- Google Pixel topik
- Milyen GPS-t vegyek?
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Yettel topik
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor 400 Pro - gép a képben
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #92450 üzenetére
", egy bizonyos terhelés felett pillanat alatt leállnak, majd próbál újraindulni, vagy ki-be kell dugdosni hogy újrainduljon." Pontosan ezért írtam az áramkorlátot,hogy maradjon a tápban tartalék.
-
sztanozs
veterán
válasz
tordaitibi #92104 üzenetére
Koszi! Sajnos ugy tunik nem lesz egyszeru finom megoldas erre. Asszem csak betoldok ele egy 1 KOhm-osat (vagy kettot) aztan ha a masik iranyba kell majd allitani jovo nyaron, akkor megint hozzanyulok...
-
7Sony7
addikt
válasz
tordaitibi #92030 üzenetére
Alunál ónozott rezet szoktunk használni.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Később jutott eszembe, hűtőbordákon szokott lenni eloxált réteg (színes vagy színtelen is). Multiméterrel jól kimutatható ilyenkor egy szigetelő réteg, amit érdemes felcsiszolni, mert bár a belehajtott csavar is vezet, de ha fontos a minimális átmeneti ellenállás, ez is számíthat.
-
Reggie0
félisten
válasz
Szemes sarut kell a vezetekre krimpelni, a szemes sarut pedig csavarozni.
-
Barret001
addikt
válasz
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #92019 üzenetére
Én kb. ilyesmi megoldással szoktam, de mivel nem adtál meg részleteket így nem tudom modellezni és méretezni...:
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #91978 üzenetére
Persze, jo dolgokat ossze lehet hozni, es az en velemenyem szerint, ha tanul is belole az ember, akkor nagyon sok dologba megeri belevagni, mert a tanulopenz eleg komoly tud lenni.
En nem azt mondom, hogy ne csinald. Csak azt, hogy egy haztartasban sokszor hatranyos az LF trafos a HF-hez kepest, mert a ket eszkoz specialitasai messze nincsenek fedesben egymassal. Mind a ketto masert jo. Egy otthoni felhasznalonak, akinek nincsen komoly induktiv fogyasztoja, annak alapvetoen a HF az optimalis megoldas, mert mar szinte minden is kapcsolouzemu es inverteres hajtast alkalmaz, vagy elhanyagolhato teljesitmenyu AC motort. Ha mondjuk van egy eszterga a feszerben, akkor viszont az LF trafos rughat csak labdaba.
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #91976 üzenetére
Nem fujok rad, csak nem ertek egyet veled szakmai kerdesben. Nincs harag, felre ne erts.
"Amúgy nem lehet házilag 25x jobbat összehozni mint a gyártó, ezt megindokolnád?"
De lehet, csak milyen aron. A kutya ott van elasva mindig, hogy tobbszoros aron veszed ugyanazt az alkatreszt, nem vagy ugy felszerelkezve muszerekkel, nem tudsz annyi tesztet vegezni es ha a vegen olyan eszkoz lesz, akkor meg a papirjai sincsenek meg, ami akkor kellemetlen, ha leeg a haz, de nyilvan ez a minosegi reszt nem erinti. Azon kivul a vasmagok teren is korlatozva vagy, pl. specko anyagokat nehezebben szerzel be, megmunkalas(pl. vagas) hozzajuk kepest aranyaron tudod megoldani. Persze nem lehetetlen, de egy ponton tul olyan versenyelonyuk van, amit nem tudsz egyszemelyben utolerni."Mit lehet ezen a mérésen elrontani?"
Pl. azt, hogy trafo bemeneten mered a teljesitmenyt, de az akkut nem az terheli, mivel az inverternek a meddot is meg kell taplalnia. Nem azt mondom h rosszul csinaltad, csak nem volt egyertelmu, hogy melyik ertek melyik pontjahoz tartozik az aramkornek. -
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #91967 üzenetére
Biztosan tudom, gepek es hajtasok szakon vegeztem a villanyt es terveztem mar par invertert.
Nem az szamit, hogy otthon mit diy mokolsz, hanem az, hogy a gyartok mit tudnak kihozni belole. Az, hogy te nem tudod a HF trafoval megkozeliteni a gyartok termekeit mas teszta. Pont ezert irrelevans, hogy neked mi jott ki a takolmanyodbol. (Az sem derul ki, hogy hol mertel wattot...)
Az, hogy az LF inverter kevesbe energiahatekony egy kozismert teny a szakmaban. -
válasz
tordaitibi #91970 üzenetére
nna, ilyesmi feelingem volt
. Ezenkívül találtam egy laikusoknak szóló leírást - igaz, a hűtőt nem írja:
"The following types of device should be used with a pure sine wave inverter:
High quality audio/video equipment
Microwave ovens
Printers and copiers
Washing machines
Digital clocks with radios
Bread makers
Lights with dimmer switches
Laptop computers
Any sensitive medical equipment" -
válasz
Zenéhez és lovakhoz nem értve felfigyeltem arra, hogy a kváziszinuszost (amit linkeltem elsőre) azzal reklámozzák, hogy lényegesen jobb a hatásfoka, mint a szinuszosaké.
Amin viszont elgondolkoztam: az AC-t felhasználó gép hatásfokával vajon mi lesz, ha szép szinusz helyett négyszögjelet kap? Jelen esetben pl egy mini kompresszor motorja, de a párátlanító helyett írhattam vna fagyasztót is.
-
aujjobba
addikt
válasz
Az inverter doksija azt irja:
"A hibrid HF technológiát alkalmazva az eredmény egy kiemelkedő minőségű kisméretű és könnyű készülék, amely gond nélkül szolgáltat energiát bármely fogyasztó számára."
Milyen a hibrid HF? -
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #91964 üzenetére
Hat sokat er a cafolat ami le sincs irva
Egy lakossagi felhasznalasnal, foleg szigetuzemben, nem igazan beszelhetunk tranzisztorokat szetverdeso tranziensekrol. Nagyjabol annyira valid ez az erv, mintha amellett ervelnel, hogy mennyivel jobb volt a linearis tap trafoval egy kapcsolouzemu mellett. Persze, csak nem eppen praktikus vagy szukseges az esetek tobbsegeben. Es bizony nem vigasztal a szuksegtelen tranzienstures, ha melle veszitesz 20% akkukapacitast a rosszabb hatasfok miatt...
Szoval ja, rolls royce, csak abbol eppen traktor.
-
válasz
tordaitibi #91960 üzenetére
Ilyen magas áramerősségekkel tuti nem fogom használni, de vastag kábelt fog kapni
. Egyelőre inverter híján minden megvan itthon egy 400W-os +110Ah akksis napelemes rendszer összedobásához, ezt idővel tervezem 2kW-ra bővíteni ahogy potyognak a jóárú használt alkatrészek hozzá.
#91957: Victron napelemes töltésvezérlőm van, pofás kis dobozka
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #91957 üzenetére
Nyilvan az induktiv terheles az mas sztori, de szerintem a parasitoja nem lesz induktiv terheles... (Es manapsag mar a legkondi, mosogep es szaritogep is inverteres, szoval nem kell aggodni miatta). Egy jo szivattyu is inverteres, de nyilvan ez meg egy lemaradasban levo terulet.
A mosogepeden pedig a 2100W a futoellenallas miatt ekkora szam, azzal pedig kb. barmi megbirkozik.
A 15 evet szerencsere az UPS is tudja
Az LF trafo meg azert mar eleg elavult dolog a mai vilagban.
-
válasz
tordaitibi #91954 üzenetére
(nekem UK support lesz aktuális, de ránézek)
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #91954 üzenetére
Ennyiert mar egy FSP Champ 2K -t is lehet kapni es azert az megiscsak egy UPS, nem csak egy inverter.
-
daninet
veterán
válasz
tordaitibi #91929 üzenetére
Lehet hogy igazad van, bár a címkén 16V-ot ír.
A két tekercs a középső lábon össze van tekerve, így:
Terhelés nélkül 17V körül mérek a tekercseken, ha teszek rá terhelést akkor leesik a fesz és 15,5V illetve a kettő együtt ~32V
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #91904 üzenetére
Ha 50-80kWh-nak vesszuk, akkor 1:100 helyett 1:200, na bumm. Akkor is sok lud disznot gyoz. Ez olyan, mint amikor az orszag koltsegvetesi hianyanak nehany politikus fizetesen gondoljak megsporolni
"Amihez szerintem nincs joga mégha meg is fizeti."
Miert ne lenne? Senki sem kerte, hogy a szomszed 10 gyereket csinaljon es aztan szegenysegben eljenek. Ha a szegenyek nem szaporodnanak tul az anyagi lehetosegeiket, akkor nem kene tobbfele osztani az eroforrasokat. Pl. gondold el, hogy kitalalod a szomszedoddal, hogy minden este felesben vesztek 2 pizzat es azt megosztjatok a ket csaladban. Ekkor normalis ember azt gondolja, hogy ok, 2 szulo+2 gyerek ket csaladban az 8 fo osszesen. Tehat mindenkinek jut egy negyed pizza. Majd a szomszed szepen leszul 6 gyereket, igy lesztek osszesen 12-en. Ugy gondolod ekkor a gyerekednek csak 1/6 jarna az 1/4 helyett? Ugyanezt kene a fold eroforrasaival is? Aze a vilag, aki teleszuli? -
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #91895 üzenetére
De pont Mari neninel kell kezdeni a takarekoskodast, mert 10000 marinenire van 1db aki 100-szor tobbet fogyaszt. Tehat, ha a 10000 marineni csokkenti a fogyasztasatt 10W-al, akkor mar 10-szer tobbet sporolt a vilag, mint az egy darab 10000 kWh-s fogyaszto osszes fogyasztasa.
-
biker
nagyúr
válasz
tordaitibi #91898 üzenetére
Olyan vagyok, hogy megakad a szemem az egyértelmű csúsztatásokon
"A fenti, kanári-szigeteki példában személyenként az út oda-vissza 286 liternyi, egyébként speciális, drága, nagy energiasűrűségű repülőbenzint jelent, és körülbelül háromszor annyi fejenkénti üzemanyag-fogyasztást, mintha egy modern autóval, azt jól kihasználva, egy négytagú család tenné meg ugyanezt a 4300 kilométeres utat. "286liter 4300km-re 6,6liter/100km vagyis nem 3x annyi hanem pont annyi mintha autóval mennének, csak nem tart 5 napig az út.
-
PROTRON
addikt
válasz
tordaitibi #91895 üzenetére
De a Te általad említett családi ház 3x125A-én van mérőóra. A 3x63A GEO csak úgy lehet "GEO" hogy van rajta mérőóra. A másik 3x63A is van mérőóra...vagy tévedek?
Mert ez azt jelenti hogy kifizetik amit fogyasztanak. Az nem pazarlás ha kifizetik.
Ahogy a síkmágnesek sem pazarlás, mert az meg szinte semmit fogyasztanak.
Erről beszélgettünk feljebb, ezért örültem hogy kiírtad a tényleges wattos adatot ami alapján lehetett egyet kalkulálni, nem beléd szálltam, ezért nem értem ezt a komment folyamot.Azok a 40 éves pazarló és kényelmetlen liftek, amik után az egész ország fizet, viszont tényleg gond, mert ha nincs mérőóra, nincs kontroll, nem lehet velük rendesen tervezni.
Az általad felvázolt felső 10ezer családi ház, az nem véletlenül felső 10 ezer.
Nincsenek 100ezres számban 3x125A-es családi házak, beleértve a bitcoin farmereket is...illetve ők sincsenek már.
Még a drog gyártók lehet bujkálnak szép fogyasztásokkal vidéken, csak le ne bukjanak amikor épp UV izzót vesznek, mint ahogy egyik ismerősömet feldobta a dílere, hogy a többi 9 ügyfelét mentse. -
PROTRON
addikt
válasz
tordaitibi #91892 üzenetére
Elfogadom a bocsánatkérést.
Épp ellenkezőleg, pont hogy azon volt a kiakadásom, hogy szinte észrevehetetlen 1-1 síkmágnes fogyasztás, még is egyesek egyből gigawattórákat vizionálnak, miközben sokkalta nagyobb pazarlások történnek például amiatt, hogy a 40 éves liftet anno nem kötötték rá a társasház fő mérőórájára, ezért méretlenül szívja az energiát a közcélú hálózatról, ami így a termelési oldalon megjelenik, de nem lehet konkrét fogyasztóhoz kötni...na ez sokkal nagyobb probléma és Bp-n a társasházak 5-10%-át érinti, ami több ezres, akár több 10 ezres nagyságrendet jelent...
Ezért a szolgáltató kénytelen minden egyes fogyasztó számára drágábban szolgáltatni, hogy kitermelje a veszteséget, azaz Te fizeted meg a gondatlan társasházakban a liftezők kényelmét amikor villamosenergiát vásárolsz.
Továbbá mivel nincs mérve, nem tudni mennyire hatékony, simán régi elavult rendszerek úgy zabálják az energiát, hogy elképzelhető, ha ki lenne számlázva a fogyasztás, nagyon hamar le akarnák kapcsolni a lakók, vagy cserélni...50-60 milláért.Egy szó mint száz:
örülnék neki ha a társasházakban síkmágneseken "feleslegesen" elfogyó "giggggggawattórák" lennének az emberiség legnagyobb pazarlásai, mert azt már kisujjgyakorlat lenne kezelni. -
PROTRON
addikt
válasz
tordaitibi #91865 üzenetére
Igen, amíg nem számolnak utána az emberek akkor úúúúúrissteeeeeeen mind meghalunk milyen mocskok a villanyászok hogy belehajszolnak a pazarlásba...mennyi? mennnnyiiii? mennnnnyyyyyyiiiiiiiiiii?
Ja hogy havonta csak 540 forint a kényelem ára....(ugye 10W-ot nem tudom melyik részen mérted, de szerintem a tápegység a valóságban 20W körül is terhelhet mindennel együtt, *24 óra * 31 nap).
De akkor is gonosz villanyászok hogy pazarolnak...bezzeg a burkoló az minden pénzt megér, nyugodtan húzza le átlag józsit 2 milla forintra 4 négyzetméteres fürdő burkolásáért panellakásban, inkább majd a villanyszerelőt lőjük le a horribilis pazarlásáért... -
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #91859 üzenetére
Nalam a kiskapun van berregos zar, namarmost annak az aktiv resze nem a nyelves zarban van, hanem a kapukeretben.
Ergo ha a nyelvet be tudod huzni, a zarba valo normal kulccsal, akkor nem kell betorni semmit a bejutashoz. -
daninet
veterán
válasz
tordaitibi #91813 üzenetére
Teljesen nulla forintos az enyém is. Bontásból kukáztam a redőnymotort, volt valahonnan egy esp mikrokontrollerem, két bontott relé egy nyákra, kész a nyitó automatika. Egy régi telefontöltő az 5v táp. Esphome van rajta, home assistant nyitja napkelténél, zárja napnyugta +1óra után
Vehettem volna egy shelly kétgangos relét, nem a világ véga 8ezer. De ebben most ott az esp32 devboard, lóg rajta egy hőmérő is, ha nagyon szeretném lehetne az ablakokat is automatizálni
Amit viszont akarok: Tplink tapo kamera, Frigate, home assistantban ki tudod írni ha van tojás az alomban -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #91771 üzenetére
Neked a "csörlő vezérlése" metódus szükséges (DC-motor).
Előtte lévő rajz (3.) AC-motor, ami segédfázis trükközéssel vált irányt.
-
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #91740 üzenetére
LM317, trimmerpoti, egy 1R teljesítményellenállás meg egy nagyáramú PNP tranyó.
felcsavarozod egy nagyobb alulemezre és hadd szóljon, annyi amperrel töltesz amennyit a teljesítménytranzisztor csak át tud engedni magán.
nem a leghatékonyabb de ennél olcsóbb megoldása nem igazán lesz. tippre egy ezresből megvan az egész.
-
Rivaul
addikt
válasz
tordaitibi #91680 üzenetére
A relék kattognak igen. Viszont a polaritás nem változik. A programozásról annyi van az oldalon hogy miként lehet párosítani. Megnyomom a gombot, leadja a feszt de ennyi. Mindig ugyan azt. Nem fordít sajnos. Minden gombra ugyan ez.
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #91640 üzenetére
Ez a litium technológia sajátossága.
Inkabb ugy minden akkumulatore -
válasz
tordaitibi #91640 üzenetére
Nem is baj, ha megáll 80-90% körül, tovább él az akksi
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #91584 üzenetére
Szia! Van fent egy 12V -> 200V kapcsolás, szerintem nézd meg. De 24V esetén teljes hidas megoldás is teljesen jó lehet.
-
demars
addikt
válasz
tordaitibi #91589 üzenetére
Öcsémnél minden fényforrás ledes (pici kínai táppal). Rádiót nem lehet hallgatni. Akkor szól tisztán, ha a világítás áramköröket lenyomom.
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #91589 üzenetére
Honnan vannak ezek a kapcsitápok egyébként?
Mostanában nézegetem hogyan lehet az EMC teszteknek megfelelni, négyszög él felfutásának csökkentése, oszcillacio lefojtás, helyes PCB elrendezés, stb.
A kínai cuccokon semmi nyoma ezeknek, de gondolom hivatalos forgalomban levő eszközöknél ez kötelező lenne (bár passz, hiányosak az ismereteim a szabályozásról).
Vagy ennek nincs köze a rádió zavaráshoz? -
demars
addikt
válasz
tordaitibi #91581 üzenetére
Köszi, ez járható út.
Subra nem is gondoltam eddig.
A mai rádiók (fejegységek) szinte mind 4x50W MOSFET teljesítménnyel rendelkeznek (papíron).
Egy ilyet szeretne használni (rádió, BT, aux, USB bemenet) szinte mindent (is) tud.
Viszont régi hangládákat kötne rá (Videoton). Ez okozhat gondot? Illetve régebbi hifi hangfalai vannak, ezeket szeretné szétosztani (4 sarokba, vagy 2 bent 2 kívülre, kerti party miatt).Analóg tápegység alatt mit értesz? Ne kapcsolóüzemű legyen?
-
Nunder
őstag
válasz
tordaitibi #91542 üzenetére
Jó ötlet, de Szegedi vagyok, nincs másik adapter amivel ki tudnám próbálni sajnos. A motor látszólag dolgozott, amikor a táp engedte neki. Rápróbálok egy új tápra, ha azzal se megy, akkor megyek tovább.
Jómagam biztos nem tudnám megjavítani, de gyanítom bárkihez vinném helyben, többe kerülne mint az új. Köszi Intruder2k5
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #91548 üzenetére
De azok gyáriak! Ez meg maszek
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #91544 üzenetére
Az már azért barátságosabb
Már csak a hatásfok lesz érdekes.
-
Nunder
őstag
válasz
tordaitibi #91527 üzenetére
Köszi a választ mindkettőtöknek, honnan érne meg egy ilyet rendelni? Külföld vagy hazai bolt, nekem mindegy.
-
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #91527 üzenetére
+1 a tápcserére. Ha a motor rossz, akkor az nem mozdul, ilyen hibát max akkor tudna produkálni, ha valahol szorul egy ponton (meghajolt tengely, ilyesmi) és túlterheli a tápot. De akkor nem ismétlődne a ciklus, csak ha kimozdul abból a pontból. Szal. tápot gyanúsítom én is.
-
setup
tag
válasz
tordaitibi #91470 üzenetére
Hülye angolóóók, angol hülyééék
Se "anti-knock" se "soft-starter" hogy az égbe hívják britisül ezt a vackot?
-
setup
tag
válasz
tordaitibi #91451 üzenetére
Nem rendelkezik. Két opamp (hangszedőnként egy) a szokásos sallanggal meg RC szűrők, potik. Lehet a kapcsoló
Ott változtattam. Eredetileg egy 3 lábú ON-ON kapcsoló kapcsolja a passzív/és az aktív módot. (Ezek nagy jelű egy tekercses hangszedők, az előerősítő csak a hangzás megváltoztatásához kell, szólnak magukban is)
Viszont az eredeti 3 lábú kapcsolót egy 6 lábú ON-ON kapcsolóra cseréltem, hogy amikor kikapcsolom az előerősítőt, akkor levegye a cella pozitív polaritását a konverter bemenetéről, mert 10mW és nem akartam, hogy non-stop rajta legyen, másrészt ráteszi a levett pozitív polaritást az akku töltő áramkörre, így az adapter tudja tölteni, nem kell kiszerelni a hangszerből, mert készítettem egy saját hátlapot a gyári mintájára, amit kifúrtam és a DC lengődugót a furaton át bele lehet dugni az aljzatba.#91450mezis
Szia, azért nem hiszem, mert a fában külön zsebben vannak és mindkét zsebet kitapétáztam alu ragszalaggal, ami földön is van, azt kicsipogtam. -
rednifegnar
senior tag
válasz
tordaitibi #91428 üzenetére
asszony nalunk egy full mosast nyomott egy nyomogombos nokiara. nem klasszik monokrom volt hanem ujabb szines bar inkabb olyan 4 szinunek mondanam.
aztan mikor eszrevette levette a hatlapot meg az akksit.
nekem nem is szolt csak par nappal kesobb amikor osszerakta es egy gombja nem mukodott.
nagyon fura lett a mosas utan, a kijelzo mukodott de atlatszo lett. bele lehetett latni a belibe, valahogy lejott a hatuljarol a visszavero cucc de megis jol olvashato maradt. a hangja lett nagyon tompa, e miatt lett lecserelve. -
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #91442 üzenetére
24
Nezd mashonnan, 81nH * 24^2 = 47uH.
menetszam-negyzet * 81nH adja ki a vegleges induktivitast. -
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #91435 üzenetére
L = (AL * N²) / 10^9
L inductivitas (H)
AL induktivitas / menetszam-negyzet, nanoHenryben (nH/N^2)
N menetszam -
eldoble
aktív tag
válasz
tordaitibi #91428 üzenetére
Na, akkor szétszedem valahogy, fűrészlap kell hozzá ...
Mondjuk annyi, hogy pár percig használtam úgy is, hogy még mint utólag kiderült volt benne víz, az lehet ekkor tönkre is ment. -
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #91376 üzenetére
A bifilárisan tekercselt zavarszűrő vasmagok nagy AL számú ferritből vannak - ilyen tekercs készítésére nem lesz jó, mert kicsi áramtól is telítésbe megy. Ilyen célra porvasmag kellene, vagy a ferrit gyűrűt fel kell vágni vékony vágókoronggal, hogy légréses ferrit legyen. Ez nem könnyű, és könnyen is törik a ferrit, tehát csak szükségmegoldásként jöhet szóba.
Amúgy lehet, hogy az inverter működik a tekercs nélkül is, de biztos, hogy sokkal rosszabb hatásfokkal, mivel az 50Hz-re készült trafók vasmagjának hatalmas vesztesége van nagyobb frekvencián (terhelés nélkül is melegedhet, és jelentős teljesítményt is felvehet), mivel szűrés nélkül bekötve, közvetlenül rákerül a trafóra a PWM jel. -
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #91351 üzenetére
Csak tippelek.
A linkeden szerepelnek képek, ahol a trafó primerjével sorosan egy 47uH tekercs is be van kötve, ez mindegyik trafónál ugyanúgy megvan? Ez a tekercs is melegszik?
A trafó primer meghajtása (valószínűleg) teljes hidas, itt a meghajtásban a legkisebb asszimmetria is DC-be mágnesezi a trafó vasmagját, és azt a legtöbb trafó nem szereti, (de, hogy mennyire tolerálja az eltérő lehet). Egy egyszerű teszttel megbizonyosodhatsz róla, hogy ez a probléma fennáll-e, ideiglenesen köss be sorosan a trafó primerjével egy legalább 10.000µF-os kondit, és nézd meg ebben az állapotban a nyugalmi felvételt. Ha a kondival lecsökken akkor ez a probléma oka. Sajnos ahhoz, hogy terhelni is lehessen így, akkora kondi kellene ami elviseli a teljes primer áramot.... (és mivel elkóról van szó, a polaritást is ki kellene kísérletezni).
A másik lehetőség hogy némelyik trafó rosszul viseli a PWM-el előállított szinusz maradék kapcsolófrekvenciás összetevőjét, és ezért melegszik. Ez esetben segíthet kicsit nagyobb soros induktivitás, és esetleg néhány µF-nyi AC-re is alkalmas kondi, a primerrel párhuzamosan, hogy az ide jutó nagyobb frekvenciás komponenseket söntölje. -
válasz
tordaitibi #91348 üzenetére
Gondolkodtam valami komparátoros megoldáson, de megakadtam, hogy mi legyen a referencia? Ahhoz kell még egy ic, és akkor már bonyolodik a kapcslás, nő az alkatrész szám.
Van egyébként battery bar kapcsolásom céláramkörrel, ha gép elé ülök bedobom, de az se túl egyszerű kapcsolás. -
leweegee
aktív tag
válasz
tordaitibi #91353 üzenetére
Ja, azt hittem 12V akku 12V szekunderes trafóval, de akkor nem az. Nem lehet, hogy a 24 voltos toroid sűrűn van tekerve a 12 voltos meg ritkán, és ez okoz valami anomáliát?
-
leweegee
aktív tag
válasz
tordaitibi #91351 üzenetére
A kész panel mennyi akkuval van táplálva? 12 vagy 24 voltos a rendszer?
-
válasz
tordaitibi #91348 üzenetére
Annak se sokkal több, ha deepsleep-ben van az idő nagyobb részében, de ez esetben Veled értek egyet.
Kíváncsi lennék a 4093 áramkörre, tudsz egy rajzot hozzá? -
FireKeeper
nagyúr
válasz
tordaitibi #91341 üzenetére
mondom, az lenne a lényeg, hogy lássam a töltöttséget, vagy legalábbis azt ha már közel van a lemerüléshez.
-
demars
addikt
válasz
tordaitibi #91322 üzenetére
Köszi. Sajnos itthon nem kapni
Marad külföld.
-
demars
addikt
válasz
tordaitibi #91303 üzenetére
-
demars
addikt
válasz
tordaitibi #91303 üzenetére
Hol tudok ilyet rendelni?
Megpróbálom kicserélni, elvileg ma hozzámkerül a panel, majd teszek fel képet (képet mutattak nekem is, eléggé szétment ez a switch) -
PHM
addikt
válasz
tordaitibi #91290 üzenetére
PÜ megy.
-
Lacpac
őstag
válasz
tordaitibi #91291 üzenetére
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #91281 üzenetére
Regelj be nyugodtan, megrendeled, forintban fizetsz (utánvét is), korrekt számlát kapsz, GLS vagy más futárcég hozza, már nemegyszer rendeltem tőlük.
A félvezetők is korrektek, eredetiek, nem fognak távolkeleti hamisítványt küldeni, nagyjából mindent közvetlenül a gyártótól szereznek be. -
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #91244 üzenetére
hqelektronika
-
válasz
tordaitibi #91281 üzenetére
Kicsit több mint egy éve, de én simán rendeltem onnan utánvéttel. Kb. másnap jött vele a GLS.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #91276 üzenetére
Ha nullavezetős bekötés, melyre 3 db egyfázisú fogyasztó kapcsolódik, akkor szimplán:
230W + 230 W + 460 W = 920 W
-
Erwinke
aktív tag
válasz
tordaitibi #91275 üzenetére
Drivera feldobtam a képeket. Ha kell másról is közelebbi kép esetleg akkor lövök még pontositottat.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #91267 üzenetére
Ha vonali feszültséggel számolsz (400 V).
230 V fázisfeszültséggel számolva gyök3 helyett 3-as szorzó.
A három fázis egyenkénti teljesítménye szimplán összeadódik: P1 + P2 + P3.Például:
400 V x 1 A x 1,73 = 690 W
230 V x 1A x 3 = 690 W -
Erwinke
aktív tag
válasz
tordaitibi #91269 üzenetére
Úgy is produkálja a hibát. A számláló a rossz az tuti.
Mert beszéltünk másik tűzoltóval és azt mondta az övék is rossz. Vissza küldték reklamációra 3 hónapot ott volt és vissza küldték nekik is ugyan úgy.
Magát a számlálót át lehetne alakitani v vlmit beiktatni, h normálisan működjön? -
PHM
addikt
válasz
tordaitibi #91261 üzenetére
Az átmérő 2,5mm, kb 4 mm2-es lehet. 2x10 menet van rajta.
Sajnos nagyobb ferritgyűrűt nem találtam. -
leweegee
aktív tag
válasz
tordaitibi #91262 üzenetére
Oda volt írva az alis linkedhez, azért vagyok ilyen okos.
Nade találtam egy ilyen leírást, [link] ami szépen kivesézi melyik ötvözet miért jobb vagy rosszabb a másiknál, érdemes átfutni. -
PHM
addikt
válasz
tordaitibi #91249 üzenetére
Holnap megmérem, a munkahelyemen van.
Kb 6 mm2-esre saccolom, de holnap biztosabbat tudok majd.
Úgy rémlik, hogy egy nagyobb szünetmentesből bontottam. -
leweegee
aktív tag
válasz
tordaitibi #91250 üzenetére
Parancsolj, ez mind FeSiAl gyűrűvasmag. [link]
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #91250 üzenetére
Vasötvözet: 50 - 60Hz.
Porvasmag (ferrit): magasabb frekvenciák. Kb 1MHz-ig (középhullámú antenna) ?
Telítés: Áramfüggő. Ha már nem fér a vasmagba több, akkor szórt mágneses tér lesz belőle. -
tsu
tag
válasz
Innen esetleg:
https://www.hestore.hu/cat_391.html -
mezis
félisten
válasz
Mekkora áramhoz kell?
-
PHM
addikt
válasz
-
demars
addikt
válasz
tordaitibi #91168 üzenetére
Rákerestem, olvastam több elméleti írást is. A lényeget "értem", tehát a "nyesegetést". Amatőrként viszont a megvalósítása még nem tiszta, az az ha jól értem (és a triac működését is), triac begyújtása után nincs szükség vezérlő (begyújtó) jelre, kikapcsolni nem lehet (perióduson belül nem lehet a gyújtás szöget változtatni) null átmenetnél kikapcsol, az újra bekapcsolásához ismét kell egy vezérlő jel (impulzus).
Ez számomra nagyon hasonló a PWM -hez.
Szóval ennél a technikánál is kell egy vezérlő ami az impulzusokat adja (egyik doc-ban egy komparátoros megoldást olvastam, ennél a bemeneti jel fűrész jel volt).
Nagyon lesarkítva egy triac-ot is meg lehet vezérelni pl egy mezei 555 IC-vel?
Illetve ha maradunk a fúrógépnél, és a triacos szabályozásnál, a szükséges "teljesítmény" változását egy potméter állításával követi le ( ez lesz a fúrógépnél a sebesség állító forgó kapcsoló).
Bocs, ha kissé szakmaiatlan voltam, remélem nem írtam nagy badarságokat! -
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #91165 üzenetére
Fazisszoget is kene merni a fesz es az aram kozott. Vagy egy sima dugaszos fogyasztasmerovel nezd meg.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
230 V x 0,4 A = 92 VA látszólagos teljesítmény (nem W).
U x I x cos φ lenne a hatásos teljesítmény (W), ami hő formájában elszáll a trafón.
A látszólagos teljesítmény, a hatásos mellett kiegészül egy meddő komponenssel, ami az elektromágneses teret generálja, majd összeomlás közben vissza is táplálódik a hálózatba, a szinusz hullámzása mentén.
Ezért is nevezik meddőnek, mert a hálózatot terheli (a vezetékeket is annyival vastagabbra kell méretezni), de mégsem felesleges, hiszen elektromágneses tér nélkül nem működne a trafó vagy motor.
Egy jó hasonlat talán, amikor a kerékpáros hátára egy meddő terhelést kötünk. Szegénynek azt a tömeget is fel kell gyorsítani, plusz energia befektetésével. De amikor nem teker, a tömegben tárolt mozgási energia viszi előre. De utána megint tekerni kell, ha haladni akar előre.
-
válasz
tordaitibi #91168 üzenetére
De attól még a szinusz frekvenciája nem változik. 🤔
-
leweegee
aktív tag
válasz
Ilyenkor csak a transzformátor vasvesztesegét méred ami egy látszólagos teljesítmény, ennek kb. a tizede a valóságos teljesítményfelvétel, meg ugye terhelve a szekundert, ez az érték is lényegesen alacsonyabb. Szerintem rendben van az érték, de kíváncsi vagyok másnak mi a véleménye.
-
demars
addikt
válasz
tordaitibi #91153 üzenetére
Szia.
Köszönöm a részletes infót!
Igen, erre voltam kíváncsi, hogy mivel lehet a fetet vezérelni, ugyan ezt a kapcsolást találtam neten. Könnyű breadboardon megépíteni. PWM szabályozást is értem.
A PWM jelet meg tudom nézni szkóppal ugye? -
demars
addikt
válasz
tordaitibi #91151 üzenetére
Köszi.
Teljesen érthető!
A PWM és direkt ág kevert meg. PWM vezérlőre nem gondoltam, csak a kapcsolóüzemű tápra.Ha már ennyit rajzoltál, kérdeznék
a fetet mi vezérli? Gate hoz nem rajzoltál.
Köszönöm -
demars
addikt
válasz
tordaitibi #91141 üzenetére
Igen, azt írták, hogy mindig nyit. Hogy érted, hogy ki kell fordítani?? NPN tranyót rajzoltam
PWM es dolgot értem, mármint, hogy a negatív ágat szaggatja.
Viszont ledes tápnál nyilván csak ezt a PWM ágat lehet felhasználni nem? Így viszont nem tudom értelmezni, hogy a bázis ágat kössem a szabályzott ágra kötni.
Készítettem egy másik rajzot: (tudom, ez még mindig nem az amire te gondoltál) -
DJ. Ru$y
nagyúr
válasz
tordaitibi #91130 üzenetére
Szinuszos. [link]
-
demars
addikt
válasz
tordaitibi #91095 üzenetére
-
Erwinke
aktív tag
válasz
tordaitibi #91115 üzenetére
Nekunk villanyszereloknek szerintem semilyen vezetekben nem szabad bizni.
Volt, h egy olyan hazban hegesztettem kabel vagaskor amiben meg ora sem volt fenn.
V mikor az FTPn atkuldik a 230at.
Pedig en csak 4eve vagyok villanyszerelo. Es vannak elmenyeim.
Nyilvan en is igyekszem szepen es biztonsagosan dolgozni. De itthon sokmindent megengedek magamnak. -
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #91050 üzenetére
igen, ez már ilyen fullipari megoldás
örülök neki hogy meg tudtad oldani
-
válasz
-
Shokkolo
addikt
válasz
Nagyon köszönöm
-
Shokkolo
addikt
válasz
tordaitibi #91088 üzenetére
A tapellatas kicsit túl van méretezve, pont azért, hogy ne legyenek kiterhelve.
2 kör van, a nagyobb kb 180W a kisebbik kb 130W maximális fényerőn.
Mind2 táp 400W.Nekem az is jó lenne a fix fordulat, mert. 2 venti fix 900 RPM es csak annyit szeretnék, hogy ha kapcsol a led, induljon a venti.
-
demars
addikt
válasz
tordaitibi #91077 üzenetére
Értem amit szeretnél mondani.
Nyilván nem teszteltem más izzóval, nem volt nálam. A 24V -os izzó nem világított!!! (Ezt írtam korábban is)
És igen, mikor nem világított a foglalatban multiméterrel 24V AC t mértem, (sokadik tesztnél mértem frekit is, akkor 150 Hz volt).
Nem gondoltam arra, hogy egy normál 24V izzó működhet AC ről és DC ről is.
Amit nem értek, tudok, hogy lehet 24V AC a kimeneten, ha "kattant" a relé és az izzó nem világít. (Erre írta leweegee, hogy kóbor fesz ami terhelés hiányában megjelenik)
De ígérem készítek képet, videót és elküldöm neked.
Multiméter automata méréshatár váltós, DC állásban semmi, AC állásban 24 V -ot mutatott!
Győr Moson Sopron (Vár)megye , szóval 50km nem fér bele, viszont még mindig adósod vagyok!(tudod a hőkapcsolókat küldted nekem).
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #91077 üzenetére
Gondolom kiégett.
-
demars
addikt
válasz
tordaitibi #91075 üzenetére
Nyilván váltóhoz ac relét teszek, de itt az izzó miatt keveredtem meg. A 150 Hz es fesznél az izzó nem világított.
-
leweegee
aktív tag
válasz
tordaitibi #91037 üzenetére
Ha nem csal a szemem ez egy EPIA-ML8000 itx alaplap, szerintem van ilyenem, van pár Neoware meg VXL Itona kliensem, ha jól emlékszem az egyikben pont ilyen csücsül, azzal a fura ssd-vel.
-
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #91037 üzenetére
szívet melengető VIA procis gépeket látni aktív használatban
nekem is van két ilyesfajta gépem. -
Teasüti
nagyúr
válasz
tordaitibi #91007 üzenetére
Hmm, érdekes volt olvasni. Köszönjük!
Viszont nem arról van még itt szó, hogy a bekapcsolás pillanatában túlfeszültség keletkezhet, ha éppen a hálózati feszültség amplitudójának időpillanatában történik?
Vagy talán egy hálózati tüske keletkezik ekkor? Nem emlékszem a részletekre, bár nem is vagyok szakember, szóval nekem elnézhető.
#91016ekkold
Kreatív. -
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #91028 üzenetére
Ha nem savazod ossze a panelt es nem teped a labrol a kondit, akkor meg lehet tenni.
A tovabbi mechanikai rogziteshez nyugodtan hasznalhatsz takonypisztolyt.
-
mezis
félisten
válasz
+1,
de én a Samsung okosTV-met is áramtalanítom, amióta észrevettem hogy készenléti módban néhány óránként megjelenik az 5V az USB-jén.
"Környezettanulmányt" végezne olyankor? -
Pötyi
őstag
válasz
tordaitibi #91010 üzenetére
Nem perelésről volt szó, nem olyan szintű felelősségről. A kolléga csak annyit írt, újra ideidézem: "Úgy tudom a visszakapcsolással szokott gond lenni, nem az áramtalanítással."
Perelni az ELMŰ-t?!?Itt kifejezetten ő akarja lebaszni a biztosítékot, szándékosan.
Úgy érzem, hogy már megint egy tök értelmetlen irányba megy el a szakmai beszélgetés. Senki sem állította az ellenkezőjét annak, amit Te írtál. (Igaz, rá se kérdezett senki...)
-
Pötyi
őstag
válasz
Ezt senki nem vitatta.
"...bármi miatt áramtalanítani kellett, majd a bekapcsoláskor nem indult.
Ha nem lett volna áramtalanítva, még 1 évet tuti elment volna." Node akkor a tévés esetben ki a hibás? Aki bekapcsolja, vagy aki előzetesen kikapcsolta, hogy be kelljen kapcsolni? Ééérted! -
Barret001
addikt
válasz
Nálam is szinte minden le van kapcsolva,csak a modem megy 0-24. 1 év alatt sokat lehet spórolni,élettartamban is
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ASUS ROG Strix GeForce RTX 4070 Ti OC 12GB GDDR6X 192bit Videokártya
- RX570-es, RX580-as és RX5500XT eladó videó-kártyák - Garancia
- Canon EOS 1300D gép szettek, objektívekkel, kiegészítőkkel (1400 - 7900 expos gépek, újszerűek! )
- Macbook Air M2 8/256 100% akku
- Iphone 14 Pro fehér-ezüst 128GB nagyon szép
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- 135 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090 (ELKELT)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged