Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz darvinya #59002 üzenetére

    Mindkettő szokványos 2S védelem, nem töltéselosztó.

    Ezeket a védelmeket az akkuval egybeépítve, egy integrált egységként kell elképzelni. Ha például 2 cellás egység, a külvilág felé akkor is csak 2 szál vezetéked lesz (P+ P-), azon kapja a töltést, de ugyanoda megy a terhelés is.

    A töltéshez ebben az esetben egy 8,4 V végfeszültségű Li-ion töltőáramkör szükséges. Vagy egy CC/CV modult kell beállítani ennyire, valamint az áramkorlátot is igény szerint.

    Balanszírozás ilyenkor nincs, mint ahogy sok laptopnál sincs. A feszültség eloszlását csak a cellák egészségi állapota határozza meg. Jó esetben egyforma.

    Amikor elhasználódik valamelyik cella, megnő a belsőellenállás, akkor jönnek a gondok. Az egyiken túlszalad a feszültség, 4,2 V fölé. A védelem ezt detektálja, 4,25 V-nál megszakítja az áramkört, a FET-kapcsolókkal.

    Ilyenkor van az, hogy a laptop töltése leáll, pedig még fel sem töltődött. Később, amikor a problémás cella feszültsége visszaesik, töltés újraindul.

    Az előzőleg említett bonyolultabb töltési rendszer még a laptopoknál sem gyakori, egyébként is ahhoz több FET kell, hogy a szükséges soros-párhuzamos átkapcsolások megoldhatók legyenek.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák