Hirdetés
- Yettel topik
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- Samsung Galaxy Watch8 és Watch8 Classic – lelkes hiperaktivitás
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- One mobilszolgáltatások
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Megyünk a CES-re! Mi várható?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
Új hozzászólás Aktív témák
-
mcs
veterán
Rossz karrier úttal hiába akarnak sokan váltani, esélyt sem adnak nekik. Már én is fel vagyok készülve arra, hogy sose lesz több munkahelyem itthon, mert mérnöki végzettséggel egy madarasban kötöttem ki. Ezt meglátja a többség az önéletrajzomban, rögtön a halálomat kívánják.
-
PainKiller13
őstag
Köszönöm, a Molban lett volna menedzseri karrier, ott azért vannak fizetések (1 szinttel felettem dupla fizu az akkorihoz képest, 2 szinttel 2.5x, de ezen a szinten már az évi bónusz az kb 6 havi bér, afelett meg már lakásnyi, lakásoknyi), cserébe mindened elveszik (ezt nem akartam). A gépészmérnöki vonalat én teljesen halottnak látom (MOLon kívül, ott régen minden vezető gépészmérnök volt, most már vegyes, ki kinek a bábja)
IT vonalra úgy lehetett átállni, hogy mérnöki project manageri feladatokat végeztem Continál, az úgy 40% mérnöki 60%ban informatika, most meg már FX brandeket készítünk, az már 100% informatika. Sok energia, képzés, illetve a mostani munkahelyet kb 1 év volt megtalálni, ez is rengeteg időt elvitt.
-
vzozo
senior tag
Nyilván le lehetne mondani a cascót, mert az eléggé megdobja a biztosítást. Egyébként évi 25k futásra van biztosítva, és annyi el is megy, tehát ehhez kell mérni az üzemanyagot + autópályadíjakat (ez cégfüggő, hogy melyik fizeti szintén, akár magánútra is.)
Egyébként meg "peres" gumik, legkésőbb 3 évente azokat is cserélni kell, egyrészt tényleg kopik, másrészt műszakin buktattak már meg, csak mert apró sérülés volt rajta.. Sok kicsi sokra megy, és akkor pl. a szervizes utánajárásokat, idő, kényelmetlenség bele sem számoltam, mert azt nehezebb pénzre váltani.
-
Szada85
aktív tag
"Az, hogy Németországban vannak inkább a csoportos leépítések a magas fizuk miatt, szerintem nagyjából megmenti a magyar mérnökállomány állását.."
A kérdés, hogy vajon meddig.
Mert bár még olvasni pozitívabb hangvételü híreket, BMW, vagy Merci gyár bövülésröl (hogy aztán ezekböl a végén nem lesz-e BYD szerü csavar, az majd kiderül), de közben beszállítói vonalon többnél Magyarország már kikerült a "vonzó" "low cost country" státuszból, és például ha bövítés kerül szóba (jellemzöen termelési, de így érintve azért a mérnöki területet is), sokszor már fel sem merül, mint opció, jelenleg inkább Kína és Mexikó (illetve még hunyorogva India, de arról elég megoszlik a vezetés véleménye) a favorit, szóval évekre elöretekintve kérdéses a stabilitás ezen a területen szerintem. -
buherton
őstag
2012-ben végeztem és 2014-ig voltam az autóiparban. Ekkor már úgy gondoltam, hogy ez így nem lesz jó hosszú távon, mert teljesen az iparágtól függök. Itt inkább a technológiai függésre gondoltam mint sem a gazdaságira. Váltottam még mindig beágyazott, de már telekom szektorra, aminél éreztem a kínai nyomást és hogy továbbra is technológiai lockban élek, de már közeledtem a mostani irányhoz, mert Linuxra fejlesztettünk. 2020-ban csapott meg a cloud és azóta is ebben vagyok. Innen is tovább kellene mozdulni, mert úgy érzem, hogy hosszú távon az AI fenyegeti a munkám. Egyelőre még nem tudom hova tovább, jelenleg tanácstalan vagyok. Ráadásul tetszik ez a terület, így nem szívesen hagynám itt.
-
tototos
addikt
Hát pedig elindultak a csoportos leépítések ami nem 2-3 embert jelent. Volt kollégámat is elküldik 10 év után, év végéig kell megejteni a kirúgásokat, hogy a jövő évi budgetben már látszódjon. Én sem gondoltam volna, hogy ez lesz de elért a németországi hullám ide is. Nyilván vannak akik előre menekülnek és még felmondás előtt megpróbálnak átmenni máshova. Volt ugye a return to office és hasonló soft layoff eszközök, de most már komplett csoportokat kell megszűntetni projekt hiány miatt.
Amúgy izgalmas témákon dolgoztam én is, a probléma inkább azzal van, hogy az ott megszerzett tudást máshol nem igazán keresik. Folyamat folyamat hátán, régi toolok mert az újra váltás sokba kerül és akkor lehet átírni a folyamatot. -
Alcsi69
senior tag
Ez az alkudozás nekem pl. Siemensnél sikerült. Kár hogy maga az egész cég és pozi egy semmitérő valami volt.
Persze, csak azért olyat sem akarok elfogadni ami pénzben/feladatokban olyan, hogy úgy kezdek hogy már eleve tervezek váltani ha van jobb.
Meg azért tényleg ilyen feladatokhoz, hogy még járjak ki heti rendszerességgel projekthelyszínekre és ott ügyeljem a munkát meg ellenőrizzem a minőségét az a bruttó összeg brutál kevés. -
tototos
addikt
Jah olyat én is láttam hogy középvezetői szintén oldalaztak. Ott már megvan a kapcsolati háló és segítenek egymásnak. Az alacsonyabb szinteken van szerintem nehezebb dolga az embernek ha oldalazna. Találni kell hasonló felelősségi kört hogy megtartsa a fizetést. Feleségemet ugyanennél a cégnél visszafokozták fizu csökkentéssel azért mert szerintük megszűnt egy adott pozicio.
-
tototos
addikt
Igen ugyanaz a cég. A fluktuációt kiszedték. Amúgy elfogadom, hogy a cégnek ez fontos, de akkor olyan számot adjon meg ami reális és ne azt amit ő szeretne látni. A fluktuációnál 3-4 % körül volt a limit, közben az IT szektorban 10% volt az átlag.
@Vision: itt nem egyénileg nézik, hanem egy osztályra(kb100 fő).
-
Benny89
csendes tag
Gépész tervező vagyok (Bp, nem autóipar), épp nemrég írtam össze a nettó fizetésem alakulását a pályám kezdete óta: [kép] (fontos, hogy nem mindig évente jött emelés, néha félévente kaptuk, de ez látszik is a táblázatban.)
Jutalom általában évente 1x van (teljesítmény alapján, szerződésben nincs kikötve a bónusz), ami az utóbbi években a havi bér kb. másfélszerese. Évi bruttó 500k cafeteria, más anyagilag értelmezhető juttatás nincs. A feletteseim erre a bérre azt mondják, hogy magasabb, mint az osztályunk átlaga a teljesítményem miatt. Hogy ez igaz-e, vagy sem, azt nem tudom.
Elmúlt évek megfigyelései alapján kb. mindig a Hays-es senior mechanical R&D medián előző évi fizetését kapom az adott évben.
2021 körül elmentem pár interjúra multikhoz, egy kivételével az összes 10-20%-kal alacsonyabb bért ajánlott az akkorinál, úgyhogy nem váltottam.
Párom fizetésével együtt nem volna már rossz ez a bér, de mivel saját ingatlan nincs, vidékre költözős mennyiségű HO nincs (ha valaki tud ilyen gépész R&D helyet, szóljon!), így én továbbra is karcsúnak érzem.
-
fpatrik17
senior tag
Nem gondolnám, de ha valaki tudja hol vannak ezek a munkáltatók, dobjon egy privátot.
Ha a Reed mellé teszed a HAYS kimutatását, ahol legalább tapasztalatra bontva is vannak számok (ráadásul MEDIÁN és nem ÁTLAG), az jóval valósabb látképet mutat az általános helyzetről.
Ránézésre a Reed átlag számainak felel meg kb a HAYS Senior mediánja.Szerintem ilyen Design Eng. senior (min. 5+ év) poziknál a valóság kb 1.05-1.25 mFt jelenleg. R&D nagyon speckó területen lehet valós az 1.5+, de az nagyon elenyésző számú csoport lehet a kalapban.
+ én nem autóiparban, vagyok így arról nem tudok érdemben nyilatkozni, de tudtommal ott nem igen rózsás a helyzet. A nyugati autóipari leépítések szerintem nem jártak többletmunkával itthon. Szimplán mivel kicsikésoccsók vagyunk nem itt építenek le először, hanem a drágább munkaerőből. Bérfelhajtó hatástól itthon nem tartanék

-
Egon
nagyúr
Ez teljesen jogos.
2017 és úgy 2021 között nem voltam interjúkon. 2017-ben még nyoma sem volt a megpályázott (vagy fejvadász által képben levő) pozíciók kapcsán ilyen megoldás (max. egy telefonhívással tudták le a nulladik kört). 2021 óta viszont azt vettem észre, hogy egyre többen preferálják az online első körös interjút (amit aztán követ egy offline 2. kör). -
lumpy92
aktív tag
Szerintem nagyjából egyre gondolunk, csak talán a sorrenden vagy definíción mást értünk. Nálam (és barátoknál) ez leginkább eddig úgy nézett ki, hogy felhívtak telefonon, ha szimpi volt az önéletrajz amit elküldtem nekik. Ekkor váltottunk pár szót, esetleg már kérdezgettek szakmai tapasztalatról, konkrétan milyen munkákat csináltam, milyen szoftvereket ismerek, kb. ennyi. Én ezt nem vettem "interjúnak". Ezután, ha úgy érezték ezt keresik, kérték, hogy találjunk egy időpontot amikor be tudok menni hozzájuk egy "interjúra'". Ilyenkor kértem, hogy vagy nap elejére tegyük reggel, vagy nap végére, így nem kellett szabit kivennem miatta, hanem az aktuális munkahelyemen jeleztem, hogy x napon kicsit később érnék be/hamarabb lelépnék,mert elintéznivalóm van és nyilván máskor meg ledolgozom. Ja és a teljes képhez hozzátartozik, hogy ezek mind magyar KKV-k, HR nélkül, minden esetben az ügyvezetővel beszélgettem.
Ennyi, igazából ezek csak a tapasztalataim, leginkább csak azért írtam be, hogy ne csak IT-s oldalról legyen bemutatva a dolog, mert az kicsit másvilág. Csak ezen a fórumon felülprezentált.
-
lumpy92
aktív tag
Sokkal pontosabb képet kapsz valakiről, ha élőben beszelgetsz vele 30 percet, mintha Teamsen. Az összes gesztus, testbeszéd, nonverbális jel átjön.
Ezt igazából nem is tudom miért kell leírni, mert annyira evidens.Meg ugye ezek nem remote állások (max heti 1-2 nap HO), tehát nem akkora elvárás, hogy bemenjen a jelölt, úgyis be kell majd neki rendszeresen. A jelöltnek amúgy jó szerintem, hogy látja milyen a leendő munkakörnyezete, hova kell majd bejárnia, hogy ülnek a kollégák és kik azok (legalább szemre látod, hogy fiatalok, öregek, fiúk, lányok).
-
lumpy92
aktív tag
Szerintem ez nagyon szakmafüggő dolog. Építőmérnök ismerősi körrel még sosem hallottam olyat, hogy valaki NE személyesen ment volna állásinterjúra (esetleg kivétel külföldre pályázkodás). Mondjuk nálunk nem is jellemző az egynél több kör, max. egy második, ha fixen fel akarnak venni, a részletek megtárgyalására.
-
Egon
nagyúr
Lehet hogy épp kocogott, miközben interjúzták...
Btw az a borzasztó helyzet, hogy a leak kapcsán beszéltem a mi HR-eseinkkel, és a legnagyobb természetességgel állították, hogy ők is pontosan ilyen jellegű feljegyzéseket szoktak készíteni, és hogy ez milyen nagy segítség tud lenni nekik, amikor 1-1 jelölt valamiért újra szkópba kerül pár évvel később... Amikor rákérdeztem, hogy "de azért ugye nem szó szerint írjátok le, hogy mit mondott, hanem csak a következtetéseket", akkor az volt a válasz, hogy "de, szó szerint".
Lehet hogy nem kellene általánosítanom ennyi mintavétel alapján, de azért eléggé megrendült a bizalmam a HR-ben ezek után, és hajlamos vagyok azt feltételezni, hogy a HR-esek többsége ilyen... -
Dare2Live
félisten
Egyesek igen, mások pedig nem fogják. Nagyon környezet, ember, eset függő. pl Lehet megérti aztán olyat válaszol, hogy egy szót nem értesz belölle. Vagy 5perc szenvedés után ahol a szavak 20% angol mert nem tudja németül vált angolra... istennek legyen hála.
A hochdeutsch a lakosság 95%nak nem anyanyelve oviban nem beszél rajta, először 0.évfolyamban találkozik vele. Könnyen tanulható de majd olyan mint egy idegen nyelv. És iskola után ha 10-20évig nem használja és ez simán összejöhet akkor olyan mint feleségem franciája 20év után... egy részét érti de beszélni már lassan nagyon alap dolgokat. Nah mindegy elég off. -
carapace
tag
Volt egy projektem Svájcban, ahol a team összes tagja svájci volt, leszámítva engem, és a teamfőnököt, aki német. Mindig elkezdett hőzöngeni, ha valamelyik meetingen a svájciak megfeledkeztek magukról, és svájciul karattyoltak, hogy de hát értsék már meg, ezt a magyar kollega nem érti.
Szerintem ő se értette, de így kényelmes volt neki, hogy rám foghatta
(Nagyon durva hely volt egyébként, a teljes részlegen volt kb 30 kollega, abból én voltam az egyetlen akinek nem német / svájci német volt az anyanyelve
élmény volt) -
vzozo
senior tag
Biztos van erre expat fórum, szóval offtopik továbbra is.
Ha a halál faszán laksz, akkor persze olcsóbb a lakbér, cserébe mondjuk szerencséd van, ha óránként jár egy busz, ami bevisz a legközelebbi nagy(obb) városba, ahonnan talán lesz vonat a munkahelyedre. És elingázgatsz napi 3-4 órát simán.
Erre válasz az autó, nos mi az elmúlt 10 év költései alapján nem tudtuk havi 900-1000 euró alá kihozni (ebben minden benne van, lízing vagy hitel, kötelező szervizek, adó, biztosítás, üzemanyag, parkolás, stb.) és ez egy teljesen átlagos családi autó, semmi "prémium" márka.
Mondhatnád, hogy akkor cégautó, csak az a 60k-s keresethez ritkán jár, bár nyilván cége válogatja. De várj, akkor az egy juttatás, amit pluszba le kell adóznod, méghozzá nem is akárhogyan, hanem minél messzebb laksz a munkahelytől, annál többet fizetsz.
És akkor még csak a lakhatásról + közlekedésről beszéltünk eddig.
Gyerekkel a logisztika nemcsak tovább nehezített, de akkor már kell a két autó + házastárs nem nagyon tud dolgozni (mínusz bevétel), mert egyész nap taxiztatni fogja a kicsiket. Plusz bejön az ovi és a napközi sokszáz eurós havidíja, amit persze neked fizetned kell, hiszen jól kereső informatikus vagy. Már ha kapsz helyet, merthát jól keresi infós vagy, nem rászorult, tehát eleve várólista, meg majd asszony otthonmarad a kicsikkel, mert miért ne.
-
nekem itt egyedul a befektetesek basszak a csorom, egyelore nem taltltam semmi modjat annak, hogy lehessen csokkenteni az adokulcsot. se magyarorszagi tbsz feleseg nincs, se nemetorszaghoz hasonlo szabalyozas, ahol ha jol tudom ket evig tartott ertekpapirok eseten adomentesse valik a nyereseg.
-
Qtya123
őstag
Itthon ezt inkább állami szférában teszik meg, mert ott nem olyan könnyű kirúgni az embert.
Plusz ugye a bérek... Sokan olyan keveset keresnek/annyira koppra költenek, hogy még 1 hét táppénz se nagyon fér bele nekik, nemhogy hónapokig csökkentett béren lenni.
Főleg egy olyan országban, ahol sokan nem is annyira vannak bejelentve, mint amennyit kapnak.
Lehet szidni a multikat, de döbbenetes, hogy mennyi kkv-ban dolgozó alkalmazott esetén van még boríték.
És nem csak a segédmunka szintjén. Néha csak nézek, hogy komolyabb szakmákban, felsőfokú végzettséget igénylő munkakörben is jelen van azért. -
Én 325 euroért bérlem az ezeréves (legalább 60), kopott, rozoga, nyikorgó padlóval, elvetemedett ajtókkal de annál újabb ablakokkal rendelkező nagyon vidéki kisvárosi kertes családi ház 75 négyzetméteres lakóterületű és 25 négyzetméteres további területű (pakolóhelyiség+erkély) külön bejáratú felső szintjét.
Konyha és a fürdőszoba, meg még néhány hely viszont fel van újítva. Kíváncsi lennék, ez Budapest környékén mennyi lenne.
Persze ez rezsi nélkül ennyi. A rezsi mindennel együtt majdnem még ugyanennyi. -
akela91
addikt
Ugyan ennyire (még) nem rossz a helyzet, de a CEO nálunk azt akarná, hogy csökkentsük minden fejlesztő alapbérét 35%-al, és mozgó legyen az adott időszak sikerességének függvényében. Természetesen a sikerességet a CEO a saját pénztárcáján érti.
Egyébként van munkatársam, aki IT cégtől jött, és mai napig tartoznak neki több havi fizuval évek óta. -
T0mBd1gg3R
veterán
Én is pont így látom. Nagyon jó ott dolgozni, de inkább majd 45-65 évesen szeretnék náluk dolgozni. Főleg aki az új campuson van, van egy enyémnél 1-2 szinttel kellemesebb fizuja, fele HO-ban van, annak szuper. Mi egy tök régi épületben vagyunk, szinte minden nap bent kell lenni, baromi sok és igazán szopatós meló van, és már nem érzem, hogy tanulnék belőle. Persze lehetne még kimenni a németekhez újabb betanulásra (változott a munkaköröm) de nem nagyon akarnak minket engedni, mert akkor ki dolgozik? Pedig az egy út lenne az expert irányba és onnan indokolta lenne az egyel magasabb szint.
-
T0mBd1gg3R
veterán
-
-
-
Az a trükk, hogy egyikben sem. De hozzatehetem meg azt is, hogy a béremen felül ott van egy uj ceges auto, van mellette egy sajat auto es egy saját motor is. Ha albit kene fizetnem max lemondanek a 3 jármű valamelyikerol.
Ergo igen, meg vagyok rokonyodve kisse, hogy Svajcban egyedul, auto - motor - gyerek nelkul 50 misibol ~ugyanannyi marad mint nekem itthon. Ja, asszony sem dolgozik meg, ot is en tartom el.
-
Amit látok sógornál, ő Grazban melózik, most már remote (K+F területen). Ugyanolyan ingatlanárak vannak, mint Bécsben. Szóval ahol zsíros meló van, ott az árak is lekövetik ezt. Ő is inkább kisírta a távmunkát, és Magyarországon vett házat közel a határhoz. Graz környékén esélye sem lett volna rá.
-
tototos
addikt
Ez szimplán csak a kereslet kínálatból adódik? Nekem kicsit úgy tűnik, hogy az autóiparban egyszerűen mindig találnak embert kevesebb fizetésért így nincsenek rákényszerítve hogy többet fizessenek. Míg mondjuk egy banki szektorba ha nem fizet br 2-t akkor nem fog a kutya sem elmenni oda dolgozni.
Lehet én egyszerűsítem le nagyon a dolgokat, de nagyon furcsa még mindig látni, hogy ugyanúgy kódot ír az egyik mint a másik, felelősségben sem látok nagy különbséget mégis akár 1 millió forintos különbség is lehet köztük. -
kkjoz
újonc
-
fpatrik17
senior tag
+1
Na látom, jól felkavartam itt az állóvizet. Elnézést nem ez volt a célom. Akkor picit kifejtve, összeszedve:
Végzettség és szakma témához:
Műszaki menedzser végzettséggel én géptervezésben dolgoztam 7 évig. Utóbbi időben emelett maszekban bedolgoztam/dolgozok tervező irodának és más magáncégnek is, ahol főleg GPT és GO jogosultsággal rendelkező emberek irják alá a terveimet (amennyiben szükséges). Ezek között Notified Body által ellenőrzőtt nyomástartó edénytervek és csőszakaszok is szerepelnek, továbbá acélszerkezetek és sok más minden mennyiségben.
Tudom, sok mindenkinek a papir a minden, de én ezt azóta ezt nem igen tudom elfogadni, hogy egy jól menő olajipari cég vezető tervezője gépészMÉRNÖK végzettséggel 10+ év tapasztalttal (BSC+MSC+jogosultságok) kiadott egy olyan tervet, amit csak úgy lehetett legyártani, hogy a hegesztő bennemarad a tartályban.
(SOHA nem dolgozott gyártás mellett, de ez akkor sem mentség.)Sulihoz:
A +5 db tárgy pótlása, hogy megfeleljek gépészmérnöknek már többször megfordult a fejemben, de a kevéske szabadidőmet eddig mindig inkább munkára és tapasztalatszerzésre forditottam. Őszintén a puszta tudattól h*nyok, hogy Matek 3 meg egy-két töltelék tárgy miatt visszamenjek egyetemre + államvizsgázzak és szakdolgozzak egy olyan titulus miatt, aminek gyakorlati haszna annyi lenne a valóságban, hogy X év múlva alá is irhassak.
Új munkahely és Senior megnevezéshez:
A Senior pozció itt azért járt, mert 5+ éve Gáz és Olajiparban dolgoztam hasonló területen. A diplomám pedig semennyire sem érdekelte őket, mivel látták, hogy értek ahhoz, amihez kell.
+mégegy, de ez már nagyon off:
Interjúztattam kétszer Gépész MSc-s srácot is. Az egyik alapból leves volt, a másikkal szerencsére tudtam fél évig együtt dolgozni. Utóbbinál láttam, hogy nagyon jó műszaki alapot adott az egyetem, de a tervezéshez szükséges látásmódot és gondolkodást nem sikerült ott se összehoznunk hosszútávon. Javasoltam neki a szimulációs irányt máshol, azóta is abban dolgozik külföldön.
-
lumpy92
aktív tag
+section9
Ezért is utaltam rá, hogy valószínűleg a fogalom defínícióján személy szerint mást értünk.
Magamat sem hivnám seniornak, pedig az itt hivatkozott mérföldköveket én is elértem már. Egyszerűen látom, hogy milyen mély a nyúl ürege.
De mondom, ez már teljesen szubjektív. Számomra nem hiteles 30 egynyéhány éves mérnököket seniornak hívni. -
fpatrik17
senior tag
Köszi szépen és neked is tboy93!
Mostanában azért elég jól körbekérdeztem ismerősi körökben/HR fronton a gépész pozíciókkal kapcsolatban. Sajnos ez a helyzet... mondjuk fel voltam rá készülve, mert a Hays guide is elég jól körvonalazta a magyar lehetőségeket. Arra viszont még nem sikerült rájönnöm, hogy a Hays szerinti max összeget kínáló cégek hol lapulnak meg!
Minden meglévő kontaktomtól a középbér, vagy az alatti összegek jöttek vissza keresetként.
Egyelőre nagyon win a szitu, szinte már bűzlik is! Nem vagyok én ehhez hozzászokva.
Mondhatni pozícióban és így felelősségben IS "visszább" váltottam, viszont cserébe kaptam sokkal jobb munkakörülményeket, nyugodt éjszakákat és picivel még így is jobb fizetést, mint amit utoljára kínált az exkompanim. (Még lehet a maszek tervezésre is picit több idő fog jutni, de az még a jövő zenéje.)
Összességében eddig nagyon elégedett vagyok a váltással.
A nem gépész kommenthez Tel Elek-nek: első munkahelyem óta gépész tervezőként dolgozom, az új helyen is a kollégák 90%-a gépész és én is annak vallom magam. Tudom, papiruszon "buta" vagyok gépésznek, de amíg nem kell tervezői jogosultság, kutyát nem érdekli a papír, csak a skillek (legalábbis az eddigi tapasztalataim alapján...).

-
Otthon, ha az itteni színvonalú ellátást, oktatást szeretnéd a gyerekednek, akkor mélyen zsebbe kell nyúlni és ez kicsit már bonyolítja a matekot.
Az ingatlanra egy konkrét példa. Nyugaton jellemzően eleve magasabb színvonaltól indul a piac, mint itthon, ezért tűnhet sokkal-sokkal drágábbnak. Egy jó barátom bérelt másodmagával 2000 EUR-ért Amszterdamban egy lakást. Ez nagyon soknak tűnik, de maga a bérlemény olyan színvonalú volt, amit itthon sem kapnál meg nagyságrendekkel olcsóbban. Mondjuk 1500 EUR lenne Budapest frekventáltabb részein. -
cech19960320
tag
szervizmérnök/szerviztechnikus egy elég spec területen, amúgy gépészmérnök vagyok.
Egyelőre itthon is jól érzem magam, meg am vettem egy lakást aminek a hitelét fizetem, de amerre megy az ország, eléggé kezd hányingerem lenni.
És az anyacégünknél van hasonló pozi nyitva, az ottani kollégától tudtam meg, hogy ott ez a kezdő fizu. Amúgy a munkakört magát szeretem.
Ami ott fix kiadás, az kb 500 euró havonta az autóhasználati díj a munkakörhöz kapcsolódóan.De bárhogy is számolgatom, lakásbérlés+rezsi+autós levonás még mindig marad kb 1500 euró élni minden hónapban.. ez nem tűnik rossznak, sőőőőt... Valszeg megvárom, mennyi lesz a nyári emelésünk az üzleti év végén, aztán ha nem tetszik, intenzív némettanfolyam..
Nem élek rosszul itthon sem, de kedves kormányunk a saját megszívatásunkon dolgozik ezerrel, és a kismillió csatanyugger sem segít abban, hogy hosszú távon itthon képzeljem el magam -
-
Amikor felvettek, havi 20 túlórát előírva kezdtem, tehát napi 1, ami szabadnapkor is felszámolódik szerencsére. Rugalmas munkaidővel, hónapokon átívelő időtartamban ezt nagyjából tartani kell a be-és kicsekkolási idők mérésével.
Azóta már akármikor változtathattam volna akármennyire, normál munkaidőre, vagy akár az alá is lenne lehetőség, de jó nekem ez így, mert nem fáraszt le, sok szabadidőm van. Akkor van haszna, amikor hirtelen sok projekt beesik és fontos időre befejezni.Amikor autóipari multiról beszéltek, esélyes, hogy az a másik multi, ahol dolgoztam, de nevet nem akarok írni. Az szinte biztos, hogy interjún voltam ott, mert szinte mindenhol voltam már, mielőtt távoztam.
Egyedül a Jaguar Land Rovert nem volt alkalmam megnézni. -
tototos
addikt
Hát ha nagy multi akkor benne van hogy egyes területeken zabot hegyeznek a másikon meg megszakadnak. De ugyanakkor mivel nagy így van lehetőséged átmenni másik csoportba, osztályra ha nem tetszik a dolog. Múlt héten én is bejelentettem, hogy hát van egy megkeresésem és kíváncsi voltam a mostani vezetők mit terveznek velem. A válasz az volt, hogy sajnálnák ha elmennék meg a terv változatlan velem kapcsolatban(3 év múlva középvezetői pozíció)
-
A gyerekeidnek meg nem feltetlen, talán majd az unokaknak. Ha elhagyjak a magyar nevet akkor foleg. Van rokon kint, 18 eves kora ota kint el, most 65, de a mai napig kivulallo a nemetek között. Sőt, a 35 éves fia sem szamit olyan nemetnek, mint akinek a komplett rokonsaga nemet kint. Pedig a srac mar kint szuletett, német az anyanyelve, de megis sokszor nem erzi magat egyenértékűnek a tobbi nemettel. Fura ez.
-
+1. mi harom hete vagyunk itt, szoval akkor nagyon hasonlo cipoben vagyunk. dolgozhatnek full remote is ezert a fizuert magyarorszagrol, de inkabb kosz, nem
a bertargyalas is easy volt, 30%-kal kertem tobbet mint amit ajanlottak, ezt elso keresre megadtak (20%-t fixen, 10% bonusz). anyagilag nem jovunk ki jobban, sot a ceges autot kifejezetten draga lesz majd potolni, de az altalad irt dolgok karpotolnak egyelore. aztan majd terjunk erre vissza fel ev mulva, meg majd ha suliba kell iratni a gyerekeket 
-
David89
tag
Nagy valószínűséggel az lesz nálatok, hogy az éves magyar és külföldi jövedelmet összeadják, és az alapján számolják ki a külföldi éves adósávot idénre. Mivel a legtöbb helyen progresszív adózás van, és a magyar jövedelem rendszerint kisebb, mint a kinti, ezért az idei külföldi fizu kisebb mértékben lesz adóztatva, mintha egész évben kinn dolgoztatok volna.
-
skoda12
aktív tag
Annyira nem rózsás a helyzet szerintem, mint régen. A mennyitkeresel.hu "Ipar, termelés" részén szoktam olvasgatni a kommenteket. Mondjuk ott sok a Budapesten kívülről érkező infó, de eléggé negatív a hangulat, bruttó 500-800 közötti fizuk repkednek néha meglepően sok tapasztalat mellett is és a covidos leállások alatt többeket elküldtek.
-
Kukipapa_rr
tag
Ezután "összeszerelik" az így legyártott kód részeket és ekkor buknak ki a hibák. Csak ekkor derül ki, hogy nem működik jól a kódod. Ekkor lehet újrakezdeni. Ez időben, pénzben sokba kerül. Programozóként a kódról, amit írsz a gépeden szinte azonnal kiderül, hogy hibás, mert nem fordul le, vagy csak nem az történik, amit várnál.
Minden tisztelettel, de ez Dunning-Kruger.
Az amatőr fejlesztők pont ott véreznek el, hogy a megoldásuk gyönyörűen működik, amíg a gépén próbálgatja, aztán amikor sokan kezdik használni és/vagy hosszú ideje fut, akkor érthetetlenül lassul vagy akkor jönnek elő megmagyarázhatatlan hibák (pl. konkurencia), miközben a gépén hibátlanul és gyorsan fut.
Ahhoz, hogy egy komplex rendszer jól működjön, jóval többet kell tudni és tapasztalni, mint a gépeden próbálgatni, hogy lefordul-e.
-
brumi1024
veterán
Ezzel alapvetően egyetértek, ezért emeltem ki az IT vonalat, ott kevésbé számít, hogy melyik egyetemről mész (nem is szeretnék olyan helyen dolgozni, ahol az számít hol végeztél és nem az, hogy mit tudsz, annak ellenére, hogy BME-s voltam). Ettől függetlenül a IT vonalon is elég sok az olyan irány, aminek nagy eszközigénye van, és nehéz otthon megtanulni, de szerencsére ez is szűkül.
Sempronius89: Mondjuk ez pont egy olyan dolog, amin lehet és illene javítani. Angol nyelven -sokkal- szélesebb kört lehet elérni a tudományban.
-
adrian14
tag
Én pont tegnap utaltam át az OTP-s számlámra a megtakarított pénzem. Úgy döntöttem veszek belőle inkább gépkocsinyeremény betétkönyvet. Adok neki egy esélyt, hátha nyerek (azt is vissza lehet egyből váltani és a családban már 2-szer nyertek, plusz a szomszéd és a szüleim egyik ismerőse). Az 1% nagyon kevés, akkor már ilyen "bohócságokba" fektetem

Mellette meg van PMÁP és MÁP+. Jobbat jelenleg nem tudok. -
kw3v865
senior tag
Nem vagyok elégedetlen, sőt. A mostani fizetésem is korrekt szerintem, főleg a külföldi melós bónusszal kiegészítve. Nem tervezek váltani, jó cég, a munka is érdekes. Igazából csak kíváncsi vagyok, milyen újévi emelések szoktak lenni hasonló kaliberű cégeknél mostanában.
-
A parkolási igazolványt az ideiglenes lakcímedre is bejegyzik, szóval ez fail. Másrészt itt most a külföld vs. belföld összehasonlításról volt szó. Amúgy meg ha kocsival jársz, akkor ne költözz a belvárosba!
(#12262) HoTDoG
Nem kell a neveden lennie, elég, ha üzembentartó vagy.
-
depe95
tag
Az interjúztató kérdezte, hogy nettóban mennyi lenne a fizetésigényem, azért beszéltünk nettóban.
Egyetem még egy év legalább, viszont csak 6 tárgyam van, csak legalább 2 félév kell még hozzá.
Viszont van OKJ-s gépgyártástechnológiai technikus végzettségem, ezért nem mennék szívesen gyakornoki programba (boschnál 120 órában kaptam volna 90ezret). Mondjuk ez meg a saját hülyeségem, mert nem akarnék kevesebbet keresni mint amit annó diákmunkával össze tudtam szedni.
-
depe95
tag
Miután mondták, hogy napi 10 óra és ugye ajánlott szombatok, akkor utána én mondtam egy 250es nettó kezdőbért, mivel mondták, hogy próbaidő 3 hónap után náluk van egy azonnali emelés. És erre jött a 170 ami a további beszélgetés alatt felment 190-re.
Na most én nem vagyok nagyra vágyó, tudom hogy míg nincs meg a diplomám addig nem "válogathatok" a cégek között, hiszen kevés hely van ahol mondjuk péntekeket elengedik, de ez nevetségesen kevés összeg.
Mint ahogy Luc22 írja, egy operátor többet keres, diákmunkával ennyi óraszám alatt több jön össze...
FLx: Debrecen, tudom tudom, túlságosan keletre van

-
-
Szakbarbár
aktív tag
A többiek már leírták a lényeget, nekem csak annyi hozzáfűzni valóm van, hogy nem ördögtől való ötlet esetleg egy nagytestű robogót vagy tisztálkodási lehetőségtől függően akár kerékpárt használni erre a távra Márciustól Októberig. Nekem 2x18 km a munkába járás, ez busszal 1 óra, motorral 30 perc, biciklivel 1 óra plusz 10-20 perc átöltözés és fürdés. Viszont bringával megvan a sportolás is, így annyival több időt tölthetek a családommal.
(#9470) @tco@
Na igen, de a belvárosban parkolóhelyet keresni egy rémálom és nem kevés összeget lehet otthagyni parkolásra.
Pl amikor vittem a feleségemet szűlni kiraktam őket a kórháznál, utána még 20 percig parkolóhelyet kerestem. Szerencsére szombaton nem kellett fizetni. Ha tehetem én városban mindig motort vagy biciklit használok. -
Szmeby
tag
Az, hogy neked mennyit ér, csak te tudod eldönteni. Ez életkortól és annyi minden mástól is függ, hogy ki milyenre értékeli a saját idejét.
Mert itt az idődet adod, amiből véges mennyiségű van. Minél idősebb vagy, annál több időt akarsz a családdal, gyerekkel, de akár fiatalon is a pároddal tölteni. Ezt az űrt egy hangoskönyv egyre kevésbé fogja pótolni. Ki lehet fejezni pénzben az idő értékét, de ez mindenkinek más.Amúgy egy alsó-közép kocsi mindenestül évi 500k HUF körül viszi a pénzed, minimál használattal lehet kicsit kevesebb, de nem sokkal. Számold ki. Nem csak tankolás létezik a világon, bár az a legnagyobb tétel... biztosítások, pályamatrica, olajcsere, izzócsere, akksicsere, mindenféle szerviz, téligumi, nyárigumi, parkolás, átiratás, kavicsfelverődés, értékvesztés, stbstb, és a kocsira költött pénzed befektetéséből származó elmaradt haszon is szemben áll a bkv bérlettel és a kényelmetlen utazással. Meg persze az idő, ami szerintem mindennél fontosabb.
----
OFF: Ha valaki csak autó tulajdonjoggal érzi magát férfinak, az sajnálatos. Ha valaki emiatt másokat leszól, az tahóság. Előbbire javasolnék urológust, de egy pszichológus is csodákat tehet... akár mindkét probléma esetén. Fel a fejjel Tomi, hidd el, neked is lehet még nagy!
-
1. Tényleg érdemes átváltani a + utazási időt havonta kieső bérre
2. Akármit is csinálsz, naponta 24 órád van mindenre, tehát órántként napi 4% kiesik a "semmire".Én biztos, hogy napi +1 órát csak bitang nagy extra pénzért vállalnék be és ezt nem úgy értem, hogy kompenzálják azt a 2-3-4k forintot naponta, hanem többszörösen térüljön meg.
-
PazsitZ
addikt
Azt siman ki lehet kalkulalni mi az orabaered (brutto bejarassal jaro ido, koltsegek)
Mennyire becsulod a benzin es a plusz amortizaciot?
Az ido tenyezod megvan, a kocsi koltseget kell csak becsulnod.
Ez kb. plusz 120-70=50 perc/nap atlagban.
Kocsi egyeni preferencia, de havarosi napi hasznalat, akkor nem biztos, h uj kocsit akarsz. De amugy is hasznalnad, szoval le lehet osztani az arat, fenntartasi koltseget. -
Goose-T
veterán
Számold át órabérbe a 2. eset plusz utazási idejét (kb. napi 1 óra), meg adj hozzá mondjuk havi 10-20 ezer amortizációt (egyszerű kisautó esetén, de jóval több is lehet nagyobb, drágább autónál). Esetleg az üzemanyagköltség és a tömegközlekedési bérlet ára közti különbözetet is hozzáadhatod.
-
-
Én ugyan csak 1 hónapot voltam kint Dániában, de nekem se jött be, túl steril. Meg szerencsére nem is vagyok rászorulva, hogy nyugaton próbáljak szerencsét. Azért Budapest egy bizonyos jövedelem esetén elég jó hely. Ha nincsenek anyagi problémáid, akkor azért a legtöbb negatív dologból ki tudod húzni magad itthon. Persze marad még akkor is probléma (pl. egészségügyi ellátás).
-
Because
őstag
gépészmérnök osztálytárs oroszlányi nem is kis cégnél pl. 250bruttó alapbér, bejárási támogatás, kaffé van
elektronikai iparban mozgok sok villamosmérnök ilyen-olyan oknál fogva megragadt technikusi szinten szintén a 900-1200ft bruttó órabérrel. de ez nem is csoda ahogy gépészként is gyakori a gépbeállító, karbantartó. amennyi a végzős az ipar nem is tud ennyit máshogy foglalkoztatni
-
CyberPunk666
senior tag
Mérnök?
Tehetségtől és kis szerencsétől (meg persze némi tudatos karrierépítéstől) függően nettó 200-300 között van egy pályakezdő fizetés Budapesten.
A 200 az elég szar (szerintem), mert 40 órában még egy gyakornok is megkeresheti. A 300-hoz meg azért kell 1+ év gyakornokoskodás és jó hely, meg tehetség is.
Átlagban azt mondanám, hogy 230-240 az elérhető és nem fogják felvonni a szemüket sem sehol, ha ez nem fér bele, akkor oda nem is keresnek igazából embert.A nettókat úgy értem, hogy nincs gyerek vagy egyéb adókedvezmény, szóval a bruttók már inkább a 300-450 környékén mozognak.
Azt hiszem talán a gépészek esetében valamivel kevesebb, én villanyász vagyok, és mondjuk pont szoftver területen.
Új hozzászólás Aktív témák
- G.SKILL Trident Z5 RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL36 - XMP - 99 hó garancia
- G.SKILL Trident Z RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6600MHz CL34 - XMP - 99 hó garancia
- G.SKILL Ripjaws M5 RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL30 WHITE - XMP - 120 hó garancia
- CRUCIAL 32GB (2x16GB) Pro OC DDR5 6400MHz CL32 WHITE - XMP/EXPO - 120 hó garancia
- Kingston FURY Beast 32GB (1x32GB) DDR5 6000MHz CL36 - WHITE - XMP/EXPO - 120 hó garancia
- BESZÁMÍTÁS! Asus H370 i7 8700 16GB DDR4 512GB SSD RX 5600 XT 6GB Zalman S2 TG Cooler Master 650W
- Lenovo ThinkPad T14s Gen 3 i5-1245U 14" FHD+ 16GB 512GB 1 év teljeskörű garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Z270F i7 6700 16GB DDR4 512GB SSD RX 6500 XT 8GB Rampage SHIVA ADATA 600W
- Asus laptop E1504F Ryzen 3
- HIBÁTLAN iPhone 15 128GB Pink-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4113
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

.
Tobbet nem kerdezte.
Ha a Reed mellé teszed a HAYS kimutatását, ahol legalább tapasztalatra bontva is vannak számok (ráadásul MEDIÁN és nem ÁTLAG), az jóval valósabb látképet mutat az általános helyzetről.