Hirdetés
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Honor Magic 8 Pro Air a neve, január 19-én mutatják be
- CES 2026: Dugd rám a telefonod, megmondom ki vagy!
- CES 2026: Új összehajtható 3 az 1-ben töltő az Ankertől
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Yettel topik
- Áprilisban már szaggathatja a kínai aszfaltot a Xiaomi SU7 új verziója
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- Honor 200 Pro - mobilportré
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
D1Rect
üzenetére
Magyarországon a kormányunk döntéseinek köszönhetően (melyek a témához kapcsolódnak), az Európai átlagnál négyszer gyorsabban növekednek az ingatlanárak: [link]
Erről valaki tehet, oké, nem akartam hitelbe vágni magamat a bizonytalan covid alatt, contractorként, amikor állandóan úgy nézett ki, hogy nincs fentebb, másnap pedig bejelenti a kormány a következő "családtámogatást", melynek keretében 15-20%-os ingatlan árnövekedést okoznak egy éjszaka alatt
Annyiból viszont jól jártam, hogy mostanra alaposan fontolgatom a normálisabb helyre költözést, ennyi pénzből pedig már nyugatabbra is simán tudnék venni normális ingatlant, egy magyar kisváros helyett, amelynek jövője bizonytalan. Egyelőre szüneteltetve is van a projekt, a telek megvan, a tervek készen vannak, engedély megvan, de már egy ideje nem rágódok rajta, meglátjuk mit hoz a jövő év, valószínűleg sokaknak sorsdöntő lesz...
-
Alcsi69
senior tag
válasz
Alcsi69
üzenetére
Jesus Christ gecc, kaptam egy mernoki pozira ajanlatot. Viszont ez valami nagyon rossz:
Első opcióként 700k bruttó próbaidő alatt, utána ha sikeres a próbaidő akkor 150k bruttó bónusz egyből, majd 750k bruttó és 13. 14. havi, vagy 750k bruttó próbaidő alatt, sikeres próbaidő után 240k bruttó bónusz, aztán próbaidő után 830k bruttó de nincs 13. 14. havi. Es ez úgy hogy tervezés meg helyszíni felmérések, műszaki ellenőrzések lebonyolítása is a pozi.
-
kicsi83
tag
válasz
Vision
üzenetére
De ha elfogadod, hogy a gyerekesek pl kaphatnak családi adókedvezményt, mert anyagilag többe van a gyerek, akkor a plusz HO is lehet egy ilyen extra kedvezmény. Akkor értenék veled egyet, ha a gyerekeseknek járna HO, a többinek meg nem. Na az diszkrimináció. A plusz HO, szerintem nem az.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Vision
üzenetére
Persze értelmezhetetlen de mégse lehet 3-10oldalt írni róla itt, hogy szakember szemmel is korrekten értelmezhető legyen.
"A lakosságszám csökkenése nem önmagában baj."
Erre írtam hogy:
"De ez ha tetszik a kissebb gond. A nagyobb, hogy a dependency ratio szó szerint bedől." (és nem mert sok a gyerek)
"A lakosságszám csökkenése nem önmagában baj."
kb ezt írtam én is. "ez ha tetszik a kissebb gond. A nagyobb, hogy a dependency ratio szó szerint bedől."
A lakosság szám csökkenéssel akár semmi gond sincs. 2millióan is boldogan el lehet lenni kishazánkban. A gondot az előregedés a dependency ratio okozza. Esetleg még az, hogy ami gyerekszámban jön az kb egy fordított exponenciális görbe. Tipikusan az, hogy amikor az átlag, témával nem foglalkozó észreveszi exponenciális a görbe már megfutott a folyamat.
Megoldások vannak. Az EÜ, nyugdíjrendszer a jelenlegi GDP ráfordítással biztos fentarthatatlan de erre MO a legkevesebbet fordítja EUn belül lehet bőven emelni (max kevesebb jut NERnek).
A nyugdíjkorhatár 67 majd 70évre emelésével detto lehet játszani. És lehet inkább linkelnem kéne megoldás verziókat.
Ezek viszont nem fogják az expo görbe jellegzetességét megváltoztatni. Gyorsan lesz a nagy bajból, nagyon nagy baj majd társadalmi összeomlás.A téma itt rohadt off, szakmailag aztán végképp off és értelme sincs én tuti kiszáltam. Ha gondolod lehet valahol folytatni de hude értelmét nem látom.
-
mrots
tag
válasz
azbest
üzenetére
"A gyerek csak viszi a pénz az államtól is és taláááán majd 30-40 év múlva hoz pénzt."
Szerintem van egy par orszag a vilagon, akik nagyon koszonik Magyarorszagnak, hogy etette, iskolaztatta, gyogyittatta azokat a gyerekeket, akik felnottkent ma netto befizetoi az ottani adorendszernek.
-
azbest
félisten
válasz
Dare2Live
üzenetére
A gyerek csak viszi a pénz az államtól is és taláááán majd 30-40 év múlva hoz pénzt. Ha sikerül úgy kitaníttatni és lesz olyan munkahelye, ahol sokat fog keresni. Akkor fizet adót annyit, hogy talán a szülei ellátására jut belőle alamizsna.
Talán élhető országot kéne csinálni és akkor nem az a mese lenne
évtizedekgenerációk óta, hogy azért kell nyomorogni, hogy majd a gyerekeknek jó legyen vagy az unokáknak. -
favagoJoska
aktív tag
My 2 cents.
Ez az egész, egyik csoportnak több HO-t adunk mint a másiknak pusztán azt a célt szolgálja a cég részéről hogy egymásnak ugrasszák az embereket. Vagy ha tényleg úgy gondolják hogy ez egy valid kivételezés, akkor ez azt is jelenti hogy a céget nem érdekli valójában a hatékonyság és a profit. Azért gondolom ezt, mert mi értelme kivételezni csoportonként? Most akkor hatékonyabb az irodai munkavégzés vagy sem? Ezért kell irodába járni? Vagy csapatépítés miatt? Ha utóbbi akkor meg semmi értelme az egyik csoportot többet benntartani az irodában mint a másikat.
Szóval csak ezek az opciók vannak, de bármelyik is ezek közül, kedves gyermektelen kollégáim annyit le lehet belőle szűrni hogy a tulaj szarik a profitra. Neked mint dolgozónak amúgy sem a tulaj profitja miatt kellene aggódni, de ha még ő is szarik bele, akkor neked még jobban bele kellene.
Ha én egy ilyen helyzetbe kerülnék, nem hisztiznék hanem minnél ravaszabban elszabotálnám a munkát és igyekeznék olyan helyzetet teremteni hogy minnél nagyobb legyen a vihar távozásom után. És majd szépen kezelik a helyzetet a home officeos apukák meg anyukák az 50000 óra munka mellett.
A helyzet egyénenénk változó, de nagy általánosságban az elmondható hogy gyermektelenként könnyebben ugrálhatsz, ezért kevésbé vagy rászorulva minden szart eltűrni. És ha a kedves családos kollégáidban nincs annyi szolidaritás hogy a te érdekeidet is figyelembe vegyék, akkor neked sem kell az övékét. A cégét pedig még annyira sem. -
válasz
Dare2Live
üzenetére
A fenti "a magyar társadalom a gyerekhiány miatt be fog dőlnivel" se ért egyet a topik jelentős része.
Ez speciel nálam pont profilba vág, mert elég sokat foglalkoztam vele az egyetemen. Ez a mondás ebben a formában értelmezhetetlen. Vannak ellátórendszerek, amelyek a jelenlegi (!) modell szerint fenntarthatatlanok lesznek. Főleg a nyugdíjrendszer. De ez nem azt jelenti, hogy erre nem fognak megoldást találni az országok. Nyilván lesz egy elmozdulás a kirovó-felosztó rendszer felől az egyéb forrásból finanszírozott felé. Tudom is azt, megsarcolják az MI-t, magasabb adót vetnek ki a cégekre, és abból fizetik a nyugdíjat, ilyesmi. A lakosságszám csökkenése nem önmagában baj. A jelenlegi struktúráink nem tudnak mit kezdeni vele, de biztosan lesz egy alkalmazkodás. 100 évvel ezelőtt pl. kevesebb, mint 8 millió ember élt az országban. És? -
mrots
tag
válasz
tboy93
üzenetére
"Fél szemmel azért sírok én is, 2 meglévő gyerekemre zéró támogatás járt, se babaváró, se csok és még pont a 3% előtt sikerült vásárolni, tehát az se
Maradt a piaci 5.89% kamat."
Nem fogsz sokaig sirni, ha szamolsz egyet (es mivel szamokat nem irtal, mas nem is tud helyetted szamolni). Melyik az olcsobb? Felvenni akkora hitelt, amit felvettel, 5.89%-on, vagy, felvenni annyi hitelt, ami 142M-hez kellett volna, par evvel tovabb fizetni (azonos torlesztot feltetelezve, hiszen gondolom nem keresel tobbet csak azert, mert a hiteled tobb) ez ezt a nagyobb osszeget fizetni tobb even keresztul 3%-kal?Van egy olyan erzesem, hogy a kisebb hitelosszeg, rovidebb idore, magasabb kamat mellett olcsobb, mint a nagyobb hitelosszeg, hosszabb ideig, kisebb kamat mellett. De kiszamolni csak te tudod.
A babavaro miatt pedig ne fajjon a fejed: az aprobetut nem mindenki olvassa el, vannak abban komoly meglepetesek bizonyos elethelyzetekben.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Vision
üzenetére
Nem mondtam mondtad.
Így hirtelen keresésre teli a topik csodákkal:
"Szoval a hegymaszas boven lehet annyira fontos mint a gyerek." Hát persze lehet...
"Ezert mondtam, hogy az is csak egy hobbi. " (az is = gyerekvállálás)
... szépen ki lehetne mind gyüjteni, csokorba összerakni de nem fogom.Közben Magyarország, magyar társadalom (is) be fog dőlni mert nincs gyerek. Ennyit a gyerek vs hegymászás társadalmi hasznosságról.
De a témát elengedem. A fenti "a magyar társadalom a gyerekhiány miatt be fog dőlnivel" se ért egyet a topik jelentős része. Ez pedig lényegében 1*1. Innen értelmetlen bármi komplexebb vonalon érvelni.
-
"Mondanom sem kell, hogy ugyanolyan távol állok a célomtól, gyorsabb ütemben emelkednek az árak ezeknek köszönhetően, mint az én havi 1 milliós gyűjtögetésem erre a célra. Tudom, akkor kellett volna egy kis hitelt felvennem..."
Pont ebből lett nekem is elegem. Én nem 2020 óta, csak később értem el ezt a megtakarítási rátát, de az ingatlan árakat figyelve én arra jutottam, hogy amint megvolt a megfelelő önerő azonnal bevásároltuk magunkat az ingatlanpiacra.
- 2024-ben 94M-ért jutottam hozzá a házunkhoz
- 2025-ben ugyanez a kivitelező 3 (!) km-el odébb, picit jobb lokációban városon belül ugyanazt a házat mint az enyém (alaprajzra és műszaki tartalomra is) 118M-ért adta el
- 2026-ra ugyanez a kivitelező, ua. műszaki tartalommal, ugyanilyen 5 szobás házat épít hármat, a lokáció még mindig 5km-es körzeten belül, 142M-ért2 év alatt 50% drágulás... b.szhatod az 1m/hó megtakarítást
Én felvettem egy mocskos nagy törlesztőt, de már most nem egész egy évvel utána úgy gondolom hogy jól döntöttem, teljesen kiárazódtam volna ha nem így teszek. (Fél szemmel azért sírok én is, 2 meglévő gyerekemre zéró támogatás járt, se babaváró, se csok és még pont a 3% előtt sikerült vásárolni, tehát az se
Maradt a piaci 5.89% kamat.) -
válasz
Dare2Live
üzenetére
No offense, de szalmabábozol. Nem mondtam, hogy gyerek = hobbi. Azt mondtam, hogy valakinek ez fontos, valakinek meg az az életében. Ehhez mindenkinek joga van. Arról egy szó sem esett, hogy ekvivalens lenne a társadalmi hasznossága a két dolognak. Nyilván nem.
Én azt mondtam, hogy ezt ne egy cég döntse el (ez sima diszkrimináció). Ha 15 gyerekem lenne, akkor is ugyanígy gondolnám. Mint ahogy a gondolat gazdája is egy kisgyerekes apuka.

-
Dare2Live
félisten
Nekem a téma gyerek = hobbitól indult.
Innen elég messze lehet menni. A bölcsöde, ovoda és iskola... is dotálás.
Mért dotálja/finanszírozza az állam emberek "hobbiját"?
A falmászást mért nem? Mindkettő hobbi a falmászásnak is lehet akkora társadalmi haszna...
értem én minden szentnek maga felé hajlik a keze a de na.@Qtya
Alapvetően nincs miért izgulni mert demográfia 30-40évre nagyon pontosan kalkulálható és 60-70+évre is elég jól.
pl kb most fut ki a népes ratkó unoka vonal a szülőképes korból (45+) tfr be fog zuhanni. Csak BAZ/Szabolcs-Szatmár... megye vonal miatt nem fog 1 alá menni. Nagyjából egy generáció alatt feleződi fog a lakosság száma. Egy 1.0ás TFR olyan mint egy "fordított" exponenciális görbe... De ez ha tetszik a kissebb gond. A nagyobb, hogy a dependency ratio szó szerint bedől. És nem azért dől be mert sok a gyerek...
Izgulni nincs miért mert ez igazából már eldőlt. De ettől még a falmászás és a gyerekvállalás társdalami haszna közé egyenlőséget tenni ilyen katasztrofális TFR mellett szerintem nonszensz. -
válasz
azbest
üzenetére
Ebben a rendszerben sokszor azok viszik a terhek nagy részét, akiket köpködnek az eltartottak.
Pontosan, havi 1 millió körüli adót fizetek, mit is kapok cserébe az államtól? Semmit, de azt látom, hogy a CSOK és variánsainak köszönhetően reménytelen, hogy saját, korszerű házam legyen, még ekkora bevétel mellett is - nem úgy, mint azoknak, akik mindezt megkapják, az én adómból. Ráadásul tipikusan nem az a csoport kéri/kapja mindezt, akinek gondja van a tankönyvek kifizetésével.
Még egyszer sem személyeskedtem senkivel ezzel kapcsolatban, de lehet látni a topikban, hogy viszonyulnak hozzám, akiket támogatok az adómmal.
2020-ban 70 milliós kivitelezési árajánlatot kaptam, akkor még úgy voltam vele, hogy gyűjtök egy picit hozzá, mielőtt belevágok... azóta havi 1 milliót rakok félre erre a célra. Mondanom sem kell, hogy ugyanolyan távol állok a célomtól, gyorsabb ütemben emelkednek az árak ezeknek köszönhetően, mint az én havi 1 milliós gyűjtögetésem erre a célra. Tudom, akkor kellett volna egy kis hitelt felvennem...mindenki stresszes, hogy a saját életével mi lesz dolgozó szegényként, hogy gyereket felelősségteljesen lehet -e vállalni egyáltalán még
Igen, ezért kellene az alap problémákat megoldani először, már ott bukik a dolog, hogy ilyen körülmények között, ebben az országban komoly gondolkodást igényel, hogy itt akarunk-e gyereket felnevelni, ahol nem fog megfelelő orvosi ellátást kapni, nem fog a mentő kimenni hozzá, és az iskola is egy nyomor lehet, ha nem vagy tehetős, vagy nem laksz szerencsés helyen... én lennék itt a legboldogabb, ha a Európában rekord magas adómból ezeket a problémákat oldanák meg először - még ha nem csökkentik is. -
tototos
addikt
válasz
Vision
üzenetére
Valamiért azt látom, hogy a cégek szeretik kiemelni, hogy ők mennyire figyelnek 1 1 csoportra ezzel is felhívva a figyelmet. Ha mindenkinek egységesen járna akkor nem érezné magát az adott csoport kitüntetve. Nekem ez az extra HO olyan mintha azt mondanák hogy a liftet csak mozgáskorlátozottak használhatják
-
azbest
félisten
Ott hibádzik leginkább az egész, hogy nem mennyiségi, hanem minőségi problémáról van szó. Nem sok analfabéta rabszolga, hanem értelmes és jól kereső ember az, akik kitermelik az ország működtetési költségeit.
Na ez nincs. Helyette leépülés van, magas adók (és járulékszerű adók) vannak kivetve, de a szolgáltatás érte vacak és mindenki stresszes, hogy a saját életével mi lesz dolgozó szegényként, hogy gyereket felelősségteljesen lehet -e vállalni egyáltalán még. Aztán persze van olyan kör, akik így vagy úgy a felső 1%-ból okoskodnak, mert nem értik, hogy az ország 90% szarban van. És van egy másik kör, akik semmivel sem törődnek, csak csinálják a gyerekeket a gyártósorhoz.
A nyugdíjat nem sok éhenkórász rabszolga fogja kitermelni. A rendszer buta éhenkórászokat akar, mert befolyásolhatóak és nincs erejük, ha szivatják őket is. Ebben a rendszerben sokszor azok viszik a terhek nagy részét, akiket köpködnek az eltartottak.
Ez kavarodik azzal, hogy sok helyen a management inkompetens és amiatt rabszolgatként bánnak az alkalmazottakkal. A saját szervezési alkalmatlanságukat próbálják fedni azzal, hogy mindig ég a ház és stresszelik a dolgozókat, hogy mindig a cég az első a saját életük és egészésgük előtt is. De azért vállaljanak gyereket is

-
válasz
kicsi83
üzenetére
Hányszor írjam még le, hogy nincs gondom a gyerekesek plusz HO-jával? Miért gondolkodtok binárisan? A gondom az, hogy a nem gyerekeseknek nem jár (miközben ez semmibe se kerülne).
Tovább megyek, ezt az egész elméletet egy haverommal beszéltük, akinek konkrétan van gyereke (és nem is ennél a cégnél dolgozik). Ő maga (gyerekesként!!!) mondta azt, hogy ez a rendszer igazságtalan.
A családi pótlék nem is értem, hogy hogy jön ide. Egy szóval se mondtam, hogy ne legyen a gyerekvállalás dotálva. Sőt, én magam szólaltam fel mellette korábban (a mostaninál sokkal jobban kéne támogatni - rászorultsági alapon).
-
kicsi83
tag
válasz
Vision
üzenetére
Ha azt elfogadod, hogy valamilyen szinten dotálni kell a gyerekvállalást, céges vagy állami szinten (mindenhol ez történik, ilyen alapon ne járjon akkor családi potlék se nyilván ez itthon a nullával egyenlő, ami történelmi tapasztalat miatt nem biztos, hogy baj), akkor az is természetes, hogy egy cégnél bejön ez mint szempont. A cég vagy az állam ott lehet hibás, ha hagyja, hogy ezzel vissza lehessen élni, pl. plusz HO mellett hamarabb hazamegy stb. Taxisokat behozni felesleges, ilyen alapon igaza van Egonnak, alapítani kell szingli vagy gyerektelen pártot és megpróbálni érdeket érvényesíteni. Bonyolult dolog ez, de az azért szerintem tök alap, hogy valamilyen színtű támogatás (nem feltétlen csak anyagi) szükséges.
Mindenkinek a saját problémája a legnagyobb. Azért mert valaki visszaél a rendszerrel, nem biztos, hogy a rendszer a baj. Picit olyan érzésem van, hogy neked sem a plusz HO-val van bajod, hogy visszaélnek vele, de ezért meg a TL vagy nem tudom ki a hibás. Ha elvette volna a főnököm a szabit, elmentem volna táppénzre. -
Qtya123
őstag
válasz
Vision
üzenetére
járjon mindenkinek belátása szerint, aztán valaki írja be a gyereket az indoklásba, más meg azt, hogy 5-től snookerezni megy a haverokkal minden szerdán, ezért kér plusz HO-t. Ez nem lenne igazságosabb?
Így van. És ebből jött az itt rögtön, hogy a falmászás társadalmi hasznosságát hasonlítod a gyerekvállaláshoz. Persze lehet mondani, hogy a céges policy az, hogy a gyerekesnek többet ad, Te meg írhatsz be bármit, nem jár rá. Lehet így is, csak ne lepődjenek meg, ha ezt nem mindenki tolerálja. Meg azon se, hogy lesz aki ezzel visszaél majd, ha hagyják.
És valóban... Nálunk is úgy megy, hogy a gyerek miatt lelép némelyik az ötvenedik alkalommal munkaidő vége előtt 1-2-3 órával, vagy a heti 2 nap HO helyett sokszor komplett hetet HO-ban van, a maradékra meg bent több teher marad, mert vannak olyan feladatok, amit csak bentről lehet megcsinálni. Ezzel semmi baj nem lenne, ha ez úgy működne, hogy akkor a másik is lelép minden ügyes-bajos dolga miatt. De neeeem. Itt is elő van véve az a kártya, hogy neki lehet, neked nem. Ha ő elmegy rendben van, ha te mennél, szemét vagy mert nem vagy csapatjátékos... És ebből jött az múltkor is pl, hogy kolléganőnek nem indult az autója, késett fél órát és már kapta az ukázt, hogy maradjon tovább. Az ő fél órája az világot vált a cégnél, mindenképp dolgozza le, a másiknak a több óra sem gáz, valahogy az nem hiányzik a közös munkából...
Vagy nekem a múltkori beszélgetésem a főnökkel, hogy gondolt egyet és kirántotta az október 20-22 közötti szabimat a tervezetből. Mikor meg megkérdeztem, hogy miért, hiszen egyszerre két ember lehet szabadságon és ketten voltunk beírva, akkor elkezdett előadást tartani arról, hogy igen, lehet kettő, de nem szívesen engedi, mert akkor a többiek szívnak bent, és amúgy is mekkora szemétség már, hogy úgy akarom kivenni a szabit, hogy minél kevesebb szabi kivételével minél többet legyek otthon....

Mondtam neki, hogy mondjon már munkavállalót, aki nem azon van, hogy optimálisan veszi ki a szabiját és nem az az érdeke, hogy többet legyen otthon....
És ez azért volt csúnya, mert ilyenkor jaaaaj szegény bent maradottak, de mikor a gyerekesek közül a két visszaélős marad otthon 1-1 komplett hetet HO-ban, úgy, hogy alig csinálnak valamit, az nem baj.Persze, egyértelmű vezetőségi hiba és ezt használják ki, akik arra hajlamosak. Látom is, hogy erre a váltás lesz a megoldás, csak nem lesz egyszerű, mert egész jó pénzt sikerült kiharcolni, sok hasonló helyen nem hiszem, hogy megadják, de természetesen az önéletrajzok már repültek pár helyre.
Ha sikerül (és egy másik is távozni szeretne), akkor nagyon remélem, hogy olyanokat tudnak felvenni, akik gyerekesek és majd tépkedhetik egymást, hogy ki maradjon otthon heteket.És már bocsánat, de én miért dolgozzak többet azért, mert nincs gyerekem? (Amúgy nem is lehet nekünk, szóval akkor kapjam be, nem elég az a baj, még tegyék rá ezt is ráadásnak?) Értem én, hogy szépen le van itt vezetve, hogy mennyi "munkaóra" pluszban a gyereknevelés és nem is vitatom. De az nem egy munkahelyi elszámolt tevékenység, amit a másiknak a munkahelyi plusz teherrel KELL kiváltania, mert nincs gyereke.
-
válasz
kicsi83
üzenetére
Senki se mondta, hogy a gyerekeseknek ne járjon plusz HO. A gond azzal van, hogy egy cég önhatalmúlag behozza ezt szempontként. Ez diszkrimináció. BTW a távolságot is írtam, és érdekes módon az nem verte ki a biztosítékot.
Gyereket nevelni szívás, jól jön a plusz HO. Mint ahogy az is igaz, hogy senki se a plusz HO miatt vállalta a gyereket, tehát a fogyatkozó társadalmat felhozni érvként brutális fail.
Érdekes, hogy kapásból egymás torkának ugrottatok ahelyett, hogy a céget szidnátok, amiért diszkriminál. Én eleve azt írtam, hogy járjon mindenkinek belátása szerint, aztán valaki írja be a gyereket az indoklásba, más meg azt, hogy 5-től snookerezni megy a haverokkal minden szerdán, ezért kér plusz HO-t. Ez nem lenne igazságosabb?
A taxisokat mindenki szidja, mert bármit elérnek, amit akarnak. Egyszer beszéltem egyikükkel, és tök intelligensen beszélt erről. Azt mondta, hogy igen, ők összetartanak, és kiharcolják a dolgaikat. Nem érti az embereket, hogy miért fikázzák őket, hát csinálják ők is utánuk a dolgot! És B+, rohadtul igaza van.
#41573mrots
Ezt így tök könnyű mondani, csak a valóság meg az, hogy a munkavállalói jogok pont azért születtek, mert ezt nem teheted meg korlátlanul ebben a formában. Vagy hát érted: zavar a gyerekmunka? dolgozz máshol. Zavar, hogy ciánnal/nehézfémmel szennyez a gyár? dolgozz másol. Stb... -
kicsi83
tag
+1
Gyerekes szülőként, multinál full HO mellett vállalkozással, nem IT területen, azért meg kellene legyen, hogy igenis giga szopás a gyerek, de ez nyilván utólag derül ki, nem lehet tudni előre. Ha valaki csak a lehetséges támogatás miatt vállal gyereket, gratulálok, jó eséllyel válás lesz a vége. Ha tippelnem kéne, akkor azért azoknak fáj ez, ahol nincs gyerek, nem is lesz rövidtávon stb. -
-
tototos
addikt
Az egész ha jól rémlik a gyerekeseknek járó HOval kezdődött. Tehát ha gyereked van akkor több napot dolgozhatsz otthonról, ami a mostani rto légkörben nem a legszerencsésebb. Hasonló mint amikor a telephelytől való távolság alapján kaphatsz HOt(fizetésben nem láttam még nagy különbséget azért mert valaki vidéken lakik a másik meg Budapesten)
-
axioma
veterán
válasz
eladocuccaim
üzenetére
Azert a hosnek kikialtas es annak kinyilvanitasa, hogy a kedvezmenyek nem irrealis elonyok csak csokkentett hatranyok, nem ket azonos, sot nem is ket kozeli allaspont...
De attol me'g a munkahelyen mertekkel kell alkalmazni, nem esz nelkul. -
válasz
eladocuccaim
üzenetére
Kissé extrém megnyílvánulás, ezért még kapni fogsz
de amúgy van benne valamennyi igazság, elég a fentebbi hsz-ek egy részére nézni, van, aki szerint a megoldás még több kiváltság, miközben a probléma forrása, megoldása egyáltalán nem ez, max a tűzoltása.
Ketté van szakítva a társadalom, ebben a témában is, nem lenne semmi gondom a családok támogatásával, ha nem ilyen extrém módon történne (pl. ingatlanpiac), és nem kezdenének egyesek azonnal társadalmi érték méregetésbe ha valaki megjegyzi, most komolyan arról beszélünk, hogy aki nem gyereket nevel munkán kívül, annak nincs annyi értéke, ezért inkább dolgozzon csak többet, mint hogy hegyet másszon, vagy bármi mást csináljon, amit szeretne? Sok mindent elmond, hogy ide fajult a beszélgetés.De ez a vita tényleg nem vezet sehová, ahogyan Qtya is mondja, csak a feszültséget szüljük. Nem szeretnék erről vitatkozni, főleg nem fórumtársakkal.
-
eladocuccaim
tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
Igen, full gáz, hogy erőforrásként tekintesz a gyerekre. Gondolom nemzeti érdekből csináltátok ti is
Ha ennyire nagy katonának érzed magad, nem értem miért nem járulsz hozzá jobban, és vállalsz még több gyermeket. Az ilyen típusú emberek feljebb valónak érzik magukat, utólag magukra ragasztják a hős plecsnit, és elvárják, hogy mindenki velük értsen egyet. Ki kéne ölni már ezeket a kádári gondolatokat, mert aki erre képes, az az erőszakos tervinszemináció végrehajtására is képes lenne.
El kéne fogadni, hogy nem vagy semmivel sem több, csak azért - mert bármilyen okból - utódokat hoztál létre. Persze én csak mosolygok, amikor a kényszerből családos emberek rámkényszerítenék az ő életüket, és majd meg pulkadnak, ahogy látják más nem úgy és akkor és annyi gyereket vállal, mint ők. Persze mindig ezek az emberek ülnek benn minden áldott nap, 8+ órát az irodában, és nem otthon.
-
Egon
nagyúr
Alapítsatok egy mozgalmat. Kapjátok meg gyerek nélkül is a gyerekes kedvezményeket, cserében mondjatok le a nyugdíjról, ha odaértek, ilyen egyszerű.
15 év alatt 4400 milliárd, az évente kevesebb mint 300 milliárd. A nyióugdíjkiadások meg egy év alatt érik el a 6000 milliárdot, csaxólok.
Egyébként ennyi off szerintem éppen elég is lenne, bár biztos lesz aki még bemodja majd a rekontrát. -
Qtya123
őstag
válasz
Dare2Live
üzenetére
Én azt mondom, hogy azon se kell ám a 10 körmöt lerágni, hogy húúú mindkihalunk és termékenységi mutatókon görcsölni.
A gyermekvállalàsnak nyílván van társadalmi haszna, ettől függetlenül továbbra sem közügy, hanem magánügy. Aki ahogyan dönt, annak vállalja az előnyeit és hátrányait. De a szélsőséges elvárások és gondolkodás mindkét oldalnál csak a feszültséget szüli értelmetlenül.Eleve ez a munka és gyerek összeegyeztetése dolog nevezhető fiatal problémának. Elvégre nem többszáz éve jellemző az, hogy anyuka 8-17 óráig dolgozik a gyerekektől távol és az egész nap egy sakkjátszma. Kezdve már onnan, mikor munkát keres az elsők között van az a burkolt vagy nem burkolt kérdés, hogy akar e gyereket...
Hiszem azt, hogyha az anyák számlára bőven lenne elérhető 4 vagy 6 órás munka, és abból a bérből is meg tudnák oldani a gyereknevelést, akkor fele ennyi egyenlőtlenség és vita lenne. -
Dare2Live
félisten
válasz
D1Rect
üzenetére
"Valakiknek ezt meg kell csinálni, mert enélkül nincsen jövő."
Ez az itt lévők egy jelentős részét nem érdekli. Azon a szinte vannak, hogy a falmászás, hobbik... társadalmi haszna és a gyerekvállalás, neveléssel közt egyenőséget sugal, tesz.
És ld @eladocuccaim hszét a másik oldal a full gáz.
más: ITben máshol is 0.5-0.7 közt alakula TFR vagy ez csak általunk pár éve "szondázott" 3-4 deptnél van így?
-
Reggie0
félisten
válasz
axioma
üzenetére
"ezt akartam mas szemszogbol megvilagitani"
De sikerult?Sokmindent lehet olyan szemszogbol nezni, ahogy nincs ertleme. Egyik ilyen, ha a gyereknevelest a foallasu oraberhez hasonlitod. De ha ragaszkodunk a csacskasaghoz, akkor ellenpeldanak nezd meg, hogy egy ovodai nevelo egy gyerekre vetitett orabere mekkora es hasonlitsd ahhoz. A vegen kiderul, hogy meg tul is vagy fizetve.
-
Reggie0
félisten
válasz
axioma
üzenetére
Hat, el kell donteni, hogy magadnak vagy az allamnak csinalsz gyereket. Aki maganak csinal az nem uzletkent tekint ra. A biologiai kesztetes sem a hazafiassagbol ered...
Hovatovabb az allam fizethetne azert is, hogy dolgozol, mert ha nem dolgozol akkor nem keresel penzt, igy nem koltesz es akkor nincs gazdasag, tehat vege az orszagnak. -
axioma
veterán
szerintem tekintsd a gyerekneveles csaladtagokra juto munkareszet azzal a havi 100e Ft-nyi penzzel [vagy mennyit kap egy atlag ketgyerekes csp, adokedv. cimeken] munkabernek, es szornyulkodj az oraberen...
aztan nem all meg 18 eves korban jo esetben, de onnantol semmi nincs [plusz szabik mar 16-tol, gyerek tappenz 12(!)-tol nincs, hagyd otthon akkor is ha a wc-ig is tamogatni kell] -
avl
senior tag
"igenis a gyermektelenek (azok is, akik szeretnének, de még nem jött össze!) fizetik meg mindezt"
- de ugye igen sokszor / legtöbbször a gyermektelenség is saját választás, tehát a saját döntésnek ez is (meg a "többet tud falat mászni is, meg sok egyéb is) a következménye ...ezen peremfeltételek (orbanisztán) esetén
- adokban a gyermektelenek ...is, de aki azt gondolja, hogy a felelősen gyermeket nevelő már csak a kezét dörzsöli és neki "ingyé" van (idő, pénz, sok-sok gondolat, kapacitás ráfordítása), az téved
- a magyar ormány szerintem is túlhevült a kérdésben (önérdekből!) -
Reggie0
félisten
Raadasul ezek a ceges dolgok nem befolyasoljak a fertilitasi ratat, ugyanis nem az a dontes alapja a gyermekvallalasnak, hogy ha majd ha talan lesz annal a cegnel x ev mulva ahol leszek a gyerek par eves koraban HO, akkor majd en kapok +1 napot a tobbiekhez kepest, mert ha nem akkor nem is kell a gyerek. Igazabol a HO mar amugy is egyfajta first world problem a munkavallaloi vilagban, ennek a kis kivaltsagnak az eshetosege eleve labilis es kozel nullat nyom a latba. Igy az igazsagtalan szetosztasnak nincsen semmilyen tarsadalmi elonye se, az erre rahuzott magyarazat nem indok, hanem csak egy gyenge kifogas.
-
buherton
őstag
Nem vitatom, hogy elborulttá válik a rendszer. Annyival egészíteném ki, hogy a két lányom nagyjából korrekt oktatása - óvoda és iskola - ~4 milliónkba került összesen a két tanév idén. És azt írom, hogy nem értek egyet a döntéssel, de olyan szempontból örülök, hogy könnyebb lesz fizetni az oktatást.
-
A gyerektelenek leginkább más nemiszervével a csalánt csépelőkhöz hasonlítanak, ami fokozódik, ha még rinyálnak a gyerekesek "kiváltságain" is.
Sajnos eléggé kezdenek elszabadulni az indulatok, pedig ez egy békés beszélgetésnek indult... de azért megjegyezném, hogy igen is kiváltságokat kapnak a gyerekesek, ahogyan #41544 Qtya123 is mondja, de a munkahelyi kis kiváltság már tényleg csak hab a tortán.
Félreértés ne essék, egyébként én magamtól sosem kezdenék el erről vitatkozni, de ha már így felhoztátok a témát...Csak hogy idézzek az államunktól (1 hónappal ezelőtti hivatalos közlemény):
Az elmúlt 15 évben 4400 milliárd forintnyi adókedvezmény maradt a családoknál, a következő négy évben pedig még további 4000 milliárd forint maradhat náluk
Nem mondanám, hogy ez már az a szint, ahol bármiféle megjegyzés rinyálásnak, vergődésnek számítana, igenis a gyermektelenek (azok is, akik szeretnének, de még nem jött össze!) fizetik meg mindezt - direkt (irreálisan magas adók) és indirekt (ingatlan vásárlás ellehetetlenítése CSOK és egyebek nélkül) módon is. Inkább azt nevezném rinyálásnak, hogy ha valaki ezt megjegyzi, azonnal kapja a támadást.
Erre a hsz-re is sokan fel fogják kapni a vizet, de ezt tényleg ahhoz tudom hasonlítani, amit az előbb is kibeszéltünk: mint egy munkahely, ahol nem tudják megoldani az egyensúlyt a munka és magánélet között, ezért félmegoldásként egy-egy csoportnak kedvezményeznek, a másik kárára, ezzel konfliktusokat okozva.
Nem véletlenül hangoztatja ennyire a kormányunk, hogy csakis nálunk kapnak ennyi mindent a családok... igen, mert máshol nem annyira elb*szott a rendszer, hogy ezek nélkül nem tudnak megélni a gyerekesek. Extra kiváltságok nélkül is megy nekik
Ezt kellene mindenkinek megértenie, és egy olyan rendszert kialakítani (a kormánynak és a munkahelyeknek is), ahol ilyesmire nincsen szükség. Helyette hirtelen elszabadultak az indulatok, elindult a személyeskedés...
-
Dare2Live
félisten
Ó most még istenes a helyzet. De nézz egy korfát. 12-14éves távban évente 160-180.000en fognak nyugdíjba menni és 80.000en lépnek be a munkaerőpiacra.
A magyar tfr közben esik.
btw nekem ITre van kis rálátásom, department szinten nézegettük, itt nem is országos átlag 1.4 a TFR hanem 0.6. Mondjuk aki Amigat kodol gépi kódban nem jött avval, hogy nagyobb a hobbi Amiga gépi kódolásának a társadalmi haszna.... csodával.Alapból nem érthető, hogy tudják egyesek így lebecsülni a COD, falmászás... társadalmi hasznosságát...
-
kovsol
titán
válasz
Reggie0
üzenetére
Mondjuk ez nem a gyerekesek hibája, hanem a vezetésé. Ők meg nem saját maguk ellenségeik, hogy ne használják ki amit oda adnak nekik.
Nálunk fel van írva melyik évben ki volt aki év végén melózott, és akkor az alapján van balanszolva, hogy ki az aki most soron jön. Persze szinte mindig van pár ember akinek év közben úgyis elfogyott már a szabi, igy melózik év végén. -
Reggie0
félisten
válasz
Qtya123
üzenetére
Pontosan erre gondolok. Vannak veges eroforrasok, amihez nem jogos, hogy nem adnak hozzaferest, azaz kvazi masodrenduve valnak mas dontese miatt.
Engem nem erdekelnek a plusz juttatasok, tolem akar lehet evi 240 nap allamilag eloirt szabadsaguk is, amig pl. neha en is el tudok menni szabira karacsonykor. -
Qtya123
őstag
válasz
Reggie0
üzenetére
Még előző munkahelyemen egyik csaj jól kiosztotta a főnökünket.
Megunta, hogy minden évben a gyerekeseké voltak az ünnepek. Mikor megint őt osztotta be és jött a mantra, hogy a gyerekeseknek az jár, akkor megmondta neki, hogy tudod attól, hogy nincs gyermekem még én is szeretnék karácsonykor a párommal lenni és én is szeretnék gyereket, de tök jó, hogy mi nem tudunk kikapcsolódást intézni ünnepek során.
Igaza volt.Megjegyzem, hogy náluk a csapatba 2 gyerekes van, vannak kedvezményeik, amelyekkel mindkettő masszívan visszaél, mert a főnökünk hagyja.
Érdekes módon a másik csapatban erre oda van figyelve, ott a gyerekesek nem is tűnnek el 3x annyi HOra, mint a nem gyerekesek.Én nem bánom ha vannak kedvezmények, de ne legyen a ló túloldalára esve, illetve kedvezmények ide vagy oda, azért ne dolgozzon többet a gyermektelen, mert a másiknak van.
-
Reggie0
félisten
Ennek a kijelentésnek pontosan nulla köze van a HO-hoz, még ha azzal összefüggésben is született meg a gondolat.
Ha figyelmesebbne elolvasod, akkor ennek pont ahhoz volt koze, hogy abban vajkaltak, hogy ki mit csinal a HO alatt, mikozben igazabol senkinek semmi koze hozza, az output legyen meg es kesz. Ezert mondtam, hogy az is csak egy hobbi. Nem a munkaado valasztja a dolgozonak, sot a munkavallalo maganugye, hogy mivel tolti a szabadidejet.
-
Egon
nagyúr
válasz
Reggie0
üzenetére
Utoljára, mert parttalan a vita.
Először is, az előző hozzászólásodra reflektálva, ez a szál onnan indult, hogy nagy okosan bedobtad, hogy "a gyerekvállalás is egy hobbi". Ennek a kijelentésnek pontosan nulla köze van a HO-hoz, még ha azzal összefüggésben is született meg a gondolat. A gyerekvállalás baromira messze van bármely hobbitól, sok szempontól értékelhető, sok gyerekes számára a legcsodálatosabb dolog a világon, de jelen téma szempontjából inkább az a helyes definíció, hogy társadalmilag felelős hozzáállás. Ha senkinek nem lenne gyereke, értelemszerűen kihalna az emberiség, ami - minden hibája ellenére - azért nem feltétlenül kívánatos. A gyerektelenek leginkább más nemiszervével a csalánt csépelőkhöz hasonlítanak, ami fokozódik, ha még rinyálnak a gyerekesek "kiváltságain" is.Mivel a HO-nak kb. semmi koze nincs a produktivitashoz
Ez kb. még bizonyítás alatt van, másrészt inkább azt lehet mondani, hogy egyénenként erősen szór (az nyilván igaz, hogy a HO-ban mért produktivitás szempontjából irreleváns hogy van gyerek vagy nincs, leszámítva ha láb alatt van a gyerek).
igy nagyon nincs is ok, kevesebbet adni annak akinek nincs gyereke. Ez gyakorlatilag egy mondvacsinalt kegy gyakorlasa a csaladi allapot szerinti diszkriminacioval.
Nem annak adnak kevesebbet, akiknek nincs, hanem azoknak, akiknek van. Gondolom a gyerek után járó plusz 2 nap szabi is szúrja a szemed: ezek szemét gyerekesek ugyebár...
Te meg ehhez tapsolsz. Gratulalok
Nem mondanám hogy tapsolok hozzá. Némileg megértem, de alapjában véve nem nagyon izgat. Leginkább röhögök azon, aki ilyesmin vergődik...
-
Reggie0
félisten
Mivel a HO-nak kb. semmi koze nincs a produktivitashoz, igy nagyon nincs is ok, kevesebbet adni annak akinek nincs gyereke. Ez gyakorlatilag egy mondvacsinalt kegy gyakorlasa a csaladi allapot szerinti diszkriminacioval. Te meg ehhez tapsolsz. Gratulalok.
Plane, hogy a gyermekvallalasi kedvnek es az extra HO napnak nulla kapcsolata van.
-
Egon
nagyúr
válasz
Reggie0
üzenetére
Azért az már a vergődés netovábbja, hogy szerinted egy kicsit kevesebb HO az egyből másodrendű állampolgárrá degradál...

Alapvetően nyilván állami feladat a gyerekvállalás ösztönzése, de ahogy vannak gyerekbarát szállodák, úgy vannak gyerekbarát munkahelyek is, ahol adott esetben pozitívan diszkriminálják a gyerekeseket. Az adórendszerrel ellentétben, ez egy olyan szituáció, amit lehet kezelni ha nem tetszik: ahogy nem kötelező gyerekbarát szállodában megszállni, ha zavar a zsivaj (vannak ugyebár felnőttbarát szállások is...), úgy nem kötelező ilyen csúnya diszkriminatív munkahelyen sem dolgozni, ahol ötödrendű állampolgárrá fokoznak le, és a végén még rádverik a védelmi pénzt meg a négeradót is...![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Amúgy is nem az volt a mondás, hogy ahol nincs HO, azt mindenki jól otthagyja, mert válogathat a lehetőségekben?Latszik, hogy ratok is hat az orbani agymosas, hiaba hiszitek azt, hogy nem...
Perszepersze, ha nem egybites verzióban nézem a világot, egyből agymosott vagyok, nyilván...
-
Reggie0
félisten
Az volt a tema, hogy pl. miert kap kevesebb home office-t az akinek nincs gyereke, vagy miert van hatrasorolva bizonyos napokon szabadsag kivetelere. A populizmus az, hogy itt eloadjatok, hogy teljesen normalis az, ha masodrendu allampolgar lesz a gyermektelen. Latszik, hogy ratok is hat az orbani agymosas, hiaba hiszitek azt, hogy nem...
-
válasz
Dare2Live
üzenetére
Nem kell megérnie a pusztulásra, már így sincs elég mentő ahhoz, hogy mindig időben kiérjenek, ha ne adj isten történne valami... ezen logika alapján pedig az országnak, a jelenlegi állapotok alapján, nagyobb hasznára lenne több gyerek, mint több mentő, aki több fiatal, ne adj isten szóban lévő gyerek életét is megmenthetné

Tudom, itt nem leendő mentőről beszélünk, de a kiindulópont az volt, hogy talán lehet belőle az... erre reagálva a "megérett a pusztulásra" komment erős túlzás ezzel kapcsolatban, ezzel azért bőven vitába lehet szállni.Az eredeti témához kapcsolódva: én nem tennék különbséget hobbi és gyerek között, a cél az lenne, hogy ne kelljen a gyerek mögé bújni, hogy este 6 előtt hazamehess (itt vissza is térünk a másik témához, miszerint hiába hajt az ember, nem mehet el, ameddig le nem telt a 8 óra 30 perc, még ha túlteljesítette a napi tervet sem), hanem meglegyen a work-life balance, ha van, ha nincs gyerek. És akkor talán nem kell megkülönböztetni az embereket aszerint, hogy van-e gyereke, ami csak egy félmegoldás, és konfliktusokat eredményez.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Reggie0
üzenetére
"De elarulom sok hegyimento/koteltechnikas mento is azzal kezdte, hogy szeret es eljart maszni, nem a fizu miatt."
Van katona osztálytársam aki azzal kezdte, hogy mesélte, hogy tényleg úgy kezdődött, hogy szeretett CODozni és eljárt PC barlangba...
"Szoval a hegymaszas boven lehet annyira fontos mint a gyerek."
Logikus. Ha valaki CODozik, hegymászik, úszik, sakkozik... annak lehet akkora társadalmi értelme/haszna mint a kihalóban lévő MOon a gyereknek.Megérett ez az ország a pusztulásra az biztos.
-
buherton
őstag
válasz
tboy93
üzenetére
A hsz-eid alapján úgy gondolom, hogy rátelepszel a beosztodjaidra. Olyanokra gondolok:
- figyeled ki mikor mit csinál -> írod hogy nem, de valójában nyomonköveted a beosztottaid. Még egy korábbi cégnél volt egy ürge, aki rendszeresen kiírta a Slackre, hogy elmegy sétálni, holott tele volt teendőkkel. És aztán rájöttem, hogy mennyire igaza van. Most már én is eltűnök napközben.
- folyamatosan teszteled őket, hogy benne vannak-e még a játékban -> 15:30-kor betenni egy meetinget 16:00-ra.
- a motiválás helyett erőből próbálod megoldani a produktivitást és ezzel együtt az az érzésem, hogy abszolút hierarchikus világképed lehet.
- kiveszed a személyi szabadságot az embereid kezéből és nélküled nem oldódhat meg semmi.Azt viszont szeretném leszögezni, hogy ez a részemről abszolút nem ítélet, és egyébként rühellem amikor a másik felett mondanak ki ítéletet főleg anélkül, hogy tudná a teljes sztorit. Azt gondolom, hogy a lehető legtöbbet szeretnéd kihozni a helyzetből, viszont tudás- és/vagy készséghiánya miatt - ami lehet amiatt, hogy eddig csak ezt a mintát láttad máshol - a jelenlegi alap eszköztáraddal csak így tudod megoldani.
A helyzetjavítására személy szerint vezetői tréningeket javasolnám, hogy menj el rájuk. Főleg azokra, ahol színészek is vannak. Tudnak meglepő dolgok lenni, hogy mondjuk az általad gondolt jó megoldást, hogyan éli meg a másik és ezt a színész vissza tudja adni
.Úgy emlékszem, hogy fejlesztő voltál korábban, ugye? Én még nem láttam olyat, hogy a jó fejlesztőből jó menedzser lett volna hirtelenjében. És azért, mert egyszerűen teljesen más készségek kellenek hozzá.
-
válasz
proof88
üzenetére
Itt a pont, kell egy kis flexibilitás mindkét oldalról, egy bolti eladónak tök mindegy, hogy 30 percre kizökkent, visszaáll a pénztárhoz és kész. A kódolásban van egyfajta mentális fókusz, ráadásul ha az egész nap azzal telik, és mondjuk pont nem sikerült teljesen kialudnod magadat, simán lehet, hogy 3 órára kifogysz az energiából, 4-re pedig ott akarod hagyni mára, mert értelme nincs agyi kapacitás nélkül, de még nincs meg a 8 óra, ezért kénytelen vagy rágódni rajta. Talán ahhoz hasonlítanám ezt, amikor új, ismeretlen dologba kell belerázódni, és abból áll ki a nap, hogy keresgéled, mit hogy honnan használj, nagyon kimerítő tud lenni.
Érdekes téma egyébként, mert az egyik barátom nem mentális munkát végez, esténként online játék alatt nagyon feltűnik, hogy sokszor neki megy az agyalás, én pedig csak követem, dicsérgetem, hogy neked aztán vág eszed... ilyen, amikor egy-egy nap mentálisan kimerítő, nem fizikailag

#41529 tboy93:
Kár, sajnos ez a téma sokaknak fájó pont, minden oldalról (sokszor érthetően), de azért jó olvasni, hogy kinél mi a tapasztalat
nem lenne rossz egy dedikált topik erre, ahol kibeszélhetjük ezeket az állandóan felbukkanó témákat - bár valószínűleg halott lenne, a legtöbben max. ide járnának. -
proof88
addikt
válasz
tboy93
üzenetére
Szerintem mindenkinek van egy egyéni napi produktivitás/fókuszáltság-görbéje ilyen-olyan tényezők alapján, ezért is rühellem a fix 9-től 5-ig tartó munkarendet szoftverfejlesztőként (vagyis felőlem lehet 9-5, csak lesznek időablakok benne amikor nem tudok koncentrálni), ráadásul ha te 3:30-kor kiírsz egy meetinget 4-re, ami után 10 perc visszazökkenni a kódba amit ott hagytam, akkor felesleges még 4:30-tól 5-ig ott ülnöm a kód felett, inkább lelépek előbb és majd másnap reggel gyorsabban megcsinálom amikor fókuszáltabb vagyok. Ez pont ugyanaz, mint amikor maradok 5 után is, mert be akarok fejezni valamit, hogy másnap ne kelljen újra belemerülni a kontextusba.
-
En elengedem a temat, mert kezd kicsit atmenni szemelyeskedesbe, de koszonom azoknak akik kulturaltan osztottak meg a velemenyuket
-
avl
senior tag
válasz
tboy93
üzenetére
"Szerintem pont ugyanolyan egy bolti eladonal es egy programozonal is. A tulaj 8 orat fizet ki, 8 oranyi munkavegzest var el. "
munka- es emberfüggö
"jó" munkakörben lehetetlen idövel elszámolni - nekem sok éve nem is kell -, hisz a fejemben is dolgozok, akkor is, ha épp nagyon nem a gép elött ülök
aki - olyan munkakörben - nem dolgozik a fejében, az nem is jó :-)
egy bolti elado meg nyilvan nem tud egesz mashol lenni es a fejeben dolgozni
-
avl
senior tag
válasz
tototos
üzenetére
csak ismetelni tudom: nagyon sokféle (cég, ember, munkakör, "vezetö", mentalitás, ...) van;
en nemet cegnek dolgozok (több mint 15 éve föképp HO-ban egyfolytában, mert már ~2001-ben is dolgoztam "HO"-ban azaz "Heimarbeit"-ben, akkor kevesen tudtak mi az), 2022 utan iden voltam elöször ujra a cegnel, 2 napot :-) -
-Skylake-
addikt
válasz
eladocuccaim
üzenetére
pontosan. annyit meg hozzatennek, hogy ezt szinte kizarolag csak a managerek nyomjak es azokbol is szinte kizarolag csak az ilyen mikromenedzselos balfaszok. tudod, akiknek az a legnagyobb hozzaadott erteke, hogy oltonybe van a teams profilkepen.
-
eladocuccaim
tag
Nincs nevetségesebb és szánalmasabb, mikor valaki nem tulaja a vállalkozásnak, de nyomja ezt a kapitalista szöveget, hogy gürizd végig a 8 órát jobbágy…
-
Qtya123
őstag
Ez nem fekete és fehér. Sokan szimplán nem szeretik, ha bizalmatlanok velük kapcsolatban. Végzik a munkát, de mindig jön a kérdés, a figyelgetés. Aki olyan az nem feltétlenül azért sír ezen, mert naplopó, hanem mert nem kezelik felnőttként.
A másik, hogy ahol az van, hogy végtelen a munka, ott nyilván az aki nem karrierista, vagy munkamániás, az nem fogja a saját belét azért kitaposni, hogy utána kb levegőt sem tud venni, már kapja a következő feladatot.
Középút.... Ésszel kell tolni a cég szekerét, az ár érték arányt figyelembe venni magadra nézve.
A munkahelyed nem egy jótékonysági szervezet és ő is csak a saját érdekeit nézi. De ott a Te példád is. Elég volt open to workre állítani a LinkedIn profilodat és már ki is b@sztak. -
tototos
addikt
válasz
dellfanboy
üzenetére
Miből gondolod hogy nem hívnak be?
-
Egon
nagyúr
válasz
tboy93
üzenetére
A tulaj 8 orat fizet ki, 8 oranyi munkavegzest var el. Milyen alapon menjen haza 6 ora utan, ha az elvegzett feladata utan még vegtelen masik is ott van a sorban? Ugyanez az eladonal, ha 6 ora alatt termel 300e Ft bevetelt akkor hazamehet? Ugyanugy bevetelkiesest okoz mindket eset.
Na igen, itt lenne a lényeg.
Persze tudom, hogy itt mindenki (is) Superman, aki 3 óra alatt lazán, egyik kezét a s*ggébe dugva is hozza egy átlag senior produktivitását, így aztán úgy gondolja, hogy joggal kéri ki magának, ha netán elvárnák, hogy (hellyel-közzel: szellemi munkában nem reális a 8 óra munka naponta, erről kutatások vannak; de azért úgy 7 óra körül elvárható) végigdolgozza a munkaidőt.
És nyilván az is véletlen, hogy mindenféle kiakadás van azon, ha a galád munkáltató netalántán ellenőrizni szeretné a HO-ban töltött idő alatt zajló munkavégzést, mindenféle ravasz segédprogrammal, hiszen köztudott, hogy mindenki (is) megfeszítetten húzza a szekeret az otthoni munkavégzés során...![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Azt kellene megérteni, hogy 8 óra melóra szerződött a delikvens, adott bérért, akkor elvárható, hogy 8 órát dolgozzon is (ha szerinte 3 órai munkát fizet csak a munkáltató, akkor keressen olyat, ami szerinte megfizeti a 8 órai munkáját is).Természetesen az éremnek két oldala van, mert van sok szemét munkáltató is, akik kihajtanák a dolgozók belét is, és csak éhbért hajlandók fizetni. Az lenne egy jó megközelítés mindkét fél részéről, ha win-win szitura próbálnának törekedni...
-
kexksz
addikt
válasz
tboy93
üzenetére
Minden struktura elkepzelheto. Ez nem ilyen fekete-feher.
Van, aki T&M alapon dolgozik. Van, aki cel alapjan. Van aki a ketto kombinacioja. Van hogy bonuszt kapsz, van hogy jutalekot, van hogy reszesedest, van hogy semmit. Van olyan projekt, vallalti kultura, terulet, amire az egyik jobb, van olyan, amire a masik.
Ez salesben es programozasban is jellemzo, de igazabol barmi teruleten.
Egy meglevo termek tamogatasa vagy egy sok eves program hasonlo egy bolti eladohoz - nem is akarsz nagyobb produktivitast, legyen kiszamithatoan ott mindenki, legyen konnyu replace-elni, illjen bele egy meglevo mukodesi modba, ne kelljen kulon gondolkodni ki hogy dolgozik meg kit hogy kell motivalni. Itt egyebkent a high performerekkel csak a baj van mert elviszik a balance-ot a rendszer mukodeseben, elobb-utobb felmondanak, es utana nem talalsz helyette senkit a tobbiek meg megszoktak hogy elvegzik a munkajat masok - ezert nem feltetlenul mukodik jol az, hogy aki elvegzi a munkat 6 ora alatt, az legyen ott 8-at.
Egy uj termek 0-1 fejlesztese vagy barmi ahol fontos a time-to-market ott meg inkabb engedsz meg barmit es fokuszalsz eredmenyekre, majd par ev mulva atveszik az elobbi kategoriaban levok. Salesben meg mondjuk ez egy uj marketre bemeno teruleti kepviselo aki jutalekkal dolgozik. Ha elterjed, majd nyitnak ott egy helyi boltot/irodat ahol ulhet a boltos 9-5-ban hogy hozzon valami kb. stabil cashflowt.
-
válasz
H A M M E R
üzenetére
Szerintem pont ugyanolyan egy bolti eladonal es egy programozonal is. A tulaj 8 orat fizet ki, 8 oranyi munkavegzest var el. Milyen alapon menjen haza 6 ora utan, ha az elvegzett feladata utan még vegtelen masik is ott van a sorban? Ugyanez az eladonal, ha 6 ora alatt termel 300e Ft bevetelt akkor hazamehet? Ugyanugy bevetelkiesest okoz mindket eset. Persze, azt mondhatjuk hogy a programozokat simogatni kell, mert a magasabb hozzaadott erteku munka miatt nehezebb alkalmazottat talalni (hozzateszem normalis eladot sem konnyu, aposomnak 3 uzlete van es rohadt nagy szivas).
Meg du. 4-kor ne legyen meeting. Ha adott napon ő 5-ig dolgozik, akkor miert is ne? Ugyanugy munkaido. Senkit nem arra kerunk, hogy munkaido utan maradjon még. Hol van az kimondva, hogy torzsidon kivul csak programozassal foglalkozhat egy fejleszto?
De sracok, en ugy orulok hogy en bloc mindenki rugalmasabb helyen dolgozik ennel, nincs is ezzel baj. Becsuljetek meg, latjatok hogy nem mindenhol van ez igy, még IT-ban sem

-
goodboy007
senior tag
válasz
Vision
üzenetére
A távolság, meg a gyerek, mint hivatkozási alap nem korrekt, de a HO is egy perk, ez a "vagy mindenkinek van HO vagy senkinek sincs" a létező legnagyobb baromság, mert ha valaki nem produktív otthonról, tessék csak az illetővel kib@szni és redukálni vagy teljesen megvonni tőle a HO-t, de az, hogy mindenki szív és tervezze át az egész életét, ami gyakran több órányi plussz dugóban ülést jelent naponta, a management indoklása pedig az azéme', az nettó baromság.
#41416 Egon
Ez nem egy napi scenario, azért utazzon mindenki több órát, mert talán elvétve elromlik valakinek a laptopja otthon és olyankor esetleg csak az illető munkája kiesik, mire beér a csereeszközért?#41421 tboy93
Ez korrekt hozzáállás#41431 tboy93
Ez mondjuk nem igazán, már hogy 15:30-kor raksz be 16:00-s meetinget. Nem tudom ez mennyire rendszeres nálatok, de én rühellem, mikor "minden sürgős" és előre tervezhető dolgokra kell nekem azonnal reagálni, közben meg látom a mail history-t, hogy több hete megy a diskurzus, esetenként több nap utáni reminderekkel, csak minket az utolsó 1-2 napban vonnak be.
De ahogy olvasom a többi kommented, kicsi cég vagytok és folyamatosan görgetitek a rövid határidős melókat. Osztom itt pár ember véleményét, hogy ez így rohadtul kiszámíthatatlan az embereidnek, gyakorlatilag te is leírted, hogy egy never ending story, szinte nincs is olyan, hogy úgymond valamire büszke lehetne az egyszeri munkás, ami rendkívül demotiváló tud lenni. -
tototos
addikt
De ha már jövedelem. Ez csak nekem tűnik irreális fizetésnek? [link]
$126.1K/yr - $170.5K/yr -
-
válasz
Reggie0
üzenetére
Ne...ne..ne... A HO-ban eltűnik volt az alap tézis. Az azt jelenti, hogy huzamosabb ideig nem reagál. A koncentráció pedig manapság meglehetősen túl van dimenzionálva, miközben azt látom, hogy emberek 10 percnél tovább nem bírják ki, hogy ne nézzenek rá a kib.szott mobilra. Az milyen koncentráció amibe ez belefér?
(Konkrétan még a konditeremben is a social agyhalált pörgetik... Nem kell látnom a képernyőt. Elég látnom, a kezét... ugye van az a tipikus hüvelykujj mozdulat amivel görgetsz... Ha dinamót kötnék rá egy izzót elvinne. Én vagyok a hülye aki be sem viszi a mobilt.
Mindegy ez csak annyiba releváns, hogy a megszakítás eszköze és oka amúgy is jelenvan és önként csinálják az emberek különböző környezetekben .)A másik, hogy ha valaki üzenetet kap olyan csatornán ami nincs muteolva, akkor az egy fontos csatorna. Annak hangjelzése van. Ne mondd nekem, hogy nem tudod lezárni a gondoltod 15 perc alatt és utána ránézni, hogy a ház ég, vagy csak egy gyufa lobbant el a Józsi kezében...
-
mrots
tag
válasz
Reggie0
üzenetére
"Ez azt jelenti, hogy felesleges a campus. Inkabb adja el/mondja le es a fenntartasi koltsegeket tegye zsebbe vagy ossza ki a dolgozok kozott."
Hehe. Igaz, hogy vagy 50 eve piacvezeto a ceg, igaz, hogy evente vagy 30 kontroller foglalkozik a penzugyi tervezessel, koltsegoptimalizalassal, de majd hetfon kuldok nekik egy emailt, hogy "sracok, tudom, hogy evek ota ezt csinaljatok es ebbol vannak a diplomaitok, de van itt egy srac a forumon akinek szerintem van egy megfontolando javaslata..."

-
tototos
addikt
válasz
H A M M E R
üzenetére
Nem ez a módszer van megírva a nagykönyvekben az biztos. Elhiszem hogy jelenleg nem lát más megoldást mert erre szerintem nincs olyan amivel nem lenne kisebb visszaesés. Hosszú távon több mint valószínű hogy nem működőképes de ki tudja lehet talál hasonló gondolkodású embereket.
-
mrots
tag
válasz
tboy93
üzenetére
Vegigolvastam. Nagyjabol hasonlot csinalunk hasonlo meretben (nekem 5 emberem van) csak mas mernoki temaban - az en embereim nem programoznak. Erdekes latni, hogy mennyire mas fonokok is vannak. Kicsit olyan olvasni az irasodat, mintha kineznek a buborekombol, ahol az en fonokeim is kb ugyanolyanok mint en - hiszen kb toluk ragadt ram minden. Es nem egy cegrol, nem egy orszagrol beszelek, szoval erdekes, mert nekem sosem volt olyan fonokom, mint te.
-
H A M M E R
csendes tag
válasz
tboy93
üzenetére
Szerintem ez nagyon rossz hozzáállás, hogy 8-8,5 órát üljön a gép előtt az ember akár az irodában , akár otthon, mert ezért fizetik. Ez egy bolti eladónál okés, de egy IT-snál felfoghatatlan. Pont az lehet motiváló, hogy rábízol valakire egy kb. 8 órás feladatot, de ha ő 6 óra alatt megcsinálja, akkor kap 2 szabad órát. Amúgy minek siessen? A fél órával előtte küldöd ki a megebeszélés meghívót, szerintem nagyon gáz. A legtöbb helyen vagy belső szabályzatban van, vagy íratlan szabályzat, hogy 24 órával előbb kell jelezni a megebszélést. Csak törzsidőre küldenek meghívót, délután 4 re nem, csak ha ég a ház. Sőt dolgoztam olyan helyen, ahol az ebéd idő is szent és sértehetlen volt.
Szerintem korrektséget akkor várhatsz el egy emberedtől, ha te is korrekt vagy. Nálunk 4 után nem zaklatunk senkit, csak ha release van. Nem dolgoznék, ilyen helyen, ahol fél 4 kor szólnak, hogy 4 kor megbeszélés.. Ha így bánsz az emberekkel, akkor csak a rossz képességű emberek maradnak meg alattad. A jó képességűek elhúznak jobb helyre... -
426os
őstag
válasz
tboy93
üzenetére
Szvsz itt bukik a dolog, hogy nem rábízol egy feladatot, hanem csak foglalkoztatod. Tehát semmilyen formában nem motivált a beosztottad, hogy effektíven dolgozzon, mert ha neadj isten hamarabb végezne, rögtön ott vagy és nyomod rá a kövi taskot. Akkor inkább elszöszmötöl és tesz magasról a hatékonyságra. Félig-meddig én is ilyen közegben dolgozom most, tudom miről beszélek. Előző helyemen sokkal több volt a meló, de jobban magaménak éreztem és motivált voltam, hogy hatékony legyek, mert ha épp nem volt más feladat, senkit nem érdekelt mit csinálok. HO-ben meg papíron fix 8 órát dolgoztam, ez néha ennyi volt, néha kevesebb, néha több.... A feladat legyen elvégezve, a projekt haladjon, kész. Keresem is a következő munkahelyem, ahol ilyesmi a vezetői szemlélet, mert amikor a mostani vezetőm megkérdezi, hogy van-e elég munkám, attól a hajam az égnek áll.... Értem a logikát, de lehet ezt máshogy is csinálni.
-
válasz
Apophis
üzenetére
“maradék idővel meg azt csinál, amit akar, pl. elhúz haza, mert semmi dolga“
Na ilyen nalunk eleve nem letezik, azert en kapom a tockost ha valakinek semmilyen feladata nincs. Ugyhogy ez nalunk nem letezo fogalom. Mindig mindenkin van annyi feladat amennyivel nem tud vegezni addig amig nem adok mast. Draga ahhoz az IT-s szakember, hogy ne legyen dolga.
-
tototos
addikt
válasz
Apophis
üzenetére
Akkor te rugalmas munkarendben dolgozol. Van törzsidőd és a többi részt te osztod be.
A kötetlen munkarendben nem létezik a törzsidő.
Kötetlen munkarend esetén a munkavállaló maga dönthet munkavégzésének ütemezéséről. Erre ugyanakkor csak abban az esetben kerülhet sor, ha a munkakörbe tartozó feladatok jellege és ennek alapján a munka megszervezése a munkavállaló részéről önállóan történhet. Kizárja tehát a kötetlen munkarend alkalmazását, ha a munkakör jellege alapján a munkavállaló ténylegesen nem alakíthatja szabadon munkaideje beosztását (például egy bolt nyitvatartási rendjéhez kötött eladó esetén). Kötetlen munkarend alkalmazása így csak olyan munkakörök (például könyvelő, értékesítő) esetében merülhet fel, melyek kapcsán a munkavállaló nagyfokú önállósággal bír a munka megszervezése, illetve annak elvégzése során is. A kötetlen munkarend alkalmazását ugyanakkor önmagában nem zárja ki az, hogy a munkavállaló a munkakörébe tartozó egyes feladatok csak meghatározott időpontokban vagy időszakokban végezhetőek el (például ügyféltalálkozón részvétel) [a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) 96. § (2) bek.]. -
Apophis
őstag
válasz
tboy93
üzenetére
Érdeklődve olvasom a beszélgetést, látok számomra meglepő dolgokat, mint teljesen más területen dolgozó (élettudományi kutatás).
Nekem a törzsidő és a kötetlen munkarend kb. azt takarja, hogy az ember legyen bent (vagy HO esetén elérhető) pl. 10-től 2-ig (ez a törzsidő), a maradék idővel meg azt csinál, amit akar, pl. elhúz haza, mert semmi dolga. Ha ezen sávon belül nem elérhető, jelzi előre, és a főnök jóváhagyja, vagy nem. Ha nem kell minden szarért szólni, az a kötetlen. Persze itt telejesen más a dinamika, mindenki a saját dolgaiért felelős, nem kell várnom másra, másnak se rám, ha pedig valami group projekt van, azt megbeszéljük előre. Ha korán vagy későn van a kísérlet, mert a sejt/állat nem ismeri a pause-t, akkor csinálod, hétvége, ünnenap dettó.
Ezért, amikor interjún ecsetelnek olyasmit a PI-ok, hogy "lazák vagyunk, alap 8:00 - 16:30, persze néha több, + hétvége és ünnep, mellé oktass is", akkor azért fel szoktam őket világosítani, merre az annyi, de sajnos itt rengeteg a madár, noha a bérek sehol nincsenek az IT-hez képest (pedig PhD a beugró). Én egy napig sem bírnám olyan közegben, amiről itt szó van
. -
mandleee
tag
válasz
tototos
üzenetére
Tisztában vagyok vele, ez egy olyan játék, ahol mindenki igyekszik alkalmazkodni a másikhoz és az esetek 90%-ban előre tervezett meetingek vannak, ezek szélsőséges kiragadott példák voltak. Inkább emberi figyelmetlenségre vezethető vissza, hogy elfelejtik a kollégák, hogy a világ másik felén éppen éjszaka van.
-
válasz
eladocuccaim
üzenetére
Dehogy mérem stopperrel. De az feltűnik azért ha valaki később jön mint én és hamarabb megy el, rendszeresen. (És most ne a túlórás napjaimat nézzük, az nem oszt-szoroz, jellemzően azért én is 8,5 órát próbálok tartani). Hozzáteszem ezt sem tettem még szóvá senkinek, aki emellett megfelelő teljesítményt nyújtott!
A gond akkor van, ha szarik bele a melóba és emellett még a munkaidőt is megcsonkítja. Ezzel kapcsolatban kerültem már vitába a felettesemmel, szerinte ígyis-úgyis tartani kellene a 8,5 órát mert az van neki kifizetve, én ezt egy picit lazábban kezelem.
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Dual Core 2000 felhasználók barátságos offolós topikja
- DUNE médialejátszók topicja
- Xbox tulajok OFF topicja
- Raspberry Pi
- Ingyenes az Epic Store-ban a Bloons TD6
- Eredeti játékok OFF topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- LEGO klub
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
- 512 GB-os PCIe 4.0-as M2 SSD-k garanciával
- Skull&Co. kemény tok Asus ROG Ally és Ally X gépekhez
- Dell Alienware AW3423DW 34 QD-OLED Gaming Monitor 27% ÁFÁS
- 137 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080 - 4 ÉV GARANCIA!
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Maradt a piaci 5.89% kamat."
Valaki utazik, valaki erős autót/motort vesz, valaki meg gyerekezik, full egyéni döntés ki mire bas*za el az idejét meg a pénzét.
Én felvettem egy mocskos nagy törlesztőt, de már most nem egész egy évvel utána úgy gondolom hogy jól döntöttem, teljesen kiárazódtam volna ha nem így teszek.

.