- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Xiaomi Redmi Note 4 - B20
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Örömkönnyek és üres kezek a TriFold startjánál
Új hozzászólás Aktív témák
-
tototos
addikt
Számomra kezd kicsit olyan érzés lenni, hogy ott is vannak akik ügyesebbek és sokat keresnek meg vannak akik kevésbé. Ugyanígy van szerintem az ITban is, aki anno jó stacket választott az most kereshet 2 millió felett és vannak akik elvannak a monitor előtt és keresnek 1 milliót.
Nyilván egy szabolcsi zsákutca faluban egy fodrász nem igazán tud 1 milliót keresni mert nincs annyi ember és azoknak sincs sok pénze. -
Llew
senior tag
válasz
sakal83
üzenetére
Hogy építőleg szálljak bele a témába itt egy videó ugyan úgy az RTL Házon kívül című műsorából:
2025.11.12 Mennyit keres egy gázszerelő
Elég részletesen benne van, hogy hogy néz ki a meló, mennyi idő egy kiszállás, mennyi megy el üresjáratra, költségekre stb.
Hát nagyon nem úgy néz ki, hogy fél óra egy kiszállás 40ezerért és akkor abból 8 óra alatt megcsinál 8-16-ot. -
sakal83
addikt
Nem kell elhinni. A statisztikak pedig nem tevednek, es ertjuk is oket...
Azt gondolom tudod, hogy az ingatlan arnovekedes huzza a fogyasztasi adatokat, mert leegyszerusitve magadtol berled a sajat lakasodat, es ahogy no az ar, no a sajat lakasod sajat magad altal fizetett "berleti" dija, igy tobbet koltesz
igy erdemes a statisztikat figyelni. Inkabb csak iranymutatas 
Ujra leirom. Megtakarítás, es a koltesek nagyjabol. Ez hiteles. A tobbi - foleg bemondasos- statisztikak, amibol indult a beszélgetés leginkább hangulatkeltes.
Nezd meg a valos fogyasztoi kosarad arnovekedeset 2014tol 2025ig es vesd hozza az inflaciot. Ha stimmel vendegek vagy egy rekesz sorre
-
Llew
senior tag
válasz
sakal83
üzenetére
Nyilván egy erről szóló tv műsorba direkt olyan interjú alanyt keres a csatorna, aki behazudja a dolgokat és véletlenül se néznek utána dolgoknak, de majd a te ismerősöd megmondja a tutit.
Mindenki hülye, főleg a statisztikák, mert te mindenhol milliomos kétkezi melósokkal találkozol. -
sakal83
addikt
Nem erdekel, hogy mit hazudik valaki a tvben. Szted elmondja az igazat? A kollega leirta, hogy csusztat vegig.
Megkerdezem a fodrasz ismerosomet... Es elmondja a frankot.
A megtakaritasbol es a koltesekbol latszik a valosag, nem masbol.
Ui:
Most nyafogok asszonynak, hogy itt a forumon megy az aggodasml🙂 mai ugyfele csaladi gazdalkodo ostermelo. 97m reszvenyjegyzes az idei bevetelebol... -
sakal83
addikt
válasz
quailstorm
üzenetére
Na kezdodik... Mert nem ez a munkam es szakmam...
De en leszarom oket, keressek ezt a penzt, de sajnalni oket nem fogom, es a sirasuk irrital. Akik vedik oket es elhiszik a rinyat, azokat meg nem ertem...
-
-
sakal83
addikt
válasz
sakal83
üzenetére
Mar szerintem irtam, de ujra leirom. Tobb haz epul itt. A helyi peksegbe jarnak a sima melosok. Szemrebbenes nelkul hagynak ott 3.5-5e ftot reggelire. Utana dohanybol 5-6e ft. Es azvalap naluk, hogy a nap vegen 40-50e ftnak maradni kell,, mert kulonben mibű eljenek...
Az egyik maganzot megkertem betonozni, terko stb. Azt mondta, hogy nala az ajanlat a kovetkezo: 80e/nap zsebbe, es vegez amikor vegez.
-
quailstorm
félisten
-
SokadikML
csendes tag
válasz
quailstorm
üzenetére
Megnéztem a videót. Minimum a székeket feketén adja ki!
Azt mondta, hogy átalányadós és havi százezer a járulékok. A fodrász tevékenységre 80 %-os költségátalány van, de ha már van bérbeadásból is bevétele, akkor az egészre csak 40 %. Ekkor havi 350 ezer lenne a járulék és SZJA (átlagban).
És azért másfélmillió csak a bevétele, mert annyi az alanyi mentes bevétel értékhatára.Ki van okosítva a srác, de annyit nem tud, hogyha vaj van a fején, akkor ne menjen a napra.
-
sakal83
addikt
válasz
quailstorm
üzenetére
II kerulet. Most erre mit mondjak?
Annyira sajnalom ezen kisembereket, hogy el nem hiszed
szegenyek meg adomentesseget sem kapnak ugy hogy nem fizetnek adot 
Mivel eleg szeles korben mozgok, illetve a munkamban ralatok egyszeri es rendszeres befektetesekre, amihez a foglalkozasokat is latom, igy szinte minden nap a konnyem kicsordulva figyelem, hogy melyik foglalkozashoz, milyen osszegek erkeznek. Tenyleg nagyon nehez megallnom, hogy ne tuntessek ertuk, latvan, hogy a csak nalunk a havi megtakaritasok annyik, mint a berem

Kulonos kedvenceim a szegeny kisvallalkozok, akiknel megesik, hogy az eves arbeveteluk feletti osszeget raknak felre
az orvosokat kulonosen sajnalom, mert ilyen alulfizetettseget ritkan latni...Tobb ilyen ismerosnek, aki elhiszik, hogy az 1m nettojukkal vmi elithez tartoznak, es lelkiiimeretesen a szegeny dolgozo kisvallalkozokert aggodnak, probalom elmondani, hogy nem kellene, mert csunyan luzerer vagytok, ha eselyegyenlosdit jatszotok.
A kedvencem a kizsigerelt, kadarkockaban lako kisbirtokos mezogazdasz, akiknek 100 millioval gyarapszik az eves megtakaritasa...
Vannak valoban keveset keresok rengetegen, de a statisztika erosen ferdit, es az alsobb retegeken nagyon sok szakmaban multis kozepvezetoi fizetesfelett csurran cseppen...
Szted a 2db mercit, meg a nem dolgozo vagy hobbista asszonyt a kolkokkel mibol tartja fenn?
Olyan szintu torulasok vannak a tarsadalomba az egykulcsos ado, a vagyonhatas es a vallalkozoi tamogatasok miatt, hogy vmi elkepeszto...
-
válasz
travix
üzenetére
Nálam vidéki kisvárosban 4-5k a 15 perces hajvágás nekem, rendszeresen 2 hét múlvára kapok időpontot... nem látom miért kellene sajnálni őket, sőt, saját 120 milliós házból dolgozik amit örökölt, a kertikamrát újította fel, valószínűleg megyeszékhelyen kívül a legtöbben így csinálják... számlát az elmúlt 10 évben nem kaptam, nem is kérdezte.
Van akinek ennyire egyszerűen bejött az élet, mi pedig 10-20 vagy még több évig gürizünk egy jobb kecóért
szülői támogatás, örökség nélkül q*rva nehéz boldogulni... gyakorlatilag 20 év után van ott az átlag IT alkalmazott, mint ő. -
sakal83
addikt
válasz
quailstorm
üzenetére
Parom egy putris falusi fodraszhoz jar. 3 hetre kell foglalni. A hazaban egy szobaban csinalja. 20-30e ft egy vagas festes. Most szombaton vol. 3an voltak nala egyszerre!
A noihez kell erteni, a ferfit meg egy tacsko leragja
-
quailstorm
félisten
válasz
sakal83
üzenetére
Hát ezzel nem tudok vitatkozni mert van a közelemben díjnyertes délvidéki fodrász, pont látom hogy mennyi meló, szopás van vele és a sok fodrászkellék meg kozmetikum is 2-3x annyiba kerül mint az átlag lófos a Rossmannban. Alkalmazottnak lenni a szalonjában meg valamiért annyira rossz, hogy pár hónapot bírnak csak mindig.
Az amiről mesélsz az a koliszobás "barber shop" volt.
#42185sakal83: miért nem vagy képes megnézni a videót? A bérleti díj 300k, de II. kerület szóval érthető.
-
sakal83
addikt
válasz
tototos
üzenetére
Te hol elsz, hogy 1 millio a kiadas? Komolyan mondom tenyleg erdemes megkerdezni embereket vagy a chatgptt

Általános árak Magyarországon (2024 körül):
Kisebb városokban:
30 000 – 70 000 Ft/hó
Megyeszékhelyeken:
60 000 – 120 000 Ft/hó
Budapesten:
80 000 – 200 000 Ft/hó, de frekventált helyen akár 250 000 Ft felett is lehet.Ismeros most vett berleti jogot 10m ftert megyeszekhelyen. A teljes berleti dij 200e ft. 4 szeke van.
Te ugy gondolod, hogy 4m ftot kap a 4 fodrasztol havonta? 🙂 A fodraszok KATAznak.
Csak ugy szolok, hogy Gyorben annyit keres egy fodrasz a nap vegen ha szeket berel, mint Ausztriaban alkalmazottkent.
-
sakal83
addikt
válasz
quailstorm
üzenetére
Egy sitt szallito naponta keres 150-300e ftot. Egy gazkarbantarto 30e-50eft/ kazan. Szamolgass. A fodrasznak meg van egy olloja es lenyirja a hajat es megmossa.. Azert erzed a muvelet osszetettseget es a kockazatot a befektetesevel (ollo, hajnyiro) ,

Testverem hajat a logisztikai ugyintezo parja nyirja. Kb pont olyan mintha bemenne a biohairbe 6000ftert

Az ugye megvan hogy az atlagber kb 450e ft
1.5m.... -
tototos
addikt
válasz
quailstorm
üzenetére
1,5 millióból közel 1 millió kiadás. Nekem elsőre a szalon költsége(~700ezer) ami durvának tűnik, úgy hogy 2-3 embernek ki van adva.
Amúgy szerintem a szolgáltatásoknál a KATA adózás az amivel lehet "spórolni".
Engem a jelenlegi rendszerben az zavar, hogy a bérem 33,5%-t befizetem de cserébe semmivel nem kapok többet mint egy KATA-s. Ugyanúgy magáneübe járok, rakok félre a nyugdíjas évekre stb. -
quailstorm
félisten
Vonatkozó Házon Kívül adás: A 24 éves fodrász, aki 1,5 milliót keres havonta – és imádja, amit csinál (2025. okt. 20.)
Én nem látom ebben az "5 év alatt veszek 3 ingatlant" tempót de még az egyet sem. -
Kinel hogy asszony kormosenel reggel 8-tol 17-ig fixen be van tablazva a csaj. 1 ora / ember. De a csaj konkretan idegbe jon ha valaki kesik 3 percet, olyankor jon a lebaszas, 15 perc kesesnel meg bünti köröm
alias azt csinal amit o akar es nem amit te kersz, mondvan hogy az idobe csak az fer bele. Enni nem eszik kb egesz nap. Ilyen 7-10k/fő. Es nincs hozza idopont! Full tele van. Ha lemondasz egy idopontot, akkor buko, jossz kovi honapban, mert masik szabad akkor lesz csak. A “megsem er ra valaki” szituban, ha nem szol elotte nap akkor a csaj kiszamlazza az alkalmat a kovetkezo koromepitesnel, nem szivbajos. -
válasz
DanielLong
üzenetére
Ugyanez hoszivattyuval 48.000Ft volt most novemberben nekem.
-
tototos
addikt
válasz
DanielLong
üzenetére
Úgy mondjuk tényleg sok hogy 1 utcát kell mennie. Bp környékére 35 körül jöttek ki nyáron éves ellenörzésre.
A fodrász tud jól keresni, bejáratott vevői körrel. Férfi fodrászok nálunk 3 -4 ezer körül vágnak géppel, az max 15 perc.
-
DanielLong
senior tag
De való igaz, a gázkazán éves ellenőrzés 23-ban 20ezer, tavaly 25, most 30ezer volt. Egy utcával arrébb lakik a gázos és max 30 percébe került, ezt én is sokallom.
Családban az egyik építkezésnél az ács 1milliót mondott munkadijnak a tetőre, amit egyedül! csinálna meg 3 hét alatt. Mondjuk ezt sehogy sem akarjuk elhinni, kíváncsiak leszünk.
Fodrász egyébként Hévízen 4700-ért vágja a férfi hajat, mosással együtt, kb 30 perc a produkció, elég alapos.
-
Reggie0
félisten
válasz
DanielLong
üzenetére
Az durva. Nalunk egy plombalt almero csere 41-be fajt. Csak az volt 6ezer felar, hogy dupla tomiteses volt a hollander(azaz ket extra gumigyuru csere+zsirozas), es meg 5ezer volt a kiszallasi dij, mert a budapest vege tabla 150 meterre van

Kertem ajanlatot gazkazan cserere, jellemzo munkadij 1 napra netto 350 korul volt, egy adott netto 200-ra ajanlatot. Es ez csak a gaz+hidraulika+falra felfuras.
-
DanielLong
senior tag
válasz
tototos
üzenetére
Nyugalom, vidéken gimnáziumot is végzett kőműves kb napi 40ezerért dolgozik 8,5-9 órát pihenő nélkül. Pluszban bármikor elmondja, hogy a C20/25-ös megnevezése a betonnak mit jelent. Segédmunkásnak 15ezer/nap áron jelentkeztek, mondjuk ahhoz nem volt szerencsém, de korrekt személy adta az ajánlatot, van ismeretség. Vízszerelő vállalkozónk is van, ő is hasonló 40/nap. Mindez Balaton mellett. Szóval a frissen pályát váltóknak nem ezt a régiót ajánlom
-
tototos
addikt
válasz
kexksz
üzenetére
Ha napi 100 ezret kapnának a munkások akkor arról beszélünk hogy 1 hónapban 2 millió forintot visznek haza. Ha ez csak úgy elérhető lenne akkor sorba állnának az emberek.
Vagy én élek valami buborékban és lúzer vagyok hogy a monitor előtt ülök.
Van milliárdos ismerősöm aki NER-ből szedte meg magát, ott azért a nagy pénzekhez elég nagy elköteleződés is tartozik. Nem hinném, hogy lentebb az másképp lenne. -
tototos
addikt
válasz
Dare2Live
üzenetére
Ha normálisan akarja csinálni akkor azért érzék is kell hozzá meg ügyesség.
Persze a kóklerek is jó pénzt keresnek, de ezt nem tudják sokáig csinálni mert vagy nem fogják hívni, vagy durván perlik őket.
A fizetőképes réteg meg elvárja a jó munkát a pénzért cserébe.
Főleg az általad felsorolt szakmáknál elég nagy szívásokba lehet belefutni. Amikor nincs függőleges meg derékszög a házban, de oldd meg hogy úgy nézzen ki mint a google képen. Persze mondhatja a szaki hogy ilyet nem vállal, de akkor meg munkája nem lesz. -
kexksz
addikt
válasz
sakal83
üzenetére
De en nem ezt a reteget, hanem az egesz tarsadalmat vizsgaltam.
Ha pl. 100.000.000 lenne a dij, akkor nem hiszem el, hogy ne lenne eleg ember, aki atkepezne magat. Ezek szerint a jelenlegi napi ~szazezres dij meg nem az a szint, amitol barki felveszi a lapatot. (Azokon kivul, akik ezt 100 forintert is megtettek.)
-
sakal83
addikt
válasz
kexksz
üzenetére
Pont erre gondoltam. Olyan reteget akarsz tudomanyosan racionalisnak leirni, akiknek a 80%a irni olvasni nem tud max 4.es szinten. (itt NEM a vallalkozokrol es a valoban szakikrol irok, hanem a meloskent alkalmazottakrol!!) Ok mindenkeppen dolgoznak a tanult szakmajukban. Ha 100ft a dij ha 100.000.000.. Ha tobb akkor kevesebbet, mert a motivacioja a fizikai let.
A maradek 20% pedig romma keresi magat. Az epitoiparban jonak kell lenniuk, ok jok is. Efyszeruen hiany van es sok penz.
Ezt a piacot ontottek le nagyon sok penzzel. A valaha volt legtobb támogatás eredmenye a valaha volt megkisebb megujulas es ATH arak.
+ ha nem lennék nyomorek gerincserves, tuti epitoipari szakmat tanulnek es hagynam a multis melot. Mert jo alkotni es jo penzt lehet keresni vele, ha megbizhatoes jo vagy
-
Dare2Live
félisten
válasz
tototos
üzenetére
Nem segédmunkáról beszéltem.
A kérdés, hogy a 3/4 műszakos munkaidőkeretes 8/12h vérszivás gyári munkás (vagy a 40Cben 12ht dolgozó azt épp amikor kell) aki 400K nettot (se) kap mért nem megy el festeni/burkolni.... Ha van valami 90es IQja még akkor is ezek relatív könnyen gyorsan tanulhatók.Én kb 4éve erősen gondolkodtam hogy ITből! váltok. Aztán úgy tűnt lefele fog menni az építőipar (lefele is ment), érdekes volt a meló volt fizuemelés kellett kisgyerek mellett a HO és nem tettem. Lehet majd tavasszal átgondolom csak már azért 45 leszek...
-
azbest
félisten
válasz
kexksz
üzenetére
Valsz kimarad a képletből, hogy a nagy beruházásoknál nem a melósok azok, akikre költik a pénzt, hanem több felső réteg fölözi le és addig megy al-alvállalkozókra a munka, amíg már ahhoz is kevés, hogy lepasszolják másnak. Ez IT téren is sokszor így van. A zsírosabb melóknál meg le vannak osztva a lapok, hogy ki kapja a pénzt.
Az építkezéseknél is bagóért melóznak és persze csodálkoznak, hogy nem mindenki akar belerokkanni munkavédelmi szabályok nélkül, swarcban hajtott kétkezi melósból és már az alkoholisták sem akarnak menni oda.
A kis fusi kivitelező vállalkozásoknál meg kimarad a képletből, hogy tőkeigényes és sok anyagköltsége, eszközköltsége, más pénznyelő része is van a melóknak. Aki meg hajt, keres, az megrokkan 10-20 év alatt. Aki kevesebb melót válallal, az meg magasabb árral, de nem éjjel-nappal dolgozik. Ráadásul eléggé rétegigény is, hogy ki tud mefizetni csillagászati áron bármit is. Csak nem lát ki a maga buborékából az, aki csak azt látja hogy ő egyszer az életében fizetett pár százezret vagy milliót valamire, azt hiszi ő már óriási kuncsaft és naponta 10 ugyanolyan van mindenkinek. Nem..
9 millió lakosságánál pár ezer jaj de jól kereső szaki az lepkefing. Csőd szélén billeg a legtöbb vállalkozás, mert nincs fizetőképes kereslet csak szétcseszet propaganda. -
kexksz
addikt
-
A Zéé
addikt
válasz
tototos
üzenetére
2001-ben végeztem az általános iskolával. Az volt a mondás, hogy mindenki próbáljon meg gimnáziumba menni és letenni az érettségit, mert akár még sorvezető is lehet utána a Flextronicsban!
Aki szakmunkásnak ment, azt kb. elkönyvelték egy bukott embernek. Csak akkor még volt szakmunkás képzés is, meg azért jutottak oda szép számmal diákok is. Lehet, hogy 10-ből csak 2 lett olyan, aki tényleg jó szaki is lett, de azért minden évben lett 1-2 használható végzős diák.
Ma tudod mi van? 3-4 fős kőműves osztály, 7-8 fős gépész/villanyszerelő osztály szarra sem való képzéssel. Ha ugyanezt az arányt tudnák tartani mint régen (nem tudják) akkor sem lenne meg az évente 1-2 értelmes végzős.
13. évfolyamos magasépítő technikusok jönnek ki úgy gyakorlatra, hogy nem tudják mire való a vakolat, vagy hogy mi kell ahhoz, hogy legyen 1 m3 beton. De egy lakás tervről felmérését se lehet rájuk bízni, mert a tervolvasás sem megy. De az ilyenek elvárják a nettó 4-500k-t kezdő bérnek. És volt olyan is, aki megkérdezte, hogy van-e home office lehetőség...
A 2-3 év tanulópénzt meg mindenhol meg kell fizetni, de a mai korszellembe ez nem fér bele. Azonnal kell a sok pénz lehetőleg úgy, hogy ne kelljen se tanulni, de dolgozni. Az építőiparban megkeresett pénz nem egyszerű kenyér. Fizikailag megterhelő, vállalkozói szinten meg erősen stresszes is tud lenni. Ezért nincs utánpótlás.
Viszont emiatt lassan hozzá kell szoknia a társadalomnak is ahhoz, hogy azt az egyre kevesebb szakít aki van, azt nem lenézni kell, hanem megfizetni. -
tototos
addikt
2000s években a szakmunkások eléggé lenézett szakmák voltak, pl nálunk a szakmunkás képzőt kapaegyetemnek hívták mert az ott végzettek nagy része a mezőgazdaságban kötött ki vagy amikor jöttek a gyárak akkor ott.
Aztán az uniós pénzek hatására szépen fellendült az építőipar és akiknek voltak jó kapcsolatai szépen megszedték magukat. 2020ra megjelent az a réteg aki szeretett volna ugyanúgy meggazdagodni de neki már nem jutott annyi és lehet hogy nem is ért hozzá.
Ha most akarna valaki mondjuk villanyszerelő vagy gázszerelő lenni akkor legalább 2 3 év mire normálisan tudna keresni. -
kexksz
addikt
Igen, a "szeretnek alkalmazottak lenni" alatt en is ezt ertettem reszben (bar nem nagyon volt kiveheto belole
), gyakran jo sok kondicionalas eredmenye a nagy szeretet. Kicsit tyuk-tojas problema.
De ez nem korlatozodik le fizikai munkakra, a magyar szellemi munkasok nagyresze is hasonlo helyzetben van egy kulfoldi ceg itteni irodajaban, csak nem a gyartosort nezegeti hanem a 20 eves kodbazist amit nyugatrol ideadtak orizgetni. -
válasz
kexksz
üzenetére
Plusz még hozzátenném, hogy rengetegen képtelenek saját kézbe venni az irányítást, fogalmuk sincs, hogyan kezdjenek neki, félnek lenne-e munka, már-már arra vannak nevelve, hogy valaki szájbarágósan betanítsa őket egy robotmunkára és életük végéig azt csinálják... ismerős/rokoni körben sok ilyet látok, főleg a keleti régiókban, teljesen más világ van arrafelé, régen a komplett falu a TSZ-ben dolgozott, most pedig a helyi külföldi összeszerelőgyárban.
Plusz egy kis tőke is kell a kezdéshez, legalább egy autó, bár nálam is volt festő, akinek csak biciklije volt, igaz mégis elkérte egy használt autó árát a munkáért... -
tototos
addikt
válasz
kexksz
üzenetére
A mezőgazdaságban sem akart senki dolgozni, 20 éve is romániai munkások voltak a földeken. Azóta már ők sincsenek. Meg hát ahhoz is érteni kell ha jól akarod csinálni.
De ez szerintem igaz az összes többi szakmára is. Persze lehet kókler rt megy egy bizonyos ideig de pont manapság már elég gyorsan terjed az info. A fizetős réteg szerintem jól leinformált szakikkal dolgoztat. Persze van amikor vidéken lehúzzák a szegény embereket de ez ellen meg állami szerveknek kellene hatásosabban fellépni.@Dare2Live: a 3 műszakos gyári melót sokkal jobbnak tekintik mint bármilyen segégmunkást. Oda bemész ledolgozod a 8 órát aztán mehetsz haza. Mezőgazdaságban reggel 5 6ra mész, ha esik ha 40 fok van akkor is menni kell, napközben van egy kis pihenőd de lehet este mész megint mert piacra kell készíteni stb.
-
kexksz
addikt
válasz
Dare2Live
üzenetére
Szerintem erre nincs annyira mely valasz - egyszeruen mert ostobak / szeretnek alkalmazottak lenni / nincs kedvuk / magyarok jobban szeretnek panaszkodni, mint jol jarni.
A masik resze viszont, hogy hiaba kapzsi mindenki, ezek egyszeruen sokszor nem intellektualisan stimulalo munkak, egy atlagon feluli intellektusu embernek ezt kinzas csinalni. (Foleg, ha ez atlagon aluli munkamorallal parosul.)
Legtobb penzt "legkonnyebben" rettento unalmas / regi szektorokban tud csinalni egy okos ember, egyszeruen mert itt nem MIT diplomas programozokkal kell versenyezni a globalis piacon a munkaert, hanem alkoholista Bela & co-nal kell jobbat mutatni.
Amerikaban is mar kb. konkret iparag epult ra, hogy regi mom and pops vallalkozasokat vasarolnak fel az MBA gradok fillerekert, mert hiaba rentabilis, senkit nem erdekel. Vagy nyitsz egy raktarat, stb.
Par eve pl. mezogazdasagi tamogatasokkal is ez volt (gondolom most is), tobb tamogatas volt mint ahany ember jelentkezett minden evben, megcsinaltad aranykalaszos gazdat es jott az ingyen penz. Igy se akart senki se szantofoldet gyalulni Excel helyett.
-
-
tototos
addikt
válasz
kexksz
üzenetére
A legtöbb ember 0 munkával akar sokat keresni. Előbb mennek el közmunkára mint mondjuk a mezőgazdaságba vagy építőiparba. Plusz gyorsan akarnak sokat keresni meg neki is legyen x5ös BMW holnaptól.
Elég sokféle szakit nézek youtubon és azért ők is elmondják, hogy sokszor lyukra futnak és jön a szívás. Plusz esőben sárban is dolgozni kell.
-
kexksz
addikt
válasz
sakal83
üzenetére
A rekord meretu inflacio es ezt a szektort meg kifejezettebben erinto piactorzito hatas miatt volt sokkal olcsobb minden 15 eve.
De nemem ertem mire celzol, mit sejtettem es mi a prekoncepciom?
En csak arra probaltam ravilagitani, hogy hiaba van szetpumpalva a szektor penzzel, igy sincs eleg ember, szoval valamiert a tarsadalom szerint megsem irigylesre melto ez a munkakor.
Sok penzt nem csak azert kell fizetni, ami komplex, hanem azert is, ami kenyelmetlen. Ez az utobbi. Sok ember inkabb dolgozik 5 napot egy klimatizalt irodaban, mint hogy egy napot vegezzen fizikai munkat.
Vagy itt pl az a kockazat, hogy barmikor abbahagyhatjak az epitoipar mesterseges szetinflalasat es akkor megsem er semmit az a munka amit egyebkent pakisztani bevandorlokkal is el lehetne vegeztetni ha nem szavazatvasarlas lenne a cel. -
Dare2Live
félisten
válasz
Alexios
üzenetére
2025ben 9éves lényegében 50éves minimumon volt az átadott lakások száma. És 2026 se lesz jobb. Talán 2027 végén elindulnak az átadások.
Visszatérve témához 2020ban covid miatt hazajött villanyszerelő barátom Németből. Nekiállt itthon fusizni és nem ment vissza mert többet keres itt mint Németben. Nem sok ilyen szakma van.
-
Alexios
veterán
válasz
sakal83
üzenetére
De ez meg nem sokkal másabb mint amikor valaki IT-ban dolgozik KKV-nak itthon aztán csodálkozik hogy a salary guideokban lévő sáv alját se éri el, miközben ott vannak akik contractorkodnak ezerrel külföldre. Én nem kételkedtem egy pillanatig se abban hogy építőiparban is lehet jól keresni, de a kiindulópont az volt hogy a magyarok 45% minimálbér környékén keres. Nyilván benne vannak az ügyeskedők is, de azért visszalyukadunk mégis oda, hogy ők vannak azért kevesebben
-
sakal83
addikt
válasz
Alexios
üzenetére
Mert megeri lassan epiteni, annyira sok a penz benne, es folyamatosan no a dotacio, jobban, mintha a forgasi sebesseg. Ez a kivitelezoi szint.
Dolgozói szint: aki csinalna, a jo reszenek egyszeruen nincs agy. A szakmunkasok jelentos resze sotet, es azert lett az, mert mashova nem vettek fel.
Akinek van vmi gogyija, na azok keresnek ugy ahogy fent irtam.
-
válasz
Alexios
üzenetére
Egyszerűen ezek a szakmák nem szexik. Ráadásul gázszerelő pl nem lehetsz olyan könnyen, kell az alap szakma, rá több év gyakorlat, vizsga, stb.
És megint ott van, hogy mocskos munka ez hidegben/sárban. Hogy csinálni tudd, kell egy brigád. És jól keresni vállalkozó mentalitással lehet, ami nagyon távol van a 8-16:30 irodában lebzseléstől.
-
Alexios
veterán
válasz
sakal83
üzenetére
Az OSP hír utáni drágulás az tankönyvi példa pont.
Igazából tényleg nem értem hogy ha ekkora fizetés van ilyen brutál kereslet mellett akkor a kínálat hogy nem növekszik. Mikor az IT ment nagyon mindenki oda akart menni, nyílt az n+1 bootcamp, özönlöttek az emberek. Most azt mondjuk hogy ennél kevesebb tanulással/munkával jobban lehet keresni, de valahogy ide nem mennek az emberek? Vagy inkább csak olyan ez mintha egy szakma top 1%-át vennénk és a maradéknak valahogy mégsem ilyen könnyű. Itthon is van biztos aki programozóként mittudomén br 5 milliót keres, vagy pár évente veszi a lakásokat, stb, de ettől még nem ez lesz az általános.
Ezt a kapzsiság érvet sem értem, ez nem pont ide kéne tolja a fiatalokat ezerrel, vagy a könnyű gyors meggazdagodás ígérete nem egyezik a magyar kapzsisággal? -
válasz
sakal83
üzenetére
Igen amúgy, a topik fele nem végezhetett bárminemű felújítást az elmúlt években...
Náunk még itt a vidéki kisvárosban is hihetetlen árak mennek, 6 nm erkély burkolás (meglévő csempe tetejére) 400k + anyag és hasonlók... kb 10 különböző szaki fordult meg az elmúlt pár év alatt különböző munkákra, ebből 8 teljesen elszállt áron dolgozott, de egyszerűen nem volt más, aki nem 6 hónapos időpontot tudott volna, inkább elmennek az új házakon dolgozni, ott több a pénz... már ott tartunk, hogy a szomszéd falvakból keresek embereket ha kell valami, ők olcsóbban dolgoznak, az itteniek pedig már inkább átugranak a megyeszékhelyekre, ott többet kapnak, kész vicc.A munkájuk legalább viszonylag jó volt, egyébként egy-kettővel egész mélyen elbeszélgettünk, bár tiszta ideg volt a legtöbbjük, mert folyamatosan, tényleg megállás nélkül csörgött a telefonjuk, mindenki sürgette, hívogatta őket, hajuk hullik már 30 évesen... szóval nem egyszerű, de az biztos, hogy úsznak a munkában, az egyikük 3 éve mondta is, hogy stabilan megvan a havi 3M bevétel, de nem tűnt éppen nyugodtnak tőle...
És igen, a magyar kapzsiság határtalan, tudnék olyanokat mesélni... pl. albérlet árak: ismerős végre kap állami lakhatási támogatást, a főbérlő azt mondta aláírja amit kell, de akkor annyival meg is emeli a bérleti díjat, még ki is emelte, hogy felőle el is mehetnek ha nem tetszik, majd jön más...
-
sakal83
addikt
válasz
Dareiosss
üzenetére
Ezt nem fogadják el itt a kollegak. Mindenfele tankonyvi kozgaz 1 elmeleti osszefuggesekkel jonnek, meg piaccal. Csak itt nem elmeleti piac van. Es azva furcsa, h szemuk elott zajlik, de rugalmatlanul ragaszkodnak a dogmakhoz.
A gyakorlat meg mas...
Lasd OSP, hirre duplan epult be az arakba az arelony, es mar dragabb mint az elotte levo juniusi piac, ami halott volt.
-
Dareiosss
senior tag
válasz
sakal83
üzenetére
Nem számoltok a magyar virtussal, a magyar mindig kapzsi, és rögtön emeli az árat.
Mint a múltkori bécsi pékséges story, még a magyar tulaj volt felháborodva hogy nem lehet eltenni 30-40% tiszta profitot bécsben és be kellett zárni mert 10% profitért ő nem fog küzdeni. -
sakal83
addikt
válasz
kexksz
üzenetére
Ezeket egyebkent irta vki h szep jo/konnyu? Van osszefugges?
Egyebkent 2010 es 14 kozott is kb ilyen volt a kinalat osszessegeben mint most, csak egy szaki napi 8-12e ft volt.
Akkor ennek mi volt az oka? Szepen probaltal reflektalni vmire - sejtetve-, akkor erre is reflektalj kerlek. A fentiek tenyeben a prekoncepciod meg fennall?
-
Dare2Live
félisten
válasz
kexksz
üzenetére
Összességében én se értem. Az biztos, hogy sok a tanárból/gyárba dolgozó apámmal csináltam, elolvasom, megcsinálom otthon és másodállás majd teljesben átnyergelek sokszor kókler vonal de ettől függetlenűl az árak "IT bér"hez hasonlóak vagy azt meghaladók. Ebben persze a van/nincs számlának is szerepe van de na.
pl dugulás elhárítás. Ismert probléma. Elmondom mi a gond, mit kell csinálni max 20perc meló, görényt kell hozni. 5szakit találtam 20.000alatt egyik se vállalta. Az sem aki már volt nálunk és tudta tényleg ennyi. Mindez 2023ban. Számla nélkül.
-
tototos
addikt
-
sakal83
addikt
válasz
kexksz
üzenetére
Nem. Muskot sem szabalyozta le.
De tudomanyosan.: rugalmatlan kinalat (ertsd kutya nem akar menni badogosnak) , es tuldotalt kereslet (ertsd szorjak az adofizetoi penzt a keresletre) jellemzi a szektort. A normal piaci viszonyok nem mukodnek (ertsd ehen hal, ha nem vallalja a melot).
-
kexksz
addikt
válasz
Dare2Live
üzenetére
De ha 10 eve tart, akkor valami nem stimmel, vagy megsem olyan jo / konnyu ez a munka, vagy tul nagy a kockazat ha nincs megrendelod, vagy kenyelmetlen, vagy derogal stb.
Lenyeg, hogy megsem olyan vonzo valamiert. Vagy ilyen hulye mindenki, es senki nem akar konnyu munkaval nagyon sok penzt keresni?
-
-
tototos
addikt
válasz
kexksz
üzenetére
Bennem kettős érzés van. Van amit itt is írtak, hogy nem igazán találsz szakit, aztán akit találsz lehet hogy szar munkát végez arany áron. Plusz van aki jól végzi a dolgát de ő meg drágábban áraz, mert tudja hogy a kókler is sokat kér.
Az utóbbi 10 év az építőiparban kánaán volt, dőlt a pénz. Most már az embereknek is egyre kevesebb van és az építőipar is lélegeztető gépen van az állam által. -
kexksz
addikt
Nem akarok nagyon dogmatikus lenni, de a piac nem kene, hogy szabalyozza onmagat adott ido alatt?
Ha ennyire jo / konnyu ez a munka es ennyire megeri, akkor egy ido utan tul sok ember lesz ott es leviszik az arakat? Ha ez nem tortenik meg, akkor meg valami megsem stimmel. -
Egon
nagyúr
válasz
eladocuccaim
üzenetére
Tudom milyen óradíjon/napidíjon dolgoznak, én is csináltattam ezt-azt: kerítést stb. Viszont annál több eszem van, mint hogy a 100 méteres síkfutás idejéből számoljam a maratont.
Témát részemről is lezártam, off is, túl is beszéltük. -
Dare2Live
félisten
Ki se jött festő 67nm panel glett+festés semmi extrára 1misi+ anyag ajánlatot kaptam. max 4nap meló..
-
eladocuccaim
tag
Ez inkább ugy van hogy inkabb ok baxnak at mindnekit, nem hogy oket...
Én azt látom, hogy 4-6 óra munkákra 700E-1M+-ós összegeket szórok ki. Igen, ezek sima vállalkozó melósok. Igen, nincs olcsóbb. Igen, a környékünkön tele van ilyen ember nem egy ingatlannal, a kutyájuknak is teslával, stb. És 0 felelősség meg stressz, mert pont leszarja a munkája minőségét. Utána meg sok siekrt, hogy leverd rajta.
Én meg cseszhetem a diplomám, szaktudásom, meg a sok stresszt, melót... Vagyis arra jó, hogy ki tudjam fizetni ezeket a félnótásokat.
-
sakal83
addikt
válasz
tototos
üzenetére
Figyelj mar? Az nem letezhet hogy az IT mellett az epitoiparban is van penz? Nem tunt fel hogy 2.5m lett 1nm uj lakas? Szted annyiba kerul a tegla meg a telek
jo nagy balek aki igy gondolja. Szted most egy kulvarosi tobv szazlakasos projekten a 1.6m ftos nm arbol mennyit tesz ki a telek meg az anyag? 
Vagy a rozsaszin buborek nem enged kitekintest?
Talan az nem lehetseges hogy a hiany es a verseny hianya miatt mindca ket szektor tulfizetett?

De tisztaban vagyok, hogy valojaban sok ITsnak az egoja nehezen viseli hogy egy qva wc dugulaselharito jobban keres mint atlag ITs Joska, es a sok ITst is megkopasztja, mert tul alantas munka ez...
-
sakal83
addikt
válasz
azbest
üzenetére
Te ugy gondolod hogy azert nincs melos, mert ehenhaltak?
En ezt tenyleg befejezem, mert gozotok sincs mi megy az epitoiparban, es a szakmunkaknal.
Eltek a buborekotokban, es agyban elhataroztatok, hogy mindenki ehenfagy...
Most fizettem ki 15nm betonozast. A munkadij szamlasan 342e ft brutto volt. 3 ember 6.5 ora barati aron.
A mixer 4kmre 40e ftert allt ki 35 percre...Kicsit matekoljal egy dugulaselharitasnal. Napi 6-8 cim 20-25e minimum es szorozd meg minimum 22 nappal.
Segitek: 2.6m-4.4m kozotti bevetel/ho. Vond le a koltsegeket es szorozd meg 12vel...
-
azbest
félisten
válasz
sakal83
üzenetére
előfordulhat, hogy valaki feketén is dolgozik, de ne viccelj már azzal, hogy a kétkezi melósok több száz milliós, milliárdos vagyonokat halmoznak fel minimálbért mutatva. Nem minden gázszerelőnek megy ez.
A valóság meg az, hogy vidéken gyakorlatilag már vállalkozót is alig találni, de még kétezi melós se nagyon akad. Városban még talán sikerül hónapokra előre időpontot kapni, annyira nincs már dolgozó ember, mert mind hülye és nem akar milliárdos lenni.
-
sakal83
addikt
Na jo. Engedjuk el ezt a temat...
Ertelmetlen beszelni errol, foleg kiragadott peldak eseteben.
Nem keresnek ennyit, bruhuhuhu. Szegenyek felmerik es nem rendeled meg oket...
En is csak hallucinalom, amikor kifizetem, illetve az ismeroseim, akik ebben elnek, csak kitalaljak hogy tele vannak ilyen szektorban, es valojaban minimalberbol raktak ossze az 5-6 lakasnyi zsetont...
Persze megertem, hogy nemelyik ember meg hallani sem akar rola, hogy a dugulaselharitonak tobb penze van, mint neki...
-
Egon
nagyúr
válasz
sakal83
üzenetére
Ha ez ilyen egyszerű lenne, mindenki vállalkozna.
Kívülről csak a pozitívumok látszódnak, de ha éppen nincs ügyfél/megrendelő, lemondják, nem fizetik ki stb., az valahogy nem jelenik meg a fejekben a jelek szerint...
Csak egy példa. Akartam csináltatni asztalossal egy melót, kértem pár embertől árajánlatot. Volt aki több mint egy órát méricskélt, tervezett stb., majd küldött egy ajánlatot, amit nem fogadtam el. Neki ez nettó pénzkidobás volt. Szerinted hány ajánlatkérésből lesz 1 db megrendelés?
-
sakal83
addikt
válasz
Alexios
üzenetére
Nem ezt irtam. Azt irtam, hogy van egy lathato meretu reteg, aki vasarloeroben es nominalisan is mar joval a nyugati szint felett keres, es nem rresze ezeknek az onbevallasoknak es statisztikaknak.
A kozember szamara draga ingatlanok vasarloi kozott sokat megtalalsz. Ezek ennek a retegnek epulnek.
A kornyekunkon ezek az emberek 2-3 ev alatt hitel nelkul huznak fel hazakat a gyerekeiknek vagy kiadasra.
Ismerosom gazkazan karbantarto. 2-3m ft van neki tisztan zsebben havonta nyugodt munkaval. O sem szerepel benne.
En csak almodhatok meg bruttoban is ekkora berrol tobb diplomaval multinal kisvezetokent. Nemhogy nettoban. Ez a ber nemetorszagban es ausztriaban is nagyon ritka senior mernoki pozikban.
Es itthon mas a vasarloereje. Gondolj bele. Jozanul elve 5-6 -havi megtakaritasa egy uj kozepkategorias kocsi.
Nyugaton szted ennyi ido egy kocsi?
-
Alexios
veterán
válasz
sakal83
üzenetére
Tehát ez egy kiugróan gazdag ország igazából, csak a statisztikákban nem jelenik meg? Merthogy a statisztika alapján az ország kb fele van így bejelentve. Én is itt élek, bár sose kaptam borítékban fizetést a környezetemben nyilván volt rá példa, de ennek a mértéke azért nagyon nem mindegy.
-
sakal83
addikt
válasz
eladocuccaim
üzenetére
Ezt tenyleg csak az lathatja, aki benne van.
Sokan nem hiszik el, hogy az epitiparban a sajat maganak dolgozo embernek napi 80e ft marad meg minimum/nap. Es innen kezdodik. A nagyonfeketen alja illetve egy beruhazonak bedolgozo 60e/nap. Egy valoban szaki 120-140e/nap-tol van nal vegen.
Egy jo autoszerelo/fenyezo is 80-100e/naptol.
Egy fodrasznak napi 50-60e fttol...
Tudok olyan sitt szallitot, akinek 5-6 bpi ingatlana van kiadasra, es veszegeti 2-3 evente az uj lakasokat kpre!
-
azbest
félisten

-
eladocuccaim
tag
válasz
Alexios
üzenetére
Vannak sokan. Építkezés, stb-ben benne vagyok, és igen, ilyen pénzeket húznak be tőlem, és még van, hogy mennek tovább aznap máshoz. Persze ez egy réteg, de arra akartam utalni, hogy ez az 1000 fős, bemondáson alapuló felmérés semmit sem ér.
Ezt már itt többször leírtam. Vannak rengetegen akik NAGYON jól élnek. Csak nem látod, mert nem nagyzolnak vele folyamatosan. Persze van szép házuk, autóik, de amúgy nem is gondolnád róluk.
-
Dare2Live
félisten
KSH átlagkereset

Ebbe szerintem nincsenek benne a nyuggerek az nem kereset. -
Alexios
veterán
válasz
eladocuccaim
üzenetére
Biztos van egy rész, de jó nagy része lennének azok akik naponta milliókat keresnek? Hirtelen Svájc lett Magyarországból vagy ezt hogy?

-
Stitch
őstag
válasz
eladocuccaim
üzenetére
-
-
Stitch
őstag

-
carapace
tag
Kösz szépen a válaszokat.
-
azbest
félisten
válasz
DanielLong
üzenetére
Kiegészítésnek, hogy átalányadónál nagyon nem mindegy, hogy főállású vagy mellékállású. Főállásúnál legalább minimálbérnyit kell havonta adózni és szochót, tb-t fizetni , ha van bevétel, ha nincs, max a szüneteltetéssel lehet játszani.
Mellékállásúnál csak a tényleges bevétel után kell, ha egy hónapban nincs bevétel, akkor 0ás bevallás. Ha 40% költséghányados, akkor most 2.9M-ig adó és járulékmentes lenne, de főállásúnál amit írtam akkor is fizetendő.Az iparűzési adónál pedig bejött átalányadónál is az, ami katánál volt opció, adott összeghatárig fix 50 ezer éves iparűzési adó is lehet, de többnél van magasabb sáv is. [link]
És persze gondolom alanyi adómentes (aam), nem áfás vállalkozás, már ha alatta van annak a határának. Úgy nem kell vállalkozói bankszáma sem, ha felette, akkor céges banszámla kell. Kamarai hozzájárulás 5 ezer kell még.Bár ha neki tényleg éves 30 millió lesz, akkor már nem biztos, hogy az átalányadó a legjobb oda, mert túllép kedvezményes határokon.
-
DanielLong
senior tag
válasz
carapace
üzenetére
Átalányadózóként számolhatsz úgy, hogy a bevétel 60%-a után fizetsz járulékot, kb 50%-ot (szocho, tb, szja), tehát a teljes bevétel kb 30%-a lesz befizetve adóként. Ehhez hozzájön még az iparűzési, éves szinten 150ezer kb (bevétel függő) és lejön még az éves adómentes keret, ami most nincs meg fejből, minimálbér függvénye, de kb 2,5millió rémlik, tehát ennyi bevétel után nem kell járulékot fizetned, ami kb 750ezer járulék lenne.
-
carapace
tag
EV-ként, mostanában az árbevétel nagyjából hány százalékát lehet kiszedni, tehát mondjuk egy havi 2.5 millából mennyi marad? 5 éve voltam utoljára contractor, azóta változott valami?
-
Egon
nagyúr
válasz
tototos
üzenetére
Na ja, meg a soft skillekre (én legalábbis).
Azt hogy szakmailag mennyire mélyek az ismeretei, amúgy sem lehet teljesen egzaktul felmérni egy relatíve rövid interjúval (ahogy az érettségi vizsga sem ad valós képet a delikvens tényleges tudásáról), az majd kiderül a próbaidő alatt (jobb esetben).
Persze ahogy látom, virtuális farokméregetésre még mindig jó, hogy ki és hogy szokta akár Einstein relativitáselméletét levezettetni szerencsétlen jelöltekkel, mer' az szép és jó...
-
buherton
őstag
válasz
Reggie0
üzenetére
Ok.
Többiek: személy szerint az egyszerűnek tűnő kérdéseket nem nézem le, met bár egyszerűnek tűnik, de elég mély területek. És hogy őszinte legyek még senior szinten sem feltétlenül megyek a kérdésekkel jobban a sűrűjébe. Főleg, mert nekem legalábbis fontos, hogy az interjúzó is jól érezze magát és ha nem is vesszük fel, akkoris pozitív élménnyel távozzon.
#42104 proof88: szerintem ezzel a kérdéssel sok tíz oldalt lehet megtölteni, hogy korrektül meg lehessen válaszolni
.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kevés helyet hagyott a tápkonnektor körül a világ legdrágább csúcs-VGA-ja?
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Battlefield 6
- Horgász topik
- Gumi és felni topik
- További aktív témák...
- Apple iPhone 13 Mini 128GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy S21 Ultra 5G 12/128GB Fekete / 12 hó jótállás
- Lenovo Tab M10 HD 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 9060XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
igy erdemes a statisztikat figyelni. Inkabb csak iranymutatas

szülői támogatás, örökség nélkül q*rva nehéz boldogulni... gyakorlatilag 20 év után van ott az átlag IT alkalmazott, mint ő.

.