- Megvan a Pura 80 nemzetközi startja
- Magisk
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Milyen okostelefont vegyek?
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
hoffman_ #44364 üzenetére
Ilyen pillanatpáka nekem is volt otthon, az akkoriban jó is volt, de az otthon maradt, én meg vettem egy kinézetre ugyanolyat, de mintha nem bírná, forró a háza, nem világít az izzója, és úgy bele van építve, h ki se lehet cserélni, és mintha folyton égett, ún. amper-szaga lenne.
És csak botladozva tudok vele forrasztani.
Lehet valami kínai sz×r? Én azt hittem ha kinézetre olyan, mint a csehszlovák, akkor olyan is, és azt gondoltam, azért nem megy a munka vele, mert nem férek hozzá semmihez a nagy feje miatt.hoffmann_
Pfejj, még ki se bontottam, csak ide rakta az asztalomra a lakótársnőm.
Indítottam értékelést. -
válasz
hoffman_ #44361 üzenetére
LOL
Ugyanilyen ónszippantóm van.
Szintén a Conradból.Azért akarok Wellert, mert mindenkinek akit ismerek és forraszt néha, annak akármilyen ütött kopott, megégetett tetejű-szélű, de Weller van. És ahol dolgoztam ilyennel (még ezer évvel ezelőtt), az is Weller volt.
És nem értek hozzá, ezért gondoltam, h biztos ilyen kell nekem is.
Ezek szerint nem?
Nem akarok úgy járni, h elkezdek egy kondenzátort kiforrasztani, és a nyákon az áramvezető csíkot leolvasztom, mert nem megfelelő a páka, és mindent körbemelegít, a kondenzátor is már tűz forró, de a cin még mindig nem akar megolvadni/eltávolodni. Azt hittem azért csinálom rosszul, mert a pákám nem megfelelő - vagyis a hegye.
Aztán RCA, vagy Jack dugókat is szoktam forrasztani, azok is teljesen szétolvadnak, csak a vezeték nem akar ráforrasztódni.. :/
Egy kifinomultabb pákával azt gondoltam hirtelen "megtanulok" forrasztani.
Aztán lehet, h nem a páka volt eddig se a rossz - csak a hegye?Szóval most kétségbe vagyok esve, azt hittem itt majd rábeszélnek, nem lebeszélni akarnak.
-
-
darvinya
titán
válasz
hoffman_ #35865 üzenetére
Szinte mindent forrasztok vele.
pl: kihegyezve nem teljesen betolva a hegy, és ekkor szépen forrasztható SMD is, de fontos a minőségi ón is.
A másik véglet a bicikli bovden végét forrasztom le méretre vágás után, igaz ez csak minőségi bovdenen megy.
Eredmény jobb mint a hüvely.
Eddig egyhuzamban 6 órát üzemelt.
Vettem egy pár hegyet és azt alakítgatom 5cm hosszúságig.
Nem szabályos, de van hegyes, 30°-os ívelt 3mm lapos, egyenes 6mm lapos, stb.
Ezeknél figyelni kell, hogy milyen mélységben legyen betoltva.Hátránya a hegy fogyása féloldalasan.
Csavar menete nem a legjobb így könnyű túlhajtani(hőtágulás miatt), de utána is tart.
Csak néha ellenőrizni kell. -
Kernel
nagyúr
válasz
hoffman_ #35349 üzenetére
A forgókapcsoló igazság szerint azoknál kritikus, aki napi szinten használja. De még az is lehet olyan jobbfajta, mint nekem is van egy Voltcraft, ami a nagyobb igénybevételt is már sok éve jól bírja. Ennél inkább az a hátrány, hogy bekapcsolva lehet felejteni, olyankor leszívja az elemet. Valamint a gyakori tekergetés is kicsit zavaró.
Illetve én már akkut használok régóta, nemrég ezzel sikerült is elintézni egy 9V-os (8,4) akku egyik celláját, mert úgy maradt az utóbbi időben többször is, átfordult rajta a feszültség. Viszont azóta is jó, mert a hibás cellát kiiktattam, maradt még 7,2 V. Ehhez még hozzávehetjük, hogy évek alatt megszolgálta az árát, a legolcsóbb piaci, kínai akku.
Másik multiméteremen viszont nem csak kikapcsoló gomb van, hanem egy idő után le is kapcsolja magát, ez a legkorrektebb, feledékenység ellen. Vannak ugyanis olcsóbb, piaci típusok, amin van külön kapcsológomb, de automatikusan nem kapcsol ki.
-
darvinya
titán
válasz
hoffman_ #35336 üzenetére
Én kb. 6 éve vettem 2500Ft-ért SYG DT9205A-t és a célnak tökéletesen megfelel.
Egy magyar cég árulta, de nem emlékszem, csak hogy 7 busz vonalán Bosnyák tér után 4 megállóra voltak.
[Itt van 9205A-s újabb kiadásban 2500Ft-ért, és raktáron van.]Igaz van még egy egyszerű lakatfogós multiméter, de az nem használom.
Ilyen, csak barna lakat.
[link]Bizniszelhetünk.
-
Kernel
nagyúr
válasz
hoffman_ #35267 üzenetére
ne utáljatok a kérdésért, rosszabb, mint tűt a szénakazalban, sejtem
Nem erről van szó, egy erősítőnél azért vannak sokkal komplikáltabb dolgok, csak a javítás nem így működik, hanem nekiáll az ember vizsgálni, méregetni, ami így fórumon keresztül nem megy.
Arra meg elég kicsi az esély, hogy idetévedjen valaki, aki véletlenül találkozott már pont ilyen hibával, így tudna egy tippet adni, és az még akkor is csak egy tipp lenne.
-
PHM
addikt
válasz
hoffman_ #35270 üzenetére
Első körben portalanítsd valahogy a készülék belsejét.
Utána, ha van multiméter, csipogó állásban meg lehet próbálni
a jel útját végigkövetni. Elképzelhető, hogy a kimeneteket SMD
biztosítékok védik és az szakadt meg.
Ha van ilyen biztosíték, "F" és egy sorszám lesz mellette. -
zka67
őstag
válasz
hoffman_ #22431 üzenetére
Akkor legalább nyomj rá érvéghüvelyt. Összesodrod a vezetékeket, bedugod a megfelelő méretű érvéghüvelybe - gondolom nyomód nincs hozzá, de egy kombinált fogóval is össze lehet préselni, és 4/2-es zsugorcsövet húzz rá és melegítsd rá pl. egy öngyújtó lángját húzogatva alatta.
Vegyél pár darab 1-es és pár darab 1.5mm-es érvéghüvelyt, majd meglátod melyik lesz rá jó. Villanyszerelési, elektronikai boltokban fillérekért beszerezhető dolgok.
De ha a továbbiakban is akarsz villanyszereléssel foglalkozni otthon, akkor érdemes beszerezned egy érvéghüvely-préselő fogót, ehhez adnak pár darab érvéghüvelyt is mindenféle méretben.
A vezetéket ne egymás mellett vágd el, hanem az egyiket távolabb a másiktól, valahogy így:
---x---------
---------x---
hogy véletlenül se érhessenek össze a vezetékek, még ha lejön róla a zsugorcső, akkor se. -
zka67
őstag
válasz
hoffman_ #22425 üzenetére
És így keletkeznek a lakástüzek! Gondolom, tapéta, bútorok közt menne a vezeték. Összesodrod, az évek folyamán a szigszalag ragasztójától meg a levegő nedvességétől faszán oxidálódik a vezeték, ami melegedni fog és a végén kész a tűz.
Legalább egy nyomorult sorkapcsot tegyél rá, lemezest, ne olyat, amiben csak egy csavar van. Ha szükséges a kapcsoló, akkor ne ott vágd el a vezetéket, hanem máshol, ahol utána biztonságosan le tudod szigetelni.
A másik megoldás, hogy a vezeték másik végét, amelyik a lámpában van, azt kikötöd, behúzod ahova kell, aztán szépen visszakötöd, mert ez így igen, gányolás.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
hoffman_ #22425 üzenetére
Ha a felső 2 szálat kell összekötni, akkor a baloldali lemezke kiegyenesítése után talán összeérnek annyira, hogy forrasztani lehessen. Utána szigetelőszalag.
Ha nem érnek össze (vagy nem tudod forrasztani), akkor a 1.5-2 cm hosszan megpucolt ée összesodort végeket is összesodorhatod egymással jó szorosan. Utána szigetelni kell. Falilámpa esetén sok évig fog gond nélkül szolgálni.
-
k.geri19
tag
válasz
hoffman_ #14346 üzenetére
sziasztok.
volna egy iso csatis cd fejegység
autóba hülyén vannak a kábelek de kimértem megvan a + - 12voltja és van a fém ház kereten a műszerfalból egy fekete föld.
na most én ezt rádugtam a fejegységre de megse mukkanhangszóró kábeleket még nem volt alkalmam bekötözgetni és van egy kakukktojás fekete csíkos piros.
tehát van a + - föld kábel a kocsiból. 8db hangszóró kábel és 1 kakukktojás.
ö mi lehet? és az iso csatin van piros sárga kék narancssárga fekete
pirosat pirosal sárgát-fejegységröl a kékkel(műszerfalból)
(piros és a kék a műszerfalból 12volt)
és a feketét pedig a földeléssel
havertól van a fejegység állítólag jó de próbáljam kielőre is köszönöm a segítségetek
-
Lompos48
nagyúr
válasz
hoffman_ #14284 üzenetére
Kicsit nehéz dolog a hard- és szoftver egyeztetése, pedig nagyon összefüggnek. Valamennyire más agy-setup-ot kérnek. Tudom, megküzdöttem vele (gondolom nem mindenki, de mások is sokan). Fog az menni, és megéri. A mai napig csodálom a szoftzseniket, akik tényleg nem tudják/nem is akarják tudni mi van egy alkatrésszel, hacsak egy HDD-t nem számítunk annak. De ne menjünk ebbe bele. Én örvendek annak, ha érdeklődőt látok. Jó munkát.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
hoffman_ #14282 üzenetére
Jó tanulást! Megéri átmenni azokon az anyagokon, amiket nem mesélnek el az egyetemen. Máshogy nem pótolható és évek múltán beléjük botlasz. Valamikor kollégák - egyébként matekból és fizikából zsenik - nagyon megküzdöttek nagyobb évfolyamok idején a kezdő információk hiányával.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
hoffman_ #14272 üzenetére
Gondolom azért a technikai angol nem olyan bonyolult. És ha kicsit az, akkor ez alkalom lehetne a szakmai szótárad bővítésére is.
Van egy könyvem pdf formátumban: Gordon McComb és Earl Boysen - Eletronics for Dummies. Szerintem kitűnő lehetne arra, amit akarsz. Jó nagy, négyszázannyi oldal és valami 21 MB. Szerintem nem is muszáj épen betűről-betűre olvasni. Érdekel? Ha igen, hogy küldjem?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- EAFC 25
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- NBA és kosárlabda topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Extrém tűrőképességgel reklámozza új tápkonnektorát az ASUS
- További aktív témák...
- ThinkPad L13 Gen5 13.3" FHD+ IPS Ultra 5 125U 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Új Bontatlan Sony WH-1000xm5 bluetooth fejhallgató.
- Eredeti Bose QuietComfort Bluetooth fejhallgató
- X1 Carbon 9th 14" 4K UHD+ IPS i7-1185G7 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Apple watch series 9 45mm újszerű állapotban, 100% akku 2027.05.20-ig Media Markt gari
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 8700G Processzor!
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD - garanciával hibátlan működéssel
- ÁRCSÖKKENTÉS LG 24" full HD LED IPS monitor (HDMI, DSUB, jack) eladó
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest