Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • CPT.Pirk

    Jómunkásember

    Ez itt a képen frekvencia független feszültség osztó lenne. (a 10pF értékektől tekintsünk el) Végigszámoltam az osztásarányokat, 500-300-100-100 értékű ellenállásokkal 1:1, 1:2, 1:5, 1:10 osztás állítható be.

    Az osztó egy művernyő kimenetén van, az osztásarányt pedig egy 4:1 video multiplexer állítja be, aminek a kimenetén szintén van egy műveleti erősítő, így az osztót nem zavarja semmilyen terhelés, a multiplexernek meg kellően nagy sávszélessége van. Ez így eddig világos, a készülő műszeremben több helyre is betenném ezt az összeállítást. Viszont frekvencia függetlenné tétellel kicsit bajban vagyok.

    Megkerestem a kapcsolódó szabadalmat: [link], abban elég jól le van írva, hogy miként kell számolni a kompenzáló kondenzátorokat.

    Ha feltételezzük, hogy ez az osztó az IC körül van megépítve, akkor az olyan 1cm vezeték szakaszokat jelent a nyákon, amiknek a CP parazita kapacitása olyan 1..2pF körül van mindössze. Ez alapján ha jól értem a számításokat a szabadalomban, akkor a CComp1 értéke azonos CP1-el, CComp2 a CP2 negyede, CComp3 pedig a kilenced része CP3-nak, feltételezve a fentebb írt ellenállásokat. A CP1..3 pedig azonos értékűnek vehető.

    Az így kiszámolt értékek viszont már a pF kategória alá kerülnek ami azt mutatja, hogy lehet nem is igen kellenek oda? (Meg nem is igen gyártanak pF alatti kondit szerintem.) Vagy a megépített áramkörnél az első próbánál fog kiderülni ez?

    Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

Új hozzászólás Aktív témák