- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Kernel #59284 üzenetére
Köszönöm! Külön örülök, hogy Te válaszoltál nekem, szakértő vagy nagyon (persze nem akarom másokat alacsonyítani ezzel)!
Védettek kellenek majd oda valóban. Tehát akkor életképes a dolog, örülök.
Majd ha elérkezek a megvalósítás fázisához, még valószínűleg lesznek kérdéseim. -
darvinya
titán
válasz
Kernel #59266 üzenetére
Hűtőszekrény is belső párologtatást végez, különben nem tudna kivonni hőt.
Fordítottra pedig azt értem, hogy miközben hűti környezetet belső radiátorán adja le „felfűtőtt folyadékgáz energiáját”.Nem elvben van gondom, hanem körülvett túlságosan felhajtást és 100%-nál többeltet.
Fizika mai állása szerint nincs ilyen közeg, ami legalább 100%-ot is produkálja.Ennyierővel szupravezetős motor örökmozgó.
Sör kollektorban tudom, hogy mozgó folyadék van, de ventilátort írt nem szivattyút.
-
szabifotos
senior tag
válasz
Kernel #59226 üzenetére
Jó ötlet a mágnes
Ehhez kapcsolódva: Ilyen töltővel próbáltam kapacitást mérni, úgy hogy 2.5V-ig lemerítettem a cellát, és USB-n mértem a beletöltött mA számot. Az egyik akkut mikor végzett a töltéssel kivettem, majd visszatettem , és újra felvillant a piros led, és a mérő szerint belenyomott még vagy 1500mA-t, ami lehetetlen mert kb. 2200-as az akksi. Hogy lehet ez? Én arra gyanakodtam, hogy a tartóban nem jól érintkezhetett és pontatlan lett a mérés, a tartó ellenállása miatt..
(mert már észere vettem olyat is, hogy ha az ujjammal nyomom az akksit a tartóban, akkor megnő a töltőáram) -
yohnsee
tag
válasz
Kernel #59198 üzenetére
Annyira felmérgeltem magam ezen a dolgon, hogy nekiálltam és kb. 1,5 óra keresgélés után megleltem a cseredarabot. (Remélem!)
Eredeti: SLLB120300 (ALPS)
Kínai utánzat: fut a fenti kód alatt is és így is: LY-K2-01
Ezt a hsz-t csak azért írtam ide, ha esetleg valaki másnak is hasonló problémája lenne az ilyen típusú fejhallgatóval.
Rögtön rendeltem aliexpress-ről 5db-ot, úgyhogy lesz tartalék egy időre -
Reno7
senior tag
válasz
Kernel #59226 üzenetére
Ahogy látom ez 18650-es akkuhoz van, vagy az nem számít hogy lítium-ion vagy -polimer?
(#59227) PHM: Ezek után én is szétkaptam az enyéimet, és azokban sincs védelem, se az akkukban sem a töltőkben. Ezért akarok venni egy normális töltőt ezekhez.
-
Csabesz666
aktív tag
válasz
Kernel #59210 üzenetére
Megoldódott, a három eres földelt 230V-os kábel földelése, nem érintkezett, az ajzatban, a kábelt kicseréltem, megszűnt a jelenség. Még jó, hogy a végfokokat nem vitte szét, ugyanis a jel földön () keverőben megjelenő feszültség, szépen, mivel a végfok földelt így megjelent a konektor földelésén is a feszko. Megfogtam kézzel a földelést, és rázott. Jól megszívatott a kábel.
-
-
HoTaZo
addikt
válasz
Kernel #59092 üzenetére
Nem fogok tudni veled vitába szállni, mert nálad ott a szakismeret én meg csak a régi csöves (mittudoménmármilyen) tévémre emlékszem, hogy erősítőn volt és együtt ment a tv hangereje az erősítőjével.
Másik topikban volt már szó (ajánlották nekem) az univerzális távirányítót, még nem találtunk egymásra.
Ha mozizni támad kedvem, én is rátolom az erősítőt, de a centert mindig is haloványnak találtam, így a dialógusok támogatására szoktam a tv-t is bevetni.
(#59093) tordaitibi: Király! Köszönöm!
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Kernel #59076 üzenetére
Tehát akkor lefordítva vegyészi nyelvre: nem csináltam bajt, hogy egy 12 és egy 5V-os, nem földelt adapter GND-jét (fekete vezetékét) összekötöttem, és azt dugtam be a ventibe, illetve az Arduinoba?
És ezek szerint az is normális, hogy ha kikapcsolt állapotban is be van dugva a PWM, akkor belassul a venti.
-
Batman2
őstag
válasz
Kernel #59042 üzenetére
Valóban csak párszáz forint egy kész kapcsolás, viszont még ha valami csoda folytán az működne is, akkor sem vagyok előrébb, mivel ez csak egy beállítható értéknél kapcsol, nekem pedig kettő küszöbértékre van szükség, külön ventilátort és külön párásítót kell kapcsoljon, ezért építenék egyedileg.
Mindegy, valahogyan csak kell próbálkozzak vele tovább és inkább kapacitív elemként tűnik használhatónak, mint egyszerű DC osztótagként.
A kapcsolási rajzokban, amik fellelhetőek, 10Kohmos ellenállás van osztópárnak betéve, ami megfelelő is lenne szintén neten fellelhető ellenállás érték táblázat szerint, de így próbálva nem értem el semmit, csak akkor volt jelentősebb feszültség változás, haár 100Kohmos volt az ellenfél.
[link]Üdv.
-
draco31
veterán
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Kernel #59027 üzenetére
Végtelen ciklusra: (én logikai ICk mániákusa vagyok
)
Kapásból: ha az 555-öt 1kHz generálására állítjuk be (ami egyszerű), utánakötve egy 4045-ös CMOS ICt (21 bites osztó), egyből megvan a 2097 másodperces periódus.
Utánaszámolva egy 581 Hz-es jellel az 555-ből megvan a félóránkénti ide-oda kapcsolás.
A szimmetria ab ovo meg van oldva a digitális osztás miatt, így az 555-nél teljesen értelmét veszti ezzel foglalkozni.Az 510 Hz-hez pedig az 555 kalkulátor elemei: R1= 1k, R2= 2.5k, C= 470nF.
-
csubuka
addikt
válasz
Kernel #58982 üzenetére
Köszönöm szépen!
Ez attól még, hogy "DROK" márkájú ugyanaz, mint a linkelt gondolom, jó cucc az illető leírása alapján
Akkor nem éri meg buck-boostot venni, ami alkalmasint tud le is fel is feszültséget konvertálni? *Csak mert nekem az univerzális egység lehet jobb lenne, ez csak épp most buck-nak kell, de máskor lehet boost kell majd...A táp egy sima HP példány. Hogy érted, hogy átkapcsolható? Levágom róla a végét és ráforrasztom azt, ami nekem kell, meg a feszültség konvertert az a terv.
-
Fustfujo
újonc
válasz
Kernel #58947 üzenetére
Igen, sorban van, egymás mellé kell 6 db AA-s elem.
Nekem ez a 400mA semmit nem mond igazából, akkor linkelj már be kérlek nekem egy olyat, amit a 6 db AA elemhez te jónak tartasz. Köszi
Közben felhívtam a fenti link (conrad.hu) ügyfélszolgálatát és ott is elmondtam, hogy mit szeretnék. Egy kedves hölgy átkapcsolt egy férfi kollégához, aki 2 szer visszakérdezett, hogy megértse, hogy mit akarok, majd ezt válaszolta:
Értem, hogy mit szeretne, de ilyen eszközt amit Ön keres még nem találtak fel, keressen fel egy elektroműszerészt.Egyébként, ha lehet, nem forrasztgatnám (soha életemben nem is forrasztottam még), meg lehet lesz ez még használva rendes elemmel is, így a készüléket sem szeretném szétberhelni.
Van itt olyan, aki csinálna nekem egy ilyen bepattinthatós változatot? Mennyiért vállalja el valaki?
-
Fustfujo
újonc
válasz
Kernel #58945 üzenetére
Hmm, köszönöm.
Most már értem hogy működik ez a töltöttségi szint mérés.
Találtam egy ilyet:
https://www.conrad.hu/hu/halozati-adapter-fix-feszueltsegu-dugasztapegyseg-9v-os-elemcsatlakozoval-9-vdc-400-ma-36-w-voltcraft-fpps-9-36w-cl-514229.htmlMost akkor ebből kell vennem 6 db-ot, mivel 6 db AA elemet kellene helyettesíteni?
Továbbá még számomra az sem világos, hogy ennek a végződését hogy csatlakoztatom majd hozzá az elem helyére. Itt amit belinkeltem, látom hogy egymás mellett van két kimenet vagy mi az (gondolom egyik a pozitív, másik a negatív), de ugye bármilyen készülékbe, ahogy az elemet beleteszed egymással szemközti pontokon érintkezik, nem így egymás mellett, szóval nekem ezt még valami dróttal oda kell vezetnem? Bocsi, csak így nem tudom elképzelni.
Nincs valami elem alakú "végződés", amit egyszerűen csak bepattintok, mintha egy elem lenne? -
naja
aktív tag
válasz
Kernel #58849 üzenetére
Okés, köszi! Félig-meddig még értem is, amit írsz.
Majd egy hosszú téli éjszakán megkérdezek valakit, hogy magyarázza el mikről volt szó. Addig meg megelégszem vele, hogy működik. Amúgy attól már magában megéri az árát, hogy nem kell forrasztgatni, csak bekötni és dobozolni. Annyira már nem mennék el a DIY felé.
Köszi még egyszer! Szuper kis topik, hogy még lámaként is lehet haladni a kis projektekkel.Minden jót nektek!
-
naja
aktív tag
válasz
Kernel #58829 üzenetére
Nagyszerű, köszönöm szépen a segítséget. Már meg is rendeltem.
Még a bekötéshez kérném a segítséged. Két gondom van: nem igazán értek az elektronikához (kigugliztam amit lehetett), illetve nem tudok kínaiul (relé paneljén kínaul feliratok vannak a 220 V részén). Szerencsére a panel aljáról is van fotó, amin van egy kapcsolási/logikai rajz (nem tudom így hívják-e ezeket). Ez külön van a szürke mezőben. Ez alapján próbáltam dekódolni a dolgot. A NO / INPUT / NC feliratokat már én írtam oda, nem tudom jó-e.
Tehát az USB felől:
• Vcc-DC (+5V)
• GND-GND
220V felőli oldalon:
• középen jön be a fázis,
• NO (Normal Open?) felől megy ki.Lövök még valami dobozkát a közeli villamos boltban hozzá, és kész is.
-
-
Moleman
addikt
válasz
Kernel #58777 üzenetére
Ezeket sose értettem, áramtalanított foglalatban is képesek néha felvillanni, azt hogy csinálják? Gondolom, hogy az aljzat lengőkapcsolója a fázist kapcsolja, ez azt jelenti, hogy a nullán is van egy kis áram? Vagy a kapcsolón mászik át pár elektron? Amit én testelek le, mikor hozzáérek?
-
PHM
addikt
válasz
Kernel #58775 üzenetére
Konnektorba dugható irányfényt alakítottam át ledesre.
28 db 3528-as led került bele, kapacitív előtéttel.
Mivel sikerült fényerőben "kicsit" túllőni a célon, és amúgy is volt
a kütyü előlapján egy kapcsoló, sorba kötöttem az áramkörrel egy
470 Kohmos ellenállást, amit szükség esetén rövidre lehet zárni
a kapcsolóval. Még így is bőven elég fénye lett...
+1: Amikor beforrasztom a 0805-ös ledeket, gyakran halványan világítanak.
Egyszóval igen, szerintem simán lehetne fáziskeresőt csinálni ledből. -
geotigris9
tag
válasz
Kernel #58706 üzenetére
Neked is köszönöm mezis. (Hőkioldó nincs benne.)
Most esett le, hogy ha le is volt szakadva a vezeték a hőkioldó kondiról attól még működnie kellene. (Vélhetően nem mostanában szakadt le szóval működött a kondi nélkül is ennek nem volt jelentősége, de mint írtam vissza lett forrasztava szóval tenné dolgát..)
/Bár zártam az áramkört egy darab vezetékkel ahol a kondi, de nem lepő módon ugye eredményt nem hozott./Gondoltam egyet és kiiktattam a kapcsolót és direktbe zártam az áramkört egy sorkapoccsal és ez után tettem egy próbát és lás csodát fel-zugot.
Szóval minden egyéb kizárva a kapcsoló ment tökre amit szét is szedtem és kiderült (Ami két áramkört zár egy egyidejűleg.), hogy az eggyik záró áramköri résznél kis műanyag pöcöknek a nyomó része tört le ezt a pöcköt egy kis rugó tolja ki egy lukból és ezeknek a pöcköknek a nyomása zárja az áramköröket a nyomógomb benyomásakor.
(Nem akartam szétszedni a kapcsolót pattintósan van összerakva ne, hogy letörjön az eggyik füle, de lényegi károsodás nélkül sikerült szétpattintani.)
Szóval fél siker valami pöcköt kell fabrikálni hozzá és működni fog.
-
onagyi
csendes tag
válasz
Kernel #58692 üzenetére
Köszönöm a választ.
Én arra gondoltam, hogy egy (inkább kettővel, hárommal) diódával kapcsolódok az általad is megjelölt pontra és a diódán eső feszültséget hozzáadom a mérthez. Ha -25 celsius fok van, akkor a megjelölt ponton kb 4,6V van amit az Arduino elvisel, de a többi eszközön (WeMos NodeMCU) max 3,3V lehet.
A másik gondom az, hogy az Arduino bemenete nem huzza-e el nagyon a megjelölt pont értékét.
Kétfajta panelom van, az egyiken az R2 20k, a másikon 10K. Ebből következően a mért értékeket is ennek megfelelően kell kezelnem.
Természetesen a GND közös.
Még egyszer köszönöm.
onagyi
-
gyenesmartin
őstag
válasz
Kernel #58684 üzenetére
Csak írta, hogy vezeték nélküli fejeshez kellene. Egy ilyen hangszóróhoz jó, de egy ADC bemenetére kötni szerintem igen sokat fog torzítani a PWM miatt.
A TDA1308-as pedig rail to rail opa, így ugyanakkora jelszintet tudna kihozni 5V-ból, mint a PAM, csak jóval kisebb torzítás mellett. -
-
válasz
Kernel #58657 üzenetére
Pontosan erre gondoltam,
probalom lerajzolni, es ha valaki esetleg kiszamolna a csucsaramot, annek idejet, akkor szamolhato a disszipacio is. Allando feltetelezett terhelesnel 5x0,6=3W a disszipacio egy diodan. A szinusz szamolasat esetleg meghagynam masnak...
A tolto aramcsucsok valoban rovid ideig tartanak, de ertekuk viszont sokkal nagyobb a konstans aramnal.A 12V dc lehet keves lesz, a 13,5V ac az csucsban 19V dc terheletlenul, pufferelve, terhelve sem megy lejjebb 14-15 voltnal.
Egy 19 V laptoptolto jobban megfelelne enszerintem.Szerk, ha mar szorszalat hasogatunk, a 13,5 bol le kell vonni a 2x0,6voltot, a ket dioda nyitofeszultseget, akkor az pufferelve mar csak 16,7V, terhelve leesik 12-13 ra, sok a 19V. Marad a 12v.
-
Barret001
addikt
válasz
Kernel #58617 üzenetére
Nem terheltem túl,12V-os szivattyút kapcsolgatott,és nem a relé ment tönkre.Mindkettőnek a vezérlő áramköre szállt el.Ha bedugom a konnektorba,azonnal behúz a relé,és ez független a beállításoktól.
Pedig nagyon jók a beállítási lehetőségek,ez volt a legfontosabb szempont,ami miatt megtetszett. -
Vertigo18
addikt
válasz
Kernel #58615 üzenetére
Fogalmam sincs, hogy miről beszélsz, de nagyo tudományosan hangzott, ezért köszönöm szépen a válaszodat.
Egy panelt vásároltam, arra lehet kötni egy hangszórót, meg egy nyomógombot. Amikor benyomom a gombot, akkor 3 másodpercig szirénázik, gondoltam a gyerek ellesz vele, ha beleapplikálom egy gyufásskatulyába. De csak most, hogy megjött vettem észre, hogy kell még hozzá pár dolog, pl. ez a kerámia izé is.
-
Barret001
addikt
válasz
Kernel #58613 üzenetére
Na ezeket a "szarokat" nem reklámoznám,nálam kettő ment tönkre egy éven belül,3 szivattyút vittek magukkal... Ráadásul két különböző fajta,azt hittem a második jobb lesz... Azóta más megoldásra tértem át,
átütő sikerrelTermészetesen úgy van gyártva,hogy behúzott relé állapotban megy tönkre,és úgy is MARAD!
-
gyenesmartin
őstag
válasz
Kernel #58585 üzenetére
Feszültséget elég szépen lehet változtatni ezen a tápon amit át szeretnék alakítani. Van benne egy TL431-es és 5V-tól 30V-ig lehetett változtatni a feszültségét.Igaz 30V-on már csak 3A jött ki belőle, de 5-21V-ig 4.7A.
Akkor a kis kondikat el is lehetne hagyni? Azért tettem bele, hogy lelassítsák, ne gerjedjen be a kapcsolás, ide meg úgysem kell gyors működés. -
Moleman
addikt
válasz
Kernel #58543 üzenetére
Á, értem, ismét egyszerűbb a megoldás, mint ahogy én megközelítettem.
Csak az a baj, hogy ugye kész eszközt veszek, és még csak át sem látom, hogyan működik, nemhogy módosítsam.
Na jó, most hogy alaposabban nézegettem, sikerült beazonosítani a fogyasztót és a FET-et.
De egy próbát megér, annyira nem drága dolog, hogy ne érje meg kísérletezni vele. Ha nagyon muszáj, forrasztani is tudok, ha egy micro usb kábelt össze tudtam forrasztani nagy pillanatpákával, akkor ez is menni fog.(#58544) Batman2
A 10 ampereshez, amit vettem, oda van írva, hogy fix 10A, de 10 mp-ig 20-at is kibír. A melegedés meg majd kiderül, meg hogy milyen házba tudom beépíteni (pl van itthon tenyérnyi falon kívüli fedeles elosztódoboz, ha nem melegszik nagyon, akár abba is beépíthető). -
mezis
félisten
válasz
Kernel #58479 üzenetére
Beforrasztottam egy 10Ω-os ellenállást, kicseréltem a púpos, 0μF-osnak mért (felirat szerint 1,5μF) elkót 2,2μF/450V-osra és működik.
(Az eredeti ellenállás fekete zsugorcsőben volt. Napfényben, nagyítóval nézve is ugyanolyan feketének látszik az első gyűrű is, mint a második, harmadik.)
-
Moleman
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Death Stranding (PC)
- Bluetooth hangszórók
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Linux kezdőknek
- Windows 98/ME kérdések és válaszok
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM C ( Canon ) -Újszerű-
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook Laptop 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD IPS MATT
- Új MSI KATANA 15 Gamer Tervező Laptop 15,6" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
- SanDisk Extreme Portable 8TB (SDSSDE61-8T00-G25)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Kingmax 1x2GB DDR2 800 RAM eladó
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! Intel I7 6700/ RX 580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest