Új hozzászólás Aktív témák

• DigitXT
    félisten

14 cellacsoport lesz benne, nem 7: ahány soros kapcsolat van, ezeken mérhető a feszültség egyesével, sima multiméterrel.:) További bontás, vagy meglehetősen spéci mérőműszer nélkül nem tudod a párhuzamos cellák állapotát felmérni, de ha nagy gebasz van, az világít az eltérő feszültségekből. Ad absurdum mérhetsz 0V-ot is, akkor ott rövidzárlat volt. Használt cellákat csereberélni nem jó ómen. Ha még csak párhuzamosan lennének, az hagyján, de amikor sorosan vannak kötve, ott az eltérő kapacitás nagyon gyorsan kinyírja a balance-ot, hiszen az áram azonos. A BMS valamennyit tud segíteni, de nagyon nagy különbségeket nem fog tudni helyreállítani. Ugyanezen okból nem jó ötlet új cellát rakni a régi, rossz helyére, mert annak meg nagyobb lesz a kapacitása.

A 2000 km nem sok, főleg, ha egy nagy rollerről van szó, valószínűbb, hogy nem (csak) a cellák adták fel a harcot, hanem valami triviális mechanikai gond van (pl. nikkelszalag törés). Esetleg BMS hiba... Mérni kell.:R Ha teljesen szétbontod a pakkot, egyesével persze tesztelhetők a cellák kapacitásra, de sok idő. Nagyon. (98 cella, és mondjuk négyesével tudod tesztelni, egy átlagos töltővel: több napos szarakodás.:DDD Ráadásul ismeretlen, esetleg hibás cellát nem is jó ómen magára hagyni a töltőben. Aztán ha kiderül, hogy mind szuper, akkor még mindig ott van a köszörűlgetés, hogy utána újra tudd hegeszteni: macera, na... Nem azt mondom, hogy ha rengeteg időd van, ne csináld, de ha új akku kell, akkor új cellákból sokal könnyebb. Tapasztalat.:D)

A 21700 jó ötlet (nekem is olyan a nagy pakk, a képen balra fent), viszont ha adott rollerbe 7 cm hely van magasságra, akkor nem fog beférni, hiszen csak a cella olyan magas, és akkor még nincs rajta a távtartó, a nikkel, a szigetelés. Szóval azért végig kell gondolni, hogyan fog elférni, mielőtt belevágsz. Nekem pl. a vége az lett, hogy meg kellett hosszabbítanom a vázat, mert ugye 16s9p-t építettem 40T-ből, csak direkt keskeny, hosszú formában. (Elméletileg így 315A-t tud (35Ax9), a BMS 320A, de gyakorlatilag sosem fogom ~150A-nél jobban nyüstölni. Így is esik a feszültség... Egyrészt a cellák belső ellenállásán, amivel nem lehet mit kezdeni, másrészt a nikkelszalagon, amit még meg lehet tuningolni, mondjuk újabb réteggel, vagy éppen rézfóliával. Utóbbi van tervben... 0.2 mm tiszta nikkelt amúgy már nem triviális hegeszteni. Rezet meg kvázi lehetetlen, csak nikkel-szendvicsben működik.:R

A pakkod szép
    Ugyan, kifejezetten össze-vissza van hegesztve.:D Persze jó okkal, mert bizony több réteg nikkel ment rá (sajnos csak nikkelezett acél, kénytelen voltam vele), és ha már így alakult, nem akartam, hogy egymás fölé essen több hegesztési pont.:))

Szerk: lehetséges különböző kapacitású akkukat párhuzamosan kötni, bár nem ideális: egymást fogják tölteni nagy terhelés után... Amúgy persze a BMS-ek megoldják, ha nem túl nagy ez a kiegyenlítő áram. (Jó esetben a belső ellenállás arányában terhelődnek, és töltődnek, de ilyenkor már az eltérő vezeték hossz is tud különbséget okozni. Külön tölteni véletlenül sem: ha nagy a feszültség különbség, és úgy dugod össze őket, az durva áramokat indukál. Azonos feszültségen kell összekapcsolni őket, utána mint egy nagyobb pakk viselkednek, nem kell szétbontani, újra csatlakoztatni, semmi.)

Új hozzászólás Aktív témák