Hirdetés
- Elgépelte a Nubia, hogy Air
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- iPhone topik
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Yettel topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Új hozzászólás Aktív témák
-
nmate91
tag
válasz
tibbike01
üzenetére
Szerintem amúgy tök egyszerű, olyan kávét kell inni ami ízlik.
Nekem pl. nem tud senki olyan espressot adni, ami előrébb van egy jól elkészített V60-nél (vagy hasonló pour over kávénál). Délutáni kávénál szeretem, ha kicsit rövidebb az adag, akkor a moka pot lett a befutó. Ki kell próbálni mindent, ha alapvetően szeretsz kávézni, aztán megtalálod majd ami ízlik és amellett maradsz. Ennyire egyszerű, nem agysebészet. -
válasz
tibbike01
üzenetére
Nem lehet. Automatából (valami jobbfélévől, ami azért még messze nem Eversys) talán leginkább egy turbo shotra emlékeztető dolgot lehet kinyerni. De sem állaga, sem íze meg sem képes közelíteni egy tetszőleges, rendesen kalibrált ipari gépből kifolyó presszót.
A rendes őrlőben lévő kések (64-100+ mm átmérő) speciális profilját évek melójával kísérletezik ki és az áruk is ennek megfelelő (vagy ha nem, akkor ügyesen koppintó kínai kezek gyümölcse). Ezekkel semmiféle rokoni kapcsolatban nincs egy cápafogas, 20mm átmérőjű kerámia bohóság, a maga 12 állítási lehetőségével.
A szerkezet nem alkalmas presszó nyomás tartós előállítására, mert műanyag. Nem vagyok benne biztos, de erősen gyanítom, hogy nyomásfokozós megoldást használnak, ami sajnos eleve kivasalja az ízek 90%-át. Bármeddig lehet ezt sorolni, ha tényleg érdekel, olvass utána. James Hoffmann: hogyan készítsünk tökéletes kávét otthon? c. könyve pl. remek kezdés. -
Alabástrom
senior tag
válasz
tibbike01
üzenetére
Sok paraméter van kávéfőzés során, ami befolyásolja, hogy milyen lesz a kész ital. Pl az őrlemény finomsága, mennyisége, a kávépogácsa elkészíése, a kávé/víz aránya, a nyomás illetve nyomásprofil (előáztatás, stb), hőmérséklet....
Ezekből nincs egy jó beállítás, ami minden kávéval jól működik, más-más kávékból más-más elkészítési móddal tudod igazán jóra elkészíteni. Rossz elkészítési móddal keserű, savanyú, asztrigens, vizes, stb tud lenni az ital. És az egy következő dolog, hogy ha ízhibája nincs is, de megjelenik-e a csészében a kávémag igazi varázsa, ízjegyei, jellege.
Jó kávét készíteni jó manuális eszközökkel és behangolva lehet. A barista egy szakma. Ne nézzük le. Az automatás (otthoni, "olcsó" automatákról van szó), más kategória. -
kmarci25
veterán
válasz
tibbike01
üzenetére
12 fokozatú, szemben egy jobb esetben több tucat fokozatú, még jobb esetben fokozatmentesen állítható örlővel. Kerámiakúpos rendszer, ami valóban jóval gyengébb minőségű őrleményt ad. Nincs információ arra, hogy mennyi kávét őröl (hány gramm), így marha nehéz belőni a kávé mennyiségét. Nem tudom, hogy kézzel szabályozható-e a mennyiség/idő, azaz meg tudod-e állítani a folyamatot akkor amikor szeretnéd, mert ez is fontos lehet.
Szóval kompromisszumos a dolog.
Nem véletlen, hogy kávézókban, külön ölrő, külön karos gépek vannak. Ha az automata kiváltaná, akkor nyilván azt használná mindenki. -
-
válasz
tibbike01
üzenetére
nyilván, hogy kinek mi a jó az szubjektív. de ha elmélyedsz a témában (vagy visszaolvasol párszáz hsz-t itt), akkor találkozni fogsz azzal, hogy a legfontosabb az örlő. ezekben a gépekben pedig gyakorlatilag mákdaráló van. (ami miatt kevésbé egységes a szemcseméret, emiatt nem ideális a kioldódás). és a folyamat többi lépésében is jelentős leegyszerűsítések vannak (tamperelés nincs, vagy alig, wdt kimarad teljesen)
nem vagyok szakértő, csak zanzásítva visszaböfögtem, amiket a témában megtudtam, a nálam okosabbak majd talán pontosítanak.
de az nem véletlen, hogy a kávézói, vagy otthonra kapható felsőkategóriás egybegépek, mind olyanok, hogy karba őröl (rendes kúpos vagy tárcsás örlővel), átadja a baristának a stafétát, majd a másik nyílásán nyomja át a forróvizet a karon. (és megint külön végtag van a tejhabra,)
Új hozzászólás Aktív témák
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett - 500m magasság, C1, Care Refresh, PL Filter
- DJI Convertible Carrying Bag + Ajándék DJI rádió nyakpánt
- Jack Wills Parka Jacket Men kabát eladó
- Darwinfpv Foldape4 4 hüvelykes összecsukható, nagy hatótávolságú FPV
- DJI Mini 4 Pro Fly More Combo (DJI RC 2) (GL) (Bontatlan)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3082
- Eredeti Lenovo 135W töltők (sárga téglalap)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3093, 100% Akkumulátor
- Apple iPhone 13 Pro Alpine Green ProMotion 120 Hz, Pro kamerák 128 GB-100%
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Nekem pl. nem tud senki olyan espressot adni, ami előrébb van egy jól elkészített V60-nél (vagy hasonló pour over kávénál). Délutáni kávénál szeretem, ha kicsit rövidebb az adag, akkor a moka pot lett a befutó. Ki kell próbálni mindent, ha alapvetően szeretsz kávézni, aztán megtalálod majd ami ízlik és amellett maradsz. Ennyire egyszerű, nem agysebészet.

Mr.Csizmás