Hirdetés
- Samsung Trifold, Pebble, Bosch, AI, AI, meg AI - CES 0. nap
- Tízezres aksit tuszkolt a Honor a Power 2-be
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- A piac legerősebb kameráját ígéri a Xiaomi 17 Ultra
- Bemutatkozott a Realme 16 Pro széria
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Android szakmai topik
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Reggie0
félisten
válasz
Kernel
üzenetére
Semmilyen mukodest nem magyaraztam felre, hiszen a leirt kapcsolasban az pont ugy mukodne, ha jok lennenek a parameterei. Egyszeruen nem felteteleztem, hogy Lompos rosszul irja le a bekotest, hanem a parametereket kerdojeleztem meg. Te meg egyszeruen nem tudod, hogy mi a kulonbseg a pulzalo egyenfeszultseg es a valt(akoz)ofeszultseg kozott, majd megprobalod eloadni, hogy en vagyok a hulye, mert a hibad kiutotte lompos hibajat. A betegseg az, hogy te ezt vagy nem ismered fel, vagy nem vallod be es emiatt meg engem minositesz betegnek...
Valaszolnod nem kell, es akkor en sem valaszolok, ilyen egyszeru.
-
Reggie0
félisten
válasz
Kernel
üzenetére
Nem szettartam a kezem, hanem jeleztem, hogy problemas. Pont azert, hogy segitsek es kideruljon, mielott valaki ugy epiti meg, ahogy utoljara szerepelt.
Az, hogy te berajzolod majd modositod es azt allitod, hogy a fent levo jol mukodik tokeletes modszer arra, hogy megtevesszel mindenkit. A hibat jelezni kell, hogy tudjanak rola, hogy hibas. Na ehhez mar kellene esz...
A farasztas pedig azert tortent, mert neked meg az is nehezen esett le, hogy nem ugyan arrol a kapcsolasrol beszelunk, de itt akadekoskodtal.
-
Reggie0
félisten
válasz
Kernel
üzenetére
Megfelelo alkatreszekkel siman folyt rajta tobb mA. De ismetlem, pont ez volt az elso hozzaszolasom, hogy a leirtaknak megfeleloen nem tud mukodni az aramkor es ezert raktam be a szimulaciot.
"(#34394) Reggie0 válasza Lompos48 (#34378) üzenetére
Új Válasz Privát 2013-08-24 23:55:24Reggie0
(senior tag)Leszimulaltam a kapcsolast es nem nagyon mukodik. Biztos jok az ertekek?"
"
(#34395) Reggie0
Új Válasz Privát 2013-08-25 00:18:07Reggie0
(senior tag)Az a gond szerintem, hogy a 100kOhm-os R1 tul nagy ellenallas, es igy a T2 bazisan olyan kicsi aram folyik, hogy nem tud rendesen kinyitni. A szimulalt kapcsolasban nem darlington van, mert azt a szimulator nem ismeri, de ha azt vesszuk, hogy a BC547B-nel ezerszer nagyobb az erositese, meg akkor is csak 170 mikroamper folyna a rele tekercsen. Viszont ha az R1=10k, R4=1k, R5=100k, akkor mar jobb a helyzet.
Tovabbi problema, hogy ha az AC1 megszunik, akkor az AC1 rovidzart kepvisel a GND fele, azaz a T1 tranzisztor valamennyire nyitva van es elszipkazza az aram egy reszet T2 felol."
-
Reggie0
félisten
válasz
Kernel
üzenetére
Az a kapcsolas, amirol szo volt pont ugy mukodik. Amikor rakerdeztel, hogy a T1 hogy mukodik, meg nem volt szo mas kapcsolasrol, de te suttyomban mas kapcsolast szimulaltal mint en es mint amit Lompos mutatott, majd megprobaltad elmagyarazni, hogy en vagyok a hulye. Plane, hogy helybol a kapcsolas helyes mukodeset kerdojeleztem meg finoman.
Ok, az ilyen huzasokon mas nem vagyok kiakadva, mert ilyen vilagban elunk, de ez nem azt jelenti, hogy az en hibam. A T1-re vonatkozo kerdesed pedig 2 nap utan is pont ugyan az maradt, csak megvalaszolasra kerult. Ha pedig feltunt neked, hogy 2 nap alatt valtozott a kapcsolas es te megsem az altalam szimulalt aramkorben szereplo T1-re lettel volna kivancsi, akkor volt idod korrigalni a kerdest, de ezt sem tetted. Ezek nem veletlenek, szandekosan csinalod.
De akkor itt van, hogy hogyan mukodik ez a kapcsolas:

Az AC1-en jovo negativ felperiodus a T1 bazisan keresztul negativba huzza C2-t, igy a T2 lezar es a pozitiv felperiodus alatt sem toltodik fel elegge ahhoz, hogy kinyisson T2. Ha az AC1 megszunik, akkor R1-en keresztul C2 toltodik es elkezd kinyitni T2, ami miatt aram folyik a rele tekercsen, ami kapcsolni fog.
-
Reggie0
félisten
válasz
Kernel
üzenetére
Semmit sem ertelmeztem forditva, csak pont ugy, ahogy a rajzon szerepelt, nem kene jatszani a hulyet. Olvasd el mit irtam. Alul a piros haromszogekkel tudsz lapozni.
Megy egyszer itt a kep:

Es itt van amit az AC-rol irt: "Az AC pedig az egyenirányítóhíd bármelyik váltófeszültségre kötött lába. Utóbbi felel a gyors lekapcsolásért."
Remelem nem kell elmagyaraznom, hogy mi az a valtofeszultseg, de azert megsugom, hogy olyan feszultseg, aminek a polaritasa valtozik.
-
-
Reggie0
félisten
válasz
Kernel
üzenetére
Semmilyen teveset nem allitottam, csak azt az aramkort szimulaltam le amit eloszor rajzolt. Abban pedig nem volt egy az AC1 csatlakozasa utan dioda, es ugy mar teljesen mas a fekvese. Meg direk be is raktam kepet a szimulalt aramkorrol. Te sem mondtad, hogy onnan hianyzik egy dioda, ugyhogy arrol amit en szimulaltam arrol tokeletesen jol mondtam mindent. Majd esetleg reprodukalt ugy es rajossz magad is.
-
törölt tag
válasz
Kernel
üzenetére
Ok, de a relé gyengeáramú részét is jól kötöttem, ugye? Vagyis csak akkor engedi tovább az audio vonaljelet, ha a bekapcs. késleltetés lejárt.
izomhod
Ilyenkor mindig vettem egy DC-set és kidobtam belőle a "DC"-t. Bár így sem könnyű találni olyat, ami 9VAC-ot adna ki magából.
Kisebb teljesítményűt meg azért se használj, mert annak még nagyobb lesz a kimeneti ingadozása a terhelt vs. üresjárat között.Ha nagyon nem találsz, akkor egy bármilyen gyári tápdobozból kidobva mindent ami benne van, tehetsz bele pl paneltrafót (lomex). És akkor legalább tudod kontrollálni az egészet.
-
Reggie0
félisten
válasz
Kernel
üzenetére
Ez csak akkor fordulhat elo, ha az AC1 valojaban nem AC, viszont ennek ellentmond, hogy az abra szerint az AC1 feszultsege alacsonyabb, mint a VDC es erdekes modon az AC1-hez irt ertekek 1.41 szerese a VDC-hez irt ertekeked adja. De ha igen, akkor ugy mukodik, ahogy irtam.
-
-
törölt tag
válasz
Kernel
üzenetére
Van egy aranyozott small signal relém, azt gondoltam bekötni a vonalbemenetre. Szerintem nem kell hardcore hifistának lenni, hogy zavaró legyen egy tranyós-fetes valami a bemenet söntölésére. Meg úgy vagyok vele, ha már egyszer kifizettem a TPA+LM meg aranyozott jack árát, akkor ezen a relén már ne spóroljak. 10x anyit nyilván nem fogok kifizetni egy jobban csengő relé-márkáért, de a minimumot azért kell hozni

A bss elektronikás kapcsolás valamiért nem tetszett, a másikat viszont átolvasom!
Egyébként néztem fórumon cél-IC-vel megvalósított komplett hagszóróvédelmet, de mivel nálam már eleve a trafó szekundere sincs kivezetve külön, és magát a hangszórót (fülest) sem tudom a jelen állapotában leválasztani (mert a panelon minden egybe van nőve), így sok értelme nem lenne abba feccölni. A relés dolgot meg legalább szkóp nélkül is tudom ellenőrizni.

A 10k-s potit csak simán a föld és a jel közé kötöm a szokásos módon?
-
moha21
veterán
-
törölt tag
-
moha21
veterán
válasz
Kernel
üzenetére
"Ha üzem közben meghibásodik egy LED, vagy megszakad valahol a szalag, áramgenerátoros tápnál a kapocsfeszültség felfelé megy, a többi LED ezután emiatt mehet tönkre."
Feszültséggenerátoros esetben még rosszabb a helyzet nem?
Miért pont négyszögjelként? Az effektív érték számít nem?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Kernel
üzenetére
Maradjunk annyiban, hogy: nem állítom a jelenség nemlétét, de ennek hatása a hálózatra elenyésző, nem úgy mint a kapcs. üzemű vagy fázishasításos megoldások esetében.
Az pedig, hogy manapság általános jelentőségű, szerintem helytelen/nincs.
Elég (nagyon) rég űzöm már ezt a "sportot" ahhoz, hogy ragaszkodjak a dolgok helyükön való mérlegeléséhez. De semmi gond!
-
törölt tag
válasz
Kernel
üzenetére
"ilyen kicsinél 100 nF vagy alatta is elegendő, szerintem."
Akkor jó, mert ekkora sehogy sem akar kulturáltan beférni a rendelkezésre álló helybe.
Meg amit fentebb írtam, az alszeg eleve nem jó, mert AC-ben kevés (Nem könnyű beazonosítani lomexnél a hozzácsatolt PDF-fel, mert valami ált. nem stimmel
) -
Lompos48
nagyúr
válasz
Kernel
üzenetére
A hálózatot védik a zavarterhelés ellen.
Ezek nem:

Ezeket már akkor használták laborműszerek(b)en meg akár házi elektronikákban, amikor a kapcsolóüzemű tápok még nem is léteztek.
A tápkábeleken néha található "daganatok" (leginkább kapcsolóüzemű adapterek esetében) ellenben igen, azt a célt szolgálják.
Nem értem a kérdést.
A "...diódás-pufferkondis terhelés miatt előálló zavarok..." iránt érdeklődtem.

-
törölt tag
válasz
Kernel
üzenetére
Köszi! Ma megint okosodtam egy csomót.

Jelenleg ez a legnagyobb a lomexben 9mm-es disc-kel:VAR 300VAC 1200A/20usec V300LA4P
Remélem nem lesz gond. ha igen, akkor majd megvárom a 320-as verziót."párszáz nF nagyságrendben, de azt 250 VAC, minősített kondenzátorral (tűzbiztonság stb.)."
Azt honnét tudom, hogy minősített-e? Legyen rajta valamijelzés pluszban?Ez pl jó, vagy ez nem "tűzbiztos"?: 220nF 250V RM10.0 10% FOL MKS4 MKS4F032203F00KSSD (WIM) 5x11x13mm [07-05-22]
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Kernel
üzenetére
Még ez is meggondolandó, mert azért 240 V szinusznak a 240 x gyök3 = 415 V csúcsértéke...

Ez a gyökhárom csak akkor jöhet képbe, ha a monofázis helyett "véletlenül" 2 fázist eresztenek a fogyasztók felé. Akkor pedig már nemcsak a varisztort kell elsiratni.
EMI-szűrőköröket minden további nélkül alkalmaznak a földeletlen-dugós TV-knél is, főleg a diódás-pufferkondis terhelés miatt előálló zavarok kivédésére, plusz még ott a kapcsolóüzem is.
Ezeket a befelé és nem a kifelé szűrésre használják. Mi van akkor a diódákkal stb. ?
-
törölt tag
válasz
Kernel
üzenetére
Értem, de csak fesz-túlvédelemre használnám, azt is csak a tüskeszerű dolgokra. Egy 275V-os már jó? Vagy inkább eggyel nagyobbat?
szerk:
Csak láttam, hgy sok helyen beépítik (normálisabb) gyári tápokba. Persze ott van szűrés is mellé ált. Nálam nincs, mert gondolom csak akkor ér valalmit ez EMI szűrő, ha a védőföld is be van vezetve -
válasz
Kernel
üzenetére
LED-szalagnál a külső áramgenerátor nem nagyon játszik, mert már bele van építve, ellenállások formájában.
Azt csak a 12V-os feszültséggenerátor miatt teszik bele, hogy tuti működjön. (nélküle ugye füstel)
Árammal is lehet szabályozni. Max nem 12V fog rajta esni, hanem 9-10V. 12V-on a legnagyobb teljesítményt és fényt tudja leadni károsodás nélkül. Ha előre nem tudod meghatározni a feszültségforrást, akkor jó az áramgenerátor, majd az úgyis a kellő feszt ejti rajta. Kocsinál se lesz 12V, hanem 13-14, esetenként 15V is előfordulhat. Stab kockának kicsi a feszültség különbség 12V-hoz, így nem jöhet szóba. Low drop sem az igazi, mert neki is kell 1-1.5V az ejtéshez, utána leáll, nem világít a led. A legtutibb, lekapcsolni 5V-ra, majd vissza 12V-ra, így közel 100%ban meg lesz a kellő feszültség minden esetben.
Áramgenerátor módban, ha magasabb a feszültség nem baj, mert akkor van feszültség tartalék, a kívánt beállított értéket hajtja át rajta. Ha lecsökken a feszültség pl 12V-ra akkor a feszültségszint fog korlátozni és kevesebb áramot hajt át rajta. (ugye esik feszültség FET-en, tekercsen, soros ellenálláson is. Némi veszteség van, 1-2V)Tehát, ha változó erős* feszültségünk van, (10-15V) akkor jobb megoldás az áramgenerátor.
*adott feszültségen nagy teljesítmény
máshogy: terhelésre nem esik le a fesz. -
erikke17
őstag
válasz
Kernel
üzenetére
Igazából a dokkoló gyárilag egy Sony DK25 egy Xperia V telefonhoz, dokkoló csak tölt azaz nem lehet másolgatni fájlokat, a telefon oldalán van két réz érintkező + és a - (mivel vizálló a telefon tudtommal rövidzárlat ellen védett). Tehát az USB kábelból csak a piros és a fekete vezeték kell.
Amúgy kimértem ahogy javasoltad, az ötödik kábel a vastagabb feket az USB csatlakozó fém részéhez van kötve.
Azért készitek hozzá házilag egyet mert gyári horror áron van ami csak egy darab műanyag és beszerzésem sem egyszerű, és egy csomóan készitettek már hozzé minden probléma nélkül
-
gyenesmartin
őstag
-
törölt tag
válasz
Kernel
üzenetére
Ok, azt vágom, hogy A osztály = fűtés csak zavart. A bordát még időben magasabbra cseréltem, bár a kicsivel sem kapott volna lángra. Meg a következő példánynál biztosan többfelé fogom elosztani az emitter ellenállást, nemcsak kettőre. Végülis ez csak egy tesztdarab, örülök hogy nem kellett szétfaragni a trackeket

"De ha jól méretezünk, és a megfelelő határon belül maradunk"
Érdemes ezzel a kapcsolással (végfok) egyébként több időt tölteni, azon kívűl, hogy még izmosabb lesz a táp illetve lesz benne CLC szűrés is?120mW-ra nincs tapasztalatom, hogy az mennyi meleget csinál, de lehet kipróbálom egy 2W-os ellenálláson, annak kb annyi a felülete mint a DIP8 toknak. Lehet, hogy mégsem gerjed, hanem ennyit izzad normálisan.
vodkaboy22:
A jelet milyen kábellel érdemes bekötni? Megüt(het)i ez a canamp klón azt a szintet, ahol már számít? Vagy kössem be sima árnyékolt tyúkbéllel? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kernel
üzenetére
Na így már látom értelmét a dolognak.
Viszont akkor valamit kellene terveznem a BF244A jfetekkel. Most ezek vannak, majd kettőt összeragasztok, mintha egy tokban lennének.
Tápfeszre mondjuk azt, hogy nézzünk 5V-t, mert a DAC IC mellett ott van egy lineáris stabilizátor közvetlen, annak a kimenete meg egyből jó is lenne. Még mindig az a kérdés igazából, hogy én számoltam rossz képletekkel, vagy a Tina ront el valamit mikor szimulálja a cuccot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kernel
üzenetére
Ez a DAC csak +3.3V-t kap, szóval ez adott. A leírás szerint a magas minőség érdekében kapott balanced kimenetet az első két csatorna, de a baromi rövid átviteli távolságok miatt kb. semmi gyakorlati haszna, úgy is vissza kell alakítani még a kártyán a kommersz audio eszközök unbalanced bemenetei miatt a jelet.
Azt persze tudom mit jelent az egyszeres erősítés, nekem az a gondom hogy megállapíthatatlan, mi van megépítve a kártyán.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kernel
üzenetére
Ilyenről még nem hallottam. Miért kevés a 3.3V, ha a jelszint ez alatt marad mindenütt? Egyetlen funkciója ennek az áramkörnek összerakni az unbalanced kimenetet a balancedből. Meg esetleg 0.5-ös erősítést csinálni a jelszint eltérések miatt.
Mindenesetre 12V-vel sem jön ki olyan áram érték, aminek lennie kellene. Valamit szerintem rosszul számolok.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kernel
üzenetére
Valahogy ma nem akar menni a tervezés.

Ez alapján a kívánatos áram 5mA. A tápfeszültségem 3.3V, ezt a DAC-ról szedném, ez mellett az RS = -1.25V / 5mA = 250ohm, az RD meg 3.3V - 1.25V / 5mA = 410 ohm. Elvileg. Viszont ezekkel az értékekkel meg jóval kevesebb Id-t mér a Tina, mint 5mA...
-
vodkaboy22
addikt
válasz
Kernel
üzenetére
Ilyet ajánlottam volna én is
De nem dualMosfet-es hanem dualJ-Fet-es változatot. (2N szériából van olyan jFET ami 1 tokban 2db elkülönített jFET valam 15mA drain áramra tervezve max 60V-os) De utána kell járni hogy melyik is az már nem emlékszem és nyaralok tabletról nem fogok neten keresgélni 
A fenti kapcsolás jó. Én 24-36V tápfeszben gondolkodnék 7824-el pikpak meglehet oldani!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Kernel
üzenetére
Nem egy állandóan strapált valamiről van szó, idézem a probléma felvetőjét: "...Szinte semmi amennyit egy kulcstávirányító felvesz, ha ott maradok vhol..." Az öngyjtócsatlakozó pedig nem az a zárlatnak kitett valami. De lehet hozzá csinálni bármilyen bonyolultat is. Mindegy. Pá!
-
törölt tag
válasz
Kernel
üzenetére
Amit linkeltél tegnap -a gyorsabb működést elérendő- ott adtak egy negatív 1.8V-os tápot a tranyó bázisára, hogy gyorsabban ürüljön ki. (Márha jól értelmezem, amit Lompos48 írt hozzá.)
Vagy ez 1...10kHz-ig nem kell? Persze ilyenkor nem relét ráncigáltatnék a darlingtonnal. Én csak örülnék ha nem kell, mert így majd nem szükséges külön tápágat származtatni hozzá -
Lompos48
nagyúr
válasz
Kernel
üzenetére
Annyit korrigálnák az előbbi szövegemben, hogy a BC-t említettem és Darlingtont tátgyaltam. Az utóbbira igazak az írottak. A BT ellenben 200MHz-es fT/vel rendelkezik.
Ami a bázisba kötött ellenállást illeti, fenntartom az előbbieket. Relé meghúzásához nem kell oda semmi. A Vbb negatív feszültség pont a kapcsolási időket mérő áramkörben van feltüntetve, mert igen, a 400ns-os ton és 1500ns-es toff-hoz ez kötelező, de relékapcsolgatásnál azért eltekintenék ettől.
-
törölt tag
válasz
Kernel
üzenetére
"A előbb nem is figyeltem, de az úgy nem jó, nem ez a módja. "
Ezt most nem értem."Az R22 valóban túl kicsi, "
R22 mekkora legyen?(1206-nak van hely teljesítményileg)"továbbá kellene még egy ellenállás a T2 bázisa és a test közé."
Ezt is be tudom tenni, hogy ne látszódjon. Mekkorával próbálkozzak?"A T2 emittere ("P_SW" lába) szabadon van jelenleg
Az pedig a kollektor, hacsak nem cseréltél fel valamit."
Igen, bár ezt a részt csak a biztonság kedvéért tettem be, hogyha valami erősebb terhelést kellene meghajtani, akkor legyen az is a panelon. Illetve ez elvileg megengedi, hogy akár 24V-os relét is kapcsoljon, mivel máshonnát veszi a tápot, nem a kis panelomról -
Lompos48
nagyúr
válasz
Kernel
üzenetére
Ismerem a technikát, ezért említettem érdekességként a mobiltelefóniát. Az alapelv nem diktálja a lépcsőfokok számát, ez az alkalmazott algoritmus és alkalmazés függvénye:
A BDV94C (TO-220), BC556 említése itt teljesen fölösleges, hacsak nem a szóbanforgó készülékről szól. Az pedig itt nem az én asztalom.

-
UsagiYojimbo
tag
válasz
Kernel
üzenetére
Köszönöm a válaszokat!
- Van egy CD játékos dobozom, amiben van IR vevő, de nem tudom a típusát. Érdemes bajlódni vele, vagy vegyek egy új vevőt, és használjam azt? Azt a párszáz forintot megéri...
Nem olyan nagy bajlódás, az eredeti panelon be lehet azonosítani a lábait (táp, test, kimenet, nem nehéz lekövetni), az 5 V tápfesz. pedig szinte szabvány ezeknél, de azt is lehet ellenőrizni.Igaz, de mivel a Pi GPIO bemenetei nem tűrik az 5V-ot, (mert 3.3V-ra vannak méretezve,) az IR vevőt se köthetem 5V-ra. (A fesz.váltót szeretném elhagyni...)
- Szintén a CD játékosban van a 15 db gomb, az IR vevő, meg a VFD egy db panelen. Mivel ennek meg van oldva a rögzítése, szeretném felhasználni. Nem tudom van-e erre valami okos megoldás? Mármint a NYÁK, illetve az SMD-k eltüntetésére a lemezről.
Eléggé gány munka, de át lehet vágni éppen a fóliákat a gomboknál és a VFD-nél (gondolom, egyoldalas panel), utána vékony huzallal bekötni.Anno a Specrtumhoz csináltunk úgy billentyűzetet, hogy egy XT bill lemezéről lecsiszoltuk a NYÁKot... Ezért kérdeztem, h van-e valami "normálisabb"...
A lenti linken lévő képeken látszik a panel: a kijelzőtől a meghajtó bal oldalán lévő 4 gombig tart...
- A VFD kijelző egy sötét "plexi" mögött van. Kérdés, hogy ha LCD-t teszek a helyére, az átlátszik-e / átvilágít-e rajta?
Biztosan fog látszani szerintem, főleg sötétben, vagy nappal kicsit fakóbban, de attól még elmegy, vagy igényfüggő. De nem mindegy a LED színe sem, mert a VFD plexije főleg a zöldet engedi át, pirosat gondolom jól lefogja, illetve érdekes színe lesz. Vagy attól függ, milyen az a plexi.Ezt meg fogom vizsgálni, de mintha bordó lenne...
Szerk:
Bordó, de fekéren látszik át a VFD: [link] -
válasz
Kernel
üzenetére
Akár hogy is vitatjuk a noti aksik töltési elveit az egyszer biztos,hogy mindenki sajnál egy utángyártott aksira 18-25.000Ft-ot és pedig ez a járható út még ha fájdalmas is a pénz tárcánknak és az sem biztos,hogy kibírnak 1 évnél többet.A gyári aksi árakról meg jobb nem is beszélni...
-
válasz
Kernel
üzenetére
Maradjunk annyiba,hogy ahány gyártó annyi féle töltési megoldás.A főbb töltésért felelős egység a notiban van de pl egy 9 cellás aksinál is 3x3 cellára van bontva és azok felügyelete az aksiban lévő kis ák-re vannak bízva,tehát közvetett úton az is felel a töltésért ja és persze az általad is említett hőmérsékletszenzorok is.
-
válasz
Kernel
üzenetére
Lehet,hogy igazad van csak mivel volt már jó pár Mac cuccom így símán el tudom azt is képzelni,hogy nem az alaplap tartalmazza azt a billenő ák-t amit ha összezársz bekapcsol és ha még egyszer akkor kikapcsol.
eBay-ról meg nincs kedvem rendelni egy frontpanelt kábelestől mert többe kerülne mint amennyiért vettem az egész G5 belsőséget.De elcseszni sem szeretném a lapot -
darvinya
titán
válasz
Kernel
üzenetére
Más elfoglaltságom volt ezért írom most a gondolat tovább fejtést.
kb. 80% hatásfokú a trafó, a számítások alapján 1A szekunder oldali áramnál már kiold a primer oldali biztosíték.
Akkor az 1A-ig bíró egyenirányító esetében nem megy tönkre, mert előbb leold a biztosító mielőtt kárt okozna?
Új hozzászólás Aktív témák
- HIBÁTLAN iPhone 12 Mini 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3644
- Eladó XFX Radeon 7700 2GB videokártya
- HIBÁTLAN iPhone 16 Pro Max 256GB White Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 92% Akkumulátor
- REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 USB-C Dock (ELKELTEK) - CSAK RENDELÉSRE
- Keresünk iPhone 14/14 Plus/14 Pro/14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

ekkold