- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Yettel topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
Új hozzászólás Aktív témák
-
Beni2360
félisten
válasz
apholyon #10333 üzenetére
Én csak a sarkát nyitottam ki és öntöttem félig a tartályt kb 12 dkg. De a zacskóba bele szagok a sem éreztem semmi kávé illatot. Már vettem a fél kg-s Bella arany színű zacdkósat akármit 100%-s Arabikot és ott meg volt minden íz és illat.
Légmentesen vissza zárva csipesszel lezarva. -
goom
senior tag
válasz
apholyon #10265 üzenetére
Ez itt a "kávé kezdőknek" fórum, igen... De azért ha picit jobban is belemerülnél a témába, merészelem ajánlani a "Hardcore café" topic téma-összefoglalóját. Meg némi visszaolvasgatást itt is, ott is...
Amúgy meg négyezer forintot - ha nem figyelek oda - egy pékségben simán otthagyok így 2023 végén. Kezeljük a dolgokat a helyükön...
-
nyunyu
félisten
válasz
apholyon #10207 üzenetére
Nekem most bejött a pár oldallal ezelőtt emlegetett aldis mexikóma. (2999/fél kiló?)
Cappucinonak nekem jobban ízlik, mint az előtte ivott Meinl Melange (16€/kiló volt egy random Billában), pedig az direkt tejeskávénak vettem, és annak amúgy kiváló is.
Viszont a mexikóit finomabbra kell őrölni, mert sokkal gyorsabban folyik le. -
looser
addikt
válasz
apholyon #10127 üzenetére
Ha követik az espresso standardot, akkor 7g/kávé, vagyis 1000:7:2=~71, szóval körülbelül 2 hónap :-)
(#10122) Polarstar: hát ez állati jól néz ki! Be is szerzek egyet. Mivel hetente egyszer elnézek az Aldiba és eddig nem tűnt fel, van egy olyan érzésem, hogy ezek azok a tételek, amik nem mentek el tőlünk nyugatabbra Halottak napja környékén. Mindenesetre köszönöm
-
nyunyu
félisten
válasz
apholyon #10099 üzenetére
Ejha, ha ezt tavaly adták volna ennyiért, akkor nem EA819 Arabica Latte-t vettem volna 125k-ért.
Enyémnek feleslegesen túl van bonyolítva a tejhabosító rendszere a túl sok helyet foglaló műanyag edénnyel, meg a fedelébe integrált csappal, ami szeret eldugulni. (~2 hetente nem árt atomjaira szétszedni, aztán külön-külön elmosogatnia a darabjait, különben nem habosít!)
Amit kinéztél, ott gondolom simán ledugod a csövet a tetrapakk nyílásán, aztán nem kell öntögetni sehova, meg nem változik meg a tej állaga a műanyagtól.
Enyémben a műanyag edénybe átöntés után elkezd rögösödni az UHT tej, aznap még ugyanúgy néz ki a belőle generált tejhab, de másnapra már határozottan érezni, hogy keményebb lett, harmadnapra meg már darabos is.Azt nem tudom, hogy az EA89x-eknél is megvannak-e azok a Krups tulajdonságok, mint az EA81x szériánál:
- 3 féle őrlési finomság, ami eszpresszóhoz nem elég finom
- 3 féle kávé erősség (nem írják sehol, hogy hány gramm az 1 bab, 2 bab, 3 bab: kiköpött nedves pogácsát mértem, az 12-16gramm között változik kávétól+őrlési finomságtól IS függően.)
- 10 ml-enként állítható vízmennyiség (ez csak a nyomógombos paneleseknél, nem a potméterrel tekerős basic modelleknél)
- szerviz menüben jól eldugva 3 főzési hőmérséklet
- szervizesek nem szeretik a Krupsot szerelni, mert túl macerás szétszedni, összerakniJa, hogy a kávé milyen?
Előtte egy Rowenta ES4400 nyomásfokozós karos főzőt használtam, azzal szerintem eszpresszó szerűbbet lehetett főzni, mint ezzel.
Legalábbis a sima Dallmayr Prodomo kávét, amit őröltben imádtam, azt sehogy sem bírtam jól beállítani az automatával, hogy hasonló íz jöjjön ki belőle.
(Dallmayr Crema D'oro viszont jó!)Most viszont az osztráknak hazudott Meinl Melange az nagyon passzol a cappucino programhoz.
-
aradebil2
senior tag
-
Alusky
senior tag
válasz
apholyon #10080 üzenetére
Mármint melyik kar, mert több is van.
A Szarvasinak is van karja, vagy ő a másikfajta Szarvasit használja?
Ezek szivattyús presszógépek nagyobb nyomáson dolgoznak és alacsonyabb hőfokon, mivel nem a víz forráspontja és zárt térből kiszökési hajlama folyatja át a vizet a kávén, hanem a szivattyú nyomja át. Finomabbra darált kávéhoz is vannak tervezve, kevesebb víz van átfolyatva a kávén is, így egy krémes, sűrűbb kávét ad, tömörebb ízzel. Klasszikus értelemben ezt szokás felhígítani melegvízzel utána aki akarja, de ezeket is lehet használni Szarvasi féle kávézásra hogy átnyomat rajta annyi vizet ami kell épp, ha 1-2 emberről van szó, mert annyi kávé még belefér. Ki kell tapasztalni, hogy mikortól romlik az íze, mert ezek a szivattyús gépek a nagyobb nyomás miatt, ha túl sok vízzel van főzve mindent kimosnak a kávéból, azt is amit nem kéne már. Erre a Szarvasi kevésbé hajlamos, az viszont a túl meleg víz miatt ad másfajta ízt.
Igazából ez két teljesen külön kávékészítési módszer, valamennyi átfedéssel.A kis kar az gőzt ad, tejbe kell rakni és felhabosítja, de vannak gépek amik forróvizet is adagolnak ki vele a teához vagy a kész kávéhoz hígítani pl. vagy előmelegíteni vele a poharat meg a gép többi részét.
Karos alatt a manuális gépeket is lehet érteni, de az megint egy más műfaj, az biztos nem fog kelleni anyukádnak.
[link]
-
Dorian
félisten
válasz
apholyon #10080 üzenetére
Korábban már írtam. Ezekkel nem egy szétégetett keserű, híg löttyöt lehet csinálni, amit cukor meg tej nélkül meg se lehet inni, hanem sűrű, krémes, kismennyiségű kávét, aminek van önmagában is íze és nem kell hozzá cukor, h iható legyen.
Cserében nagyon nem árt viszonylag friss pörkölésű szemes kávét venni, és csak főzés előtt az adott adagot, tizedgrammos mérlegen ledarálni egy normális őrlővel. Sokan nem akarják ezt a "tökölést" -
Alusky
senior tag
válasz
apholyon #10068 üzenetére
Ha van a közelben kávégép szerelő az általában szokott gépet is árulni, én is onnan vettem az öregeknek kétszer is, 50-60 ezerért lehet kapni 200 ezres gépeket felújítva, fél év garival. Jura, Saeco, Delonghi stb.
Ha csak egymagára főzött akkor meg fogja szokni. Nem kell sznob szintre emelni, teljesen jó egy alapgép, alap kávé amit ő is megvesz magának a boltban (úgyse venne mást utána se) meg beállítani alap szinten aztán jó lesz az.
Családosok szoktak nehezen átállni, mert a Szarvasit megborították kávéval aztán átfőztek rajta fél liter vizet, mindenkinek elég volt, a presszógépek erre nem igazán alkalmasak, csak több lépcsőben és totál más lesz az íze. Egy személy viszont a Szarvasin is kb. ugyanazt a kávé/víz arányt használja, csak a vízhőmérséklet meg a nyomás más.
-
Dorian
félisten
válasz
apholyon #10068 üzenetére
Nehéz kérdés. Ha valaki idősebb és hosszú évtizedekig megszokott valamit, akkor a megszokás hatása lehet jóval erősebb, mint a magasabb minőség.
Anyámék is szarvasival főznek, megszokták ezt: A sok és híg, összegégetett löttyöt, jól megcukrozva.
Mutogathatom én nekik a frissen pörkölt közepesen sötét kávét frissen darálva presszógépből, h milyen telt ízű, meg cremás, csak a vállukat vonogatják.
Vettek egy drága Bosch automatát is, szerintük rosszabb, szerintem csak máshogy szar.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Építő/felújító topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- VR topik
- Konteó topic
- Melyik tápegységet vegyem?
- Yettel topik
- Drón topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- ÚJ Lenovo Legion Pro 5 16IRX9 - 16" WQXGA 165Hz - i5 14500HX - 32GB - 1TB - RTX 4060 - 3 év garancia
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD digital konzol garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest