- Mindenki Z Fold7-et akar
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi Redmi Note 8T - mélyvíz
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Magisk
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #49307 üzenetére
Létezik még egy kitűnő trafóvasmaganyag, a permalloy. Ez 80% nikkel és 20% vas összetételű. Relatív permeabilitása 100.000 körüli. Ha nem csal az emlékezetem (Alzheimer doki), akkor ezeket valamikor nagyon jó minőségű hálózati, sokszor kimenőtrafók kivitelezésénél használták.
-
Kernel
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #49305 üzenetére
A trafólemez szilíciumötvözet volt mindig is:
http://www.vilaglex.hu/Kemia/Html/TransfLe_.htm
http://www.fempiacok.hu/lexikon/acel.htm
De számításokra nem emlékszem már egyáltalán.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
CPT.Pirk #49303 üzenetére
Némi kutatás után azt hiszem ezt hívják angol terminológiában "electric steel"-nek, ami szilíciumos vas (acél?).
Ha jól nézem, ennek a relatív permeabilitása 4000. Ezzel azok a számok jönnek ki, hogy 100 menet AWG21-es drótból a csupasz toroid magomra (2cm magas, 8cm külső, 5cm belső átmérő) tekerve 75mH induktivitása lesz.
Megnézve Tina-ban a trafót, pont a nekem kellő 100..200Hz közé mutatja a megfelelő működési frekvenciát.Mondjátok, hogy jól számolok, mert akkor nekiállok tekerni.
Amúgy ezt az oldalt használtam a toroid számításához: [link]
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #49119 üzenetére
Gondolom, hogy ez csak a feszültségtartalék függvénye, figyelembe véve a tekercs huzalának megengedett/elfogadott áramsűrűségét. Az 1:10-hez ökölszabály csak az üresjárási és leterhelt esetek feszültségkülönbségét határozza meg. Elképzelhető amatőrök, öreg szakik köreiben ismert/elfogadott szabálynak.
-
mezis
félisten
válasz
CPT.Pirk #48175 üzenetére
+1
Nekem is csak gyári. beépített van. Egyszer nagyon zavart a szomszéd sávban szörnyen recsegő, hangos, egyébként is hallgathatatlan, zenére hasonlítani próbáló valami. Erre a Bartók rádiót felnyomtam maxra, én is lehúzott ablakokkal. Talán egy percig tarthatott a "hangversenyünk" (útjaink elváltak), de nekem egy darabig még fájt a fülem a saját rádiómtól. -
Speeedfire
félisten
válasz
CPT.Pirk #48175 üzenetére
A legtöbb autós hifi pedig úgy épül fel, hogy első szett + láda. Amúgy csak gondolj bele. A mély tónusok az ajtóban nem tudnak kiteljesedni. A rendes doboz is elég nagy térfogattal rendelkezik, hogy kellően le tudjon menni a mély. A fejegység erősítő kimenete egy vicc szerintem. Az a kb 4x15W nem sok mindenre elég abban a kategóriában.
Bár ízlések és pofonok. -
Speeedfire
félisten
válasz
CPT.Pirk #48166 üzenetére
Lehet megsasolom majd valamikor, szerintem van is itthon 4700-as kondim.
Első szett, ami 2-3 részből áll, attól függ hány utas a rendszer. Általában hangváltó is van hozzá. Kérdés, hogy a jelenlegi blaupunkt erősítő és a focal szett "mennyivel lesz jobb". Lehet meg is nézem holnap. -
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #48122 üzenetére
Kissé felületesek az emlékeim. Ami nem tiszta számomra: ha az első kondi DC leválasztó, akkor a bemeneti jel AC. Annak mi történik a negatív félhullámával, de még a pozitív félhullám nulla körüli értékeivel is, ha a JFETes fokozat nulla és +5V közé van betáplálva?Elnéztem
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #48115 üzenetére
...az már kicsit több is, mint ami nekem kell.
Csak úgy tűnik. A pikoFaradnak mindegy, hogy milyen frekvencián használják.
Visszatérve az osztóra és a patentre:
Az egész filozófiája a következő részben van elrejtve:
(R1 +R2 + . . . Rk)/(Rk+1 +Rk+2 + . . . RM+1)=CPk /CCMPk [ 2]
In order to clarify the mathematical relationship [2], it is assumed, by way of example, that the number of resistors is three, i.e. M=2 and k=1, 2. From the mathematical relationship [2] it follows that relationships
R1 /(R2 +R3)=CP1 /CCMP1 (k=1) and
(R1 +R2)/R3 =CP2 /CCMP2 (k=2)Ugyanakor meggyőződésem, hogy csak bizonyos geometriai kialakításra érvényes egy bizonyos számítás. Szerintem ez az oka, hogy még a leghíresebb (klasszikus) szkópgyártók is - mivel mindenképp kell a bemeneti osztáshoz egy kapcsoló - mindig a kapcsolóra szerelik az osztóellenállásokat. Ha pedig a modern digitális szkópokat vesszük, ott már a konstrukciót lemodellezik és eleve úgy alakítják a geometriákat, hogy a kompenzálások rendben legyenek. Szélmalomharcnak vélem azt, ami rád vár, ha egyedi konstrukcióra készülsz.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #48110 üzenetére
Ilyen értékeknél már nagyon beleszólnak az eredőbe a parazita kapacitások. Szerintem a próba a legjobb. Hozzáadnék egy ötletet: "hangolható trimmert" lehet HDD szalagkábelből letépett dupla szálból készíteni. Egyszerűen beforrasztva az egyik végén a kondi helyére. Csípőfogóval hangolható, de csak a kisebb értékek irányában.
UHF sávban többszörösen bevált.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #48075 üzenetére
...tényleg 6.0V-s példány volt ott ...
Igazad van, bár az adatlap ennél is +-5% toleranciát ad meg. De nem ez a gond.
... a Q39 körül lehet a gond.
Szerintem nem. Ugyanis a negatív ág csak azt csinálja, hogy követi a pozitívat a kimeneti ellenálás osztót figyelve. Marad a pozitív ágban a baj. Mérnék és elbeszélgetnék egy néhány feszültségérték kapcsán a pozitív ágban, amikor már leesett a feszültség.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #48073 üzenetére
...felmegy 35V-ig, majd visszazuhan kb. a feléig....
Milyen gyakorisággal, vagy csak 1x?
Eredetileg 6V-s Zener volt ott
Semilyen szériában nem szerepel a 6V-os érték, csak a szórás miatt lehet pont annyi. Zenereket nem válogatnak 5%-nál "szigorúbb" osztályokba.
A C48-on csak rossz helyre rajzolták a pluszt, az assy rajzon már helyesen szerepel.
Jó, jó, de minek 2? Egyébként ideiglenesen egy mérés erejéig kikötném őket, majd a C33-at is.
Nem sikerült egyetlen rossza alkatrészt sem találnom,
Csak műszeres méréssel nem biztos, hogy fel tudsz fedezni egy olyan tranzisztort, aminek a letörési feszültsége (pl. Vceo) a stressz miatt lecsökkent. Megpróbálhatnád a Q38 cseréjét is. Megmérném a FETes áramgenerátor által generált áramerősséget is (az pedig példány(!)függő), ami az Idss paramétere.
-
Lompos48
nagyúr
-
hNp88
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #48008 üzenetére
köszi, ezek fényében még érdekesebb kérdéskör, hogy ez az enyém miféle lehet
Lompos48 a bekötést megadta, akitől vettem: piros a tápra, sárga-kékcsíkos az anódra megy, az alsó kettő pedig ugye a hangszóró és a visszacsatolás. a középsőre azt mondta, ne kössem sehova, gondoltam biztos madárnak néz, hogy ne tudjam, mi az UL beállítás (félig-meddig azért igaza van
) csak idő híján sajnos nem tudtam megkérdezni.
vagy ő se tudta, ez a másik lehetőség
-
PHM
addikt
válasz
CPT.Pirk #47762 üzenetére
Ez igaz, csak nem az ő cuccuk fog elfüstölni.
Lásd Bici fórumtárs korábbi hozzászólását.
Korábban azért nem volt annyira veszélyes ez a megoldás, mert az
alaplap és az egyéb komponensek jóval többet fogyasztottak 5V-on.
Ma a felvett teljesítmény zöme a 12V-os ág(ak)ból kerül ki.
Egyébként nem kell még az sem, hogy zárlatos legyen valamelyik venti.
Elég, ha a laikus felhasználó beköt jó sok ventilátort az 5 és a 12V-os
ágak közé, aminek a hatására megemelkedik az 5V-os ág feszültsége.
Ez egy régebbi, esetleg gagyi tápnál esetleg 20-30% is lehet,
amit nem fog minden 5V-os fogyasztó tolerálni.
Egy szó, mint száz, ezen nem érdemes spórolni.
Ráadásul egy korrekt PWM szabályzót szinte a fiókból összekotort
alkatrészekből is össze lehet rakni. -
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #47723 üzenetére
100uF-es kondikkal produkálja a képen látható átvitelt,...
Ez az érték csak az alacsony frekvenciáknál "játszik"
A tranyók 3-400MHz-es példányok.
Ezek az értékek határfrekvenciák, ahonnan felfelé szegények már nem "tranzisztorkodnak", azaz erősítenek. A BC például így egy "rövid" dióda szinteltoló szerepét játssza (feltételezem), a bemeneti 9pF-os parazita kapacitása már beleszólhat egy több 10MHz/es jelbe. Lehet, hogy egy BF255(254, 200, 214, 214 stb - ezek régiek, de kell legyen hasonló típus) kategóriás nagyfrekvenciás bipoláris tranzisztor 3pF-ja jobban szerepelne.
Azt nem tudom, hogy az eredeti rajzon mit csinál a kis kondi a trimmer potin.
Szerintem nem hagyja, hogy a trimmer "beleszóljon" a fokozat váltóáramú erősítésébe.
Így nagyobb feszültségek mérése is megoldott lenne.
A belinkelt áramkör mekkora feszültséget visel el. Nem lehet túl sok, Az osztás "művernyő" (milyen, mekkora?) után...
-
And
veterán
válasz
CPT.Pirk #47691 üzenetére
Az első (kompenzált) osztó maga a mérőfej: [link]. Tényleg semmi extra, csak passzív kivitel esetén maga az árnyékolt kábel is egy jó nagy rezisztív ellenállással rendelkező RC-tag. Jellemző még az a bemeneti kapacitástartomány, amit az adott passzív kábellel - a saját trimmer kapacitásával - ki lehet kompenzálni. Ilyen mérőfej nélkül az oszcilloszkóp bemenete lehet akármilyen, nagy frekvencián semmit sem ér, ha csak egy sima árnyékolt kábellel vezetjük rá a nagy impedanciás bemenetére a jelet.
-
kenyocsaba23
tag
válasz
CPT.Pirk #47691 üzenetére
Köszi! A végei még látszanak nagyító alatt és oda szerintem még tudnék forrasztani; viszont az nem tartana semmit és újra elő jönne a hiba elég lenne ha csak a töltést meg tudnám oldani a többi funkció annyira nem lényeges de a baj hogy csak a pozitív pólus maradt épen a másikkal kellene valamit kezdenem
-
Mikisys
őstag
válasz
CPT.Pirk #45848 üzenetére
Nézelődj az smd.hu weboldalon, raktárkészlet cím alatt is.
Rendelésre beszereznek mást is.
Esetleg még a Mikronika szaküzlet, ott is lehet rendelni, de minimum egy rúd IC-t hoznak csak be, tehát a csomagolási egységet figyelni kell, de ez sok más cégnél is így van.Üdv!
-
Kernel
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #45504 üzenetére
Potméterek fém burkolata még hagyján, ha az elválasztott a panelföldtől, de ha nem akkor nem tudod megcsinálni azt sem (ami házi erősítőnél egyébként be szokott válni), hogy a végfok bemeneti GND-re csatlakozik az előfok GND is. De akkor csak oda.
Noha ilyenkor némi DC is folyhat arra, az előfok tápjának irányából, de az nem okoz gondot, csak ügyelni kell a megbízható kötésekre.
Védőföld sem gond önmagában, csak amikor földhurkot alkot, ahogy írtad előzőleg:
Ezt nem befolyásolja, hogy be van-e kötve a védőföld, viszont ha a számítógéppel kötöm össze (ami a panel szoba egy másik konnektorából kapja a tápot), akkor bekötött védőfölddel zúg minden, nélküle totál csend van.
-
Kernel
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #45501 üzenetére
Ha a bemeneti csatlakozók GND-je szigetelt a fémháztól, akkor a fémház mehet a táp GND-re is. Tulajdonképpen mindegy, csak hidegítve legyen, és csak egy ponton.
Ha nem szigetelt, akkor legjobb, ha csak a bemenetnél van testelve, sehol máshol.
Fentiek azonban a házibarkácsra vonatkoznak, így a legegyszerűbb elérni a zajmentességet. Gyári konstrukciónál úgy van kikísérletezve, hogy jó legyen, normális esetben azon nem kell semmit változtatni. Más a helyzet persze, ha eleve átalakított szerkezetről van szó.
Vannak egyébként erősítők, például a szabadtéri hangosításban, stúdiótechnikában, ahol a GND-védőföld kapcsolat megszakítható, épp a földhurok elhárítása érdekében. De azt elvileg szakember állítja össze, aki ilyenkor gondoskodik róla, hogy a földelés, illetve érintésvédelem más úton biztosított legyen.
-
Kernel
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #45498 üzenetére
Nem a fémházon múlik a védőföldelés, hanem azon, hogy a tápegység kettős szigetelésű trafóval szerelt, vagy nem:
http://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_40671-40671.html
A példában vasmagos trafó szerepel, de ezt kell nézni a PWM-tápoknál is. Toroidtrafós készülékeknél is védőföldeléses csatlakozót szoktak alkalmazni, mert egymáson vannak a tekercsek. (Lehet, valaki tud ellenpéldáról, de szerintem ez a jellemző.)
Csavaros GND a Phono-bemenet környékén szokott lenni, nem véletlenül:
http://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_45400-45400.html
Mindent összevetve, analóg erősítőnél a hálózati védőföld kellemetlenségekkel szokott járni, földhurkot okozhat. Kivéve, ha a többi csatlakozó készülék nem földelődik sehová.
-
Kernel
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #45192 üzenetére
Igazság szerint a kék dróttal én nem kalkuláltam, mivel a fotón nem nagyon lehetett kivenni, hogy oda menne, csak most látom utólag.
De ha valóban van két tekercs, az már lehetne akár valamilyen impulzuscsatoló is, csak eléggé rejtélyes, hogy minek. Nem látok ilyenre "precedenst":
-
Kernel
nagyúr
-
Jodanovich
senior tag
válasz
CPT.Pirk #45132 üzenetére
Most vizsga utáni vizsgára kérelmezek, addig nem lesz nagy lobonc.
A lényeg, hogy felvettem több órányi anyagot és mp3 ról játszom le. AbBluetooth os most kilőve. Azon gondolkodtam, hogy kettő elemet tekkelek bele, nem mellesleg meg ez a sony állítólag a legjobb ezekhez, még sem bírta ki a 90 perces vizsgám. Annyit tudtam leírni, hogy vagy meg van vagy nincs. teljes határeset. Így is 4. tárgyfelvételem és arra kell rájöjjek, hogy a könyvéből szóról szóra akarja vissza az anyagot... Most is 170 en voltak UV-zni? Majdnem ennyien vannak egy évfolyamban...
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #44768 üzenetére
Azért nem hasonlítgatnám őket össze. Más kategóriában játszanak. A Tektronixnak hitt egy egész ipar. Volt is miért.
Nem semmi azért a 1500V kollektorfeszültség, 220 W vagy a 10A kollektoráram se. Egy plusz modullal 200A peak.
Ma egy "refurbished" se sokkal olcsóbb: [link]
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #44544 üzenetére
Érdekes felvetés!
Mondjuk "kiszáradtak" belőle az elektronok...
Viccet félretéve: ha a keresztmetszet kicsi vagy csökken, akkor a (z esetleges) földhurok nagyobb áramok esetén generálhatja a jelenséget. Ha csak ugyanolyan drótot kötök párhuzamosan, ugyanakkora áramnál feleakkora lesz a parazita feszültség az ott cirkuláló áramok miatt. Ebből ki lehet(ne) indulni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #44287 üzenetére
Írni lehet róla, otthon összerakni is lehet, anyagi haszonszerzés céljából gyártani minimum nem illik, maximum meg attól függ, hogy védett-e, de azt nem tudom.
További gond lehet egy könyvből szkennelt rajz felrakása, ami ellen a könyv szerzője, jogtulajdonosa is felléphet.
Egy érdekes esetet olvastam nemrég az Elektrotanya fórumán. A Xerox emailben felszólította őket, hogy a honlapon lévő gyári dokumentációkat távolítsák el, szokásos fenyegetőzés, per kilátásba helyezése.
Nyilván inkább levették, a fórumozók meg szidták a Xeroxot, hogy akkor a gyártott kacatokat majd javítsa más... Közben kiderült, hogy a nem publikus levélváltásokban a Xerox embere sem teljesen értett egyet a dologgal, de ő csak a munkáját végezte.
Persze, ez már bizonyára nem a szellemi termékről szól, azt úgyis megszerzi a konkurencia, ha akarja, de vannak gyártók, akiknek szerviztevékenység is külön üzlet, nem szívesen engedik át kívülállóknak. Vagy nem is szeretnék, hogy javítsák az emberek, inkább vegyenek újat.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #44169 üzenetére
A Schottky ugyanúgy levák egy VF-nyit a zavarokból is, meg a vátófeszből is, mint a gyalogdióda. Szerintem ez is egy urban legenda.
Most visszaraktam az eredetileg ott lévőt, ezzel visszaállt az eredeti állapot hogy ugyan zavarérzékeny és nagyon halk brum is van rajta, de már nem gerjed.
Valószínűleg más is kritikus az áramkörben. A kondicsrélgetéssel csak billegsz valahol egy határ körül. Nem tudom mi lehet az, de ásni kell!
Brumm - mint annyiszor elhangzott már - jó szűrés esetén leginkább füldhurkok eredménye.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #44167 üzenetére
5A-es diódánál a 175A-es impulzus csúcsáram ha jól emlékszm 10us időtartamra vonatkozik. Azzal nem sokat érsz. Hasonlóan jók oda a mezei szilíciumdiódák is. A Schottki ráadásul a gyors kapcsolási ideje miatt (kisebb veszteséggel jár) esetleg zajt is vihet be. Mondom én.
...MKT-film, vagy polikarbonát-film legyen a típusa.
Ezt nem kommentálnám. Elméletileg mindeg kellene legyen, gyakorlatilag miért van másként, nem tudom. A legjobbak (és legdrágábbak is talán) mintha a polikarbonátosok lennének, a dielektrikum stabilitása miatt...
-
Kernel
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #44160 üzenetére
Végfok tápágában az már régen rossz, ha bizonytalan az érintkezés, főleg a +/- tápos konstrukciónál, ahol az egyik táp hiányában borul a kimenet, DC megy ki a hangszóróra. Onnan kezdve már csak a védőáramkör avatkozhat közbe, ha van.
Továbbá ilyen hiba ellen nem is védenek a kis kondik, mit sem ér.
Ilyen kondikat a szokásos, nagyfrekvenciás csatolás, gerjedés ellen szoktak alkalmazni, ugyanazon elv alapján, mint ahogy az IC-k lábaira is rövid úton ráforrasztjuk kerámia kondit. Plusz nagyobb kondikkal kicsit lejjebb is lehet menni, frekvenciában. Úgyhogy szerintem itt valamit nagyon rosszul fogalmaztak, elírtak, tévesen fordították valahonnan, vagy akármi, de ez tényleg hülyén hangzik.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #44163 üzenetére
...ami meg a hangszórón keletkező jelek visszajutását gátolja meg, plusz hangolja is az egész rendszert.
Ilyet már olvastam/hallottam és el is engedtem a fülem mellett. De miért csak a tranzisztorosoknál?
Akkor egyszerűen, táp szűrés céljából mit raknál az erősítő nyákjára? Az eredeti JLH kapcsolásban 5000uF és 100nF van ott erre a célra.
Az úgy nagyonis jó. Csak arra figyelj, hogy a táp pufferei meg az 5000uF egyszerre szippantják bekapcsoláskor a híd diódáit, bírják-e azok a stresszt?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #44160 üzenetére
Azért javasolja, mert hogy a biztosító foglalt és a biztosíték mindig bizonytalan kontaktus.
Ezek után már csak a hangszórókábelek irányítottsága és bejáratása következhet. Ne vicceljünk. Rendes foglalatot, biztosítékot kell szerelni majd elfelejteni, hogy egyáltalán léteznek.
... viszont mit mondasz a normál 100uf elkó és ennek low esr verziójára?
Szerintem ebben az esetben teljesen mindegy. Árban talán nem.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #44154 üzenetére
...tegyünk utána 22uF-et, hogy "az átmeneti bizonytalanságot csökkentsük"...
Hm! Nanemá!
Ki az a zseni, aki ezt leírta?
Egyébként megnézve a Wima leírásait,...
Ehhez annyit fűznék hozzá, hogy ugyan lehet sokrétegű a konstrukció, de mivel a kapacitás értéke függ a fegyverzetek felületétől, azért azt a réteges szendvicset még fel is tekerik nagyobbacska értékekhez. Ha nem hiszed, vágj szét egy ilyet:
-
darvinya
titán
válasz
CPT.Pirk #43811 üzenetére
Nemrég pont ilyen hibám volt egy g.pedálnál.
Annál is vadonatúj volt a kondi, de egy másikra cserélve megszünt a hiba.(#43810) tornas
Kösz, de már rossz a magnetron.
Mivel szeretném cserélni, a bennelévő használt csillámpapír nem e teheti tönkre.
A ráfröccsenő zsír okozhat égéseket. -
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #43694 üzenetére
Viszont, ha átkötöm a fetet 1.4k-val, akkor csak annyi történik, hogy a bázis feszültség megnő 6.8V-ről 7.1V-re.
És megint az áramkörnek van igaza. Nézd meg, a 2SK34 Idss paramétere max. 12 mA. Számold ki mekkora áramod van akkor, ha az említett ellenállásértékekkel helyettesíted annál a feszültségkülönbségnél. Ez igaz a füstre is.
Az pedig, hogy a bázisfeszültség értéke 6.8 vagy akár 7.1V, arra uta, hogy szerencsétlen hibaerősítőtranzisztor telítésben van, Tehát nincs rendben. A bázisfeszültségnövekedés pedig egyszerűen a Zener kínzásának tudható be. Nagyobb áramnál nő a feszültsége, meg aztán melegszik is.
Meg kell keresnem a régebbi rajzot, ahol a FET nem "foglalkozik" a soros tranzisztor bázisáramával (mert nem az ő dolga), hanem csak a Zenert eteti, mert az - ugye - referencia.
Valami ilyen:
Az R4 helyére jön a FETes áramgenerártor (tehát egy elleállás is).
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #43690 üzenetére
Arra tippelek, hogy az MJE-nek nagyobb áram igénye van mint az eredeti tranyónak, amit nem tud kiszolgálni az áramgenerátornak kötött fet.
Hm!
A FET árama a hibaerősítő BC kollektor- és a soros tranzisztor bázisárama között oszlik meg. Olyan, hogy áramigény nem létezik. Ez nem tamagocsi, amit naponta etetni kell.
Annyi bázisáram kell neki, amennyit a IB=(ie-1)/hfe képlet meghatároz.
... a Tina szerint úgy túl nagy áram folyt volna ami végül túl nagy kimenő feszültséget jelentene.
Nem látom a kérdéses áram és kimeneti feszültség közötti összegüggést.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
tsu
tag
válasz
CPT.Pirk #43522 üzenetére
Egyszer régen leírtam a kapcsolás működését.
[link]
A trafó középmegcsapolása (brown) a testpont, ehhez képest kell mérni 49 V AC-t a trafó másik két kivezetésén (blue, green), és a 220u-s szűrőkondikon a +-63 V DC-t.
A trafó green-blue kivezetese között 98 V AC-nak kell lennie.
A stabilizátor rész bemenetén kb. +-50 V-nak kell minimum lenni, hogy egyáltalán működjön. -
Lompos48
nagyúr
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #43518 üzenetére
A diódák után nincs rendben a feszültség, az AC oldal rendben van. Merre keressem a hibát?
Mekkora az AC feszültség a BLU-GRN között?
Ha csak 49Vac, mivel a 4 dióda tulképp egy Geatz híd, akkor a 2x34V rendben van. Annál több NEM LEHET. Baj akkor van, ha a bemenet 98V.
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó Garanciális (2027.10.08) AMD 7700 processzor
- 0 perces RYZEN laptop, eredeti Win10! FullHD IPS / 12GB DDR4 / 1TB M.2 SSD! LEGOLCSÓBB SZÁMLÁS ÁR!
- ASUS ROG STRIX 850W Gold Aura Edition RGB Moduláris Tápegység PCIE 5 ATX 3 2x 12VHPWR
- Corsair RM850i 850W Gold Moduláris Tápegység
- Corsair RM750X 750W Gold Moduláris Tápegység
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- PS 5 kontroller // Számla // Garancia //
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 64GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2050, 100% Akkumulátor
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest