- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
#85619712 #76916 üzenetére
"És ha tönkremegy egy szilárdtest relé senki nem tudja megmondani, hogy szakadt lesz vagy rövidzár"
Megnyugtatlak hogy ez a hagyományosnál is pontosan így van, random kiszámíthatatlan hogy nem húz be vagy összeég az érintkező és örökre behúzva marad.
Ami valós probléma hogy egy elekronikus kapcsolóelem soha nem tekinthető leválasztottnak azaz mindenképp kell egy machanikus főkapcsoló, míg a mágneskapcsoló, relé ezt önmagában teljesíti.
Akkor ott passzolok, pláne ha nagyon kicsi teljesítményt kell kapcsolgatni.
Az nem melegedhet. de nem ismerem a konkrét helyet sem az alkalmazást. -
mezis
félisten
válasz
#85619712 #76913 üzenetére
Vannak szilárdtest relék. Kíméletesen kapcsolnak és alig fogyasztanak.
-
mezis
félisten
válasz
#85619712 #76908 üzenetére
Ma már a legolcsóbb mikrokontrollerrel vezérelni. Rugalmas, programja cserélhető.
Sok évvel ezelőtt igencsak meglepett, amikor egy mikrohullámú sütő program választója gomb mögött egy potmétert találtam. Olcsóbb mint egy többállású kapcsoló.
"sercegős" lett a potméter, olyan programot csinált, amilyenhez éppen kedve volt.... -
mezis
félisten
válasz
#85619712 #76901 üzenetére
Én is csodálkoztam amikor ilyet láttam, hogy "óraforgató". Nekem könnyű volt megérteni mert volt (van) még rugófelhúzós órám, automata felhúzós is.
A megváltozott életvitel miatt van nagy szükség az ilyen szerkezetekre. Bal kezedet alig használod, nem forog a karóra jobb kéz az egérem (24/7-ben). Van az ilyen órákon hagyományos felhúzó is, de lehet hogy az már túlzottan nagy erőkifejtést jelentene a tulajnak.
Így éjszakára rácuppantja az óraforgatójára....
-
válasz
#85619712 #76759 üzenetére
Sajnos így van.
Engem egy sátánistának kijáró félelemmel nézett a barátom, amikor a saját autóm generátorát kb. 30 apró darabra szedtem és satuba ki, majd bepréseltem egy pozitív főáramköri diódát a hűtőlemezbe, majd összeraktam és működött.
Miután közöltem a barátommal hogy az autóm 21 éves, forgalmi értéke 150ezer FT, és egy új generátor 57 ezer, a dióda meg 400 forint volt, akkor megkönnyebbült hogy nem mazochista vagy valami szektatag vagyok csak racionális és spórolós. -
darvinya
titán
válasz
#85619712 #76755 üzenetére
Ezek, ha.megdöglenek, akkor otthoni javítás nem éri meg, mert 2-3x többet kell majd alkatrészre költeni.
Tervezet avulás, hogy vedd az új terméket, ha már nincs garancia.
Amilyen olcsó többször megkérdőjelzhető, hogy javítási mizériába adja ember a fejét, vagy egyszerűen vegyen egy új gépet. -
darvinya
titán
válasz
#85619712 #76753 üzenetére
Az a gond, hogy van egy felvezérelt chip, ami nem engedi tölteni, ameddig akku chip-je nem jelzi, hogy töltsön.
Érthetőbben:
Mikor feltöltötte az akku pakkot, hiába rakjuk rá egyből, nem fogja tölteni.
Ameddig, akku pakkot nem kezdjük el használni, aminél van töltés-kisülés számláló vezérlő.
Elég rárakni a gépre, és ismét újra tölthetővé válik akku pakk. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#85619712 #76733 üzenetére
Schottky-diódánál ez jó értéknek számít, másik irányba végtelen lenne, ha ki lenne forrasztva, ugyanakkor hiba esetén ezek zárlatba szoktak menni.
Optocsatoló ellenőrizhető sokféleképpen, valaki még tesztpanelt is épített hozzá, neten láttam. Én inkább fogok egy hulladéknak számító tápppanelt (akár dugasztáp, semmire nem jó DVD-tápegység, bármi). Beforrasztom, működik (pontosan stabilizálja a feszültséget), jó. Vagy foglalattal is megoldható, akkor csak be kell dugni, ha valaki már tényleg nagy sorozatban ellenőriz ilyeneket.
TL431 is mehet vele együtt tesztelésre.
Noha egyeseknél szervizgyakorlat, hogy ő dobál ki mindent vaktában és rakja be az újat, de én szeretem pontosan látni, hogy mi volt a probléma oka*, amellett így anyagtakarékosabb is (ha nem is nagy tétel).
*Már csak azért is, mert a nem egyértelműsített dolgokból lehetnek később a problémák.
-
PitLee
őstag
válasz
#85619712 #76733 üzenetére
Az optocsatoló 3-as lábán a piros mérőtüske akkor a 4 felé .716
ha a 4 lábán a piros akkor 3 felé semmi.D1, D2 az 580 az egyik irányba a másik irányba semmi.
A Q1 (Zenner) nem tudom a láb kiosztását, így csak fentről lefelé 1,2,3
Ha 2-en a piros mérőtüske, akkor 1-en 660-an, a 3-on 1.828
Ha 2-en a fekete mérőtüske, akkor 1 fele semmi, 3 felé .654
Ha 1-en a piros mérőtüske, akkor 3-on semmi fordítva .662Arra kicsi 6 lábúra csak egy jel és betűk vannak írva QBSC
-
PitLee
őstag
válasz
#85619712 #76730 üzenetére
Az optocsatoló az ORPC-817C
Hogy ezt hogyan kell kimérni nem tudom, de a rajz szerint az 1 és 2 lába az egy dióda ahol az 1-es láb az anód +, a tájolásban egy pötty segít.
Piros mérőtüske az OCS + -on akkor .995
ha megfordítom akkor 1.189 azonnal
https://i.postimg.cc/hPkf1CGc/IMG-20201222b3.jpg -
PitLee
őstag
válasz
#85619712 #76730 üzenetére
Rajta vagyok
De ha jól értem akkor ez nem oké.
Multi diódamérésre kapcsolva, fekete mérőtüske a DK-n és DA1, DA2-n mérve .318
Megfordítva a mérőtüskét piros a DK-n meg 1,847-nél állnak meg a számok.
https://i.postimg.cc/4NdCyZvS/IMG-20201222b2.jpg -
-
Steve_Brown
senior tag
válasz
#85619712 #76606 üzenetére
Szóval van egy Simson Starom, ami elvileg tud aksit tölteni. De az egész rendszer teljesítmény illesztett. Ezért a gyári töltőegységet nem igazán tudom használni. A féklámpa és a többi világítás is úgy működik, hogy pont kivannak találva a feszültség és az áramosztó kapcsolások.
ezért a töltőtekercset egyenirányítottam és megszűrtem egy kondenzátorral. De a folyamatosan váltakozó feszültség és fordulat miatt valahogyan szabályozni szerettem volna. Sajnos ha nincs terhelés akkor a feszültségének középértéke valahol 80V körül van fordulaton. Ezért igazán kondenzátorral se tudom megszűrni, ráadásul egy regulator IC és egy DC-DC konverter se visel el ilyen szélsőséges körülményeket. Próbáltam már bypass kapcsolást is, de az is szétégett.
~4 A áram mellett üzemi fordulaton a tekercs feszültsége 5-7.2V. Ezért szeretném azt, hogy egy 6V-os olmos akumulátor feszültsége ha mondjuk 5V alá esik rákapcsolja egy relé a tekercset. És ha eléri a ~7V-ot akkor automatikusan lekapcsolja azt róla.
-
-
DonThomasino
veterán
válasz
#85619712 #76481 üzenetére
Ez rögtön megmagyarázná, miért mértem 1,089V ot mulitiméterrel.
Azért kérdeztem az elején a képnél, "a jelalakból így számolható feszültség ?"
Akkor válasz nem, ez a képlet csak sinus jel esetén használható.Négyszögjel esetén pedig:
Ucs=1v/div*2div=2v
Ueff=Ucs/2=1vRemélem így már tényleg jó.
-
-
tillatrilla
senior tag
válasz
#85619712 #76393 üzenetére
Mint az alsó képen,olyan van rajta! De annyira beöntötték az egész nyákot,hogy képtelenség levakarni azt a gumis valamit róla... képeket nem mutatok az aksiról,mert nem valami szép látvány,sőt a burkolat egyik felét rá sem bírtam taposni a vezetékek miatt,de az alsó fele,amibe a rögzítő fülek bepatannak legalább egyben van... 92%,és maradék időnek kb. 3órát ír még
Köszi neked is razorbenke92 !
-
-
adam320
senior tag
válasz
#85619712 #76244 üzenetére
Egyenlőre még nem kaptam meg a ventiket, amint meglesz azután tudok szerelni.
Igazából már előre meg szeretném oldani a problémát amivel már tudom hogy szembesülni fogokAzon gondolkozok, ha én most rögtön három ventit rákötök arra a részre, már ha rábírok, az a vékony három szál nem lesz egy kicsit karcsú?
-
-
adam320
senior tag
-
válasz
#85619712 #76222 üzenetére
Már a modderes topicban próbálkoztam én is de nem nagyon látom át én sem.
Ameddig én jutottam:
Ahogy én látom, a háznak valamilyen saját RGB vezérlése van aminek a tápolását és a kommunikációját is 4 utas molex csatin oldanak meg.
Valószínűleg azért van a képen ennyi minden egymásba dugdosva, mert valamiféle jelet injektálnak a 4-ből az egyik pinre, és nem a szabvány ATX módban használják, hanem valószínűleg
12V - táp a ventinek
5V - táp az RGB-nek
DATA - vezérjel a címezhető lednek
GND
Ezt erősíti meg ez a kép is, ahol látszik, hogy a PSU-ról csak 3 érintkező van bekötve, tehát a negyedik valószínűleg nem GND-re lesz használva, hanem jelre.
Ezzel a módszerrel spóroltak egy plusz kábelkorbácsot, cserébe mindennel inkompatibilissé tették alapból.
Ezt újfent megerősíti ez:
Gyári RGB világításával kb semmit nem lehet kezdeni, csak használni. Nagy nehezen kitalálod hogy kell összekötni, [...] és amúgy jól néz ki, szép sok változatai vannak az effekteknek, viszont ha bővíteni szeretné az ember, azt felejtse el. Nem lehet kapni SEHOL ugyan ilyen molex-es ventit, hogy több ugyan ilyen ventit tudjon összekötni, más fajta ventivel meg nem kompatibilis, szóval egyetlen lehetősége az embernek, ha kidobja a benne lévő szalagot és ventit, és vesz másik RGB-s ARGB-s ventiket és szalagokat, amiket, ha nincs olyan alaplapja, akkor egy vezérlőbe köt.Én azt mondom, hogy csinálni kéne egy splitter kábelt, ami leveszi az RGB vezérlő jelet egy 5V-DATA-GND kábelre, amivel utána lehet hajtani a szabvány ARGB cuccokat is, de boltból ilyet nem kapni, szóval mindenképpen modding kell hozzá.
-
-
Submarine
senior tag
válasz
#85619712 #76218 üzenetére
LG E2210
EXA-t nem látok, a panel hátulján sem.
Leszedtem a kókányomat, visszaszereltem az összes csatlakozót, tápot, vezérlőt, persze kivéve magát a monitor panelt. Villan 2x az utsó 14 led a nyákon aztán kész.
Lehet meghalt komolyabban is.
Eredetileg valami kontakt hiba lett a baja, bevilágított bal oldalon, néha eltünt, néha visszajött. Próbáltam melegíteni a panelnél a vezérlő szalagját, de semmi cséndzsing.
Pedig a tápban a kondik teteje még szép sima. Régi, az idejét megszolgálta. Béke poraira. -
Submarine
senior tag
válasz
#85619712 #76214 üzenetére
Valamelyik tejfölös dobozban még talán poti is akadna, de nem műkszik.
Már bekötöttem a pluszba is, de csak amikor matattam a multiméterrel, akkor villant be egy pillanatra.
A biztije mégmost is rövizáras, és a gnd között is mérem az 5,1V-ot.
de nem tudtam újra produkálni a villanás dolgot.
Még a nyáklapot is sikerült NEM szétégetnem.
Jaa, és sikerült kondenzátor bácsival közeli kapcsolatba lépnem, háát megrázó élmény volt. -
Babetta-X
senior tag
válasz
#85619712 #76059 üzenetére
Köszönöm mindenkinek a segítséget! Tehát a gond az, hogy ez egy ősöreg autó, a váltójában van egy tolatólámpa kapcsoló ami benyomva zár, kiengedve nyit. Viszont a váltóban van egy üres állás érzékelő is, gyakorlatilag beszerezhetetlen alkatrész, namost ez azon kívül hogy fordítva kapcsol és hosszabb a kábele ugyanolyan. Tehát ezért szeretném átalakítani, mert különben az ECU hülyeségeket érzékel, mert a sebességbe rakást fogja üresnek látni. Egy külföldi fórumon ajánlották, hogy át szokták alakítani de nem írták, hogy hogyan,. ezért gondolkoztam a kérdésen.
-
törölt tag
válasz
#85619712 #75976 üzenetére
Azt értsd meg, hogy egy pc táp dobozában lesz. Ha felfogatom a burkolathoz, akkor egy ponton nagyon átmelegíti azt, ami nem járható út. És hűteni sem fogja a venti, mivel ott nem jár a levegő. Egy autóban ez nem gond, de egy asztali, gyakran fogdosott tápegységben már az. Nem megfelelő az egy ponton leadott nagy hőmennyiség ebben az esetben.
-
törölt tag
válasz
#85619712 #75966 üzenetére
Ez elképesztően melegedne mert kis felületen diszipilálja el a hőt. Sajnos ez nem lenne jó nekem. A megoldás a több ellenállás lesz, ami összeadva nagyobb felületet biztosít, így a hőfok alacsonyabb lesz. Rendeltem 4db 10W/10ohm ellenállást.
Ha jól számolom 40ohm/40W eredő ellenállásal számolhatok. Ez 12V esetében ~0.3A terhelést jelent majd, ami ~3.6W. Tehát kb 10%-on lesz terhelve egy ellenállás. A diagram alapján ez alacsonyabb, mint 30-40°C plusz hőmérsékletet jelent.
Már ha jól számolok és nézem az ábrát. -
csubuka
addikt
válasz
#85619712 #75910 üzenetére
Ez volna az adatlap:
pa-1650-02c
ppp009l
Az ismeretlen IC-n ennyit tudtam össz elolvasni, de bizonytalan az egész:
LTA...
OC75X501...
Hn605 *Az "n" az lehet "p" nem tudomEgy ilyet találtam kapcsolási rajzokra rákeresve:
ppp009h, de ennek lehet, hogy köze nincs ahhoz, ami nálam van, az IC tök más, de lehet, hogy az egész kapcsolás mást célt szolgál
-
válasz
#85619712 #75904 üzenetére
Ez nekem is eszembe jutott, hogy a táp IC ismeretében biztos megoldható, de egy dologban bizonytalan voltam:
Ha adott a táp ami 20V 4.5A-es, abból lehet e 8.5V 5A-t csinálni? Gondolom itt is számít, hogy az IC esetleg a kapcsüzemű oldalon az induktivitás(?) vagy más, vagy minden korlátozza 4.5A-re.
Illetve attól is függ, hogy mennyire kell valósan a 8.5V 5A a felhasználó eszköznek.De engem is érdekel, hogy megoldható lesz e, úgyhogy hozd a részleteket csubuka
-
bul07
nagyúr
válasz
#85619712 #75737 üzenetére
Ó ez nagyon jó, az nem gond hogy Kínából jön de minél olcsóbban kell megoldani, mert ugye egy új gép 8-9e Ft töltővel aksival mindennel együtt, és ez régi gép nincs már garancia se (3év ugye)
Persze a saját elektronikát elszigetelem, nyákon leválasztom az érintkezőket
Köszönöm mindenkinek maradok ennél
-
bul07
nagyúr
válasz
#85619712 #75735 üzenetére
[link]
Ezt jól értelmezem hogy kész töltő Lithium akkukhoz, tehát a töltés szabályozás is benne van(fenti kis modul)Tehát csak a foglalatot rá rakom töltőre, majd az érintkezőre ráforrasztom és kész is?
Mert ha így van akkor ez tényleg megoldható, és ahogy nézem van EU raktár
Ez tuti feltölti rendesen, nincs hátrány
Elég a 2A 2.4A helyett? -
törölt tag
válasz
#85619712 #75713 üzenetére
Köszi a praktikákat, majd valami bontott cuccon kipróbálom éles bevetés előtt.
Egyetlen ismerősöm sem forraszt, nem tudok máshonnét infót beszerezniIgen, az lejött, hogy az igazi trükk a felületkezelésben lesz és a vegyi anyagokban. De eddig nem sikerült rendesen megoldanom. Na, majd a zsírral gyakorolni fogok. 2 dobozzal rendeltem.
-
törölt tag
válasz
#85619712 #75711 üzenetére
Köszi, veszek egy ilyet és kipróbálom.
Lemosom a mostanit izopropillal, de vannak helyek amikhez nem férek hozzá könnyen és ott csak továbbterül az alkohol hatására a folyasztószer. Aztán száradás után ragacsos marad és a por beleragad. Hátha ez jobb lesz. Ezt mivel kell felhordani?
Fültisztító pálcával? A mostani folyasztószerem kupakjában van egy kis ecset.Ha már forrasztás... ezt soha nem sikerült még reprodukálnom. mi a trükkje hogy a J lábú IC-ket így lehessen forrasztani?
-
törölt tag
válasz
#85619712 #75709 üzenetére
Hű, köszi a tippet. Megpróbálom óvatosan. Valami folyasztószert szoktam használni, de nagyon ragacsos marad utána a pcb. Milyen zsírt volna érdemes vennem? HQ és Lomex közel van. Mondjuk külön nehezítés, hogy egy egyszerű fahrenheit pákával küzdök. Tudod, az olcsó piros fajta.
Sram kártya szuper volna, ha megtalálod.
-
törölt tag
-
Abrion
senior tag
válasz
#85619712 #75616 üzenetére
Félre ne érts
van forrasztópákám és egy amatőr multiméterem
de ennyi
itt megáll a tudomány
, nem vagy elektroműszerész
ha ránézek egy ellenállásra vagy tranzisztora, vagy ara a kis fekete négyzetre aminek 2 lába van egyik jobb oldalt a másik balon, tuti nem tudnám megmérni
-
Abrion
senior tag
válasz
#85619712 #75609 üzenetére
kk
köszike
de mielőtt bele merülnék a vásárlásba, ha ez leéget, vihette mást is magával? csinálok egy képet felülről és alsó nyákról egy képet, van multiméterem és fórásztópákámamúgy ez a kondi a tápegység nyákján van
és nem látok más púpos kondit, de több szem többet lát
hátha valaki kiszúr valami rosszat -
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- Lejárt a gyártói garancia? Mi tovább támogatjuk az IT infrádat!
- Samsung Galaxy S6 Lite (2022) , 4/64 GB ,Wi-fi
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 7700 XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest