- Yettel topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- 165 Hz-es panelt tesztel a OnePlus
- Szuperkijelzővel készül a Huawei Mate 80 RS
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Google Pixel topik
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
-
ekkold
Topikgazda
(rögzített hozzászólás)
Hölgyek, Urak! Eléggé elkanyarodtunk szerintem a hobbi elektronikától, légyszi ne OFF-oljatok tovább. Ha a kamerás témát folytatni szeretnétek, akkor annak megfelelő témában tegyétek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
Félkészen a jobboldali. 6 hónapja üzemel.
A rettentő kevés 50A-es árammal? Azokkal a keresztmetszetekkel? Én nem venném át.
De a bmx kocsik töltője 110A-t tud, a bhv kocsiké 160A-t.
Ezek már nem a savas akkukhoz készültek és képesek 1-2-3...C töltést is fogadni.
De ez mind lényegtelen. Mi itt egy hibából és az abból eredő 660A-ből indultunk ki. Értelmetlen emiatt egymásra licitálni.
-
And
veterán
"Még egy apróság. NiMH akkunál drasztikusan nő az élettartam ha nem sütik 20% alá és nem is töltik 80% fölé!"
Konkrétan jófajta NiMH-típusokra ez biztosan nem igaz a tesztek alapján: [link] (lehet extrapolálni a kapacitás csökkenését ábrázoló görbét). Mod.: ellenben ha nem sütöd ki teljesen, csak úgy 'rátöltesz', még memóriahatás is ki fog alakulni egy NiMH-nál.
Pont a savas ólomra, VRLA-ra jellemző, hogy ha nagyon, 100%-ra kisütöd, a várható ciklusszám jóval kisebb lesz, mintha mondjuk csak 50%-ra sütnéd minden egyes alkalommal. Ezt egyébként normálisabb adatlapok sem szokták titkolni, és nagyobb (sokszor tíz kVA-es) teljesítményű UPS-ek szervizesei is elmondták. -
szaszlaci
addikt
Köszönöm a választ.
"De szerintem ilyen nagyfesz generáláshoz egy flyback jobban passzolna,"
Ez egy lényeges mondat, mivel szeretném, ha sikerülne megvalósítani a tervemet, a mikéntjére az ötleteimet írtam le, nem muszáj azt követni.
Negatív potenciálú, 6 – 8 kV, szép egyenfeszültség a cél. A könnyebb, kisebb, olcsóbb, biztonságosabb megvalósítás érdekében gondoltam 1000 Volt körülire transzformálni, onnét pedig feszültségsokszorozót használni.A trafó ugye drága, tehát annak beszerzésétől fog függni az irány. Mivel ezt a fajtát 200 Ft körül lehet időnként kapni, ehhez lenne jó építeni:
Ennek előnye, hogy szükség esetén a primer megcsapolható, illetve könnyen hozzá lehet nyúlni.
Aztán jó lenne tudni, mennyire megbízható egy ilyen trafó. Nagyfrekit természetesen átviszi szépen, a szekunder átütése kérdéses. (Epoxival azért átkenném.)Ha jól sejtem, ez egy flyback trafó, amit esetleg félhidas meghajtással lehetne működtetni. (Elvileg fél feszültség is elég.)
Mit gondolsz róla, illetve milyen megoldást tartasz ésszerűnek?
(Nem fontos ám, hogy 38.423 kHz-en menjen, elég, ha valahol mondjuk 25 kHz fölött üzemel, amit már biztosan nem hallani.) -
szaszlaci
addikt
Az a kis trafó beszerzése úgy megy, hogy ezresért van szivargyújtóba való inverter, és abból kiszedem. Tehát nem a legideálisabb, de még belefér.
Az első ötlet félhidas volt, de nem találtam normális áron vezérlőt, ezért vetettem el. (De most, hogy ajánlottál, talán ez lenne a jó irány.)
A teljes hidasban az nem tetszik, hogy négy FET kell.
Ööö, a két tranzisztoros forward ez lenne, a felső PNP, az alsó NPN?De volna még itt egyéb ötlet is – plazmagömb – csak egyelőre nem akarok előrerohanni.
A feszültségeket tippeltem, hogy 5 mm-es ív kb. bő 1000 Volt lehet, váltófesznél.
Egyébként feszültségosztóval gondoltam, nagy fesztűrésű ellenállással, mondjuk 50k és 0.5k, multiméterrel. Meg egy dióda és kondi, ha váltófesz.
(A trafó Villard sokszorozóra lenne kapcsolva, igazából elég, ha egy kondi feszültségét meg tudom mérni.) -
szaszlaci
addikt
Köszönöm a választ, így már szakadozik a homály.
UC4845 szimpatikus!
Nem is gondoltam, hogy ide kellene védelem. (Vagyis hogy ne a meghajtót méretezzem úgy, hogy kibírja.)Akkor talán jobb lenne egy kész elektronikát felhasználni, és egy kicsit félretenni ezt az irányt, míg beszerzem az IC-t.
Konkrétan monitor invertert, ami az első terv is volt, de letettem róla, mert (egyrészt leégett egy ilyen fajta, másrészt) jobban átlátható, ha alkatrészenként építem meg. De lehet, mégiscsak ez lesz a jó út.
Ez az inverter a korábban linkelt IC-t tartalmazza, üresjáratban, gyújtásnál pedig elég komoly váltófeszt tudott*, elvileg 1500 Volt körül, de magasabb táppal ment följebb is. Üzem alatt pedig 750 Voltot ígér, amit ha üzembiztosan tud, megfelelő.*: mert ha jól értem, pontosan az történt, ami írtál, vagyis addig növekedett a feszültség, míg lemágneseződött a mag.
Nemsokára egy ilyen fog érkezni, ez is egy irány a sok közül, esetleg kivitelezhető.
A sorkimenő nem jó, mert olyat, ami dióda és kondi nélküli, szerezni kell, ráadásul a beszerzés sem biztos, ha esetleg többre lenne szükségem. (Meg geometriailag nagy is.)
"nagyon nem jó neked ez a trafó."
Úgy értelmeztem, hogy ezalatt a Tic-Tac-os dobozon levőre gondolsz. -
szaszlaci
addikt
"4 tranzisztoros tápból bontottad ki?"
Nem, laptop inverter, ez a vezérlő:(Teljes adatlap itt.)
"Ha kicserélné mos-ra,"
Az volt a terv, de valahogy kimaradt a csomagból, a tranzisztor volt a biztonsági megoldás.
Helyette egy (elvileg) ilyennel próbáltam, de táppal ez se sokat csinált."Mindenesetre én nagyon nem így építeném fel."
Ez mért nem jó?"Majd valami tápvez. ic-t használnék,"
Mondjuk CD4047B?"És persze flyback trafóval,"
Egyszer a fentebb mutatott trafóra gondoltam, másik megoldásként pedig az elemes gázgyújtóban levőt. (Kiöntve őket műgyantával.) -
szaszlaci
addikt
Szia!
Aham.
"(rosszabb esetben a primeren, le is adja)"
Pont ezért választottam az 1000 Voltos tranyót, Lomps48!Csupán kísérletezés miatt próbáltam ilyen trafóval, természetesen idevaló lenne benne, nagyfeszes, ferrites.
Ami fényképeztem pici trafót, azt egy monitor inverter vezérlőjével és FETjeivel meghajtva ment jól. (4 darab kapcsolgatott úgy, hogy megcserélte a polaritást, 52 kHz-el.)
Az 555-ös áramkörben viszont nem hiszem, hogy azért olyan nagyon sok buktató lenne.No meg nekem mindenképpen közös földre kell hozni a szekundert, tehát ha minden igaz, akkor ez mégiscsak trafó. (?)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NOTEBOOK / NETBOOK / Mac beárazás
- Autós topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen autót vegyek?
- A lemondást javasolja az Intel vezetőjének Donald Trump
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Autós kamerák
- Yettel topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo Legion Go S 32GB/1TB kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Logitech G923 Driving Force Racing Wheel + Shifter garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10750H 32/512 QUADRO T1000 4GB
- BESZÁMÍTÁS! Logitech G920 Driving Force Racing Wheel + Shifter garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10750H 16/512 QUADRO T1000 4GB
- DELL Precision 7540 i7-9850H Quadro T2000 32GB 1000GB 1 év garancia
- ASUS X540SA-XX004D Notebook - 4 napot használt
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Dell Latitude 5330 i3-1215U 6magos! - 16GB 512GB 13.3" FHD magyarbill 1 év garancia
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest