- Milyen okostelefont vegyek?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- One mobilszolgáltatások
- Magisk
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- iPhone topik
- Hammer 6 LTE - ne butáskodj!
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
stop
aktív tag
válasz
Kernel #49874 üzenetére
+1x kösz,
ha értenék az elektronikához (mintahogy nemannyira
), akkor kb ezt rajzolnám
https://www.dropbox.com/s/3r9ph6xjz8nmvtb/2015-12-18%2022.41.28.jpg?dl=0gyakorlatilag van két pozítív jelem, az egyikkel be a másikkal ki akarom kapcsolni a relét, és ha nem kap jelet az utolsó állásban maradjon
-
törölt tag
válasz
Kernel #49855 üzenetére
Próbaképpen közösítettem a +32V és +20V-ot igénylő lábakat, majd megtápláltam először +20V-al. Ekkor már működött, de mindkét csatornán az első 2-3 led folyamatosan világított. Gyakorlatilag két nyákból áll a kijelző. Amin a ledek vannak kapja a 20V-ot és kizárólag tranzisztorok és ellenállások vannak rajta. A másik panel kapja a 32V-ot. Azon van a többi rész. Pontosan nem értem a működését. Amikor megemeltem a tápfeszt 24V-ra, akkor tökéletesen működött már. Ezek szerint a 32V nem feltétlen szükséges, elég kevesebb is. A step-up dc konverterrel lehet gond, mert egy régi (25 éves) számítógépbe kerülne és bizony lehet, hogy rendesen be fog zavarni.
Lehetne esetleg módosítani úgy a kijelzőn, hogy 12V elég legyen neki?Igazaból összeraktam egy nagyon egyszerű kapcsolást LM3915-el, de azzal nagyon nem vagyok megelégedve. Közel nem világít 30%-on a led, mikor a sorban következő már fényleni kezd. Így egy 3-4 led is világít nem teljes fénnyel egy pillanatban. Az volna megfelelő, hogy kizárólag az aktuális világítósor legutolsó ledje legyen félfényerőn. Emiatt próbálkozok most a régi magnó skálájával.
-
-
Batman2
őstag
válasz
Kernel #49693 üzenetére
Szevasz
Köszönöm a türelmes részletes választ!
Mégegy kérdés jutott eszembe az egy induktivitásos, bipoláris tranyós kapcsolásról.
A régi fénycső fojtó trafó elég jót tud csapni, ha csak egy 4,5V--os laposelemet kapcsolok rá, majd veszem el, szulfátmentesítőnek nem jó vajon ez?
Üdv. -
Batman2
őstag
válasz
Kernel #49685 üzenetére
Igen, ezt a fázis forgatást nem gondoltam végig, de tényleg túlbonyolította az illető.
Ha FET helyett valami hagyományos, áramvezérelt, teljesítmény kapcsoló tranzisztort használnék, akkor sokkal nagyobb lenne a veszteség, vagy nem tudnék akkora áram csúcsot elérni, azért nem jó ?
Tudom, hogy a normál tranyónak nagyobb a feszültségesése és a frekvencia növekedésével nő a kapcsoláshoz szükséges áram igénye is, bár ez a FET-nél is meg van, erre találták ki asszem az IGB tranzisztort, ami magas frekvencián is kevés vezérlő árammal beéri.
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
Kernel #49669 üzenetére
Az N csatornás FETtel csak ilyen bonyolultul lehet megoldani a kapcsolást, hogy egy rakás tranyó kell még pluszba elé, vagy csak az alkalmazott példány elég nagy gate töltésének kellő sebességű kezeléséhez kellenek a plusz tranyók ?
Készítettem már 555-össel PWM modulátort villanymotor fordulatszám szabályozáshoz, és asszem ugyanezt a FETet használtam, de semmi plusz tranyót nem tettem be és minden további nélkül megy azóta is.
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
Kernel #49679 üzenetére
Sajnos van tapasztalatom már ilnyen esettel, hogy a közölt kapcsolás több helyen is hibás kötéseket tartalmazott, ilyen volt egy elektronikus vízlágyító. De itt a deszulfátor áramkörök között is egy biztosan van, amiben hiba van, az elmentett kapcsolásaim között.
Igen, részenként kellett volna éleszteni, de gondoltam, menni fog egyből és nagyon kellene már hadználnom egy napelem puffer akkuként használt munka akkuhoz, mert ennek is jelentősen lecsökkent a kapacitása, holott mégessze nem lenne ideje.
Inkább megépítem újból és részenként mérem meg.
Köszi a segítséget.
Üdv. -
Batman2
őstag
-
Batman2
őstag
válasz
Kernel #49669 üzenetére
A védő diódát én azért nem hiányolom nagyon, mivel ott van az IC tápvonalában az áramkorlátozó ellenállás és a puffer kondi, melyek együtt jó szűrőt képeznek, é oda 220mikrós kondit tettem be.
Csak az ICn mérhető alacsony tápfeszt nem értem.
FETből akkor inkább veszek újat.
Üdv. -
törölt tag
válasz
Kernel #49649 üzenetére
Van itthon Kontakt 60 spray. Akkor ezzel megtisztíthatom gondolom.
-
Batman2
őstag
válasz
Kernel #49642 üzenetére
Szevasz
Nyilván a 9 éves, most nyugdíjazott indítóakkum esetén már nem várnék sokat a kezeléstől, bár még az sem cella zárlatos, de van egy 2 éves munka akkum, ami leromlott, de szintén nem zárlatos, tartja a feszültségét, csak a kapacitása a töredéke az eredetinek, van egy másik indító akkum, i új csak párszor lemerítettem, munka alkuként volt használva, annak is lecsökkent a kapacitása ês van még két ups akkum, az egyik az hosszan volt mélykisült állapotban, mikor hozzám került. Ugyan fel sikerült élesztenem, de annak is kisebb a kapacitása ,mint a párjának, ês kevesebb a pillanatnyi áramleadása is. Ha ez módszer, 3s ez a kapcsolás működik, akkor ezeket helyre tudná hozni!
Üdv. -
ACAB95
tag
válasz
Kernel #49637 üzenetére
Köszönöm. Ismerőstől olyat is hallottam, hogy valamelyik kábelt a másik oldalon kell elvezetni, hogy ne zavarja a kalaptartóban lévő hangfalakat. Hogy ne egy helyen fussanak a csomagtartóig.
Ez lenne az: [link]
Olyan funkciója is van, hogy automatikus ki és bekapcsolás. Ez mit takarhat? Előre is köszönöm! -
Hujikolp
őstag
válasz
Kernel #49582 üzenetére
Köszönöm mindenkinek!
Mivel a hálózat nem ohm-os, így fáziseltéreés van. Melyik ajánlottabb, a feszültség vagy az áram null átmeneténél az áramkör szakítása. 16A-nál nem nagyobb áram, 230V.
Amin gondolkodok: 3 fázisú rendszer időnként egy fázissal való helyettesítése. Mindhárom fázis külön-külön lekapcsolása (null átmenetnél) majd az egy fázis rákapcsolása, minimális idő ráhagyásával.
Relével is gondolkodtam, de meghúzási időt meg ilyet meg kellene mérnem (csak lusta vagyok).
4x NC pogácsával egy-egy fázist szakítani, illetve rácsapatni.
Míg a tirisztort és a ssr-t is állandóan vezérelni kell (bekapcsolni Matt nden fázis nullátmenete után, addig a relénél elég az NC pogácsát széthúzni.
Maradjon valami jófajta relé inkább? -
Gyula84
veterán
válasz
Kernel #49575 üzenetére
Arra voltam kíváncsi hogy így helyes-e a rajzban, mert vettem egy ilyen áramkört és alig világított a cső meg fura szaga is volt, majd kiforrasztottam a kondenzátort és sorosan kötöttem be a tekercs és a fénycső közé úgy lett jó mindjárt rendesen világított, ezért kérdeztem. Van itthon több ilyen inverter laptopokból valók és azokon is sorosan van kötve a kondi szóval így
-
-
-
Wind-Storm
őstag
válasz
Kernel #49464 üzenetére
Igen, ezt én is néztem, de még nem jutottam el odáig hogy 10uH-t vegyek.
Van egy régebben épített panelem is MCP1650-nel, azon 3,3uH van, és 2,4V-ról működik is rendesen, a kívánt tartományban terhelhető, bár kicsit más konstrukció és nem tud PFM módot sem, szóval sajnos felejtős. -
McSzaby
őstag
válasz
Kernel #49428 üzenetére
Tranzi hűtő, illetve egy laptopoknál alkalmazott lapos ventilátor van benne a levegőmozgatásához. Túlmelegedés védelem elvileg van az elektronikában, de ez szerintem abban merül ki, hogy amikor elfogy a víz, akkor egy billenőkapcsoló lesüllyed és lekapcsolja az áramkört...
A kerámialap méretére a tömítőgyűrűvel együtt figyeltem. (25 mm)
Megpróbálok 2,5-st keresni akkor. Tudtok esetleg webes boltot, ahol ilyet lehet MO.-n kapni?
szerk.:
Egyébként mi kell ennek, hogy működjön? Azt hittem van egy input feszültség, ami kell neki és elkezd rezegni,ahogy egy villanymotornál vagy lednél van pl.. Ha megkapja a kellő elektromosságot akkor megy, ha nem nem.. (Leegyszerűsítve)Köszönöm a segítséget!
-
[CS]Blade2
addikt
válasz
Kernel #49404 üzenetére
Ezzel le tudom mérni
Egyébként ez egy AC/DC Adaptor (input: 220V/50hz output: 12V 1200mA), és két darab számítógépes 30cm-s fénycsövet látnák el vele kakaóval.
Hogy mihez volt, azt nem tudom, de feltételezem, hogy azért vágtuk le, mert amit hajtott, az szétment.Azért hoztam fel a drótos témát, mert, ha más baja is van, akkor nem erőltetném a dolgot, szóval nem lenne gáz, ha eldurran, ha nem árt pl. a hosszabbítónak, amivel kipróbálnám.
-
Márton
nagyúr
válasz
Kernel #49397 üzenetére
Igazad van, nem is búgásnak nevezném, hanem tápzajnak, sercegésnek, zavaró hanghatásnak nagy hangerőn.
Tehát akkor a lépések? mivel kezdjem?
A másik kérdés ami felmerült, hogy érdemes-e kockáztatni? Úgy értem egy ilyen olcsó erősítőben ha bármikor zárlat keletkezne, nehogy tönkrevágja az egész gépet, vinyót, stb. Vagy a pc tápok mind védve vannak rövidzár ellen?
-
Márton
nagyúr
válasz
Kernel #49392 üzenetére
köszi!
Igazából csak tartaléknak szeretném használni ezt a megoldást, ha a külső 12V-os táp valamiért nem menne, akkor se maradjunk hang nélkül. De akkor azt hiszem veszek még egy 4A-es külső tápot, vagy pedig lemérem mennyit fogyaszt a cucc és lehet hogy akkuról is meg tudom oldani 1 óráig a dolgot, ha nagyon muszáj. -
macmelon
csendes tag
válasz
Kernel #49378 üzenetére
Köszönöm mindenkettőtöknek!
Ezek szerint a mélykisütés ugyan veszélyes, de a LEDlámpában olyan kis áram lesz már ekkor, hogy fog annyira melegedni? (Ha jól gondolom a LED karakterisztikája miatt.) Jól értelmezem? Mert, ha igen, akkor belevágok védelem nélkül a lámpába (és figyelek az akkuk érdekében, de nem aggódok magam miatt).
-
Orc
senior tag
válasz
Kernel #49235 üzenetére
Köszönöm mindenkinek a válaszát.
Járattam az erősítőt jó pár órán keresztül. Amikor Diana Krall-t hallgatok és megszólal egy zongora, akkor
mindig egyértelműen úgy hallom, hogy rosszabb, mint volt. A házimozi erősítőm is jobban visszaadja a zongora hangját, mint az Alto, pedig relé csere előtt sokkal jobb volt az Alto,Tudnátok ajánlani egy jó relét, ami kompatibilis az Omron G2R-2-vel?
-
repvez
addikt
válasz
Kernel #49290 üzenetére
ha ezt elöbb tudom, mennyivel egyszerübb igy megoldani hogy mit mivel kössek össze, hogy csak odairom a nevét, hogy hova csatlakozzon
Márcsak azt kéne tudnom, hogy a felsorolt alkatrészeket hogy hivják szakszerüen a program library könyvtárában, hogy neki tudjak állni a melónak.
-
marilllyo
veterán
válasz
Kernel #49237 üzenetére
Értem...szuper!
Viszont lenne itt még valami...Fali konnektor. 2 slot-os. Az egyikben van a noti, a monitorral egy elosztón. A másikon pedig egy sima egyszerű asztali lámpa. Néha felkapcsolom közbe az asztali lámpát mert épp kel valamiért és amikor LEkapcsolom akkor lecsatlakozik a laptopról a külső egér+bill.
A hűtőventi megy tovább.
Ilyenkor ki kell húznom és újra rádugnom. Én fizikából ippen hármas voltam szóval ez nekem totál brainfuck...
Igazából ez a probléma ezért szeretnék egy külső áramforrással rendelkező HUB-ot, hogy ne dobja folyton le. -
-
darvinya
titán
válasz
Kernel #49189 üzenetére
4 PIN-es a jack dugó ami SX52-hez való vezérlő.
Jobboldali kép SX52-es 5-ös nincs csatlakozás, mivel nincs karima.
Viszont a vezérlés 3-4 között van, és ez vezérlő jack dugója+áramköre is ezt adta mérésre.4 PIN+karima a jack dugó ami SX46-hoz való vezérlő.
Baloldali kép SX46-os 1-es itt záródik 2-essel karima miatt, de ebben nem vagyok biztos, mert nincs jó minőségű kép jack dugón lévő karimának belülről nincs-e szigetelve.
Ezt találtam 4+karimásra, de nem hozzávaló:
Viszont itt szigetelve van a karima és nem záródik a 1-2.
Ebből azt vontam le, hogy 1-3 között van a vezérlés. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Kernel #49188 üzenetére
14.4V-ot kap egy Schottky diódán keresztül jelenleg járó motornál. Eddig még nem gyulladt ki.
És a fénye is jó így búra mögött. Már úton vannak a 10W COB-ok, azokat talán nem kell majd túlhajtanom.
Mit gondolsz létezik, hogy két ampert vettek fel, vagy hibás volt a konverter? Én kicsit erősnek érzem a 13+ W-os fogyasztást 13 volton a 12V/6W ledektől. Vagy a konverter volt gyengébb, mint 2A a leírása szerint.
Most már kénytelen leszek megvárni, míg ideér kínából az 5A-es boost buck... -
darvinya
titán
válasz
Kernel #49173 üzenetére
Egyáltalán miért van a rajzon öt szám egy négypólusú csatlakozón, vagy hat a másiknál, ami ötpólusúnak látszik?
Alapból 5 PIN-es az aljzatok, de 6. egy külső érintkező.
Ezt akkor néztem meg rendesen, mikor a telefon CTIA-s Headset rendesen szólt.Készülékem 46-os, de ott 4. PIN sem GND-s, csak 5. PIN.SX46 áramköri rajz.
Ennél van 4 PIN + karimás(5. PIN?) jack dugó a vezérlőhőz, ami 1-2 zárja?, vagy 3-1-en van a vezérlés?.
Sajnos a karimáról nincs megfelelő kép, mert lehet belülről van szigetelése, így csak 6 PIN-hez ér.
Viszont egyszer csak úgy finoman zártam 1-2 PIN-t, akkor bekacsolta lejátszást. -
-
-
-
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Kernel #49090 üzenetére
Éppen ilyen boost buck konvertert rendeltem.
Ez tűnik a legjobbnak. Kár hogy voltméteres változatból csak 2A-es van elavult IC-vel. Jah, ez nekem is feltűnt, de ezek a részletek elég szembetűnőek már első ránézésre is, hogy a 2in1 konverteren több alkatrész van.Képről azonosítottad a LED-et? Wow.
Most már akkor ezt is tudom, hogy fel lehet tekerni 14 voltig.Gondolom ez nonstop használatra értendő terhelés, bár a féklámpa úgyis csak másodpercekig fog üzemelni. Aztán meg csökkentett fényerő.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Kernel #49084 üzenetére
Szuper, köszi!
Elég ha csak állandó feszt. kap ugye? Gondolom nem kell foglalkoznom az állítható áramú dc-dc konverterekkel, elég csak feszt. szabályozni. Bár CC CV konverterek leírásában szerepel a kifejezetten LED meghajtás, de nem értem miért kéne áramerősséget szabályozni. Nem csak akkora áramerősséget vesz fel tetszőleges fogyasztó, amekkorára szüksége van adott fesz. mellett? Vagy ez csak az usb töltők kapcsán igaz? -
Teasüti
nagyúr
válasz
Kernel #49076 üzenetére
Kielégítő válasz és kellően szájbarágós is, köszönöm a figyelmet!
Egyedül arra nem kaptam még választ, hogy:
1. 21W izzókon miért nem látszik a jelenség? Talán kielégítő fényt adnak a COB nyitó feszültsége alatt is és tulajdonképpen az izzó is alul teljesít csak ez nem feltűnő?
2. Miért szűnik meg a probléma, ha a COB szalagot az akkuról táplálom közvetlenül? Az akkusaru is egy csomópont, szóval a csomóponti törvény szerint - ha jól értem - ennek nem kéne változtatni semmin, ezen a közvetlen körön is éreznie kéne a LED-nek a többi fogyasztó be- és kikapcsolását.És utoljára még egy:
Nem találtam infót a COB túlhajtására vonatkozóan. Az érdekelne mennyivel lehet 12V fölé menni, ahol még érdemi fényerő többletet ad aránytalanul magasabb hőtermelés nélkül? Jelenleg 14,4V-ot kap fékezés közben, de ez ugye csak 2-10 másodperc egyszerre. Így egész kellemes fényereje van, de nem tudom tűzveszélyes-e hisz hűtés nélkül üzemel. Az élettartam nem érdekes, amíg nem nevetségesen alacsony. 50-100k üzemóra helyett beérem ennek a 10%-val is. -
Lompos48
nagyúr
válasz
Kernel #49076 üzenetére
A COB LED csak a saját nyitófeszültsége miatt reagál erre érzékenyebben, amint már részleteztem. Nem az áramával van összefüggésben.
Attól, hogy COB, még marad LED. Állítanám, hogy ezeknek SINCS nyitófeszültsége, mint a kis mezei 5 mm-es LEDeknek. Ellenben van egy bizonyos nyitóirányú áramhoz tartozó nyitóIRÁNYÚ feszültsége. Mind a világ összes diódájának. És minden az áramával van összefüggésben.
Ha egy szalag feszültségre van specifikálva, az már nem csak LED, ellenállással vagy áramgenerárorral együtt van szerelve.
-
gyenesmartin
őstag
válasz
Kernel #49077 üzenetére
Időközben összeraktam az áramkört. 33mikros kondit raktam bele az áramkörbe. Így a greatz híd után már nem vibrál.
Az áramgenerátort beállítottam 45mA-re így megy egy ideig a 95 led, és kb kézmelegig melegszik fel a borda.
A kondi elé tegyek egy kis 10 ohmos ellenállást, vagy ez elé még felesleges? -
Teasüti
nagyúr
válasz
Kernel #49067 üzenetére
Tehát a verdikt, hogy egyszerűen öreg szar vezetékezés miatt esik be a pár wattos COB szalag, ellenben a 21 wattos izzóval?
Erősen gondolkozom rajta, hogy akkor bekötöm közvetlen akkura és a helyzet megoldva.Vagy mi a véleményed a LED-hez való áramgenerátorokról?
Vagy vmi fesz. stabilizátor boost funkcióval, ha létezik ilyen? Ez esetben nem kéne átkötni a gyári vezetékezést, ami azért előnyös volna.
Köszönöm!Az akkus kérdést továbbra sem értem. Mi akadályozza meg, hogy néhány amperrel többet adjon le? Egy indítóakkunak azt hinném néhány amper ide vagy oda vicc kategória a több száz amperes indításhoz képest.
Feltételezve, hogy áram esik be párhuzamos fogyasztóknál. -
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Kernel #49033 üzenetére
Ez rendben van, de miért ingadozik mondjuk az index villogtatásával? Nem pillanatnyi esésről van szó, mint mondjuk a hálózati áramnál ha bekapcsolsz egy nagyobb fogyasztót, hanem amíg világít az index pl., addig csökkentett fényerő van csak. Mintha sorba lennének kötve és megoszlik a fesz. De nincsenek nyilván.
És ez a jelenség megszűnik, ha a COB közvetlen az akkuról kapja a pozitív pólust. Pedig rendszer egészében az a kör is párhuzamos minden mással.Két opció jut eszembe anélkül, hogy nagyon hozzá kéne nyúlni a gyári rendszerhez. Az egyik, hogy az akkuról fog üzemelni relével. A másik, hogy kap egy kondenzátort.
Ami mellesleg milyen és mekkora legyen, hogy át tudjon hidalni úgy 3-5 másodpercet 12-17W-on és 12-14,4V-on?
Köszönöm! -
Anubis_9
addikt
válasz
Kernel #49029 üzenetére
Ezek ilyen izzók lesznek. Elvileg nem gagyik.
-
BigBlackDog
veterán
válasz
Kernel #49019 üzenetére
Gondolom a 2*6 Voltra felezéshez is az aktív elektronikás megoldások kellenének.
Ez esetben kénytelen leszek jövő héten nézni valami trafót, vagy esetleg valami kész, szimetrikus, 2x12 Voltos tápegységet (ha egyáltalán létezik ilyen). Örültem volna, ha az itthon lévő alkatrészekből össze tudom hozni, vagy legalább kisfeszültségnél maradhatok teljes egészében, nem kell 230-as vezetéket behúzni a betáp miatt. De ezek szerint ez nem kivitelezhető.
-
BigBlackDog
veterán
válasz
Kernel #49016 üzenetére
Igen, végül is az utolsó bekezdés józan paraszti ésszel is logikus, ha végiggondolja az ember.
Akkor hogyan lehetne megoldani a tápellátását a linkelt kapcsolásnak, ha van hozzá egy 12 Voltos, 2 Amperes stabil táp, kondenzátor, ellenállás, meg dióda (az, hogy pontosan milyen, még meg kell néznem)? Trafó az sajnos nincs.
Találtam egy ilyen kapcsolást itt. Mivel a 12V feszültség már megvan, gondolnám, hogy a trafó nem szükséges. Viszont nem tudom, hogy ez a "virtuális föld" nevű dolog mennyire egészséges egy erősítő tápellátásánál?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Formula-1
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Steam Deck
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- EA Sports WRC '23
- További aktív témák...
- IKEA (HAVREHOJ) tablet vagy laptop tartó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged