-at a lakas vasarlasara kersz ki, marad a kezedben 200 es a 600 masik fele felujitani amit remelhetoleg legalabb szamlaval fedsz, akkor elvileg pont megvan minden... de a plusz koltsegek (peldaul koltozes is...), a nagyon kiszamitottsag azert nem teszi valami biztonsagossa a megoldast. -
axioma
Topikgazda
válasz
Vesztor87 #4572 üzenetére
Az ltp-bol csak a megtakaritast siman hasznalhatod oneronek, mas kerdes, hogy foglalonak azert nemtrivialis.
Kerdes, hogy lejaros vagy sem, es hogy milyen LK jar hozza (6 vagy 4.5).
Masreszt amennyit a felujitasban ugyis kapsz szamlat, azt siman kerheted hogy arra utaljak ki, csak a tobbit a vasarlasra, es akkor lesz kp a vasarlas elejen, ha teljesen koppra van szamolva is. -
axioma
Topikgazda
válasz
Vesztor87 #4559 üzenetére
Ja, ugy ertettem, hogy me'g azt se mondod biztosan, hogy lakasvasarlasra fogod hasznalni. Ha arra, akkor nem szoltam.
A foglalos hozzaszolasomat akkor viszont nem irtam ezek szerint eleg erthetoen. Azt a penzt, amibol felujitanal, koltoznel, berakod ugyvedi letetbe foglalokent. Mikor letrejon az adasvetel, mivel nem a vetelar resze, ezert visszakapod, es neked eleg csak utana hogy kezben legyen, hiszen kesobbi idopontban hasznalnad fel (azt nem tudom, hgoy ilyenkor a kamatokkal mi van, de jelen kamatszint mellett majdnem mind1). Termeszetesen tok mind1, hogy hogyan lenne a foglalo lerakva, muszaj hogy a hitel elutasitasat vis major-nak minosittesd. -
axioma
Topikgazda
válasz
Vesztor87 #4555 üzenetére
Na varj, ha penzed VAN, csak az kesobbre kell pl. felujitas, es szeretned az LTP-t es tam.hitelt is maximalisan kihasznalni (azaz ltp + hitellel a teljeset lefedni), akkor nem gond, csak ugy kell megcsinalni, hogy: ugyvedi letetbe rakni a foglalot, amit x hatarnapig meg nem valosult szerzodes eseten az elado kap, ha kozben megvalosul, akkor egybol te kapsz vissza, DE kikotni a szerzodesben, hogy a foglalo NEM a vetelar resze (hanem mondjuk beleirod, hogy kolcson a rokonoktol, hogy meg az apeh se akarja a kezet ratenni illetek-kerveny eseten, mondjuk lehet hogy eleve azt kell irni hogy a foglalot xy biztositja, nyilvan akkor a megvalosulas eseten o is kapja vissza). Innentol a vetelar mehet ltp+hitel teljes lefedettseggel, mert a foglalo osszege nem lesz az ugylet resze (persze csak akkor, ha az ltp betetkent felhasznalt resze eleri az onero elvart merteket, persze itt megint nem az 1 db celingatlannal, hanem forditva, az osszes fedezethez kepest a kert hitel alacsonyabb, mint a kerheto max.)
Persze ez csak pongyola megfogalmazas, az ugyved kell tudja, hogy pontosan mi kell ott szerepeljen ahhoz, hogy az elado biztonsagban erezze magat a foglaloval, es te se bukj, megis a legnaygobb reszt amit csak lehet lakascelu kedvezmenyes formakbol szedd elo. Mondjuk ha keresleti piac lenne, lehet hogy lehetne ebbol baj (szokasos akkor tudok koltozni, ha tudok foglalot adni, akkor tudok foglalot adni, ha nekem is adtak, es akkor azt kezbe...), de ez azert mar at kell menjen (igazabol kulso penzt neki is odaadhatsz ha annyira nagyon az az ingatlan kell, de ekkor is mas adja, csak macerasabb hogy tole hogyan szerzed meg, foleg ha tenyleg beletette egy masik foglaloba... a bankok meg nemigen csinalnak olyat, hogy x kiutalasbol a foglalot neked levalasztjak, de ezt is megkerdezheted persze). -
axioma
Topikgazda
válasz
Vesztor87 #4552 üzenetére
Mondani kene par szamot. Az LTP adasvetelnel alapvetoen az eladonak utal, egyetlen kivetel van, ha te megelolegezed valamibol, mar a tied az ingatlan, akkor kiutalja, de ez bonyolult moka, meg tartalek penz kene ami gondolom nincs.
Szoval az se mindegy, hogy az LTP-t hogyan veszed fel, csak megtakaritas, vagy annak is kered a kolcsonet. Egyebkent meg jol ertem, hogy kp-ben nincs meg a 10% sem amit foglalonak letehetnel? Bar egyebkent ha nehezen eladhato ingatlan, akkor lehet hogy jelkepes foglaloval is adjak, ha ezen mulik hogy meg tudod-e venni...
A bank akkor ad tutibiztosat, ha mar felmerte az ingatlant, ami viszont nagysagrendileg 30e Ft. Tehat ha ezt nem dobod ra, tudva hogy akar bukhat is, addig csak josolni fognak. Sot, bizonyos esetekben van annyi tartalek, hogy bevallalhatjak blinkre (tullap, adatok, becsult ertek legrosszabb kornyekbeli hbe-vel is boven tobb mint a hitel), de hat akkor te se idegeskednel rajta. Ilyen eppenhogy esetekben jo esellyel nem fognak biztosat mondani, ingyen biztos nem, a koltsegek meg igazan onnantol magasak a bank fele, hogy mar folyositottak.
Illetve me'g egy eselyed van, hogy viszonylag (fedezet oldalrol) biztosra menj, ha fel tudsz ajanlani kiegeszito fedezetet. Csak utana viszont macera (es koltseg) kivenni az ugyletbol, olyat meg nem nagyon szoktak, hogy felajanlod de azt mondjak, hogy a scoring alapjan nem kell... (bar nalunk az megtortent, hogy a kozszolg. hitel kieg. fedezetbiztositasa azt mondtak, hogy nem kell, de ott nekik bonyolultabb lett volna a kozsz. hitel, mint anelkul, a plusz ingatlannal ez nem all fenn). Ja es ne felejtsuk el, hogy erre is kell akkor meg egyszer fizetni az ertekbecslest...
Es ha a foglalotol felsz, az meg megint olyan, hogy bele szokott menni az elado abba (ha nem allnak sorban az ingatlanert), hogy beleirjatok a szerzodesbe, hogy mindent megteszel a pozitiv hitelbiralatert, de ha megsem jon ossze, akkor vis major modjara nem bukod a foglalot, meg az elado sem, hanem 1x-esen visszajar. -
axioma
Topikgazda
válasz
Vesztor87 #4526 üzenetére
Van amit egyaltalan nem hiteleznek. Regen 5M egyedi ertek alatt nem hiteleztek, most nem tudom hogy hogyan van ez. Meg peldaul a valyoghazakat leginkabb nem szeretik vagy csak igen nyomott aron.
Az atlagos lakas 50%-at hitelezni az me'g valamikor a 2000-es evek kornyeken volt: HBE a piaci 70%-a, es annak a 70%-at adtak max. hitelbe. Aztan jott a felfutas, a vegen ujepitesunel HBE = 100%, hitel = HBE*90% is volt (sot...). De az szerintem siman lehet, hogy adott ingatlanra nem nagyon akarnak 50%-ot se adni, bar az is lehet, hogy ami mar annyira le van ertekelve hogy a felet sem, azt inkabb nem is hitelezik.
(Persze ha te piaci alatt veszed, akkor bankfuggo, hogy azt hogyan veszi figyelembe... a 80% az uj torvenyben azt hiszem a papiron levo ingatlan vetelarhoz kepest vonatkozik.)Vedd figyelembe, hogy NEM vagyok szakember (programozo vagyok), csak a sajat lakashitelunk miatt evekig jartam az index forum megfelelo tajekara, es felszedtem ne'mi infot.
-
axioma
Topikgazda
válasz
Vesztor87 #4524 üzenetére
Nem a videktol fugg, hanem hogy milyen konnyen adhato el az adott ingatlan (HBE'=hitelbiztositeki ertek mekkora lesz). Ha az alacsony, akkor nem tudnak annyira magasan finanszirozni, hiszen ha nem fizetsz, akkor a standard 3 honapon beluli eladas esetere sokkal tobbet kell engednie az arbol, es neki csak annyi penz van fedezve. Nagyon porgo bp-i paneloknal meg a piaci ar 90%-an is eletszeru, hogy gyorsan elkelhet.
-
_BM_
senior tag
válasz
Vesztor87 #4507 üzenetére
Szerintem te attól tartasz, hogy elküldenek a rákba az ajánlatoddal. Ismerem ezt az érzést, ezért az asszonyra szoktam bízni a pofátlan ajánlatok kivitelezését
Bejöhet a taktika, de csak kápés fizetés esetén. Valamilyen különleges oknál fogva az eladók nem szeretik a hiteles vevőket, mert azt hiszik, hogy ők fognak hitelező-adós viszonyba kerülni a vevőkkel, ami bizonytalan kimenetelű, főleg a bedőlt devizahitelekről szóló híradások hallatán. És ez nem vicc. Kurva nagy zavar van a fejekben (és akkor még finom voltam). Szóval nagyot alkudni csak kápésan lehet, olyan körítéssel, hogy holnap leteszem (átutalom) a lóvét. -
_BM_
senior tag
válasz
Vesztor87 #4505 üzenetére
Nyugodtan be lehet mondani 30%-kal alacsonyabb ajánlatot is. Amikor kínáltam a panelem, 16,5-re tartottam, és volt aki 13-at kínált érte. Örültem az ajánlatnak, és megköszöntem, mert támpontot adott arra vonatkozóan, hogy mennyiért vennék meg biztosan. Aztán 15,5-ért elvitték.
Rendezd ár szerint és szűrd az ingatlan.com-on a lakásokat (pl. kerület, max II emelet 52-53 nm stb), és akkor képet alkothatsz róla, hogy milyen olcsó. Az a lakás, amit vettem egy hónapja, a konkrét szűrés alapján a legolcsóbb lakás volt BP-en (63nm, max 2. emelet, lift nincs, tehát 4 emeletes). -
Ace Ventura
addikt
válasz
Vesztor87 #4487 üzenetére
Nekem társasházi lakásom van, most vettem, de azt mondták, hogy nekem is elég az ingóságra, mert a falakra van a háznak biztosítása, és annak a kedvezményezettje a bank
Tehát ha kár van, akkor előbb ők lesznek a pénzüknél, én meg nem nagyon kapok semmit.
Neten kötötted? -
-
kitzz
tag
válasz
Vesztor87 #4447 üzenetére
Ahol vennék a 13-ban, ott drágább.
Igyekszem realista lenni, mert egy banki hitel öngyilkosság, ha nem gondolja át az ember.
Egy 20 milliós lakást fent is kell tartani. Majd ha lesz több pénzem, akkor lesz nagyobb lakásom is. A párom még tanul, önálló keresete alig van, és egy idegent én be nem fogadok magam mellé bérlőnek, mert szörnyeteggé válnék, ha valaki a saját pénzemből felújított cuccot a szeme előtt lakná le. -
kitzz
tag
válasz
Vesztor87 #4443 üzenetére
3 millióm van és kb 6-7 millióért vennék ingatlant. A hol van kérdésre pontos választ nem tudok adni, mivel még csak nézelődök, de leginkább a 13. kerületben vennék valamit, de arra pénzem nem lesz, így marad Újpest vagy Zugló vagy Kőbánya környéke.
(#4442) kirkri Nekem ez a megoldás lenne a legjobb.
-
axioma
Topikgazda
válasz
Vesztor87 #4432 üzenetére
Ne'mi felreertes van.
En programozokent dolgozom, elsokorben matematikus diplomaval, es mint ilyen, a hitelek matekjaval vagyok tisztaban. Nem dolgozom benne, es mar olyan aktiv se vagyok, mint 2008 elott az index forumban voltam. Az akkori korulmenyekkel nagyjabol tisztaban vagyok, a mostaniakkal nem, plane miota szinte all az ingatlanhitelezes, keves az erdeklodo is, es engem se erdekel most kulonosebben sajat celra.
Ami mindenkor biztos, hogy akar 0% onerovel is lehet lakast venni, ha van megfelelo kieg. fedezet. A csak a celingatlanra rakott teher eseten, amennyiben az erteke valos es a tipusa viszonylag mozog a piacon, akkor 80%-ig el tud menni par bank, de nem mind, es nem biztos hogy a legolcsobb konstrukcio lesz az, ami befogadja. Persze nem art, ha rossz fedezetara'ny eseten jovedelem oldalrol igen erosen megtamogatott a hitel, ha az is gyengebb, akkor vszinu ilyen helyen is necces.
En ugy gondolom, vagy mondhatom hogy nagyjabol azt tanultam meg az evek folyaman, hogy altalanossagban ennel tobbet nemigen lehet mondani. -
_NCT
addikt
válasz
Vesztor87 #4324 üzenetére
Én Allianz-nál akarok. Elég sok helyen megnéztem, volt ahol számítógépre és perifériákra nem is lehetett kötni... Volt ahol bérlőként nem lehetett. Volt ahol rohadtul drága.
Jövőhéten úgy is fizetem az autó biztosítását, majd megkötöm allianz-nál csak ingóságra, ott is valami 8k körül van egy évre. Ott legalább lehet műszaki cikkekre, amelyek nem érik el a 250k-t.bár nekem összesen nem fog annyit érni az ingóságom sztem
-
_NCT
addikt
válasz
Vesztor87 #4127 üzenetére
Ő még 1 év múlva, bő 1 év szerintem. Idén kezdi az utolsó évét fősulin, és még onnantól kitudja mikor talál munkát.
Jelenleg a kedvenceim között 6. kerületi és 9.ker lakások vannak. 9. ker nem igazán tartozik ahhoz a bizonyos csücsökhöz, de úgy tudom a mester utca, corvin rész és a körúthoz közeli részek nem gázosak este sem. Ez is 40m2 körül van, de nagyobb mint a 25 ugyanennyiért.
-
_NCT
addikt
válasz
Vesztor87 #4038 üzenetére
Lehet nekem is lentebb kéne adnom az igényekből, csak az a baj hogy olyan lakásba szeretnék minden nap hazaérni, ahol szivesen vagyok. Hiába akarok most 50 alatt albit, nem fog kijönni. 50-60 között, de inkább 60-65 körül találok olyat, ami nekem megfelel. Ahogy nézegetem itt a rezsit meg mindent kb 90-re jövök ki majd.
Jelenleg ez a legszimpatikusabb albi, de lehet h hó végéig találok jobbat.
-
_NCT
addikt
válasz
Vesztor87 #4031 üzenetére
Ebbe mi lehet a buktató?? Közös költséget tartalmazza + rezsit is 50-ért
Színesfém császárok lehetnek a szomszédok?
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple watch Series 10 42mm Silver 2027.05. Apple jótállás
- Nad Masters M10 BluOs integrált erősítő és hálózati média lejátszó
- Apple Watch Ultra 2 49mm Esim, Új állapotban, Akku:100%, 36 hónap Garancia, Titán Színben
- Aoostar WTR pro nas eladó, 8c/16t Ryzen7 5825u, 16GB DDR4 ram, 512GB SSD, 2X 2.5G lan, 4 HDD slot
- Bivaly erős Lenovo T14 gen4 (13.gen Core I7 32Gb DDR5 1Tb SSD) + 2 év GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest