- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Poco X5 Pro - ránézésre jó
- Szinte játékpénzért megvehető a Honor Play 10C
- Google Pixel topik
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vodkaboy22
addikt
válasz
Reggie0 #28728 üzenetére
Azért ez se kutya
Tetszik az ötlet!
Az más kérdés, hogy nem vagyok agyatlan barom audiofool, hogy próbálkozzak is vele
Bár amin most gondolkodok az se kutya rezisztor végű optocsatoló, már csak ilyen alkatrészt kellene találnom gyakorlatilag sehol nincs csak tranzisztor csatolású ...
De maradok a bevált ALPS potinál szerintem.
Yaxley potit meg találtam 9000 ft... nesze neked fog meg jól... -
Alfalaca
csendes tag
-
moha21
veterán
válasz
Reggie0 #28595 üzenetére
Köszi!
Én még ezt néztem : [link]
Igazából 1 k különbség van, de a tiedben 3 db kereszthornyú és 3 db lapos, míg a másikban 2 vs 4 db.
Ráadásul a tied fogásra jobban néz ki.Pár hónap múlva úgyis vennem kell mindenből szigeteltet, szóval egy Haupa felszerelés kb. 70k-s összeggel, de addig kihúzom ezzel fogóm az szerencsére van szigetelt.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
Reggie0 #28484 üzenetére
Köszi ezekben annyira biztos nem vagyok nem ez a területem
De így már világosabb, hogy a sunyi 5kg kis hegesztő inverter miért megy 100 méteres kábelről benzingenerátorral után
(Alap kapcstápot csináltam már tudom is milyen a felépítése, de nem akartam biztosat mondani.)Ha már itt tartunk PFC-vel mennyire változik a helyzet? Romlik a hatásfok?
De ha már te is itt vagy akkor kérdés elvégre BME-n vagy 2 éve Tétényben (tétényi koli) miért mérhettem eegyszerű multiméterrel 54.5Hz -et? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Reggie0 #28369 üzenetére
Izé, nem hálózati zavart szeretnék kelteni. Az lenne a cél, hogy az asztalon kiterített, tesztelés alatt lévő cucc tápjára kerüljön rá zavar, mert abból nem derül ki sok minden, hogy a labor tápról hibátlanul megy. Ha a labortáp előtt csinálok zavart, az valószínűleg lenyeli és a kimenete marad sima.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Reggie0 #28362 üzenetére
A blokk ramos részt néztem, meg annak a teljes, 120 oldalas verzióját is, de az bonyolult, ezek a Xilinx datasheetek meg nem teszik könnyebbé az életet.
Amit most csinálni tervezek, az egy házi project a melóhelyen, hogy a készülő eszközöket ne csak a labortáppal lehessen tesztelni, hanem pl. annak a kimenetére ráültetett ilyen - olyan, az fpga-val előállított zavaró jelek mellett is, szimulálva pl. egy ipari környezetet. A mostani rendszeremben csak a szinusz generátort kell kicserélni a memóriára, a soros porton keresztül a ramba betolt értékeken kvázi tetszőleges frekvenciával végig tudok lépkedni, így aztán olyan zavarokat tudnék szimulálni, amit csak szeretnék.
Ahogy néztem, erre az elosztott ram egyszerűbb megoldást kínál, a kezelése is egyszerűbb, a jelalakok tárhely igénye meg sokszorosan belefér a rendelkezésre álló helyre.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Reggie0 #28356 üzenetére
Hmm, talán nem lesz ilyesmire szükségem, úgy sem értek hozzájuk különösebben.
Viszont ha ez a distributed ram úgy működik ahogy gondolom, akkor hdl-ből simán meg tudom oldani a dolgot:
Az a[4:0] megadja az érték címét, ami most 32 értéket jelent de ez most mindegy, a d[11:0] meg 12 biten a tárolt érték maga, a We bemenet meg eldönti, hogy írjuk-e a ramot, vagy olvassuk.
Azt viszont nem találtam meg, hogy We magas állapot esetében mi van a kimeneten. Ez mondjuk most nem annyira érdekes, de ha esetleg tudod...No meg majd csinálnom kell egy kapcsoló blokkot, ami külön választja az írásra és az olvasásra való cím vezetékeket. Itt kapna helyet a magic karakteres vezérlés is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Reggie0 #28353 üzenetére
A 3E-100 a legkisebb tag. Maga a Microblaze MCS ugyan belefér a cuccba (a normál Microblaze nem!), de ahogy néhány sor kódot beírsz, máris jön a hiba üzenet, hogy elfogyott a memória. Azt hiszem 8 v. 16K ram van csak erre a célra, ott kellene mindennek elférnie ebben a pici Spartanban. A többi Spartan verzióban sokkal több áll rendelkezésre.
Valami memory generatort láttam az ISE-ben, holnap megnézem majd, hogy mit tud.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Reggie0 #28346 üzenetére
Egy más kérdés. Te foglalkoztál ilyesmivel, szóval némi útmutatást kérek, hogy merre induljak el. Foglalkoztat a tetszőleges jelalak szintetizátor készítése az fpgamban, de nem tudom merre kezdjek neki.
Nem tudom, hogy pusztán vhdl-ben megoldható-e a dolog, a mostani fpga-m túl kicsi hozzá, hogy értelmes mikrovezérlőt vagy valami ilyesmit tegyek bele.Azt valószínűleg meg tudom csinálni, hogy pc oldalról a pillanatnyi érték száma és értéke párosokban n elemre lebontva elküldjem a jelalakot, ezen az elem listán meg pont úgy végig tudnék lépkedni, mint ahogy teszem azt a szinusz esetén.
Amit nem tudok, hogy miként kellene tárolni az értékeket. Valamilyen magic ascii karaktert kellene figyelnem egy modullal, az azt követő értékeket letárolni a lezáró magic karakterig, de ennek a módját nem tudom.
Továbbá abban sem vagyok biztos, hogy mire elég a Spartan-3E 100 belső memóriája. -
vodkaboy22
addikt
válasz
Reggie0 #28245 üzenetére
Kipróbáltam az alu zárt szelvényt mint ellenállást.
1méter szál 1.6os falvastagság 6065-ös MgSi ötvözet (rosszabb vezetési tulajdonságok) 40*40 szelvény.
Hegesztő trafó 200A AC (Ívgyűjtás nem volt csak rákapcsoltam az áramot.) lakatfogóval 188A mértem. Trafó melegedett szelvény alig... Sajnos pontos ellenállást nem tudtam mérni de 0.1ohm alatt van biztos mivel ez az oxidréteggel együtt mért adat volt.
Érdemes ilyen buta 1szerű dolgot is kipróbálni elrontani nem lehetÉs 1méter ilyen szál nem tétel...
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Reggie0 #28232 üzenetére
Kételkedem a mérés eredményeiben. Ha a képen láható izzó huzal az ellenállás és az egy kerámia csévére van tekercselve, akkor ott a hőmérséklet "valamicskét" magasabb, mint kétszázannyi fok. Ha ez infra pirométerrel volt mérve, akkor valahol hiba történt. Szerintem a valós hőmérséklet kb. 10x nagyobb. A felső izzás - bizony - 1200 fok körül van (a meggypiros izzás is már 800 körüli). Ez az a színkép. amit egy epitaxiális raktorban lehet látni, ahol a szilíciumkristályt növesztik. Ezt évekig láttam/néztem, nem hiszem, hogy nagyot hibáznék.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
Reggie0 #28195 üzenetére
Mint villamosmérnök és anyagtechnológus
Azt ajánlom, (ha <50V alatti feszre kell) szerezz egy kerámia rudat (nagyon nincs akkor a 60mm átmérőjű fentebb említett pvc is megteszi) erre lehet tekercselni nagy vastag acél drotót (6-10mm átmérő) lágyacél legyen (mást nem tudsz könyen feltekerni ). A cinkes része, hogy szerezned kell valami értelmes ohm mérőt hozzá, hogy leellenőrizd a kívánt ohmikus értéket.
Én csináltam már így több ellenállatot is. Hegesztő berendezések kimeneti tranzienseinek mérése miatt. 1-2ohm körüli állaton a rekord 250A volt kb 10-12 másodpercig (sárga ízzásig).
Fontos vékony festék lakk réteggel le kell kenni a huzalt is meg a kerámia rudat is. Nem 1szerű móka elkészíteni ezért ajánlom, legyen a közelben egy hegesztőtrafó amivel tesztelni tudod.
0.07Ohm ami neked kell az lehet, hogy már csak alu-ból kivitelezhető, vagy még vastagabb acélból. Én azért arra is figyelnék, hogy lehetőleg 20 menetnél többet ne tekercseljek.
Meg lehet próbálni a vastag 12-16-os acél sodronyt is azt könnyebb tekerni.
Terhelésnek ez a jó megoldás viszont terhelés közben drasztikusan változik az ellenállás értéke erre érdemes figyelni.De ha gondolod hétfőn rátudok mérni vastag alu zártszelvényre, hossz megválasztással és bemetszésekkel (flexxel) lehet könnyen kivitelezhető lenne a 0.07 ohm csupán sok méricskélés
Ha valami 12%ban Sivel ötvözött szelvényt választasz akkor sokkal rövidebb is lehet elméletben -
Lompos48
nagyúr
válasz
Reggie0 #27999 üzenetére
Elméletben egyetértek, gyakorlatban kevésbé. Megéri pár perc aritmetika szemben az árkülönbséggel. A Darlington is túlzás szerintem. Egy bipolárist is le lehet ültetni 50mV-ra. 2 ellenállás (az opto két oldalán) pedig csak kell.
Kinek a pap, kinek a papné!
Ahol hibáztam, az az opto LEDjének az előtétellenállása, amit 12V-ra számoltam ki korábban. Oda 180 ohm kell az 5V-os táphoz!
-
artiny
őstag
válasz
Reggie0 #27922 üzenetére
így csináltam, vegul ezt valasztottam(nem tudom hogy jó e):
http://i.imgur.com/NOgzi5J.pngXn = 100,000 V
Xm = 55V
0,025 % +- 0,005 %
__________________________absolut: (0,025*55 / 100) + (0,005*100 / 100) = 0,01875 V
real. (0,025) + (0,005 * 100 / 55) = 0,034 % -
artiny
őstag
válasz
Reggie0 #27922 üzenetére
A legelsonel ahol 4 1/2 volt
19999 ez ugy fugg ossze a mereshatarral,hogy
200-- a ket -- lessz akkor a 0,01 >> hasonlo modon kell megalapitani(vagyis ilyen modon van összefugesben a mereshatar esa a 4 1/2) ?2.)
3 1/2 az érteke a muszernek,
1999
200- tehat igy jott ki a 0,13.)
55 V meresnel a tartomany 100,000V >> tovabb nem tudom hogy kene
% of reading + % of range
a range mivel a 100,000V a vessző után 3 drb szamjegy lehet ezert 0,001 % lessz a range
a reading az nem tudom mi lessz, mi lehet -
artiny
őstag
válasz
Reggie0 #27919 üzenetére
koszonom a válaszokat
"a legnagyobb kiirhato ertek 199,99V" ezt hogyan allapitottad meg?
0,03% ból ?Input Impedance 10MΩ ezt nem is kell használni (felhasználni) ?
Számomra ez jelenti a foleg a nagy gondot,hogy meghatarozzam a 0,01V -t.
Van még ezen kivul harom meromuszer aminel meg kell hatarozni ugyan ezt.
1.)
http://i.imgur.com/3GPQ0fq.png55 V DC -t mertunk. >> 300V mereshatar, relativ: 0,05 % [resolution 100mV]
de itt nem jelzi a hogy X* digit2.)
http://i.imgur.com/8PVjdtd.png55 V DC, >>> 200V 100mV ± 0.5% of rdg ± 1 digit
1*0,1 lessz??
3.)
http://i.imgur.com/NOgzi5J.png55V DC, >>>> 100.000V 10.1 M ohm +- 2 %
itt sem irja az hogy X*d szoval itt nem tudom
Jó lenne ha megtudnátok válaszolni nekem
-
moha21
veterán
válasz
Reggie0 #27890 üzenetére
A vas rendesen záródik. Nem gondoltam volna, hogy a föld mágneses mezeje ennyire zavarja.
Bár : Best accuracy:
DCV 0.8%+1
ACV 1%+5 (400Hz max +4% if peak factor 3)
Resistance 1%+2
Frequency 0.1%+3 (30VRMS max)
DC Amps 2%+5
AC Amps 2.5%+8 (50-60Hz)Azért így számolva lazán benne van csak nem tudom, ők ezt is hibahatárnak veszik -e, illetve más ilyen olcsóbb műszer is csinál -e ilyet.
Egyébként nem mA-eket kell nyilván mérni vele csak azért szerettem volna minél jobban bekalibrálni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Reggie0 #27824 üzenetére
Mind a DAC, mind az ADC egytápfeszes nálam, ez kissé bonyolítja a képet. Ha mondjuk egy komparátort beállítok féltápfeszre, azzal már lehetne valamit kezdeni, a kimenete egy időben a fázishelyzetnek megfelelően eltolt négyszögjel lenne. Ennek a duplája meg pont megadná, hogy mikor kell mérni.
Ilyesmire gondoltál?
-
törölt tag
válasz
Reggie0 #27730 üzenetére
Lehet hogy én voltam peches, de majdhogynem rendszerint ez történt. Aztán mikor újfent így jártam, rá pár napra visszamentem és még hozzácsaptam mást is (hogy legyen értelme visszamenni
), akkor megint hiányos volt. De lehet már normalizálódott, csak nekem nem volt ezt türelmem kivárni.
Az meg külön vicc, hogy képtelenek egy ügyfélhívót felrakni. Ez szerintem már tiltott szerencsejátékra való felhívásvodkaboy22:
Igen, a "kukázós" rész tényleg jó! -
törölt tag
válasz
Reggie0 #27727 üzenetére
Mer' egy mondjuk 20 tételes rendelésnél nem az van a zacskóban, amit kértél. Vagy az SMD-kerámiákra nem írják rá az értéket és a feszt, etc...
Már évek óta nem járok a kiskerbe, pont a fenti dolgok miatt. Ja és drágább is általában. Ettől függetlenül, általánosságban véve ez a legjobban ellátott bolt Mo-on) -
didyman
őstag
válasz
Reggie0 #27348 üzenetére
Kénsav? Az kicsit régen volt. Bórsav vizes oldata, némi etilén-glikollal, mely egyéb, jól titkolt összetevőkkel a víz bomlását igyekszik megakadályozni. Nem a párolgás a gond itt, az a kicsi dobozosok baja, hanem a víz elbomlása, amiatt növekedik meg a nyomás és romlik az elektrolit minősége-ez volt oka a kondipestisnek, a Rubycontól ellopott recept ugyanis nem volt tökéletesen reprodukálva a kínai tömegtermelőknél, az eredményét meg jól ismerjük. A meleg ugyanúgy elősegíti a folyamatot, akárcsak a párolgást. De a kiszáradó kondi nagyon ritkán púposodik meg, nem lesz túlnyomásos, pont az a gond ekkor, hogy a párolgott anyag hidegen nem csapódik le, hanem utat talál a külvilág felé.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Reggie0 #27350 üzenetére
Még a korábbi fpga-s témában van egy kérdésem.
Azóta megvalósítottam az ADC-t követően 16 mért minta átlagolását, viszont most jönne a DAC kimenetére a szűrő tervezése.
Bevetettem egy DCM-et, így 386kHz a maximálisan előállítható szinusz hullám frekvenciája, az ADC bemenetén meg van egy Shallen-Key szűrő [link], amit azt hiszem megnéztél, 0.5MHz-re van méretezve. Így elvileg adja magát, hogy a DAC után is egy ilyen frekifre méretezett szűrőt tegyek be.
Gyorsan csináltam egy kalkulációt 500kHz-re, de a Q és a minőségi tényező értékeit nem tudom mihez viszonyítani hogy jók-e.
Az biztos, hogy valami szűrő mindenképpen kell a kimenetre, mert ha rácsatlakozok egy fejhallgatóval, nem lenne szabad semmit sem hallanom nagy frekvenciákon, de mégis hallani, sőt az egyiken pont olyan zajt hallok, mint mikor nincs bedugva az antenna a rádióba.
-
moha21
veterán
válasz
Reggie0 #27236 üzenetére
Ez a 466 már elég brutális, de sanos az ára is :-(
Konkrét felhasználási szempont sincs még, leginkább erősárammal van dolgom, de érdekelne sokszor, hogy ott is mi történik. .>
Esetleg, ha vannak tippeitek nyugodtan jöhetnek. Bár ez nekem szimpatikusnak tűnik, főleg, hogy tárolós.
-
didyman
őstag
válasz
Reggie0 #27193 üzenetére
Autók milliói mennek enélkül. Hogy az izzó élettartamát rövidíti, ezt csak nagyon sűrű fel-lekapcsoláskor lehet kimutatni, alapvetően az izzó érzéketlen a kapcsolások számára (az üzemi feszültség csökkenésével egyre érzéketlenebbé válik a rendre vastagabb wolfram szál miatt), és autóban amúgy is éri elég mechanikai behatás. Amíg a wolfram szál megfelelően ép, addig a bekapcsolás során sem fog ettől tönkremenni, ami meg ilyenkor kiég, már amúgy rendszerint a végét járta és valamely pontján kritikusan meggyengült (persze, hogy ekkor ég ki, hiszen ilyenkor éri nagyobb terhelés), egy feleslegesen bonyolított (autóról beszélünk, ahol csak úgy nem mókolgatunk, hanem normális, ipari színvonalú megoldást illik csinálni törekedve egyszerűségre) megoldással pár órát tudunk megúszni, mely után ugyanúgy felkapcsoláskor fog kiégni az izzó.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Reggie0 #27089 üzenetére
Csak egy empirikus megközelítést írnék ide, összehasonlításként:
TO3 típusú tokhoz gyártott (nem kínai, amerikai) és szállított csillámalátétek úgy vannak méretezve, hogy mindössze 0.8-0.9 milliméterrel lógnak a tok szélein túl. Mindezt a BUX80/BUX81 nagyfeszültségű (800/1000V) tranzisztorokhoz adták még a '80-as években. Még hozzátenném, hogy a csillám vastagsága 30 mikron, állaga pedig a kristálytisztán átlátszó leírással jellemezhető. A szerelési szetthez még hozzátartoznak a szigetelő nylon gyűrűk is.
Ezért gondolom, hogy 1mm ráadással, 600V-on nem kellene aggódj. Inkább a széleken meggyűlő piszok az, ami idővel gondot jelenthet(ne). -
moha21
veterán
-
-
diamondface
tag
válasz
Reggie0 #26999 üzenetére
az ellenállás értéke az oké
megtaláltam közben a teljesítménytűrésüket, szépen össze van foglalva egy táblázatban:
wiki.ham.hu/index.php/SMDa tűrésről meg azt olvastam (nem tudom igaz-e), hogy a 4digites jelzésűek 1%-osak, a 3digitesek meg 5 vagy 10 %.
Nekem ami itthon van, az mind 0805 tokozású és 3 digit. Úgyhogy az smd kilőve.De nem baj, találtam 0,4 W-os rétegellenállásokat, amikkel megoldható az ezres osztás. Egyelőre 10-es, 100-as osztó nem lesz benne. Ez úgyis csak egy 'prototipus' lesz még.
Mostmár csak egy 20pF-os kondi hiányzik -
diamondface
tag
válasz
Reggie0 #26986 üzenetére
furi, mert én csak belépve néztem (mobilról) és növekvő a sorrend
"a lezart parok kapacitiv visszacsatolast hoznak letre a C4- R4 csomopont fele"
Ez nem hangzik túl jól. Ez jeltorzulást/mérési hibát okoz majd?((3 kondi van csak, szóval C3-R5 *47k-100pF* csomópont, nem?))
-
-
-
törölt tag
válasz
Reggie0 #26898 üzenetére
köszi!
ilyet még nem is láttam, hogy thro' de a nyákkal van egyszintben (ki kell marni körben a panelt)
http://hu.rs-online.com/web/p/a-tipusu-usb-csatlakozok/7480894/Vásároltatok innét, van már nekik "rendes" magyar képviseletük? Csak évekkel ezelőtt vettem tőlük, de akkor még masszívan UK volt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xbox tulajok OFF topicja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Milyen okostelefont vegyek?
- Ingyenes magyar EPG szerver észrevételek
- iPhone topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- További aktív témák...
- iKing.hu - Samsung Galaxy Z Flip 7 Blue Shadow Újszerű, karcmentes állapotban 512 GB
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Aorus B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB ZALMAN I3 NEO 650W
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3093, 91% Akkumulátor
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest