Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Rugalmas OLED panelre válthat a Samsung Galaxy A57
- iPhone topik
- Azonnali navigációs kérdések órája
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Xiaomi MI-3 - odavág a nagyoknak
Új hozzászólás Aktív témák
-
Menotti
aktív tag
válasz
varga.tamas
üzenetére
Itt találsz frissebet is(3. oldal lapközepe...)
-
slashing
senior tag
A különböző nas oprendszerek milyen merevlemez formázásokat használnak? Az érdekelne igazából hogy ha mondjuk most veszek egy ilyen microszervert és egyenlőre csak egy 2 terás vinyó lenne benne és egy pendriveon az OS de később ha mondjuk át akarok térni a win home serverre akkor az gond nélkül fog menni? Vagy ugyan ez fordítva ha win home szerver az első aztán később mondjuk omv vagy freenas akkor lehet problémám abból hogy esetleg a win home server másra formázott disket preferál?
Az egész azért érdekes mert el kéne döntem nem hogy akkor 250 gigás lemezzel rendeljem és akkor win home server lesz rajta mert annak kell 160 giga minimum vagy spórolok és akkor csak pendrive omv vagy freenas de ilyen esetben nem tudom hogy pl. megbírokozik-e a jövőben a win home server az ő általuk preferált formázással (ext4 gondolom).
-
válasz
varga.tamas
üzenetére
Egyforma a BIOS a két géphez.
-
varga.tamas
tag
válasz
radi8tor
üzenetére
Sziasztok,
Ez a BIOS jó az N40L-re is, vagy csak a 36-ra???
http://blog.xorp.hu/hp-microserver-es-nexentastor -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
worxland
üzenetére
5000 Ft egy ilyen vinyó, ami nekem felesleges is lenne. Csak elfoglal egy helyet a négyből, ha ODD helyére rakom, akkor is csak rázza a házat.
Másnak lehet szüksége van ilyenre, de szerintem akkor is túlárazott ez a gép 33k-ért garancia és számla nélkül.Sokkal komolyabb kétmagos Intel C2D gépet adtam el 25k-ért.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
mandriva11
üzenetére
Használtan elég drága.

Újonnan olcsóbb volt számlával. -
mandriva11
tag
Először is megjegyzem, hogy nem én árulom, de hátha valaki szeretne egy N36L -t.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
J0shu4M1ll3r
üzenetére
Ha lesz, akkor N54L lesz belőle (2.2 Ghz) de senki nem tudja mikor. Az is lehet, hogy csak spekuláció.
De, amikor N36L megjelent anno azt mondták 3 féle modell lesz kapható 1 évenkénti megjelenéssel.
Ha jó árban lesz az N54L, akkor cserélem rá az N36L-t. Az már egy Intel i5 kategóriájú CPU.. -
J0shu4M1ll3r
senior tag
Sziasztok!
Ismét tervezem egy ilyen masina vételét, viszont lenne egy olyan kérdésem, hoyg várható valami új generációs gép? n50l vagy valami?
-
tomcsi80
csendes tag
Sziasztok,
Tulajdonos lettem jipiiii
))Viszont lenne egy kis bajom...
Freenas-t szeretnek ra feltenni, de usb-rol sehogy se tudom elerni a telepitest. Neztem a freenas oldalat, hogy mit csinaljak az usbvel, meg mit toltsek le, de amikor vegig megyunk a bootolason, ugy nez ki mintha az usbn lenne maga a rendszer... A gepben van egy 30gigas ssd, meg egy 1 terras wd green.Valaki segitsen plz, hogy usb-rol hogyan tudnek telepiteni.
Koszi!!!!
-
válasz
varga.tamas
üzenetére
Ez akkor szokott lenni, amikor több torrentet indítasz el egyszerre. Amíg hash-el a gép addig ez lesz. Minél nagyobb állomány, annál tovább tart.
-
kiskakas
senior tag
válasz
varga.tamas
üzenetére
Az a utorrent cache lesz, nem a hdd-é
emeld fel 100-200megara, bar csak idoszakosan oldja meg a problemat.. -
varga.tamas
tag
válasz
nvyktor
üzenetére
Lenne egy kis gondom.
az 1 T-s WD Red diskeim jelenleg Raid 1-ben vannak és az utorrent disk overloaded üzenettel csökkenti a sebességet. Kb 5 MB/s (a net maximum sebessége) írásnál jelentkezik ez a jelenség, feltéve hogy több torrent fut egy időben, ha egy akkor semmi gond. A uTorrent a statisztikában 32 MB cache-t lát a disken, miközben 64-nek kellene lennie.Van ötletetek?
-
nagyonnagy
csendes tag
Nekem ilyen van a WD20EURS Microserver-emben. Ez is egy Green széria. Nálam az 5 év garancia miatt volt nyerő, és eleve 7/24 üzemmódra tervezték.
-
csballago
csendes tag
Ez a por fogó szivacs nagyon jó ötlet. Most, hogy kicseréltem a memóriát látom, mennyi koszt gyűjtött össze kb. 4hét alatt.
-
kiskakas
senior tag
-
nvyktor
aktív tag
válasz
varga.tamas
üzenetére
Üdv a klubban!

-
kiskakas
senior tag
-
kiskakas
senior tag
wd greenből (ears/eads) nekem szám szerint 8db ment tönkre cirka másfél év alatt egy épített nasban, mára hálisten már csak 2 maradt.
most a kovetkezo diszkek vannak a hp-ben:
Hitachi HDS5C3020ALA632
Seagate-Samsung HD204UI
WDC WD20EARX-00PASB0
WDC WD20EARS-00J2GB0 -
igmeggy
csendes tag
N40L-t szeretnék új HDD-kel bővíteni 1, 1.5 vagy 2 TB Western Digital HDD-kre gondoltam. Melyiket javasoljátok? Melyik jó bele?
-
varga.tamas
tag
válasz
Jim Tonic
üzenetére
Az egyik srác árul porszűrőt olyan méretben, amiben kéred. Asszem 100 Ft/20x20. Megpróbálom ma megkeresni!
update:
http://hardverapro.hu/apro/porszuro_szamitogephazba_akar_egyedi_formaban_es_m/hsz_1-50.html -
csballago
csendes tag
Feleslegessé vált a szerverbe csomagolt alap 2GB memória modul. Ha valakit érdekelne...PÜ. :-)
-
csballago
csendes tag
válasz
Jim Tonic
üzenetére
Igen a fájl rendszer nekem is eszembe jutott. S bár elméletileg windows alatt lehet kezelni ext4-et (ha jól tudom) külön programmal, attól még az op.rendszer nem fogja natívan - márpedig az op.rendszer akinek ezt felügyelni kell.
Ez most azért is nagy kérdés, mert kezd nőni az adatom, amit már rászeretnék dobni 4db winyóra raid-5-ben. Tehát nem ártana letennem a voksom valamelyik op.rendszer mellett.

-
-
válasz
csballago
üzenetére
Eleve gond van a fájlrendszerrel. EXT vs NTFS. FAT gyakorlatilag semmire nem jó.
Sokszor még a hardveres RAID megoldások sem működnek eltérő kártyákkal. Még ha elméletben létezhet is, szerintem nem tudsz kompatibilis RAID tömböt létrehozni. Hacsak nem találsz valami szoftvert, ami garantáltan megcsinálja. -
csballago
csendes tag
Egy kérdés: a szoftveres op. rendszeres RAID felosztások kompatibilisek egymással? Gondolok itt arra, hogy egy Windows-os RAID5-el konfigolt data pool olvasható-e linux-ossal, pl: ubuntus raid-5-el?
-
válasz
varga.tamas
üzenetére
Nem kell elnézést kérned, nem leszúrás volt. Kis segítség.
-
válasz
varga.tamas
üzenetére
Már bocsánat, de pont egy router céleszköz DHCP-re. A szervert felesleges terhelni vele (még akkor is, ha nem igazán terheli), szerintem.
szerk.: itt a fórumon egy hozzászólásba kell írni a mondanivalódat a szabályzat szerint.

-
válasz
nvyktor
üzenetére
Ez azért mókás kérdés volt.

#1434:
A következő felállásban gondolkodok:
-HP MS N40L 4 GB
-2x1 TB WD10EFRX
-2x40 GB Seagate op rendszernek -> Ez mi? Minek?
-1 db 5.1 hangkártya
-WS2k8R2Feladatok:
-HTPC
-torrent
-hálózati meghajtó, share, (egyszóval nas)
-DHCP -> Miért pont ezzel? Nincs egy routered?
-proxy Minek?
-később vpn, szerveres "játékok", ad, exchange...stb -> Nem erre való.Mennyire életképes az elképzelés? Szerintem nem jó elképzelés.
-
bon
őstag
válasz
varga.tamas
üzenetére
Ennyi mindenre kevés az erőforrás, főként a procié. Kezdetnek elég, de ad, exchange már tuti kevés.
-
sxboy
tag
válasz
varga.tamas
üzenetére
Ja, úgy akkor nem kell más beruházás.

-
sxboy
tag
válasz
varga.tamas
üzenetére
Szia,
szerintem teljesen életképes, viszont szerintem vegyél egy jobbfajta VGA-t (ha visszaolvasol, találsz ajánlott VGA kártyát), arról le tudod HDMI-n keresztül venni a hangot a HTPC okán, így nem feltétlenül kell hangkártya. (én is így tervezem)
a "szerveres játékok" témakörben nem tudok hozzászólni.
-
varga.tamas
tag
válasz
radi8tor
üzenetére
Sziasztok,
A következő felállásban gondolkodok:
-HP MS N40L 4 GB
-2x1 TB WD10EFRX
-2x40 GB Seagate op rendszernek
-1 db 5.1 hangkártya
-WS2k8R2Feladatok:
-HTPC
-torrent
-hálózati meghajtó, share, (egyszóval nas)
-DHCP
-proxy
-később vpn, szerveres "játékok", ad, exchange...stbMennyire életképes az elképzelés?
-
nvyktor
aktív tag
Felmerült egy kis probléma...
Nálam a szerver a tv alatti szekrénybe van eldugva. Lényegileg első számú gépnek van használva, filmek, zene, vpn, internet... minden arról megy.
Múlt hét végén a nagy melegben kétszer is előfordult, hogy túlmelegedésre hivatkozva leállt a rendszer.Másnak is van hasonló tapasztalata?
Lehet valahogy turbózni a hűtését?
Nem szívesen költöztetném ki onnan... -
csasaKKP
senior tag
válasz
radi8tor
üzenetére
Köszönöm szépen!

Esetleg aki épített NVR-t Windowsszal, vagy van valamilyen tapasztalata, tanácsa, észrevétele a szerverrel/programokkal kapcsolatban, nagyon szívesen fogadom akár itt, akárt PM-ben. Köszönöm.

És később írok egy kis részletet a készülő rendsszerről, mert terveim már vannak, de ahogy mondják "Ember tervez, Isten végez". Vagyis meglátjuk, mi sül ki a dologból.
-
csballago
csendes tag
Ezzel kezdtem a MS-el való ismerkedésem. Sajnos valami végett 24 óránként elérhetetlenné vált a server SSH és transmission kapcsolaton keresztül egyaránt.
Próbáltam megoldást keresni rá, de nem igazán találtam. Így más (persze amúgy is akartam) op.rendszereket is tesztelgettem.
Lehet nekivágok megint ennek a projektnek....
Mellesleg milyen megoldást javasoltok a rendszer adatok tárolására? Gondolok itt arra, hogy egyszerű pendrive-on legyen, vagy vegyek SSD-t neki? SSD-ből kisebbet és kettőt a RAID1 végett?
-
csballago
csendes tag
Igazad van és ezért lenne is majd rajta egy UPS.

Rájöttem, hogy talán nem is NAS-ként kellene pozicionálnom a kütyümet. Az eddig összegyűjtött információim szerint valami olyasmit szeretnék, hogy az eszköz 0-24-ben megy. Ha otthon bekapcsolják a TV-t (HDMI), akkor XBMC fogadja a kanapén ülőket. A többi szolgáltatást vagy CLI-n (SSH) vagy WEB pagen-keresztül menedzselném, mint pl: torrent, SMB, Web photo gallery, storage management (valami RAID), FTP. Adattárolásra 4db winyo raid-ben, rendszernek másik kettő raid1-ben. A torrent alapvetően a rendszeren menne, így tehermentesítené a 4db winyót és csak akkor pörögnének fel azok, ha konkrét adatelérés zajlik. -
csballago
csendes tag
Az igazság az, hogy még mindig nem döntöttem el, milyen végleges op.rendszer legyen a HP MS-en. Lehet megfordítanám a dolgot, mert úgy látom bizonyos funkciókat szinte minden oprendszer támogat (vagy némi tuninggal támogat), bizonyosakat pedig nem.
Tehát megfordítva, a kérdésem: Mit ajánlanátok ha XBMC-t és valamilyen Web Photo Gallery megoldást is szeretnék majd futtatni az MS-en?
-
csballago
csendes tag
Köszi a linket. Korábban már olvastam ezt a cikket, s bár szépen le van írva - mégis úgy gondolom hogy ez megint csak egyfajta megállapodás egy megoldás mellett. Jelenleg egy Nexentastor OS. Nekem kissé idegen maga a rendszer és bár az adatok biztatóak..mégis húzódzkodom tőle. (Persze kipróbálni minden új kecsegtető megoldást szeretek.
)Alapvető koncepcióm az volt hogy 4db 3T-s winyót raid5-be kötve definiálok tárhelynek. Ha külön raid kártya van, "tulajdonképpen" OS független a dolog. Ha viszont az OP. rendszerre bízom, szoftveres úton.....félek később gebasz esetén nem fogom tudni helyreállítani, csak ugyanazon rendszeren belül. Más megoldásban már nem fogok tudni hozzáférni az adatokhoz.
Ráadásul most még csak 2db winyót vettem meg a 4-ből..s gondoltam valamiképp ha kinőttem adataimat..akkor véglegesítem a 4db 3T-s Raid5 rendszert. De ahogy olvasgatok itt-ott amott, látom erre egyre kevesebb esélyem van..max külön RAId kártya esetén. -
csasaKKP
senior tag
Sziasztok!
Nagy segítséget szeretnék kérni Tőletek!

Van egy UBiQUiTi AirCam IP kamerám, (jelenleg 1, de később bővülhet), és ezt a szerverkét néztem ki NVR-nek extrái és ár/érték aránya miatt.
Mindemellett, hogy a háttérben rögzíti az adatfolyamot a kamerától, számítógép feladatát is ellátná, csak alap irodai dolgok lennének (szövegszerkesztés, böngészés leginkább).Szerintetek jó választás?
Köszönöm!

-
slashing
senior tag
Hallottam már róla látni még nem láttam, lehet ráveszem magam egy virtuális telepítésre vele kapcsolatban. Amúgy windows home serverre gondoltam csak annyian írták már itt is hogy lassú meg ez meg az hogy kicsit bizonytalan vagyok a free nas linux rendszerekkel meg csak az a bajom hogy nem akarok sokat pepecselni vele, kinőttem már a tesztelős korszakomból, ma már csak a telepítem és menjen a szlogen, félek ha valami nem megy akkor hosszú órákat kell bújnom a netet miatta, ennyiből jobb lenne a whs.
Istenigazából a mappa szinkronizálást amikor írtam akkor jutott csak eszembe hogy használtam én valamikor pl. az opera böngésző szinkronizálását hogy bárhol vagyok bármilyen gépen elérjem a könyvjelzőket, csak aztán egyszer volt vele gond és ugye akkor egyből szinkronizált, ha valamit kitöröl véletlen az ember akkor szívás van, azért lenne jó ha csak akkor szinkronizálna amikor még nem talál a saját mappájában valamit de ha én kitörlök valamit amit már átmásolt akkor ne törölje ott is. De ez még csak elvi síkon megy lehet aztán csak egy egyszerű hálózatban átmásolom lesz a vége....
Torrentezéshez, jelen pillanatban úgy gondolom hogy nem fogom használni de sose tudni. Mivel lényegében csak backupra kell majd a sever meg egy htpc kiszolgálására. Hála isten a netem olyan hogy nem kell minden álló nap futnia a torrentnek csak az arány miatt.
-
Fex
tag
válasz
slashing
üzenetére
Szia!
A kérdésedre elég nehéz megfelelő rendszert találni, mert a modern oprendszereknél a fájlelérés, jogosultság alapon megy, az pedig minimum felhasználónév-jelszó kettős, esetleg tanúsítvány alapon...
Ha esetleg windowsok a kliensek, érdemes windows server oprendszert választani, én ebben az összeállításba még nem csalódtam. Természetesen lehet más is, ez csak az én véleményem.Szinkronizálás: én egy FreeFileSync nevű programot találtam, ami tetszett, és nincs vele semmi probléma, elég jól használható (egyébként meg Google a barátod)
Nekem 2 db is van ebből a kis ketyeréből, amin van egy esxi cluster, rajta ms tesztkörnyezet, illetve egy debian vm. Tanulás, tesztelés, új rendszerek kipróbálása, napi rendszerességgel használom őket általában. (gyenge a fantáziád!
)Fex
-
lovi27
addikt
válasz
slashing
üzenetére
Nem tudom ismered-e, de az ingyenes, linux alapú OMV (Open Media Vault) tökéletesen illik arra, amit keresel. Abban van egy Rsync nevű szolgáltatás is, ami mappákat szinkronizál, de hogy kielégíti-e a te speciális igényedet, azt nem tudom. Nem használom. Maga az OMV weben keresztül, egy böngészőben vezérelhető. Nem kell plusz monitor, billentyűzet. Ha meggondolnád magad, torrentezéshez is kiválóan használható. A ketyere keveset fogyaszt, és folyamatos használatra tervezték.
A Virtual Box-al kapcsolatban szerintem nem kell mindent elhinni. A túlzó hozzászólásokat olvasd kritikával. A hardver erőssége úgyis eleve eldönti, hogy egyszerre mennyi egyéb rendszer futhat rajta normálisan, használható módon.
-
-
slashing
senior tag
Hi, szeptemberben fogok venni egy ilyen kis microservert, érdekelne milyen oprendszert ajánlotok.
Csak NAS-nak lesz véve semmi más, torrent sem ezen fog menni. Olyan oprendszer kéne amin ha azt mondom hogy ez a könyvtár vagy meghajtó meg van osztva akkor azt lássa win 7, xp, vista, minden buhera nélkül. Egyszer végigszenvedtem win7, xp, vista összehozását, nem kívánom senkinek, szóval valami olyan kéne aminél nem kell minden gépen tartomány/username meg a tökömtudja mi egy rohadt eldugott 1000-redik beállítási almenüben lévő ablakban szerencsétlenkedni.
+ egy olyan program kéne hozzá ami egy könyvtár tartalmát automatikusan szinkronizálja a saját gépemen lévő egyik könyvtárral a nas-on lévő egyik könyvtárral. de csak úgy hogy ha plusz kerül oda akkor másoljon ha törlök onnan valamit azt ne törölje a nasról is. ez megoldható?
Jah meg még valami érdekelne csak úgy mellékesen mert nagyon sokan írjátok hogy virtuális gépeket futtattok rajta. Szóval érdekelne hogy mire használjátok ezeket a virtuális gépeket mert ha bele gebedek sem jövök rá hogy napi vagy akár heti rendszerességgel mit csináltok egy virtuális géppel ne adj isten többel is egyszerre. Amúgy ezt hálózaton keresztül teszitek(mármint a virtuális gépek használatát vagy közvetlenül a micorszerver előtt?). Mert én úgy tervezem hogy se egér se bill nem lesz micorszervernél, miután belőttem a hálózatot.
-
csballago
csendes tag
Korábban már volt szó RAID 5 technológiáról itt a topicban. Kis irományra akadtam, gondoltam megosztom veletek. Itt elég jó tapasztalatok olvashatóak a Highpoint raid kártyákról. (Pontosabban a comment 3db hivatkozásában.)
Új hozzászólás Aktív témák
- Teszt Mire jó egy HP N40L microserver?
- Tudástár HP MS N40L: kiszolgáló otthonra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Projektor topic
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- OLED TV topic
- Visszakerült a GOG az eredeti társalapítóhoz
- Gitáros topic
- Milyen notebookot vegyek?
- Picit gazdaságosabb és halkabb lett a PlayStation 5 Pro legfrissebb verziója
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- További aktív témák...
- GAMER PC - GTX 1080Ti - Ryzen 2600X - 48 GB DDR4 - 512 NVME SSD / 1000W
- IZOMKOCKA - HP Z2 Mini G9 - i7 14700 - 32GB - 512GB nvme - Nvidia T1000 8GB
- Gamer : RTX 3080 10GB / 16GB DDR4 / Intel i5 12400 / 1TB NVME SSD /
- 15.gen! Intel Core Ultra 5 245KF +16-32GB DDR5 RAM +hűtött VRM-es B860 lap! GAR/SZÁMLA (Te nevedre)!
- Komplett gamer konfig szinte minden új..
- Xiaomi Redmi 15 / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- BESZÁMÍTÁS! LENOVO ThinkPad P15 Gen1 - i7 10850H 16GB DDR4 512GB SSD Quadro T1000 4GB WIN11
- Doxa férfi óra - 166.90.101.20 - D-Sport férfi karóra
- BESZÁMÍTÁS! Asus VG27AQL3A 27 180Hz IPS QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A16 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

))
emeld fel 100-200megara, bar csak idoszakosan oldja meg a problemat..

)