Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Magisk
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
bencze
senior tag
válasz
üzenetére
A nagy rendelkezésre állásban nem is érdemes gondolkodni. Redundáns táp, ups, redundáns árramforrás, redundáns hálókártyák, más-más netre kötve, redundáns switch stb...
Ellenkező esetben pont az romlik el, ami nem redundáns.
Egy ilyen home cuccnál az ember inkább csak arra megy, ne veszítsen adatot (rendszeres és ellenőrzött backup), netán legyen kényelmes (software raid1 - inkább megveszek és betolok egy másik hdd-t de ne kelljen telepítsek, anyagot gyűjtsek mittomén). Netán sebesség, de oda valszeg elég egy raid0 2 diskkel, hogy eldugítsa a gigabitethernet-et. Egyedül raid5-el nem tudom, hogy boldogulna a microserver, mondjuk 5-6 disk esetén (cpu miatt) - ki kell próbálni. -
csballago
csendes tag
válasz
sellerbuyer
üzenetére
Ez csak akkor ilyen könnyű ha a memória tesztelését nézem. A videokártya esetében nem ilyen egyszerű a helyzet, hiszen pont a hangkártya részének tesztelése lenne a lényeg, nem pedig a vizualitás része.
-
törölt tag
bambano:
Értem, tehát nem éri meg...
Kár, pedig már azt hittem kitaláltam valamit!
Jim Tonic:
Belegondoltál, hogy a RAID kártya többe kerül, mint a szerver? Akkor szerinted?
Persze, épp ez benne a lényeg!
Nagy rendelkezésre állású nast építeni olcsón.
Én úgy hondolkodtam, hogy a Microserver egy jó alap, sok bővíthetőséggel, amibe esetemben a RAID a hiba.
Ezt javítottam ki most.
Persze, ha nem számít olcsónak, mert lehet egyszerűbben, és olcsóbban jobbat építeni, akkor megértem, hogy nem jó 5let.
-
válasz
csballago
üzenetére
Rém egyszerű a diagnosztika. Kiveszed az egyik RAM-ot, ha így jó, akkor az volt a hibás. Ha úgy sem, jó, akkor a másikat veszed ki, előbbit visszateszed, ha így jó, akkor az volt a hibás. Ha továbbra sem jó, akkor VGA-t kiveszed, alaplapit használod, ha úgy jó, akkor az volt a hibás...

-
csballago
csendes tag
Én is az előbb ajánlott videokártyát vettem meg és használnám, de!
Múltkor piros halálba ment a microserverem! Most van egy teljesen új, amibe betettem ismét és egy napig jó volt minden, de megint elment a hang. Pontosabban a hang eszköz résznél semmi információ nem található! Mintha nem lenne a gépben hang lejátszó eszköz. Félek megint arra a sorsra jutok!
A két configban a memóriák és a videokártya a közös, így szerintem a videokártya lesz a ludas. Lehet kifogtam valami defektes darabot!Valaki tapasztalt a fentiek közül valamit is ezzel a típussal? Mindenhol ezt ajánlják, így szerintem nem default problémáról van szó nálam.....
-
válasz
üzenetére
NEM.
Könyörgöm, ne akarjátok már arra használni, amire nem való!
Ez egy intelligensebb NAS. Szabadon konfigurálható, kicsi a fogyasztása, elbír 5 lemezzel. Használható még HTPC-nek, aki akarja. Párfős irodát értéktelen adatokkal még ki tud szolgálni.
Arra született, hogy otthon olcsón, kis fogyasztással megoszd a fájljaidat, letöltögess, stb.Nem való arra, amit Te csinálni akarsz. Nem, nem való semmilyen komolyabb feladatra fejlesztések után sem. Vállalathoz vegyél szervert, ott a az ML110-es széria. Az is csak belépőszint, bár már sok dologra elég.
Belegondoltál, hogy a RAID kártya többe kerül, mint a szerver? Akkor szerinted?#1790: én is annyiért vettem. Ennyi az ára. [link]
-
-
törölt tag
válasz
bambano
üzenetére
Értem.
Végül is ez igaz. Nincs akkor ateljesítménye, mint egy "igazi" servernek.De:
Egy raid5-ös kártyával, meg mondjuk egy 4db-os 2,5-os bővítőhellyel, már ezzel a nassal versenyezne.Ezt találtam ki:
Microserver N40L 55k
HP Raid 5 kártya 70k
2,5 HDD belső keret 22kÖsszesen: 147k
Vagyis ennyiért, több férőhelyet, gondolom erősebb processzort, és legalább még egy bővítőhelyet kapsz.Kérdésem: Ezzel a konfigurációval NAS-ként indulhatna a microserver vállalati körtnyezetben?
-
válasz
Csarlee
üzenetére
az előző ötleted önmagában is elég rossz volt, azon tovább rontani már felesleges.
csak ismételni tudom magam, kérlek, értelmezd: ahhoz, hogy az rsync biztosan működjön, a teljes adatmennyiséget újra és újra ellenőriznie kell. következmény: ahhoz képest, amennyi ideig fut az első rsync, a további napokon hosszabb ideig fog futni és szét fogja csapni a processzort. ezzel rögtön lőttek a fogyasztási álmoknak is, meg minden másnak, ami miatt esetleg értelme lenne kikapcsolgatni a fele vinyót.
ha a második vinyó nem megy folyamatosan, azt csak egy módon tudom elképzelni: bekapcsolod, rsync, kikapcsolod. Ezzel nagyon sokat rontasz a vinyó állapotán, sokkal többet, mintha egész nap menne.
rsyncet használni ott, ahol raidet kellene, tévedés.
-
Csarlee
tag
válasz
bambano
üzenetére
"Sokkal célszerűbb két diszket rsync-el vagy robocopy-val összeszinkronizálni...": raid1 helyett rsync? azt ugye teljesen tisztán érzed, hogy ez az ötlet az ökörség csimborasszója volt?"
Nem írtam le részletesen mire gondoltam: A számomra fontos adatok (fotók, doksik, stb) tárolását oldanám meg így. Adott egy vinyó amit használok erre és erről másolódnak át a cuccok rsync-el egy másikra. Nyilván nem folyamatosan menne az rsync hanem napi 1x vagy 2x cronból. Az első alkalommal átmásol mindent, utána csak a különbséget kell. Egy vinyó nyilván kevesebbet fogyaszt mint kettő, a második csak a másolás alatt kell, hogy menjen. Én a N40L-t elsősorban NAS-ként használom, ezért fontos a fogyasztás, másrészt nem megy állandóan, éjszakára bealtatja a router (OpenWRT) reggel meg ébreszti...
Nyilván ez sem 100%-os megoldás mivel ha az rsync előtt térdel be az első vinyó akkor gond van illetve akármilyen szintű RAID sem véd meg a véletlen töléstől tehát a fullos megoldás a RAID+rsync egy másik vinyóra...
Ennyit erről. -
-
kammler
senior tag
Hello!
Olvasgattam a fórumot, én is beszerzek egy ilyen microservert. Kicsit ugyan megkavarodtam. Most két fajta van; AMD turion ll, illetve AMD Athlon ll proceszoros . Mindkettőt N40L típusnak írják, ugye az az ujabb. Mindkettő 1.5 GHz. Itt vmi kavar van, az Aathlon ll nem 1.3 GHz-es? De valami brutál sok oldalon így szerepel: AMD Athlon ll dual core 1.5 GHZ. Namost akkor melyiket érdemes megvenni? Turion, vagy Athlon?
-
efem
tag
-
válasz
Csarlee
üzenetére
"Sokkal célszerűbb két diszket rsync-el vagy robocopy-val összeszinkronizálni...": raid1 helyett rsync? azt ugye teljesen tisztán érzed, hogy ez az ötlet az ökörség csimborasszója volt?
Úgy kb. mi a fene fogyasztana többet raidnél, mint az rsync? főleg szoftveres raidnél?
Uhh, belegondoltam, hogy ahhoz, hogy az rsync minden változtatást észrevegyen, md5-ös checksumot kell számítani az adatfájlokra. Ez az atomerőmű erejű amd proci majd terabájtokra fog md5-öt számolni, meg diszk io-ban is milyen kellemes, beolvasni kétszer az egészet...
-
Csarlee
tag
Én RAID-t is soknak tartom otthonra! Az alapvetően arra lett kitalálva, hogy _mindig_ hozzáférhető legyen a rajta tárolt adat de otthon felesleges, hiszen a véletlen törléstől nem véd, viszont fogyasztani fogyaszt rendesen! Sokkal célszerűbb két diszket rsync-el vagy robocopy-val összeszinkronizálni...
-
válasz
üzenetére
egy háromhengeres skodára akárhány gyorstankoló matricát ragasztasz meg akármennyi ufóledet raksz alá, meg akárhány decibellel dübörög a teknics basszus a csomagtartóban, az skoda fóbia marad, nem lesz belőle akciós sportkocsi.
A hp microserver még a nevében sem szerver, az architektúrájában meg pláne nem.
-
válasz
üzenetére
Mint ahogy annak sincs semmi akadálya, hogy az m3-as bevezetőjén 1500 lóerős sportkocsikkal nyomuljál Pest felé, csak legkésőbb a Hősök terénél bedugul az út, és akkor már mindegy, hogy 45 lóerős htp-vel nem mozdulsz a dugóban vagy 8 milliós maybach exeleróval (dollárban).
A megoldásnak illene egyenszilárdságúnak lennie, ahogy a mérnökök mondják.
-
törölt tag
Én a kártyát általánosságban értettem, nem a SAS vezérlős szálra válaszoltam.
Mindenki:
Olyasmi kártyára gondoltam, mint amit sellerbuyer linkelt, csak drágábban, 100k körül.
Nem vagyok, rendszergazda (csak papíron), ezért elnézést, ha összekevertem valamit.Szóval, csak azokhoz szólt a költői kérdésem, akik egy ~30k-s serverbe, nem tesznek, egy ~100k-s kártyát mert a kettő nem illik össze.
-Viszont-
Szerintem semmi akadája a kettőnek, ha hardveres és szoftveres szinten nem jelent problémát.
-
-
-
-
törölt tag
válasz
Jim Tonic
üzenetére
Azt nem találtam meg, hogy ezek a serverek milyen raidet tudnak, deha mondjuk veszek egy N40L microservert, és egy Smart Array E200 Raid 8CH Sas 128MB Pcie kártyát, szerintem jobban járok árban és fogyasztásban is mintha az általad linkelt serverek bármelyikét venném.
Gyakorlatban persze nem tudom, hogy működne e ez a verzió..
Szerk.: vagy valami hasonló kártya félmagasban
-
zoltasan
csendes tag
Üdv!
Azt szeretném kérdezni, hogy eSata porton megy-e a TRIM támogatás ssd-hez? Mert ha nem muszáj, nem teszek fel másik biost (jótállás miatt, amilyen szerencsés vagyok
) -
efem
tag
válasz
Jim Tonic
üzenetére
visszakovettem elozoleg is, en a microservert a ML110 utan vettem mert feleslegesen hangos/eros volt, es az esetek 95% -ban nincs ra szuksegem ( labor+filmnezes ). Szimpla elmenybeszamolo akart lenni
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
kerdeznek is egyet, kinek milyen tapasztalatai vannak video kartyakkal kapcsolatban a kis szeretett microserverunkhoz?
ezen a linken korulneztem, es megneztem a legtobb kartyat, de nem tudok donteni. Inkabb szemelyes tapasztalatokra alapoznek.
Ami fontos:
- passziv hutes, vagy olyan ami 20dba alatti zajt general kihajtva
- legalabb 720p videok hw-es tamogatasara rabirjam
- 1 hdmi vagy dvi + 1 vga kimenet (vagy masodik hdmi/dvi kimenet, projektor is ra lenne , jelenleg a projektorra az ml110 van rakotve)+1, usb-s webcamot keresek windows 2008 r2 tamogatassal, szinten inkabb szemelyes tapasztalatokra volnek kivancsi
-
Csarlee
tag
válasz
mandriva11
üzenetére
Hmmm. Az nem lesz olyan egyszerű mert ugye az SSD 2,5 hüvelykes de a legtöbb beépítőkeret 3,5->5,25 -re való...
Nekem is az ODD helyére van betéve SSD, rácsavaroztam egy fél keretet és kábelkötözővel van odafogatva a sínhez... Tudom, igénytelen, de nem tud mozogni, a gépet meg nem nagyon kell mozgatni...
Amúgy ne felejts el a BIOS-t upgradelni ha az ODD helyére akarsz SSD-t tenni... -
-
válasz
sellerbuyer
üzenetére
-
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
mandriva11
üzenetére
eSATA portot is lehet használni a második SSD-hez (én is ezt fogom csinálni).
-
mandriva11
tag
1 max 2db SSD-t szeretnék beépíteni az N36L-be, mit javasoltok, ami jó de nem horror áron kapható? Gondolom az ODD helyére kell tenni, mert a vinyók helyére nem igazán találtam olyan keretet, ami jó lenne hozzá.
Előre is megköszönöm a válaszokat. -
csballago
csendes tag
válasz
Mindreader
üzenetére
Ubuntu van fent
Talán a Bonnie++ ? -
Mindreader
tag
válasz
csballago
üzenetére
A legegyszerűbb a CrystalDiskMark-al.
-
efem
tag
sokkolodtam minap a villanyszamlan.

N40L + egy optoma hd projektor erkezett az elmult 3 honapban, a villanyszamla osszesen 7 fonttal novekedett az elmult 3 honapra (amit inkabb a projektornak tudnek be).
N40L bekapcsolva 24 oraban, es porog is rendesen ( 80/20megas net alatta, dlna server, ezt hasznalom main pc-nek, torrent, ftp, AD, hyper-v 2 guest-el, 250gb+2x2TB disk ).
Elotte csak egy ml110 g6 ment - de csak ha hasznaltam (kb 20-25 ora/het).
imadom!!!
-
bencze
senior tag
válasz
csballago
üzenetére
Én is kíváncsi lennék a raid5 teljesítményre. Igaz most nincs "kedvem" 2 disket venni de jó lenne és akkor a raid5-öt meg kell fontolnom.
Raid1 igaz, hogy sokkal kevésbé cpu igényes de 2 számjegyre nem megy fel a cpu kihasználtság írásnál, pedig fut pár cucc és ott a samba is dolgozik. -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Pgabor79
üzenetére
Valamilyen FreeNAS vagy NexentaStor-t ajánlanám neked.
Két rokonomnál is az utóbbi van cca 1 éve (ki se kapcsolták a gépet).
Távolról FTP-n tudsz rá fel/letölteni.
Torrent kliensnek Transmission-t lehet telepíteni rá. Bár ehhez Linux/Unix ismerete szükséges.Amúgy meg bármelyik Windows (az újak közül).
-
Pgabor79
aktív tag
Sziasztok!
Tervezem egy ilyen MicroServer vásárlását. Milyen op.rendszert használjak az alábbi célokra?: (LINUX-ot annyira nem vágom...
)-NAS-ként használható legyen
-családi videó, fotó archiválás
-mozi film gyűjtemény tárolása, elérése médialejátszóról
-torrent
-távoli elérés biztosítása bárhonnan (erre milyen lehetőség kínálkozik?) -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
csballago
üzenetére
#1720-as hozzászólásban azt írtad: "ezt is próbáltam, de ez van fent alapból"
Alapból nem a The Bay-féle moddolt BIOS van a HP Microserveren vagy valamit én értettem félre.
Pofon egyszerű az USB pendrive készítése.
Leszeded HP oldaláról a BIOS frissítést, kicsomagolod egy üres könyvtárba.
Rányomsz a HTML oldalon a pendrive formázására.
Utána lecseréled a pendrive-on a HP gyári BIOS-t a The Bay-től lementett BIOS-ra.
Természetesen ugyanolyan névvel kell felmásolni a pendrive-ra, amilyennel a gyári volt rajta.Kész.
-
csballago
csendes tag
válasz
radi8tor
üzenetére
A többi port AHCI módja végett.
Eddig én úgy értelmeztem, hogy a gyáriban ez nincs meg és kell egy boot usb key-t készíteni a HP progival, amire majd felmásoljuk az ahci.zip tartalmát. Abban van a spec rom, amit az ahci.bat-al tudunk elindítani.... de ez nem a ...072911 végű!A HP MS gyári bios-os és még nem láttam bios update folyamatot, mint korábban..amikor is sikeresen feltelepült az ahci módos verzió.
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
csballago
csendes tag
válasz
radi8tor
üzenetére
Valamit biztosan, csak nem jövök rá hogy mit. A linkelt oldalt már többször végigolvastam és a modding ugyanúgy bajos volt korábban is. (Mert egyszer piros led halállal gép vissza szervizbe, majd kicserél újra.)
Szóval, akkor sem sikerült egyből, csak valahogy egyszer csak lett egy prompt-om és akkor már okés. De most nem kapom meg a prompt-ot, csak újraindul és több külföldi helyről is szedtem már le verziókat...... -
csballago
csendes tag
válasz
bambano
üzenetére
Majd kiderül. A SW raid 5 kialakítása folyamatban van. Egyenlőre ott akadtam meg, hogy nem tudom lefrissíteni a moddolt bios-ra, mert mindig újraindulgat a pendrive-ról való betöltés után.....
Starting caldera dr-dos(majd reset)
A modding bios hiányában pedig csak a raid 5-ön belüli másolást tudnám megfigyelni, mivel a sata csatlakozóim elfogytak. (4db alapvetően nagy sebességű port)
Szerintetek? Miért indul folyton újra?A sebesség tesztre egy natúr másolási folyamat során mutatott sebességet vártok? Vagy jobb lenne valami progival? Ha igen, melyiket javasoljátok?
-
-
-
csballago
csendes tag
Szerintetek mennyire lenne gyors egy Ubuntu Szerver alatt üzemelő SW raid megoldás, amire 4db 3T winyó van kötve? Elbírná a vas? Nem lenne lassú?
Persze egy teszt mindent megold tudom....de úgy előzetesen kíváncsi lennék véleményetekre..... Köszi. -
cucuska79
tag
Sziasztok
Olyan kérdésem lenne, hogy létezik.e hozzá olyan HDD keret, amivel 2,5-öst bele lehet rakni?
Amúgy tényleg jó kis szerver, a fórum olvasás hatására döntöttem melette. Még a Synologyn gondolkodtam, de horror ára van egy 4 diskesnek. -
válasz
Mindreader
üzenetére
Hát igen. Az akkut jó lenne befelé tenni és nem a gép falához, mert fog melegedni rendesen. Belül ott a venti.
-
Mindreader
tag
válasz
sellerbuyer
üzenetére
Igen, másra úgysem használnám. Én is remélem, méregettem azért előtte, elméletileg pont jó lesz. Igazából az aksinak nem tudom még pontosan hogy hol lesz a helye. Még egy távmenedzsment kártyán gondolkoztam és akkor azt hiszem itt a vége a bővíthetőségnek, legalábbis ami a házon belüli lehetőségeket illeti.
-
válasz
Mindreader
üzenetére
És akkor úgy tervezed, hogy lefoglalod vele az x16 portot? Elég hosszú ez a karesz, remélhetőleg azért el fog férni...
-
Mindreader
tag
válasz
sellerbuyer
üzenetére
Korábban már linkeltem, én most ez vettem meg bele: LSI Megaraid 8888-ELP, kábelekkel (2 belső, egy külső), aksival, RAM-mal, + alacsony profilú hátlappal 135 USD-ért ideadták. Letölthető hozzá Win 2003-2012 -ig driver + persze a Linux driverek. Utolsó firmware + management software frissítés: 2012 Jun 18. Egyetlen félelmem hogy esetleg nem fog rendesen beleférni a házba.
Remélhetőleg jövőhéten megjön és akkor be tudok számolni a tapasztalataimról, első körben 3 SSD megy rá RAID 5-be, de lehet hogy átdugom erre a rendszer SSD-t is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Teszt Mire jó egy HP N40L microserver?
- Tudástár HP MS N40L: kiszolgáló otthonra
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Anyagi helyzetek és életutak
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Warhammer 40.000
- Lightyear - befektetési app
- Milyen autót vegyek?
- Tesla topik
- További aktív témák...
- IZOMKOCKA - HP Z2 Mini G9 - i7 14700 - 32GB - 512GB nvme - Nvidia T1000 8GB
- Intel Ultra 9 285K teljes konfiguráció eladó egyben
- -151 760 Ft KEDVEZMÉNY: ÚJ Lenovo ThinkCentre M70s G5 SFF:i5 14500, 16GB DDR5, 512GB, nVidia T1000
- ÚJ Kis gamer/kis tervező PC: Lenovo ThinkCentre M70s G5 SFF: i5 14500, 16GB RAM, 512GB, nVidia T600
- 15.gen! Intel Core Ultra 5 245KF +16-32GB DDR5 RAM +hűtött VRM-es B860 lap! GAR/SZÁMLA (Te nevedre)!
- Dell Latitude 5300 13,3" FHD IPS touch, i7 8665U, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Samsung Galaxy S23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Thinkpad X13 Gen2 WUXGA IPS Ryzen5 Pro 5650U 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega7 W11 Pro Garancia
- HP ProDesk 600 G5 i5-9500 16GB 512GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

)